EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0182

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind prelungirea perioadei de aplicare a dreptului acordat pentru coproducții prevăzut la articolul 5 din Protocolul privind cooperarea culturală la Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte

COM/2017/0182 final - 2017/081 (NLE)

Bruxelles, 11.4.2017

COM(2017) 182 final

2017/0081(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind prelungirea perioadei de aplicare a dreptului acordat pentru coproducții prevăzut la articolul 5 din Protocolul privind cooperarea culturală la Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Acordul de liber schimb (ALS) între Uniunea Europeană și statele sale membre și Coreea de Sud a fost semnat la 6 octombrie 2010 și a fost încheiat în 2015, prin adoptarea Deciziei 2015/2169 a Consiliului privind încheierea Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte (denumită în continuare „decizia”). Protocolul privind cooperarea culturală (denumit în continuare „protocolul”), încheiat între părți în cadrul ALS, a stabilit un cadru pentru cooperarea părților în scopul de a facilita schimburile referitoare la activități, produse și servicii culturale, inclusiv în sectorul audiovizual, și de a îmbunătăți condițiile care reglementează astfel de schimburi.

Acest drept a fost instituit inițial pentru o perioadă de trei ani (de la 1 iulie 2011 până la 30 iunie 2014) și a fost reînnoit pentru încă trei ani, până la 30 iunie 2017, prin Decizia de punere în aplicare 2014/226/UE a Consiliului privind prelungirea perioadei de aplicare a dreptului acordat pentru coproducții audiovizuale prevăzut la articolul 5 din Protocolul privind cooperarea culturală la Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte. Se propune reînnoirea acestui drept pentru încă trei ani.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Prin protocol, părțile, în conformitate cu legislația lor respectivă, au convenit, printre altele, să acorde coproducțiilor audiovizuale realizate de producători din UE și din Coreea dreptul de a beneficia de sistemele lor respective de promovare a conținutului cultural local/regional, sub rezerva anumitor condiții specifice.

Astfel de coproducții pot fi considerate opere europene în UE și, respectiv, opere coreene în Coreea, cu condiția să respecte cerințele prevăzute la articolul 5 din protocol [a se vedea, în special, punctul 8 literele (a) - (c)].

Subprogramul MEDIA al programului Europa Creativă sprijină dezvoltarea și distribuția operelor audiovizuale europene din țările europene participante. Beneficiarii din țări terțe pot participa la anumite sisteme, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții.

Anumite sisteme contribuie la crearea unui mediu favorabil coproducțiilor, mai exact sistemele pentru acces la piață și formare, care finanțează piețele, întâlnirile pentru stabilirea de contacte și atelierele, inclusiv cu Coreea. De asemenea, sistemul privind coproducțiile internaționale sprijină partenerii coproducțiilor europene și internaționale, inclusiv din Coreea, în ceea ce privește colaborarea dintre aceștia și oferă sprijin indirect pentru operele audiovizuale coproduse de fonduri de coproducție internaționale.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Protocolul privind cooperarea culturală a fost încheiat de UE și Coreea în 2015 ca parte a Acordului de liber schimb. Acesta a fost conceput ca un instrument de promovare a Convenției din 2005 a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale.

Dreptul existent este valabil pentru coproducțiile finanțate de grupări de sisteme și fonduri naționale pentru producțiile audiovizuale. Operele coproduse se pot califica drept opere europene în conformitate cu definiția operelor europene prevăzută la articolul 1 litera (n) punctul (ii) din Directiva privind serviciile media audiovizuale (DSMAV).

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Procedura pentru reînnoirea dreptului este prevăzută la articolul 5 din protocol. Au fost adoptate măsurile necesare.

Articolul 5 alineatul (8) din protocol prevede că, în cazul în care se decide că dreptul ar trebui reînnoit, acesta poate fi prelungit pentru o nouă perioadă de trei ani și, ulterior, va fi reînnoit în mod automat pentru perioade suplimentare succesive de aceeași durată, cu excepția cazului în care o parte anulează dreptul prin notificare transmisă în scris cu cel puțin trei luni înainte de expirarea perioadei. Coproducțiile care sunt anterioare anulării pot încă beneficia de sistemele respective pentru promovarea conținutului cultural local/regional.

Având în vedere contextul specific și sensibilitatea politică a cooperării în acest domeniu, este oportun să se prezinte o propunere de decizie a Consiliului privind reînnoirea dreptului. O astfel de propunere ar trebui întemeiată pe articolul 218 alineatul (6) din TFUE în ceea ce privește prelungirea aplicării unei părți a unui acord internațional. Normele referitoare la formarea voinței instituțiilor Uniunii sunt stabilite de tratat și nu sunt nici la discreția statelor membre, nici a instituțiilor înseși. Deciziile Consiliului privind încheierea de acorduri internaționale nu pot deroga de la dispozițiile tratatelor în ceea ce privește procedura de prelungire a obligațiilor care decurg din acordurile internaționale încheiate.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

A doua prelungire a dreptului va oferi sectorului audiovizual european posibilitatea de a-și menține prezența pe piața coreeană și de a câștiga experiență, cunoștințe și pondere suplimentare pe această piață aflată în creștere rapidă.

