EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0724

Propunere de DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI de autorizare a Suediei să aplice rate reduse ale accizelor la electricitatea consumată în gospodării și în societățile din sectorul serviciilor situate în anumite zone din nordul Suediei în conformitate cu articolul 19 din Directiva 2003/96/CE

COM/2017/0724 final - 2017/0320 (NLE)

Bruxelles,1.12.2017

COM(2017) 724 final

2017/0320(NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de autorizare a Suediei să aplice rate reduse ale accizelor la electricitatea consumată în gospodării și în societățile din sectorul serviciilor situate în anumite zone din nordul Suediei în conformitate cu articolul 19 din Directiva 2003/96/CE


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

1.1.Motivele și obiectivele propunerii

Impozitarea produselor energetice și a electricității în Uniune este reglementată de Directiva 2003/96/CE a Consiliului 1 (denumită în continuare „Directiva privind impozitarea energiei” sau „directiva”).

În conformitate cu articolul 19 alineatul (1) din directivă, pe lângă dispozițiile prevăzute în special la articolele 5, 15 și 17, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să introducă alte scutiri sau reduceri ale nivelului de impozitare din motive de politică specifice.

Obiectivul prezentei propuneri este de a permite ca Suedia să aplice, în anumite limite definite, o rată redusă a accizelor pentru electricitatea consumată în gospodării și în societățile din sectorul serviciilor în anumite zone din nordul Suediei. Obiectivul acestei măsuri este de a compensa costurile pentru încălzire mai ridicate din aceste zone, cauzate de condițiile climatice specifice din regiune.

Potrivit articolului 19 alineatul (1) din directivă, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să introducă alte scutiri sau reduceri ale nivelului de impozitare din motive de politică specifice.

Decizia 2012/47/UE a Consiliului autorizează Suedia să aplice o rată redusă a accizelor la electricitatea consumată în gospodării și în societățile din sectorul serviciilor situate în anumite municipalități enumerate în anexa la decizie. Reducerea fiscală trebuie să fie proporțională cu costurile suplimentare pentru încălzire suportate din cauza localizării la nord, în comparație cu restul Suediei, iar rata redusă trebuie să fie în conformitate cu cerințele din Directiva 2003/96/CE, și în special cu ratele minime de impozitare prevăzute în articolul 10 din directiva respectivă. Această autorizare expiră la 31 decembrie 2017.

Prin scrisoarea din data de 10 mai 2017, în temeiul articolului 19 din directivă, autoritățile suedeze au informat Comisia despre intenția lor de a continua să aplice această rată redusa a accizelor. Reducerea nu depășește 96 SEK/MWh, sau aproximativ 10 EUR 2 /MWh. Suedia a solicitat autorizarea reducerii pentru o perioadă de șase ani, și anume, până la 31 decembrie 2023, care reprezintă perioada maximă indicată la articolul 19 alineatul (2) din directivă.

Suedia a furnizat informații și clarificări suplimentare la 1 septembrie 2017.

Suedia justifică măsura prin obiectivele ținând de politica de mediu, dar și de politica regională și de coeziune. Suedia subliniază faptul că ratele naționale ale accizelor la electricitate depășesc considerabil ratele minime de impozitare prevăzute în Directiva 2003/96/CE și că, în consecință, prin intermediul sistemului fiscal la nivel național se oferă un stimulent mai puternic pentru eficiența energetică decât prin aplicarea ratelor minime la nivelul UE. Cu toate acestea, potrivit autorităților suedeze, acest nivel general ridicat de impozitare poate fi menținut doar dacă în zonele nordice, care sunt plasate într-o poziție concurențială dezavantajoasă din cauza condițiilor climatice, sunt oferite reduceri de impozit. În același timp, măsura ar atenua diferențele la costurile pentru încălzire între diferitele părți ale țării și, ca urmare, ar contribui la obiectivele politicilor regionale și de coeziune ale UE.

În ceea ce privește natura dezavantajului cauzat de diferențele climatice, autoritățile suedeze au reiterat afirmația făcută în cererile anterioare potrivit căreia, în regiunile din nord, cheltuielile pentru încălzire sunt, în medie, cu aproximativ 30 % mai ridicate ca urmare a faptului că perioada de încălzire în aceste zone este mai lungă.

