EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0718

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 691/2011 privind conturile economice de mediu europene

COM/2022/718 final

Bruxelles, 15.12.2022

COM(2022) 718 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 691/2011 privind conturile economice de mediu europene


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 691/2011 privind conturile economice de mediu europene

(1)Introducere

Regulamentul (UE) nr. 691/2011 privind conturile economice de mediu europene 1 (denumit în continuare „regulamentul”) a introdus un cadru comun pentru colectarea, elaborarea, transmiterea și evaluarea conturilor economice de mediu europene. Articolul 10 din regulament prevede următoarele:

Până la 31 decembrie 2013 și ulterior din trei în trei ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament. În raportul respectiv se evaluează în special calitatea datelor transmise, metodele de colectare a datelor, sarcina administrativă a statelor membre și a unităților de respondenți, precum și fezabilitatea și eficacitatea statisticilor respective.

Acesta este cel de al patrulea raport prin care se îndeplinește această obligație. Rapoartele anterioare au fost publicate în 2019 2 , 2016 3 și 2013 4 .

(2)Conturile economice de mediu

5 Prin Pactul verde european se reiterează angajamentul Comisiei de a aborda provocările legate de mediu și climă. Europa urmărește să fie primul continent neutru din punct de vedere climatic, devenind o economie modernă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Pactul verde european va îmbunătăți sănătatea și bunăstarea cetățenilor din întreaga Uniune Europeană, precum și a generațiilor viitoare, printr-o serie de acțiuni privind clima, mediul și oceanele, energia, transporturile, agricultura, finanțele și dezvoltarea regională, industria, cercetarea și inovarea. Pactul verde european face parte integrantă din strategia Comisiei de punere în aplicare a Agendei 2030 și a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

Conturile economice de mediu sau, pe scurt, „conturile de mediu” reprezintă un cadru informațional multifuncțional robust, care abordează aspectele privind durabilitatea ale comportamentului nostru economic. Statisticile economice obișnuite, cum ar fi conturile naționale, care stau la baza PIB-ului, nu iau în considerare aspectele de mediu în producție, consum, investiții sau finanțare. Conturile de mediu permit integrarea aspectelor economice și de mediu pentru a completa această imagine.

Caracteristica principală a conturilor de mediu este integrarea. Sunt cuprinse atât integrarea aspectelor economice și de mediu, cât și integrarea într-un sistem robust de conturi economice a unei serii de aspecte tematice principale legate de mediu, cum ar fi (i) energia, impozitarea și emisiile atmosferice; (ii) extracția de materii prime și deșeurile și (iii) cheltuielile și investițiile publice și private. Această integrare se încadrează perfect în paradigma globală a Pactului verde european. Abordarea bazată pe conturi este utilă deoarece:

·reutilizează datele disponibile și permite astfel producerea de noi informații care implică o sarcină administrativă limitată pentru întreprinderi și cetățeni;

·permite producerea de informații de înaltă calitate prin combinarea și integrarea datelor-sursă în estimări solide.

La nivelul UE, conturile de mediu europene reflectă dimensiunea supranațională a problemelor de mediu și asigură o abordare și o acoperire sistematice la nivelul statelor membre și temelor de mediu care permit evaluări și comparații în materie de politici între statele membre.

Conturile de mediu europene se bazează pe Sistemul standard internațional de conturi economice și de mediu (SEEA) 6 . Acest standard a fost produs și publicat de Organizația Națiunilor Unite, Comisia Europeană (Eurostat), Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Fondul Monetar Internațional și Grupul Băncii Mondiale.

Regulamentul instituie conturile de mediu europene. Regulamentul are relevanță pentru SEE 7 . Acesta structurează conturile în module, după cum urmează:

·Conturile referitoare la emisiile atmosferice: emisiile în atmosferă de șase gaze cu efect de seră (inclusiv CO2 și CO2 provenind din biomasă utilizată drept combustibil), precum și de șapte poluanți atmosferici (inclusiv amoniac și particule fine de praf), defalcate pe 64 de ramuri industriale emitente, plus gospodăriile populației.

·Taxele referitoare la mediu, în funcție de activitatea economică: taxe de mediu aferente unui număr de patru grupe ample: energie, transporturi, poluare și resurse, defalcate pe 64 de ramuri industriale plătitoare, plus gospodăriile populației și consumatorii nerezidenți.

