EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018XC0222(02)

Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

OJ C 67, 22.2.2018, p. 19–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.2.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 67/19


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2018/C 67/18)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI CARE NU ESTE MINORĂ A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE/INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE

Cerere de aprobare a unei modificări în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

„OLI DE L’EMPORDÀ”/„ACEITE DE L’EMPORDÀ”

Nr. UE: PDO-ES-01161-AM01 – 9.5.2017

DOP ( X ) IGP ( )

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

Denumirea grupului:

Consejo Regulador de la DOP Aceite de l’Empordà

Adresă:

C/Sant Llàtzer, 22 B, 1er 4a

17600 Figueres

GIRONA

ESPAÑA

Tel./Fax:

+34 972672249

E-mail:

oli@altemporda.org

Internet:

www.oliemporda.cat

Consiliul de reglementare a denumirii de origine protejate „Aceite de l’Empordà”/„Oli de l’Empordà” (Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida «Aceite de l’Empordà»/«Oli de l’Empordà») este format din toți producătorii și prelucrătorii uleiului protejat de DOP și, ca atare, este îndreptățit să prezinte cererea de modificare.

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de producție

Legătura

Etichetarea

Altele (cerințe legislative)

4.   Tipul modificării (modificărilor)

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), care nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

5.   Modificare (modificări)

Descrierea produsului

Cererea de modificare constă în eliminarea unei determinări analitice (a conținutului de polifenoli totali) din descrierea caracteristicilor fizico-chimice ale uleiurile protejate de DOP „Aceite de l’Empordà”/„Oli de l’Empordà”. Această modificare nu alterează și nu modifică în niciun fel calitatea și caracteristicile uleiurilor.

Această modificare constă în schimbările de formulare prezentate în cele ce urmează.

„Descrierea produsului” (punctul 3.2 din documentul unic și B3 din caietul de sarcini).

Din tabelul referitor la „caracteristicile fizico-chimice” se elimină parametrul „polifenoli totali (ppm)”. De asemenea, în documentul unic, titlul tabelului menționat se modifică din „compoziția chimică” în „caracteristici fizico-chimice”, din motive de consecvență cu caietul de sarcini.

Paragraful: „Este vorba de uleiuri de măsline extravirgine cu o stabilitate ridicată (valoare medie Rancimat la 120 °C de 9 de ore, niciodată mai mică de 6), datorită nivelului ridicat de antioxidanți, cu niveluri ale polifenolilor de peste 300 ppm.” se înlocuiește cu paragraful următor: „Este vorba de uleiuri de măsline extravirgine cu o stabilitate ridicată (valoare medie Rancimat la 120 °C de 9 de ore, niciodată mai mică de 6), datorită nivelului ridicat de antioxidanți (în principal polifenoli).”

Aceeași modificare de formulare a fost efectuată și la punctul 5.2 din documentul unic, „Specificitatea produsului”, exprimarea „Nivel ridicat de stabilitate. Uleiurile sunt foarte stabile, datorită conținutului ridicat de antioxidanți ([polifenoli] > 300 ppm).” fiind înlocuită cu următoarea: „Nivel ridicat de stabilitate. Uleiurile sunt foarte stabile, datorită conținutului ridicat de antioxidanți (în principal polifenoli).”

Această modificare a parametrilor fizico-chimici se realizează în conformitate cu studiul din 10 iunie 2016 realizat de Institutul de cercetare și tehnologie agroalimentare (IRTA – Institut de Recerca i tecnología agroalimentàries), „Consideraciones técnicas sobre la substitución del parámetro polifenoles totales por el de Estabilidad rancimat en la DOP Oli de l’Empordà”, a cărui concluzie precizează că este justificată eliminarea determinării „conținutului de polifenoli totali al uleiului”, dată fiind corelația puternică a acestuia cu parametrul de stabilitate Rancimat, inclus deja în caietul de sarcini. Informația despre conținutul de polifenoli totali este redundantă, deoarece parametrul stabilității este cel care oferă consumatorului mai multe informații practice (perioada de păstrare și perioada de timp, după cumpărare, în care se vor menține proprietățile senzoriale ale produsului).

Altele: Cerințe legislative naționale

Se elimină din caietul de sarcini alineatul referitor la cerințele legislative naționale, deoarece nu este o cerință a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012.

DOCUMENT UNIC

„OLI DE L’EMPORDÀ”/„ACEITE DE L’EMPORDÀ”

Nr. UE: PDO-ES-01161-AM01 – 9.5.2017

DOP ( X ) IGP ( )

1.   Denumirea

„Oli de l’Empordà”/„Aceite de l’Empordà”

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.5 Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, ulei etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1.

