Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024XC06316

Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

PUB/2024/783

JO C, C/2024/6316, 21.10.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/6316/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/6316/oj

European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2024/6316

21.10.2024

Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(C/2024/6316)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).

COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD

„Côtes du Rhône Villages”

PDO-FR-A0664-AM07

Data comunicării: 22.7.2024

DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

1.   Soiurile de viță-de-vie

În capitolul I secțiunea V din caietul de sarcini al produsului, la punctul 1, „Soiurile de viță-de-vie”, a fost completată lista soiurilor secundare.

a)

În cazul vinurilor albe:

Au fost adăugate soiurile Carignan B, Floréal B și Rolle B, cu limitare la o pondere de maximum 5 % din baza ampelografică și de maximum 10 % din asamblări.

b)

În cazul vinurilor roșii și roze:

Au fost adăugate soiurile Carignan B, Floréal B, Rolle B și Vidoc N, cu limitare la o pondere de maximum 5 % din baza ampelografică și de maximum 10 % din asamblări.

Includerea acestor soiuri este una dintre soluțiile puse în aplicare pentru denumire, pentru a face față schimbărilor climatice și reducerii utilizării produselor de protecție a plantelor. Aceste soiuri introduse ca soiuri secundare sunt în concordanță cu profilul vinurilor care poartă această denumire și se pot adapta la secetă și la bolile criptogamice. De asemenea, permit reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.

Documentul unic a fost completat la punctul „Soiul/soiurile de struguri de vin”, prin adăugarea acestor soiuri.

În secțiunea V din caietul de sarcini al produsului, la punctul 2, „Norme privind ponderea în exploatație”, a fost precizată ponderea soiurilor Carignan B, Floréal B, Rolle B și Vidoc N în baza ampelografică. Această modificare nu vizează documentul unic.

În secțiunea IX din caietul de sarcini al produsului, la punctul 1, „Asamblarea soiurilor”, a fost precizată ponderea a soiurilor Carignan B, Floréal B, Rolle B și Vidoc N în asamblări. Această modificare nu vizează documentul unic.

2.   Norme privind etichetarea

În capitolul I din caietul de sarcini al produsului, în secțiunea XII, „Norme privind prezentarea și etichetarea”, au fost precizate condițiile legate de menționarea pe etichetă a unității geografice mai ample „Vignobles de la Vallée du Rhône”. Această mențiune trebuie să figureze în același câmp vizual cu toate mențiunile obligatorii și să fie tipărită cu caractere de același tip și de aceeași culoare ca și cele ale denumirii, fără ca dimensiunile acestei mențiuni să depășească două treimi din cele ale denumirii.

Această modificare a fost efectuată și la punctul „Condiții suplimentare” din documentul unic.

În capitolul I din caietul de sarcini al produsului, în secțiunea XII, „Norme privind prezentarea și etichetarea”, s-a precizat că soiurile de interes în scop de adaptare nu pot fi menționate pe etichetă.

Această modificare a fost efectuată și la punctul „Condiții suplimentare” din documentul unic.

3.   Obligații legate de declarare

Capitolul II din caietul de sarcini al produsului, referitor la obligațiile legate de declarare, a fost pus în conformitate cu planul de control al denumirii.

Această modificare nu vizează documentul unic.

4.   Referirea la autoritatea responsabilă cu controalele

Capitolul III din caietul de sarcini al produsului, referitor la autoritatea responsabilă cu controalele, a fost completat cu precizarea că verificarea respectării caietului de sarcini se efectuează pe baza unui plan de control aprobat, de către un organism terț care oferă garanții de competență, imparțialitate și independență, delegat de INAO, autoritatea responsabilă cu controalele.

Această precizare nu vizează documentul unic.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

Côtes du Rhône Villages

2.   Tipul indicației geografice:

DOP - Denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse viticole

1.

