EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AR0722

Avizul Comitetului European al Regiunilor – Revizuirea regulamentului privind infrastructura energetică europeană în vederea adaptării la tranziția verde și digitală

COR 2021/00722

OJ C 440, 29.10.2021, p. 105–117 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.10.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 440/105


Avizul Comitetului European al Regiunilor – Revizuirea regulamentului privind infrastructura energetică europeană în vederea adaptării la tranziția verde și digitală

(2021/C 440/15)

Raportor:

Robert Sorin NEGOIȚĂ (RO-PSE), primarul Sectorului 3, Municipiul București

Document de referință:

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 347/2013

COM(2020) 824 final

I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

Amendamentul 1

Considerentul 1

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(1)

În comunicarea sa din 11 decembrie 2019 intitulată „Pactul verde european”, Comisia a prezentat o nouă strategie de creștere care are drept scop transformarea UE într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care să nu existe emisii nete de gaze cu efect de seră în 2050 și în care creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor. Comunicarea Comisiei privind planul pentru atingerea obiectivului în materie de climă, care propune creșterea nivelului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la cel puțin 55 % până în 2030 – obiectiv aprobat de Consiliul European la 11 decembrie 2020 – și evaluarea impactului care stă la baza acesteia confirmă faptul că mixul energetic al viitorului va fi foarte diferit de cel actual și subliniază necesitatea de a analiza și, dacă este necesar, de a revizui legislația privind energia. Investițiile actuale în infrastructura energetică sunt evident insuficiente pentru a transforma și a construi infrastructura energetică a viitorului. Aceasta înseamnă, de asemenea, că trebuie să existe infrastructura necesară pentru a sprijini tranziția energetică europeană, inclusiv electrificarea rapidă, extinderea producției de energie electrică din surse regenerabile, utilizarea sporită a gazelor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon, integrarea sistemului energetic și o mai amplă adoptare a soluțiilor inovatoare.

(1)

În comunicarea sa din 11 decembrie 2019 intitulată „Pactul verde european”, Comisia a prezentat o nouă strategie de creștere care are drept scop transformarea UE într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care să nu existe emisii nete de gaze cu efect de seră în 2050 și în care creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor. Comunicarea Comisiei privind planul pentru atingerea obiectivului în materie de climă, care propune creșterea nivelului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la cel puțin 55 % până în 2030 – obiectiv aprobat de Consiliul European la 11 decembrie 2020 – și evaluarea impactului care stă la baza acesteia confirmă faptul că mixul energetic al viitorului va fi foarte diferit de cel actual și subliniază necesitatea de a analiza și, dacă este necesar, de a revizui legislația primară și secundară privind energia la nivel european, național și regional . Investițiile actuale în infrastructura energetică sunt evident insuficiente pentru a transforma și a construi infrastructura energetică a viitorului , asigurând, în același timp, o aprovizionare cu energie care să țină seama de nevoile specifice și de potențialul diferitelor regiuni . Aceasta înseamnă, de asemenea, că trebuie să existe infrastructura necesară pentru a sprijini tranziția energetică europeană, inclusiv electrificarea rapidă, extinderea producției de energie electrică din surse regenerabile, utilizarea sporită a gazelor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon, dezvoltarea unor sisteme de termoficare și de răcire centralizată, integrarea sistemului energetic și o mai amplă adoptare a soluțiilor inovatoare , pentru ca societatea noastră să devină verde, durabilă și accesibilă și pentru a îmbunătăți condițiile de viață .

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 2

Considerentul 5

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(5)

Evaluarea Regulamentului (UE) nr. 347/2013 a arătat în mod clar că acest cadru a îmbunătățit în mod eficace integrarea rețelelor statelor membre, a stimulat comerțul cu energie și, prin urmare, a contribuit la competitivitatea Uniunii. Proiectele de interes comun în domeniul energiei electrice și al gazelor au contribuit în mod semnificativ la siguranța aprovizionării. În ceea ce privește gazele, infrastructura este în prezent bine conectată, iar reziliența aprovizionării s-a îmbunătățit substanțial din 2013. Cooperarea regională în cadrul grupurilor regionale și prin alocarea transfrontalieră a costurilor este un factor important pentru implementarea proiectelor. Cu toate acestea, în multe cazuri, alocarea transfrontalieră a costurilor nu a avut ca rezultat reducerea deficitului de finanțare a proiectului, așa cum s-a preconizat. Deși majoritatea procedurilor de autorizare au fost scurtate, în unele cazuri procesul este încă îndelungat. Asistența financiară din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE) a fost un factor important, deoarece granturile pentru studii au ajutat proiectele să reducă riscurile în primele stadii ale dezvoltării, în timp ce granturile pentru lucrări au sprijinit proiectele care abordează principalele blocaje, pe care finanțarea de pe piață nu le-ar putea aborda în mod suficient.

(5)

Evaluarea Regulamentului (UE) nr. 347/2013 a arătat în mod clar că acest cadru a îmbunătățit în mod eficace integrarea majorității rețelelor statelor membre, a stimulat comerțul cu energie și, prin urmare, a contribuit la competitivitatea Uniunii. Proiectele de interes comun în domeniul energiei electrice și al gazelor au contribuit în mod semnificativ la siguranța aprovizionării. În ceea ce privește gazele, infrastructura este în prezent bine conectată în majoritatea regiunilor , iar reziliența aprovizionării s-a îmbunătățit substanțial din 2013. Cu toate acestea, până în prezent, există regiuni întregi care nu și-au putut îmbunătăți suficient rețelele de gaze, securitatea energetică și capacitatea de reziliență. Există încă proiecte de distribuție a gazelor care se află în diferite etape de punere în aplicare și care nu au fost încă finalizate. Cooperarea regională în cadrul grupurilor regionale și prin alocarea transfrontalieră a costurilor este un factor important pentru implementarea proiectelor. Cu toate acestea, în multe cazuri, alocarea transfrontalieră a costurilor nu a avut ca rezultat reducerea deficitului de finanțare a proiectului, așa cum s-a preconizat. Deși majoritatea procedurilor de autorizare au fost scurtate, în unele cazuri procesul este încă îndelungat. Asistența financiară din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE) a fost un factor important, deoarece granturile pentru studii au ajutat proiectele să reducă riscurile în primele stadii ale dezvoltării, în timp ce granturile pentru lucrări au sprijinit proiectele care abordează principalele blocaje, pe care finanțarea de pe piață nu le-ar putea aborda în mod suficient , și care sunt extrem de importante pentru a asigura o tranziție energetică sigură și justă .

