EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AP0312

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 24 iunie 2021 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2017/625 în ceea ce privește controalele oficiale efectuate asupra animalelor și produselor de origine animală exportate din țări terțe către Uniune pentru a asigura respectarea interdicției privind anumite utilizări ale antimicrobienelor (COM(2021)0108 – C9-0094/2021 – 2021/0055(COD)) [Amendamentele 1 – 7, dacă nu se menționează altfel]

OJ C 81, 18.2.2022, p. 184–187 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.2.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 81/184


P9_TA(2021)0312

Controalele oficiale efectuate asupra animalelor și produselor de origine animală pentru a asigura respectarea interdicției privind anumite utilizări ale antimicrobienelor ***I

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 24 iunie 2021 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2017/625 în ceea ce privește controalele oficiale efectuate asupra animalelor și produselor de origine animală exportate din țări terțe către Uniune pentru a asigura respectarea interdicției privind anumite utilizări ale antimicrobienelor (COM(2021)0108 – C9-0094/2021 – 2021/0055(COD)) (1)

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

[Amendamentele 1 – 7, dacă nu se menționează altfel]

(2022/C 81/20)

AMENDAMENTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN (*1)

la propunerea Comisiei

REGULAMENTUL (UE) 2021/… AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2017/625 în ceea ce privește controalele oficiale efectuate asupra animalelor și produselor de origine animală exportate din țări terțe către Uniune pentru a asigura respectarea interdicției privind anumite utilizări ale antimicrobienelor și a Regulamentului (CE) nr. 853/2004 în ceea ce privește aprovizionarea directă cu carne de pasăre și de lagomorfe [Amendamentele 8, 10 și 11]

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2), articolul 114 și articolul 168 alineatul (4) litera (b),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (2),

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului (4) stabilește normele pentru efectuarea controalelor oficiale în vederea verificării conformității, printre altele, cu normele privind siguranța alimentelor și a furajelor.

(2)

Regulamentul (UE) 2019/6 al Parlamentului European și al Consiliului (5) stabilește norme privind, printre altele, controlul și utilizarea produselor medicinale veterinare , cu un accent deosebit pe rezistența la antimicrobiene .

(3)

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/6, o utilizare mai prudentă și mai responsabilă a antimicrobienelor la animale este asigurată, printre altele, prin interzicerea utilizării antimicrobienelor ca promotori de creștere și pentru a crește randamentul producției, precum și a utilizării antimicrobienelor rezervate pentru tratamentul anumitor infecții la oameni. În temeiul articolului 118 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/6, operatorii din țările terțe au obligația de a respecta interdicțiile respective la exportul de animale și produse de origine animală în Uniune . Astfel cum se evidențiază la considerentul (49) din respectivul regulament, este important să se ia în considerare dimensiunea internațională a dezvoltării rezistenței la antimicrobiene prin adoptarea de măsuri nediscriminatorii și proporționale, respectând totodată obligațiile ce revin Uniunii în temeiul acordurilor internaționale.

(4)

Articolul 118 din Regulamentul (UE) nr. 2019/6 se bazează pe comunicarea Comisiei din 29 iunie 2017 intitulată „Un plan de acțiune european «O singură sănătate» (One Health) împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM)”, prin îmbunătățirea prevenirii și controlului rezistenței la antimicrobiene și prin promovarea unei utilizări mai prudente și mai responsabile a antimicrobienelor la animale. ▌

(5)

Pentru a asigura punerea în aplicare efectivă a interdicției de a utiliza antimicrobiene ca promotori de creștere sau pentru a crește randamentul producției, precum și a interdicției de a utiliza antimicrobiene rezervate pentru tratamentul anumitor infecții la oameni, în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2017/625 ar trebui să fie incluse controalele oficiale privind verificarea respectării articolului 118 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/6 în privința animalelor și a produselor de origine animală exportate în Uniune , respectându-se totodată obligațiile ce revin Uniunii în temeiul acordurilor internaționale .

(6)

În conformitate cu articolul 18 alineatul (7) litera (g) din Regulamentul (UE) 2017/625, Comisia adoptă norme specifice pentru efectuarea controalelor oficiale privind criteriile și condițiile pentru a determina situația în care, în ceea ce privește pectinidele (Pectinidae), gasteropodele marine și Holothuroidea, nu se clasifică zonele de producție și de reimersie. Holothuroidea este o clasă a încrengăturii Echinodermata. Echinodermele nu sunt, în general, animale cu hrănire prin filtrare. Prin urmare, riscul ca aceste animale să acumuleze microorganisme legate de contaminarea cu materii fecale este foarte redus. În plus, nu au fost raportate informații epidemiologice care ar putea lega riscurile pentru sănătatea publică de echinodermele care nu se hrănesc prin filtrare. Din acest motiv, posibilitatea prevăzută la articolul 18 alineatul (7) litera (g) din Regulamentul (UE) 2017/625 privind derogarea de la cerința de clasificare a zonelor de producție și de reimersie ar trebui extinsă la toate echinodermele care nu se hrănesc prin filtrare, de exemplu cele aparținând clasei Echinoidea, și nu ar trebui să se limiteze la Holothuroidea. Din același motiv, ar trebui să se clarifice faptul că condițiile de clasificare și monitorizare a zonelor de producție și de reimersie clasificate care urmează să fie stabilite de Comisie se aplică moluștelor bivalve, echinodermelor, tunicatelor și gasteropodelor marine vii, cu excepția gasteropodelor marine și a echinodermelor care nu se hrănesc prin filtrare. Terminologia utilizată la articolul 18 alineatele (6), (7) și (8) din Regulamentul (UE) 2017/625 ar trebui aliniată în consecință.