Se estimează că pierderea de venituri care rezultă din reducerea de 96 SEK/MWh se ridică la suma de 710 milioane SEK pe an sau 74 de milioane EUR.

(1)Funcționarea măsurii

Măsura este acordată sub forma unei rate reduse a accizelor la electricitate. Această rată redusă se aplică în mod direct, la perceperea impozitului.

Domeniul de aplicare

Autoritățile suedeze au afirmat că diferențierea geografică a fost instituită pe baza datelor obiective referitoare la temperaturile medii în cursul perioadei de încălzire. Pe această bază, o rată redusă a accizelor la electricitate se aplică în toate municipalitățile din comitatele Norrbotten, Västerbotten și Jämtland, precum și în municipalitățile Sollefteå, Ånge, Örnsköldsvik (din comitatul Västernorrland), Ljusdal (din comitatul Gävleborg), Malung-Sälen, Mora, Orsa, Älvdalen (din comitatul Dalarna) și Torsby (din comitatul Värmland). Măsura se limitează la gospodăriile și societățile din sectorul serviciilor pentru care s-ar aplica o rată standard a accizelor la electricitate de 325 SEK sau 33,83 EUR/MWh. Întrucât electricitatea consumată în industria prelucrătoare este oricum impozitată la o rată mai redusă, de 0,50 EUR (5 SEK)/MWh, măsura în cauză nu afectează societățile din acest sector.

Măsura conferă grupurilor de consumatori de electricitate din acele părți ale țării aceleași condiții ca în cazul grupurilor de consumatori din sudul Suediei.

(2)Argumentele autorităților suedeze referitoare la impactul măsurii asupra pieței interne

Autoritățile suedeze nu sunt de părere că măsura ar putea afecta funcționarea corespunzătoare a pieței interne. Acestea consideră că, deși măsura ar putea avea efecte asupra comerțului dintre statele membre prin reducerea costurilor pentru societățile din sectorul serviciilor în anumite zone din nordul Suediei, acest efect ar rămâne limitat, întrucât cele mai multe societăți din sectorul serviciilor își desfășoară activitatea în mod normal într-o zonă geografică limitată.

(3)Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității.

1.2.Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

(1)Considerente de politică specifice

Articolul 19 alineatul (1) primul paragraf din directivă are următorul conținut:

Pe lângă dispozițiile prevăzute în articolele anterioare, în special articolele 5, 15 și 17, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să introducă alte scutiri sau reduceri din motive de politică specifice.

Măsura avută în vedere de Suedia constă în reducerea accizelor la electricitatea consumată în gospodării și în societățile din sectorul serviciilor în anumite zone din nordul Suediei. Autoritățile suedeze subliniază două obiective ale măsurii. În primul rând, acestea susțin că rata redusă a accizelor are un efect pozitiv indirect asupra mediului, permițând Suediei să aplice o rată de impozitare mai mare pentru restul țării, care ar fi trebuit în caz contrar redusă având în vedere situația specială a nordului Suediei. În acest sens, Comisia observă faptul că cerințele privind protecția mediului ca atare sunt deja parte integrantă din Directiva 2003/96/CE 3 și, prin urmare, nu pot fi calificate drept considerente de politică specifice. Cu toate acestea, directiva nu prevede, în mod general, răspunsuri la nevoile specifice din regiunile cu condiții climatice deosebite. În acest context, scopul de a contribui la menținerea unui nivel relativ ridicat de impozitare prin evitarea, cu ajutorul unei rate reduse, a costurilor excesive în regiuni supuse unor astfel de condiții poate fi calificat, prin urmare, drept un considerent de politică specific.

În al doilea rând, autoritățile suedeze susțin că reducerea apropie nivelul costurilor globale de încălzire pentru consumatorii din anumite zone din nordul Suediei de nivelul costurilor suportate de consumatorii din alte părți ale țării și că, prin urmare, se înscrie în obiectivele politicii regionale și de coeziune.

În această privință, autorizarea solicitată poate fi de asemenea considerată întemeiată pe considerente de politică specifice.

