EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0781

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind datele referitoare la impactul bugetar al actualizării anuale pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, precum și a coeficienților corectori aplicați acestora

COM/2018/781 final

Bruxelles, 30.11.2018

COM(2018) 781 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind datele referitoare la impactul bugetar al actualizării anuale pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, precum și a coeficienților corectori aplicați acestora


1.OBIECTIVUL RAPORTULUI

Obiectivul prezentului raport este îndeplinirea obligației care revine Comisiei, prevăzută la articolul 65 alineatul (1) din Statutul funcționarilor Uniunii Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene (Statutul), de a furniza date legate de impactul bugetar al remunerațiilor și pensiilor funcționarilor Uniunii ținând cont de actualizarea pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, precum și a coeficienților corectori aferenți.

Actualizarea pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE este pusă în aplicare în conformitate cu anexa XI la Statut și trebuie să aibă loc înainte de sfârșitul anului. Aceasta se bazează pe datele statistice pregătite de Oficiul de Statistică al UE, de comun acord cu institutele naționale de statistică din statele membre, care reflectă situația la 1 iulie 2018 din statele membre.

2.INFORMAȚII DE CONTEXT

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1023/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2013 a modificat mecanismul de actualizare a plăților, denumit „metoda”, permițând o actualizare automată a tuturor salariilor, pensiilor și indemnizațiilor. În acest scop, sumele și coeficienții corectori relevanți cuprinși în Statut ar trebui înțeleși ca sume și coeficienți corectori de referință care sunt supuși unei actualizări periodice și automate. Aceste sume și coeficienți corectori actualizați ar trebui să fie publicați de către Comisie în termen de două săptămâni de la actualizare, în seria C a Jurnalului Oficial (JO) al UE, spre informare.

În temeiul articolului 65 alineatul (4) din Statut, în anii 2013 și 2014 nu poate avea loc nicio actualizare a remunerațiilor și pensiilor personalului UE care își desfășoară activitatea în Belgia și în Luxemburg, prin urmare în 2013 și 2014 nu a avut loc nicio actualizare a salariilor personalului UE care își desfășura activitatea în Belgia și în Luxemburg. Această măsură s-a adăugat ajustării limitate a salariilor și pensiilor pentru 2011 și 2012, de 0 % și, respectiv, de 0,8 %, care a fost rezultatul abordării globale de a soluționa litigiile privind ajustarea remunerațiilor și pensiilor pentru
anii 2011 și 2012.

Personalul UE a suferit o pierdere semnificativă a puterii reale de cumpărare în perioada 2004-2018, mai mare decât cea a funcționarilor publici naționali din statele membre. În perioada respectivă, membrii personalului UE au pierdut în jur de 10,5 % din puterea lor de cumpărare, ca urmare a efectului combinat al reformelor Statutului funcționarilor din 2004 și 2013 și al reducerii ajustării salariilor. În aceeași perioadă, puterea de cumpărare a funcționarilor publici din administrațiile centrale ale statelor membre a scăzut cu 1,8 %.

Efectul combinat al neaplicării metodei de ajustare salarială în 2011 și 2012 și al înghețării remunerațiilor și pensiilor în 2013 și 2014 a adus economii de aproximativ 3 miliarde EUR în perioada corespunzătoare cadrului financiar multianual (CFM) 2014-2020 și de aproximativ 500 de milioane EUR anual, pe termen lung. În ansamblu, ultima revizuire a Statutului funcționarilor a generat economii de aproximativ 4,3 miliarde EUR la nivelul costurilor administrative, pe durata CFM. În plus, măsurile specifice care nu au efect bugetar direct, cum ar fi creșterea timpului de lucru și reducerea concediului anual fără compensații salariale reprezintă aproximativ 1,5 miliarde EUR pentru instituții.

3.Dispoziții legale privind actualizarea remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE și a coeficienților corectori aplicați acestora

3.1.Actualizarea remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE [articolul 65 alineatul (1) al doilea paragraf din Statut]

Articolul 65 alineatul (1) al doilea paragraf din Statut prevede că anumite sume menționate în articol care fixează salariile de bază și diversele indemnizații și coeficienți se actualizează anual în conformitate cu anexa XI. Comisia publică sumele actualizate, în termen de două săptămâni de la actualizare, în seria C a JO al UE, spre informare.

De asemenea, articolul 65 alineatul (3) din Statut prevede că aceste sume [menționate la articolul 65 alineatul (1) al doilea paragraf] sunt considerate a fi sume a căror valoare reală la un moment dat se actualizează fără a se recurge la un alt act legislativ.

Articolul 65a din Statut prevede că normele de punere în aplicare a articolelor 64 și 65 din Statut sunt stabilite în anexa XI.

În conformitate cu articolul 3 din anexa XI la Statut, actualizarea remunerațiilor și pensiilor în temeiul articolului 65 din Statut decurge în mod direct din evoluția puterii de cumpărare a salariilor din administrațiile naționale (indicatorul specific) și din evoluția costului vieții în Belgia și în Luxemburg (indicele comun).

Indicatorul specific măsoară variația remunerației nete, fără inflație, a funcționarilor publici din administrațiile centrale ale statelor membre. Eurostat calculează acest indicator pe baza informațiilor furnizate de cele unsprezece state membre menționate la articolul 1 alineatul (4) din anexa XI.

Indicele comun măsoară evoluția costului vieții în Belgia și în Luxemburg pentru funcționarii UE, în funcție de distribuția personalului care își desfășoară activitatea în aceste două state membre. Eurostat calculează acest indice pe baza informațiilor privind prețurile furnizate de autoritățile belgiene și luxemburgheze și a informațiilor privind numărul membrilor personalului din bazele de date interne ale instituțiilor UE.

În plus, articolul 10 din anexa XI la Statut stabilește o clauză de moderare,
care prevede că valoarea indicatorului specific face obiectul unei limite superioare

de +2 % și al unei limite inferioare de -2 %. În cazul în care valoarea indicatorului specific depășește această limită, la stabilirea actualizării anuale se utilizează, în schimb, valoarea acestei limite. Limita se va aplica apoi începând cu 1 iulie, iar partea rămasă a actualizării anuale se va aplica începând cu data de 1 aprilie a anului următor.

Articolul 11 din anexa XI la Statutul funcționarilor stabilește o clauză de exceptare aplicabilă în cazul unei scăderi a produsului intern brut total al UE. Clauza de exceptare se aplică în cazul în care valoarea indicatorului specific este pozitivă, însă se înregistrează o scădere a produsului intern brut total al UE pentru anul în curs. Într-un astfel de caz, la calcularea actualizării anuale se utilizează numai o parte a indicatorului specific, partea rămasă urmând a se plăti cu întârziere sau deloc.

3.2.Actualizarea coeficienților corectori aplicați remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE în cadrul UE (articolul 64
al doilea paragraf)

În conformitate cu articolul 64 din Statut, remunerației unui funcționar exprimată în euro i se aplică un coeficient corector mai mare, mai mic sau egal cu 100 %, în funcție de condițiile de viață din diferitele locuri de repartizare. Nu se aplică niciun coeficient corector în Belgia și Luxemburg, având în vedere rolul special, de referință, al acestor două locuri de repartizare, ca sedii principale și originare ale majorității instituțiilor.

De asemenea, coeficienții corectori se instituie, se suprimă sau se actualizează anual, în conformitate cu anexa XI. În legătură cu această actualizare, toate valorile sunt considerate valori de referință. Comisia publică sumele actualizate, în termen de două săptămâni de la actualizare, în seria C a JO al UE, spre informare.

În conformitate cu articolul 3 din anexa XI la Statut, actualizarea coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor și pensiilor se calculează pe baza raporturilor dintre paritățile economice corespunzătoare menționate la articolul 1 din anexa XI și cursurile de schimb precizate la articolul 63 din Statut pentru țările relevante.

