EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0404(01)

Publicarea documentului unic menționat la articolul 94 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și a trimiterii la publicarea caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol 2022/C 147/05

C/2022/2101

OJ C 147, 4.4.2022, p. 6–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.4.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 147/6


Publicarea documentului unic menționat la articolul 94 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și a trimiterii la publicarea caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol

(2022/C 147/05)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la respectiva cerere, în temeiul articolului 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în termen de două luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

„Vézelay”

PDO-FR-02406

Data depunerii cererii: 3.12.2021

1.   Denumirea (denumirile) propusă (propuse) pentru înregistrare

Vézelay

2.   Tipul indicației geografice

DOP - Denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

Este un vin alb liniștit sec, de culoare galben auriu pal. Prezintă un caracter floral susținut de o prospețime sporită și de mineralitate la degustare. Gustul devine mai complex și mai fin odată cu trecerea timpului.

Vinurile prezintă o tărie alcoolică naturală în volume de minimum 11 %.

După îmbogățire, vinurile nu depășesc o tărie alcoolică totală în volume de 13 %.

Vinurile finite, gata de consum, prezintă un conținut maxim de zaharuri fermentabile (glucoză și fructoză) de:

3 grame per litru;

4 grame per litru, dacă aciditatea totală este de minimum 55,10 miliechivalenți per litru, adică 4,13 grame per litru, exprimată ca acid tartric (sau 2,7 grame per litru, exprimată ca H2SO4).

Celelalte criterii analitice respectă valorile prevăzute de legislația europeană.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume)

 

Aciditatea totală minimă

 

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru):

 

5.   Practici vitivinicole

a.   Practici enologice esențiale

Practică de cultivare

Vița-de-vie prezintă o densitate minimă de plantare de 6 400 de butuci per hectar, distanța dintre rânduri fiind de maximum 1,30 metri. Distanța dintre butucii de pe același rând este cuprinsă între 1 și 1,20 metri.

Reguli privind tăierea

Practică de cultivare

Vița-de-vie este tăiată lăsându-se maximum 12 ochi per butuc și maximum 7,5 ochi pe metru pătrat:

fie prin tăiere scurtă (viță-de-vie tăiată utilizând metoda „cordon de Royat” și metoda „cordon bilateral”),

fie prin tăiere lungă Guyot simplu.

Tăierea în sistem Guyot simplu poate fi adaptată:

cu un al doilea cep de rod, care să permită alternarea de la un an la altul a poziției coardei de rod;

cu o coardă de rod scurtată la cel mult 3 ochi și un cep limitat la 2 ochi.

Indiferent de metoda de tăiere, vița-de-vie poate fi tăiată cu ochi suplimentari, cu condiția ca, în stadiul fenologic care corespunde unui număr de 11 sau 12 frunze, numărul de lăstari cu rod din anul respectiv pe butuc să fie mai mic sau egal cu numărul de ochi stabilit de normele de tăiere.

Vinificarea

Restricție aplicabilă elaborării vinurilor

Se interzice utilizarea preselor continue.

Se interzice utilizarea de bucăți de lemn.

Elevajul

Practică oenologică specifică

Vinurile sunt supuse elevajului cel puțin până la data de 1 martie a anului următor anului recoltei.

b.   Randamente maxime

64 de hectolitri per hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Localitățile pe teritoriul cărora se pot realiza recoltarea strugurilor, vinificarea, precum și producerea și elevajul vinurilor sunt următoarele: Asquins, Saint-Père, Tharoiseau și Vézelay, din departamentul Yonne.

7.   Soiurile de struguri de vin principale

Chardonnay B

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

8.1.   Descrierea factorilor naturali care contribuie la legătură

Zona Vézelay este situată la marginea Parcului Natural Regional Morvan, în sudul departamentului Yonne din Burgundia. Entitate geografică bine definită și independentă, această zonă se află la 40 de kilometri de plantația viticolă Auxerrois și la aproximativ 100 de kilometri de primele plantații viticole din departamentul Côte d’Or. Plantațiile viticole sunt grupate pe versanții din comunele Asquins, Saint Père, Tharoiseau și Vézelay, de o parte și de alta a văii Cure, un afluent al râului Yonne.

