Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0756

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 13-a Conferințe ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului

COM/2023/756 final

Bruxelles, 4.12.2023

COM(2023) 756 final

2023/0440(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 13-a Conferințe ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere se referă la decizia Consiliului de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a 13-a Conferințe ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului în legătură cu adoptarea preconizată a mai multor decizii.

2.Contextul propunerii

2.1.Acordul de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului („Acordul OMC”)

Acordul de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului (denumit în continuare „Acordul OMC”) urmărește atingerea obiectivelor menționate în preambulul acordului. Acordul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1995.

Uniunea Europeană (UE) este parte la acord 1 . Toate cele 27 de state membre ale UE sunt și ele părți la acord. OMC poate lua decizii în conformitate cu procedurile prevăzute în Acordul OMC.

2.2.Conferința ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului

Conferința ministerială este cel mai înalt organism decizional al OMC, întrunindu-se cel puțin o dată la doi ani. Din punct de vedere juridic și în practică, deciziile sunt luate prin consens.

Următoarea reuniune a Conferinței ministeriale va avea loc la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, în perioada 26-29 februarie 2024.

2.3.Actele avute în vedere de Conferința ministerială a OMC

La 29 februarie 2024, cea de a 13-a Conferință ministerială a OMC („CM13”) poate adopta decizii cu privire la:

1.Reforma soluționării litigiilor

2.Subvențiile în domeniul pescuitului

3.Securitatea alimentară

4.Progresele în materie de transparență în agricultură

5.Deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare

6.Sprijinul intern acordat agriculturii

7.Restricțiile la export în domeniul agriculturii

8.Concurența la export în domeniul agriculturii

9.Accesul pe piață în sectorul agricol

10.Mecanismul special de salvgardare (MSS) în domeniul agriculturii

11.Bumbacul

12.Derogarea de la Acordul TRIPS

13.Tratamentul special și diferențiat

14.Propunerea de depășire a statutului de țară cel mai puțin dezvoltată – „măsuri de sprijin” într-o serie de acorduri și decizii specifice ale OMC („anexa 2”)

3.Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii

Obiectivul prezentei propuneri este de a permite UE să se alăture unui posibil consens în cadrul OMC privind adoptarea de către Conferința ministerială a actelor avute în vedere.

Deși nu este deocamdată clar dacă, și în ce măsură, membrii OMC vor putea ajunge la un consens privind actele avute în vedere, poziția UE în cadrul CM13 trebuie să fie stabilită anticipat de către Consiliu în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE 2 .

Ar trebui remarcat faptul că poziția UE de a sprijini prelungirea moratoriului privind taxele vamale pentru tranzacțiile electronice și de a sprijini o prelungire a moratoriului privind tipurile de plângeri prevăzute la articolul XXIII alineatul (1) literele (b) și (c) din Acordul General pentru Tarife și Comerț din 1994 („plângerile în situația în care nu există o încălcare și plângerile motivate de alte situații”) nu va fi inclusă în prezenta propunere, deoarece Decizia (UE) 2015/2236 a Consiliului din 27 noiembrie 2015 prevede că acest lucru se poate realiza pe durată nelimitată.

Propunerea actuală acoperă următoarele aspecte în legătură cu care pot fi adoptate decizii:

·Reforma soluționării litigiilor: În cadrul CM12 de la Geneva din iunie 2022, membrii OMC s-au angajat să poarte discuții în vederea asigurării unui sistem complet funcțional de soluționare a litigiilor, accesibil tuturor membrilor până în 2024. Aceste discuții sunt în curs de desfășurare, iar Uniunea încearcă să reformeze în mod semnificativ sistemul de soluționare a litigiilor pentru a răspunde intereselor membrilor, menținând în același timp caracteristicile sale esențiale care sprijină sistemul comercial multilateral bazat pe norme. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

·Subvenții în domeniul pescuitului: OMC depune eforturi pentru a ajunge la un acord multilateral cu privire la dispoziții suplimentare care să conducă la un acord cuprinzător privind subvențiile pentru pescuit, în conformitate cu Obiectivul de dezvoltare durabilă 14 al ONU, obiectivul 6 (denumit în continuare „ODD 14.6”), convenit de șefii de stat în 2015. Prin Decizia ministerială din 17 iunie 2022 [WT/MIN (22)/33], OMC a adoptat Acordul privind subvențiile pentru pescuit și, în același timp, a solicitat încheierea unui acord cuprinzător privind subvențiile pentru pescuit. Negocierile privind dispoziții suplimentare sunt în curs de desfășurare, iar UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

