COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 28.11.2022
COM(2022) 659 final
2022/0390(COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52022PC0659
Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on the labelling of organic pet food
Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie
Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie
COM/2022/659 final
COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 28.11.2022
COM(2022) 659 final
2022/0390(COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie
EXPUNERE DE MOTIVE
1.CONTEXTUL PROPUNERII
•Motivele și obiectivele propunerii
Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului 1 a devenit aplicabil la 1 ianuarie 2022. Regulamentul menționat a introdus o schimbare în ceea ce privește hrana pentru animale de companie. Până la 1 ianuarie 2022, hrana pentru animale de companie, în special cea pentru pisici și câini, putea fi etichetată ca fiind ecologică chiar dacă nu toate ingredientele agricole erau ecologice, deoarece statele membre puteau stabili norme naționale sau, în absența acestora, puteau accepta sau recunoaște standarde private. Din 1 ianuarie 2022, însă, hrana pentru animale de companie nu mai poate fi etichetată ca fiind ecologică, deoarece Regulamentul (UE) 2018/848, deși vizează etichetarea hranei pentru animale de fermă, cum ar fi fânul și furajele însilozate, nu stabilește norme specifice privind etichetarea hranei pentru animale de companie.
Regulamentul (UE) 2018/848 se aplică atât hranei pentru animale destinate producției de alimente, cât și hranei pentru animale de companie. În conformitate cu regulamentul respectiv, deși ingredientele de origine agricolă neecologice sunt autorizate în producția de hrană ecologică pentru animale, în descrierea comercială nu poate fi utilizat un termen care se referă la producția ecologică dacă nu toate ingredientele agricole sunt ecologice. În plus, respectiva hrană pentru animale nu poate purta logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică. Prin urmare, consumatorii finali nu sunt informați în mod direct în ceea ce privește conformitatea produsului cu normele privind producția ecologică.
Pe de o parte, operatorii profesioniști sunt informați în privința compoziției și a procentajelor de compuși ecologici, în conversie și neecologici din hrana pentru animale, în conformitate cu punctul 2.1.2 din anexa III la Regulamentul (UE) 2018/848. Pe de altă parte, în cazul hranei pentru animale care este vândută direct consumatorilor finali la nivelul comerțului cu amănuntul, nu există în prezent norme referitoare la furnizarea de informații privind compușii ecologici din hrana pentru animale dacă nu toate ingredientele agricole sunt ecologice. În plus, etichetele pentru alimente și cele pentru hrana pentru animale de companie sunt destinate acelorași clienți: hrana pentru animale de companie și alimentele (inclusiv alimentele preambalate) sunt vândute consumatorilor finali la nivelul comerțului cu amănuntul.
În acest context, scopul prezentei propuneri este stabilirea unor norme de etichetare specifice privind hrana pentru animale de companie. Aceste norme vor permite ca hrana pentru animale de companie, în special cea pentru câini și pisici, să poarte pe etichetă logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică. Mai mult, logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică va fi obligatoriu în cazul hranei preambalate pentru animale de companie care este etichetată ca fiind ecologică.
Propunerea va sprijini sectorul mic, dar în creștere, al hranei ecologice pentru animale de companie, permițându-le producătorilor să utilizeze logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică atunci când își promovează produsele. În plus, propunerea va contribui la dezvoltarea agriculturii ecologice, datorită posibilității de a se crea valoare adăugată pentru subprodusele ecologice care pot fi utilizate în producția de hrană pentru animale de companie. Acest lucru este în conformitate cu Pactul verde, cu Strategia „De la fermă la consumator”, cu Strategia privind biodiversitatea, cu Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice și cu obiectivul ca, până în 2030, 25 % din terenurile agricole din UE să fie utilizate pentru agricultura ecologică.
•Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat
Propunerea este coerentă cu Regulamentul (UE) 2018/848. Normele propuse privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie sunt similare normelor privind etichetarea aplicabile alimentelor, inclusiv în ceea ce privește cerința obligatorie referitoare la utilizarea logoului Uniunii Europene pentru producția ecologică pe ambalajele alimentelor preambalate. De fapt, etichetele produselor respective sunt destinate acelorași clienți: hrana pentru animale de companie și alimentele (inclusiv alimentele preambalate) sunt vândute consumatorilor finali la nivelul comerțului cu amănuntul.
•Coerența cu alte politici ale Uniunii
Propunerea este coerentă cu Regulamentul (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European și al Consiliului, referitor la hrana pentru animale, care conține dispoziții specifice privind etichetarea hranei pentru animale care nu sunt destinate producției de alimente, precum animalele de companie.