·Conturile referitoare la fluxul de materiale la scară economică: valorile intrărilor fizice în economie, ale acumulării de materiale în economie și ale ieșirilor în alte economii sau înapoi în mediu.

·Conturile de cheltuieli pentru protecția mediului: cheltuielile efectuate de unități economice în scopul protecției mediului.

·Conturile referitoare la sectorul bunurilor și serviciilor de mediu: ieșiri, valoare adăugată și exporturi de bunuri și servicii concepute și produse în mod specific pentru protecția mediului sau gestionarea resurselor. Sunt raportate și date privind ocuparea forței de muncă în aceste activități.

·Conturile referitoare la fluxurile fizice de energie: fluxurile de energie dinspre mediu spre economie (extracția surselor naturale de energie), în cadrul economiei (producție și utilizarea produselor energetice), precum și dinspre economie spre mediu (eliminarea reziduurilor energetice).

Statele membre au obligația de a transmite date Comisiei (Eurostat) în temeiul anexelor I-III începând din 2013 și, respectiv, al anexelor IV-VI începând din 2017.

(3)Activități de la întocmirea ultimului raport

Cadrul juridic

Comisia a adoptat Regulamentul delegat (UE) 2022/125 al Comisiei din 19 noiembrie 2021 de modificare a anexelor I-V la Regulamentul (UE) nr. 691/2011 8 . Acest regulament delegat actualizează specificațiile tehnice pentru cinci dintre cele șase module existente, enumerate în secțiunea anterioară, în vederea producerii mai rapide a informațiilor (termene de transmitere mai scurte) și a actualizării listei de caracteristici. Mai precis, aceasta din urmă include: (a) solicitarea unor defalcări suplimentare ale taxelor pe CO2; (b) solicitarea unor defalcări suplimentare ale datelor pentru sectorul de mediu și pentru cheltuielile de mediu; (c) solicitarea de informații cu privire la sectorul mediului, în ansamblu (spre deosebire de partea referitoare la piață a sectorului mediului); (d) actualizarea listelor tehnice ale fluxurilor de materiale și ale gazelor din emisiile atmosferice; și (e) simplificarea cerințelor în materie de informații privind activitățile economice ale sectorului mediului, precum și privind importurile și exporturile de materiale.

Modificările respective îmbunătățesc capacitatea de a monitoriza progresele către o economie circulară verde, competitivă și rezilientă și către obiectivele de dezvoltare durabilă relevante pentru UE, precum și de a sprijini politicile în domeniul climei și referitoare la poluare. De asemenea, modificările facilitează interpretarea datelor de către utilizatori și permit statisticienilor să măsoare cu precizie cheltuielile naționale totale pentru protecția mediului. Pentru a reduce sarcina de raportare a statelor membre, nivelul necesar de detaliere al clasificării NACE a fost redus pentru conturile sectorului bunurilor și serviciilor de mediu și pentru conturile de cheltuieli pentru protecția mediului.

În plus, la 11 iulie 2022, Comisia a adoptat propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului [COM (2022) 329] 9 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 691/2011 în ceea ce privește introducerea de noi module pentru conturile economice de mediu. Propunerea respectivă introduce trei module suplimentare:

·Conturile pentru păduri, care cuprind conturile de active ale resurselor forestiere (suprafețele împădurite și masa lemnoasă de pe suprafețe împădurite) și activitatea economică din sectorul silviculturii și al exploatării forestiere.

·Conturile referitoare la subvenții de mediu și transferuri similare, privind plățile fără contrapartidă de la sectorul administrațiilor publice spre alte sectoare instituționale și de la nerezidenți (restul lumii) în scopul protejării mediului sau al reducerii utilizării și extracției de resurse naturale.

·Conturile referitoare la ecosisteme, privind amploarea ecosistemului, starea ecosistemului (și anume degradarea) și serviciile ecosistemice (furnizarea de culturi, polenizarea, furnizarea de lemn, filtrarea aerului, reglarea climei la nivel global, reglarea climei la nivel local și turismul bazat pe natură).

Se preconizează că aceste trei module vor spori informațiile aflate la dispoziția UE pentru mai multe acțiuni și obiective ale Pactului verde european, printre care: obiectivul său ambițios de neutralitate climatică, strategia „De la fermă la consumator”, noua strategie a UE pentru păduri, Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030 și legea privind refacerea naturii, planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării și indicatorii referitori la obiectivele de dezvoltare durabilă.