·Securitatea alimentară: Este necesară o acțiune a OMC ca răspuns la provocările actuale în materie de securitate alimentară, agravate de consecințele agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei în Ucraina, în contextul provocărilor globale în materie de mediu. Se preconizează că securitatea alimentară va fi un element important al rezultatelor CM13. În plus, în cadrul CM12, miniștrii au aprobat o declarație privind răspunsul de urgență la insecuritatea alimentară [WT/MIN(22)/28, WT/L/1139], prin care Comitetul pentru agricultură a fost însărcinat să întreprindă un program de lucru specific pentru a examina modalitățile prin care Decizia privind măsurile referitoare la posibilele efecte negative ale programului de reformă pentru țările cel mai puțin dezvoltate (denumite în continuare „TPD”) și cele în curs de dezvoltare, importatoare nete de produse alimentare (denumite în continuare „TCDINPA”) (Decizia de la Marrakesh) să devină mai eficace și mai operațională. În același timp, membrilor li s-a încredințat sarcina de a lua în considerare nevoile TPD și ale TCDINPA de a-și spori reziliența în ceea ce privește răspunsul la instabilitatea alimentară acută, inclusiv prin luarea în considerare a celei mai bune utilizări posibile a mecanismelor de flexibilitate pentru a-și consolida producția agricolă și securitatea alimentară internă, după cum este necesar într-o situație de urgență. Membrii au stabilit împreună un calendar pentru sfârșitul lunii noiembrie 2023 pentru a încheia un program de lucru și pentru a ajunge la o serie de recomandări comune. UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

·Progrese în materie de transparență în agricultură: UE consideră că documentul său (RD/AG/110) privind instrumente mai bune pentru schimbul de informații privind politicile agricole ar putea sta la baza unei decizii în cadrul CM13. Acest document include idei concrete de îmbunătățire a transparenței în domeniul restricțiilor la export și al concurenței la export. Îmbunătățirea transparenței ar putea fi o parte dintr-o soluție cuprinzătoare la problemele cu care se confruntă în prezent piața alimentară și cea agricolă și, în același timp, o parte a soluției la provocările actuale în materie de securitate alimentară. UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord în acest domeniu. 

·Deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare: Negocierile urmăresc ajungerea la un acord cu privire la o „soluție definitivă”, îndeplinind astfel obiectivul stabilit în Decizia ministerială de la Bali din 7 decembrie 2013 privind deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare [WT/MIN(13)/38-WT/L/913], astfel cum a fost interpretată prin ulterioara Hotărâre a Consiliului General din 27 noiembrie 2014 (WT/L/939). Acest obiectiv a fost reiterat în Decizia ministerială de la Nairobi din 19 decembrie 2015 [WT/MIN (15)/44-WT/L/979]. UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord în acest domeniu.

·Sprijinul intern acordat agriculturii: Negocierile privind sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale sunt încorporate în articolul 20 din Acordul OMC privind agricultura și au făcut parte din mandatul Agendei de dezvoltare de la Doha (ADD) stipulat în Declarația ministerială de la Doha din 14 noiembrie 2001 [WT/MIN(01)/DEC/1]. UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord în acest domeniu.

·Restricții la export în domeniul agriculturii: Negocierile privind restricțiile la export în domeniul agriculturii au arătat că o mare parte a membrilor OMC sprijină o transparență și previzibilitate sporite în ceea ce privește interdicțiile și restricțiile la export, precum și îmbunătățirea disciplinelor relevante. Având în vedere importanța acestei chestiuni, UE ar trebui să susțină în continuare propunerile de decizie ministerială pe această temă, care ar putea constitui un element important al unui rezultat privind securitatea alimentară în cadrul CM13. UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

·Concurență la export în domeniul agriculturii: Este necesar să se urmărească îmbunătățirea atât a transparenței, cât și a disciplinelor în ceea ce privește concurența la export. Există unele șanse de progres în ceea ce privește îmbunătățirea transparenței pentru CM13. Într-adevăr, UE a inclus mai multe idei în acest sens în documentul său (RD/AG/110) privind instrumente mai bune pentru schimbul de informații privind politicile agricole. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

