EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC0210(05)

Publicare a unei cereri de aprobare a unei modificări care nu este minoră a caietului de sarcini al unui produs în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare2020/C 44/10

C/2020/633

OJ C 44, 10.2.2020, p. 37–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.2.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 44/37


Publicare a unei cereri de aprobare a unei modificări care nu este minoră a caietului de sarcini al unui produs în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2020/C 44/10)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI CARE NU ESTE MINORĂ A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE/INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE

Cerere de aprobare a unei modificări în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

„Aprutino Pescarese”

Nr. UE: PDO-IT-1526-AM05 – 15 ianuarie 2018

DOP (X) IGP ( )

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

Consorzio di tutela dell’olio extravergine di oliva Aprutino Pescarese [Asociația pentru protecția uleiului de măsline extravirgin „Aprutino Pescarese”] cu sediul social în Piazza Garibaldi 7, 65019 Pianella (PE). Această asociație îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 13 alineatul (1) din Decretul ministerial nr. 12511.

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)

☐ Denumirea produsului

☒ Descrierea produsului

☒ Aria geografică

☒ Dovada originii

☒ Metoda de producție

☒ Legătura

☒ Etichetarea

☒ Altele: Au fost modificate modalitățile de ambalare; au fost adăugate trimiteri la organismul de control; iar cuvântul „controlată” a fost înlocuit în tot caietul de sarcini cu cuvântul „protejată” atunci când acesta se referă la denumirea de origine.

4.   Tipul modificării (modificărilor)

☐ Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

☒ Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

5.   Modificare (modificări)

5.1.   Descrierea produsului

Modificările propuse au fost determinate, în principal, de utilizarea unui vocabular și a unor referințe actualizate, cum ar fi trimiterile la evaluarea organoleptică a uleiurilor de măsline virgine din cadrul anexei V, astfel cum se menționează în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1348/2013 al Comisiei.

În special, se face trimitere la evaluarea atributului „fructat”.

Limita pentru parametrul K270 a fost majorată de la 0,15 la 0,17 (totuși, cu mult sub limita legală de 0,22) deoarece, având în vedere că acest parametru indică prezența moleculelor cu trei legături duble conjugate, creșterea poate avea loc nu numai ca urmare a prezenței unor forme oxidate de acizi grași nesaturați, ci și ca urmare a unor niveluri mai ridicate de fenoli. De fapt, având în vedere valoarea nutritivă ridicată a fenolilor, producătorii de ulei de măsline extravirgin au avut, în ultimul timp, tendința de a devansa data recoltării, astfel încât să obțină un ulei cu o valoare nutraceutică mai mare.

Parametrul pentru polifenoli, care în caietul de sarcini în vigoare este stabilit la ≥ 100 ppm, a fost înlocuit cu o valoare a fenolului (exprimată în mg/kg de tirosol) de ≥ 100 mg/kg, pentru ca metodologia utilizată pentru determinarea acestor substanțe să fie în concordanță cu cea prevăzută de Consiliul Oleicol Internațional în documentul COI/T.15/NC nr. 3/.

Trimiterea la competența de a adăuga parametri suplimentari a Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere a fost eliminată, întrucât vizează vechile practici naționale care nu mai sunt în vigoare.

Valoarea acidului oleic a fost adaptată pentru a se conforma regulamentului UE, reducându-se limita superioară de la 85 % la 83 %.

De asemenea, anumite cerințe și dispoziții au fost eliminate, întrucât decretele ministeriale din care acestea decurg au fost abrogate și, prin urmare, nu mai sunt relevante.

Prin urmare, actuala formulare a articolului 6:

culoare: de la verde la galben;

aromă: fructată, cu intensități care variază de la mediu la puternic;

gust: fructat;

aciditatea maximă totală exprimată în acid oleic, în greutate, este de maximum 0,6 g la 100 g de ulei;

puncte acordate de comisiile de degustare: ≥ 6,5;

indice de peroxid: ≤ 12 mEq O2/kg;

K270: ≤ 0,15;

acid oleic: 68-85 %;

polifenoli: ≥ 100 ppm

Alți parametri fizico-chimici, care nu sunt indicați în mod expres, trebuie să respecte legislația UE în vigoare.