Paritățile economice pentru remunerații stabilesc echivalența puterii de cumpărare a remunerațiilor plătite la Bruxelles, ca oraș de referință, cu puterea de cumpărare a remunerațiilor plătite în celelalte locuri de repartizare. Eurostat calculează aceste parități de comun acord cu institutele statistice naționale ale statelor membre.

Paritățile economice pentru pensii stabilesc echivalența puterii de cumpărare a pensiilor plătite în Belgia, ca țară de referință, cu puterea de cumpărare a remunerațiilor plătite în celelalte țări de reședință. Eurostat calculează aceste parități de comun acord cu institutele statistice naționale. În temeiul articolului 20 din anexa XIII la Statutul funcționarilor, coeficienții corectori se aplică doar acelei părți din pensie care corespunde drepturilor de pensie dobândite înainte de 1 mai 2004. Coeficientul corector minim aplicabil pensiilor este de 100.

În temeiul articolului 17 alineatul (3) din anexa VII la Statutul funcționarilor, se aplică coeficienți corectori specifici anumitor transferuri efectuate de către funcționari și de către ceilalți agenți.

3.3.Actualizarea coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe [articolul 13 alineatul (1) din anexa X la Statut]

Articolele 11, 12 și 13 din anexa X la Statut prevăd dispoziții privind plata remunerației funcționarilor și celorlalți agenți care își desfășoară activitatea în țări terțe. Remunerația se plătește în euro în UE și este supusă ponderării aplicabile remunerației funcționarilor angajați în Belgia, însă, la cererea unui funcționar, întreaga remunerație sau o parte din aceasta poate fi plătită în moneda țării de repartizare. În acest caz, se aplică coeficientul corector aferent locului de repartizare, iar remunerația se convertește la cursul de schimb corespunzător.

Pentru a se garanta, pe cât posibil, faptul că funcționarii, agenții temporari și agenții contractuali ai Uniunii au o putere de cumpărare echivalentă indiferent de locul de repartizare, coeficientul corector se actualizează o dată pe an în conformitate cu regulile stabilite în anexa XI la Statut. În legătură cu această actualizare, toate valorile sunt considerate valori de referință. Comisia publică sumele actualizate, în termen de două săptămâni de la actualizare, în seria C a JO al UE, spre informare.

Pentru a stabili echivalența puterii de cumpărare a remunerațiilor plătite la Bruxelles cu puterea de cumpărare a remunerațiilor plătite în celelalte locuri de repartizare, Eurostat calculează paritățile economice. Coeficientul corector este factorul care rezultă din împărțirea valorii parității economice la cursul de schimb. Cursurile de schimb utilizate se stabilesc în conformitate cu normele de execuție a bugetului general al UE și corespund datei de aplicare a coeficienților corectori.

3.4.Actualizarea intermediară a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE în cadrul UE [articolul 65 alineatul (2) din Statut]

Articolul 65 alineatul (2) prevede că, în cazul unei modificări substanțiale a costului vieții, sumele menționate la articolul 65 alineatul (1) și coeficienții corectori menționați la articolul 64 se actualizează în conformitate cu anexa XI. Comisia publică sumele actualizate și coeficienții corectori, în termen de două săptămâni de la actualizare, în seria C a JO al UE, spre informare.

În conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din anexa XI la Statut, actualizarea intermediară a remunerațiilor și pensiilor, aplicabilă de la 1 ianuarie, se efectuează în cazul unei modificări substanțiale a costului vieții în perioada iunie-decembrie
(în raport cu pragul de sensibilitate definit la articolul 6 din anexa XI la Statut) și ținând seama de previziunea evoluției puterii de cumpărare pe parcursul perioadei de referință anuale în curs. Actualizările intermediare sunt luate în considerare la actualizarea anuală a salariilor.

Mai mult, în temeiul articolului 6 din anexa XI la Statut, actualizarea intermediară se va efectua pentru toate locurile (inclusiv pentru Bruxelles și Luxemburg) dacă a fost atins sau depășit pragul de sensibilitate în Bruxelles și în Luxemburg. În cazul în care acest prag de sensibilitate pentru Bruxelles și Luxemburg nu este atins, actualizarea intermediară se efectuează numai pentru acele locuri unde pragul de sensibilitate a fost atins sau depășit.

În conformitate cu articolul 7 din anexa XI la Statut, valoarea actualizării intermediare este egală cu indicele comun înmulțit, după caz, cu jumătate din indicatorul specific previzional, în cazul în care acesta din urmă este negativ.

Coeficienții corectori sunt egali cu raportul dintre paritatea economică relevantă și cursul de schimb prevăzut la articolul 63 din Statut, înmulțit cu valoarea actualizării, în cazul în care nu se atinge pragul de sensibilitate în Bruxelles și în Luxemburg.

3.5.Actualizările intermediare ale coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe [articolul 13 alineatul (2) din anexa X la Statut]

Pe lângă actualizarea anuală a remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe, în temeiul articolului 13 alineatul (1) din anexa X la Statut (a se vedea punctul 3.3 de mai sus), atunci când, în cazul unei anumite țări, se constată că variația costului vieții măsurată pe baza coeficientului corector și a cursului de schimb corespunzător a depășit 5 % de la ultima actualizare, se efectuează o actualizare intermediară a coeficienților corectori, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (1) din anexa X la Statut.

Pentru a stabili echivalența puterii de cumpărare a remunerațiilor plătite la Bruxelles cu puterea de cumpărare a remunerațiilor plătite în celelalte locuri de repartizare, Eurostat calculează paritățile economice. Coeficientul corector este factorul care rezultă din împărțirea valorii parității economice la cursul de schimb. Cursurile de schimb utilizate se stabilesc în conformitate cu normele de execuție a bugetului general al UE și corespund datei de aplicare a coeficienților corectori.

4.Actualizările pe 2018 ale remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE, precum și ale coeficienților corectori aplicați acestora

Comisia ia notă de diversele actualizări ale remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE care sunt puse în aplicare în conformitate cu anexa XI la Statut în perioada de referință de douăsprezece luni până la 1 iulie 2018 și care au loc înainte de sfârșitul anului 2018. Actualizările menționate, enumerate la punctul 4 de mai jos, se bazează pe datele statistice pregătite de Oficiul de Statistică al UE de comun acord cu institutele statistice naționale ale statelor membre, care reflectă situația la 1 iulie 2018 din statele membre 1 .

4.1.Actualizarea pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE [articolul 65 alineatul (1) al doilea paragraf din Statut]

În conformitate cu articolul 1 din anexa XI la Statut, Eurostat a redactat un raport privind evoluția costului vieții în Belgia și în Luxemburg, evoluția puterii de cumpărare a remunerațiilor din administrațiile naționale și paritățile economice pe baza cărora se calculează diferiții coeficienți corectori 2 .

Evoluția medie a puterii de cumpărare a remunerațiilor funcționarilor publici din administrațiile naționale în perioada de referință, măsurată de indicatorul specific, este egală cu -0,4 %.

Evoluția costului vieții în Belgia și Luxemburg în perioada de referință, măsurată de indicele comun calculat de Eurostat, este egală cu + 2,1 %. În conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din anexa XI la Statut, valoarea actualizării se obține înmulțind indicatorul specific cu indicele comun calculat de Eurostat. Actualizarea remunerațiilor și pensiilor din Belgia și Luxemburg este, prin urmare, de 1,7 %.
În temeiul articolului 3 alineatul (5) din anexa XI la Statut, nu se aplică niciun coeficient corector pentru Belgia sau Luxemburg.

Indicatorul specific global (0,4 %) depășește pragul necesar pentru declanșarea clauzei de moderare (limita superioară prevăzută de aceasta fiind de - 2 %) care, prin urmare, nu se aplică.

Întrucât, conform prognozelor, evoluția PIB în termeni reali este pozitivă + 2,3 %) 3 , clauza de exceptare nu se aplică.

