EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0116

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii pentru pregătirea celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CoP19 la CITES)

COM/2022/116 final

Bruxelles, 21.3.2022

COM(2022) 116 final

2022/0081(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii pentru pregătirea celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CoP19 la CITES)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie luată în numele Uniunii, pentru pregătirea celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție, în legătură cu amendamentele avute în vedere ale apendicelor la convenție.

2.Contextul propunerii

2.1.Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție

Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (denumită în continuare „convenția” sau CITES) vizează protejarea animalelor și plantelor sălbatice împotriva exploatării excesive prin comercializare la nivel internațional. Convenția a intrat în vigoare la 1 iulie 1975.

Uniunea Europeană și toate statele sale membre sunt părți la convenție 1 .

2.2.Conferința părților la convenție

Instituită în temeiul articolului XI din convenție, Conferința părților (CoP) este organul de conducere al convenției. CoP se reunește o dată la 2-3 ani pentru a evalua punerea în aplicare a convenției. În special, în sensul prezentei propuneri, CoP analizează și adoptă propuneri de modificare a listelor de specii de animale și plante pe cale de dispariție incluse în apendicele I și II la convenție.

2.3.Deciziile Conferinței părților avute în vedere

În cadrul celei de a 19-a reuniuni (CoP19) din perioada 14-25 noiembrie 2022, Conferința părților urmează să decidă cu privire la propunerile de amendamente la apendicele la CITES (denumite în continuare „propunerile de includere pe listă”). Scopul includerii anumitor (grupuri de) specii în apendice este monitorizarea și reglementarea (apendicele II) sau interzicerea generală (apendicele I) a comerțului cu speciile respective.

În calitatea lor de părți integrante ale convenției, apendicele au forță juridică obligatorie. În temeiul articolului XV alineatul (1) litera (c) din convenție, amendamentele decise de CoP intră în vigoare după 90 de zile de la finalizarea CoP.

3.Poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii

În conformitate cu articolul XV alineatul (1) din convenție, orice parte poate propune amendamente la apendicele I sau II pentru a fi examinate în cadrul CoP19. Textul amendamentului propus trebuie comunicat secretariatului convenției cu cel puțin 150 de zile înainte de reuniune, și anume până la 17 iunie 2022.

În plus, în conformitate cu articolul XVI din convenție, orice parte poate depune la secretariat o listă de specii identificate ca fiind supuse reglementării în jurisdicția sa în scopul de a preveni sau de a restricționa exploatarea și ca necesitând cooperarea altor părți în materie de control al comerțului . Deși o astfel de listă poate fi depusă în orice moment, punctul 3 din Rezoluția Conf. 9.25 (Rev. CoP18) a Conferinței părților la CITES recomandă ca o parte care intenționează să includă o specie în apendicele III să informeze secretariatul cu privire la intenția sa cu cel puțin 3 luni înainte de reuniunea Conferinței părților. Scopul este acela de a asigura intrarea sa în vigoare la aceeași dată ca și amendamentele la apendicele I și II adoptate în cadrul reuniunii.

În cazul în care sunt adoptate, propunerile de includere pe listă pot afecta normele UE, deoarece acestea ar implica modificări ale legislației relevante a Uniunii, în special ale anexei la Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului 2 , în care trebuie să se reflecte modificările aduse apendicelor la convenție. Aceasta ar avea drept rezultat stabilirea de restricții privind comerțul din, către și în cadrul UE cu speciile vizate de aceste modificări. Depunerea efectuată în temeiul articolului XVI din convenție are efecte juridice similare.

Experți din statele membre ale UE și din partea Comisiei au luat în considerare diferite grupuri taxonomice pentru a identifica speciile care sunt amenințate din cauza comerțului internațional și care, ca atare, ar putea îndeplini criteriile de includere într-unul dintre apendicele la CITES, în vederea prezentării de propuneri din partea Uniunii pentru includerea acestor specii pe listă la sau cu ocazia CoP19. Ca urmare a acestor considerații, în propunerea de decizie a Consiliului sunt menționate 12 proiecte de propuneri de includere a speciilor în apendicele I sau II la CITES.

Se propune transferul unei specii (Cuora galbinifrons) din apendicele II la CITES în apendicele I, în conformitate cu concluzia Comitetului CITES pentru animale potrivit căreia specia îndeplinește criteriile de includere în apendicele I 3 , astfel cum sunt stabilite la articolul II alineatul (1) din CITES, și anume că specia este amenințată cu dispariția și este afectată ca urmare a comerțului.