·Acces pe piață în sectorul agricol: Discuțiile privind negocierile cuprinzătoare privind accesul pe piață în sectorul agricol au confirmat că există un interes limitat sau o șansă realistă limitată de a relansa negocierile privind reducerea substanțială a taxelor vamale în cadrul OMC în viitorul apropiat. Cu toate acestea, accesul pe piață continuă să fie un element în menținerea echilibrului în raport cu alte domenii, în special cu sprijinul intern. UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

·Mecanism special de salvgardare (MSS) în domeniul agriculturii: Discuțiile privind mecanismul special de salvgardare (MSS) în agricultură au continuat în conformitate cu propunerile aflate în discuție și cu Decizia ministerială de la Nairobi [WT/MIN (15)/43 – WT/L/978]. UE are interesul să se asigure că MSS nu este negociat ca un element de sine stătător, ci mai degrabă ca parte a negocierilor mai ample privind accesul pe piață. UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

·Bumbacul: Discuțiile privind bumbacul au continuat în cadrul stabilit la punctele 5, 6 și 7 din Decizia ministerială de la Bali privind bumbacul [WT/MIN(13)/41 – WT/L/916] și la punctul 14 din Decizia ministerială de la Nairobi privind bumbacul [WT/MIN(15)/46 – WT/L/981]. UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord în acest domeniu.

·Derogarea de la Acordul TRIPS: Negocierile fac parte din discuțiile în curs din cadrul OMC cu privire la modul în care sistemul comercial poate îmbunătăți accesul global la vaccinuri, la metode de diagnosticare și la tratamente medicale împotriva COVID-19. CM12 a adoptat decizia ministerială privind posibilitatea ca membrii eligibili ai OMC să își autorizeze producătorii să producă vaccinuri împotriva COVID-19 fără consimțământul titularilor de brevete. Domeniul de aplicare al Deciziei privind Acordul TRIPS acoperă vaccinurile împotriva COVID-19, precum și ingredientele și procesele necesare pentru fabricarea acestora. La momentul adoptării Deciziei privind Acordul TRIPS, nu exista un consens în rândul membrilor OMC pentru a acoperi și metodele de diagnosticare și tratamentele împotriva COVID-19. Ca parte a compromisului, Decizia privind Acordul TRIPS prevede că, în termen de cel mult șase luni de la data Deciziei privind Acordul TRIPS, membrii vor decide cu privire la extinderea acesteia pentru a include producția și furnizarea de metode de diagnosticare și tratamente împotriva COVID-19. În pofida discuțiilor desfășurate în perioada iulie-decembrie 2022, nu s-a ajuns la un consens în rândul membrilor OMC. Consiliul General al OMC din decembrie 2022 a convenit să continue discuțiile, dar nu a decis cu privire la termenul de finalizare a negocierilor. Se preconizează că decizia privind extinderea domeniului de aplicare al Deciziei privind Acordul TRIPS în ceea ce privește metodele de diagnosticare și tratamentele împotriva COVID-19 va fi luată în cadrul CM13.

Având în vedere importanța acestei chestiuni, UE ar trebui să se alăture unui posibil consens în cadrul OMC cu privire la adoptarea de către CM13 a actului avut în vedere. În același timp, rezultatul discuțiilor dintre membrii OMC ar trebui să asigure un echilibru adecvat între abordarea urgenței de sănătate publică cauzate de pandemia de COVID-19 și menținerea stimulentelor pentru inovare în domeniul sănătății.

·Tratamentul special și diferențiat (TSD): Negocierile privind dispozițiile referitoare la TSD, inclusiv în contextul discuțiilor referitoare la unele propuneri ale G-90 (grupul statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific) privind măsurile sanitare și fitosanitare (MSF) și barierele tehnice în calea comerțului (BTC) și la propunerile Grupului african privind spațiul politic în domenii precum subvențiile, măsurile investiționale legate de comerț (TRIMS) și transferul de tehnologie în cadrul aspectelor legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS) pot duce la un rezultat al reuniunii ministeriale în cadrul CM13, de exemplu prin clarificarea dispozițiilor existente sau prin acordarea de TSD suplimentare țărilor cel mai puțin dezvoltate și anumitor țări în curs de dezvoltare. Având în vedere divergența pozițiilor în cadrul negocierilor, UE are în vedere ca posibil rezultat ca aceste subiecte să facă parte dintr-un program de lucru post-CM13 sau alte rezultate care nu ar implica modificarea acordurilor OMC.