Prin urmare, până la sfârșitul anului 2018, Comisia urmează să publice în seria C a JO valorile actualizate menționate la articolul 65 alineatul (1) al doilea paragraf din Statut, aplicabile începând cu 1 iulie 2018 remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, astfel cum se indică în anexa I la prezentul raport.

4.2.Actualizarea pe 2018 a coeficienților corectori aplicați remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE în interiorul UE (articolul 64 al doilea paragraf)

În conformitate cu articolul 1 din anexa XI la Statut, Eurostat a redactat un raport privind evoluția costului vieții în Belgia și în Luxemburg, evoluția puterii de cumpărare a remunerațiilor din administrațiile naționale și paritățile economice pe baza cărora se calculează diferiții coeficienți corectori 4 .

În afara Belgiei și a Luxemburgului, actualizarea remunerațiilor și pensiilor se obține înmulțind ajustarea pentru Belgia și Luxemburg cu variația coeficienților corectori și a cursului de schimb.

Coeficienții corectori aplicabili remunerațiilor, pensiilor și transferurilor unei părți din remunerație au fost calculați de Eurostat după cum urmează:

4.1.1.Coeficienții corectori pentru personalul din afara Belgiei și a Luxemburgului:

Eurostat a calculat, de comun acord cu institutele statistice naționale, paritățile economice care stabilesc echivalența puterii de cumpărare a remunerațiilor plătite la Bruxelles cu puterea de cumpărare a remunerațiilor plătite în celelalte locuri de repartizare, la 1 iulie 2018.

Coeficienții corectori care se aplică remunerațiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți încadrați în muncă în alte state membre decât Belgia și Luxemburg se stabilesc prin raportul dintre aceste parități economice și cursurile de schimb aplicabile la data de 1 iulie 2018.

Prin urmare, până la sfârșitul anului 2018 Comisia urmează să publice în seria C a JO coeficienții corectori aplicabili începând cu 1 iulie 2018 remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, astfel cum se indică în anexa I la prezentul raport.

4.1.2.Coeficienții corectori pentru PENSIILE plătite în afara Belgiei si a Luxemburgului și coeficienții corectori pentru TRANSFERURI:

Eurostat a calculat, de comun acord cu institutele statistice naționale, paritățile economice care stabilesc echivalența dintre puterea de cumpărare a pensiilor plătite în Belgia și cea a pensiilor plătite în celelalte țări de reședință, la data de 1 iulie 2018.

Coeficienții corectori calculați în diverse țări pentru pensiile plătite persoanelor care locuiesc în afara Belgiei și a Luxemburgului sunt determinați de raportul dintre aceste parități economice și cursurile de schimb aplicabile la data de 1 iulie 2018.
În temeiul articolului 20 din anexa XIII la Statut, coeficienții corectori se aplică doar acelei părți din pensie care corespunde drepturilor de pensie dobândite înainte de 1 mai 2004.

În temeiul articolului 17 din anexa VII la Statut, acești coeficienți corectori se aplică direct transferurilor efectuate de către funcționari și de către ceilalți agenți.

Prin urmare, până la sfârșitul anului 2018 Comisia urmează să publice în seria C a JO coeficienții corectori aplicabili începând cu 1 iulie 2018 pensiilor plătite în afara Belgiei și Luxemburgului și coeficienții corectori pentru transferurile funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, astfel cum se indică în anexa I la prezentul raport.

4.3.Actualizarea pe 2018 a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe [articolul 13 alineatul (1) din anexa X la Statut]

Statisticile de care dispune Comisia conțineau o listă de 145 de locuri de repartizare. Cu toate acestea, nu au fost prezentate parități economice pentru locurile în care datele nu erau disponibile sau nu erau fiabile din cauza instabilității locale sau din alte motive.

Coeficienții corectori pentru toate locurile de repartizare din afara UE au fost calculați la 1 iulie 2018. Actualizarea anuală stabilește coeficienții corectori care rezultă din paritățile pentru 1 iulie 2018 comunicate de Eurostat.

Prin urmare, până la sfârșitul anului 2018 Comisia urmează să publice în seria C a JO coeficienții corectori aplicabili începând cu 1 iulie 2018 remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe, astfel cum se indică în anexa II la prezentul raport.

4.4.Actualizarea intermediară pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE în cadrul UE [articolul 65 alineatul (2) din Statut]

În conformitate cu articolul 4 din anexa XI la Statut, remunerațiile și pensiile în acele locuri de repartizare în care s-a constatat o modificare substanțială a costului vieții au trebuit să fie actualizate.

Eurostat a calculat, de comun acord cu institutele statistice naționale 5 , că evoluția costului vieții pentru Belgia și Luxemburg, măsurată pe baza indicelui comun, în perioada iunie 2017 – decembrie 2017 a fost de 1,0 %.

Evoluția costului vieții în afara Belgiei și Luxemburgului pe perioada de referință s-a măsurat cu ajutorul indicilor impliciți calculați de Eurostat 6 . Acești indici s-au calculat prin înmulțirea indicelui comun cu variația parității economice.

Pragul de sensibilitate pentru o modificare substanțială a costului vieții corespunde unui procent de 6 % pe o perioadă de douăsprezece luni (3 % pe o perioadă de
șase luni).

Întrucât indicele comun pentru perioada de referință (iunie 2017 – decembrie 2017) a fost de 101,0 (adică + 1,0 %), această variație a rămas sub pragul stabilit (± 3,0 %). În consecință, nu a fost necesară nicio actualizare intermediară a remunerației nominale și a pensiilor funcționarilor europeni în Belgia și Luxemburg.

Coeficienții corectori sunt egali cu raportul dintre paritatea economică relevantă și cursul de schimb înmulțit, dacă nu se atinge pragul de sensibilitate pentru Bruxelles și Luxemburg, cu valoarea actualizării intermediare.

Eurostat a calculat, de comun cu acord cu institutele statistice naționale 7 , că în niciun loc de repartizare din UE indicele implicit al prețurilor nu depășește pragul stabilit pentru perioada respectivă. În consecință, nu a fost necesară nicio actualizare intermediară a coeficienților corectori aplicabili remunerației funcționarilor și celorlalți agenți ai Uniunii Europene.

De asemenea, Eurostat a calculat, de comun acord cu institutele statistice naționale 8 , că în niciun stat membru al UE indicele implicit al prețurilor nu depășește pragul stabilit pentru perioada respectivă. În consecință, nu a fost necesară nicio actualizare intermediară a coeficienților corectori calculați de Eurostat pentru pensiile plătite în acele țări.

Prin urmare, nu a fost necesară publicarea de către Comisie în seria C a JO
a unei actualizări intermediare a coeficienților corectori aplicabili începând cu

1 ianuarie 2018 remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE care își desfășoară activitatea în interiorul UE.

4.5.Actualizările intermediare pe 2018 ale coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe [articolul 13 alineatul (2) din anexa X la Statut]

4.1.3.Pentru perioada august 2017 – ianuarie 2018

Statisticile de care dispune Comisia 9 au arătat că, în cazul anumitor țări terțe, variația costului vieții măsurată pe baza coeficientului corector și a cursului de schimb corespunzător a fost mai mare de 5 % față de momentul când s-au stabilit ultima dată coeficienții corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai Uniunii Europene care își desfășoară activitatea în țări terțe, plătite în moneda țării de repartizare, și anume la 1 iulie 2017.

În conformitate cu articolul 13 al doilea paragraf din anexa X la Statut, în acest caz a trebuit să aibă loc o actualizare intermediară a coeficienților corectori, în conformitate cu procedura stabilită în anexa XI la Statut.

Actualizarea intermediară a stabilit coeficienții corectori care decurg din paritățile comunicate de Eurostat pentru 1 august, 1 septembrie, 1 octombrie, 1 noiembrie,
1 decembrie 2017 și, respectiv, 1 ianuarie 2018.

Prin urmare, la 13 iunie 2018 Comisia a publicat în seria C 10 a JO șase tabele lunare care indică țările vizate, coeficienții corectori respectivi și datele aplicabile
pentru fiecare.