Ulei de măsline extravirgin, obținut din soiurile „Argudell”, „Curivell”, „Llei de Cadaqués” și „Arbequina” prin procedee mecanice sau prin alte tratamente fizice care nu duc la modificarea uleiului și păstrează gustul, aroma și caracteristicile fructelor din care provine acesta.

Uleiul de măsline protejat de această DOP este produs din măsline cultivate în plantații înregistrate, din soiurile autohtone „Argudell”, „Curivell” și „Llei de Cadaqués” și din soiul tradițional „Arbequina”. Principalele soiuri sunt soiul „Argudell”, care reprezintă un procentaj de minimum 51 % din compoziția soiurilor din care este produs uleiul, și soiul „Arbequina”; împreună, aceste soiuri reprezintă 95 % din compoziția uleiului.

În cazul în care la prepararea uleiului se utilizează un amestec de soiuri diferite de măsline, compoziția soiurilor se calculează pe baza randamentului în ulei al diferitelor soiuri de măsline din care este compus amestecul.

Uleiurile prezintă următoarele caracteristici fizico-chimice:

Acizi grași:

Acid oleic (%)

67,0 (cu valori extreme între 60 și 75)

Acid linoleic (%)

13,0 (cu valori extreme între 8 și 18)

Acid palmitic (%)

14,0 (cu valori extreme între 11 și 18)

Stabilitate (valoarea Rancimat la 120 °C)

Valoare medie 9 h, niciodată mai puțin de 6 h

Uleiurile prezintă următoarele caracteristici organoleptice:

Culoare: de la galben-pai la verde mai mult sau mai puțin intens.

Atribute

Valoare exprimată sub formă de adjectiv

Medie și limite

Defecte

Niciunul

0

Aromă fructată verde

Intensitate medie sau mediu-intensă și de tip „verde”

5,0 (cu valori extreme între 4 și 7), unde mai mult de jumătate dintre degustători identifică nuanța „verde” în tipul „fructat”

Amar

Intensitate medie

4,0 (cu valori extreme între 3 și 6)

Picant

Intensitate medie

4,0 (cu valori extreme între 3 și 6)

Echilibru

Echilibrat

Diferența dintre fructat și [amar sau picant] < 2,0

Aplicând dispozițiile Regulamentului (CEE) nr. 2568/91 al Comisiei (2), profilul organoleptic al uleiurilor cu DOP „Oli de l’Empordà” sau „Aceite de L’Empordà” este următorul: uleiuri echilibrate cu aromă fructată verde de intensitate medie, cu gust amar și picant de tip mediu datorită conținutului ridicat de polifenoli, unde calificativele „mediu”, „echilibrat” și „verde” au o valoare numerică echivalentă, prevăzută în regulamentul susmenționat.

Profilul organoleptic al acestor uleiuri pe baza altor caracteristici secundare de tip aromatic (COI/T.20) este următorul: „Uleiuri cu aromă care amintește în mod normal de iarba proaspăt tăiată și/sau de nucă; de asemenea, pot apărea arome de fructe exotice, de fructe verzi sau de anghinare și o senzație finală de migdale”.

Este vorba de uleiuri de măsline extravirgine cu o stabilitate ridicată (valoare medie Rancimat la 120 °C de 9 de ore, niciodată mai mică de 6), datorită nivelului ridicat de antioxidanți (în principal polifenoli).

Aceste caracteristici ale uleiurilor care beneficiază de DOP „Oli de l’Empordà” sunt direct legate de preponderența soiului de măsline principal „Argudell”. Acest soi permite obținerea unor uleiuri cu aromă fructată verde, cu nuanțe de iarbă și de anghinare, care lasă un gust amar și picant; aceste atribute se mențin în amestecurile cu „Arbequina”, care prezintă un caracter mai neutru al aromelor și este mult mai puțin amar și picant, astfel încât profilul organoleptic este cel dat de soiul „Argudell”, cu atât mai concentrat cu cât proporția pe care o reprezintă soiul respectiv în amestecul natural rezultat este mai ridicată.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Materia primă utilizată pentru producția uleiului de măsline „Oli de l’Empordà” este reprezentată de măsline din soiurile „Argudell”, „Arbequina”, „Curivell” și „Llei de Cadaqués”, cultivate în aria geografică descrisă la punctul 4.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Producția de măsline și elaborarea produsului se realizează exclusiv în aria geografică descrisă la punctul 4.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Uleiul poate fi îmbuteliat atât în interiorul ariei geografice delimitate, cât și în afara acesteia, cu condiția să existe un sistem fiabil de trasabilitate, iar uleiul de măsline să fie corect etichetat.