În fiecare an de cultură de măsline, Asociația pentru protecția uleiului identifică un număr adecvat de eșantioane reprezentative de ulei cu DOP „Aprutino Pescarese” și le păstrează în condiții optime pentru a le utiliza ca standarde de referință atunci când efectuează teste organoleptice.

La cererea părților interesate, Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere poate introduce parametri fizico-chimici și organoleptici alternativi, concepuți în vederea unei mai bune caracterizări a identității denumirii.

Denumirea uleiului în etapa de ambalare se poate realiza numai după finalizarea procedurii prevăzute în Decretul ministerial nr. 573 din 4 noiembrie 1993 privind testarea fizico-chimică și organoleptică.

a fost înlocuită cu următorul text:

culoare: de la verde la galben;

evaluare organoleptică (comisii de degustare):

atributul fructat are o intensitate care variază de la scăzut la mediu (0,0 <mediana ≤ 6,0) cu note erbacee și/sau cu note de migdale verzi și/sau de anghinare și/sau de tomate;

atributul amar are o intensitate care variază de la scăzut la mediu (0,0 <mediana ≤ 6,0);

atributul picant are o intensitate care variază de la scăzut la mediu (0,0 <mediana ≤ 6,0);

absența defectelor (mediana = 0,0);

aciditatea liberă, exprimată în acid oleic: maximum 0,6 %;

indice de peroxid: ≤ 12 mEq O2/kg;

K270: ≤ 0,17;

acid oleic: 68-83 %;

fenoli (exprimați în mg/kg de tirosol): ≥ 100 mg/kg.

5.2.   Aria geografică

Aria geografică a fost redefinită, eliminându-se toate trimiterile la drumuri, șanțuri etc., în favoarea trimiterilor la întregul teritoriu administrativ al localităților în cauză, pentru a oferi o definiție precisă și lipsită de ambiguitate a ariei geografice.

De asemenea, aria de producție a fost extinsă pentru a include localitățile Abbateggio, Brittoli, Bussi sul Trino, Ceramico Terme, Farindola, Lettomanopello, Nocciano, Pescara, Popoli, Roccamorice, Salle, Sant’Eufemia a Maiella, Serramonecesca și Villa Celiera.

Noile localități au fost adăugate ca urmare a necesității de a modifica aria de producție pentru a include localitățile ce cuprind teritorii care, din considerente istorice, de caracteristicile solului și ale climei și de continuitatea teritorială, produc un ulei identic cu DOP „Aprutino Pescarese”. În 1998, când a fost delimitată aria geografică, aceste teritorii nu au fost incluse, având în vedere că măslinele cultivate acolo erau destinate, aproape în exclusivitate, consumului propriu al cultivatorilor și, prin urmare, includerea în DOP nu prezenta interes pentru producători.

De mai mulți ani, aceste teritorii au cunoscut o revigorare datorită tinerilor fermieri pentru care cultivarea măslinelor a devenit o activitate comercială și, prin urmare, s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de extindere a ariei de producție din partea producătorilor din aceste localități.

5.3.   Dovada originii

A fost introdus un articol referitor la dovada originii, care nu figurează în caietul de sarcini în vigoare și care are următorul conținut:

„Articolul 8

Dovada originii

1.   Fiecare etapă a procesului de producție este monitorizată prin înregistrarea intrărilor și a ieșirilor. Trasabilitatea produsului este garantată în acest mod, precum și prin înscrierea plantațiilor de măslini, a producătorilor, a prelucrătorilor, a intermediarilor și a ambalatorilor pe listele create în acest scop de organismul de control, prin păstrarea registrelor de producție, depozitare și ambalare și prin declararea la timp, către organismul de control, a cantităților produse.