1.3.Coerența cu alte politici ale Uniunii

Rata standard a accizelor la electricitate aplicabilă gospodăriilor și societăților din sectorul serviciilor din Suedia este de 325 SEK, sau 33,83 EUR/MWh 4 . Cu reducerea propusă, rata aplicabilă în anumite zone din nordul Suediei este de cel puțin 229 SEK/MWh sau 26,13 EUR/MWh. Deoarece ratele de impozitare a electricității se situează cu mult peste rata minimă atât în nordul Suediei, cât și în restul țării, este plauzibil să se presupună că reducerea fiscală în cauză contribuie, în fapt, indirect la obținerea unui nivel general mai ridicat de protecție a mediului, în maniera descrisă de autoritățile suedeze.

În acest context, scopul măsurii este de a compensa parțial costurile mai ridicate pentru încălzire în zonele unde se aplică rata redusă a accizelor. Potrivit autorităților suedeze, condițiile climatice în aceste zone duc la un consum de electricitate, în medie, cu aproximativ 30 % mai mare decât în restul țării, în principal din cauza unei perioade mai lungi în care este nevoie de încălzire.

În această privință, Comisia observă că, pe baza recentelor prețuri pentru energia electrică în Suedia, reducerea prețului ca urmare a măsurii propuse ar fi semnificativ mai mică decât 25 % pentru toate grupurile de consumatori relevante. Pornind de la cele mai recente date privind prețurile furnizate de Eurostat, această reducere variază de la 2,7 % la 7 %, în funcție de nivelul de consum al gospodăriilor 5 .

Valoarea scutirii rămâne, așadar, sub nivelul costurilor suplimentare pentru încălzire din regiunile în cauză. Prin urmare, stimulentul fiscal în favoarea utilizării eficiente a energiei este menținut la un nivel cel puțin egal cu cel care predomină în restul Suediei.

Măsura este compatibilă cu politicile Uniunii din domeniul sănătății, al mediului, al energiei și al transporturilor.

În circumstanțele descrise, această măsură apare ca fiind acceptabilă având în vedere buna funcționare a pieței interne și necesitatea de a asigura o concurență loială. În particular, datorită localizării îndepărtate a zonelor pentru care se aplică reducerea și faptului că această reducere se limitează la gospodării și la societățile din sectorul serviciilor, nu se preconizează ca respectiva reducere să conducă la denaturări semnificative ale concurenței sau la modificări ale structurii schimburilor comerciale între statele membre. În cele din urmă, se reamintește faptul că o reducere fiscală pentru zonele în cauză a fost în vigoare timp de treizeci de ani fără să creeze probleme, potrivit informațiilor de care dispune Comisia, privind buna funcționare a pieței interne sau alte obiective ale politicii UE.

După aplicarea reducerii propuse de autoritățile suedeze, ratele accizelor la electricitate în regiunile vizate vor respecta în continuare rata minimă de impozitare prevăzută la articolul 10 din Directiva 2003/96/CE. În consecință, atât timp cât măsura respectă condițiile stabilite la articolul 44 din Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare [Regulamentul (UE) nr. 651/2014] 6 , măsura este scutită de obligația de notificare prealabilă.

(1)Perioada de aplicare a măsurii și elaborarea cadrului UE privind impozitarea energiei

Comisia propune ca perioada de aplicare să fie fixată la șase ani, care este perioada maximă permisă de Directiva 2003/96/CE. Această perioadă este adecvată pentru a oferi consumatorilor în cauză un grad suficient de certitudine.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

2.1.Temei juridic

Articolul 19 din Directiva 2003/96/CE a Consiliului.

2.2.Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

Domeniul impozitelor indirecte, la care se referă articolul 113 din Tratatul privind funcționarea Uniuni Europene, nu este, în sine, de competența exclusivă a Uniunii Europene în sensul articolului 3 din tratat.

Cu toate acestea, în temeiul articolului 19 din Directiva 2003/96/CE, Consiliul a primit competența exclusivă, în virtutea legislației secundare, de a autoriza un stat membru să introducă și alte scutiri sau reduceri în sensul dispoziției respective. Prin urmare, statele membre nu se pot substitui Consiliului. În consecință, principiul subsidiarității nu este aplicabil în cazul prezentei decizii de punere în aplicare.

2.3.Proporționalitate

Propunerea respectă principiul proporționalității. Reducerea impozitului nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului în cauză.