Contextul geografic în care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor plantația viticolă din zona Vézelay este strâns legat de morfogeneza sa. Orogeneza definitivă a șisturilor cristaline ale masivului Morvan din timpul etapei rodaniene (pliocen) a modelat tectonica acestui cadru: Masivul Morvan devine apoi pintenul avansat al Masivului Central din partea de sud-est a depozitelor sedimentare din bazinul parizian.

Format datorită unui proces îndelungat de sedimentare, prin alternarea de roci cu un gard diferit de rezistență, bazinul râului Cure seamănă cu un amfiteatru unde eroziunea a creat o succesiune de dâmburi și pante denivelate, predominând versanții cu expunere sudică și estică. Toată această succesiune de dâmburi și dealuri conferă zonei Vézelay un relief care îi este caracteristic în inima Burgundiei.

Plantațiile viticole ocupă versanții abrupți ai văii Cure și văile sale laterale cu altitudini între 250 și 300 de metri. Pe malul stâng, substratul este alcătuit din marnă și calcar din bathonian (jurasicul mediu), în timp ce versanții de pe malul drept sunt alcătuiți predominant din marnă și argilă din lias (jurasicul inferior).

Zonele înalte ale plantațiilor viticole sunt caracterizate de soluri superficiale care sunt rezultatul unui proces de eroziune, fiind adesea pietroase, sărace în pământ fin și susținute de o rocă-mamă calcaroasă, dislocată și alterată.

În schimb, la mijlocul pantei și înspre bazele acesteia, solul devine din ce în ce mai profund, fiind format dintr-un strat coluvial calcaros mai mult sau mai puțin gros și pietros, care acoperă orizonturile de sol profunde, calcaroase și argiloase, rezultate în urma alterării diferitelor roci subiacente: calcar dur, calcar marnos sau marnă.

Zona Vézelay se caracterizează printr-un climat oceanic răcoros, cu precipitații frecvente și abundente. Cu precipitații anuale de 800 mm, zona Vézelay se distinge în mod clar de alte mici regiuni viticole din Burgundia. Datorită proximității masivului Morvan, primăverile sunt umede, verile sunt calde și furtunoase, iar iernile sunt destul de aspre, cu riscuri reale de îngheț.

Amplitudinile termice, atât cele anuale, cât și cele diurne, sunt mari, fapt care conferă climatului din zona Vézelay o notă de continentalitate. Iarna, temperaturile scad frecvent la aproximativ -10 °C. În timpul verii, nu este un lucru neobișnuit să se înregistreze valori termice de 30 °C. Diferența medie dintre temperaturile extreme zilnice este mai semnificativă în Vézelay decât în Auxerrois, însă este foarte apropiată sau chiar egală cu cea înregistrată în Côte d’Or. Aceste diferențe pot fi de până la -4 °C în cazul temperaturilor minime și de până la +8 °C în cazul temperaturilor maxime.

8.2.   Descrierea factorilor umani care contribuie la legătură

Plantațiile viticole sunt considerate a fi de bună calitate, după cum reiese dintr-un document care datează din 1137 referitor la plata unui impozit pe teren pentru vița-de-vie, cât și dintr-un document referitor la anumite parcele cunoscute sub denumirea de Clos-au-Duc din sectorul Nanchêvres din localitatea Saint Père, deținute de Ducele de Burgundia. În 1816, Jullien, în „Topographie de tous les vignobles connus” (Topografia tuturor podgoriilor cunoscute), nu omite să menționeze vinul din Vézelay și, în special, parcelele din Clos de Vézelay, ca aparținând categoriei a treia, de vinuri fine.

Comerțul cu vin de Vézelay s-a dezvoltat până la sfârșitul secolului al XIX-lea, datorită rețelei fluviale care a permis transportul lui la Paris. Apariția filoxerei în Auxerrois în 1884 a pus capăt acestei dezvoltări comerciale și a redus suprafețele viticole până aproape de dispariția lor totală.