Pentru vânzarea cu amănuntul, produsul trebuie îmbuteliat în recipiente cu o capacitate de până la cinci litri, confecționate din sticlă, din metal placat pentru uz alimentar, din PET, din ceramică vitrificată sau din alte materiale admise de legislația în vigoare.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe ambalaj trebuie să fie afișată în mod obligatoriu denumirea „Oli de l’Empordà” (în limba catalană) sau „Aceite de l’Empordà” (în limba spaniolă), alături de mențiunea „denumire de origine protejată” și de orice alte informații prevăzute de legislația în vigoare.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria protejată cuprinde terenuri situate în cele 68 de localități ale regiunii Alt Empordà și în cele 36 de localități ale regiunii Baix Empordà, în cinci localități învecinate ale regiunii Gironès (Viladasens, Sant Jordi Desvalls, Flaçà, Madremanya și Llagostera) și în trei localități din Pla de l’Estany (Crespià, Esponellà și Vilademuls). Toate fac parte din provincia Girona și sunt situate în nordul comunității autonome Catalonia (Comunidad Autónoma de Catalunya).

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Pedologia și climatul ariei geografice delimitate sunt influențate de trei factori principali:

soluri: în cea mai mare parte sărace, ușoare și cu un pH acid sau neutru;

temperatură: temperatură moderată, datorită influenței mării;

vânt: vânt cu componentă nordică, caracteristic zonei: La tramontana.

Aria de cultivare a măslinului din regiunea L’Empordà este concentrată în zonele în care solurile sunt sărace, și anume pe înălțimile marginale și peneplene de la poalele Pirineilor („Serra de l’Albera” și „Serra de Rodes”) în partea de nord și ale munților „Montgrí” și „Sierra de Les Gabarres” în sud. Solurile sunt ușoare, cu un pH acid sau neutru și provin din șisturi, roci granitice sau gnais, caracteristice zonelor de la poalele munților Pirinei.

Clima regiunii L’Empordà în aria de producție a măslinelor este clasificată după Papadakis drept mediteraneeană maritimă, iar după Thornthwaite drept uscată subumedă în partea de coastă și subumedă în interior.

Temperaturile și variațiile termice diurne sunt moderate de influența mării. Perioada de îngheț durează de la mijlocul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii martie.

Precipitațiile medii variază între 550 mm în partea de nord a zonei de coastă și 850 mm în zonele dinspre interior, de la poalele munților Pirinei. Precipitațiile sunt distribuite neregulat și sunt concentrate în lunile septembrie și octombrie.

Bilanțul hidrologic arată că în perioada iunie-august există o perioadă de secetă, tipică zonelor mediteraneene.

Regimul vânturilor este dominat de vânturile cu componentă nordică: La Tramontana.

Acesta este un vânt uscat, uneori foarte puternic, care constituie una dintre principalele caracteristici ale climatului regiunii L’Empordà.

Pe de altă parte, prezența acestor vânturi în lunile reci de iarnă reduce riscul înghețurilor puternice, care afectează livezile de măslini, și permite măslinilor să supraviețuiască în aceste regiuni.

În timpul verii apar brize cu componentă sud-estică, ce moderează temperaturile diurne și mențin o umiditate relativă ridicată în cursul acestei perioade.

Factori istorici și umani

Uleiul de măsline extravirgin din L’Empordà este direct legat de istoria, de tradiția și de cultura ariei protejate.

Potrivit surselor istorice și săpăturilor arheologice efectuate, cultura măslinului și producția de ulei de măsline datează de peste 2 500 de ani.

Uleiul de măsline a coexistat dintotdeauna cu alte produse tipic mediteraneene, precum vinul, ambele foarte importante pentru dezvoltarea economică locală. Exploatațiile sunt mici, terenul este foarte divizat și o mare parte din ulei este produs de cooperative.

Este vorba despre o cultură eminamente socială, care se bazează pe mâna de lucru a întregii familii pentru realizarea diverselor sarcini agricole, mai ales a recoltării.

Condițiile climatice specifice zonei și activitatea de cultivator perpetuată de-a lungul multor generații au condus la selectarea a trei soiuri autohtone care sunt cultivate exclusiv în aria geografică protejată de DOP, și anume soiul principal „Argudell” și soiurile minoritare „Curivell” și „Llei de Cadaqués”.

De asemenea, soiul „Arbequina” se cultivă ca soi tradițional de peste 100 de ani.