2.4.Alegerea instrumentului

Instrumentul propus: decizie de punere în aplicare a Consiliului.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

3.1.Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

Măsura nu impune o evaluare a legislației existente.

3.2.Consultările cu părțile interesate

Prezenta propunere se bazează pe o cerere înaintată de Suedia și se referă doar la acest stat membru.

3.3.Obținerea și utilizarea opiniei experților

Nu a fost necesară consultarea experților externi.

3.4.Evaluarea impactului

Prezenta propunere se referă la acordarea unei autorizări unui stat membru, la cererea acestuia, și nu necesită efectuarea unei evaluări a impactului.

Informațiile furnizate de Suedia sugerează că măsura ar avea un impact limitat asupra veniturilor fiscale, iar rata accizelor la electricitate în nordul Suediei ar fi în continuare superioară ratei minime de impozitare stabilite în Directiva 2003/96/CE. Suedia preconizează că măsura va avea un impact pozitiv asupra realizării obiectivelor sale în materie de politică socială și de coeziune.

3.5.Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Măsura nu prevede o simplificare. Ea se bazează pe o cerere înaintată de Suedia și se referă doar la acest stat membru.

3.6.Drepturi fundamentale

Măsura nu privește drepturile fundamentale.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Măsura nu impune nicio sarcină financiară și administrativă pentru UE. Prin urmare, propunerea nu are implicații asupra bugetului UE.

5.ALTE ELEMENTE

5.1.Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Articolul 1 – Suediei i se va permite să aplice în continuare o rată redusă a accizelor la electricitate în anumite zone din nord.

Rata de impozitare după reduceri nu poate fi niciodată mai mică decât ratele minime din UE, stabilite în Directiva 2003/96/CE, iar reducerea se va aplica tuturor consumatorilor de electricitate care plătesc rata standard a accizelor în nordul Suediei.

Această măsură ar ajuta regiunile defavorizate să atenueze costurile mai ridicate ale electricității cauzate de clima rece.

Articolul 2 – Autorizarea solicitată se acordă începând de la 1 ianuarie 2018 pentru o perioadă de șase ani, conform cererii Suediei.

2017/0320 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de autorizare a Suediei să aplice rate reduse ale accizelor la electricitatea consumată în gospodării și în societățile din sectorul serviciilor situate în anumite zone din nordul Suediei în conformitate cu articolul 19 din Directiva 2003/96/CE

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității 7 , în special articolul 19 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Decizia de punere în aplicare 2012/47/UE a Consiliului 8 autorizează Suedia să aplice, până la 31 decembrie 2017, o rată redusă a accizelor la electricitatea consumată în gospodării și în societățile din sectorul serviciilor în anumite zone din nordul Suediei în conformitate cu articolul 19 din Directiva 2003/96/CE.

(2)Prin scrisoarea din 10 mai 2017, Suedia a solicitat autorizarea de a continua să aplice o rată redusă a accizelor la electricitatea consumată de către aceiași beneficiari, pentru o perioadă suplimentară de șase ani, și anume până la 31 decembrie 2023. Reducerea se limitează la 96 SEK/MWh. Prin scrisoarea din 1 septembrie 2017, Suedia a trimis informații și clarificări suplimentare.

(3)În zonele în cauză, costurile încălzirii sunt, în medie, cu 30 % mai mari decât în restul țării din cauza perioadei mai lungi în care este nevoie de încălzire. Prin urmare, reducerea costurilor la electricitate pentru gospodăriile și societățile din sectorul serviciilor din aceste zone restrânge diferența dintre costurile totale pentru încălzire ale consumatorilor din nordul Suediei și cele suportate de consumatorii din restul țării. Măsura contribuie așadar la atingerea obiectivelor politicii regionale și de coeziune. Reducerea impozitării nu ar trebui să depășească ceea ce este necesar pentru compensarea costurilor suplimentare la încălzire pentru gospodării și societățile din sectorul serviciilor în anumite zone din nordul Suediei.

(4)Ratele reduse de impozitare vor depăși ratele minime prevăzute la articolul 10 din Directiva 2003/96/CE.