În timp ce unele state membre au realizat cu succes coproducții audiovizuale pe bază bilaterală, multe altele nu au făcut acest lucru deocamdată; astfel, dreptul la nivelul UE încă are potențialul de a permite participarea unui număr mai mare de țări.

Comisia Europeană are competențe limitate în ceea ce privește producția de filme, întrucât acesta este rolul fondurilor cinematografice naționale, inclusiv în ceea ce privește coproducțiile internaționale. Prin urmare, pentru punerea în aplicare a protocolului va fi necesară o mai mare implicare a fondurilor cinematografice naționale.

Proporționalitate

Conform studiilor și datelor furnizate de Observatorul European al Audiovizualului, coproducțiile duc la creșterea audienței. Din 2009, filmele europene în Coreea (în cinematografe) au atins o cotă de piață de 5 % în termeni de audiență și de 20 % în termeni de filme proiectate. Filmele coreene în UE (în cinematografe) au atins o cotă de piață de 1 % în termeni de audiență și de 2 % în termeni de filme proiectate. Prin urmare, acest drept ar contribui la creșterea cotei de piață, într-un moment în care piața este în creștere (numărul total de bilete vândute în Coreea a crescut cu 41 % din 2011).

Neaplicarea protocolului până acum pare a fi consecința lipsei de informații concrete în legătură cu stimulentele disponibile pentru coproducții la nivel național. Prin urmare, ar trebui luate măsuri specifice (referitoare la accesul la finanțare, formare, stabilirea de contacte), atât la nivel european, cât și la nivel național.

De asemenea, succesul coproducțiilor bilaterale arată că există capacitatea și potențialul de a face mai mult. În cadrul discuțiilor preliminare ale Grupului de lucru pentru audiovizual, statele membre au indicat că ar fi dispuse să colaboreze la nivel european pentru a promova coproducțiile printr-un protocol european, valorificând cele mai bune practici la nivel bilateral.

Reînnoirea dreptului este necesară pentru a permite luarea acestor măsuri.

Alegerea instrumentului

. Pentru orice decizie explicită cu privire la drept este necesară o decizie a Consiliului, întemeiată pe articolul 218 alineatul (6) din TFUE în ceea ce privește prelungirea aplicării unei părți a unui acord internațional.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

Nu se aplică.

Consultările părților interesate

Protocolul prevede că fiecare parte instituie un grup consultativ intern (GCI), compus din reprezentanți din domeniul cultural și audiovizual care își desfășoară activitatea în domeniul acoperit de acest protocol. GCI al UE s-a reunit la 5 septembrie 2016 în Bruxelles pentru evaluarea rezultatelor punerii în aplicare a dreptului în ceea ce privește sporirea diversității culturale și cooperarea reciproc avantajoasă privind operele coproduse.

Acesta a constatat lipsa coproducțiilor audiovizuale între UE și Coreea care respectă condițiile menționate în protocol, dar a convenit că protocolul are, totuși, potențialul de a fi un instrument util. GCI s-a exprimat în favoarea reînnoirii dreptului privind coproducțiile UE-Coreea, deși au existat anumite rezerve cu privire la valoarea adăugată a acestuia în practică, care ar trebui să fie explicată mai clar operatorilor. Comisia a difuzat informații generale cu privire la protocol, dar sunt necesare mai multe informații operaționale detaliate destinate profesioniștilor. GCI a concluzionat, de asemenea, că este necesar ca protocolul să fie promovat la nivel de sector, de stat și la nivelul UE, pentru a pune în evidență avantajele acestuia.

Dreptul acordat pentru coproducțiile audiovizuale a fost discutat cu statele membre ale UE în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru cultură al Consiliului Uniunii Europene din data de 3 octombrie 2016. Statele membre și-au exprimat disponibilitatea de a-și spori colaborarea la nivel european pentru a promova coproducțiile.

În urma consultării statelor membre și având în vedere avizul emis de GCI, Comisia este invitată să aprobe reînnoirea dreptului.

Obținerea și utilizarea expertizei

Au fost consultate studiile și datele Observatorului European al Audiovizualului referitoare la coproducții.

   Evaluarea impactului

Nu se aplică.

Adecvarea și simplificarea reglementărilor

Nu se aplică.

Drepturi fundamentale

Nu se aplică.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Niciuna.

5.ALTE ELEMENTE

Planurile de implementare și mecanismele de monitorizare, evaluare și raportare

Comisia va monitoriza în permanență punerea în aplicare a dreptului privind coproducțiile audiovizuale, pe baza datelor obținute de la Observatorul European al Audiovizualului și din partea sectorului, în special în ceea ce privește sectorul animației.