2.   Toate persoanele fizice sau juridice înscrise în registrele respective sunt supuse verificărilor de către organismul de control, în conformitate cu caietul de sarcini al produsului și cu planul de control.”

5.4.   Caracteristicile culturii

Articolul 4 alineatul (2) din caietul de sarcini a fost modificat, eliminându-se restricția cu privire la schema de plantare pentru plantațiile noi, care, conform caietului de sarcini în vigoare, trebuie să fie 6x6 sau 6x7.

Formularea actuală:

2.   Schemele de plantare și metodele de tăiere trebuie să fie cele utilizate în general sau, în orice caz, trebuie să fie de așa natură încât să nu modifice caracteristicile măslinelor sau ale uleiului. Schema de plantare pentru plantațiile noi trebuie să fie 6x6 m sau 6x7 m.

a fost înlocuită cu următorul text:

2.   Schemele de plantare, metodele de cultivare și de tăiere trebuie să fie cele utilizate în general sau, în orice caz, trebuie să fie de așa natură încât să nu modifice caracteristicile măslinelor sau ale uleiului.

Eliminarea acestei restricții răspunde nevoilor producătorilor legate de gestionarea mai puțin strictă a plantațiilor de măslini. În cadrul mai multor sondaje efectuate în rândul producătorilor, aceștia au susținut că densitatea măslinilor pe hectar de plantație variază foarte mult și depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta măslinilor, soiul, metodele de cultivare și de tăiere utilizate, fertilitatea solului, orientarea etc.

Toți acești parametri pot avea o influență semnificativă asupra relației dintre fiecare măslin în parte și competitorii săi.

Același lucru este valabil și pentru metodele de cultivare și de tăiere, care, în cazul măslinilor, trebuie să aibă în vedere, în primul rând, menținerea unui echilibru adecvat între creșterea vegetației și producția de măsline.

Prin urmare, pare restrictiv să se stabilească a priori o schemă exactă de plantare sau să se identifice metode de cultivare specifice, având în vedere gama largă de situații posibile. Este mai rezonabil să se respecte un principiu general, și anume „menținerea unui echilibru adecvat între creșterea vegetației și producția de măsline”.

Articolul 4 alineatul (3) a fost modificat.

Formularea actuală:

3.   Producția maximă de măsline nu poate depăși 9 000 kg pe hectar.

a fost înlocuită cu următorul text:

3.   Producția maximă de măsline obținută pe plantațiile de măslini dedicate producției de ulei de măsline extravirgin cu DOP nu trebuie să depășească 9 000 kg/hectar pentru plantațiile specializate, în vreme ce pe plantațiile mixte producția medie per măslin nu poate depăși 50 kg.

Această modificare a fost efectuată ca urmare a necesității de a se adăuga o valoare de referință a producției per măslin, pentru a reflecta mai bine faptul că plantațiile de măslini mixte sunt foarte răspândite în aria geografică de producție.

Articolul 4 alineatul (4) a fost modificat, majorându-se toleranța, din punctul de vedere al producției, de la 20 % la 22 %.

Formularea actuală:

Chiar și în anii deosebit de favorabili, producția trebuie să fie respectată prin aplicarea unei selecții minuțioase, astfel încât producția globală să nu depășească limitele maxime stabilite anterior cu mai mult de 20 %.

a fost înlocuită cu următorul text:

Chiar și în anii deosebit de favorabili, producția trebuie să fie respectată prin aplicarea unei selecții minuțioase, astfel încât producția globală să nu depășească limitele maxime stabilite anterior cu mai mult de 22 %.

Schimbările climatice care au loc în prezent în aria geografică delimitată au condus la o creștere semnificativă a temperaturilor medii în timpul iernii și la o distribuție mai pronunțată a precipitațiilor în timpul primăverii și al verii. Acești factori au un impact din ce în ce mai mare asupra sectorului cultivării măslinilor și există o inconsecvență semnificativă în ceea ce privește producția, în anumiți ani aceasta situându-se în mod semnificativ sub medie, în timp ce în alți ani producția este ridicată.