·Propunerea de depășire a statutului de țară cel mai puțin dezvoltată - „măsuri de sprijin” într-o serie de acorduri și decizii specifice ale OMC („anexa 2”): Sunt în curs negocieri referitoare la propunerile prezentate de grupului țărilor cel mai puțin dezvoltate, enumerate în anexa 2, cu privire la următoarele măsuri de sprijin pentru o tranziție mai ușoară pentru membrii OMC care depășesc statutul de țară cel mai puțin dezvoltată: i) prelungirea pentru o perioadă de timp adecvată a dispozițiilor TSD dintr-o serie de acorduri și decizii specifice ale OMC; ii) exceptarea acestor acorduri și decizii specificate de la acțiunile din cadrul mecanismului OMC de soluționare a litigiilor pentru o perioadă de timp adecvată; și iii) asigurarea accesului continuu la toate programele și facilitățile de asistență tehnică specifică pentru țările cel mai puțin dezvoltate și la toate programele și facilitățile de consolidare a capacităților puse la dispoziție în cadrul sistemului OMC pentru o perioadă de timp adecvată. În cazul în care este necesar un rezultat al reuniunii ministeriale, UE ar trebui să sprijine un rezultat convenit de comun acord. Un astfel de rezultat ar putea extinde, pentru o perioadă strict limitată, anumite dispoziții privind țările cel mai puțin dezvoltate la țările care au depășit acest statut recent.

Întrucât în prezent sunt în curs negocieri referitoare la toate elementele menționate mai sus, Comisia se așteaptă ca Consiliul să ia decizia privind poziția UE față de rezultatul negocierilor după ce situația textelor relevante va deveni clară, chiar în timpul Conferinței ministeriale.

Inițiativa este pe deplin compatibilă cu dispozițiile existente în domeniul de politică. Au fost elaborate decizii similare pentru conferințele ministeriale precedente ale OMC, inclusiv, cel mai recent, pentru cea de a 12-a Conferință ministerială a OMC din 2022.

4.Temeiul juridic

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire a „pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt incluse, de asemenea, instrumente care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii 3 .

4.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

Conferința ministerială a OMC este un organism instituit printr-un acord (și anume prin Acordul OMC) care, în conformitate cu articolul IV alineatul (1) din Acordul OMC, are autoritatea de a lua decizii cu privire la totalitatea aspectelor acoperite de oricare dintre acordurile comerciale multilaterale, inclusiv autoritatea de a lua decizii cu efecte juridice.

Actele avute în vedere menționate anterior constituie acte cu efecte juridice, întrucât pot avea efecte asupra drepturilor și obligațiilor Uniunii în virtutea dreptului internațional.

Actele avute în vedere nu aduc modificări sau completări cadrului instituțional al acordului.

Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

4.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

Obiectivul principal și conținutul actelor avute în vedere se referă la politica comercială comună.

Temeiul juridic material al propunerii de decizie este, prin urmare, articolul 207 din TFUE.

4.3.Concluzie

Temeiul juridic al propunerii de decizie ar trebui să fie articolul 207 din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

2023/0440 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 13-a Conferințe ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Acordul de la Marrakesh de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului (denumit în continuare „Acordul OMC”) a fost încheiat de către Uniune prin Decizia 94/800/CE a Consiliului din 22 decembrie 1994 4 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1995.

(2)În temeiul articolelor IV:1 și IX:1 din Acordul OMC, Conferința ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului („OMC”) poate adopta decizii prin consens.

(3)În cursul celei de-a 13-a sa reuniuni, din perioada 26-29 februarie 2024, Conferința ministerială a OMC poate adopta decizii privind reforma soluționării litigiilor, subvențiile pentru pescuit, comerțul și securitatea alimentară, progresele în materie de transparență în agricultură, deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare, sprijinul intern acordat agriculturii, restricțiile la export în domeniul agriculturii, concurența la export în domeniul agriculturii, accesul pe piață în sectorul agricol, mecanismul special de salvgardare (MSS) în domeniul agriculturii, bumbacul, derogarea de la Acordul TRIPS, tratamentul special și diferențiat și propunerea de depășire a statutului de țară cel mai puțin dezvoltată – anexa 2.