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 3

Considerentul 11

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(11)

Siguranța alimentării, ca motor principal al Regulamentului (UE) nr. 347/2013, a fost îmbunătățită în mod semnificativ prin proiectele de interes comun. În plus, evaluarea impactului obiectivelor climatice, realizată de Comisie, preconizează o reducere semnificativă a consumului de gaze naturale, deoarece utilizarea neredusă a acestuia nu este compatibilă cu neutralitatea emisiilor de carbon. Pe de altă parte, consumul de biogaz, de hidrogen din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon și de combustibili gazoși sintetici va crește semnificativ până în 2050. Prin urmare, infrastructura de gaze naturale nu mai are nevoie de sprijin prin intermediul politicii TEN-E. Este necesar ca planificarea infrastructurii energetice să reflecte acest peisaj al gazelor în schimbare.

(11)

Siguranța alimentării, ca motor principal al Regulamentului (UE) nr. 347/2013, a fost îmbunătățită în mod semnificativ prin proiectele de interes comun. În plus, evaluarea impactului obiectivelor climatice, realizată de Comisie, preconizează o reducere semnificativă a consumului de gaze naturale, deoarece utilizarea neredusă a acestuia nu este compatibilă cu neutralitatea emisiilor de carbon. Pe de altă parte, consumul de biogaz, de hidrogen din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon și de combustibili gazoși sintetici va crește semnificativ până în 2050. Prin urmare, infrastructura nouă de gaze naturale nu mai are nevoie de sprijin prin intermediul politicii TEN-E. Este necesar ca planificarea infrastructurii energetice să reflecte acest peisaj al gazelor în schimbare. În același timp, în multe țări ale UE, proiectele legate de gaze naturale contribuie la reducerea emisiilor de CO2, prin facilitarea tranziției de la combustibilii fosili solizi. Revizuirea regulamentului UE respectiv nu trebuie să afecteze negativ proiectele încă nefinalizate .

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 4

Considerentul 15

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(15)

În plus, trebuie creată o nouă categorie de infrastructură pentru rețelele inteligente de gaze, pentru a sprijini investițiile care integrează în rețea gazele din surse regenerabile și gazele cu emisii reduse de carbon, cum ar fi biogazul, biometanul și hidrogenul, și pentru a contribui la gestionarea unui sistem care va deveni astfel mai complex, pe baza tehnologiilor digitale inovatoare.

(15)

În plus, trebuie creată o nouă categorie de infrastructură pentru rețelele inteligente de gaze, pentru a sprijini investițiile care integrează în rețea gazele din surse regenerabile și gazele cu emisii reduse de carbon, cum ar fi biogazul, biometanul și hidrogenul curat , și pentru a contribui la gestionarea unui sistem care va deveni astfel mai complex, pe baza tehnologiilor digitale inovatoare , precum și a soluțiilor tehnologice și de inginerie pentru calitatea gazului și a unei gestionări a rețelelor pe baza sistemului de monitorizare și achiziție de date (SCADA) .

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 5

Considerentul 25

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(25)

Ar trebui înființate grupuri regionale care să propună și să evalueze proiecte de interes comun, creându-se astfel liste regionale de proiecte de interes comun. Pentru a asigura un consens larg, aceste grupuri regionale trebuie să asigure o cooperare strânsă între statele membre, autoritățile naționale de reglementare, inițiatorii proiectelor și părțile interesate. În contextul acestei cooperări, atunci când se dovedește necesar, autoritățile naționale de reglementare trebuie să ofere consultanță grupurilor regionale, printre altele cu privire la fezabilitatea aspectelor legate de reglementare ale proiectelor propuse și la fezabilitatea calendarului propus pentru aprobarea normativă.

(25)

Ar trebui înființate grupuri regionale care să propună și să evalueze proiecte de interes comun, creându-se astfel liste regionale de proiecte de interes comun. Pentru a asigura un consens larg, aceste grupuri regionale trebuie să asigure o cooperare strânsă între statele membre, autoritățile naționale de reglementare , autoritățile locale și regionale , inițiatorii proiectelor și părțile interesate. În contextul acestei cooperări, atunci când se dovedește necesar, autoritățile naționale de reglementare trebuie să ofere consultanță grupurilor regionale, printre altele cu privire la fezabilitatea aspectelor legate de reglementare ale proiectelor propuse și la fezabilitatea calendarului propus pentru aprobarea normativă.

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 6

Articolul 1 alineatul (1)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Articolul 1

Obiectul

(1)   Prezentul regulament stabilește linii directoare privind realizarea promptă a dezvoltării și interoperabilității coridoarelor și domeniilor prioritare privind infrastructurile energetice transeuropene prevăzute în anexa I („coridoarele și domeniile prioritare privind infrastructura energetică”), care contribuie la obiectivele Uniunii privind clima și energia pentru 2030 și la obiectivul neutralității climatice până în 2050.