5.2.   Specificitatea produsului

Caracterul specific al acestui ulei se datorează prezenței soiului autohton „Argudell” în proporție de peste 51 %. Acest soi este deosebit de bine adaptat la particularitățile pedoclimatice ale zonei Empordà, motiv pentru care este soiul cel mai răspândit în zona respectivă, în pofida concurenței din partea altor soiuri, atât catalane, cât și franceze. Este vorba despre un soi rustic, bine adaptat la solurile sărace și rezistent la vânturile predominant puternice (Tramontana), deoarece este foarte viguros, are o coroană cu densitate mică a frunzelor și prezintă o capacitate ridicată de reținere a fructelor pe ramuri.

Pe de altă parte, la nivel genetic (markeri moleculari de ADN), acest soi este foarte diferit de alte soiuri catalane, coeficientul de asemănare cu acestea fiind mai mic de 0,30 (genotipurilor identice li se atribuie valoarea 1).

Nivel ridicat de stabilitate. Uleiurile au un nivel ridicat de stabilitate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți (în principal polifenoli). Valoarea Rancimat medie la 120 °C este de 9 ore și nu poate fi niciodată mai mică de 6 ore.

În plus, stabilitatea acestor uleiuri se datorează și conținutului ridicat de acid oleic (67 %, cu valori extreme între 60 % și 75 %), cu acid linoleic în proporție de 13 % (cu valori extreme între 8 % și 18 %) și cu acid palmitic în proporție de 14 % (cu valori extreme între 11 % și 18 %). Întrucât aceasta este cea mai nordică regiune a Peninsulei Iberice unde se întâlnește cultura măslinului, uleiurile din aceleași soiuri produse în alte regiuni ale Spaniei ar avea un conținut mai mic de acid oleic, un conținut mai ridicat de acid linoleic și un nivel mai redus de stabilitate, factori care depind, în mare măsură, de latitudinea zonei de producție.

Aromă caracteristică (în conformitate cu nomenclatura COI-T20 specifică uleiurilor care beneficiază de DOP) ce amintește, de obicei, de iarba proaspăt tăiată și/sau de nucă; de asemenea, pot apărea arome de fructe exotice, de fructe verzi sau de anghinare și o senzație finală de migdale. Influența specifică zonei favorizează o concentrație ridicată de arome ce se traduce printr-un atribut fructat de tip mediu, care poate ajunge în anumite cazuri până la intens (intensitate cuprinsă între 4 și 7). Concentrația ridicată de polifenoli, în comparație cu uleiurile provenite din alte zone catalane, se traduce printr-un atribut amar și picant de tip mediu (intensitate între 3 și 6), menținând un echilibru inechivoc cu intensitatea atributului fructat (diferența între atributul fructat și cel amar sau picant este mai mică de 2), conform definiției din Regulamentul (CE) nr. 2568/91.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Conform descrierii de mai sus, combinația dintre istorie, tradiția în cultura măslinului și caracteristicile mediului natural a făcut posibilă cultivarea măslinului în aceste regiuni și a condus la o structură de soiuri foarte specifică.

În procesul de selecție, cultivatorii au favorizat întotdeauna soiurile adaptate la vânturile puternice și la solurile deosebit de sărace din zonă. Prin urmare, soiul „Argudell” este cel care s-a impus, deoarece se comportă cel mai bine în aceste condiții. Ulterior, soiul „Arbequina” s-a dovedit, de asemenea, bine adaptat la condițiile locale și a permis obținerea unor recolte mai regulate, fără a modifica profilul uleiurilor, deoarece nu are un caracter dominant și se folosește în proporții reduse.

Efectul moderator al Mării Mediterane a făcut viabilă cultura măslinilor la această latitudine unde frigul intens ar dăuna pomilor, iar brizele marine asigură umiditatea necesară pentru înmugurire și rodire. În plus, temperatura globală din timpul verii favorizează lipogeneza și sinteza acizilor grași mononesaturați. Vânturile puternice de toamnă (Tramontana), cu caracter uscat, duc la evitarea problemelor sanitare și favorizează o maturare adecvată, care contribuie la calitatea superioară a fructelor culese. În fine, solurile ușoare, acide sau neutre, provenite din șisturi sau din granit, care predomină în zonă, spre deosebire de alte zone cu sol argilos sau calcaros unde se cultivă măslinul, favorizează acumularea de polifenoli în fructe.

Toate acestea contribuie la obținerea unui ulei cu o compoziție și cu un profil organoleptic specifice.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

http://gencat.cat/alimentacio/modificacion-pliego-aceite-emporda/


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 248, 5.9.1991, p. 1.


Top