EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018M8084(02)

Rezumatul Deciziei Comisiei din 21 martie 2018 de declarare a compatibilității unei concentrări cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE (Cazul M.8084 – Bayer/Monsanto) [notificat cu numărul C(2018) 1709] (Text cu relevanță pentru SEE.)

C/2018/1709

OJ C 459, 20.12.2018, p. 10–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.12.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 459/10


Rezumatul Deciziei Comisiei

din 21 martie 2018

de declarare a compatibilității unei concentrări cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE

(Cazul M.8084 – Bayer/Monsanto)

[notificat cu numărul C(2018) 1709]

(Numai versiunea în limba engleză este autentică)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2018/C 459/10)

La 21 martie 2018, Comisia a adoptat o decizie într-un caz privind o concentrare economică în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi (1) , în special cu articolul 8 alineatul (2) din regulament. O versiune neconfidențială a textului integral al deciziei, sub forma unei versiuni provizorii, după caz, este disponibilă în limba engleză pe site-ul internet al Direcției Generale Concurență, la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/comm/competition/index_en.html

1.   INTRODUCERE

1.

Prin decizie se declară că achiziția societății Monsanto Company („Monsanto”) de către Bayer Aktiengesellschaft (denumită în continuare „Bayer”; împreună cu Monsanto, denumite în continuare „părțile”) prin achiziționare de acțiuni („tranzacția”) este compatibilă cu piața internă și cu Acordul privind SEE, în conformitate cu articolul 2 alineatul (2) și cu articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul privind concentrările economice și cu articolul 57 din Acordul privind SEE.

2.   PROCEDURA

2.

La 14 septembrie 2016, Bayer a anunțat că va dobândi controlul asupra Monsanto. Bayer a notificat tranzacția Comisiei la 30 iunie 2017.

3.

Prin decizia din 22 august 2017 (2), Comisia a constatat că tranzacția ridica semne de întrebare serioase cu privire la compatibilitatea sa cu piața internă și a hotărât inițierea procedurii în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul privind concentrările economice.

4.

Investigația aprofundată a confirmat preocupările în materie de concurență identificate în prealabil.

5.

La 16 februarie 2018, partea care a efectuat notificarea a prezentat angajamentele finale („angajamentele finale”), datorită cărora tranzacția devine compatibilă cu piața internă.

6.

Proiectul de decizie a fost analizat împreună cu statele membre în cadrul Comitetului consultativ în materie de concentrări, care, la 9 martie 2018, a emis un aviz favorabil. Consilierul-auditor și-a dat avizul favorabil cu privire la procedură în raportul său, care a fost publicat la 12 martie 2018.

7.

În cererea sa motivată din 4 aprilie 2018, astfel cum a fost modificată la 6 aprilie 2018, partea care a efectuat notificarea a propus modificarea angajamentelor finale, după cum se descrie în continuare în secțiunile 6.1.3 și 6.1.5. Prin decizia din 11 aprilie 2018, Comisia a aprobat modificarea angajamentelor finale (3).

3.   PĂRȚILE

8.

Bayer, înființată în Germania, activează în patru domenii: produse farmaceutice, sănătatea consumatorilor, agricultură („Bayer Crop Science”) și sănătatea animalelor. Efectele concurențiale ale tranzacției se referă în principal la divizia Bayer Crop Science. Bayer Crop Science coordonează trei segmente de activitate: (i) protecția culturilor; (ii) semințe; și (iii) științele mediului. Bayer este, de asemenea, activă în dezvoltarea tehnologiilor biologice și în dezvoltarea și furnizarea de servicii de agricultură digitală.

9.

Monsanto, înființată în SUA, este o întreprindere agricolă care produce semințe și produse pentru protecția culturilor (bazate pe erbicidul glifosat pe care îl comercializează sub marca „Roundup”). În plus, întreprinderea Monsanto desfășoară activități de cercetare cu privire la produselor biologice pentru agricultură. De asemenea, Monsanto furnizează servicii de agricultură digitală pentru agricultori prin intermediul societății sale „Climate Corporation”.

4.   DIMENSIUNEA EUROPEANĂ

10.

La nivel mondial, întreprinderile în cauză au împreună o cifră de afaceri de peste 5 000 de milioane EUR [Bayer: […] EUR; Monsanto: […] EUR]. Fiecare dintre acestea are o cifră de afaceri la nivelul UE de peste 250 de milioane EUR [Bayer: […] EUR; Monsanto: […] EUR], dar nu realizează mai mult de două treimi din totalul cifrei lor de afaceri la nivelul Uniunii într-un singur stat membru. Prin urmare, tranzacția are o dimensiune europeană, în temeiul articolului 1 alineatul (2) din Regulamentul privind concentrările economice.

5.   EXPUNERE DE MOTIVE

5.1.   Piețele relevante de produse

11.

Decizia abordează următoarele domenii/piețe în care părțile sunt active:

(a)

semințe de legume (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței efective în ceea ce privește prețurile/produsele);

(b)

semințe de culturi de câmp, inclusiv rapiță, bumbac și grâu (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței efective și potențiale în ceea ce privește prețurile/produsele);

(c)

trăsături ale culturilor de câmp (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței efective și potențiale în ceea ce privește prețurile/produsele, precum și asupra concurenței în materie de inovare);

(d)

protecția culturilor, care include erbicide neselective agricole și neagricole (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței efective și potențiale în ceea ce privește prețurile/produsele, precum și asupra concurenței în materie de inovare) și sisteme de toleranță la erbicide (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței în domeniul inovării), tratarea semințelor (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței potențiale și efecte verticale), fungicide (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței în materie de inovare), insecticide (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței în materie de inovare), produse microbiene de eficientizare a culturilor (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței în materie de inovare), produse pentru sănătatea albinelor împotriva acarienilor Varroa (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței în materie de inovare);

(e)

prescripții agronomice digitalizate de fungicide pentru culturile de câmp (efecte orizontale necoordonate asupra concurenței potențiale în ceea ce privește prețurile/produsele).

5.1.1.    Semințe de legume

12.

Comisia a constatat că piața relevantă a produselor cuprinde atât acordarea de licențe, cât și comercializarea semințelor pentru fiecare cultură de legume în parte. Comisia a constatat, de asemenea, că fiecare cultură de legume constituie o piață de produse separată, însă constă în segmente foarte diferențiate. Prin urmare, Comisia a considerat că este relevant să se efectueze o evaluare concurențială a efectelor prețurilor la nivel de segment.

13.

Comisia a utilizat segmentarea sugerată de părți, care s-a dovedit a fi fiabilă. Segmentarea distinge segmentele în funcție de: (i) mediul de cultivare (câmp deschis, sere din plasă și plastic sau sere din sticlă); (ii) tipul de semințe (cu polenizare liberă sau hibride); (iii) utilizarea (proaspete sau prelucrate); (iv) dacă planta cultivată a fost sau nu crescută ca portaltoi; și (v) caracteristicile legumelor cultivate (tipul, dimensiunea, culoarea, aroma etc.).

14.

Comisia a constatat că aria geografică a piețelor de semințe de legume se extinde la nivel național datorită înregistrării naționale, distribuției la nivel național și arbitrajului slab la nivel de prețuri între țări. Cu toate acestea, Comisia a observat, de asemenea, că există și alți factori care sugerează că piața semințelor de legume ar putea fi mai extinsă decât la nivel național.

5.1.2.    Semințe de culturi de câmp

15.

Comisia a analizat piețele pentru culturile de câmp în cazul cărora activitățile părților se suprapun: rapiță, bumbac și grâu.

5.1.2.1.   Rapiță

16.