Articolul 1

Obiectul

(1)   Prezentul regulament stabilește linii directoare privind realizarea promptă a dezvoltării și interoperabilității coridoarelor și domeniilor prioritare privind infrastructurile energetice transeuropene prevăzute în anexa I („coridoarele și domeniile prioritare privind infrastructura energetică”), care contribuie la obiectivele Uniunii privind clima și energia pentru 2030, la obiectivul neutralității climatice până în 2050 și la țintele legate de biodiversitate pentru 2030 și care să asigure și să stimuleze securitatea energetică, integrarea pieței, concurența loială, diversificarea aprovizionării cu energie și energia accesibilă ca preț pentru toți .

Expunere de motive

Revizuirea TEN-E (inclusiv planificarea infrastructurii) ar trebui să fie în concordanță cu obiectivele Pactului verde, cu obiectivul de neutralitate climatică până în 2050 și cu cel de a nu neglija pe nimeni, lucru care înseamnă energie accesibilă ca preț pentru toți.

Amendamentul 7

Articolul 2

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

4.   „proiect de interes comun” înseamnă un proiect necesar pentru implementarea coridoarelor și domeniilor prioritare privind infrastructura energetică prevăzute în anexa I și care face parte din lista proiectelor de interes comun la nivelul Uniunii menționată la articolul 3;

4.   „proiect de interes comun” înseamnă un proiect necesar pentru implementarea coridoarelor și domeniilor prioritare privind infrastructura energetică prevăzute în anexa I și care face parte din lista proiectelor de interes comun la nivelul Uniunii menționată la articolul 3 . La evaluarea proiectelor, se ține seama de strategiile naționale de dezvoltare și de potențialul local și regional al locului în care proiectul va fi pus în aplicare, pentru a se asigura un impact benefic optim ;

[…]

[…]

16.   „adaptarea la schimbările climatice” este un proces care asigură faptul că reziliența infrastructurii energetice la potențialele efecte negative ale schimbărilor climatice este asigurată printr-o evaluare a vulnerabilității la schimbările climatice și a riscurilor, inclusiv prin măsuri de adaptare relevante.

16.   „adaptarea la schimbările climatice” este un proces care asigură faptul că reziliența infrastructurii energetice la potențialele efecte negative ale schimbărilor climatice este asigurată printr-o evaluare a vulnerabilității la schimbările climatice și a riscurilor, inclusiv prin măsuri de adaptare relevante.

 

17.     „durabilitate” înseamnă potențialul oricărui tip de proiect de a contribui la realizarea obiectivului de neutralitate climatică. Este evaluată din punctul de vedere al integrării surselor regenerabile de energie în rețea sau al reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pe care proiectul le va emite pe durata de viață preconizată;

Expunere de motive

Definiția conceptului de „durabilitate” nu se regăsește între celelalte. Având în vedere durata lungă de viață, posibilitatea ca un proiect să devină un activ depreciat ar trebui evaluată cu atenție, pe măsură ce sistemul avansează către neutralitatea carbonului.

Amendamentul 8

Articolul 3 alineatul (3) litera (a)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(a)

fiecare propunere individuală de proiect de interes comun necesită aprobarea statelor al căror teritoriu este vizat de proiect; dacă un stat membru nu își dă aprobarea, acesta prezintă grupului în cauză motive justificate pentru această decizie;

(a)

fiecare propunere individuală de proiect de interes comun necesită aprobarea statelor al căror teritoriu este vizat de proiect; dacă un stat membru nu își dă aprobarea, acesta prezintă grupului în cauză motive justificate pentru această decizie . Pentru a evita conflictele la nivel regional și la nivelul statelor membre și pentru a crea un intermediar care să asigure transpunerea și respectarea corespunzătoare a dispozițiilor prezentului regulament, Uniunea Europeană instituie o autoritate unică desemnată în acest scop ;

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 9

Articolul 4 alineatul (2) litera (a)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(a)

proiectul contribuie în mod semnificativ la obiectivele de decarbonizare ale Uniunii și ale țării terțe și la durabilitate, printre altele prin integrarea energiei din surse regenerabile în rețea și prin transportul energiei din surse regenerabile către principalele centre de consum și situri de stocare și

(a)

proiectul contribuie în mod semnificativ la obiectivele de decarbonizare ale Uniunii și ale țării terțe și la durabilitate, printre altele prin integrarea energiei din surse regenerabile și a surselor de energie cu emisii reduse de CO2 în rețea și prin transportul producției de energie din surse regenerabile și cu emisii scăzute către principalele centre de consum și situri de stocare și

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 10

Articolul 5 alineatul (5)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(5)   Până la 31 ianuarie a fiecărui an, autoritățile competente menționate la articolul 8 prezintă agenției și grupului respectiv raportul menționat la alineatul (4) din prezentul articol, completat cu informații cu privire la progresele și, dacă este cazul, întârzierile în implementarea proiectelor de interes comun situate pe teritoriul lor, cu privire la procedura de autorizare, precum și la motivele unor astfel de întârzieri. Contribuția autorităților competente la raport se marchează în mod clar ca atare și este redactată fără a modifica textul introdus de inițiatorii proiectului.

(5)   Până la 31 ianuarie a fiecărui an, autoritățile competente stabilite la nivel european și în statele membre în conformitate cu articolul 8 din prezentul regulament prezintă agenției și grupului respectiv raportul menționat la alineatul (4) din prezentul articol, completat cu informații cu privire la progresele și, dacă este cazul, întârzierile în implementarea proiectelor de interes comun situate pe teritoriul lor, cu privire la procedura de autorizare, precum și la motivele unor astfel de întârzieri. Contribuția autorităților competente la raport se marchează în mod clar ca atare și este redactată fără a modifica textul introdus de inițiatorii proiectului.