2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA
•Temeiul juridic
Articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
•Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)
În temeiul Regulamentului (UE) 2018/848, Uniunea a instituit un sistem privind producția ecologică aplicabil la nivelul Uniunii și a armonizat normele referitoare la producția ecologică, inclusiv normele privind etichetarea produselor ecologice. Prin urmare, adoptarea unor norme uniforme specifice privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie nu poate fi realizată în mod suficient prin dispozițiile statelor membre.
•Proporționalitatea
Propunerea prezintă norme limitate și țintite, suplimentare față de actualul cadru legislativ care reglementează etichetarea produselor ecologice. Normele respective nu depășesc ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivului de stabilire a unor norme privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie.
•Alegerea instrumentului
Normele propuse privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie trebuie să fie direct aplicabile în statele membre. Un regulament al Parlamentului European și al Consiliului este instrumentul adecvat pentru adoptarea unor norme specifice privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie, având în vedere că legislația aflată în prezent în vigoare constă în Regulamentul (UE) 2018/848.
3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI
•Evaluările ex post/verificările adecvării legislației existente
Nu se aplică
•Consultările cu părțile interesate
Nu se aplică
•Obținerea și utilizarea expertizei
Nu se aplică
•Evaluarea impactului
Nu se aplică
•Adecvarea și simplificarea reglementărilor
Nu se aplică
•Drepturile fundamentale
Nu se aplică
4.IMPLICAȚIILE BUGETARE
Nu se aplică
5.ALTE ELEMENTE
•Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare
Nu se aplică
•Documente explicative (în cazul directivelor)
Nu se aplică
•Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii
Propunerea vizează stabilirea unor norme specifice privind etichetarea alimentelor ecologice pentru animale de companie. Pentru ca hrana pentru animale de companie să fie etichetată ca ecologică și să poarte logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică, ingredientele agricole vor trebui să fie ecologice în proporție de cel puțin 95 % (ca greutate). Dacă ingredientele agricole vor fi ecologice în proporție de mai puțin de 95 %, referirea la producția ecologică poate fi utilizată doar în lista ingredientelor, în legătură cu ingredientele ecologice, fiind indicat procentajul total al ingredientelor ecologice în raport cu cantitatea totală a ingredientelor agricole.
2022/0390 (COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie
PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2),
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,
având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 2 ,
având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 3 ,
hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,
întrucât:
(1)Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului 4 prevede norme referitoare la etichetarea hranei pentru animale și se aplică atât hranei pentru animale destinate producției de alimente, cât și hranei pentru animale de companie. În conformitate cu regulamentul respectiv, deși ingredientele de origine agricolă neecologice sunt autorizate în producția de hrană ecologică pentru animale, în descrierea comercială nu poate fi utilizat un termen care se referă la producția ecologică dacă nu toate ingredientele agricole sunt ecologice, chiar dacă proporția ingredientelor neecologice este mică. În plus, respectiva hrană pentru animale nu poate purta logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică. Prin urmare, consumatorii finali nu sunt informați în mod direct în ceea ce privește conformitatea produsului cu normele privind producția ecologică.
(2)Operatorii profesioniști sunt informați în privința compoziției și a procentajelor de compuși ecologici, în conversie și neecologici din hrana pentru animale, în conformitate cu punctul 2.1.2 din anexa III la Regulamentul (UE) 2018/848. În schimb, în cazul hranei pentru animale care este vândută direct consumatorilor finali la nivelul comerțului cu amănuntul, nu există în prezent norme referitoare la furnizarea de informații privind compușii ecologici din hrana pentru animale dacă nu toate ingredientele agricole sunt ecologice. Acest lucru este deosebit de relevant în cazul hranei pentru animale de companie.
(3)Înaintea aplicării Regulamentului (UE) 2018/848 și în conformitate cu articolul 95 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei 5 , inspirate de normele referitoare la alimentele prelucrate ecologice, unele state membre stabiliseră norme naționale sau recunoscuseră standarde private care permiteau utilizarea unui termen referitor la producția ecologică în descrierea comercială a hranei pentru animale de companie dacă ingredientele agricole ale produsului erau ecologice în proporție de cel puțin 95 % (ca greutate).
