EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1227(02)

Publicarea documentului unic modificat ca urmare a aprobării unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/20122019/C 434/11

C/2019/9386

JO C 434, 27.12.2019, p. 22–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.12.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 434/22


Publicarea documentului unic modificat ca urmare a aprobării unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

(2019/C 434/11)

Comisia Europeană a aprobat această modificare minoră în temeiul articolului 6 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1)

Cererea de aprobare a acestei modificări minore poate fi consultată în baza de date DOOR a Comisiei.

DOCUMENT UNIC

POMME DE TERRE DE L’ÎLE DE RÉ

Nr. UE: PDO-FR-0065-AM04 – 4.6.2019

DOP (X) IGP ()

1.   Denumirea (denumirile)

„Pomme de terre de l’île de Ré”

2.   Statul membru sau țara terță

Franța

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Pomme de terre de l’île de Ré” este un cartof timpuriu cu calibrul mai mic de 70 mm.

Cartofii care beneficiază de denumirea de origine protejată „Pomme de terre de l’île de Ré” provin din soiuri de cartofi de consum (Alcmaria, Starlette, Carrera și Primabelle) și din soiuri de cartofi de consum cu miezul tare (Amandine, Charlotte, Celtiane și Léontine).

Aceștia se caracterizează prin textura fondantă a miezului, precum și prin aromele specifice, care pot prezenta note vegetale. Conținutul de substanță uscată al acestor cartofi în ziua recoltării este de 15-20,5 % pentru soiurile Alcmaria, Starlette, Carrera și Primabelle, și de 16-21 % pentru soiurile Amandine, Charlotte, Celtiane și Léontine.

Întrucât cartofii sunt recoltați înainte de a atinge maturitatea deplină, coaja lor fină se desprinde ușor, printr-o simplă răzuire.

Este vorba despre o producție sezonieră, care nu poate fi comercializată decât până la data de 31 iulie, inclusiv, a anului de recoltare și care nu poate fi conservată pe termen lung.

„Pomme de terre de l’île de Ré” este o legumă proaspătă care trebuie comercializată la scurt timp după recoltare.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele, de la germinare până la recoltare, se desfășoară în aria geografică.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Ambalarea are loc în aria geografică. În acest sens, se utilizează ambalaje de distribuție care nu pot depăși 25 kg. Modalitățile de ambalare asigură identificarea loturilor și a originii acestora, contribuind astfel la garantarea trasabilității cartofilor.

Întrucât „Pomme de terre de l’île de Ré” este un produs care se comercializează doar în stare proaspătă, el trebuie ambalat la scurt timp după recoltare.

În plus, acest cartof se recoltează înainte de a atinge maturitatea deplină, el fiind așadar un produs fragil. Prin urmare, trebuie evitate șocurile care ar putea cauza o alterare a cojii: tăieturi și înnegrire. Astfel, pentru a conserva caracteristicile cartofului, producătorii acordă o atenție deosebită etapelor recoltării, trierii și ambalării.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe lângă mențiunile obligatorii prevăzute de reglementările privind comercializarea cartofilor, eticheta cartofilor care beneficiază de denumirea de origine protejată „Pomme de terre de l’île de Ré” conține denumirea „Pomme de terre de l’île de Ré”, precum și mențiunea „Denumire de origine protejată” sau abrevierea „DOP”. Aceste mențiuni sunt grupate în cadrul aceluiași câmp vizual pe aceeași etichetă.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică este reprezentată de teritoriul ÎIe de Ré, compus din următoarele comune: Ars-en-Ré, La Couarde-sur-Mer, Loix, Les Portes-en-Ré, Saint-Clément-des-Baleines, Le Bois-Plage-en Ré, La Flotte, Rivedoux-Plage, Sainte-Marie-de-Ré, Saint-Martin-de-Ré.

5.   Legătura cu aria geografică

„Pomme de terre de l’île de Ré” este un cartof care își datorează caracterul timpuriu, calibrul mic și caracteristicile organoleptice speciale climei locale din ÎIe, care este temperată, însorită și vântoasă.

Uzanțele locale de producție (selecționarea parcelelor de soluri ușoare și filtrante, plantarea precoce, densitatea de plantare ridicată,...) îmbunătățesc precocitatea recoltării, ceea ce a contribuit la recunoașterea produsului de către consumatori începând din secolul al XX-lea.

Specificitatea ariei geografice

Aria geografică a denumirii de origine „Pomme de terre de l’île de Ré” corespunde celor 10 comune din departamentul Charente-Maritime care formează Île de Ré. Île de Ré este situată în Oceanul Atlantic, la 3 kilometri de coasta franceză, vizavi de comuna La Rochelle.