Industria producției de rapiță este o industrie în două etape, cuprinzând (i) înmulțirea de soiuri noi de rapiță și (ii) producția comercială de semințe din aceste soiuri și vânzarea semințelor către clienți. Atât Bayer, cât și Monsanto cresc și comercializează noi soiuri de rapiță atât în întreaga UE, cât și în alte părți ale lumii. Ambele au programe de înmulțire de sine stătătoare în Europa.

17.

Comisia consideră că piețele relevante ale produselor pentru rapiță sunt: (i) piața din amonte pentru acordarea de licențe privind germoplasma în scopul înmulțirii de noi soiuri de rapiță; (ii) piața din amonte pentru acordarea de licențe privind soiurile de rapiță în scopul comercializării; și a (iii) piața din aval pentru comercializarea semințelor de rapiță.

18.

Comisia lasă deschisă chestiunea subdivizării în continuare a piețelor din aval între cele două tipuri de rapiță care se cultivă în întreaga Europă: rapița de iarnă și rapița de vară (sau primăvară).

19.

Comisia consideră că: (i) domeniul geografic de aplicare al pieței de acordare a licențelor pentru germoplasmă se extinde la nivelul întregii UE; (ii) piața de acordare a licențelor pentru soiurile de rapiță are domeniu de aplicare la nivelul UE; și (iii) domeniul geografic de aplicare al pieței de comercializare a soiurilor de rapiță se extinde la nivel național.

5.1.2.2.   Bumbac

20.

Comisia consideră că piața relevantă în scopul analizei concurențiale este acordarea de licențe pentru soiurile de bumbac în scopul producției și vânzării. Domeniul geografic al unei astfel de piețe se extinde la nivelul UE.

5.1.2.3.   Grâu

21.

Comisia are în vedere două piețe relevante ale produselor: (i) piața în amonte pentru acordarea de licențe privind soiurile de grâu în scopul producției și vânzării (dar nu și al înmulțirii) și (ii) piața în aval pentru comercializarea semințelor de grâu.

22.

În plus, Comisia a constatat că domeniul geografic al pieței grâului se extinde la nivelul întregii UE pentru piața (în amonte) de acordare a licențelor și la nivel național pentru piața (în aval) de comercializare.

5.1.3.    Trăsăturile culturilor de câmp

23.

Comisia a constatat că, în amonte de înmulțirea și comercializarea semințelor, există trei niveluri diferite ale pieței în ceea ce privește trăsăturile. Acestea sunt: (i) nivelul de acordare a licențelor pentru descoperirile în materie de trăsături, (ii) nivelul de acordare a licențelor pentru trăsăturile unice și (iii) nivelul de acordare a licențelor pentru combinațiile de trăsături. Comisia consideră că nivelul de acordare a licențelor pentru descoperirile în materie de trăsături nu constituie o piață de produse, ci reprezintă mai degrabă un spațiu de inovare, considerând totodată că există piețe separate pentru acordarea de licențe pentru combinațiile de trăsături, pe de o parte, și pentru acordarea de licențe pentru trăsăturile unice, pe de altă parte.

24.

La nivelul de acordare a licențelor pentru trăsăturile unice, piețele relevante ale produselor sunt identificate printr-o funcționalitate specifică, cum ar fi toleranța la un erbicid specific, precum și o anumită cultură. În cazul funcționalităților legate de rezistența la insecte, o sub-segmentare suplimentară a trăsăturilor legate de rezistența la insecte este definită în funcție de familia de insecte față de care trăsătura conferă rezistență.

25.

În ceea ce privește nivelul de acordare a licențelor pentru combinațiile de trăsături, piețele relevante ale produselor se disting în funcție de cultură.

26.

Comisia consideră că piețele geografice relevante privind acordarea de licențe pentru trăsături și acordarea de licențe pentru combinațiile de trăsături se extind la nivel mondial.

5.1.4.    Protecția culturilor

5.1.4.1.   Gestionarea buruienilor

(A)   Erbicide neselective agricole

27.

Erbicidele neselective („NSH”) sunt produse care au un spectru larg de acțiune și ucid atât iarba, cât și buruienile cu frunza lată.

28.

Comisia consideră că piața relevantă de produse pentru erbicide agricole ar trebui să fie segmentată, pe de o parte, între erbicide selective și erbicide neselective și, pe de altă parte, în ceea ce privește erbicidele neselective, între culturi perene (singurul segment în care părțile se suprapun semnificativ în SEE) și culturi nepermanente.

29.

De asemenea, Comisia consideră că piețele produselor de protecție a culturilor au un domeniu geografic de aplicare care se extinde la nivel național.

(B)   Erbicide neselective neagricole

30.

Comisia consideră că piețele relevante de produse pentru erbicidele neselective neagricole ar trebui să fie segmentate între (i) gestionarea vegetației industriale și (ii) gazon și plante ornamentale.

31.

În plus, Comisia consideră că, în cadrul gestionării vegetației industriale, produsele pentru eliminarea arboretului și aplicațiile feroviare constituie piețe separate de produse relevante.

32.

Mai mult, Comisia consideră că, tot în cadrul segmentului privind gestionarea vegetației industriale, erbicidele neselective ar trebui să fie grupate în funcție de momentul aplicării lor în două categorii, care cuprind: (a) produse pentru faza de preemergență și, respectiv, (b) produse pentru faza de postemergență.

33.

Comisia consideră că piețele relevante au un domeniu geografic de aplicare care se extinde la nivel național.

(C)   Sisteme de toleranță la erbicide

34.

De regulă, sistemele de gestionare a buruienilor combină erbicidele neselective cu culturi tolerante la aceste erbicide, fie prin modificarea genetică a acestor culturi („sisteme modificate genetic”), fie, mai rar, prin utilizarea de culturi rezistente în mod natural, adică nemodificate genetic („sisteme nemodificate genetic”). Sistemele modificate genetic și sistemele nemodificate genetic sunt grupate sub denumirea comună de „sisteme de toleranță la erbicide”.

35.

Comisia consideră că toate sistemele de toleranță la erbicide pentru o anumită cultură concurează pe o piață de produse relevante diferențiată și că spațiile de inovare corespunzătoare includ inovarea în ceea ce privește sistemele de toleranță la erbicide, atât între culturi (în special în etapele inițiale de cercetare), cât și pentru fiecare cultură relevantă (cum ar fi soia, bumbacul, porumbul, rapița/canola, orezul, grâul).

36.

Comisia consideră că domeniul geografic de aplicare relevant al spațiilor de inovare pentru sistemele de toleranță la erbicide se extinde la nivel mondial.

5.1.4.2.   Tratarea semințelor

37.

Tratarea semințelor este tratarea (sau îmbogățirea) semințelor cu preparate specifice, pentru a le proteja într-o etapă incipientă a dezvoltării. Tratarea semințelor se adresează, prin urmare, bolilor și insectelor din sol sau insectelor de la începutul sezonului („tratarea semințelor cu fungicide și insecticide”), precum și nematodelor („tratarea semințelor cu nematocide”).

38.

Comisia a considerat că tratarea semințelor constituie o piață de produse separată, mai degrabă decât o anumită aplicație a produselor pentru protecția culturilor. Tratarea semințelor se împarte în continuare în funcție cultură și de indicații (de exemplu, insecticide și fungicide). În ceea ce privește tratarea semințelor pe bază de nematocide, Comisia consideră că piața relevantă de produse care trebuie menținută pentru analiza concurențială este tratarea semințelor pentru controlul nematodelor în funcție de fiecare cultură în parte.

39.

În ceea ce privește piața în aval față de piața de tratare a semințelor, în sensul deciziei, rămâne deschisă chestiunea includerii semințelor netratate în piața de produse din aval.

40.

Comisia consideră că piețele de produse pentru tratarea semințelor au un domeniu geografic de aplicare care se extinde la nivel național.

5.1.4.3.   Fungicide

41.