În absența resurselor umane, ca urmare a unui exod rural masiv, refacerea plantațiilor viticole nu s-a realizat decât începând cu anii 1970, la inițiativa unui număr restrâns de fermieri și datorită sprijinului acordat de consilierul general Paul Flandin. În 1974, a fost înființat un sindicat pentru refacerea plantațiilor viticole din zona Vézelay.

Primele plantații viticole au avut drept scop testarea diferitelor soiuri de struguri, a densității de plantare și a formelor de conducere. Foarte rapid, plantațiile viticole s-au orientat în principal către producția de vinuri albe de calitate din soiul Chardonnay B. Densitatea de plantare era ridicată, iar randamentele obținute erau mici.

Plantațiile viticole și-au dobândit rapid propria identitate în sânul unui peisaj agricol caracterizat de prezența gardurilor vii.

Crearea unei cooperative în 1990 pentru producerea și comercializarea vinurilor a contribuit în mare măsură la dezvoltarea viticulturii. Jumătate din sectorul viticol local este format acum din membri ai unor cooperative, fermieri locali care practică policultura, creșterea animalelor și viticultura pe suprafețe mici. Cealaltă jumătate este reprezentată de viticultori din medii diferite, care cultivă aproximativ 10 hectare de teren și care s-au stabilit în Vézelay pentru a dezvolta comerțul cu vin îmbuteliat, bazându-se pe această denumire recentă și pe numărul semnificativ de turiști din această zonă.

Apartenența celor patru comune, Asquins, Saint-Père, Tharoiseau și Vézelay, la arealul geografic al denumirii „Bourgogne” în 1989, apoi delimitarea parcelară a acestuia în 1992 și, în sfârșit, recunoașterea denumirii geografice complementare „Vézelay”, asociată denumirii „Bourgogne” în 1998, reflectă o căutare constantă a calității în rândul viticultorilor din Vézelay.

8.3.   Interacțiuni cauzale

Independența geografică a zonei Vézelay, care se află departe atât de Auxerrois la nord, cât și de Côte d’Or la sud, dar și geologia sa excepțională, fac din Vézelay o regiune viticolă unică. În ciuda faptului că au fost aproape distruse ca urmare a crizei cauzate de filoxeră, plantațiile viticole din Vézelay au o istorie îndelungată, care datează din vremea romanilor. Această continuitate demonstrează capacitatea deosebită a acestui teritoriu, situat pe malurile râului Cure, care curge prin Morvan, de a produce vinuri de calitate.

Versanții calcaroși și cei din marnă calcaroasă din zona Vézelay, pe care se află amplasate plantațiile viticole din arealul delimitat al denumirii „Vézelay”, sunt expuși de la sud-est la sud-vest și sunt feriți de vânturile reci dinspre nord. Aceste condiții sunt favorabile cultivării soiului Chardonnay B, un soi tradițional din Burgundia.

Climatul local, influențat de proximitatea masivului Morvan, care este alcătuit din dealuri înalte împădurite, menține aciditatea recoltei de struguri și conferă mai multă prospețime acestor vinuri albe, care se disting, astfel, de celelalte vinuri albe de Burgundia. Caracteristicile peisajului înconjurător (relief, proximitatea față de pădurile masivului Morvan) contribuie, de asemenea, la această prospețime resimțită la degustare.

Aceste caracteristici datorate climatului local mai răcoros disting vinurile din Vézelay de celelalte vinuri albe din Burgundia, dezvoltând în special arome de flori albe, precum păducel și salcâm.

Pe plantațiile viticole sunt respectate metodele de cultivare din Burgundia: densitate mare de plantare, tăiere scurtă, utilizarea spalierelor. Metodele de vinificare și durata de elevaj relativ scurtă determină caracteristicile particulare ale vinurilor cu DOP „Vézelay”, caracteristicile organoleptice principale fiind prospețimea, mineralitatea și aromele florale.

Plantațiile viticole și-au redobândit treptat locul în peisajele din zona Vézelay, ocupând cele mai favorabile amplasări. Locul prestigios în care se află bazilica din Vézelay prezintă, de asemenea, un aspect profund caracteristic Burgundiei, fiind presărat atât cu viță-de-vie, cât și cu pășuni.