În acest context, pentru a permite adaptarea producției care depășește valorile maxime de referință în anii deosebit de favorabili, propunem o creștere a toleranței de la 20 % la 22 %.

Articolul 4 alineatul (5) a fost modificat, perioada de recoltare fiind stabilită în funcție de începutul perioadei de coacere în loc să fie stabilită la o anumită dată.

Formularea actuală:

Recoltarea măslinelor se efectuează în perioada 20 octombrie - 10 decembrie a fiecărui an.

a fost înlocuită cu următorul text:

Recoltarea măslinelor se efectuează între începutul perioadei de coacere și data de 10 decembrie a fiecărui an.

Perioada de recoltare a fost modificată ca urmare a faptului că, în ultimii ani, a devenit clar că procesul de coacere este devansat din cauza schimbărilor climatice, ceea ce are un impact semnificativ asupra perioadei de recoltare. Acest lucru are o semnificație deosebită în ceea ce privește calitatea atât din punctul de vedere al caracteristicilor măslinelor (de exemplu, sănătatea), cât și din cel al caracteristicilor uleiului care poate fi obținut (mai bogat în fenoli).

Din acest motiv, este preferabil ca perioada în care se începe recoltarea să fie corelată cu un indicator vizual, și anume cu perioada în care măslinele încep să se coacă, care depinde în fiecare an de condițiile meteorologice. Această decizie este mai adecvată pentru a asigura calitatea generală a uleiului care poate fi obținut.

De asemenea, trebuie remarcat că Leccino și Dritta, cele două soiuri principale incluse în caietul de sarcini al produsului DOP „Aprutino Pescarese”, sunt caracterizate printr-o perioadă de coacere timpurie și, respectiv, timpurie spre medie, și că, prin urmare, nevoia unei definiții mai flexibile pentru începutul perioadei de recoltare este mai accentuată.

5.5.   Legătura

A fost introdus un articol referitor la legătură care nu se regăsește în actualul caiet de sarcini, dar care figurează în fișa rezumat.

Prin urmare, elementele adăugate la articolul referitor la legătură corespund punctelor (d), (e) și (f) din fișa rezumat, al căror conținut provine din documentul intitulat „Relazione Tecnica e Storica della D.O.P. Aprutino Pescarese ”[Raport tehnic și istoric privind DOP„ Aprutino Pescarese”] inclus în dosarul utilizat pentru înregistrare. De asemenea, articolul a fost completat cu informații care ilustrează relația dintre caracteristicile specifice ale produsului și aria geografică.

Noul articol are următorul conținut:

„Articolul 10

Legătura cu aria geografică

Măslinii sunt cultivați din vremuri străvechi în provincia Pescara, astfel cum atestă dovezile istorice care datează din epoca romană. Pe o serie de blazoane ale unor vechi familii este evocată cultivarea măslinilor, prin reprezentarea măslinului ori a uneia dintre ramurile sale.

Cultivarea măslinilor a fost parte integrantă din istoria, peisajul și economia zonei. De asemenea, ar trebui remarcat faptul că lucrările literare ale lui Gabriele D’Annunzio conțin o importantă mărturie contemporană a prezenței măslinilor în provincia Pescara.

Denumirea de origine protejată pentru uleiul de măsline extravirgin din aria în cauză se justifică nu numai prin prezența pregnantă a culturilor, ci și prin răspândirea pe scară largă a ideii potrivit căreia uleiul stă la baza tradițiilor culinare din provincia Pescara.

Din punct de vedere istoric, întreaga zonă era cunoscută inițial ca Aprutium, apoi ca Aprutina, din care derivă numele Aprutino.

În plus, cultivarea măslinilor în această zonă încă din vremuri străvechi se bazează pe condițiile pedoclimatice, care favorizează creșterea naturală a măslinilor.