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 11

Articolul 8

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Articolul 8

Organizarea procedurii de autorizare

(3)   Fără a aduce atingere cerințelor aplicabile în temeiul dreptului internațional și al dreptului Uniunii, autoritatea competentă facilitează emiterea deciziei exhaustive. Decizia exhaustivă este dovada finală a faptului că proiectul de interes comun a atins stadiul de proiect gata de construcție și că nu sunt necesare alte permise sau autorizații suplimentare în acest sens. Decizia exhaustivă se emite în termenul prevăzut la articolul 10 alineatele (1) și (2) și în conformitate cu unul dintre următoarele sisteme:

Articolul 8

Organizarea procedurii de autorizare

(3)   Fără a aduce atingere cerințelor aplicabile în temeiul legislației de la nivel regional, național, al Uniunii și al dreptului internațional , autoritatea competentă facilitează emiterea deciziei exhaustive. Decizia exhaustivă este dovada finală a faptului că proiectul de interes comun a atins stadiul de proiect gata de construcție și că nu sunt necesare alte permise sau autorizații suplimentare în acest sens. Decizia exhaustivă se emite în termenul prevăzut la articolul 10 alineatele (1) și (2) și în conformitate cu unul dintre următoarele sisteme:

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 12

Articolul 9

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Transparența și participarea publicului

Transparența și participarea publicului

(1)   Până la [1 mai 2023], statul membru sau autoritatea competentă publică, după caz, în colaborare cu alte autorități vizate, un manual de procedură actualizat privind procedura de autorizare aplicabilă proiectelor de interes comun, incluzând cel puțin informațiile menționate la punctul 1 din anexa VI. Manualul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, dar poate face referire la sau poate cita dispoziții juridice relevante. Autoritățile naționale competente coordonează și identifică sinergii cu țările învecinate atunci când elaborează manualul de proceduri .

(1)   Până la [1 mai 2023], statul membru sau autoritatea competentă publică, după caz, în colaborare cu alte autorități vizate, un manual de procedură actualizat privind procedura de autorizare aplicabilă proiectelor de interes comun, incluzând cel puțin informațiile menționate la punctul 1 din anexa VI. Manualul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, dar face referire la sau poate cita dispoziții juridice relevante. Autoritățile naționale și regionale competente cooperează cu autoritățile țărilor învecinate în vederea schimbului de bune practici și a facilitării procesului de acordare a autorizațiilor .

[…]

[…]

(4)   Dacă acest lucru nu este deja solicitat de legislația națională conform unor standarde similare sau mai ridicate, înainte de transmiterea dosarului de candidatură final și complet către autoritatea competentă în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) litera (a), inițiatorul proiectului sau, dacă legislația națională prevede astfel, autoritatea competentă desfășoară cel puțin o consultare publică. Consultarea publică respectivă nu aduce atingere oricărei consultări publice organizate după transmiterea solicitării aprobării de dezvoltare, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Directiva 2011/92/UE. Consultarea publică oferă informații privind proiectul părților interesate menționate la punctul 3 litera (a) din anexa VI, într-un stadiu incipient, și contribuie la identificarea celei mai potrivite locații sau a celui mai potrivit traseu, ținând cont, de asemenea, de considerațiile privind adaptarea la schimbările climatice în ceea ce privește proiectul, precum și a subiectelor relevante de abordat în cadrul dosarului de candidatură. […]

(4)   Dacă acest lucru nu este deja solicitat de legislația națională conform unor standarde similare sau mai ridicate, înainte de transmiterea dosarului de candidatură final și complet către autoritatea competentă în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) litera (a), inițiatorul proiectului sau, dacă legislația națională prevede astfel, autoritatea competentă desfășoară cel puțin o consultare publică. Consultarea publică respectivă nu aduce atingere oricărei consultări publice organizate după transmiterea solicitării aprobării de dezvoltare, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Directiva 2011/92/UE. Consultarea publică oferă informații privind proiectul părților interesate menționate la punctul 3 litera (a) din anexa VI, într-un stadiu incipient, și contribuie la identificarea celei mai potrivite locații sau a celui mai potrivit traseu, inclusiv – dacă este cazul – a unei soluții alternative, ținând cont, de asemenea, de considerațiile privind adaptarea la schimbările climatice în ceea ce privește proiectul, precum și a subiectelor relevante de abordat în cadrul dosarului de candidatură. […]

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 13

Articolul 16

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Facilitarea investițiilor cu impact transfrontalier

Facilitarea investițiilor cu impact transfrontalier

(1)   Costurile de investiții angajate în condiții de eficiență, care exclud costurile de întreținere, legate de un proiect de interes comun care se încadrează în categoriile stabilite la punctul 1 literele (a), (b), (c) și (e) din anexa II și de proiectele de interes comun care se încadrează în categoria stabilită la punctul 3 din anexa II, dacă sunt de competența autorităților naționale de reglementare, sunt suportate de OTS/OST relevanți sau de inițiatorii proiectului de infrastructură de transport din statele membre în care proiectul are un impact net pozitiv și, în măsura în care nu sunt acoperite de venituri rezultate din gestionarea congestiilor sau de alte taxe, se plătesc de către utilizatorii rețelei prin tarifele de acces la rețea în statul membru sau în statele membre respective.

(1)   Costurile de investiții angajate în condiții de eficiență, care exclud costurile de întreținere, legate de un proiect de interes comun care se încadrează în categoriile stabilite la punctul 1 literele (a), (b), (c) , (d), (e) și  2 litera (a) din anexa II și de proiectele de interes comun care se încadrează în categoria stabilită la punctul 3 din anexa II și la punctul 1 litera (c) din anexa IV , dacă sunt de competența autorităților naționale de reglementare, sunt suportate de operatorul de rețea respectiv sau de inițiatorii proiectului de infrastructură de transport și/sau de distribuție din statele membre în care proiectul are un impact net pozitiv și, în măsura în care nu sunt acoperite de venituri rezultate din gestionarea congestiilor sau de alte taxe, se plătesc de către utilizatorii rețelei prin tarifele de acces la rețea în statul membru sau în statele membre respective.