Fungicidele sunt produse agrochimice care controlează bolile; ele sunt utilizate pentru a preveni deteriorarea plantelor și a produselor vegetale cauzată de ciuperci și mucegaiuri.

42.

Comisia a efectuat evaluarea concurențială a fungicidelor în funcție de cultură/boală. De asemenea, Comisia consideră că spațiul de inovare relevant în scopul evaluării sale este inovația în fungicide pentru diferite culturi/boli sau grupuri de boli.

43.

De asemenea, Comisia consideră că poate fi lăsată deschisă chestiunea posibilității ca fungicidele chimice și biologice să constituie piețe separate de produse, deoarece tranzacția nu dă naștere unor preocupări legate de compatibilitatea sa cu piața internă în temeiul unei definiții plauzibile a pieței.

44.

Piețele produselor fungicide au un domeniu geografic de aplicare care se extinde la nivel național. Dimensiunea geografică a spațiilor de inovare poate fi lăsată deschisă.

5.1.4.4.   Insecticide

45.

Insecticidele sunt produse destinate să controleze insectele care distrug culturile cultivate, în special culturile alimentare. Acestea pot fi aplicate în mai multe moduri diferite, incluzând aplicarea la nivelul frunzelor, solului și tratarea semințelor.

46.

Comisia a efectuat evaluarea concurențială a insecticidelor în funcție de cultură/dăunători. Comisia consideră că spațiul de inovare relevant în scopul evaluării sale îl reprezintă insecticidele în funcție de dăunători.

47.

Comisia consideră că poate fi lăsată deschisă chestiunea posibilității ca insecticidele să fie împărțite suplimentar între produse biologice și chimice, deoarece tranzacția nu dă naștere unor preocupări legate de compatibilitatea sa cu piața internă în temeiul unei definiții plauzibile a pieței.

48.

Piețele produselor insecticide au un domeniu geografic de aplicare care se extinde la nivel național, iar dimensiunea geografică a spațiilor de inovare poate fi lăsată deschisă.

5.1.4.5.   Produsele microbiene de eficientizare a culturilor

49.

Produsele microbiene (cunoscute și ca „produse biologice” de protecție a culturilor) sunt compuse din microorganisme, de regulă o bacterie, un virus sau o ciupercă. Acestea pot fi utilizate pentru a proteja culturile (biopesticide) și/sau pentru a stimula productivitatea și fertilitatea plantelor (biostimulatori și biofertilizatori).

50.

Biostimulatorii și biofertilizatorii au drept scop îmbunătățirea sănătății plantelor, a randamentului și a toleranței la condiții de stres și, spre deosebire de biopesticide, nu au acțiune directă împotriva dăunătorilor sau bolilor. Aceștia mai sunt denumiți și produse de „eficientizare a culturilor”.

51.

Definiția pieței produselor pentru produsele microbiene de eficientizare a culturilor precum și definiția pieței geografice relevante pot fi lăsate deschise, deoarece tranzacția nu dă naștere unor preocupări legate de compatibilitatea sa cu piața internă în temeiul unei definiții plauzibile a pieței.

52.

Comisia consideră că spațiul de inovare relevant în scopul evaluării sale îl reprezintă produsele microbiene de eficientizare a culturilor.

5.1.4.6.   Sănătatea albinelor

53.

Comisia consideră că există o piață de produse separată pentru produsele care vizează și controlează infestațiile coloniilor de albine cu acarienii Varroa. De asemenea, Comisia consideră că segmentarea pieței între produse biologice și produse chimice sau pe baza ingredientului activ/modului de acțiune sau modului de administrare nu pare justificată.

54.

Comisia consideră, de asemenea, că spațiul de inovare relevant îl reprezintă produsele pentru sănătatea albinelor care vizează combaterea varroa destructor.

55.

Piețele de produse pentru sănătatea albinelor au un domeniu geografic de aplicare care se extinde la nivel național, în timp ce dimensiunea geografică a spațiilor de inovare poate fi lăsată deschisă.

5.1.5.    Prescripții agronomice digitalizate

56.

Agricultura digitală se referă la colectarea de date și informații despre ferme, în scopul de a oferi consiliere personalizată sau date agregate agricultorilor în vederea creșterii productivității agricole. Agricultura digitală este în prezent în fază incipientă, dar se dezvoltă rapid.

57.

În cadrul agriculturii digitale, prescripțiile digitalizate se referă la recomandări sau sfaturi de pus în aplicare de către fermieri, privind selecția și aplicarea (de exemplu, dozele, calendarul) produselor care urmează să fie administrate (de exemplu produse de protecție a plantelor) la un nivel cât mai granular din punct de vedere geografic (de exemplu, câmp, zonă de câmp sau mai restrâns). Recomandările sau sfaturile în cauză sunt generate de un motor agronomic de analiză care are la bază seturi mari de date publice și private.

58.

Comisia concluzionează că serviciile de eliberare de prescripții digitalizate constituie o categorie distinctă de servicii în cadrul agriculturii digitale deoarece acestea (i) au necesitat, printre altele, mai multe niveluri de date, algoritmi mai complecși și capacități extinse și (ii) recomandă un plan de acțiune concret pentru fermieri, cu un nivel ridicat de granularitate și personalizare. Comisia consideră că acestea ar trebui să fie segmentate suplimentar în funcție de produsele administrate (de exemplu, fungicide etc.) și de categoriile de culturi (de exemplu, culturile în câmp).

59.

În ceea ce privește piața geografică relevantă, Comisia consideră că aceasta un domeniu de aplicare care se extinde la nivel național, deși, în evaluarea sa, Comisia a luat în considerare, de asemenea, contextul geografic regional mai larg, dacă a fost cazul.

5.2.   Evaluarea din punctul de vedere al concurenței

5.2.1.    Semințe de legume

60.

Comisia a evaluat efectele orizontale asupra concurenței în ceea ce privește prețurile/produsele pe piețele semințelor de legume. În UE, activitățile părților se suprapun în privința a 16 culturi vegetale (de exemplu, roșii, castraveți etc.). Fiecare cultură este împărțită suplimentar în segmente (de exemplu, roșii „cireșe” cultivate în sere).

61.

Concurența în ceea ce privește prețurile pentru semințele de legume are loc la nivel de segment/țară. Prin urmare, evaluarea concurențială trebuie efectuată pentru câteva sute de combinații de segmente/țări. Având în vedere acest număr mare de combinații de segmente/țări care urmează să fie evaluate, Comisia a aplicat filtre bazate pe cotele de piață și pe nivelurile de concentrare (IHH și IHH delta), pentru a identifica piețele în care tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă. Pentru anumite piețe, Comisia a efectuat o evaluare mai aprofundată, bazată pe factori structurali și calitativi.

62.

Pe această bază, Comisia a considerat că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă din cauza efectelor necoordonate și/sau a creării sau consolidării unei poziții dominante pe mai multe piețe de semințe de legume din UE, care corespund unui număr de aproximativ 200 de combinații de segmente/țări.

5.2.2.    Semințe de culturi de câmp

5.2.2.1.   Rapiță

63.

Monsanto este în prezent liderul de piață în SEE. Cota de piață în SEE a întreprinderii Bayer pentru rapița de iarnă este de aproximativ [0-5] %, atât la nivelurile de comercializare, cât și la cele de producător. Comisia consideră că cotele de piață disponibile combinate pot subestima poziția concurențială a părților, în special având în vedere succesul preconizat al produselor-far pentru rapiță ale Bayer și al strategiei sale globale pentru rapiță în SEE.

64.

Bayer este în prezent liderul mondial pentru rapiță. Din investigația Comisiei a reieșit că, înaintea tranzacției, Bayer avea planuri credibile și capacități solide pentru a deveni un actor principal al pieței de rapiță la nivelul UE și că aceste planuri au prezentat deja unele rezultate pozitive. Tranzacția cu Monsanto riscă să pericliteze aceste planuri cu efectul probabil de a dăuna clienților de pe piața rapiței.