4.1.4.Pentru perioada februarie 2018 – iunie 2018

Statisticile de care dispune Comisia 11 arată că, în cazul anumitor țări terțe, variația costului vieții măsurată pe baza coeficientului corector și a cursului de schimb corespunzător a fost mai mare de 5 % față de momentul în care s-au stabilit ultima dată coeficienții corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe, plătite în moneda țării de repartizare.

În conformitate cu articolul 13 al doilea paragraf din anexa X la Statut, în acest caz a trebuit să aibă loc o actualizare intermediară a coeficienților corectori, în conformitate cu procedura stabilită în anexa XI la Statut.

Actualizarea intermediară a stabilit coeficienții corectori care decurg din paritățile comunicate de Eurostat pentru 1 februarie, 1 martie, 1 aprilie, 1 mai și, respectiv,
1 iunie 2018.

Prin urmare, până la sfârșitul anului 2018, Comisia urmează să publice în seria C a JO cinci tabele lunare care indică țările afectate, coeficienții corectori respectivi și datele aplicabile pentru fiecare, astfel cum se indică în anexa III la prezentul raport.

5.Impactul bugetar al remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE, precum și al coeficienților corectori aplicați acestora

Această secțiune oferă o estimare detaliată a impactului bugetar al actualizărilor care afectează remunerațiile și pensiile personalului UE în 2018.

5.1.Actualizarea pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE [articolul 65 alineatul (1) al doilea paragraf din Statut]

Actualizarea sumelor prevăzute la articolul 65 alineatul (1) al doilea paragraf din Statut are un impact financiar asupra tuturor liniilor bugetare aferente cheltuielilor cu personalul din toate instituțiile și agențiile.

În milioane EUR

Rubrica V

Alte rubrici (de la I la IV)

Anul
2018

Anul
2019

Anii următori

Anul
2018

Anul
2019

Anii următori

Impactul estimat asupra cheltuielilor

+ 54,4

+ 108,9

+ 108,9

+ 14,3

+ 28,5

+ 28,5

Impactul estimat asupra veniturilor

+ 9,5

+ 19,0

+ 19,0

+ 2,4

+ 4,8

+ 4,8

5.2.Actualizarea pe 2018 a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE în cadrul UE [articolul 64 al doilea paragraf și articolul 20 alineatul (1) din anexa XIII]

Actualizarea cu efect de la 1 iulie 2018 a coeficienților corectori aplicați remunerațiilor personalului UE în statele membre, dar în afara orașelor Bruxelles și Luxemburg, are un impact financiar asupra mai multor linii bugetare aferente cheltuielilor cu personalul.

În milioane EUR

Rubrica V

Alte rubrici (de la I la IV)

Anul
2018

Anul
2019

Anii următori

Anul
2018

Anul
2019

Anii următori

Impactul estimat asupra cheltuielilor

- 0,3

- 0,7

- 0,7

+ 3,9

+ 7,8

+ 7,8

5.3.Actualizarea pe 2018 a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe [articolul 13 alineatul (1) din anexa X la Statut]

Actualizarea anuală, cu efect de la 1 iulie 2018, a coeficienților corectori aplicați remunerațiilor personalului UE repartizat în țări terțe are un impact financiar asupra mai multor linii bugetare aferente cheltuielilor cu personalul din cadrul rubricii V.

În milioane EUR

Rubrica V

Anul
2018

Anul
2019

Anii următori

Impactul estimat asupra cheltuielilor

- 1,2

- 2,4

- 2,4

5.4.Actualizările intermediare pe 2018 ale coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe [articolul 13 alineatul (2) din anexa X la Statut]

5.1.1.Pentru perioada august 2017 – ianuarie 2018

Actualizarea intermediară, cu efect de la 1 august 2017, 1 septembrie 2017,
1 octombrie 2017, 1 noiembrie 2017, 1 decembrie 2017 și 1 ianuarie 2018 a anumitor coeficienți corectori aplicați remunerațiilor personalului UE repartizat în țări terțe are un impact financiar asupra mai multor linii bugetare aferente cheltuielilor cu personalul din cadrul rubricii V.

În milioane EUR

Rubrica V

Anul
2018

Anul
2019

Anii următori

Impactul estimat asupra cheltuielilor

+ 0,2

+ 0,4

+ 0,4

5.1.2.Pentru perioada februarie 2018 – iunie 2018

Actualizarea intermediară cu efect de la 1 februarie 2018, 1 martie 2018,
1 aprilie 2018, 1 mai 2018 și 1 iunie 2018 a anumitor coeficienți corectori aplicați remunerațiilor personalului UE repartizat în țări terțe are un impact financiar asupra mai multor linii bugetare aferente cheltuielilor cu personalul din cadrul rubricii V.

În milioane EUR

Rubrica V

Anul
2018

Anul
2019

Anii următori

Impactul estimat asupra cheltuielilor

- 0,5

- 1,0

- 1,0



Anexe:

(1)Proiect de publicare în seria C a Jurnalului Oficial al UE – Actualizarea pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai UE, precum și a coeficienților corectori aplicabili acestora

(2)Proiect de publicare în seria C a Jurnalului Oficial al UE – Actualizarea pe 2018 a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe

(3)Proiect de publicare în seria C a Jurnalului Oficial al UE – Actualizarea intermediară a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai UE care își desfășoară activitatea în țări terțe, pentru perioada februarie 2018 – iunie 2018

(1)      În special, se face trimitere la următoarele rapoarte ale Eurostat:
(2)      Raportul Eurostat din 31 octombrie 2018 privind actualizarea anuală pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor UE în conformitate cu articolele 64 și 65 din Statutul funcționarilor și Regimul aplicabil altor agenți ai Uniunii Europene și cu anexa XI la acesta, care ajustează, cu efect de la
1 iulie 2018, remunerațiile personalului activ și pensiile personalului pensionat și care actualizează, cu efect de la 1 iulie 2018, coeficienții corectori aplicați remunerațiilor personalului care își desfășoară activitatea la posturi în interiorul și în afara UE și pensiilor personalului pensionat în funcție de țara de reședință, precum și transferurilor de pensii.
(3)      În Previziunile economice europene publicate de DG ECFIN la 3 mai 2018 se estima că creșterea în termeni reali a PIB-ului în 2018 pentru UE în ansamblu va fi de + 2,3 %, urmând să rămână stabilă
în 2019, la + 2,0 %.
(4)      Raportul Eurostat din 31 octombrie 2018 privind actualizarea anuală pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor UE (a se vedea nota de subsol 2 de mai sus).
(5)      Raportul Eurostat din 3 mai 2018 privind actualizarea intermediară a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor Uniunii Europene în conformitate cu articolele 64 și 65 din Statutul funcționarilor și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene și cu anexa XI la acesta.
(6)      Idem
(7)      Idem
(8)      Idem
(9)      Raportul Eurostat din 24 aprilie 2018 privind actualizarea intermediară a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai Uniunii Europene repartizați în delegații din afara UE, în conformitate cu articolul 64 din Statutul funcționarilor
Uniunii Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene și cu anexele X și XI

la acesta.
(10)      JO C/203/13 din 13 iunie 2018.
(11)      Raportul Eurostat din 10 octombrie 2018 privind actualizarea intermediară a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai Uniunii Europene repartizați în delegații din afara UE, în conformitate cu articolul 64 din Statutul funcționarilor
Uniunii Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene și cu anexele X și XI

la acesta.
Top

Bruxelles, 30.11.2018

COM(2018) 781 final

ANEXE

la

Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu

privind datele referitoare la impactul bugetar al actualizării anuale pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, precum și a coeficienților corectori aplicați acestora


ANEXA I

ACTUALIZAREA ANUALĂ PE 2018 A REMUNERAȚIILOR ȘI PENSIILOR FUNCȚIONARILOR ȘI ALE CELORLALȚI AGENȚI AI UNIUNII EUROPENE, PRECUM ȘI A COEFICIENȚILOR CORECTORI APLICAȚI ACESTORA