(2)   Dispozițiile prezentului articol se aplică unui proiect de interes comun care se încadrează în categoriile prevăzute la punctul 1 literele (a), (b), (c) și (e) din anexa II în cazul în care cel puțin un inițiator al proiectului solicită autorităților naționale relevante aplicarea dispozițiilor respective pentru costurile proiectului. Dispozițiile se aplică în cazul unui proiect de interes comun care se încadrează în categoria stabilită la punctul 3 din anexa II, după caz, numai atunci când s-a realizat deja o evaluare a cererii de pe piață care a indicat că nu este de așteptat ca costurile de investiții angajate în condiții de eficiență să fie acoperite de tarife.

(2)   Dispozițiile prezentului articol se aplică unui proiect de interes comun care se încadrează în categoriile prevăzute la punctul 1 literele (a), (b), (c) , (d) , (e) și  2 litera (a) din anexa II și la punctul 1 litera (c) din anexa IV în cazul în care cel puțin un inițiator al proiectului solicită autorităților naționale relevante aplicarea dispozițiilor respective pentru costurile proiectului. Dispozițiile se aplică în cazul unui proiect de interes comun care se încadrează în categoria stabilită la punctul 3 din anexa II, după caz, numai atunci când s-a realizat deja o evaluare a cererii de pe piață care a indicat că nu este de așteptat ca costurile de investiții angajate în condiții de eficiență să fie acoperite de tarife.

(4)   […] În procesul de alocare transfrontalieră a costurilor, autoritățile naționale de reglementare relevante, în consultare cu OTS/OST implicați , încearcă să ajungă la un acord reciproc bazat pe informațiile precizate la alineatul (3) literele (a) și (b), dar care nu se limitează la acestea. Evaluarea lor se bazează pe același scenariu ca și cel utilizat în procesul de selecție pentru elaborarea listei Uniunii în care este inclus proiectul de interes comun.

În cazul în care un proiect de interes comun atenuează externalități negative, precum fluxurile în buclă, iar proiectul de interes comun respectiv este implementat în statul membru care se află la originea externalității negative, această atenuare nu este considerată un beneficiu transfrontalier și nu reprezintă, prin urmare, o bază de alocare a costurilor către OTS/OST din statele membre afectate de externalitățile negative respective.

(4)   […] În procesul de alocare transfrontalieră a costurilor, autoritățile naționale de reglementare relevante, în consultare cu operatorii de rețea respectivi , încearcă să ajungă la un acord reciproc bazat pe informațiile precizate la alineatul (3) literele (a) și (b), dar care nu se limitează la acestea. Evaluarea lor se bazează pe același scenariu ca și cel utilizat în procesul de selecție pentru elaborarea listei Uniunii în care este inclus proiectul de interes comun. În cazul în care un proiect de interes comun atenuează externalități negative, precum fluxurile în buclă, iar proiectul de interes comun respectiv este implementat în statul membru care se află la originea externalității negative, această atenuare nu este considerată un beneficiu transfrontalier și nu reprezintă, prin urmare, o bază de alocare a costurilor către operatorul de rețea din statele membre afectate de externalitățile negative respective.

Expunere de motive

Rețelele inteligente de joasă tensiune și rețelele inteligente de gaze le permit cetățenilor să devină prosumatori și să contribuie la tranziția energetică. Proiectele privind rețelele inteligente sunt în prezent subreprezentate în lista PIC, din cauza definirii restrictive a rețelelor inteligente în actualul Regulament TEN-E. Amendamentul vizează extinderea acestei definiții.

Amendamentul 14

Articolul 18 alineatul (4)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

(4)   Proiectele de interes comun care se încadrează în categoriile stabilite la punctul 1 litera (d) și la punctele 2 și 5 din anexa II sunt eligibile și pentru asistență financiară din partea Uniunii sub formă de granturi pentru lucrări, dacă inițiatorii proiectului în cauză pot demonstra clar externalitățile pozitive semnificative generate de proiecte, precum siguranța aprovizionării, flexibilitatea sistemului, solidaritatea sau inovarea și pot oferi dovezi clare privind lipsa viabilității comerciale a acestora, în conformitate cu analiza cost-beneficiu, planul de afaceri și evaluările efectuate, în special de către eventualii investitori sau creditori sau, dacă este cazul, o autoritate națională de reglementare.

(4)   Proiectele de interes comun care se încadrează în categoriile stabilite la punctul 1 litera (d) și la punctele 2 , 4 și 5 din anexa II sunt eligibile și pentru asistență financiară din partea Uniunii sub formă de granturi pentru lucrări, dacă inițiatorii proiectului în cauză pot demonstra clar externalitățile pozitive semnificative generate de proiecte, precum siguranța aprovizionării, flexibilitatea sistemului, solidaritatea sau inovarea și pot oferi dovezi clare privind lipsa viabilității comerciale a acestora, în conformitate cu analiza cost-beneficiu, planul de afaceri și evaluările efectuate, în special de către eventualii investitori sau creditori sau, dacă este cazul, o autoritate națională de reglementare.

Expunere de motive

Electrolizoarele ar trebui să fie eligibile pentru finanțare prin MIE. În special în stadiile inițiale, investițiile în rețea depind de capacitatea de producție și, prin urmare, trebuie luate în considerare împreună. Electrolizoarele au impact transfrontalier, în special dacă corelează producția de H2 cu cererea din regiunile transfrontaliere.

Amendamentul 15

Anexa II

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

3.

În ceea ce privește hidrogenul:

3.