(4)Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie luată, în numele Uniunii, în cadrul Conferinței ministeriale a OMC, întrucât deciziile vor avea caracter obligatoriu pentru Uniune.

(5)Au avut loc discuții privind reforma soluționării litigiilor în urma angajamentului membrilor, asumat în cadrul CM12, de a purta „discuții în vederea asigurării unui sistem complet funcțional de soluționare a litigiilor, accesibil tuturor membrilor până în 2024”. (WT/MIN(22)/W/16). Aceste discuții sunt în curs de desfășurare, iar Uniunea încearcă să reformeze în mod semnificativ sistemul de soluționare a litigiilor pentru a aborda interesele membrilor, menținând în același timp caracteristicile sale esențiale care sprijină sistemul comercial multilateral bazat pe norme. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

(6)OMC depune eforturi pentru a ajunge la un acord multilateral cu privire la dispoziții suplimentare care să conducă la un acord cuprinzător privind subvențiile pentru pescuit, în conformitate cu Obiectivul de dezvoltare durabilă 14 al ONU, obiectivul 6 (denumit în continuare „ODD 14.6”), convenit de șefii de stat în 2015. Prin Decizia ministerială din 17 iunie 2022 [WT/MIN (22)/33], OMC a adoptat Acordul privind subvențiile pentru pescuit și, în același timp, a solicitat încheierea unui acord cuprinzător privind subvențiile pentru pescuit. Negocierile privind dispoziții suplimentare sunt în curs de desfășurare, iar UE ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

(7)Este necesară o acțiune a OMC ca răspuns la provocările actuale în materie de securitate alimentară, agravate de consecințele agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei în Ucraina, într-un context de provocări globale în materie de mediu, schimbări climatice și dezastre naturale cauzate de acestea, pierdere a biodiversității și poluare. Se preconizează că securitatea alimentară va fi un element important al rezultatelor CM13. În plus, în cadrul CM12, miniștrii au aprobat o declarație privind răspunsul de urgență la insecuritatea alimentară [WT/MIN(22)/28, WT/L/1139], care a însărcinat Comitetul pentru agricultură să întreprindă un program de lucru specific pentru a examina modalitățile prin care Decizia privind măsurile referitoare la posibilele efecte negative ale programului de reformă pentru țările cel mai puțin dezvoltate (denumite în continuare „TPD”) și cele în curs de dezvoltare, importatoare nete de produse alimentare (denumite în continuare „TCDINPA”) (Decizia de la Marrakesh) să devină mai eficace și mai operațională. În același timp, membrilor li s-a încredințat sarcina de a lua în considerare nevoile TPD și ale TCDINPA de a-și spori reziliența în ceea ce privește răspunsul la instabilitatea alimentară acută, inclusiv prin luarea în considerare a celei mai bune utilizări posibile a mecanismelor de flexibilitate pentru a-și consolida producția agricolă și securitatea alimentară internă, după cum este necesar într-o situație de urgență. Membrii au stabilit împreună un calendar pentru sfârșitul lunii noiembrie 2023 pentru a încheia un program de lucru și pentru a ajunge la o serie de recomandări comune. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

(8)Documentul Uniunii (RD/AG/110) privind instrumente mai bune pentru schimbul de informații privind politicile agricole poate sta la baza unei decizii în cadrul CM13. Acest document include idei concrete de îmbunătățire a transparenței în domeniul restricțiilor la export și al concurenței la export. Îmbunătățirea transparenței ar putea reprezenta un element al unei soluții cuprinzătoare la problemele cu care se confruntă în prezent piața alimentară și cea agricolă și, în același timp, o parte a soluției la provocările actuale în materie de securitate alimentară. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord în acest domeniu.

(9)Negocierile privind deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare urmăresc ajungerea la un acord cu privire la o „soluție definitivă”, îndeplinind astfel obiectivul stabilit în Decizia ministerială de la Bali din 7 decembrie 2013 privind deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare [WT/MIN(13)/38-WT/L/913], astfel cum a fost interpretată prin ulterioara Hotărâre a Consiliului General din 27 noiembrie 2014 (WT/L/939). Acest obiectiv a fost reiterat în Decizia ministerială de la Nairobi din 19 decembrie 2015 [WT/MIN (15)/44-WT/L/979]. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

(10)Negocierile privind sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale sunt încorporate în articolul 20 din Acordul OMC privind agricultura și au făcut parte din mandatul Agendei de dezvoltare de la Doha (ADD) stipulat în Declarația ministerială de la Doha din 14 noiembrie 2001 [WT/MIN(01)/DEC/1]. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord în acest domeniu.