Vin

3.1.   Codul din Nomenclatura combinată

22 - BĂUTURI, LICHIDE ALCOOLICE ȘI OȚET

2204 - Vinuri din struguri proaspeți, inclusiv vinurile îmbogățite cu alcool; musturi de struguri, altele decât cele de la poziția 2009

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

Vinuri roșii, roze și albe

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile din această categorie sunt vinuri liniștite și seci (cu un conținut de zaharuri fermentabile de maximum 4 g/l).

Vinurile roșii și roze constituie cea mai mare parte a producției (98 %). Sunt pline, generoase, cu o bună intensitate a culorii și o durată de păstrare variabilă, în funcție de tipul de sol și de asamblarea soiurilor de viță-de-vie, determinată de priceperea producătorului. Soiul de viță-de-vie Grenache N este prezent în asamblări în proporție de cel puțin 40 %. La acesta se adaugă soiurile Syrah N și/sau Mourvèdre N, ca soiuri principale, într-o proporție de minimum 25 % din baza ampelografică.

Vinurile albe sunt rotunde, uneori cu note de mirodenii și de vanilie.

Vinurile trebuie să prezinte o tărie alcoolică naturală în volume de minimum 12 %. În cazul vinurilor roșii, conținutul de acid malic este mai mic de 0,4 g/l. Celelalte criterii analitice respectă reglementările UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume): 14,5

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume): —

Aciditatea totală minimă: în miliechivalenți per litru

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru): 16,33

Conținutul maxim de dioxid de sulf total (în miligrame per litru): —

5.   Practici vitivinicole

5.1.   Practici oenologice specifice

1.   Practici oenologice

Practică oenologică specifică

Tehnicile de îmbogățire prin concentrarea mustului de struguri sunt autorizate în cazul vinurilor roșii în limita unui nivel de concentrație de 10 %.

Pentru elaborarea de vinuri roze, vinificatorului i se permite utilizarea cărbunelui de uz oenologic doar în musturile de presă, într-o proporție care nu poate depăși 20 % din volumul total de vin produs de operatorul în cauză pentru recolta respectivă.

2.   Distanța dintre rânduri și dintre butuci

Practică de cultivare

Distanța dintre rânduri este de maximum 2,50 m.

Fiecare butuc dispune de o suprafață maximă de 2,50 metri pătrați. Această suprafață se obține înmulțind distanțele dintre rânduri cu spațiul dintre butucii de pe același rând.

Distanța dintre butucii de pe același rând este cuprinsă între 0,80 și 1,25 metri.

3.   Tăierea - Dispoziții generale

Practică de cultivare

Vița-de-vie este tăiată prin metoda tăierii scurte (utilizând metoda „Gobelet” sau metoda „Cordon de Royat”), cu maximum 6 cepi per butuc. Fiecare cep trebuie să aibă maximum 2 ochi.

Perioada de stabilire a cordonului este limitată la 2 ani. În această perioadă este autorizată tăierea prin metoda Guyot simplu sau dublu, astfel cum este definită mai jos pentru soiul de viță-de-vie Viognier B.

4.   Tăierea - Dispoziție specială

Practică de cultivare

Soiul de viță-de-vie Viognier B poate fi tăiat astfel:

fie utilizând metoda Guyot simplu, cu maximum 8 ochi pe coarda de rod și cu 1 sau 2 cepi cu maximum 2 ochi;

fie utilizând metoda Guyot dublu, cu maximum 6 ochi pe fiecare coardă de rod și cu 1 sau 2 cepi cu maximum 2 ochi.

5.   Irigarea

Practică de cultivare

Poate fi permisă irigarea.

6.   Practici de cultivare care vizează conservarea caracteristicilor mediului fizic și biologic

Practică de cultivare

În scopul conservării caracteristicilor mediului fizic și biologic care constituie o trăsătură de bază a teritoriului:

este interzisă erbicidarea capetelor parcelelor;

este interzisă erbicidarea unei suprafețe mai mari de 50 % din suprafața parcelelor cu viță-de-vie, nefiind incluse capetele parcelelor;

este interzisă acoperirea solului cu folie de plastic;

este interzisă orice modificare importantă a morfologiei terenului și a secvenței pedologice naturale a parcelelor destinate producției vinurilor care poartă denumirea de origine protejată.