65.

În plus, Comisia consideră că există probabilitatea ca Bayer să devină un concurent puternic pe piețele naționale ale rapiței, acolo unde Monsanto are, de asemenea, o poziție puternică.

66.

Din aceste motive, Comisia concluzionează că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește semințele de rapiță în Franța, Irlanda, Estonia și Regatul Unit, deoarece este probabil ca aceasta să elimine o constrângere concurențială importantă și să aibă efecte necoordonate în ceea ce privește concurența în materie de produse și prețuri.

5.2.2.2.   Bumbac

67.

Suprapunerea activităților părților în sectorul semințelor de bumbac la nivelul UE apare pe piața (în amonte) pentru acordarea de licențe privind comercializarea semințelor de bumbac.

68.

Comisia consideră că tranzacția reunește cei mai importanți doi concurenți de pe piața UE a acordării de licențe pentru producția și vânzarea soiurilor de bumbac.

69.

Poziția puternică a părților pe piața UE a acordării de licențe pentru producția și vânzarea soiurilor de bumbac reiese din poziția lor puternică la nivel mondial în ceea ce privește semințele de bumbac. În urma analizei pieței a reieșit că punctele forte ale părților includ calitatea rezervei de germoplasmă a acestora, capacitățile lor de înmulțire, programele lor de cercetare și dezvoltare, capacitatea lor de a dezvolta trăsături și de a accesa clienții de pe piața bumbacului.

70.

Din aceste motive, Comisia consideră că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește acordarea de licențe pentru producția și vânzarea soiurilor de bumbac în UE, deoarece este probabil ca aceasta să consolideze sau cel puțin să creeze o poziție dominantă, datorată efectelor orizontale necoordonate.

5.2.2.3.   Grâu

71.

Întrucât niciuna dintre părți nu activează în prezent în comercializarea semințelor de grâu în UE, Comisia a evaluat dacă Bayer și Monsanto ar urma să fie potențiali concurenți.

72.

Comisia constată că, în prezent, există o probabilitate semnificativă ca Bayer [planurile de afaceri] să devină o forță concurențială efectivă. Activitățile comerciale legate de grâu ale întreprinderii Monsanto au loc în S.U.A. Activitatea comercială legată de semințele de grâu a întreprinderii Monsanto este formată în întregime din soiuri cu polenizare liberă. Comisia constată că nu există nicio probabilitate semnificativă ca Monsanto să devină o forță competitivă efectivă în Europa într-o perioadă rezonabilă de timp.

73.

În plus, Comisia consideră că, având în vedere strategia Bayer în ceea ce privește grâul hibrid, dacă Monsanto ar intra pe piață cu soiuri cu polenizare liberă, Bayer și Monsanto nu ar fi concurenți apropiați în UE.

74.

În cele din urmă, Comisia constată că, în prezent, există un număr suficient de alți concurenți pe piața grâului, care ar menține o presiune concurențială suficientă după încheierea tranzacției.

75.

Din aceste motive, Comisia consideră că este puțin probabil ca tranzacția să împiedice în mod semnificativ concurența efectivă pe piețele semințelor de grâu în Europa.

5.2.3.    Trăsăturile culturilor de câmp

76.

Comisia are competența de a evalua efectele tranzacției pe piețele acordării de licențe pentru trăsături din următoarele motive. În primul rând, tranzacția are efecte directe și imediate asupra actorilor europeni care activează pe piața mondială în amonte a acordării de licențe pentru trăsături. Pe această piață, tranzacția afectează în mod direct întreprinderile europene importante care activează în sectorul semințelor, care dețin licențe Bayer și/sau Monsanto pentru trăsături și, de asemenea, afectează și alți actori europeni de pe piață care sunt concurenți ai părților.

77.

În al doilea rând, trăsăturile modificate genetic nu sunt interzise în Europa, ca atare. De fapt, unele trăsături modificate genetic sunt utilizate, iar în Europa se cultivă culturi modificate genetic. O trăsătură Monsanto legată de rezistența la insecte care conferă porumbului rezistență la lepidoptere, denumită MON810, este aprobată pentru cultivare în câteva state membre, și anume Spania, Portugalia, Cehia și Slovacia. În al treilea rând, UE este un importator important de culturi modificate genetic. Părțile estimează că totalul importurilor în SEE de culturi modificate genetic se ridică la aproximativ 13 miliarde USD, dintre care cea mai mare parte dețin trăsăturile Bayer sau Monsanto. În al patrulea rând, nu toate trăsăturile sunt de tip MG. Unele trăsături nemodificate genetic sunt disponibile în comerț la ora actuală, iar Bayer și Monsanto sunt inovatori în ceea ce privește trăsăturile nemodificate genetic și consideră UE ca fiind o piață importantă.

5.2.3.1.   Concurența la nivelul produselor

78.

Comisia a evaluat, în special, concurența dintre mărcile Liberty-Link deținută de Bayer și Roundup Ready deținută de Monsanto, pentru porumb, rapiță/canola, bumbac și soia. În ceea ce privește soia, Comisia a identificat suprapunerea cu privire la trăsături privind toleranța la erbicide și în special la erbicidul glifosat (Roundup Ready) și la erbicidul glufosinat (LibertyLink) cu alternative limitate. În ceea ce privește bumbacul, părțile se suprapun cu privire la trăsăturile legate de rezistența la erbicide și rezistența la insecte, iar concurenții oferă alternative limitate. În ceea ce privește rapița, Comisia a identificat suprapunerea cu privire la trăsături privind toleranța la erbicide, cu constrângere limitată exercitată din partea concurenților. În ceea ce privește porumbul, Comisia concluzionează că suprapunerea trăsăturilor legate de rezistența la erbicide ar consolida poziția dominantă a Monsanto pe piața trăsăturilor privind rezistența la erbicide a porumbului.

79.

În continuare, Comisia a identificat suprapunerea orizontală în ceea ce privește combinațiile de trăsături: există o serie de suprapuneri de produse concurente similare pentru soia, bumbac și rapiță, adesea cu alternative limitate din partea concurenților.

80.

În acest sens, Comisia consideră că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă (reală și potențială) în ceea ce privește prețurile și produsele pe fiecare dintre următoarele piețe: (i) soia cu toleranță la erbicide (HT); (ii) bumbac cu toleranță la erbicide (HT); (iii) bumbac cu rezistență la lepidoptere (IR Lep); (iv) porumb cu toleranță la erbicide (HT); (v) rapiță/canola cu toleranță la erbicide (HT); (vi) soia cu combinații de trăsături; (vii) bumbac cu combinații de trăsături; (viii) rapiță cu combinații de trăsături.

81.

Pe piața rapiței cu toleranță la erbicide, tranzacția ar crea o poziție dominantă.

5.2.3.2.   Concurență în domeniul inovării în materie de trăsături

82.

Actorii din industrie se angajează în eforturi de inovare pentru a descoperi și dezvolta trăsături noi. Atunci când se analizează atât piețele de produse din aval, cât și piețele de tehnologie din amonte, inovarea nu ar trebui înțeleasă ca o piață în sine, ci ca și activitate care contribuie atât la piețele de tehnologie din amonte, cât și la piețele de produse din aval. Totuși, acest lucru nu împiedică Comisia să evalueze impactul tranzacției la nivelul eforturilor de inovare întreprinse de către părți și concurenții acestora. Comisia a evaluat concurența în domeniul inovării din spațiile de inovare constând în categorii de culturi/combinații de funcționalități.

83.