În ceea ce privește hidrogenul:

 

(a)

conducte de transport pentru transportul hidrogenului, oferind acces mai multor utilizatori ai rețelei în mod transparent și nediscriminatoriu, care constau în principal în conducte de înaltă presiune de hidrogen, cu excepția conductelor pentru distribuția locală a hidrogenului;

 

(a)

conducte de transport pentru transportul hidrogenului, oferind acces mai multor utilizatori ai rețelei în mod transparent și nediscriminatoriu, care constau în principal în conducte de înaltă presiune de hidrogen, cu excepția conductelor pentru distribuția locală a hidrogenului;

 

(b)

instalații subterane de stocare conectate la conductele de hidrogen de înaltă presiune menționate la litera (a);

 

(b)

instalații subterane de stocare conectate la conductele de hidrogen de înaltă presiune menționate la litera (a);

 

(c)

instalații de recepție, stocare și regazeificare sau decompresie pentru hidrogenul lichefiat sau hidrogen încorporat în alte substanțe chimice, cu scopul de a injecta hidrogenul în rețea;

 

(c)

instalații de recepție, stocare și regazeificare sau decompresie pentru hidrogenul lichefiat sau hidrogen încorporat în alte substanțe chimice, cu scopul de a injecta hidrogenul în rețea;

 

(d)

orice echipament esențial sau instalație esențială pentru funcționarea securizată, eficientă și în condiții de siguranță a sistemului pe bază de hidrogen sau pentru asigurarea capacității bidirecționale, inclusiv stații de comprimare.

 

(d)

orice echipament esențial sau instalație esențială pentru funcționarea securizată, eficientă și în condiții de siguranță a sistemului pe bază de hidrogen sau pentru asigurarea capacității bidirecționale, inclusiv stații de comprimare;

 

 

(e)

orice echipament sau instalație care permite utilizarea hidrogenului curat drept combustibil în sectorul transporturilor în cadrul rețelei centrale și globale TEN-T.

Toate activele enumerate la literele (a), (b), (c) și (d) pot fi active nou-construite sau active convertite din rețeaua de gaze naturale și dedicate hidrogenului sau o combinație a celor două.

Toate activele enumerate la literele (a), (b), (c) și (d) pot fi active nou-construite sau active convertite din rețeaua de gaze naturale și dedicate hidrogenului sau o combinație a celor două.

Expunere de motive

Adăugirea propusă va conduce la legături reciproce mai bune între politica în domeniul transporturilor și cea a energiei. Este important ca atât rețeaua centrală TEN-T, cât și rețeaua globală TEN-T să fie incluse, deoarece astfel se asigură o mai bună corelare cu actualele regiuni aflate în avanpostul utilizării hidrogenului (așa-numitele „văi de hidrogen”), care planifică investiții la scară largă în hidrogen.

Amendamentul 16

Anexa IV

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

NORME ȘI INDICATORI PRIVIND CRITERIILE PENTRU PROIECTELE DE INTERES COMUN ȘI PENTRU PROIECTELE DE INTERES RECIPROC

NORME ȘI INDICATORI PRIVIND CRITERIILE PENTRU PROIECTELE DE INTERES COMUN ȘI PENTRU PROIECTELE DE INTERES RECIPROC

(c)

pentru rețelele electrice inteligente, proiectul este conceput pentru echipamente și instalații de înaltă tensiune și de medie tensiune. Aceasta implică operatori de sisteme de transport, operatori de sisteme de transport și de distribuție sau operatori de distribuție din cel puțin două state membre. Operatorii de distribuție pot fi implicați numai cu sprijinul operatorilor de transport și de sistem din cel puțin două state membre , care sunt strâns asociați proiectului și care asigură interoperabilitatea. Un proiect vizează cel puțin 50 000  de utilizatori , producători, consumatori sau prosumatori de energie electrică, într-o zonă de consum de cel puțin 300 GWh/an, din care cel puțin 20 % provine din resurse regenerabile variabile ;

(c)

pentru rețelele electrice inteligente, proiectul este conceput pentru echipamente și instalații în principal de înaltă tensiune sau de medie tensiune. Aceasta implică operatori de sisteme de transport sau de distribuție din cel puțin două state membre , care acoperă cel puțin 50 000  de utilizatori care produc și/ sau consumă energie electrică, într-o zonă de consum de minimum 300 GWh/an, din care cel puțin 20 % provin din resurse regenerabile de natură variabilă . Proiectul poate prevedea și o conexiune virtuală transfrontalieră ;

Expunere de motive

Rețelele inteligente de joasă tensiune le permit cetățenilor să devină prosumatori și să contribuie la tranziția energetică. Proiectele privind rețelele inteligente sunt în prezent subreprezentate în lista PIC, din cauza definirii restrictive a rețelelor inteligente în actualul Regulament TEN-E. Amendamentul vizează extinderea acestei definiții.

II.   RECOMANDĂRI POLITICE

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

1.

salută propunerea de regulament de revizuire a orientărilor pentru infrastructurile energetice transeuropene (TEN-E). Recunoaște că, deși obiectivele actualului regulament își mențin în mare parte valabilitatea, cadrul TEN-E actual nu reflectă încă pe deplin modificările preconizate ale sistemului energetic care vor fi determinate de noul context politic și de evoluțiile tehnologice rapide care vizează actualizarea obiectivelor pentru 2030, precum și a obiectivului de neutralitate climatică pentru 2050 din cadrul Pactului verde european. Subliniază că schimbările climatice care nu pot fi prevenite în prezent vor avea un impact semnificativ asupra Europei, în pofida eforturilor de atenuare și adaptare; prin urmare, invită Comisia și statele membre să își intensifice eforturile de actualizare a infrastructurii energetice, ca factor-cheie pentru tranziția energetică, asigurând, în același timp, combaterea schimbărilor climatice și conservarea naturii, precum și respectarea criteriilor de sustenabilitate, în conformitate cu ODD;