Insula se înscrie în istoria geologică a limitei septentrionale a Bazinului Aquitaniei. Ea s-a format din diverse depozite sedimentare de tipul recifurilor de corali și, mai apoi, din cele de tip calcaros-argilos provenind din Jurasic. Această sedimentare din era secundară se află la originea bazei calcaroase a Île de Ré, care a fost acoperită de depozite argiloase și eoliene în cursul erei cuaternare.

Aceste diferite episoade de sedimentare au dat naștere unui peisaj de șes, cu relief foarte puțin marcat, cel mai înalt punct nedepășind 20 de metri.

Solurile cel mai frecvent întâlnite pe insulă sunt cele calcaroase sau calcice, așezate pe o rocă-mamă calcaroasă.

Zonele delimitate rezervate pentru producția de cartofi corespund în general unor soluri litorale de tip brun calcaros sau calcic, acoperite cu un strat de nisip, precum și unor soluri de proveniență eoliană, cu textură nisipoasă. Este vorba despre soluri ușoare, uscate și filtrante. Ele sunt bogate în potasiu și în acid fosforic și sunt, în general, sărace în humus.

Île de Ré prezintă în plus particularitatea de a oferi producătorilor o sursă de îngrășământ natural, și anume varecul. Acest îngrășământ organic compus din alge marine recoltate pe plajele insulei, care a fost timp îndelungat unica resursă de aport organic pe insulă, continuă să fie utilizat și în ziua de astăzi de unii producători. Varecul prezintă avantajul că se descompune mai rapid decât îngrășămintele de bovine, de exemplu.

Clima este de tip temperat-oceanic. Caracterul temperat este de altfel mai marcat decât pe litoralul continental, insula beneficiind de un grad mai mare de însorire, de o pluviometrie mai redusă și de temperaturi mai blânde. Aceste diferențe se explică prin influența mai puternică a oceanului pe insulă, față de continent.

Clima este caracterizată de un grad ridicat de însorire, de circa 2 300 de ore pe an, care asigură o bună luminozitate, de o pluviometrie puțin abundentă, de sub 700 mm pe an, și de o temperatură anuală medie de aproape 13 °C. Episoadele ploioase au loc în principal toamna și iarna, iar ninsorile și înghețul sunt rare. În plus, Ile de Ré este expusă unor vânturi calde și puternice.

Practicile de cultivare aplicate au ca obiectiv favorizarea caracterului timpuriu al „Pomme de terre de l’île de Ré”. Acestea se caracterizează în special prin:

fixarea unei date-limită de plantare, ceea ce permite garantarea unei recoltări timpurii a „Pomme de terre de l’île de Ré”, produsul neputând fi recoltat după 31 iulie;

o densitate mare de plantare și rânduri strânse;

înlăturarea vrejurilor, dacă se face, este exclusiv mecanică, pentru a nu afecta solul, fapt ce contribuie la caracteristicile organoleptice ale produsului.

Specificitatea produsului

„Pomme de terre de l’île de Ré” este un cartof timpuriu.

Această caracteristică, împreună cu un calibru mic sau mediu, de sub 70 mm, îi conferă calități organoleptice originale: un miez fondant; arome, după preparare, care evoluează de-a lungul sezonului, de la arome vegetale la arome de fructe uscate, și un gust aproape întotdeauna dulce, însoțit uneori de ușoare note sărate.

Legătura cauzală

Asocierea dintre factorii pedoclimatici ai Île de Ré și practicile de cultură ale producătorilor dă naștere caracteristicilor și calităților organoleptice originale ale „Pomme de terre de l’île de Ré”.

„Pomme de terre de l’île de Ré” își datorează caracterul timpuriu teritoriului și priceperii locale. În fapt, solurile ușoare, uscate și filtrante, temperaturile blânde și gradul ridicat de însorire, la care se adaugă practica de acoperire a culturilor cu prelate, permit încălzirea rapidă a solului. Dezvoltarea mai precoce a cartofilor se constată în germinatoare, la răsărirea răsadurilor, și până la recoltă.

Calitatea „Pomme de terre de l’île de Ré” se datorează în egală măsură calibrului său maxim de 70 mm, care contribuie la calitățile sale organoleptice. Obținerea acestui calibru se explică prin asocierea unei pluviometrii naturale regulate și a densităților de plantare în general ridicate care sunt practicate pe insulă. Buna capacitate de drenare a solurilor, blândețea temperaturilor, căldura, precum și vânturile puternice, care favorizează evapotranspirația, contribuie în egală măsură la limitarea calibrului cartofilor. Densitățile de plantare ridicate permit plantelor să reziste la vânturile puternice de pe insulă.

Astfel, condițiile pedoclimatice ideale, valorificate de practici de cultură adaptate și de o selecție pertinentă a soiurilor, se află la originea caracteristicilor tipice ale „Pomme de terre de l’île de Ré”.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-2a12de02-d2b3-4097-8aed-21d853db026d


(1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


Top