Noile module vor consolida, de asemenea, cele șase module inițiale, întrucât conturile noi și cele vechi pot fi combinate pentru a obține noi indicatori. De exemplu, noile conturi referitoare la ecosisteme pot fi combinate cu conturile existente privind emisiile atmosferice pentru a măsura sechestrarea carbonului în raport cu emisiile de gaze cu efect de seră. Există, de asemenea, o legătură între conturile referitoare la ecosisteme, conturile pentru păduri și conturile referitoare la fluxul de materiale la scară economică în ceea ce privește extracția biomasei.

Comisia a început să își pregătească propunerea, cu ajutorul grupurilor de experți (institutele naționale de statistică participante), în 2020. Modulele privind conturile pentru păduri și referitoare la subvenții de mediu și transferuri similare se bazează pe transmisii voluntare preexistente (începând cu 2016 și, respectiv, 2015). Sarcina administrativă a statelor membre care raportează deja cu privire la aceste conturi va fi minimă.

Modulul privind conturile referitoare la ecosisteme va fi nou pentru majoritatea statelor membre. Comisia l-a selectat datorită relevanței politice ridicate a acestuia pentru natură, biodiversitate și reducerea la zero a poluării, precum și a potențialului său pentru alte politici, inclusiv pentru semestrul european. Acesta reprezintă prima punere în aplicare în UE a conturilor referitoare la ecosisteme ale SEEA al ONU, adoptate de Comisia pentru statistică a ONU în martie 2021. Din 2015, Eurostat câștigă experiență și elaborează metodologii în cadrul proiectului INCA la nivelul UE („Contabilizarea integrată a capitalului natural”) 10 . Cele trei module noi beneficiază de proiecte-pilot ale statelor membre și de teste cofinanțate prin granturi acordate de Comisie (Eurostat) (24 de granturi acordate între 2015 și 2021 și acțiuni de sprijin planificate pentru anii următori).

Metode de colectare a datelor și sarcina administrativă

Conturile de mediu nu necesită, în general, colectarea de microdate noi, deoarece utilizează, în cea mai mare parte, date deja deținute de autoritățile naționale, completate cu estimări suplimentare, acolo unde este necesar. În plus față de datele provenite din conturile naționale, conturile de mediu colectează date dintr-o gamă variată de surse, de exemplu, din statistici subiacente privind energia, transporturile, agricultura, cheltuielile publice și impozitarea, precum și din alte surse nestatistice. Cu toate acestea, ocazional, anchetele privind gospodăriile populației sau anchetele privind întreprinderile trebuie adaptate sau extinse pentru a furniza o bază de date pentru elementele individuale din conturile de mediu.

Pentru a îndeplini cerințele în materie de date prevăzute în regulament, statele membre pot ajusta datele existente pentru a le alinia la conceptele din Cadrul central al Sistemului de contabilitate economică și de mediu (SEEA CF) și din conturile referitoare la ecosisteme din cadrul SEEA (SEEA EA). Acest lucru poate necesita ca statele membre să efectueze activități specifice. Faptul că conturile de mediu reutilizează datele existente înseamnă că, atât timp cât există și sunt menținute surse de date, orice sarcină administrativă suplimentară pentru întreprinderi și gospodăriile populației este foarte mică. La rândul lor, țările pot alege să organizeze procese specifice de colectare a datelor pentru conturile de mediu, ceea ce va contribui la îmbunătățirea calității datelor. Un astfel de demers, care vizează conturile referitoare la sectorul bunurilor și serviciilor de mediu (anexa V la regulament), a implicat realizarea de către unele țări de anchete menite să completeze alte surse de date de care dispuneau. Sarcina administrativă suplimentară pe care aceste anchete – realizate în fiecare an sau o dată la câțiva ani – o reprezintă pentru întreprinderi este adesea foarte scăzută.

Autoritățile naționale (în general, institutele naționale de statistică) desfășoară majoritatea activităților necesare pentru întocmirea conturilor, care presupune prelucrarea datelor existente și îmbunătățirea potențialului analitic al acestora. Volumul mediu de personal necesar pentru elaborarea conturilor în cadrul fiecărei autorități naționale este estimat a fi cuprins între patru și șase echivalente normă întreagă pentru cele șase anexe la Regulament 11 . Cele trei anexe noi propuse vor necesita aproximativ două sau trei echivalente normă întreagă suplimentare în cadrul fiecărei autorități naționale 12 , numărul exact depinzând de circumstanțele fiecărui stat membru, de existența/amploarea surselor de date etc. Conturile aduc o valoare adăugată considerabilă datelor de bază și sporesc potențialul de analiză a interacțiunilor reciproce dintre subiectele din anexe, de exemplu emisiile atmosferice și consumul de energie. Mai multe autorități naționale au utilizat studii-pilot (cofinanțate de către Comisia Europeană) pentru a stabili metodele de prelucrare și analiză a datelor.