5.2.   Randamente maxime

1.

 

50 de hectolitri per hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Recolta de struguri, vinificarea și elaborarea vinurilor se realizează pe teritoriile următoarelor comune:

Departamentul Ardèche: Bourg-Saint-Andéol, Saint-Just-d’Ardèche, Saint-Marcel-d’Ardèche, Saint-Martin-d’Ardèche;

Departamentul Drôme: Bouchet, Mérindol-les-Oliviers, Mirabel-aux-Baronnies, Mollans-sur-Ouvèze, Montbrison, Nyons, (Le) Pègue, Piégon, Rochegude, Rousset-les-Vignes, Saint-Maurice-sur-Eygues, Saint-Pantaléon-les-Vignes, Suze-la-Rousse, Taulignan, Tulette, Venterol, Vinsobres;

Departamentul Gard: Aiguèze, Bagnols-sur-Cèze, Castillon-du-Gard, Cavillargues, Chusclan, Codolet, Comps, Cornillon, Domazan, Estézargues, Fournès, Gaujac, Laudun, Montfrin, Orsan, Pont-Saint-Esprit, Pujaut, Rochefort-du-Gard, Sabran, Saint-Alexandre, Saint-Etienne-des-Sorts, Saint-Gervais, Saint-Hilaire-d’Ozilhan, Saint-Marcel-de-Careiret, Saint-Michel-d’Euzet, Saint-Nazaire, Saint-Pons-la-Calm, Saint-Victor-la-Coste, Sauveterre, Saze, Tresques, Valliguières, Vénéjan;

Departamentul Vaucluse: Beaumes-de-Venise, Bédarrides, Bollène, Buisson, Cairanne, Camaret-sur-Aigues, Caumont-sur-Durance, Châteauneuf-de-Gadagne, Courthézon, Faucon, Grillon, Jonquières, La Roque-Alric, Lafare, Lagarde-Paréol, Mondragon, Morières-lès-Avignon, Orange, Piolenc, Puyméras, Rasteau, Richerenches, Roaix, Sablet, Saint-Marcellin-lès-Vaison, Saint-Romain-en-Viennois, Saint-Roman-de-Malegarde, Saint-Saturnin-lès-Avignon, Sainte-Cécile-les-Vignes, Séguret, Sérignan-du-Comtat, Sorgues, Suzette, Travaillan, Uchaux, Vaison-la-Romaine, Valréas, Vedène, Villedieu, Violès, Visan.

7.   Soiul/soiurile de struguri de vin

Carignan N

Carignan blanc B

Clairette B

Clairette rose Rs

Counoise N

Floreal B

Grenache N

Grenache blanc B

Grenache gris G

Marsanne B

Muscardin N

Piquepoul blanc B

Piquepoul noir N

Roussanne B

Terret noir N

Vermentino B – Rolle

Vidoc N

Viognier B

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

Arealul geografic este situat între Montélimar și Avignon, în centrul părții meridionale a văii Ronului, în 4 departamente. În centrul arealului se află fluviul Ron, care a permis deschiderea acestei importante căi de comunicare.

În era terțiară, valea Ronului era un fiord mediteraneean care se întindea până la Vienne. După retragerea mării, în cursul erei cuaternare, sub acțiunea unor fenomene de eroziune (ploaie, vânturi, eroziune fluvială), s-au format caracteristicile actuale ale morfologiei peisajului. Peisajul este, așadar, dominat de dealuri și terase. Solurile sunt de natură foarte diferită: terase fluviale, marne și calcare moi, soluri rezultate în urma eroziunii (marne, nisip, gresie sau molase).