1.1. Tabel cu sumele care reprezintă salariile lunare de bază pentru fiecare grad și treaptă ale grupelor de funcții AD și AST menționate la articolul 66 din Statutul funcționarilor, aplicabile începând cu 1 iulie 2018:

1.7.2018

TREAPTA

GRADUL

1

2

3

4

5

16

18 621,89

19 404,41

20 219,80

15

16 458,65

17 150,26

17 870,93

18 368,13

18 621,89

14

14 546,67

15 157,95

15 794,90

16 234,35

16 458,65

13

12 856,84

13 397,10

13 960,06

14 348,46

14 546,67

12

11 363,30

11 840,79

12 338,36

12 681,63

12 856,84

11

10 043,25

10 465,27

10 905,04

11 208,44

11 363,30

10

8 876,57

9 249,56

9 638,25

9 906,39

10 043,25

9

7 845,39

8 175,07

8 518,61

8 755,60

8 876,57

8

6 934,02

7 225,39

7 529,01

7 738,49

7 845,39

7

6 128,51

6 386,04

6 654,39

6 839,53

6 934,02

6

5 416,58

5 644,20

5 881,36

6 045,00

6 128,51

5

4 787,36

4 988,53

5 198,15

5 342,77

5 416,58

4

4 231,23

4 409,02

4 594,29

4 722,11

4 787,36

3

3 739,68

3 896,84

4 060,60

4 173,55

4 231,23

2

3 305,26

3 444,15

3 588,88

3 688,73

3 739,68

1

2 921,30

3 044,05

3 171,96

3 260,23

3 305,26

2. Tabel cu sumele care reprezintă salariile lunare de bază pentru fiecare grad și treaptă ale grupelor de funcții AST/SC menționate la articolul 66 din Statutul funcționarilor, aplicabile începând cu 1 iulie 2018:

1.7.2018

TREAPTA

GRADUL

1

2

3

4

5

6

4 749,36

4 948,94

5 156,90

5 300,36

5 373,60

5

4 197,65

4 374,04

4 558,48

4 684,64

4 749,36

4

3 710,03

3 865,91

4 028,37

4 140,45

4 197,65

3

3 279,03

3 416,81

3 560,42

3 659,45

3 710,03

2

2 898,11

3 019,90

3 146,81

3 234,35

3 279,03

1

2 561,45

2 669,09

2 781,25

2 858,61

2 898,11

3. Tabel cu coeficienții corectori aplicabili remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, menționați la articolul 64 din Statutul funcționarilor, care conține:

- coeficienții corectori aplicabili de la 1 iulie 2018 remunerațiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți, menționați la articolul 64 din Statutul funcționarilor (indicați în coloana a 2-a a tabelului de mai jos);

- coeficienții corectori aplicabili de la 1 ianuarie 2019 transferurilor efectuate de către funcționari și ceilalți agenți în temeiul articolului 17 alineatul (3) din anexa VII la Statutul funcționarilor (indicați în coloana a 3-a tabelului de mai jos);

- coeficienții corectori aplicabili de la 1 iulie 2018 pensiilor, în temeiul articolului 20 alineatul (1) din anexa XIII la Statutul funcționarilor (indicați în coloana a 4-a tabelului de mai jos).

1

2

3

4

 

Remunerație

Transfer

Pensie

Țara/locul

1.7.2018

1.1.2019

1.7.2018

Bulgaria

55,2

53,4

 

Republica Cehă

83,0

72,2

 

Danemarca

131,9

134,7

134,7

Germania

99,3

100,4

100,4

Bonn

95,6

 

Karlsruhe

96,7

 

München

110,0

 

Estonia

82,2

84,1

 

Irlanda

117,7

119,4

119,4

Grecia

81,8

79,4

 

Spania

91,7

90,6

 

Franța

116,7

108,9

108,9

Croația

76,4

68,0

 

Italia

96,5

95,4

 

Varese

90,9

 

Cipru

77,9

82,0

 

Letonia

77,6

70,4

 

Lituania

73,6

66,3

 

Ungaria

71,9

60,7

 

Malta

90,2

92,7

 

Țările de Jos

109,9

108,7

108,7

Austria

106,3

107,7

107,7

Polonia

68,6

58,2

 

Portugalia

85,7

85,5

 

România

64,0

54,8

 

Slovenia

84,6

81,9

 

Slovacia

78,5

68,3

 

Finlanda

118,5

118,3

118,3

Suedia

122,0

110,9

110,9

Regatul Unit

134,7

122,3

122,3

Culham

102,6

 

4.1. Valoarea indemnizației pentru concediul pentru creșterea copilului menționate la articolul 42a paragraful al doilea din Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 iulie 2018 – 1003,49 EUR.

4.2. Valoarea indemnizației pentru concediul pentru creșterea copilului menționate la articolul 42a al treilea paragraf din Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 iulie 2018 – 1 337,99 EUR.

5.1. Valoarea de bază a alocației pentru locuință menționate la articolul 1 alineatul (1) din anexa VII la Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 iulie 2018 – 187,69 EUR.

5.2. Valoarea alocației pentru copilul aflat în întreținere menționate la articolul 2 alineatul (1) din anexa VII la Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 iulie 2018 – 410,11 EUR.

5.3. Valoarea alocației școlare menționate la articolul 3 alineatul (1) din anexa VII la Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 iulie 2018 – 278,25 EUR.

5.4. Valoarea alocației școlare menționate la articolul 3 alineatul (2) din anexa VII la Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 iulie 2018 – 100,18 EUR.

5.5. Valoarea minimă a indemnizației de expatriere menționate la articolul 69 din Statutul funcționarilor și la articolul 4 alineatul (1) al doilea paragraf din anexa VII la acesta, aplicabilă de la 1 iulie 2018 – 556,25 EUR.

5.6. Valoarea indemnizației de expatriere menționate la articolul 134 din Regimul aplicabil celorlalți agenți, aplicabilă de la 1 iulie 2018 – 399,88 EUR.

6.1. Valoarea indemnizației pentru distanța parcursă în kilometri menționate la articolul 7 alineatul (2) din anexa VII la Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 iulie 2018:

0 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

0 - 200 km

0,2069 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

201 - 1 000 km

0,3449 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

1 001 - 2 000 km

0,2069 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

2 001 - 3 000 km

0,0689 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

3 001 - 4 000 km

0,0333 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

4 001 - 10 000 km

0 EUR pentru fiecare km pentru distanțe de peste

10 000 km

6.2. Suma forfetară suplimentară care se adaugă indemnizației pentru distanța parcursă în kilometri menționate la articolul 7 alineatul (2) din anexa VII la Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 iulie 2018:

— 103,44 EUR, în cazul în care distanța geografică dintre locurile la care se face referire la alineatul (1) este între 600 km și 1 200 km;

— 206,88 EUR, în cazul în care distanța geografică dintre locurile la care se face referire la alineatul (1) este mai mare de 1 200 km.

7.1. Valoarea indemnizației pentru distanța parcursă în kilometri menționate la articolul 8 alineatul (2) din anexa VII la Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019:

0 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

0 - 200 km

0,4172 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

201 - 1 000 km

0,6952 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

1 001 - 2 000 km

0,4172 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

2 001 - 3 000 km

0,1389 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

3 001 - 4 000 km

0,0671 EUR pentru fiecare km pentru distanțe cuprinse între

4 001 - 10 000 km

0 EUR pentru fiecare km pentru distanțe de peste

10 000 km

7.2. Suma forfetară suplimentară care se adaugă indemnizației pentru distanța parcursă în kilometri menționate la articolul 8 alineatul (2) din anexa VII la Statutul funcționarilor, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019:

— 208,55 EUR, în cazul în care distanța geografică dintre locul de repartizare și locul de origine este între 600 km și 1 200 km;

— 417,07 EUR, în cazul în care distanța geografică dintre locul de repartizare și locul de origine este de peste 1 200 km.