Fezabilitate și eficacitate

Modulele stabilite în regulament au fost verificate și supuse unor teste-pilot înainte de propunerea, de către Comisie, a unui cadru legislativ, asigurându-se astfel fezabilitatea lor (a se vedea mai jos). Testările au loc în colaborare cu statele membre, astfel încât să se poată beneficia de experiența acestora și pentru a se garanta o înțelegere comună a fezabilității modulelor. În prezent, sunt în curs de desfășurare studii-pilot referitoare la posibile noi module.

Eficacitatea conturilor de mediu depinde de doi factori: în primul rând, modul în care informațiile existente pot fi reorganizate într-un cadru comun și în al doilea rând, modul și măsura în care conturile sunt utilizate.

În ceea ce privește primul punct, conturile referitoare la emisiile atmosferice (anexa I la Regulament) oferă un exemplu al modului de reorganizare a informațiilor existente. Aceste conturi utilizează informațiile deja colectate pentru inventarele impuse în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) și în temeiul Convenției privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi (CLRTAP) a Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite. Ulterior, acestor date le sunt adăugate informații suplimentare pentru a le alinia clasificărilor și conceptelor utilizate în conturile naționale. Odată ce se realizează acest lucru, se pot dezvolta aplicații ale conturilor referitoare la emisiile atmosferice. De exemplu, amprentele de mediu sunt obținute atunci când sunt combinate cu tabelele intrări-ieșiri. Aceste amprente măsoară presiunile globale asupra mediului din întreaga lume cauzate de consumul și investițiile la nivelul UE. Un alt exemplu de eficacitate este un model cu costuri reduse, bazat pe conturile (anuale) referitoare la emisiile atmosferice, care este utilizat pentru a produce estimări trimestriale mult mai rapide. Eurostat elaborează aceste estimări începând din noiembrie 2021. Datele sunt publicate la 4,5 luni după trimestrul de referință și îmbunătățesc în mod semnificativ termenul privind actualitatea datelor prevăzut în regulament, care este de 21 luni.

Conturile referitoare la emisiile atmosferice pot fi utilizate, de asemenea, împreună cu conturile de mediu pentru alte domenii, cum ar fi energia sau taxele de mediu. Aceste informații pot fi utilizate pentru cadrele de cauzalitate care descriu și analizează interacțiunile dintre societate și mediu, precum cadrul „Factori determinanți - presiuni - stare - impact - răspuns” („Driving forces, Pressures, State, Impact and Responses - DPSIR”) adoptat de Agenția Europeană de Mediu .

În ceea ce privește cel de-al doilea punct, conturile de mediu stau la baza celui de al optulea Program general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030 13 . Conturile de mediu stau la baza analizei economice și a evaluării impactului și sunt utilizate pentru a monitoriza progresele înregistrate în ceea ce privește obiectivele de politică. Mai precis, indicatorii bazați pe conturile de mediu sunt utilizați în cadrele actuale de monitorizare pentru cel de al optulea Program de acțiune pentru mediu și economia circulară și, în viitor, aceștia vor putea contribui la monitorizarea biodiversității și la reducerea la zero a poluării. Conturile de mediu sunt utilizate, de asemenea, pentru a monitoriza progresele înregistrate de UE în direcția atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă 14 relevante, precum și în tabloul de bord privind reziliența.

Calitatea datelor transmise de la întocmirea ultimului raport

Regulamentul impune statelor membre, precum și țărilor SEE, să raporteze date către Eurostat 15 . Mai multe țări candidate și potențial candidate la statutul de membru al UE raportează, de asemenea, o serie de date în mod voluntar. Prezentul raport privind punerea în aplicare se axează pe primul grup de țări (țări UE/SEE). Eurostat validează datele primite și le pune la dispoziția publicului pe site-ul său web 16 , alături de explicațiile tehnice (metadate) și o secțiune specifică cu informații generale 17 .