La doar câțiva kilometri de coastă se găsesc dealuri line care sunt propice acestei culturi. În jurul plantațiilor de măslini din zonă s-a dezvoltat un sistem de schimburi reciproce și de relații sociale, culturale și economice, cu festivaluri, expoziții organizate în colaborare cu producătorii, precum și cu un sistem de prese de ulei puternic interconectate, care creează o combinație de activități valoroase și benefice.

Pe o rază de numai câteva zeci de kilometri, aria de producție a uleiului extravirgin cu DOP „Aprutino Pescarese” se întinde dinspre dealurile de coastă până la cele mai înalte zone submontane interioare, conturând astfel un peisaj tipic pentru cultivarea măslinilor, din perspectiva structurii soiurilor și a caracteristicilor producției.

Solurile variază de la zonele interioare la zonele submontane și, de acolo, la fâșia de coastă. De asemenea, solurile zonelor submontane conțin soluri calcaroase, care provin din dezintegrarea calcarului cu permeabilitate ridicată din era mezozoică și, în mod predominant, din perioada cretacică, formând partea centrală a crestei munților Apenini. Solurile sunt în general grosiere și superficiale, cu fertilitate scăzută. Această zonă deluroasă, cu porțiunile cele mai înalte situate pe marnă și pe formațiuni argiloase din miocen, iar cu cele joase pe formațiuni din pliocen, are soluri predominant rigide, cu fertilitate moderată, care conțin, în funcție de zonă, calcar argilos și argilă compactă, calcar pământos și gresie. În sfârșit, pe fâșia de coastă îngustă și de-a lungul văilor, solurile sunt nisipoase și argilo-silicioase și sunt adânci, au o densitate medie, prospețime și un grad ridicat de fertilitate.

Numeroase soiuri de măslini s-au adaptat la climă și s-au dezvoltat în acest peisaj, însă cele mai importante și mai răspândite sunt Leccino și Toccolana, în interiorul regiunii, și Dritta, în zona celor mai expuse dealuri de coastă. Aceste trei soiuri constituie, prin urmare, principalele surse de materii prime pentru producția de ulei cu DOP „Aprutino Pescarese”.

Clima variază, de asemenea, de la zonele de coastă la zonele submontane interioare, unde iarna este mai rece. Temperatura medie anuală în zonă este de aproximativ 13,5 °C, în timp ce în zonele submontane și de coastă, unde condițiile sunt oarecum mai temperate, temperatura anuală medie este de aproximativ 14,8 °C. Aceste condiții relativ moderate permit ca acizii grași saturați să fie sintetizați într-o mai mică măsură în raport cu acidul oleic și cu alți acizi nesaturați. Prin urmare, conținutul de acid oleic reprezintă mai mult de 75 % din conținutul total de acid. Repartizarea precipitațiilor pe parcursul anului este destul de concentrată primăvara. În mod normal, perioada verii este foarte secetoasă și este perturbată doar în mod ocazional de furtuni. Cele mai puternice precipitații se înregistrează la sfârșitul toamnei și între lunile februarie și aprilie. Media anuală a precipitațiilor este de aproximativ 700 mm. Acest lucru asigură niveluri ridicate de fenoli pentru soiurile Toccolana și Dritta și permite soiului Leccino să atingă niveluri ale fenolilor cu mult peste 100 mg/kg.

5.6.   Etichetarea

Articolul 7 privind denumirea și prezentarea a fost modificat.

Alineatul (3), care avea următorul conținut, a fost eliminat:

„Totuși, este permisă utilizarea numelor, a denumirilor societăților și a mărcilor private, cu condiția ca acestea să nu aibă o conotație laudativă și să nu inducă în eroare cumpărătorul în privința toponimelor și mai ales în privința denumirilor geografice ale unor arii de producție ale unor uleiuri cu denumire de origine controlată.”

S-a decis eliminarea acestui alineat, deoarece au existat numeroase probleme legate de interpretarea sa de-a lungul anilor atât pentru producători, cât și pentru organismul de control.

A fost adăugat un alineat specific privind utilizarea pe etichetă a mențiunii de calitate facultative „produs montan”.