8. Valoarea diurnei menționate la articolul 10 alineatul (1) din anexa VII la Statutul funcționarilor aplicabilă de la 1 iulie 2018:

-    43,11 EUR pentru funcționarul care are dreptul la alocația pentru locuință;

-    34,76 EUR pentru funcționarul care nu are dreptul la alocația pentru locuință.

9. Limita inferioară a indemnizației de instalare menționate la articolul 24 alineatul (3) din Regimul aplicabil celorlalți agenți, aplicabilă de la 1 iulie 2018:

-    1 227,20 EUR pentru agentul care are dreptul la alocația pentru locuință;

-    729,69 EUR pentru agentul care nu are dreptul la alocația pentru locuință.

10.1. Limita inferioară și limita superioară a indemnizației de șomaj menționate la articolul 28a alineatul (3) al doilea paragraf din Regimul aplicabil celorlalți agenți, aplicabile de la 1 iulie 2018:

- 1 471,78 EUR (limita inferioară);

- 2 943,56 EUR (limita superioară).

10.2. Valoarea alocației standard menționate la articolul 28a alineatul (7) din Regimul aplicabil celorlalți agenți, aplicabilă de la 1 iulie 2018 – 1 337,99 EUR.

11. Tabel cu valorile baremelor salariilor de bază menționate la articolul 93 din Regimul aplicabil celorlalți agenți, aplicabile de la 1 iulie 2018:

GRUPA DE FUNCȚII

1.7.2018

TREAPTA

GRADUL

1

2

3

4

5

6

7

IV

18

6 419,44

6 552,93

6 689,20

6 828,30

6 970,31

7 115,26

7 263,22

 

17

5 673,67

5 791,65

5 912,09

6 035,04

6 160,54

6 288,65

6 419,44

 

16

5 014,53

5 118,79

5 225,25

5 333,92

5 444,85

5 558,09

5 673,67

 

15

4 431,96

4 524,13

4 618,22

4 714,25

4 812,29

4 912,36

5 014,53

 

14

3 917,09

3 998,55

4 081,71

4 166,59

4 253,25

4 341,67

4 431,96

 

13

3 462,02

3 534,02

3 607,50

3 682,54

3 759,11

3 837,28

3 917,09

III

12

4 431,90

4 524,06

4 618,15

4 714,17

4 812,20

4 912,26

5 014,42

 

11

3 917,06

3 998,50

4 081,65

4 166,52

4 253,17

4 341,61

4 431,90

 

10

3 462,01

3 534,00

3 607,48

3 682,51

3 759,08

3 837,25

3 917,06

 

9

3 059,83

3 123,46

3 188,41

3 254,73

3 322,41

3 391,48

3 462,01

 

8

2 704,38

2 760,62

2 818,03

2 876,62

2 936,45

2 997,51

3 059,83

II

7

3 059,76

3 123,41

3 188,37

3 254,67

3 322,39

3 391,48

3 462,02

 

6

2 704,25

2 760,49

2 817,91

2 876,52

2 936,34

2 997,42

3 059,76

 

5

2 390,04

2 439,74

2 490,49

2 542,30

2 595,16

2 649,15

2 704,25

 

4

2 112,33

2 156,26

2 201,12

2 246,91

2 293,63

2 341,34

2 390,04

I

3

2 602,23

2 656,23

2 711,37

2 767,64

2 825,07

2 883,70

2 943,56

 

2

2 300,47

2 348,22

2 396,96

2 446,71

2 497,49

2 549,33

2 602,23

 

1

2 033,73

2 075,95

2 119,02

2 163,00

2 207,89

2 253,72

2 300,47

12. Limita inferioară a indemnizației de instalare menționate la articolul 94 din Regimul aplicabil celorlalți agenți, aplicabilă de la 1 iulie 2018:

-    923,07 EUR pentru agentul care are dreptul la alocația pentru locuință;

-    547,27 EUR pentru agentul care nu are dreptul la alocația pentru locuință.

13.1. Limita inferioară și limita superioară a indemnizației de șomaj menționate la articolul 96 alineatul (3) al doilea paragraf din Regimul aplicabil celorlalți agenți, aplicabile de la 1 iulie 2018:

- 1 103,83 EUR (limita inferioară);

- 2 207,65 EUR (limita superioară).

13.2 Valoarea alocației standard menționate la articolul 96 alineatul (7) din Regimul aplicabil celorlalți agenți este de 1 003,49 EUR.

13.3 Limita inferioară și limita superioară ale indemnizației de șomaj menționate la articolul 136 din Regimul aplicabil celorlalți agenți, aplicabile de la 1 iulie 2018:

- 971,13 EUR (limita inferioară);

- 2 285,02 EUR (limita superioară).

14. Valoarea indemnizațiilor pentru munca neîntreruptă sau în schimburi prevăzute la articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (CECO, CEE, Euratom) nr. 300/76 al Consiliului 1 :

- 420,64 EUR;

- 634,89 EUR;

- 694,17 EUR;

- 946,38 EUR.

15. Coeficientul aplicabil de la 1 iulie 2018 valorilor menționate la articolul 4 din Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 260/68 2 - 6,0720.



16. Tabel cu valorile prevăzute la articolul 8 alineatul (2) din anexa XIII la Statutul funcționarilor, aplicabile de la 1 iulie 2018:

1.7.2018

TREAPTA

GRADUL

1

2

3

4

5

6

7

8

16

18 621,89

19 404,41

20 219,80

20 219,80

20 219,80

20 219,80

 

 

15

16 458,65

17 150,26

17 870,93

18 368,13

18 621,89

19 404,41

 

 

14

14 546,67

15 157,95

15 794,90

16 234,35

16 458,65

17 150,26

17 870,93

18 621,89

13

12 856,84

13 397,10

13 960,06

14 348,46

14 546,67

 

 

 

12

11 363,30

11 840,79

12 338,36

12 681,63

12 856,84

13 397,10

13 960,06

14 546,67

11

10 043,25

10 465,27

10 905,04

11 208,44

11 363,30

11 840,79

12 338,36

12 856,84

10

8 876,57

9 249,56

9 638,25

9 906,39

10 043,25

10 465,27

10 905,04

11 363,30

9

7 845,39

8 175,07

8 518,61

8 755,60

8 876,57

 

 

 

8

6 934,02

7 225,39

7 529,01

7 738,49

7 845,39

8 175,07

8 518,61

8 876,57

7

6 128,51

6 386,04

6 654,39

6 839,53

6 934,02

7 225,39

7 529,01

7 845,39

6

5 416,58

5 644,20

5 881,36

6 045,00

6 128,51

6 386,04

6 654,39

6 934,02

5

4 787,36

4 988,53

5 198,15

5 342,77

5 416,58

5 644,20

5 881,36

6 128,51

4

4 231,23

4 409,02

4 594,29

4 722,11

4 787,36

4 988,53

5 198,15

5 416,58

3

3 739,68

3 896,84

4 060,60

4 173,55

4 231,23

4 409,02

4 594,29

4 787,36

2

3 305,26

3 444,15

3 588,88

3 688,73

3 739,68

3 896,84

4 060,60

4 231,23

1

2 921,30

3 044,05

3 171,96

3 260,23

3 305,26

 

 

 

17. Valoarea, aplicabilă de la 1 iulie 2018, a indemnizației fixe menționate la fostul articol 4a din anexa VII la Statutul funcționarilor, în vigoare înainte de 1 mai 2004, care este utilizată pentru aplicarea articolului 18 alineatul (1) din anexa XIII la Statutul funcționarilor:

- 145,11 EUR pe lună pentru funcționarii cu gradul C4 sau C5;

- 222,49 EUR pe lună pentru funcționarii cu gradul C1, C2 sau C3.