Cercetarea și dezvoltarea de trăsături se caracterizează prin bariere mari în ceea ce privește intrarea și expansiunea pe piață, iar în ceea ce privește trăsăturile legate de rezistența la erbicide și rezistența la insecte, cercetarea și dezvoltarea sunt extrem de concentrate, cu doar patru actori integrați. Părțile sunt lideri în inovarea în ceea ce privește trăsăturile. În continuare, datele Comisiei referitoare la brevete au arătat că părțile sunt inovatori importanți pentru mai multe spații de inovare și pentru invenții în combaterea buruienilor și controlul insectelor pentru mai multe tipuri de culturi.

84.

Comisia consideră că este probabil ca tranzacția să împiedice în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește concurența în materie de inovare în domeniile în care activitățile de cercetare și dezvoltare ale părților se suprapun, iar părțile sunt concurenți apropiați cu alternative limitate. Aceste domenii sunt toleranța la erbicide (HT), rezistența la insecte (IR) și nematozii cu chisturi (SCN) pentru soia, toleranța la erbicide (HT) și rezistența la insecte (IR) pentru bumbac, toleranța la erbicide (HT) pentru rapiță, toleranța la erbicide (HT) a grâului nemodificat genetic și cercetarea cu privire la mai multe tipuri de culturi. Comisia consideră că este probabil ca tranzacția să împiedice în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește concurența în domeniul inovării cu privire la inovarea în ansamblu privind toleranța la erbicide și rezistența la insecte pentru aceste culturi, prin eliminarea concurenței reale sau potențiale în domeniul inovării între părți.

5.2.3.3.   Consolidarea poziției dominante a întreprinderii Monsanto

85.

Monsanto deține poziția dominantă pe piețele relevante, dar și la nivel de industrie datorită efectului de pârghie creat ca urmare a utilizării de către Monsanto a platformei RoundupReady pentru mai multe culturi. În acest context, Bayer este unul dintre puținii concurenți rămași și, în același timp, deosebit de activ și dotat cu resursele necesare, care ar putea reprezenta o provocare pentru Monsanto. În acest context, investigația Comisiei a confirmat un risc probabil de blocare a altor concurenți în materie de trăsături. Comisia consideră că tranzacția ar consolida o poziție dominantă pentru Monsanto.

5.2.4.    Protecția culturilor

5.2.4.1.   Gestionarea buruienilor

(A)   Erbicide neselective agricole și neagricole (efecte necoordonate asupra concurenței actuale și potențiale în ceea ce privește produsele și prețurile)

86.

În SEE, Monsanto vinde numai glifosat, în mare parte sub marca Roundup. Glifosatul este cel mai bine vândut AI pentru protecția culturilor la nivel mondial, în mare parte datorită utilizării sale peste culturi tolerante la erbicide, dar și în SEE. De asemenea, Monsanto dezvoltă [produse în curs de dezvoltare].

87.

În SEE, Bayer produce și vinde erbicide neselective în principal pe bază de glufosinat AI. De asemenea, Bayer vinde cantități limitate de preparate pe bază de glifosat. La ora actuală, Bayer intenționează să lanseze [produs în curs de dezvoltare]. În cele din urmă, Bayer are o serie de proiecte diferite în curs de dezvoltare [liniile de cercetare pentru dezvoltarea erbicidelor neselective (NSH) 1, 2 și 3] care vizează franciza Monsanto pentru glifosat.

88.

În ceea ce privește suprapunerile dintre produsele disponibile în prezent în SEE, părțile au cote combinate de piață la nivel național ridicate, prezentând o creștere în temeiul tuturor definițiilor plauzibile ale pieței, atât pentru utilizări agricole, cât și pentru utilizări neagricole (cum ar fi gestionarea vegetației industriale precum drumurile, căile ferate etc.), susceptibile să conducă la efecte necoordonate sau chiar la crearea/consolidarea pozițiilor dominante. Analiza de piață a confirmat faptul că, deși produsele părților sunt diferențiate, acestea sunt într-adevăr concurenți direcți pentru un număr semnificativ de nevoi și sunt concurenți apropiați, chiar și doar pentru motivul că sunt cei mai apropiați doi dintre un număr de cel mult trei producători de erbicide neselective din SEE.

89.

De asemenea, Comisia a constatat că părțile se străduiesc să își mențină sau, dacă este posibil, chiar să își consolideze pozițiile pe piețele agricole ale erbicidelor neselective prin lansarea de produse viitoare direct concurente.

90.

Comisia consideră că, deși presiunea de reglementare pare să afecteze piața erbicidelor neselective în SEE, aceasta nu afectează toate piețele naționale relevante ci cel mai mult pare să afecteze un AI concurent, ceea ce face ca glifosatul și glufosinatul să devină concurenți și mai apropiați.

91.

Comisia a evaluat, de asemenea, constrângerile concurențiale din partea concurenților terți. În ansamblu, Comisia consideră că este puțin probabil ca concurenții să constituie o constrângere concurențială semnificativă în urma tranzacției.

92.

Din aceste motive, Comisia consideră că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă pe piața erbicidelor agricole neselective pentru culturile perene și cea a erbicidelor neagricole (în faza anterioară postemergenței și în faza de postemergență pentru utilizările în ceea ce privește gestionarea vegetației industriale).

(B)   Inovare pentru erbicidele neselective (efecte necoordonate asupra concurenței în domeniul inovării)

93.

În ceea ce privește concurența în domeniul inovării, care implică produse în curs de dezvoltare aflate în stadii incipiente, în urma investigației au reieșit suprapuneri directe între produsele în curs de dezvoltare ale Monsanto (între care este inclusă și o colaborare cu Sumitomo cu privire la proprietăți chimice inovatoare) și produsele în curs de dezvoltare aflate în față incipientă ale Bayer [în care sunt incluse și liniile de cercetare pentru dezvoltarea erbicidelor neselective (NSH) 1, 2 și 3] care sunt adaptate pentru a ataca franciza pentru glifosat în toate utilizările sale (erbicidarea după recoltare, peste culturile rezistente la erbicide și culturi perene). În urma investigației Comisiei a reieșit că părțile sunt concurenți importanți și apropiați în spațiul de inovare privind erbicidele neselective.

94.

Comisia consideră că este probabil ca stimulentele părților de a-și continua în mod independent eforturile de cercetare și dezvoltare aflate în concurență directă între ele să fie reduse în urma tranzacției.

95.

În urma investigației Comisiei a mai reieșit și că constrângerea care ar fi exercitată în urma tranzacției de către concurenții rămași ar fi insuficientă.

96.

Din aceste motive, Comisia consideră că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește inovarea în sectorul erbicidelor neselective, deoarece probabil ar elimina o constrângere concurențială importantă și directă, care ar putea dăuna concurenței în domeniul inovării în sectorul erbicidelor neselective prin combinarea capacităților de inovare și a portofoliilor de produse în acest sector.

(C)   Sisteme de toleranță la erbicide (efecte necoordonate asupra concurenței în domeniul inovării)

97.

Deși sistemele de toleranță la erbicide nu sunt în prezent utilizate în mod semnificativ în SEE deoarece trăsăturile modificate genetic legate de toleranța la erbicide nu sunt în general aprobate, Comisia se consideră competentă să evalueze sistemele la nivel mondial pentru aceleași motive ca cele explicate mai sus în ceea ce privește trăsăturile/combinațiile de trăsături ale culturilor de câmp (a se vedea punctele 76-77), care reprezintă una dintre componentele-cheie ale acestor sisteme.

98.

Tranzacția ar determina efecte necoordonate asupra inovării pentru sistemele independente pentru care Bayer și Monsanto au urmat căi paralele, iar acest lucru ar continua să se întâmple și în absența tranzacției, inclusiv în ceea ce privește sistemele de toleranță la erbicide nemodificate genetic pentru grâu unde [planuri de afaceri] foarte puțini [planuri de afaceri] actori par să fie activi.