Clima din zona meridională a văii Ronului este mediteraneeană, cu veri calde și uscate și cu precipitații anuale scăzute. Precipitațiile se produc în principal toamna și la sfârșitul iernii. Clima este marcată, de asemenea, de acțiunea mistralului, un vânt din nord care este adesea violent și are întotdeauna un efect de uscare. Acest vânt suflă, în medie, timp de 120 de zile pe an, eliberând cerul și favorizând o expunere puternică la soare. Prezența munților și a colinelor care formează valea creează un efect de culoar (efectul de tunel al culoarului Ronului) care consolidează forța vântului.

În secolul al XVIII-lea, podgoria din valea Ronului și-a dobândit pe deplin titlul de noblețe. La sfârșitul secolului al XVIII-lea și în cursul secolului al XIX-lea, s-a extins viticultura de pe malul stâng. În 1864, agronomul Jules Guyot, însărcinat de Napoleon al III-lea să întocmească un raport privind starea și viitorul viței-de-vie din Franța, a făcut referire la „Côtes du Rhône” (la plural) pentru a descrie podgoria care se întindea între Saint-Gilles și Tournon, trecând prin Beaucaire. Vecinătatea Ronului le asigură vinurilor o bună piață de desfacere.

Vița-de-vie a devenit o sursă importantă de venituri. Această preponderență a dus la recunoașterea denumirii de origine controlate încă din 1937.

Ca urmare a acestei recunoașteri, producătorii și-au exprimat dorința de a pune în valoare și de a identifica cele mai bune vinuri prin utilizarea unei denumiri geografice. Acest demers a dus la recunoașterea, în 1966, a posibilității de a asocia denumirii de origine controlate „Côtes du Rhône” denumirile câtorva comune de origine a strugurilor, în funcție de reputația dovedită a vinurilor, și ulterior, în 1967, la recunoașterea denumirii de origine controlate „Côtes du Rhône Villages”. Acest efort de organizare piramidală a producției a favorizat recunoașterea unor unități geografice care pot completa denumirea de origine protejată „Côtes du Rhône Villages”.

În 2010, producția a fost de aproximativ 350 000 de hectolitri, dintre care 5 000 de hectolitri de vin alb.

Vinurile din această categorie sunt vinuri liniștite și seci. Vinurile roșii și roze constituie cea mai mare parte a producției. Sunt pline, generoase, cu o bună intensitate a culorii și o durată de păstrare variabilă, în funcție de tipul de sol (mai ușoare în cazul solurilor nisipoase sau al celor cu lut nisipos, mai bogate și mai taninoase în cazul solurilor pietroase sau argiloase) și de asamblarea soiurilor de viță-de-vie, determinată de priceperea producătorului.

Soiul Grenache N este prezent în asamblări în combinație cu soiurile Syrah N sau Mourvèdre N. Cele 3 soiuri principale reprezintă cel puțin 66 % din asamblare. Vinurile albe (2 % din producție) sunt vinuri rotunde, uneori cu note de mirodenii și de vanilie.

Elaborată din struguri proveniți de pe parcele selectate cu atenție în cadrul DOC „Côtes du Rhône”, această producție oferă o expresie specifică și originală a potențialului natural și uman al familiei de vinuri din valea Ronului.

Astfel, vinurile produse constituie mărturia și rezultatul acestei „diversități unice” puse în practică de producătorii care au reușit să adapteze soiurile de viță-de-vie și să aleagă locurile de plantare, să profite de condițiile climatice favorabile și să valorifice prezența Ronului.

Clima din regiunea văii Ronului favorizează apariția unor bune condiții de cultivare, pe de o parte datorită efectului „sanitar” al mistralului, un vânt violent, rece și uscat, care protejează vița-de-vie de atacurile criptogamice, iar pe de altă parte datorită faptului că asigură o bună coacere a strugurilor grație unei expuneri puternice la soare, unui volum adaptat de precipitații și concentrației induse, la rândul său, de permanența mistralului.