2.

constată cu satisfacție că viitorul cadru va menține rolul esențial al grupurilor regionale în procesul de identificare și selecție a proiectelor de interes comun (PIC), în care este extrem de important să se garanteze o reprezentare regională și locală relevantă;

3.

salută propunerea de actualizare a listei de proiecte de interes comun, pentru a reflecta în mod suficient cele mai recente evoluții tehnologice și pentru a acoperi toate categoriile de infrastructură relevante, în vederea atingerii obiectivelor de neutralitate climatică și de siguranță a alimentării cu energie. Comitetul salută în mod special includerea soluțiilor de rețele inteligente, integrarea sistemelor inteligente (sistemul de transformare a energiei electrice în gaze și alte sectoare), producția de hidrogen și gaze sintetice din surse regenerabile de energie, electrolizoarele, rețelele offshore și sistemele de distribuție. Subliniază că există un mare potențial pentru sistemele de termoficare și răcire centralizată, din căldură reziduală și din surse regenerabile de energie, uneori și la scară regională și dincolo de frontierele statelor membre. Salută excluderea infrastructurii de gaze pentru conductele de gaz metan și petrol, în cazul în care aceasta nu are efecte adverse sau secundare nedorite din cauza situației locale sau regionale specifice;

4.

salută obligația ca toate proiectele să satisfacă criterii obligatorii de durabilitate și să respecte principiul „a nu face rău”, astfel cum este prevăzut în Pactul verde european [în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul UE privind taxonomia (1)], ca un important pas înainte către îndeplinirea obiectivelor ecologice colective ale UE;

5.

observă că evaluarea proiectelor în cadrul TEN-E implică multe elemente care trebuie luate în considerare, în special provocările locale și regionale specifice legate de tranziția energetică și de țintele climatice, importanța stabilității și securității energetice și a aprovizionării cu energie, accesul la energie pentru toți cetățenii europeni, menținând totodată energia la prețuri accesibile, combaterea sărăciei energetice, legătura cu strategiile energetice naționale, regionale și locale și coerența cu programele și proiectele deja existente;

6.

subliniază că infrastructura energetică joacă un rol crucial în tranziția energetică și poate avea un impact economic și de mediu semnificativ. Ca atare, cere Comisiei să instituie un mecanism permanent pentru grupurile regionale de dialog cu autoritățile locale și regionale implicate, care să fie în concordanță cu cadrul pentru dialogul pe mai multe niveluri privind clima și energia, astfel cum a fost stabilit prin Regulamentul privind guvernanța uniunii energetice;

7.

subliniază necesitatea unui cadru solid de acordare a autorizațiilor. În prezent, procedurile de autorizare, chiar și pentru proiectele de interes comun, sunt încă foarte lungi. Procedurile preexistente contradictorii, uneori combinate cu un context instituțional specific, pot îngreuna progresele în anumite state membre. Pe lângă aceasta, poate exista, de asemenea, o opoziție publică din cauza faptului că nu se acordă suficientă atenție acceptării de către părțile interesate;

8.

solicită ca acordarea statutului prioritar proiectelor de interes comun să fie analizată cu atenție și să fie exclusă în cazul proiectelor care ar putea avea un impact negativ asupra climei sau asupra habitatelor sau speciilor protejate;

9.

subliniază că procedurile de acordare a autorizațiilor trebuie să fie finalizate cu diligența necesară. Cu toate acestea, CoR sprijină măsurile propuse la articolul 10 din propunerea de regulament, pentru a garanta că diversele instanțe implicate finalizează procedurile de autorizare într-un termen rezonabil. În acest sens, este esențial să se înființeze ghișee unice cu competențe și putere de decizie suficiente și care să respecte termene clare. La rândul său, aceasta va duce la o mai mare securitate pentru participanții la proiect și la o mai bună estimare a expunerii lor la riscuri atunci când intră în acest proces;

10.

salută atenția din ce în ce mai mare acordată în Uniunea Europeană rolului hidrogenului curat, de preferință obținut din energie din surse regenerabile, și salută această propunere a Comisiei Europene, care răspunde solicitării CoR de a institui un cadru juridic al UE mai favorabil pentru dezvoltarea pieței și introducerea infrastructurii prin revizuirea legislației relevante a UE privind rețelele transeuropene de energie și, în special, prin adaptarea corespunzătoare a cerințelor pentru PIC bazate pe TEN-E (2) și pe planurile de dezvoltare a rețelei pe zece ani (TYNDP) la nivelul Uniunii. De asemenea, sprijină introducerea unor categorii specifice pentru infrastructura de hidrogen în Regulamentul TEN-E, cum ar fi rețelele de transport al hidrogenului (inclusiv conductele de gaze naturale reafectate pentru hidrogenul pur), distribuția și stocarea, precum și electrolizoarele, care trebuie să poată primi finanțare prin Mecanismul pentru interconectarea Europei;

11.

subliniază necesitatea electrificării și rolul hidrogenului verde în renunțarea la combustibili fosili și în reducerea emisiilor persistente din sectoarele poluante, cum ar fi industria și transportul cu vehicule grele, unde electrificarea directă poate fi limitată. Reamintește că hidrogenul din surse regenerabile ar trebui să fie prioritar, iar hidrogenul cu emisii scăzute de carbon ar trebui utilizat în scopuri de decarbonizare până când hidrogenul din surse regenerabile poate juca singur acest rol; invită, prin urmare, instituțiile UE, statele membre și întreprinderile să mărească capacitatea de energie electrică din surse regenerabile și de hidrogen, pentru a evita o concurență contraproductivă între electrolizoarele pentru producția de hidrogen și alte utilizări directe ale energiei electrice din surse regenerabile (3). În plus, solicită Comisiei o taxonomie clară a gazelor „regenerabile”;