99.

În special, ambele părți lucrează la niveluri suplimentare bazate pe modalitățile de acțiune [linia de cercetare 2 pentru dezvoltarea erbicidelor neselective] și [linia de cercetare 3 pentru dezvoltarea erbicidelor neselective], în vederea completării sistemelor lor respective de toleranță la erbicide în cadrul culturilor și la nivel mondial, atât Bayer, cât și al Monsanto depunând eforturi similare în paralel în ceea ce privește [produs în curs de dezvoltare] în [linia de cercetare 3 pentru dezvoltarea erbicidelor neselective].

100.

În plus, ambele părți au dezvoltat capabilități puternice pentru a descoperi și a dezvolta [produse în curs de dezvoltare], iar Bayer lucrează în prezent la [produs în curs de dezvoltare].

101.

Comisia consideră că este probabil ca stimulentele părților de a-și continua în mod independent eforturile de cercetare și dezvoltare aflate în concurență directă între ele în ceea ce privește sistemele de toleranță la erbicide să fie reduse în urma tranzacției.

102.

În plus, Comisia consideră că există o constrângere limitată față de eforturile de inovare ale concurenților în acest domeniu, având în vedere barierele mari în ceea ce privește intrarea pe piață în materie de inovare, atât în ceea ce privește sistemele de toleranță la erbicide, cât și trăsăturile – două componente-cheie ale sistemelor de toleranță la erbicide – și în mod specific pentru sistemele de toleranță la erbicide.

103.

Comisia consideră că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește inovarea privind sistemele de toleranță la erbicide, deoarece ar elimina constrângerile concurențiale importante pe care părțile le exercită înaintea tranzacției.

5.2.4.2.   Tratarea semințelor

(A)   Tratarea semințelor cu nematocide (concurență potențială)

104.

În prezent, în SEE nu se comercializează tratamente pentru semințe pe bază de nematocide. Ambele părți intenționează să lanseze tratamentele pentru semințe cu nematocide în SEE în viitorul apropiat.

105.

Comisia consideră că părțile sunt concurenți importanți și apropiați pe piețele pentru tratamentele pentru semințe cu nematocide pentru [culturi] la nivelul întregului SEE. Investigația de piață indică faptul că [planurile de integrare].

106.

Concurenții părților sunt considerabil mai mici și nu dispun de capacitățile sau de amploarea și sfera de acțiune a actorilor mai mari.

107.

Comisia concluzionează că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește tratarea semințelor cu nematocide pentru [culturi] în toate statele membre ale SEE în care aceste culturi sunt cultivate, deoarece este probabil că aceasta să elimine o constrângere concurențială importantă și ar avea ca rezultat efecte necoordonate în ceea ce privește concurența în materie de produse și prețuri.

(B)   Tratarea semințelor cu fungicide și insecticide (efecte verticale)

108.

Bayer este un actor important în SEE, în special în tratarea semințelor cu insecticide pentru porumb, în timp ce Monsanto nu mai este activ în tratarea semințelor în SEE […]. Prin urmare, nu există o suprapunere între părți în SEE în ceea ce privește tratamentul semințelor cu insecticide și fungicide. Cu toate acestea, tranzacția dă naștere unei relații verticale între piața din amonte pentru tratarea semințelor și piața din aval a semințelor (tratate) în care atât Bayer, cât și Monsanto sunt active.

109.

În ceea ce privește tratarea semințelor cu insecticide, tranzacția dă naștere unei piețe afectate în raport cu tratarea semințelor cu insecticide pentru porumb și rapiță în mai multe state membre.

110.

Deși Bayer deține o poziție puternică în ceea ce privește tratarea semințelor pe mai multe dintre aceste piețe, Comisia consideră că este probabil ca Bayer să nu mențină această poziție din cauza (i) modului în care evoluează situația privind reglementarea și (ii) aparenta intrare iminentă pe piață a unor noi actori.

111.

Prin urmare, Comisia consideră că, în urma tranzacției, părțile nu ar avea probabil capacitatea și motivația de a se angaja într-o strategie de blocare a actorilor de pe piața semințelor de porumb tratate cu insecticide.

112.

În plus, Comisia consideră că, în urma tranzacției, părțile nu ar avea o putere de piață semnificativă pe piețele din aval.

113.

În ceea ce privește tratarea semințelor cu fungicide, pe cele două piețe afectate în amonte (Austria și Regatul Unit), Bayer este activă doar ca revânzător de produse generice care pot fi produse și vândute de alți furnizori. În plus, investigația a indicat că, deși pe piața națională vizată, Bayer este singurul furnizor, la nivelul SEE există și alți furnizori care ar putea intra pe piețele din Austria și din Regatul Unit.

5.2.4.3.   Fungicide (concurență în domeniul inovării)

114.

Nu există suprapuneri în cadrul SEE pentru fungicide, întrucât Monsanto nu comercializează în prezent astfel de produse în SEE. Suprapunerile dintre Bayer și Monsanto se limitează la suprapunerile în materie de inovare.

115.

Investigația a indicat faptul că Bayer și Monsanto nu sunt concurenți apropiați în domeniul inovării și că există un număr suficient de concurenți activi în aceleași spații de inovare, care ar menține o presiune concurențială suficientă în urma tranzacției.

116.

Având în vedere dovezile pe care le are la dispoziție, Comisia consideră că tranzacția nu ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă cu privire la concurența în domeniul inovării privind fungicidele.

5.2.4.4.   Insecticide (concurență în domeniul inovării)

117.

Nu există suprapuneri în cadrul SEE pe piața produselor pentru insecticide, întrucât Monsanto nu comercializează în prezent astfel de produse în SEE. Suprapunerile dintre Bayer și Monsanto se limitează la suprapunerile în materie de inovare.

118.

Având în vedere dovezile pe care le are la dispoziție, Comisia consideră că tranzacția nu ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă cu privire la inovarea privind insecticidele.

5.2.4.5.   Produsele microbiene de eficientizare a culturilor (concurență în domeniul inovării)

119.

La ora actuală, nu există o suprapunere între părți în ceea ce privește biostimulatorii și biofertilizatorii în SEE, întrucât Monsanto nu comercializează în prezent astfel de produse în SEE.

120.

Comisia constată că, deși tranzacția propusă va reuni doi actori importanți în ceea ce privește produsele biologice, vor exista în continuare numeroși alți actori cu capacități importante de inovare și care pot să aducă noi produse pe piață.

121.

În ceea ce privește echilibrul, Comisia consideră că tranzacția nu ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește tratarea semințelor cu produse microbiene de eficientizare a culturilor, atât în ceea ce privește concurența în materie de produse și prețuri, cât și concurența în materie de inovare.

5.2.4.6.   Sănătatea albinelor (concurență în domeniul inovării)

122.

Nu există suprapuneri în cadrul SEE pe piața produselor de sănătate pentru albine care vizează acarienii Varroa, întrucât Monsanto nu comercializează în prezent astfel de produse în SEE. Suprapunerile dintre Bayer și Monsanto se limitează la suprapunerile în materie de inovare.

123.

Comisia consideră că dovezile disponibile nu sunt suficiente pentru a stabili la un nivel corespunzător dacă tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă cu privire la concurența în domeniul inovării în produsele de sănătate pentru albine care vizează acarienii Varroa în SEE.

5.2.5.    Prescripții agronomice digitalizate

124.

Comisia consideră că (i) Bayer și Monsanto sunt concurenți potențiali pe piața furnizării de prescripții digitalizate pe bază de fungicide pentru culturile de câmp.

125.

Bayer [produs în curs de dezvoltare].

126.

Monsanto este pe punctul de a își lansa platforma agricolă digitală în SEE, FielView și [produs în curs de dezvoltare].

127.