Valea Ronului, o cale de comunicare majoră, maritimă, iar mai apoi feroviară și terestră, a permis comercializarea vinului încă din epoca colonizării grecești și, prin urmare, păstrarea unei tradiții viticole de peste 2 000 de ani.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Denumiri geografice complementare

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții complementare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

Numele denumirii de origine protejate poate fi completat cu una dintre următoarele denumiri geografice complementare, în cazul vinurilor care îndeplinesc condițiile de producție stabilite pentru aceste denumiri geografice complementare în caietul de sarcini:

„Chusclan”;

„Gadagne”;

„Laudun”;

„Massif d’Uchaux”;

„Nyons”;

„Plan de Dieu”;

„Puyméras”;

„Roaix”;

„Rochegude”;

„Rousset-les-Vignes”;

„Sablet”;

„Saint-Andéol”;

„Saint-Gervais”;

„Saint-Maurice”;

„Saint-Pantaléon-les-Vignes”;

„Sainte-Cécile”;

„Séguret”;

„Signargues”;

„Suze-la-Rousse”;

„Vaison-la-Romaine”;

„Valréas”;

„Visan”.

Unitatea geografică mai amplă

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții complementare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

Pe etichetele vinurilor care poartă denumirea de origine protejată poate figura numele unei unități geografice mai ample, „Côtes du Rhône Villages”, în conformitate cu condițiile specificate în convenția semnată între diferitele organisme de protecție și de gestionare în cauză. Această mențiune trebuie să figureze în același câmp vizual cu toate mențiunile obligatorii și să fie tipărită cu caractere de același tip și de aceeași culoare ca și cele ale denumirii, fără ca dimensiunile acestei mențiuni să depășească două treimi din cele ale denumirii.

Soiurile de interes în scop de adaptare nu pot fi menționate pe etichetă.

Zona situată în imediata vecinătate

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Derogare de la producerea în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

Zona situată în imediata vecinătate, delimitată prin derogare pentru vinificarea și elaborarea vinurilor, este constituită din teritoriile următoarelor comune:

Departamentul Ardèche: Alboussière, Andance, Ardoix, Arlebosc, Arras-sur-Rhône, Baix, Beauchastel, Bidon, Boffres, Bogy, Champagne, Champis, Charmes-sur-Rhône, Charnas, Châteaubourg, Cheminas, Colombier-le-Cardinal, Cornas, Eclassan, Etables, Félines, Flaviac, Gilhac-et-Bruzac, Glun, Guilherand-Granges, Gras, Labastide-de-Virac, Lemps, Limony, Mauves, Ozon, Peaugres, Peyraud, Plats, Le Pouzin, Quintenas, Rompon, Saint-Barthélemy-le-Plain, Saint-Cierge-la-Serre, Saint-Cyr, Saint Désirat, Saint Etienne de Valoux, Saint-Georges-les-Bains, Saint-Jean-de Muzols, Saint-Julien-en-Saint-Alban, Saint-Laurent-du-Pape, Saint-Montan, Saint-Péray, Saint-Remèze, Saint-Romain-d’Ay, Saint-Romain-de-Lerps, Saint-Symphorien-sous-Chomérac, Saint-Vincent-de-Durfort, Sarras, Savas, Sécheras, Serrières, Soyons, Talencieux, Thorrenc, Toulaud, Tournon-sur-Rhône, Vernosc-les-Annonay, Vinzieux, Vion, La Voulte;

Departamentul Drôme: Albon, Aleyrac, Allex, Ambonil, Andancette, Aubres, La Baume-de-Transit, Beaumont-Monteux, Beausemblant, Benivay-Ollon, Bourg-les-Valence, Chamaret, Chanos-Curson, Chantemerle-les-Blés, Chantemerle-les-Grignan, Châteauneuf-de-Bordette, Châteauneuf-sur-Isère, Chavannes, Clansaye, Clérieux, Colonzelle, Condorcet, Crozes-Hermitage, Donzère, Erôme, Etoile-sur-Rhône, La Garde-Adhémar, Gervans, Grane, Granges-les-Beaumont, Les Granges-Gontardes, Grignan, Larnage, La Roche-de-Glun, Laveyron, Livron-sur-Drôme, Loriol-sur-Drôme, Mercurol, Montjoux, Montoison, Montaulieu, Montségur-sur-Lauzon, La Motte-de-Galaure, La Penne-sur-l’Ouvèze, Les Pilles, Pierrelatte, Pierrelongue, Le Poët-Laval, Ponsas, Pont-de-l’Isère, Propiac, Roche-Saint-Secret-Béconne, Roussas, Saint-Barthélemy-de-Vals, Saint-Donat-sur-l’Herbasse, Saint-Gervais-sur-Roubion, Saint-Paul-Trois-Châteaux, Saint-Rambert-d’Albon, Saint-Restitut, Saint-Uze, Saint-Vallier, Salles-sous-Bois, Serves-sur-Rhône, Solérieux, Tain-l’Hermitage, Teyssières, Triors, Valaurie, Valence, Veaunes;

