Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC0907(05)

Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei 2020/C 295/08

PUB/2020/287

JO C 295, 7.9.2020, p. 25–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.9.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 295/25


Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2020/C 295/08)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).

COMUNICARE PRIVIND APROBAREA UNEI MODIFICĂRI STANDARD

„Wagram”

Numărul de referință: PDO-AT-A0233-AM01

Data comunicării: 21.2.2020

DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

Descriere și motive

Întrucât registrul viticol este gestionat în prezent în cadrul sistemului integrat de administrare și control, este necesară ajustarea producției maxime la hectar.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea produsului

Wagram

2.   Tipul indicației geografice

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

5.

Vin spumant de calitate

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

Denumirea de origine „Wagram” poate fi folosită pentru vin și pentru vin spumant de calitate; totuși, utilizarea sa în cazul vinului spumant de calitate are doar o importanță foarte limitată. „Wagram” este produs în principal drept „Qualitätswein”; în caietul de sarcini al produsului sunt stabilite caracteristicile analitice. „Wagram” este, de asemenea, produs cu alte distincții (de exemplu, „Kabinett”, „Spätlese”, „Eiswein”). Aproximativ 75 % din vinul produs în arealul viticol Wagram este vin alb. Principalele soiuri utilizate sunt Grüner Veltliner pentru vinurile albe și Zweigelt pentru vinurile roșii. De asemenea, trebuie menționat și Frühroter Veltliner, un soi tipic zonei. În ceea ce privește calitățile organoleptice, vinurile pot fi descrise ca fiind bogate și picante.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % volume)

 

Aciditatea totală minimă

 

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

5.   Practici oenologice

(a)   Practici oenologice esențiale

Restricții relevante privind producerea vinurilor

În cazul denumirii de origine „Wagram” sunt permise toate practicile oenologice autorizate pentru vinurile cu denumire de origine protejată în conformitate cu Regulamentele (UE) 2019/934 și (UE) 2019/935, cu excepția tratamentului cu sorbat de potasiu și cu dicarbonat de dimetil. Dezacidificarea vinurilor este posibilă în conformitate cu Regulamentele (UE) 2019/934 și (UE) 2019/935. Ministrul Federal al Agriculturii, Regiunilor și Turismului decide cu privire la posibila acidificare în funcție de condițiile climatice din perioada de vegetație. Condițiile pentru o posibilă acidificare sunt, în acest caz, reglementate de Regulamentele (UE) 2019/934 și (UE) 2019/935.

Practicile oenologice specifice (inclusiv îmbogățirea) derivă din metoda de producție tradițională selectată și sunt descrise în caietul de sarcini al produsului.

(b)   Producții maxime

10 000 de kilograme de struguri la hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Arealul geografic al denumirii de origine „Wagram” cuprinde subdiviziunea administrativ-teritorială Tulln (cu excepția localității Sitzenberg-Reidling), localitatea Stetteldorf am Wagram și districtul judiciar Klosterneuburg din Austria Inferioară.

7.   Soiul (soiurile) de struguri de vin principal(e)

 

Zweigelt – Rotburger

 

Grüner Veltliner – Weißgipfler

 

Zweigelt – Blauer Zweigelt

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

Arealul viticol Wagram se împarte în două zone diferite. Prima este chiar Wagram: un platou vast situat la nord de Dunăre și la est de valea Kamp, întinzându-se pe aproximativ 30 km spre est. În această zonă, vița-de-vie crește pe soluri cu straturi groase de loess care contribuie la producția de vinuri corpolente și picante. Cealaltă zonă, situată în Klosterneuburg, la nord-vest de Viena, are soluri mai calcaroase, care contribuie la o producție de vinuri fructate și savuroase.

Clima este marcată de influența Dunării și de apropierea regiunii Panonice. Nopțile sunt destul de răcoroase, ceea ce ajută la dezvoltarea aromelor. Aproximativ 75 % din vinul produs în arealul viticol Wagram este vin alb. Principalele soiuri utilizate sunt Grüner Veltliner pentru vinurile albe și Zweigelt pentru vinurile roșii. De asemenea, trebuie menționat și Frühroter Veltliner, un soi tipic zonei. În ceea ce privește calitățile organoleptice, vinurile pot fi descrise ca fiind bogate și picante. Stratul gros de loess din zona Wagram este perfect pentru producerea vinurilor Grüner Veltliner puternice și picante. Solurile mai calcaroase din jurul zonei Klosterneuburg contribuie la producția de vinuri fructate, savuroase.

În plus, caracterul predominant familial al întreprinderilor viticole înseamnă că stilul tradițional de vinificație este transmis din generație în generație, ceea ce contribuie la caracterul distinctiv al vinurilor Wagram.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Derogare privind producerea în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

În conformitate cu legea austriacă a vinului, un vin cu denumirea de origine „Wagram” poate fi comercializat numai însoțit de un număr oficial de control (Staatliche Prüfnummer). Această normă nu se aplică în cazul vinurilor cu mențiunea „Sekt”, „Qualitätsschaumwein” sau „Hauersekt”. Pentru a se obține un număr oficial de control, este necesar ca un eșantion din fiecare vin care urmează să fie comercializat cu denumirea de origine „Wagram” (verificare sistematică) să fie supus unei analize (a se vedea caietul de sarcini al produsului). În cadrul testului senzorial, vinurile sunt testate de o comisie oficială de degustare formată din șase degustători și un președinte. Eșantioanele sunt plasate în mod anonim în fața degustătorilor. Formularul de testare include numai informațiile necesare pentru evaluare, cum ar fi denumirea tradițională („Qualitätswein”, „Kabinett”, „Spätlese”, „Auslese” etc.), soiul și anul. Pe baza propriei experiențe și pe baza vinurilor de referință prestabilite, degustătorii evaluează dacă vinurile care li se prezintă sunt tipice în ceea ce privește soiul, anul și denumirea tradițională și dacă pot fi comercializate (nu prezintă imperfecțiuni). La întrebarea asociată degustării se răspunde cu „da” sau „nu”. Dacă evaluarea este negativă, trebuie prezentate în scris motivele respingerii. Eșantionul îndeplinește cerințele senzoriale dacă majoritatea degustătorilor l-au apreciat în mod pozitiv. Dacă opiniile primei comisii de degustare sunt împărțite 3 contra 3 cu privire la un anumit eșantion, acesta este trimis altei comisii. Dacă opiniile sunt împărțite 3 contra 3 de două ori, rezultatul general al testului este negativ.

Link către caietul de sarcini al produsului

https://www.bmlrt.gv.at/land/produktion-maerkte/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.


Top