În plus, Comisia consideră că (ii) în absența tranzacției, este probabil ca Bayer și Monsanto să impună constrângeri concurențiale importante între ele și față de alți concurenți. Monsanto este considerat lider în agricultura digitală la nivel mondial, iar Bayer este un actor principal pentru agricultura digitală în Europa; iar ambele întreprinderi au capacitățile ample necesare pentru dezvoltarea și îmbunătățirea prescripțiilor digitalizate, inclusiv accesul la date agronomice importante private și ale părților terțe.

128.

În plus, (iii) Bayer și Monsanto sunt comparabile doar cu un număr limitat de concurenți care este puțin probabil să exercite un nivel suficient de presiune concurențială în urma tranzacției în ceea ce privește prescripțiile digitalizate pe bază de fungicide pentru culturile de câmp din SEE.

129.

În plus, Comisia consideră că: (iv) agricultura digitală, inclusiv prescripțiile digitalizate, se caracterizează prin avantajul primului venit; și că (v) în urma tranzacției, este probabil ca eforturile de inovare ale Bayer în domeniul agriculturii digitale să fie total sau parțial întrerupte.

130.

Prin urmare, Comisia consideră că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește prescripțiile agronomice digitalizate, din cauza eliminării unei constrângeri concurențiale importante pe piață, în special pe piața furnizării de prescripții digitalizate pe bază de fungicide pentru culturile de câmp în toate statele membre ale SEE, în care părțile [produs în curs de dezvoltare].

5.2.6.    Integrarea semințelor și a produselor de protecție a culturilor (efecte conglomerate)

131.

Bayer este un actor principal în ceea ce privește protecția culturilor la nivel mondial, în timp ce Monsanto este un actor principal la nivel mondial în ceea ce privește trăsăturile, semințele și agricultura digitală. Comisia a efectuat o evaluare detaliată a probabilității ca tranzacția să împiedice în mod semnificativ concurența efectivă în SEE din cauza efectelor conglomerate care au condus la blocarea concurenților, în special din cauza grupării produselor de protecție a culturilor și a semințelor, posibil facilitată de agricultura digitală.

132.

Comisia a evaluat capacitatea și motivația entității rezultate în urma concentrării de a se angaja în strategii de grupare atât la nivel de distribuitor, cât și la nivel de producător, precum și impactul probabil al acestor strategii asupra concurenței.

133.

Investigația Comisiei nu a confirmat faptul că părțile au suficientă putere de piață în general și, în special, putere asupra distribuitorilor (care se pare că au o putere de cumpărare importantă) sau a producătorilor (care par a fi reticenți în a primi recomandări și sugestii privind grupările de la furnizorii de factori de producție agricolă) pentru a se angaja cu succes în strategii de grupare.

134.

Mai mult, din moment ce trăsăturile modificate genetic ale culturilor sunt foarte puțin utilizate în Europa, puterea de piață suplimentară rezultată în urma tranzacției este limitată.

135.

În orice caz, pe baza dovezilor disponibile, chiar dacă părțile ar fi capabile să urmeze strategii de grupare, cota de piață rezervată pentru actorii cu un singur produs ar fi mică și ar rămâne în continuare un număr suficient de rivali.

136.

În plus, rivalii rămași ar avea probabil capacitatea și motivația de a reacționa în mod eficace.

137.

În plus, activitățile emergente ale părților în domeniul agriculturii digitale în SEE nu sunt, de asemenea, considerate de natură să modifice concluziile menționate mai sus cu privire la potențialul privind grupările pe termen mediu, deoarece acestea abia sunt în curs de dezvoltare și lansare. Concluziile privind impactul acestora asupra facilitării grupării sunt dificil de tras, având în vedere caracterul emergent al acestor modele de afaceri.

138.

Rezumând, prin urmare, deși entitatea rezultată în urma concentrării poate încerca să se angajeze în anumite strategii de grupare în viitor, Comisia nu poate concluziona că tranzacția ar avea o probabilitate suficientă de a avea efecte anticoncurențiale semnificative ca urmare a grupării.

5.2.7.    Preocupări nelegate de concurență

139.

În timpul procedurilor de fuziune, un număr de terți au exprimat Comisiei preocupări cu privire la efectele potențiale ale tranzacției care nu au fost legate de protecția concurenței efective, de exemplu în ceea ce privește mediul, dezvoltarea durabilă și sănătatea publică, precum și sectorul agricol.

140.

Deși Comisia a examinat în mod serios aceste observații, a evaluat compatibilitatea tranzacției cu piața internă pe baza testului stabilit la articolul 2 alineatul (2) din Regulamentul privind concentrările economice, luând în considerare. în cadrul evaluării efectelor concurenței, preocupările nelegate de concurență implicate de tranzacție, numai în măsura permisă și impusă de Tratat și de Regulamentul privind concentrările economice, de exemplu în contextul evaluării concurenței în materie de inovare.

6.   MĂSURI CORECTIVE

141.

Pentru ca tranzacția să fie compatibilă cu piața internă, la 2 februarie 2018, partea care a efectuat notificarea a prezentat primele angajamente, care au fost testate de Comisie pe piață.

142.

Testarea pieței a fost în mare parte pozitivă atât în ceea ce privește domeniul de aplicare al măsurii corective, cât și în ceea ce privește BASF în calitate de cumpărător al pachetului de măsuri corective pentru BASF, însă în urma testării au fost identificate câteva deficiențe pe care partea care a efectuat notificarea a încercat să le soluționeze prin prezentarea angajamentelor finale la 16 februarie 2018.

143.

Angajamentele finale cuprind două componente principale: (i) un angajament de a cesiona către BASF activitățile și activele referitoare la semințe și trăsături pentru culturile de câmp, protecția culturilor și agricultura digitală (4) („Pachetul BASF de cesionare a activității”) și (ii) un angajament de a cesiona activitatea Bayer la nivel mondial, în legătură cu semințele de legume („Activitatea cesionată în legătură cu semințele de legume”).

6.1.   Pachetul de cesionare a activității BASF

144.

Angajamentele finale identifică BASF în calitate de cumpărător al Pachetului BASF de cesionare a activității și conțin o clauză referitoare la cumpărătorul inițial, ceea ce înseamnă că tranzacția poate fi pusă în aplicare numai după ce Comisia a aprobat (1) BASF în calitate de cumpărător al Pachetului BASF de cesionare a activității și (2) acordurile finale de vânzare și cumpărare.

145.

În decizie, Comisia nu efectuează o evaluare finală pentru a constata dacă BASF este un cumpărător adecvat și nici dacă acordurile dintre partea care a efectuat notificarea și BASF sunt conforme cu decizia și angajamentele finale. Acest lucru se datorează faptului că acordurile finale dintre Bayer și BASF nu au fost încă încheiate și o serie de aspecte referitoare la caracterul adecvat al BASF în calitate de cumpărător necesită investigații suplimentare. Comisia va efectua această evaluare separat, după adoptarea deciziei. Cu toate acestea, Comisia a luat în considerare, la evaluarea angajamentelor finale, activele/capacitățile BASF în calitate de cumpărător propus.

6.1.1.    Activitățile cesionate în legătură cu culturile de câmp

146.

Angajamentele finale privind activitățile cesionate în legătură cu culturile de câmp presupun cesionarea de către Bayer a întregii sale activități în legătură cu semințele și trăsăturile pentru culturile de câmp la nivel mondial (inclusiv activitățile de cercetare), sub rezerva anumitor excepții limitate.

147.

Activitățile cesionate în legătură cu culturile de câmp includ, de asemenea, personalul-cheie și o serie de acorduri tranzitorii de servicii care urmează să fie furnizate de Bayer întreprinderii BASF.

148.

