EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017SC0429

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere modificată de Regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 privind măsuri de consolidare a cooperării administrative în domeniul taxei pe valoarea adăugată

SWD/2017/0429 final - 2017/0248 (CNS)

Bruxelles, 30.11.2017

SWD(2017) 429 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere modificată de Regulament al Consiliului

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 privind măsuri de consolidare a cooperării administrative în domeniul taxei pe valoarea adăugată

{COM(2017) 706 final}
{SWD(2017) 428 final}


Fișă rezumat

Evaluarea impactului propunerii de Regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 privind măsuri de consolidare a cooperării administrative în domeniul taxei pe valoarea adăugată

A. Necesitatea de a acționa

De ce? Care este problema abordată?

Fraudele în domeniul TVA reprezintă o preocupare constantă la nivelul UE, acestea generând un deficit de încasări estimat la 160 de miliarde EUR, din care 40 până la 60 de miliarde sunt generate de fraudele transfrontaliere în domeniul TVA. Situația este generată de punctele slabe intrinsece ale „regimului tranzitoriu” prevăzut în Directiva TVA, care permite vânzarea fără TVA de bunuri și servicii în cadrul comerțului intra-UE. Această propunere abordează trei probleme principale:

·„frauda intracomunitară cu firme fantomă” (missing trader intra-community fraud - MTIC, cunoscută și sub denumirea de „fraudă de tip carusel”) care are loc atunci când un client al unor livrări transfrontaliere achiziționează bunuri sau servicii fără TVA și percepe TVA fără a o plăti autorităților fiscale, deși clientul său o poate deduce;

·frauda privind vânzarea de autoturisme rulate pentru care se impozitează numai marja, și nu întreaga valoare a vânzării; și

·frauda în legătură cu procedurile vamale nr. 42/63 pentru care TVA nu se datorează în țara de import, cum este cazul regimului normal de TVA, deoarece bunurile sunt livrate către o întreprindere dintr-un alt stat membru.

Ce se așteaptă de la această inițiativă?

Scopul inițiativelor este de a pune la dispoziția administrațiilor fiscale instrumente mai eficiente și mai eficace de a combate cele trei principale surse de fraude în materie de TVA comise în cazuri de comerț transfrontalier. O mai bună utilizare și comunicare a informațiilor între autorități și consolidarea Eurofisc vor permite administrațiilor fiscale din statele membre să identifice mai ușor autorii fraudelor, să stopeze fraudele și, în ultimă instanță, să asigure condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE?

Deși gestionarea, colectarea și controlul TVA sunt, în primul rând, de competența statelor membre la nivel național, fraudele în materie de TVA sunt adesea legate de tranzacțiile transfrontaliere efectuate pe piața unică. Acest lucru are un impact negativ asupra funcționării pieței unice și duce la pierderi semnificative la bugetul UE. Prin urmare, UE a implementat instrumente de cooperare prin care se organizează schimburi de informații între administrațiile fiscale și se sprijină activități de audit comun și rețeaua Eurofisc. Sporirea eficienței acestor instrumente la nivelul UE, în special prin consolidarea Eurofisc, ar oferi o valoare adăugată superioară comparativ cu acțiunile care pot fi întreprinse la nivel de stat membru.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există sau nu o opțiune preferată? De ce? 

Au fost identificate cinci opțiuni principale cu mai multe subopțiuni. Toate opțiunile, analizate global, ar îmbunătăți situația actuală privind fraudele transfrontaliere în materie de TVA:

·implementarea unei proceduri de prelucrare și analiză în comun a datelor în cadrul Eurofisc;

·implementarea de noi acțiuni comune pentru administrațiile fiscale și îmbunătățirea coordonării lor de către Eurofisc;

·dezvoltarea schimbului de informații și date operative între administrațiile fiscale ale statelor membre din cadrul Eurofisc și autoritățile de aplicare a legii de la nivelul UE;

·îmbunătățirea accesului la datele de înmatriculare a vehiculelor;

·comunicarea de informații vamale și privind înregistrarea în scopuri de TVA cu privire la procedurile vamale 42/63 între autoritățile vamale și fiscale.

Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

Statele membre sprijină implementarea unei proceduri de prelucrare în comun a datelor și introducerea unor măsuri de combatere a fraudei privind procedurile vamale 42 și 63. Accesul la datele de înmatriculare a autovehiculelor s-a bucurat de asemenea de sprijin din partea statelor membre, însă într-o măsură mai mică.

Alte părți interesate și-au exprimat opinia în favoarea implementării de noi schimburi automate de informații și noi metode de colaborare între autoritățile fiscale și de aplicare a legii. Acestea sprijină un rol mai important pentru Eurofisc. În ansamblu, și-au exprimat, de asemenea, o opinie pozitivă cu privire la auditurile comune.

C. Impacturile opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, avantajele opțiunilor principale)?

Nu a fost posibil, per se, să se evalueze și să se cuantifice cu exactitate avantajele principalelor opțiuni preferate.

Statele membre: se așteaptă ca principalele opțiuni acoperite de inițiativă să îmbunătățească rapid și eficient situația atunci când este vorba de fraude transfrontaliere în materie de TVA și, prin urmare, ar trebui să crească veniturile din TVA.

Întreprinderile: o mai bună urmărire a autorilor fraudelor ar putea reduce costurile cu asigurarea conformității pentru întreprinderile implicate în comerțul intra-UE.

Piața unică: se preconizează un impact pozitiv asupra funcționării pieței unice deoarece combaterea fraudei în materie de TVA ar asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile care respectă legislația din întreaga UE. 

Impactul social și cel asupra mediului nu sunt semnificative.

Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, costurile opțiunilor principale)?

Întreprinderile: nu există costuri suplimentare. Propunerea va include condiții pentru o mai bună utilizare și analizare a informațiilor deja existente.

Statele membre: implementarea unei proceduri de prelucrare în comun a datelor nu va genera costuri suplimentare, deoarece acestea sunt deja suportate de programul Fiscalis. Datele de înmatriculare a vehiculelor și datele vamale sunt deja disponibile. Acordarea de acces automat la informații administrațiilor fiscale ar necesita dezvoltări informatice, deși limitate. Cu toate acestea, costurile nu pot fi estimate deoarece nu au putut fi identificate situații comparabile recente sau astfel de situații nu au fost prezentate de statele membre.

Care va fi impactul asupra întreprinderilor, IMM-urilor și microîntreprinderilor?

Întreprinderile, IMM-urile și microîntreprinderile nu ar trebui să fie afectate în mod negativ de inițiativă, deoarece aceasta nu ar trebui să genereze sarcini administrative sau costuri de asigurare a conformității suplimentare.

Acestea ar putea beneficia, de asemenea, de condiții de concurență mai echitabile și de o piață unică mai eficientă. 

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și a administrațiilor naționale?

Deși unele opțiuni presupun costuri de dezvoltare, bugetele statelor membre vor obține beneficii ca urmare a noilor instrumente instituite pentru a combate fraudele în domeniul TVA. Aceste beneficii nu pot fi cuantificate cu exactitate, deși se preconizează beneficii nete.

Vor exista și alte impacturi semnificative?

Această propunere va duce la noi schimburi și prelucrări comune ale informațiilor privind TVA, care ar putea include date cu caracter personal. Acest lucru poate avea un impact asupra drepturilor fundamentale. Cu toate acestea, noile schimburi de informații și prelucrări de date avute în vedere de această inițiativă vor viza strict și vor fi limitate la ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor inițiativei, respectiv combaterea în mod eficace a fraudei transfrontaliere în domeniul TVA.

D. Acțiuni ulterioare

Când va fi revizuită politica?

În conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010, aplicarea regulamentului se revizuiește la fiecare cinci ani. De asemenea, statele membre trebuie să comunice Comisiei orice informații disponibile relevante pentru aplicarea regulamentului (articolul 49), inclusiv, printre altele, statistici anuale.

Top