12.

subliniază că transportul (mobilitatea) neutru(ă) din punct de vedere climatic și producția de hidrogen curat vor necesita o dezvoltare substanțială a capacității de producție și a tehnologiilor de generare a energiei din surse regenerabile în UE în viitorul apropiat;

13.

subliniază că este important ca activitățile din cadrul Regulamentului TEN-E să fie pe deplin conforme cu instrumentele de planificare relevante, în special cu planurile naționale privind energia și clima. Reamintește, în acest sens, că este important ca autoritățile locale și regionale să poată contribui pe deplin la planurile naționale privind energia și clima ale statelor membre și solicită o reprezentare optimă a autorităților locale și regionale pe parcursul acestui proces;

14.

reamintește că transporturile sunt responsabile pentru un sfert din emisiile de CO2 din UE și sunt singurul sector în care emisiile nu au fost reduse față de nivelul de referință din 1990; subliniază potențialul hidrogenului de a fi unul dintre instrumentele utilizate pentru reducerea emisiilor de CO2 în modurile de transport, în special acolo unde electrificarea completă este mai greu de realizat sau încă imposibilă; subliniază că instalarea infrastructurii de alimentare cu combustibil este necesară pentru a stimula utilizarea hidrogenului în transporturi;

15.

consideră că revizuirea Regulamentului privind rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) (4) ar trebui să pună un accent mai mare pe tehnologiile de propulsie cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru camioane, autocare, precum și pentru transportul pe căi navigabile interioare, cum ar fi motoarele electrice alimentate de pile cu hidrogen sau linii aeriene de contact, alături de biogaz și de alte forme de energie care îndeplinesc cerințele de durabilitate și de reducere a emisiilor. Construirea infrastructurii corespunzătoare, inițial de-a lungul coridoarelor rețelei centrale și globale, este o condiție prealabilă pentru utilizarea pe scară largă a acestor tehnologii. Mecanismul pentru interconectarea Europei ar trebui să ofere o finanțare adecvată în acest scop;

16.

subliniază că trebuie create sinergii între TEN-T, TEN-E și strategiile privind combustibilii alternativi. În acest sens, salută dorința Comisiei de a dezvolta infrastructura de realimentare cu hidrogen în cadrul Strategiei pentru mobilitate durabilă și inteligentă și de a reexamina revizuirea Directivei privind infrastructura pentru combustibili alternativi, care oferă posibilitatea de a stabili cerințe specifice și standarde armonizate pentru introducerea treptată a unei rețele dense de stații de alimentare cu hidrogen în statele membre, în regiuni și orașe;

17.

consideră că ar trebui adoptată o abordare mai deschisă cu privire la definirea proiectelor transfrontaliere, pentru a lua în considerare nu numai proiectele mari de transport, ci și proiectele locale, descentralizate și adesea participative privind rețelele inteligente, fără frontiere fizice. Într-adevăr, proiectele regionale și locale descentralizate de o parte și alta a frontierelor naționale ar putea avea efecte pozitive nu numai asupra sistemelor regionale și naționale, ci și în diverse state membre, de exemplu prin integrarea surselor regenerabile de energie, prin soluționarea cazurilor de congestie și prin evitarea externalităților negative;

18.

subliniază că, pentru a contribui în mod optim la atingerea țintelor UE în materie de energie și climă și a-i capacita pe clienți, cadrul TEN-E trebuie revizuit, pentru a include și a beneficia pe deplin de contribuțiile „prosumatorilor”, ale comunităților energetice locale și ale noilor tehnologii (5). Subliniază importanța rețelei de energie electrică de joasă și medie tensiune, în cadrul căreia trebuie creată infrastructura necesară pentru o mulțime de producători noi, descentralizați, care alimentează sistemul cu energie electrică. De asemenea, subliniază că noii producători mici trebuie să fie conectați la rețelele de joasă și medie tensiune. Solicită Comisiei să furnizeze un cadru pentru agregarea mai multor proiecte mai mici, astfel încât să poată îndeplini criteriile prevăzute de legislația actuală. Flexibilitatea în această privință este deosebit de importantă pentru autoritățile locale și regionale, astfel încât să poată elabora anumite proiecte agregate și să obțină eventual finanțare pentru aceste eforturi;

19.

observă că Regulamentul TEN-E, ca pilon central al dezvoltării infrastructurii energetice a Uniunii Europene și, ca atare, ca factor esențial care contribuie la realizarea neutralității climatice, respectă în linii mari principiile subsidiarității active și proporționalității; subliniază valoarea adăugată a cooperării regionale în punerea în aplicare a proiectelor transfrontaliere, a transparenței, a securității în materie de reglementare și a accesului la finanțare; solicită implicarea deplină a autorităților locale și regionale în calitate de parteneri, nu doar de părți interesate, în conformitate cu aceste principii ale subsidiarității active și proporționalității.

Bruxelles, 1 iulie 2021.

Președintele Comitetului European al Regiunilor

Apostolos TZITZIKOSTAS


(1)  Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 (JO L 198, 22.6.2020, p. 13).

(2)  Avizul pe tema „Către o foaie de parcurs pentru hidrogen curat – contribuția autorităților locale și regionale la o Europă neutră din punct de vedere climatic” – Birgit Honé (DE-PSE), CoR 2020-549.

(3)  Principiul adiționalității a fost prezentat de Parlamentul European în raportul său intitulat „O strategie europeană pentru hidrogen” (A9-0116/2021, ITRE, Jens Geier).

(4)  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0116_RO.html#_ftn20

(5)  De exemplu, stocarea energiei, răspunsul la cerere, microrețelele (eventual transfrontaliere), mobilitatea electrică.


Top