(5)Având în vedere localizarea îndepărtată a zonelor pentru care se aplică reducerea, faptul că respectiva reducere nu ar trebui să depășească costurile suplimentare pentru încălzire în nordul Suediei și limitarea măsurii la gospodării și societățile din sectorul serviciilor, se preconizează că măsura nu va conduce la denaturări semnificative ale concurenței sau la schimbări semnificative în ceea ce privește comerțul dintre statele membre.

(6)În consecință, măsura este acceptabilă din perspectiva funcționării corespunzătoare a pieței interne și a necesității de a garanta o concurență loială. Aceasta este de asemenea compatibilă cu politicile Uniunii din domeniul sănătății, al mediului, al energiei și al transporturilor.

(7)Conform articolului 19 alineatul (2) din Directiva 2003/96/CE, fiecare autorizare acordată în temeiul articolului respectiv trebuie să fie strict limitată în timp. Pentru a oferi consumatorilor în cauză un grad suficient de certitudine, autorizația ar trebui acordată pe o perioadă de șase ani.

(8)Este important să se garanteze că autorizația acordată în temeiul Deciziei 2012/47/UE continuă să se aplice pentru a evita crearea unui decalaj între data expirării deciziei respective și intrarea în vigoare a prezentei decizii.

(9)Prezenta decizie nu aduce atingere aplicării normelor Uniunii privind ajutoarele de stat,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

1.Suedia este autorizată să aplice o rată redusă a accizelor la electricitatea consumată în gospodării și în societățile din sectorul serviciilor situate în municipalitățile enumerate în anexă.

Reducerea față de rata națională standard a accizelor pentru electricitate nu este mai mare decât ceea ce este necesar în vederea compensării costurilor suplimentare pentru încălzire suportate din cauza localizării în nord în comparație cu restul Suediei și nu depășește 96 SEK/MWh.

2.Ratele reduse trebuie să respecte cerințele Directivei 2003/96/CE, în special ratele minime stabilite la articolul 10.

Articolul 2

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2018 până la 31 decembrie 2023.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Regatului Suediei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, JO L 283, 31.10.2003, p. 51.
(2)    Pe baza cursului de schimb din 2 octombrie 2017 (9,6055 SEK = 1 EUR), a se vedea articolul 13 alineatul (1) din Directiva 2003/96/CE și JO C 331, 3.10.2017, p. 3.
(3)    A se vedea în special considerentele 6 și 7.
(4)    Pe baza articolului 5 din Directiva 2003/96/CE, statele membre pot aplica rate de impozitare diferențiate între utilizarea profesională și cea privată. În temeiul articolului 11 alineatul (4) din Directiva 2003/96/CE, statele membre pot limita domeniul de aplicare a ratelor reduse de impozitare la utilizarea profesională. Pe baza informațiilor furnizate de Suedia, aceasta a limitat domeniul de aplicare al ratei de utilizare profesională a electricității pentru industria prelucrătoare. În consecință, rata de impozitare pentru utilizarea privată se aplică atât gospodăriilor, cât și societăților din sectorul serviciilor. Rata minimă de impozitare a UE pentru utilizarea privată este de 1 EUR/MWh.
(5)    Sursă: Datele privind prețurile furnizate de Eurostat pentru al doilea semestru al anului 2016. Cifrele se referă la utilizarea în scopuri neindustriale de către consumatorii casnici cu un consum anual mai mic de 1 MW până la un consum anual mai mare de 15 MWh.
(6)    Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat (JO L 187, 26.6.2014, p. 1-78).
(7)    JO L 283, 31.10.2003, p. 51.
(8)    JO L 26, 28.1.2012, p. 33.
Top

Bruxelles, 1.12.2017

COM(2017) 724 final

ANEXĂ

la

Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului

de autorizare a Suediei să aplice rate reduse ale accizelor la electricitatea consumată în gospodării și în societățile din sectorul serviciilor situate în anumite zone din nordul Suediei în conformitate cu articolul 19 din Directiva 2003/96/CE


ANEXĂ

Regiuni

Municipalități

Norrbottens län

Toate municipalitățile

Västerbottens län

Toate municipalitățile

Jämtlands län

Toate municipalitățile

Västernorrlands län

Sollefteå, Ånge, Örnsköldsvik,

Gävleborgs län

Ljusdal

Dalarnas län

Malung, Mora, Orsa, Älvdalen

Värmlands län

Torsby

Top