(11)Negocierile privind restricțiile la export în domeniul agriculturii au arătat că o mare parte a membrilor OMC sprijină o transparență și previzibilitate sporite în ceea ce privește interdicțiile și restricțiile la export, precum și îmbunătățirea disciplinelor relevante. Având în vedere importanța acestei chestiuni, Uniunea ar trebui să susțină în continuare propunerile de decizie ministerială pe această temă, care ar putea constitui un element important al unui rezultat privind securitatea alimentară în cadrul CM13. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

(12)Este necesar să se urmărească îmbunătățirea atât a transparenței, cât și a disciplinelor în ceea ce privește concurența la export. Există unele șanse de progres în ceea ce privește îmbunătățirea transparenței pentru CM13. Într-adevăr, Uniunea a inclus mai multe idei în acest sens în documentul său (RD/AG/110) privind instrumente mai bune pentru schimbul de informații privind politicile agricole. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

(13)Discuțiile referitoare la negocierile cuprinzătoare privind accesul pe piață în sectorul agricol au confirmat că există o șansă realistă limitată de reîncepere a negocierilor privind reducerea substanțială a taxelor vamale în cadrul OMC în viitorul apropiat. Cu toate acestea, accesul pe piață continuă să fie un element în menținerea echilibrului în raport cu alte domenii, în special cu sprijinul intern. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

(14)Discuțiile privind mecanismul special de salvgardare (MSS) în agricultură au continuat în conformitate cu propunerile aflate în discuție și cu Decizia ministerială de la Nairobi [WT/MIN (15)/43 – WT/L/978]. Uniunea are interesul să se asigure că MSS nu este negociat ca un element de sine stătător, ci mai degrabă ca parte a negocierilor mai ample privind accesul pe piață. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord.

(15)Discuțiile privind bumbacul au continuat în cadrul stabilit la punctele 5, 6 și 7 din Decizia ministerială de la Bali privind bumbacul [WT/MIN(13)/41 – WT/L/916] și la punctul 14 din Decizia ministerială de la Nairobi privind bumbacul [WT/MIN(15)/46 – WT/L/981]. Uniunea ar trebui să susțină un rezultat convenit de comun acord în acest domeniu.

(16)Negocierile fac parte din discuțiile în curs din cadrul OMC cu privire la modul în care sistemul comercial poate îmbunătăți accesul global la vaccinuri, la metode de diagnosticare și la tratamente medicale împotriva COVID-19. CM12 a adoptat decizia ministerială privind posibilitatea ca membrii eligibili ai OMC să își autorizeze producătorii să producă vaccinuri împotriva COVID-19 fără consimțământul titularilor de brevete. Domeniul de aplicare al Deciziei privind Acordul TRIPS acoperă vaccinurile împotriva COVID-19, precum și ingredientele și procesele necesare pentru fabricarea acestora. La momentul adoptării Deciziei privind Acordul TRIPS, nu exista un consens în rândul membrilor OMC pentru a acoperi și metodele de diagnosticare și tratamentele împotriva COVID-19. Ca parte a compromisului, Decizia privind Acordul TRIPS prevede că, în termen de cel mult șase luni de la data Deciziei privind Acordul TRIPS, membrii vor decide cu privire la extinderea acesteia pentru a include producția și furnizarea de metode de diagnosticare și tratamente împotriva COVID-19. În pofida discuțiilor desfășurate în perioada iulie-decembrie 2022, nu s-a ajuns la un consens în rândul membrilor OMC. Consiliul General al OMC din decembrie 2022 a convenit să continue discuțiile, dar nu a decis cu privire la termenul de finalizare a negocierilor. Se preconizează că decizia privind extinderea domeniului de aplicare al Deciziei privind Acordul TRIPS în ceea ce privește metodele de diagnosticare și tratamentele împotriva COVID-19 va fi luată în cadrul CM13. Având în vedere importanța acestei chestiuni, UE ar trebui să se alăture unui posibil consens în cadrul OMC cu privire la adoptarea de către CM13 a actului avut în vedere. În același timp, rezultatul discuțiilor dintre membrii OMC ar trebui să asigure un echilibru adecvat între abordarea urgenței de sănătate publică cauzate de pandemia de COVID-19 și menținerea stimulentelor pentru inovare în domeniul sănătății.