18. Tabel cu valorile baremelor salariilor de bază menționate la articolul 133 din Regimul aplicabil celorlalți agenți, aplicabile de la 1 iulie 2018:

Grad

1

2

3

4

5

6

7

Salariu de bază – normă întreagă

1 849,92

2 155,16

2 336,63

2 533,40

2 746,74

2 978,06

3 228,84

Grad

8

9

10

11

12

13

14

Salariu de bază – normă întreagă

3 500,76

3 795,56

4 115,18

4 461,71

4 837,44

5 244,79

5 686,47

Grad

15

16

17

18

19

 

 

Salariu de bază – normă întreagă

6 165,33

6 684,53

7 247,44

7 857,74

8 519,46

 

 

ANEXA II

ACTUALIZAREA ANUALĂ

A COEFICIENȚILOR CORECTORI APLICABILI REMUNERAȚIILOR FUNCȚIONARILOR, AGENȚILOR TEMPORARI ȘI AGENȚILOR CONTRACTUALI AI UNIUNII EUROPENE CARE ÎȘI DESFĂȘOARĂ ACTIVITATEA ÎN ȚĂRI TERȚE 3

LOCUL DE REPARTIZARE

Paritatea economică
iulie 2018

Cursul de schimb
iulie 2018 (*)

Coeficientul corector
iulie 2018 (**)

Afganistan(***)

Albania

78,54

125,890

62,4

Algeria

86,48

136,783

63,2

Angola

343,4

285,198

120,4

Argentina

14,93

31,3784

47,6

Armenia

427,0

561,830

76,0

Australia

1,565

1,57780

99,2

Azerbaidjan

1,420

1,96911

72,1

Bangladesh

81,53

96,9497

84,1

Barbados

2,424

2,32901

104,1

Belarus

1,795

2,32260

77,3

Belize

1,810

2,31521

78,2

Benin

566,9

655,957

86,4

Bolivia

6,558

8,00385

81,9

Bosnia și Herțegovina (Banja Luka) (***)

Bosnia și Herțegovina (Sarajevo)

1,261

1,95583

64,5

Botswana

8,563

11,9904

71,4

Brazilia

3,085

4,48220

68,8

Burkina Faso

623,2

655,957

95,0

Burundi

1 744

2 071,08

84,2

Cambodgia

3 548

4 780,50

74,2

Camerun

515,6

655,957

78,6

Canada

1,416

1,53980

92,0

Capul Verde

77,87

110,265

70,6

Republica Centrafricană

736,4

655,957

112,3

Ciad

575,2

655,957

87,7

Chile

652,5

740,594

88,1

China

6,979

7,67280

91,0

Columbia

2 198

3 391,12

64,8

Comore

382,6

491,968

77,8

Congo (Brazaville)

769,4

655,957

117,3

Costa Rica

479,7

656,994

73,0

Cuba (*)

0,9105

1,15830

78,6

Republica Democratică Congo (Kinshasa)

2 755

1 898,97

145,1

Djibouti

175,1

205,854

85,1

Republica Dominicană

35,17

57,7262

60,9

Ecuador (*)

0,8473

1,15830

73,2

Egipt

11,09

20,9047

53,1

El Salvador (*)

0,8081

1,15830

69,8

Eritreea

18,97

17,7961

106,6

Etiopia

21,49

32,0863

67,0

Fiji

1,812

2,45158

73,9

fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

32,60

61,4950

53,0

Gabon

734,2

655,957

111,9

Gambia

38,25

55,6300

68,8

Georgia

1,778

2,85610

62,3

Ghana

4,021

5,23285

76,8

Guatemala

7,385

8,67709

85,1

Guineea (Conakry)

8 609

10 488,4

82,1

Guineea-Bissau

486,1

655,957

74,1

Guyana

181,1

244,240

74,1

Haiti

70,90

77,3402

91,7

Honduras

18,88

27,7598

68,0

Hong Kong

10,16

9,09060

111,8

Islanda

179,4

124,200

144,4

India

58,04

79,6830

72,8

Indonezia (Banda Aceh) (***)

Indonezia (Jakarta)

11 882

16 598,4

71,6

Iran (***)

Irak (***)

Israel

4,362

4,22710

103,2

Côte d’Ivoire

627,1

655,957

95,6

Jamaica

117,9

151,437

77,9

Japonia

125,2

127,630

98,1

Iordania

0,817

0,82123

99,5

Kazahstan

255,7

395,420

64,7

Kenya

93,01

117,864

78,9

Kosovo

0,6959

1,00000

69,6

Kârgâzstan

56,85

78,9486

72,0

Laos

7 727

9 794,00

78,9

Liban

1 716

1 746,14

98,3

Lesotho

9,922

16,0621

61,8

Liberia (*)

1,961

1,15830

169,3

Libia (***)

Madagascar

3 166

3 880,40

81,6

Malawi

492,9

847,355

58,2

Malaysia

3,173

4,68240

67,8

Mali

577,7

655,957

88,1

Mauritania

28,71

41,6250

69,0

Mauritius

28,83

40,5873

71,0

Mexic

12,82

23,2921

55,0

Republica Moldova

13,09

19,7423

66,3

Mongolia

1 919

2 854,76

67,2

Muntenegru

0,6388

1,00000

63,9

Maroc

7,750

11,0871

69,9

Mozambic

54,01

69,0850

78,2

Myanmar

1 014

1 557,91

65,1

Namibia

10,94

16,0621

68,1

Nepal

118,9

127,320

93,4

Noua Caledonie

128,8

119,332

107,9

Noua Zeelandă

1,582

1,71350

92,3

Nicaragua

27,46

36,5386

75,2

Niger

499,7

655,957

76,2

Nigeria

282,6

356,804

79,2

Norvegia

12,38

9,47400

130,7

Pakistan

72,04

142,329

50,6

Panama (*)

0,8612

1,15830

74,4

Papua-Noua Guinee

3,362

3,80394

88,4

Paraguay

4 054

6 591,92

61,5

Peru

3,249

3,79227

85,7

Filipine

45,64

61,9600

73,7

Rusia

69,50

73,0951

95,1

Rwanda

813,0

1 006,97

80,7

Samoa

2,221

2,98270

74,5

Arabia Saudită

3,805

4,34363

87,6

Senegal

654,0

655,957

99,7

Serbia

64,13

118,141

54,3

Sierra Leone

8 316

8 948,64

92,9

Singapore

1,918

1,58310

121,2

Insulele Solomon

9,984

9,04922

110,3

Somalia (***)

Africa de Sud

8,944

16,0621

55,7

Coreea de Sud

1 216

1 300,27

93,5

Sudanul de Sud

261,0

161,775

161,3

Sri Lanka

149,6

185,938

80,5

Sudan

26,14

33,9080

77,1

Suriname

5,501

8,65018

63,6

Swaziland

10,25

16,0621

63,8

Elveția (Berna)

1,398

1,15560

121,0

Elveția (Geneva)

1,398

1,15560

121,0

Siria (***)

Taiwan

28,73

35,3044

81,4

Tadjikistan

5,192

10,5821

49,1

Tanzania

2 086

2 648,08

78,8

Thailanda

30,48

38,3630

79,5

Timorul de Est (*)

0,9682

1,15830

83,6

Togo

514,5

655,957

78,4

Trinidad și Tobago

5,994

8,09590

74,0

Tunisia

2,009

3,12150

64,4

Turcia

2,944

5,33050

55,2

Turkmenistan

3,398

4,05405

83,8

Uganda

2 711

4 510,68

60,1

Ucraina

24,01

30,3169

79,2

Emiratele Arabe Unite

4,130

4,25920

97,0

Statele Unite ale Americii (New York)

1,171

1,15830

101,1

Statele Unite ale Americii (Washington)

1,018

1,15830

87,9

Uruguay

32,81

36,3590

90,2

Uzbekistan

3 548

9 117,74

38,9

Vanuatu

129,6

129,864

99,8

Venezuela (***)

Vietnam

15 340

26 554,0

57,8

Cisiordania — Fâșia Gaza

4,362

4,22710

103,2

Yemen (***)

Zambia

8,634

11,5640

74,7

Zimbabwe (*)

0,9861

1,15830

85,1

(*) 1 EUR = x unități din moneda națională (USD pentru Cuba, El Salvador, Ecuador, Liberia, Panama, Timorul de Est și Zimbabwe).