(4)Așadar, normele de la nivelul Uniunii referitoare la etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie trebuie să fie similare celor referitoare la alimentele ecologice, dat fiind că ambele categorii de produse sunt vândute mai ales consumatorilor finali la nivelul comerțului cu amănuntul. Informațiile privind respectarea normelor referitoare la producția ecologică trebuie furnizate cu ajutorul termenilor referitori la producția ecologică din descrierea comercială și cu ajutorul utilizării logoului Uniunii Europene pentru producția ecologică. Pentru a se facilita sensibilizarea în legătură cu respectarea normelor referitoare la producția ecologică, logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică trebuie să fie obligatoriu pentru toată hrana preambalată pentru animale de companie care este produsă în Uniune în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848 și cu prezentul regulament, logoul fiind obligatoriu și în cazul alimentelor preambalate, în conformitate cu articolul 32 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848.
(5)În scopul promovării dezvoltării în continuare a sectorului hranei pentru animale de companie, este necesară introducerea unor dispoziții specifice privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie, privind utilizarea termenilor referitori la producția ecologică în descrierea comercială și în lista ingredientelor, precum și privind utilizarea logoului Uniunii Europene pentru producția ecologică.
(6)Întrucât obiectivele prezentului regulament pot fi îndeplinite mai bine la nivelul Uniunii, prin adoptarea unor norme uniforme privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestor obiective,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Obiect
Prezentul regulament prevede cerințe specifice privind etichetarea hranei pentru animale de companie produse în conformitate cu normele referitoare la producția ecologică prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/848.
Articolul 2
Definiții
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:
1.„hrană pentru animale de companie” înseamnă hrană pentru animale, astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (2) litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 6 ;
2.„hrană preambalată pentru animale de companie” înseamnă orice unitate de vânzare conținând hrană pentru animale de companie, destinată a fi prezentată ca atare consumatorului final, inclusiv ambalajul în care a fost introdusă înainte de a fi oferită spre vânzare, indiferent dacă ambalajul învelește hrana în întregime sau doar parțial, dar, oricum, astfel încât conținutul să nu poată fi modificat fără ca ambalajul să fie deschis sau schimbat; hrana preambalată pentru animale de companie nu include hrana pentru animale de companie ambalată în spațiul de comercializare la cererea consumatorului final sau preambalată în vederea vânzării directe.
Articolul 3
Utilizarea termenilor referitori la producția ecologică în etichetarea hranei pentru animale de companie
1.În cazul hranei pentru animale de companie, termenii menționați la articolul 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848 pot fi utilizați:
(a)în descrierea comercială și în lista de ingrediente, dacă:
(i)hrana pentru animale de companie este în conformitate cu normele de producție prevăzute în partea V a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 și cu tehnicile de prelucrare prevăzute în conformitate cu articolul 17 alineatul (3) din regulamentul menționat și
(ii)ingredientele agricole ale produsului sunt ecologice în proporție de cel puțin 95 % (ca greutate);
(b)doar în lista de ingrediente, dacă:
(i)ingredientele agricole ale produsului sunt ecologice în proporție de mai puțin de 95 % (ca greutate) și sunt conforme cu normele de producție prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/848;
(ii)la prelucrarea hranei pentru animale de companie sunt utilizați doar aditivi destinați hranei pentru animale și adjuvanți tehnologici autorizați în temeiul articolului 24 din Regulamentul (UE) 2018/848 și
(iii)hrana pentru animale de companie este în conformitate cu normele de producție prevăzute la punctele 1.5, 2.1, 2.2 și 2.4 din partea V a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 și cu tehnicile de prelucrare prevăzute în conformitate cu articolul 17 alineatul (3) din regulamentul menționat.
2.Lista ingredientelor menționată la alineatul (1) precizează care ingrediente sunt ecologice. Referirile la producția ecologică pot apărea doar în legătură cu ingredientele ecologice.
3.Lista de ingrediente menționată la alineatul (1) litera (b) include precizarea procentajului total de ingrediente ecologice în raport cu cantitatea totală a ingredientelor agricole.
4.Termenii menționați la articolul 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848 și indicația procentajului menționat la alineatul (3) din prezentul articol apar cu aceeași culoare și cu caractere de aceleași dimensiuni și de același stil ca și restul indicațiilor din lista de ingrediente menționată la alineatul (1) din prezentul articol.
Articolul 4
Utilizarea logoului Uniunii Europene pentru producția ecologică în etichetarea hranei pentru animale de companie
1.Logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică menționat la articolul 33 din Regulamentul (UE) 2018/848 poate fi utilizat doar în etichetarea, prezentarea și publicitatea hranei pentru animale de companie care îndeplinește condițiile menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (a).
2.În cazul hranei preambalate pentru animale de companie care poartă un termen menționat la articolul 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848, logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică figurează pe ambalaj.
Articolul 5
Intrare în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles,
Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu
Președinta Președintele