(17)Negocierile privind dispozițiile referitoare la tratamentul special și diferențiat (TSD), inclusiv în contextul discuțiilor cu privire la unele propuneri ale G-90 (grupul statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific) privind măsurile sanitare și fitosanitare (MSF) și barierele tehnice în calea comerțului (BTC) și propunerile Grupului african privind spațiul politic în domenii precum subvențiile, măsurile investiționale legate de comerț (TRIMS) și transferul de tehnologie în cadrul aspectelor legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS) pot duce la un rezultat al reuniunii ministeriale în cadrul CM13, de exemplu prin clarificarea dispozițiilor existente sau prin acordarea de TSD suplimentare țărilor cel mai puțin dezvoltate și anumitor țări în curs de dezvoltare. Având în vedere divergența pozițiilor în cadrul negocierilor, UE are în vedere ca posibil rezultat ca aceste subiecte să facă parte dintr-un program de lucru post-CM13 sau alte rezultate care nu ar implica modificarea acordurilor OMC.

(18)Sunt în curs negocieri referitoare la propunerile prezentate de grupului țărilor cel mai puțin dezvoltate, enumerate în anexa 2, cu privire la următoarele măsuri de sprijin pentru o tranziție mai ușoară pentru membrii OMC care depășesc statutul de țară cel mai puțin dezvoltată: i) prelungirea pentru o perioadă de timp adecvată a dispozițiilor TSD dintr-o serie de acorduri și decizii specifice ale OMC; ii) exceptarea acestor acorduri și decizii specificate de la acțiunile din cadrul mecanismului OMC de soluționare a litigiilor pentru o perioadă de timp adecvată; și iii) asigurarea accesului continuu la toate programele și facilitățile de asistență tehnică specifică pentru țările cel mai puțin dezvoltate și la toate programele și facilitățile de consolidare a capacităților puse la dispoziție în cadrul sistemului OMC pentru o perioadă de timp adecvată. În cazul în care este necesar un rezultat al reuniunii ministeriale, UE ar trebui să sprijine un rezultat convenit de comun acord. Un astfel de rezultat ar putea extinde, pentru o perioadă strict limitată, anumite dispoziții privind țările cel mai puțin dezvoltate la țările care au depășit acest statut recent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a 13-a sesiuni a Conferinței Ministeriale a OMC este:

Să se alăture consensului la care au ajuns membrii OMC în vederea adoptării de decizii privind reforma soluționării litigiilor, subvențiile pentru pescuit, securitatea alimentară, progresele în materie de transparență în agricultură, deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare, sprijinul intern acordat agriculturii, restricțiile la export în domeniul agriculturii, concurența la export în domeniul agriculturii, accesul pe piață în sectorul agricol, mecanismul special de salvgardare (MSS) în domeniul agriculturii, bumbacul, derogarea de la Acordul TRIPS, tratamentul special și diferențiat, propunerea de depășire a statutului de țară cel mai puțin dezvoltată – „măsuri de sprijin” într-o serie de acorduri și decizii specifice ale OMC („anexa 2”).

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Decizia  94/800/CE a Consiliului din 22 decembrie 1994 privind încheierea, în numele Comunității Europene, referitor la domeniile de competența sa, a acordurilor obținute în cadrul negocierilor comerciale multilaterale din Runda Uruguay (1986-1994) (JO L 336, 23.12.1994, p. 1).
(2)    În măsura în care, contrar așteptărilor actuale, consensul va fi formalizat printr-un acord internațional de modificare a Acordului OMC sau printr-un acord internațional plurilateral între anumiți membri ai OMC, Comisia va face propunerile necesare în conformitate cu articolul 218 alineatul (6) din TFUE, după adoptarea textelor și deschiderea lor pentru acceptare de către CM13 sau de către membrii OMC în cauză în cursul CM13.
(3)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliu, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61 - 64.
(4)    JO L 336, 23.12.1994, p. 1.
Top