(**), Bruxelles și Luxemburg = 100 %.

(***) Cifrele nu sunt disponibile din cauza instabilității la nivel local sau a lipsei unor date fiabile.



ANEXA III

ACTUALIZAREA INTERMEDIARĂ A COEFICIENȚILOR CORECTORI APLICABILI
REMUNERAȚIILOR FUNCȚIONARILOR, AGENȚILOR TEMPORARI ȘI AGENȚILOR
CONTRACTUALI AI UNIUNII EUROPENE CARE ÎȘI DESFĂȘOARĂ ACTIVITATEA ÎN ȚĂRI TERȚE 4

FEBRUARIE 2018

LOCUL DE REPARTIZARE

Paritatea economică
februarie 2018

Cursul de schimb
februarie 2018 (*)

Coeficientul corector
februarie 2018 (**)

Argentina

14,07

24,2955

57,9

Republica Democratică Congo

4 014

1 989,26

201,8

Etiopia

20,19

33,9224

59,5

Liberia

1,893

1,24210

152,4

Mauritania

29,26

44,0000

66,5

Nicaragua

25,25

38,4042

65,7

Nigeria

285,9

378,539

75,5

Arabia Saudită

3,794

4,65788

81,5

Sudanul de Sud

190,6

163,095

116,9

Sudan

21,15

22,2084

95,2

Tanzania

1 909

2 783,14

68,6

Turkmenistan

2,897

4,34735

66,6

Emiratele Arabe Unite

4,208

4,53820

92,7

Uzbekistan

3 314

10 155,1

32,6

(*)

1 EUR = x unități din moneda națională, cu excepția USD, pentru: Cuba, El Salvador, Ecuador, Liberia, Panama, Timorul de Est și Zimbabwe.

(**)

Bruxelles și Luxemburg = 100.

MARTIE 2018

LOCUL DE REPARTIZARE

Paritatea economică
martie 2018

Cursul de schimb
martie 2018 (*)

Coeficientul corector
martie 2018 (**)

Congo

756,2

655,957

115,3

Republica Democratică Congo

3 734

1 982,40

188,4

Haiti

67,38

78,9035

85,4

Mali

612,9

655,957

93,4

Niger

526,6

655,957

80,3

Sudanul de Sud

237,5

162,677

146,0

Sri Lanka

143,4

191,185

75,0

Zambia

8,763

12,0909

72,5

(*)

1 EUR = x unități din moneda națională, cu excepția USD, pentru: Cuba, El Salvador, Ecuador, Liberia, Panama, Timorul de Est și Zimbabwe.

(**)

Bruxelles și Luxemburg = 100.

APRILIE 2018

LOCUL DE REPARTIZARE

Paritatea economică
aprilie 2018

Cursul de schimb
aprilie 2018 (*)

Coeficientul corector
aprilie 2018 (**)

Azerbaidjan

1,396

2,10766

66,2

Barbados

2,680

2,49288

107,5

Benin

614,0

655,957

93,6

Republica Democratică Congo

3 491

1 988,37

175,6

Ghana

4,066

5,44130

74,7

Guineea-Bissau

520,4

655,957

79,3

Laos

8 610

10 229,5

84,2

Mozambic

54,55

77,2650

70,6

Namibia

10,66

14,5029

73,5

Filipine

46,27

64,8730

71,3

Sierra Leone

8 282

9 436,51

87,8

Sudanul de Sud

260,4

165,143

157,7

Sudan

23,01

36,2061

63,6

Tunisia

1,974

2,95460

66,8

Turcia

2,810

4,95610

56,7

Turkmenistan

3,141

4,33930

72,4

(*)

1 EUR = x unități din moneda națională, cu excepția USD, pentru: Cuba, El Salvador, Ecuador, Liberia, Panama, Timorul de Est și Zimbabwe.

(**)

Bruxelles și Luxemburg = 100.

MAI 2018

LOCUL DE REPARTIZARE

Paritatea economică
mai 2018

Cursul de schimb
mai 2018 (*)

Coeficientul corector
mai 2018 (**)

Argentina

15,08

24,4538

61,7

Republica Democratică Congo

3 259

1 975,80

164,9

Georgia

1,745

3,02820

57,6

Guineea

8 335

11 016,6

75,7

Rwanda

806,3

1 043,88

77,2

Sudanul de Sud

298,4

164,087

181,9

Tanzania

2 036

2 760,41

73,8

(*)

1 EUR = x unități din moneda națională, cu excepția USD, pentru: Cuba, El Salvador, Ecuador, Liberia, Panama, Timorul de Est și Zimbabwe.

(**)

Bruxelles și Luxemburg = 100.

IUNIE 2018

LOCUL DE REPARTIZARE

Paritatea economică
iunie 2018

Cursul de schimb
iunie 2018 (*)

Coeficientul corector
iunie 2018 (**)

Capul Verde

79,55

110,265

72,1

Republica Democratică Congo

3 053

1 900,45

160,6

Egipt

10,76

20,6955

52,0

Etiopia

21,31

32,2788

66,0

Mali

580,9

655,957

88,6

Nicaragua

26,89

36,5462

73,6

Sudanul de Sud

268,3

160,822

166,8

Sri Lanka

154,0

184,828

83,3

Sudan

24,65

40,3459

61,1

Turkmenistan

3,384

4,07120

83,1

(*)

1 EUR = x unități din moneda națională, cu excepția USD, pentru: Cuba, El Salvador, Ecuador, Liberia, Panama, Timorul de Est și Zimbabwe.

(**)

Bruxelles și Luxemburg = 100.

(1)

   Regulamentul (CECO, CEE, Euratom) nr. 300/76 al Consiliului din 9 februarie 1976 de stabilire a categoriilor de beneficiari care au dreptul la indemnizații pentru muncă neîntreruptă sau în schimburi, a condițiilor de acordare și a cuantumului acestor indemnizații (JO L 38, 13.2.1976, p. 1). Regulament completat prin Regulamentul (Euratom, CECO, CEE) nr. 1307/87 (JO L 124, 13.5.1987, p. 6).

(2)

   Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 260/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de stabilire a condițiilor și a procedurii de aplicare a impozitului în beneficiul Comunităților Europene (JO L 56, 4.3.1968, p. 8).

(3)

 Raportul Eurostat din 31 octombrie 2018 privind actualizarea anuală pe 2018 a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor UE în conformitate cu articolele 64 și 65 din Statutul funcționarilor și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene și cu anexa XI la acesta, care ajustează, cu efect de la 1 iulie 2018, remunerațiile personalului activ și pensiile personalului pensionat și care actualizează, cu efect de la 1 iulie 2018, coeficienții corectori aplicați remunerațiilor personalului care își desfășoară activitatea la posturi în interiorul și în afara UE și pensiilor personalului pensionat în funcție de țara de reședință, precum și transferurilor de pensii.

Informații suplimentare privind metodologia sunt disponibile pe site-ul Eurostat („Statistics Database” > „Economy and finance” > „Prices” > „Correction coefficients”)

(4)

Raportul Eurostat din 10 octombrie 2018 privind actualizarea intermediară a coeficienților corectori aplicabili remunerațiilor funcționarilor, agenților temporari și agenților contractuali ai Uniunii Europene care își desfășoară activitatea în delegații din afara UE, în conformitate cu articolul 64 din Statutul funcționarilor Uniunii Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene și cu anexa X și anexa XI la acesta [Ares(2018)5207620].

Informații suplimentare privind metodologia sunt disponibile pe site-ul Eurostat („Statistics Database” > „Economy and finance” > „Prices” > „Correction coefficients”)

Top