Marea majoritate a statelor membre au transmis seturi de date complete în termenele prevăzute în regulament. Câteva state membre au depășit termenele, în general cu doar câteva zile, cu excepția unui stat membru care a înregistrat o întârziere mai mare. Cu toate acestea, întârzierile respective nu au avut niciun impact tangibil asupra prelucrării sau diseminării datelor.

Ar trebui reținut faptul că termenele de raportare stabilite în regulament determină calendarul de producere a datelor în statele membre pentru conturile de mediu. Acesta este un indicator al calității datelor, întrucât datele statistice mai recente sunt întotdeauna mai bune. Cu toate acestea, există un compromis cu alte aspecte legate de calitatea datelor, cum ar fi acuratețea sau coerența aspectelor legate de conturile de mediu, de exemplu datele privind emisiile de gaze cu efect de seră, consumul de energie și taxele pe energie.

În general, pentru toate anexele I-VI, calitatea datelor s-a îmbunătățit în perioada 2019-2022. Datele statistice pentru anexele I-III furnizate de statele membre în temeiul regulamentului sunt de înaltă calitate. Datele pentru anexele IV-VI sunt mai puțin mature, având în vedere că raportarea obligatorie a acestor date a început abia în 2017. Anexele IV și V sunt, de asemenea, mai complexe decât celelalte anexe și necesită alte categorii de date-sursă. Comisia (Eurostat) preconizează că în următorii ani calitatea datelor pentru anexele IV-VI se va îmbunătăți. Sunt necesare în continuare îmbunătățiri în mai multe domenii, de exemplu în ceea ce privește disponibilitatea datelor pentru producerea anexei V (conturile referitoare la sectorul bunurilor și serviciilor de mediu). Comisia (Eurostat) depune eforturi în continuare, alături de statele membre, în vederea soluționării problemelor tehnice. O serie de măsuri de îmbunătățire a calității sunt fie planificate, fie deja puse în aplicare - a se vedea secțiunea următoare.

(4)Măsuri de îmbunătățire

Comisia (Eurostat) și statele membre au convenit asupra unei strategii europene pentru conturile de mediu pentru perioada 2019-2023 18 . Aceasta constituie un program de lucru suplimentar convenit de Comisie (Eurostat) și de statele membre, și adoptat în cadrul Comitetului Sistemului Statistic European. Strategia coordonează eforturile la nivel european și pregătește drumul pentru introducerea unor noi module posibile. Obiectivele pentru perioada 2019-2023 sunt:

·continuarea îmbunătățirii calității conturilor de mediu europene actuale, inclusiv a seriilor cronologice lungi și a datelor de actualitate;

·îmbunătățirea comunicării relevanței și conținutului conturilor de mediu europene, inclusiv a exprimării modulelor de mediu ca un sistem întreg;

·deservirea nevoilor utilizatorilor prin punerea la dispoziție a unor extinderi, aplicații și indicatori suplimentari, inclusiv a amprentei de mediu, pe baza conturilor de mediu europene actuale;

·evaluarea nevoii de a adapta conturile de mediu europene la noi priorități și domenii;

·susținerea celor care produc conturile în statele membre prin resurse financiare, formare, manuale și instrumente de compilare;

·contribuția la continuarea dezvoltării standardelor globale ale SEEA al ONU și a inițiativelor globale, cum ar fi monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

A fost efectuată o revizuire a strategiei la jumătatea perioadei, astfel cum fusese planificat 19 . Strategia este însoțită de un plan de acțiune cu o listă de acțiuni concrete și termene, pentru fiecare obiectiv enumerat mai sus 20 .

Strategia europeană pentru conturile de mediu nu împiedică statele membre să dezvolte și alte direcții de activitate, în funcție de circumstanțele naționale, de necesitățile în materie de politici și de resursele disponibile.

Propunerea de noi module

Articolul 10 din regulament prevede că prezentul raport de punere în aplicare, dacă este cazul și luând în considerare rezultatele studiilor-pilot, trebuie să fie însoțit de propuneri de noi module într-o serie de domenii specificate 21 .

După cum s-a menționat mai sus, au fost elaborate trei module noi pe care Comisia le-a propus spre a fi incluse în regulament, printr-o modificare care face în prezent obiectul procedurii legislative ordinare [COM (2022) 329]. Aceste module sunt: conturile pentru păduri, conturile referitoare la subvenții de mediu și transferuri similare și conturile referitoare la ecosisteme.