Alte unsprezece propuneri sugerează că specii sau grupuri de specii individuale (incluse pe listă la un nivel taxonomic superior) ar trebui să fie incluse pentru prima dată în apendicele II la CITES, în concordanță cu criteriile de la articolul II alineatul (2) din convenție și cu orientările suplimentare din Rezoluția 9.24 a CoP (Rev. CoP17). În fiecare caz, această evaluare se bazează pe literatura științifică și pe alte surse de informații științifice, care includ clasificarea speciilor în conformitate cu Lista roșie a speciilor amenințate întocmită de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN) și, dacă sunt disponibile, pe date comerciale obținute din baza de date CITES privind comerțul, precum și pe informații specifice fiecărei țări privind starea de conservare a speciei și măsurile de protecție existente.

Aceste proiecte de propuneri de includere pe listă au fost examinate în cadrul reuniunilor grupului de experți ai autorităților de gestionare CITES ale statelor membre și în cadrul unei reuniuni ad-hoc a reprezentanților autorităților științifice ale statelor membre pentru CITES. În conformitate cu Rezoluția 9.24 a CoP (Rev. CoP17), Comisia s-a consultat, de asemenea, cu statele din aria de răspândire a speciei avute în vedere pentru includerea pe listă. Comisia a solicitat opiniile acestora cu privire la o posibilă includere pe listă în temeiul convenției, le-a încurajat să facă schimb de informații științifice relevante și, în cazul în care statele din aria de răspândire sprijineau o propunere de includere pe listă, le-a invitat să se alăture UE prin transmiterea propunerii către secretariat. În primăvara anului 2022 sunt planificate reuniuni specifice cu părțile interesate din UE și cu reprezentanți ai țărilor terțe cu privire la potențialele propuneri de includere pe listă ale UE.

4.Temei juridic

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii” 4 .

4.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

Conferința părților este un organism instituit printr-un acord, și anume CITES.

Amendamentele aduse apendicelor I și II la CITES, asupra cărora urmează să decidă CoP, constituie acte cu efecte juridice. Deoarece fac parte integrantă din convenție, apendicele modificate vor avea caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional.

Deși o notificare referitoare la apendicele III nu necesită o decizie a CoP, este oportun ca aceasta să fie inclusă în prezenta decizie din motive de coerență, având în vedere că amendamentele la apendicele III afectează și Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului.

Amendamentele la apendice nu completează și nu modifică cadrul instituțional al convenției.

Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

În ceea ce privește un act avut în vedere care urmărește simultan mai multe obiective sau care include mai multe elemente care sunt legate între ele în mod inextricabil, fără ca vreunul să fie accesoriu în raport cu un altul, temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE va trebui să includă, în mod excepțional, diferitele temeiuri juridice relevante.

4.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

Deciziile CoP avute în vedere urmăresc obiective și includ elemente care țin de domeniile „mediu” și „comerț”. Aceste aspecte ale actului avut în vedere sunt legate în mod inextricabil între ele, fără ca vreunul să fie accesoriu în raport cu un altul.

Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse cuprinde următoarele dispoziții: articolul 192 alineatul (1), articolul 207 alineatul (3) și articolul 207 alineatul (4) primul paragraf.

4.3.Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 192 alineatul (1) și articolul 207, coroborate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.



2022/0081 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii pentru pregătirea celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CoP19 la CITES)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), articolul 207 alineatul (3) și articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție („convenția“) a fost încheiată de Uniune prin Decizia (UE) 2015/451 a Consiliului din 6 martie 2015 5 și a intrat în vigoare la 1 iulie 1975.

(2)În conformitate cu articolul XI alineatul (3) din convenție, Conferința părților poate, printre altele, să adopte decizii privind amendamente la apendicele I și II la convenție.

(3)În plus, în conformitate cu articolul XVI din convenție, orice parte poate depune la secretariat o listă de specii identificate ca fiind supuse reglementării în jurisdicția sa în scopul de a preveni sau de a restricționa exploatarea și ca necesitând cooperarea altor părți în materie de control al comerțului.

(4)Conferința părților la convenție va decide, în cursul celei de a 19-a reuniuni care va avea loc în perioada 14-25 noiembrie 2022, cu privire la propunerile de amendamente la apendicele I și II la CITES. Părțile trebuie să transmită aceste propuneri secretariatului convenției până la 17 iunie 2022. 

(5)Cu toate acestea, propunerile de specii în vederea includerii în apendicele III, care nu necesită o decizie a Conferinței părților, trebuie făcute cu cel puțin 3 luni înainte de una dintre reuniunile sale.

(6)Este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii cu privire la propunerile de includere pe listă care urmează să fie prezentate Conferinței părților, deoarece amendamentele aduse apendicelor vor fi obligatorii pentru Uniune.