Acesta are următorul conținut:

„În ceea ce privește articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 665/2014, termenul «produs montan» poate fi utilizat pe etichete în cadrul teritoriilor care îndeplinesc cerințele.”

5.7.   Altele

A fost eliminată cerința ca producătorii să ambaleze uleiul în recipiente din materiale specificate și cu o capacitate specificată.

Formularea actuală:

„Recipientele în care trebuie ambalat uleiul de măsline extravirgin «Aprutino Pescarese» în scopul eliberării pentru consum trebuie să fie din sticlă sau din tablă cositorită, cu o capacitate de maximum 5 litri.”

a fost înlocuită cu următorul text:

„Uleiul de măsline extravirgin «Aprutino Pescarese» poate fi ambalat în scopul eliberării pentru consum în orice recipient permis în temeiul legislației în vigoare, cu o capacitate maximă de 5 litri.”

Această modificare a fost efectuată ca urmare a nevoii producătorilor de a-și adapta modalitățile de ambalare la cerințele pieței.

 

- A fost adăugat un articol referitor la controale, care nu figurează în caietul de sarcini în vigoare și care are următorul conținut:

„Articolul 9

Controale

Conformitatea produsului cu caietul de sarcini este verificată de un organism de control, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1151/2012.

Verificarea conformității produsului cu caietul de sarcini este efectuată de Camera de comerț, industrie, artizanat și agricultură din Pescara, cu sediul social la adresa Via Conte di Ruvo 2, Pescara – Tel. 085 45361, E-mail: agricoltura@pe.camcom.it, e-mail certificat: cciaa.pescara@pe.legalmail.camcom.it.”

DOCUMENT UNIC

„Aprutino Pescarese”

Nr. UE: PDO-IT-1526-AM05 – 15 ianuarie 2018

DOP (X) IGP ( )

1.   Denumirea (denumirile)

„Aprutino Pescarese”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.5. Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, ulei etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

La momentul eliberării pentru consum, uleiul de măsline extravirgin cu denumirea de origine protejată „Aprutino Pescarese” trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

culoare: de la verde la galben;

evaluare organoleptică (comisii de degustare):

atributul fructat are o intensitate care variază de la scăzut la mediu (0,0 <mediana ≤ 6,0) cu note erbacee și/sau cu note de migdale verzi și/sau de anghinare și/sau de tomate;

atributul amar are o intensitate care variază de la scăzut la mediu (0,0 <mediana ≤ 6,0);

atributul picant are o intensitate care variază de la scăzut la mediu (0,0 <mediana ≤ 6,0);

absența defectelor (mediana = 0,0);

aciditatea liberă, exprimată în acid oleic: maximum 0,6 %;

indice de peroxid: ≤12 mEq O2/kg;

K270: ≤ 0,17;

acid oleic: 68-83 %;

fenoli (exprimați în mg/kg de tirosol): ≥ 100 mg/kg.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Denumirea de origine protejată „Aprutino Pescarese” trebuie obținută din următoarele soiuri de măslini, reprezentând cel puțin 80 % din măslinii de pe plantațiile de măslini fie singure, fie în combinație: Dritta, Leccino și Toccolana.

Plantațiile de măslini pot conține și alte soiuri, cu condiția ca acestea să reprezinte o proporție de maximum 20 %.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele procesului de producție, și anume cultivarea, recoltarea și extracția uleiului, trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Uleiul cu DOP „Aprutino Pescarese” trebuie să fie întotdeauna ambalat în zona specificată la punctul 4. Se mențin astfel caracteristicile organoleptice și calitative ale produsului.

Într-adevăr, pentru a-și păstra caracteristicile, uleiul nu trebuie să treacă prin nicio schimbare bruscă de temperatură și trebuie păstrat în condiții de repaus în absența oxigenului, pentru a permite sedimentarea și/sau filtrarea naturale; se evită deplasarea și transportarea înainte de ambalare, pentru a se reduce la minimum oxidarea. Aceste condiții sunt obținute cu certitudine în aria de origine la finalul procesului de producție și permit menținerea caracteristicilor organoleptice ale uleiului.