(5)Concluzii

Comisia și statele membre continuă să îmbunătățească conturile de mediu europene în temeiul Regulamentului (UE) nr. 691/2011, în special prin:

·propunerea de a se adăuga trei module tematice noi la regulament;

·consolidarea calității datelor și a eficacității;

·îmbunătățirea comunicării;

·dezvoltarea de indicatori suplimentari pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor și

·evaluarea nevoii de a adapta conturile de mediu europene la noi priorități și domenii.

(1)    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:02011R0691-20140616.
(2)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1583142055591&uri=CELEX:52020DC0056.
(3)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1478531808092&uri=CELEX:52016DC0663.
(4)    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ALL/?uri=CELEX:52013DC0864.
(5)    https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/european-green-deal-communication_en.pdf
(6)     https://seea.un.org/
(7)

   Sunt incluse Norvegia și Islanda. Liechtenstein beneficiază de o derogare completă. Acordul bilateral statistic al Elveției cu Uniunea Europeană include regulamentul începând din decembrie 2019.

(8)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022R0125&from=EN
(9)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=COM:2022:329:FIN.
(10)    Proiectul INCA a fost însoțit de cartografierea și evaluarea ecosistemelor și a serviciilor acestora de către Centrul Comun de Cercetare.
(11)    Sursă: Institutele naționale de statistică ale statelor membre, date colectate în analiza costului statisticilor europene din 2020.
(12)    Sursă: Institutele naționale de statistică ale statelor membre, date colectate de la și pentru a fi discutate de grupul de experți „Directori de statistici și conturi sectoriale și de mediu (DIMESA)” în 2021.
(13)    JO L 114, 12.4.2022, p. 22-36.
(14)     https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-statistical-books/-/ks-09-22-019 . Indicatorii ODD bazați pe conturile de mediu sunt: „intensitatea emisiilor atmosferice ale industriei”, „amprenta asupra materiilor prime”, „valoarea adăugată brută în sectorul mediului”, „rata de utilizare circulară a materialelor” și „ponderea taxelor de mediu în veniturile fiscale totale”. În plus, prezentul raport utilizează, de asemenea, amprentele de carbon în capitolul privind efectele de propagare.
(15)    Elveția raportează în temeiul Acordului bilateral statistic al Elveției cu Uniunea Europeană din decembrie 2019. Liechtenstein beneficiază de o derogare completă de la Regulamentul (UE) nr. 691/2011, astfel cum se precizează în Decizia nr. 98/2012 a Comitetului mixt al SEE din 30 aprilie 2012 de modificare a anexei XXI (Statistică) la Acordul privind SEE (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:22012D0098&qid=1579972503241&from=EN).La secțiunea 5 punctul 1 din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 691/2011, se acordă o derogare pentru acele coduri NACE pe care statele membre nu sunt obligate să le colecteze în temeiul Regulamentului (CE) nr. 295/2008 privind statisticile structurale de întreprindere.
(16)    https://ec.europa.eu/eurostat/web/environment/data/database
(17)    http://ec.europa.eu/eurostat/web/environment/overview
(18)    https://ec.europa.eu/eurostat/documents/1798247/6191525/European+Strategy+for+Environmental+Accounts/
(19)    https://ec.europa.eu/eurostat/documents/1798247/6191525/Mid-term+review+of+the+European+Strategy+for+Environmental+Accounts+2019-2023.docx/22f0aaa1-4b9e-97c6-e859-a87c437b1ca6?t=1616431339959
(20)    https://circabc.europa.eu/ui/group/c4687299-277c-42f8-8747-dee3f17341de/library/03f07982-845b-400b-8b0d-104cbb615939/details
(21)    Și anume: cheltuieli și venituri legate de protecția mediului (CVPM)/conturile de cheltuieli pentru protecția mediului (CCPM), sectorul bunurilor și serviciilor de mediu (SBSM), conturi pentru energie, transferuri referitoare la mediu (subvenții), conturi de cheltuieli legate de utilizarea și gestionarea resurselor (CCGUR), conturi pentru apă (cantitative și calitative), conturi pentru deșeuri, conturi pentru păduri, conturi pentru servicii ecosistemice, conturi de stocuri de materiale la scară economică (CSMSE) și de măsurare a materialelor din pământ excavate (inclusiv sol) și neutilizate. Trei dintre acestea (CCPM, SBSM și conturile pentru energie) au fost incluse în cele din urmă în regulament (anexele IV-VI).
Top