Comisia consideră că angajamentele finale, care impun Bayer să cesioneze activitățile în legătură cu culturile de câmp, vor elimina suprapunerile orizontale pe toate piețele semințelor și trăsăturilor pentru culturile de câmp, acolo unde Comisia a identificat preocupări legate de concurență. De asemenea, cesionarea activităților în legătură cu culturile de câmp va garanta faptul că poziția dominantă a Monsanto pe piețele trăsăturilor culturilor de câmp nu este consolidată suplimentar. În cele din urmă, cesionarea activităților de cercetare în materie de trăsături ale întreprinderii Bayer va răspunde, de asemenea, preocupărilor identificate de Comisie în ceea ce privește concurența în domeniul inovării.

6.1.2.    Cesionarea activității în legătură cu glufosinatul de amoniu și a activelor referitoare la glifosat

149.

Activitatea cesionată în legătură cu glufosinatul de amoniu reprezintă întreaga activitate desfășurată de Bayer la nivel mondial, fără nicio excepție. Aceasta include toate activele corporale și necorporale, inclusiv 15 membri-cheie ai personalului. Sunt prevăzute o serie de acorduri de furnizare tranzitorii și pe termen lung care să asigure viabilitatea și competitivitatea acesteia din prima zi și pe termen lung.

150.

Activele referitoare la glifosat includ toate erbicidele neselective (agricole și neagricole) prezente și viitoare pe bază de glifosat, deținute de Bayer exclusiv în SEE (Bayer păstrează aceste produse în afara SEE). Acestea includ întregul personal relevant, inclusiv 6 membri-cheie ai personalului. Acestea nu includ activele de producție, dar sunt prevăzute o serie de acorduri de furnizare tranzitorii și pe termen lung care să asigure viabilitatea și competitivitatea acestora din prima zi și pe termen lung.

151.

Cesionarea activității în legătură cu glufosinatul de amoniu și a activelor referitoare la glifosat elimină întreaga suprapunere între produsele existente ale părților pe bază de glifosat și glufosinat în ceea ce privește erbicidele neselective (agricole și neagricole) în SEE și răspunde preocupărilor Comisiei cu privire la erbicidele neselective agricole și neagricole din SEE.

6.1.3.    Activele privind tratarea semințelor  (5)

152.

Activele privind tratarea semințelor includ, în special, activele necesare pentru facilitarea cesionării la nivel mondial a mărcilor Bayer Poncho, VOTiVO, Poncho/VOTiVO, VOTiVO/RedigoM, VOTiVO 2.0, Poncho/VOTiVO 2.0, COPeO, și ILeVO în legătură cu tratarea semințelor, precum și a produselor aflate în curs de dezvoltare, către BASF. Activele privind tratarea semințelor includ, dar nu se limitează la, drepturi de proprietate intelectuală, toate datele și know-how-ul, toate înregistrările de produse și transmiterile normative aflate în curs de examinare, activele de vânzări și marketing, precum și contractele specifice activelor privind tratarea semințelor. De asemenea, Bayer se angajează să furnizeze aceste produse pentru BASF la un cost variabil pentru o perioadă limitată de timp (până când BASF poate stabili o sursă alternativă de producție).

153.

Angajamentele finale referitoare la activele privind tratarea semințelor vor elimina suprapunerile orizontale dintre activitățile respective ale părților în ceea ce privește tratarea semințelor cu nematocide și vor soluționa, astfel, preocupările Comisiei.

6.1.4.    Transferurile de date și licențele privind [liniile de cercetare referitoare la erbicidele neselective (NSH) 1, 2 și 3]

154.

Obiectivul transferurilor de date și al licențelor privind [liniile de cercetare referitoare la erbicidele neselective (NSH) 1, 2 și 3] este acela de a reproduce poziția concurențială deținută de Bayer în absența tranzacției, în ceea ce privește inovarea în domeniul erbicidelor neselective și al sistemului de toleranță la erbicide (în combinație cu cesionarea organizației din cadrul Bayer care se ocupă cu cercetarea trăsăturilor, ca parte a cesionării activităților în legătură cu culturile de câmp).

155.

Transferurile de date și licențele privind [liniile de cercetare referitoare la erbicidele neselective (NSH) 1, 2 și 3] includ date și know-how de pe teren, precum și o licență exclusivă privind aplicațiile pentru erbicidele neselective. Acestea includ unul sau doi oameni de știință importanți ca personal-cheie pentru fiecare linie de cercetare, precum și opțiunea BASF de a oferi locuri de muncă unui număr suplimentar de trei angajați ai Bayer - care să fie considerați personal-cheie - care să își desfășoare activitatea în oricare dintre cele trei linii de cercetare.

156.

Transferurile de date și licențele privind [liniile de cercetare referitoare la erbicidele neselective (NSH) 1, 2 și 3] răspund preocupărilor Comisiei privind inovarea pentru erbicidele neselective și sistemele de toleranță la erbicide (în combinație cu cesionarea organizației din cadrul Bayer care se ocupă cu cercetarea trăsăturilor, ca parte a cesionării activităților în legătură cu culturile de câmp și cu acordurile de furnizare a izoxaflutolului).

6.1.5.    Activele privind agricultura digitală  (6)

157.

Obiectivul cesionării activelor Bayer privind agricultura digitală este acela de a permite BASF să reproducă poziția concurențială deținută de Bayer în absența tranzacției.

158.

Angajamentul final cuprinde cesionarea completă către BASF a activității în legătură cu agricultura digitală la nivel mondial, cu o licență limitată redobândită de Bayer în afara Americii de Nord.

6.2.   Pachetul privind semințele de legume

159.

Activitatea cesionată în legătură cu semințele de legume se compune din activitățile Bayer privind semințele de legume la nivel mondial, care includ entitățile juridice, site-urile, activele, mărcile, angajații/personalul-cheie, listele de clienți etc., cu excluderi limitate.

160.

Unul dintre criteriile aplicabile cumpărătorului este acela că cumpărătorul este un participant nou pe piață, adică nu controlează deja (direct sau indirect) niciun fel de activitate cu semințe de legume. Acest criteriu va asigura același număr de actori ca și înaintea tranzacției pe piețele semințelor de legume.

161.

Prin urmare, cesionarea activității privind semințele de legume elimină suprapunerile orizontale dintre activitățile Bayer și Monsanto în ceea ce privește semințele de legume. De asemenea, Comisia consideră cesionarea activității privind semințele de legume ca fiind o afacere viabilă și competitivă. A existat interes exprimat de potențiali cumpărători.

7.   CONCLUZIE

162.

Din motivele menționate anterior, decizia conchide că propunerea de concentrare nu va denatura semnificativ concurența efectivă de pe piața internă sau din cadrul unei părți semnificative a acesteia.

163.

În consecință, concentrarea notificată ar trebui declarată compatibilă cu piața internă și cu Acordul privind SEE, în conformitate cu articolul 2 alineatul (2) și cu articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul privind concentrările economice și cu articolul 57 din Acordul privind SEE.

(1)  JO L 24, 29.1.2004, pp. 1.

(2)  JO C 286, 30.8.2017, p. 1.

(3)  Decizia Comisiei din 11.4.2018 de modificare a angajamentelor în cazul M.8084 – Bayer/Monsanto, C(2018) 2208 final.

(4)  La 11 aprilie 2018, Comisia a aprobat solicitarea Bayer de a modifica angajamentele privind protecția culturilor (tratarea semințelor) și agricultura digitală (a se vedea punctul 7).

(5)  Descrierea activelor privind tratarea semințelor reflectă angajamentele finale modificate, astfel cum au fost aprobate de Comisie la 11 aprilie 2018 (a se vedea punctul 7).

(6)  Descrierea activelor privind agricultura digitală reflectă angajamentele finale modificate, astfel cum au fost aprobate de Comisie la 11 aprilie 2018 (a se vedea punctul 7).


Top