(7)Poziția propusă care urmează să fie luată cu privire la propunerile de includere pe listă ce vor fi analizate de Conferința părților se bazează pe o analiză a avantajelor acestora efectuată de experți, în conformitate cu criteriile stabilite în convenție și ținând cont de cele mai bune dovezi științifice disponibile. Aceste dovezi susțin listele specifice propuse prin prezenta decizie, pentru a se asigura că schimburile comerciale cu speciile în cauză nu amenință supraviețuirea acestora în sălbăticie,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Propunerile de amendamente la apendicele la CITES care urmează să fie făcute de Uniune la cea de a 19-a reuniune a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție sau cu ocazia acestei reuniuni sunt prezentate în anexa 1.

Articolul 2

Lista care urmează a fi prezentată de Uniune în vederea includerii în apendicele III la CITES cu ocazia celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție este stabilită în anexa 2.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)

     Decizia (UE) 2015/451 a Consiliului din 6 martie 2015 referitoare la aderarea Uniunii Europene la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES), JO L 75, 19.3.2015, p. 1. 

(2)      Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea, JO L 61, 3.3.1997, p. 1.
(3)      Punctul 20.3.8 din rezumatul procesului-verbal al celei de a 28-a reuniuni a comitetului, care a avut loc în 2015, la adresa https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/28/E-AC28-SumRec.pdf.
(4)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliu, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
(5)

     JO L 75, 19.3.2015, p. 1.

Top

Bruxelles, 21.3.2022

COM(2022) 116 final

ANEXĂ

la

Propunerea de decizie a Consiliului

privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii

pentru pregătirea celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție


(CoP19 la CITES)


ANEXA 1

Amendamente la apendicele I și II la CITES care urmează să fie propuse de UE

Grupul taxonomic

Taxon (denumire comună)

Propunere

Reptile

Physignathus cocincinus 
(dragon de apă chinezesc)

Includere în apendicele II

Cuora galbinifrons  
(broască țestoasă-cutie de Indochina)

Transfer din apendicele II în apendicele I

Amfibieni

Laotriton laoensis 
(salamandră de Laos)

Includere în apendicele II 

Contingent zero (cod sursă W) în scopuri comerciale

Agalychnis lemur 
(broască lemuriană de copac)

Includere în apendicele II 

Contingent zero (cod sursă W) în scopuri comerciale

Pești

Toate speciile de Sphyrnidae spp (rechini-ciocan) neincluse încă în apendicele II.

Includere în apendicele II

Nevertebrate

Thelenota ananas, T. anax,  
T. rubralineata 
(castraveți de mare)

Includere în apendicele II

Arbori

Khaya spp.  
(mahon african)  
Populații din Africa

Includere în apendicele II cu adnotarea #17

Afzelia spp.  
(mahon) 
Populații din Africa

Includere în apendicele II cu adnotarea #17

Dipteryx spp. 

Includere în apendicele II cu adnotarea [#17]

Handroanthus spp.  
(arbore trompetă); Tabebuia spp. și  Roseodendron spp.

Includere în apendicele II cu adnotarea #17

Pterocarpus spp. 
(padouk) 
Populații din Africa

Includere în apendicele II [cu adnotarea #17]

Alte plante

Rhodiola spp.

Includere în apendicele II cu adnotarea #2

Top

Bruxelles, 21.3.2022

COM(2022) 116 final

ANEXĂ

la

Propunerea de decizie a Consiliului

privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii

pentru pregătirea celei de a 19-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție
(CoP19 la CITES)


ANEXA 2

Cererea UE privind un amendament la apendicele III la CITES

Virginijus Sinkevičius 

Comisar pentru mediu,

oceane și pescuit

Bruxelles,

Ref. Ares (2022) număr de înregistrare

Dnei Ivonne Higuero

Secretar general

Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES)

Avenue de la Paix 8-14

1211 Geneva 10

ELVEȚIA

Stimată Doamnă Higuero,

În numele Uniunii Europene, am onoarea să vă comunic, în vederea includerii în apendicele III la CITES, în conformitate cu articolul XVI alineatul (1) din convenție, specia

Caribena versicolor.

Specia este endemică pe insula Martinica (Franța). La prezenta comunicare este anexată o copie a legislației interne relevante aplicabile protecției sale, în concordanță cu articolul XVI alineatul (4).

În concordanță cu punctul 3 din Rezoluția Conf. 9.25 (Rev. CoP18), această adăugare în apendicele III ar trebui să intre în vigoare odată cu amendamentele la apendicele I și II adoptate la cea de a 19-a reuniune a Conferinței părților la convenție.

Cu stimă,

Virginijus Sinkevičius

Anexă:    Copia Decretului francez din 3 august 2017 de stabilire a listei arahnidelor prezente pe teritoriul Martinicăi și protejate pe întreg teritoriul național și a modalităților de protecție a acestora

Top