9.   Alte condiții esențiale

Zona situată în imediata vecinătate

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Derogare privind producția în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

Zona situată în imediata vecinătate, definită prin derogare pentru vinificarea, producerea și elevajul vinurilor, cuprinde teritoriile următoarelor comune din Côte-d’Or: Agencourt, Aloxe-Corton, Ancey, Arcenant, Argilly, Autricourt, Auxey-Duresses, Baubigny, Beaune, Belan-sur-Ource, Bévy, Bissey-la-Côte, Bligny-lès-Beaune, Boncourt-le-Bois, Bouix, Bouze-lès-Beaune, Brion-sur-Ource, Brochon, Cérilly, Chambœuf, Chambolle-Musigny, Channay, Charrey-sur-Seine, Chassagne-Montrachet, Châtillon-sur-Seine, Chaumont-le-Bois, Chaux, Chenôve, Chevannes, Chorey-lès-Beaune, Clémencey, Collonges-lès-Bévy, Combertault, Comblanchien, Corcelles-les-Arts, Corcelles-les-Monts, Corgoloin, Cormot-le-Grand, Corpeau, Couchey, Curley, Curtil-Vergy, Daix, Dijon, Ebaty, Echevronne, Epernay-sous-Gevrey, L’Etang-Vergy, Etrochey, Fixin, Flagey-Echézeaux, Flavignerot, Fleurey-sur-Ouche, Fussey, Gerland, Gevrey-Chambertin, Gilly-lès-Cîteaux, Gomméville, Grancey-sur-Ource, Griselles, Ladoix-Serrigny, Lantenay, Larrey, Levernois, Magny-lès-Villers, Mâlain, Marcenay, Marey-lès-Fussey, Marsannay-la-Côte, Massingy, Mavilly-Mandelot, Meloisey, Merceuil, Messanges, Meuilley, Meursanges, Meursault, Molesme, Montagny-lès-Beaune, Monthelie, Montliot-et-Courcelles, Morey-Saint-Denis, Mosson, Nantoux, Nicey, Noiron-sur-Seine, Nolay, Nuits-Saint-Georges, Obtrée, Pernand-Vergelesses, Perrigny-lès-Dijon, Plombières-lès-Dijon, Poinçon-lès-Larrey, Pommard, Pothières, Premeaux-Prissey, Prusly-sur-Ource, Puligny-Montrachet, Quincey, Reulle-Vergy, La Rochepot, Ruffey-lès-Beaune, Saint-Aubin, Saint-Bernard, Saint-Philibert, Saint-Romain, Sainte-Colombe-sur-Seine, Sainte-Marie-la-Blanche, Santenay, Savigny-lès-Beaune, Segrois, Tailly, Talant, Thoires, Vannaire, Vauchignon, Velars-sur-Ouche, Vertault, Vignoles, Villars-Fontaine, Villebichot, Villedieu, Villers-la-Faye, Villers-Patras, Villy-le-Moutier, Vix, Volnay, Vosne-Romanée și Vougeot.

Zona situată în imediata vecinătate, definită prin derogare pentru vinificarea, producerea și elevajul vinurilor, cuprinde teritoriile următoarelor comune din Ron:

Alix, Anse, L’Arbresle, Les Ardillats, Arnas, Bagnols, Beaujeu, Belleville, Belmont-d’Azergues, Blacé, Le Bois-d’Oingt, Le Breuil, Bully, Cercié, Chambost-Allières, Chamelet, Charentay, Charnay, Châtillon, Chazay-d’Azergues, Chénas, Chessy, Chiroubles, Cogny, Corcelles-en-Beaujolais, Dareizé, Denicé, Dracé, Emeringes, Fleurie, Frontenas, Gleizé, Jarnioux, Juliénas, Jullié, Lacenas, Lachassagne, Lancié, Lantignié, Légny, Létra, Liergues, Limas, Lozanne, Lucenay, Marchampt, Marcy, Moiré, Montmelas-Saint-Sorlin, Morancé, Odenas, Oingt, Les Olmes, Le Perréon, Pommiers, Pouilly-le-Monial, Quincié-en-Beaujolais, Régnié-Durette, Rivolet, Saint-Clément-sur-Valsonne, Saint-Cyr-le-Chatoux, Saint-Didier-sur-Beaujeu, Saint-Etienne-des-Oullières, Saint-Etienne-la-Varenne, Saint-Georges-de-Reneins, Saint-Germain-Nuelles, Saint-Jean-d’Ardières, Saint-Jean-des-Vignes, Saint-Julien, Saint-Just-d’Avray, Saint-Lager, Saint-Laurent-d’Oingt, Saint-Loup, Sainte-Paule, Saint-Romain-de-Popey, Saint-Vérand, Salles-Arbuissonnas-en-Beaujolais, Sarcey, Taponas, Ternand, Theizé, Vaux-en-Beaujolais, Vauxrenard, Vernay, Villefranche-sur-Saône, Ville-sur-Jarnioux și Villié-Morgon.

Zona situată în imediata vecinătate, definită prin derogare pentru vinificarea, producerea și elevajul vinurilor, cuprinde teritoriile următoarelor comune din Sâone-et-Loire:

Aluze, Ameugny, Azé, Barizey, Beaumont-sur-Grosne, Berzé-la-Ville, Berzé-le-Châtel, Bissey-sous-Cruchaud, Bissy-la-Mâconnaise, Bissy-sous-Uxelles, Bissy-sur-Fley, Blanot, Bonnay, Bouzeron, Boyer, Bray, Bresse-sur-Grosne, Burgy, Burnand, Bussières, Buxy, Cersot, Chagny, Chaintré, Chalon-sur-Saône, Chamilly, Champagny-sous-Uxelles, Champforgeuil, Chânes, Change, Chapaize, La Chapelle-de-Bragny, La Chapelle-de-Guinchay, La Chapelle-sous-Brancion, Charbonnières, Chardonnay, La Charmée, Charnay-lès-Mâcon, Charrecey, Chasselas, Chassey-le-Camp, Château, Châtenoy-le-Royal, Chaudenay, Cheilly-lès-Maranges, Chenôves, Chevagny-lès-Chevrières, Chissey-lès-Mâcon, Clessé, Cluny, Cormatin, Cortambert, Cortevaix, Couches, Crêches-sur-Saône, Créot, Cruzille, Culles-les-Roches, Curtil-sous-Burnand, Davayé, Demigny, Dennevy, Dezize-lès-Maranges, Donzy-le-National, Donzy-le-Pertuis, Dracy-le-Fort, Dracy-lès-Couches, Epertully, Etrigny, Farges-lès-Chalon, Farges-lès-Mâcon, Flagy, Fleurville, Fley, Fontaines, Fragnes-la-Loyère, Fuissé, Genouilly, Germagny, Givry, Granges, Grevilly, Hurigny, Igé, Jalogny, Jambles, Jugy, Jully-lès-Buxy, Lacrost, Laives, Laizé, Lalheue, Leynes, Lournand, Lugny, Mâcon, Malay, Mancey, Martailly-lès-Brancion, Massilly, Massy, Mellecey, Mercurey, Messey-sur-Grosne, Milly-Lamartine, Montagny-lès-Buxy, Montbellet, Montceaux-Ragny, Moroges, Nanton, Ozenay, Paris-l’Hôpital, Péronne, Pierreclos, Plottes, Préty, Prissé, Pruzilly, Remigny, La Roche-Vineuse, Romanèche-Thorins, Rosey, Royer, Rully, Saint-Albain, Saint-Ambreuil, Saint-Amour-Bellevue, Saint-Boil, Saint-Clément-sur-Guye, Saint-Denis-de-Vaux, Saint-Désert, Saint-Gengoux-de-Scissé, Saint-Gengoux-le-National, Saint-Germain-lès-Buxy, Saint-Gervais-sur-Couches, Saint-Gilles, Saint-Jean-de-Trézy, Saint-Jean-de-Vaux, Saint-Léger-sur-Dheune, Saint-Mard-de-Vaux, Saint-Martin-Belle-Roche, Saint-Martin-du-Tartre, Saint-Martin-sous-Montaigu, Saint-Maurice-de-Satonnay, Saint-Maurice-des-Champs, Saint-Maurice-lès-Couches, Saint-Pierre-de-Varennes, Saint-Rémy, Saint-Sernin-du-Plain, Saint-Symphorien-d’Ancelles, Saint-Vallerin, Saint-Vérand, Saint-Ythaire, Saisy, La Salle, Salornay-sur-Guye, Sampigny-lès-Maranges, Sancé, Santilly, Sassangy, Saules, Savigny-sur-Grosne, Sennecey-le-Grand, Senozan, Sercy, Serrières, Sigy-le-Châtel, Sologny, Solutré-Pouilly, Taizé, Tournus, Uchizy, Varennes-lès-Mâcon, Vaux-en-Pré, Vergisson, Vers, Verzé, Le Villars, La Vineuse, Vinzelles și Viré.