Uleiul cu DOP „Aprutino Pescarese” poate fi comercializat pentru consum numai după ce a fost ambalat corespunzător.

Uleiul de măsline extravirgin „Aprutino Pescarese” poate fi ambalat în scopul eliberării pentru consum în orice recipient permis în temeiul legislației în vigoare, cu o capacitate maximă de 5 litri.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Este interzisă adăugarea la denumirea „Aprutino Pescarese” a oricărei descrieri neprevăzute în mod expres în caietul de sarcini al produsului, inclusiv a adjectivelor: fine (fin), scelto (ales), selezionato (selecționat), superiore (superior) sau genuino (autentic).

Este interzisă utilizarea unor mențiuni geografice suplimentare, a indicațiilor geografice sau toponimice care fac referire la localități, subdiviziuni ale localităților sau arii geografice cuprinse în aria geografică delimitată.

În ceea ce privește articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 665/2014, termenul „produs montan” poate fi utilizat pe etichete în cadrul teritoriilor care îndeplinesc cerințele.

Sunt permise utilizarea denumirilor de întreprinderi, exploatații și ferme și referirea la ambalarea în cadrul exploatației de măslini, al asociației de exploatații de măslini sau al întreprinderii situate în aria de producție doar dacă produsul a fost obținut exclusiv din măsline recoltate de pe plantațiile de măslini care fac parte din exploatație.

Denumirea de origine protejată „Aprutino Pescarese” trebuie să figureze pe etichetă cu caractere clare, indelebile, de o culoare care să contrasteze puternic cu cea a etichetei, astfel încât să poată fi distinsă cu claritate de restul informațiilor care apar pe etichetă.

Este obligatorie indicarea pe etichetă a anului de producție a măslinelor din care a fost obținut uleiul.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Măslinele destinate producției de ulei de măsline extravirgin cu denumire de origine protejată „Aprutino Pescarese” trebuie să fie cultivate pe teritoriul provinciei Pescara, care este adecvat pentru producția de ulei având caracteristicile și calitatea stabilite în caietul de sarcini al acestui produs.

Această arie include întreg teritoriul administrativ al următoarelor localități din provincia Pescara: Abbateggio, Alanno, Bolognano, Brittoli, Bussi sul Tirino, Caramanico Terme, Castiglione a Casauria, Cappelle sul Tavo, Carpineto della Nora, Catignano, Cepagatti, Città S.Angelo, Civitaquana, Civitella Casanova, Collecorvino, Corvara, Cugnoli, Elice, Farindola, Lettomanoppello, Loreto Aprutino, Manoppello, Montebello di Bertona, Montesilvano, Moscufo, Nocciano, Penne, Pescara, Pescosansonesco, Pianella, Picciano, Pietranico, Popoli, Roccamorice, Rosciano, S. Valentino in Abruzzo Citeriore, Salle, Sant’Eufemia a Maiella, Scafa, Serramonacesca, Spoltore, Tocco da Casauria, Torre de’ Passeri, Turrivalignani, Vicoli și Villa Celiera.

5.   Legătura cu aria geografică

Măslinii sunt cultivați din vremuri străvechi în provincia Pescara, astfel cum atestă dovezile istorice care datează din epoca romană. Pe o serie de blazoane ale unor vechi familii este evocată cultivarea măslinilor, prin reprezentarea măslinului ori a uneia dintre ramurile sale.

Cultivarea măslinilor a fost parte integrantă din istoria, peisajul și economia zonei. De asemenea, ar trebui remarcat faptul că lucrările literare ale lui Gabriele D’Annunzio conțin o importantă mărturie contemporană a prezenței măslinilor în provincia Pescara.

Denumirea de origine protejată pentru uleiul de măsline extravirgin din aria în cauză se justifică nu numai prin prezența pregnantă a culturilor, ci și prin răspândirea pe scară largă a ideii potrivit căreia uleiul stă la baza tradițiilor culinare din provincia Pescara.