Departamentul Gard: Les Angles, Argilliers, Aramon, La Bastide-d’Engras, Beaucaire, Bellegarde, La Capelle-et-Masmolène, Carsan, Collias, Connaux, Flaux, Le Garn, Goudargues, Issirac, Jonquières-Saint-Vincent, Laval-Saint-Roman, Le Pin, Lirac, Meynes, Montfaucon, La Roque-sur-Cèze, Pougnadoresse, Pouzilhac, Remoulins, Roquemaure, Saint-André-d’Olérargues, Saint-André-de-Roquepertuis, Saint-Bonnet-du-Gard, Saint-Christol-de-Rodières, Saint-Geniès-de-Comolas, Saint-Julien-de-Peyrolas, Saint-Laurent-de-Carnols, Saint-Laurent-des-Arbres, Saint-Laurent-la-Vernède, Saint-Paul-les-Fonts, Saint-Paulet-de-Caisson, Salazac, Sernhac, Tavel, Théziers, Vallabrix, Verfeuil, Vers-Pont-du-Gard, Villeneuve-lès-Avignon;

Departamentul Isère: Chonas-l’Amballan, Les Côtes d’Arey, Le-Péage-de-Roussillon, Reventin-Vaugris, Les Roches-de-Condrieu, Sablons, Saint-Alban-du-Rhône, Saint-Clair-du-Rhône, Saint-Maurice-l’Exil, Salaise-sur-Sanne, Seyssuel, Vienne;

continuare … Zona situată în imediata vecinătate

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Derogare de la producerea în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

Departamentul Loire: Bessey, La Chapelle-Villars, Chavanay, Chuyer, Lupe, Maclas, Malleval, Pélussin, Roisey, Saint-Michel-sur-Rhône, Saint-Pierre-de-Bœuf, Saint-Romain-en-Jarez, Vérin;

Departamentul Rhône: Ampuis, Condrieu, Les Haies, Loire-sur-Rhône, Longes, Sainte-Colombe, Saint-Cyr-sur-le-Rhône, Saint-Romain-en-Gal, Tupin-et-Semons;

Departamentul Vaucluse: Althen-les-Paluds, Aubignan, Avignon, Le Barroux, Beaumont-du-Ventoux, Bédoin, Blauvac, Brantes, Caderousse, Caromb, Carpentras, Cavaillon, Châteauneuf-du-Pape, Le Crestet, Crillon-le-Brave, Entraigues-sur-la-Sorgue, Entrechaux, Flassan, Gigondas, Jonquerettes, Lamotte-du-Rhône, Lapalud, Loriol-du-Comtat, Malaucène, Malemort-du-Comtat, Mazan, Méthamis, Modène, Monteux, Mormoiron, Mornas, Pernes-les-Fontaines, Le Pontet, Saint-Hippolyte-le-Graveyron, Saint-Léger-du-Ventoux, Saint-Pierre-de-Vassols, Savoillan, Sarrians, Le Thor, Vacqueyras, Villes-sur-Auzon.

Link către caietul de sarcini al produsului

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-2cda91a2-0391-457f-acd5-6a437bb2f5fa


(1)   JO L 9, 11.1.2019, p. 2.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/6316/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top