Zona situată în imediata vecinătate, definită prin derogare pentru vinificarea, prepararea și elevajul vinurilor, cuprinde teritoriile următoarelor comune din Yonne:

Accolay, Aigremont, Annay-sur-Serin, Arcy-sur-Cure, Augy, Auxerre, Avallon, Bazarnes, Beine, Bernouil, Béru, Bessy-sur-Cure, Bleigny-le-Carreau, Censy, Chablis, Champlay, Champs-sur-Yonne, Champvallon, Chamvres, La Chapelle-Vaupelteigne, Charentenay, Châtel-Gérard, Chemilly-sur-Serein, Cheney, Chevannes, Chichée, Chitry, Collan, Coulangeron, Coulanges-la-Vineuse, Courgis, Cravant, Cruzy-le-Châtel, Dannemoine, Dyé, Epineuil, Escamps, Escolives-Sainte-Camille, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Gy-l’Evêque, Héry, Irancy, Island, Joigny, Jouancy, Junay, Jussy, Lichères-près-Aigremont, Lignorelles, Ligny-le-Châtel, Lucy-sur-Cure, Maligny, Mélisey, Merry-Sec, Migé, Molay, Molosmes, Montigny-la-Resle, Mouffy, Moulins-en-Tonnerois, Nitry, Noyers, Ouanne, Paroy-sur-Tholon, Pasilly, Pierre-Perthuis, Poilly-sur-Serein, Pontigny, Préhy, Quenne, Roffey, Rouvray, Saint-Bris-le-Vineux, Saint-Cyr-les-Colons, Sainte-Pallaye, Sainte-Vertu, Sarry, Senan, Serrigny, Tissey, Tonnerre, Tronchoy, Val-de-Mercy, Vallan, Venouse, Venoy, Vermenton, Vézannes, Vézinnes, Villeneuve-Saint-Salves, Villiers-sur-Tholon, Villy, Vincelles, Vincelottes, Viviers, Volgré și Yrouerre.

Unitatea geografică mai restrânsă

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

Pe etichetele vinurilor care poartă denumirea de origine controlată poate figura denumirea unei unități geografice mai mici, cu condiția:

să fie vorba despre numele unui loc înscris în cadastru;

să figureze în declarația de recoltă.

Denumirea locului înscris în cadastru trebuie să fie imprimată cu caractere ale căror dimensiuni nu depășesc, nici în înălțime, nici în lățime, jumătatea dimensiunilor caracterelor cu care este scrisă denumirea de origine controlată.

Unitatea geografică superioară

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

Pe eticheta vinurilor care beneficiază de denumirea de origine controlată poate figura denumirea unității geografice mai extinse „Vin de Bourgogne” sau „Grand vin de Bourgogne”.

Indicarea denumirii soiului

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

În cazul în care pe etichetă există o mențiune referitoare la soi, această mențiune nu apare în același câmp vizual ca și mențiunile obligatorii și este imprimată cu caractere ale căror dimensiuni nu depășesc 2 milimetri.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-e788615d-fc6a-4b06-97a9-2171414b470c


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


Top