Din punct de vedere istoric, întreaga zonă era cunoscută inițial ca Aprutium, apoi ca Aprutina, din care derivă numele Aprutino.

În plus, cultivarea măslinilor în această zonă încă din vremuri străvechi se bazează pe condițiile pedoclimatice, care favorizează creșterea naturală a măslinilor.

La doar câțiva kilometri de coastă se găsesc dealuri line care sunt propice acestei culturi. În jurul plantațiilor de măslini din zonă s-a dezvoltat un sistem de schimburi reciproce și de relații sociale, culturale și economice, cu festivaluri, expoziții organizate în colaborare cu producătorii, precum și cu un sistem de prese de ulei puternic interconectate, care creează o combinație de activități valoroase și benefice.

Pe o rază de numai câteva zeci de kilometri, aria de producție a uleiului extravirgin cu DOP „Aprutino Pescarese” se întinde dinspre dealurile de coastă până la cele mai înalte zone submontane interioare, conturând astfel un peisaj tipic pentru cultivarea măslinilor, din perspectiva structurii soiurilor și a caracteristicilor producției.

Solurile variază de la zonele interioare la zonele submontane și, de acolo, la fâșia de coastă. De asemenea, solurile zonelor submontane conțin soluri calcaroase, care provin din dezintegrarea calcarului cu permeabilitate ridicată din era mezozoică și, în mod predominant, din perioada cretacică, formând partea centrală a crestei munților Apenini. Solurile sunt în general grosiere și superficiale, cu fertilitate scăzută. Această zonă deluroasă, cu porțiunile cele mai înalte situate pe marnă și pe formațiuni argiloase din miocen, iar cu cele joase pe formațiuni din pliocen, are soluri predominant rigide, cu fertilitate moderată, care conțin, în funcție de zonă, calcar argilos și argilă compactă, calcar pământos și gresie. În sfârșit, pe fâșia de coastă îngustă și de-a lungul văilor, solurile sunt nisipoase și argilo-silicioase și sunt adânci, au o densitate medie, prospețime și un grad ridicat de fertilitate.

Numeroase soiuri de măslini s-au adaptat la climă și s-au dezvoltat în acest peisaj, însă cele mai importante și mai răspândite sunt Leccino și Toccolana, în interiorul regiunii, și Dritta, în zona celor mai expuse dealuri de coastă. Aceste trei soiuri constituie, prin urmare, principalele surse de materii prime pentru producția de ulei cu DOP „Aprutino Pescarese”.

Clima variază, de asemenea, de la zonele de coastă la zonele submontane interioare, unde iarna este mai rece. Temperatura medie anuală în zonă este de aproximativ 13,5 °C, în timp ce în zonele submontane și de coastă, unde condițiile sunt oarecum mai temperate, temperatura anuală medie este de aproximativ 14,8 °C. Aceste condiții relativ moderate permit ca acizii grași saturați să fie sintetizați într-o mai mică măsură în raport cu acidul oleic și cu alți acizi nesaturați. Prin urmare, conținutul de acid oleic reprezintă mai mult de 75 % din conținutul total de acid. Repartizarea precipitațiilor pe parcursul anului este destul de concentrată primăvara. În mod normal, perioada verii este foarte secetoasă și este perturbată doar în mod ocazional de furtuni. Cele mai puternice precipitații se înregistrează la sfârșitul toamnei și între lunile februarie și aprilie. Media anuală a precipitațiilor este de aproximativ 700 mm. Acest lucru asigură niveluri ridicate de fenoli pentru soiurile Toccolana și Dritta și permite soiului Leccino să atingă niveluri ale fenolilor cu mult peste 100 mg/kg.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

Textul consolidat al caietului de sarcini al produsului este disponibil la adresa: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau

accesând direct pagina principală a site-ului Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Prodotti DOP IGP” (în partea dreaptă superioară a ecranului), apoi pe „Prodotti DOP IGP STG” (în partea laterală din stânga ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


Top