(7)

În conformitate cu articolul 47 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) 2017/625, autoritățile competente efectuează controale oficiale la postul de inspecție la frontieră de primă sosire în Uniune asupra fiecărui transport de animale și bunuri care fac, printre altele, obiectul măsurilor de urgență prevăzute în actele adoptate în conformitate cu articolul 249 din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului (6). Cu toate acestea, articolul 249 din Regulamentul (UE) 2016/429 nu se referă la măsurile de urgență luate de Comisie. Respectiva eroare ar trebui să fie corectată și ar trebui să se facă trimitere la articolul 261 din Regulamentul (UE) 2016/429.

(8)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume de a permite efectuarea de controale oficiale în ceea ce privește utilizarea antimicrobienelor pentru animale și produse de origine animală care sunt introduse în Uniune, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

(9)

Prin urmare, Regulamentul (UE) 2017/625 ar trebui să fie modificat în consecință.

(10)

Întrucât Regulamentul (UE) 2019/6 se aplică de la 28 ianuarie 2022, dispozițiile corespunzătoare din prezentul regulament ar trebui să se aplice de la aceeași dată,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) 2017/625 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1 alineatul (4), litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

Regulamentul (UE) 2019/6 al Parlamentului European și al Consiliului (*2); cu toate acestea, prezentul regulament se aplică controalelor oficiale pentru verificarea respectării articolului 118 alineatul (1) din regulamentul respectiv.

(*2)  Regulamentul (UE) 2019/6 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare și de abrogare a Directivei 2001/82/CE (JO L 4, 7.1.2019, p. 43).”"

2.

Articolul 18 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:

„(6)     În sensul controalelor oficiale menționate la alineatul (1) efectuate în legătură cu moluștele bivalve vii, echinodermele vii, tunicatele vii și gasteropodele marine vii, autoritățile competente clasifică zonele de producție și de reimersie.”;

(b)

la alineatul (7), litera (g) se înlocuiește cu următorul text:

„(g)

criterii și condiții pentru determinarea situației în care, prin derogare de la alineatul (6), nu se clasifică zonele de producție și de reimersie în legătură cu:

(i)

pectinidele (Pectinidae); și

(ii)

dacă nu se hrănesc prin filtrare: echinodermele și gasteropodele marine;”;

(c)

la alineatul (8), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

condițiile de clasificare și monitorizare a zonelor de producție și de reimersie clasificate pentru moluștele bivalve vii, echinodermele vii, tunicatele vii și gasteropodele marine vii;”.

3.

La articolul 47 alineatul (1), litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)

animale și bunuri care fac obiectul unei măsuri de urgență prevăzute în actele adoptate în conformitate cu articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, cu articolul 261 din Regulamentul (UE) 2016/429 sau cu articolul 28 alineatul (1), articolul 30 alineatul (1), articolul 40 alineatul (3), articolul 41 alineatul (3), articolul 49 alineatul (1), articolul 53 alineatul (3) și articolul 54 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/2031 care prevăd obligația de a supune transporturile de astfel de animale sau bunuri, identificate prin codurile acestora din Nomenclatura combinată, unor controale oficiale la intrarea lor în Uniune;”.

Articolul 1a

Regulamentul (CE) nr. 853/2004 se modifică după cum urmează:

La articolul 1 alineatul (3), litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d)

aprovizionării directe de către producător, cu cantități mici de carne de pasăre și de lagomorfe sacrificate în exploatație, a consumatorului final sau a comercianților cu amănuntul locali care furnizează direct această carne consumatorului final;”. [Amendamentele 8, 10 și 11]

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acesta se aplică de la … [data intrării în vigoare a prezentului regulament].

Cu toate acestea, articolul 1 punctul 1 se aplică de la 28 ianuarie 2022.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la …,

Pentru Parlamentul European

Președintele

Pentru Consiliu

Președintele


(1)  Chestiunea a fost retrimisă pentru negocieri interinstituționale comisiei competente în temeiul articolului 59 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul de procedură (A9-0195/2021).

(*1)  Amendamente: textul nou sau modificat este marcat cu caractere cursive aldine; textul eliminat este marcat prin simbolul ▌.

(2)  Avizul din 9 iunie 2021 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  Poziția Parlamentului European din … [(JO …)/(nepublicată încă în Jurnalul Oficial)] și Decizia Consiliului din ….

(4)  Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) 2019/6 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare și de abrogare a Directivei 2001/82/CE (JO L 4, 7.1.2019, p. 43).

(6)  Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (JO L 84, 31.3.2016, p. 1).


Top