O dată pe an va avea loc o reuniune a Comitetului pentru cooperarea culturală între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte și Republica Coreea, pe de altă parte. Comitetul va monitoriza progresele realizate și va discuta provocările și oportunitățile existente.

Documente explicative (în cazul directivelor)

Nu se aplică.

Explicații detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

Dreptul va fi extins pentru încă trei ani, până în iunie 2020. Dreptul este prevăzut la articolul 5 din protocol, după cum urmează:

În sensul prezentului protocol, o „coproducție” înseamnă o operă audiovizuală produsă de producători atât din Coreea, cât și din UE, în care acești producători au investit în conformitate cu termenii prezentului protocol.

Părțile încurajează negocierea de noi acorduri de coproducție și punerea în aplicare a celor existente, între unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene și Coreea. Părțile reafirmă că statele membre ale Uniunii Europene și Coreea pot acorda beneficii financiare operelor audiovizuale în coproducție, după cum se definesc în acorduri de coproducție bilaterale relevante existente sau viitoare, la care sunt parte unul sau mai multe state membre din Uniunea Europeană și Coreea.

Părțile, în conformitate cu legislația lor respectivă, facilitează coproducții între producători din UE și Coreea, inclusiv prin îndreptățirea coproducțiilor de a beneficia de sistemele lor respective de promovare a conținutului cultural local/regional.

Operele audiovizuale coproduse sunt autorizate să beneficieze de sistemul părții UE de promovare a conținutului cultural local/regional sub forma calificării drept opere europene în conformitate cu articolul 1 alineatul (n) litera (i) din Directiva 89/552/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2007/65/CE, sau prin modificările ulterioare ale acesteia, în sensul cerințelor pentru promovarea operelor audiovizuale, conform dispozițiilor de la articolele 4 alineatul (1) și 3i alineatul (1) din Directiva 89/552/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2007/65/CE sau prin modificările ulterioare ale acesteia.

Operele audiovizuale coproduse sunt autorizate să beneficieze de sistemele coreene de promovare a conținutului cultural local/regional menționate la alineatul (3) sub forma calificării drept opere coreene în sensul articolului 40 din Legea promovării filmelor artistice și a produselor vizuale (Legea nr. 9676, 21 mai 2009), sau a modificărilor ulterioare ale acesteia și în sensul articolului 71 din Legea radioului și a televiziunii (Legea nr. 9280, 31 decembrie 2008), sau a modificărilor ulterioare ale acesteia, precum și Avizului privind procentajul de programare (Avizul Comisiei coreene pentru comunicații nr. 2008-135, 31 decembrie 2008), sau a modificărilor ulterioare ale acestuia.

Dreptul coproducțiilor de a beneficia de sistemele respective pentru promovarea conținutului cultural local/regional se acordă în următoarele condiții:

(a) operele audiovizuale coproduse se realizează de către întreprinderi care sunt deținute și continuă să fie deținute, fie direct, fie cu participare majoritară, de un stat membru al Uniunii Europene sau, respectiv, de Coreea și/sau de resortisanți ai unui stat membru al Uniunii Europene sau, respectiv, de resortisanți coreeni;

(b) directorul (directorii) executiv(i) sau managerul (managerii) întreprinderilor coproducătoare au naționalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau, respectiv, a Coreei și pot să demonstreze că domiciliază pe teritoriul acestora;

(c) pentru fiecare operă audiovizuală coprodusă, cu excepția operelor de animație, va fi necesară participarea producătorilor din două state membre ale Uniunii Europene. Pentru operele de animație, va fi necesară participarea producătorilor din trei state membre ale Uniunii Europene. Proporția contribuției financiare a unui producător sau a producătorilor din fiecare stat membru al Uniunii Europene nu este mai mică de 10 procente;

(d) contribuțiile financiare minime respective la o operă audiovizuală coprodusă, alta decât operele de animație, a producătorilor din UE (luați împreună) și a producătorilor din Coreea (luați împreună) nu pot fi mai mici de 30 la sută din costul total de producție al operei audiovizuale. Pentru operele de animație, această contribuție nu poate fi mai mică de 35 la sută din costul total de producție;

(e) contribuția producătorilor din fiecare parte (luați împreună) include participarea tehnică și artistică efectivă, cu asigurarea unui echilibru între contribuțiile celor două părți; în mod special, în operele audiovizuale coproduse, altele decât operele de animație, contribuția tehnică și artistică a producătorilor din fiecare parte (luați împreună) nu variază cu mai mult de 20 de puncte procentuale în comparație cu contribuția financiară a acestora și nu poate să reprezinte, în niciun caz, mai mult de 70 la sută din întreaga contribuție. Pentru operele de animație, contribuția tehnică și artistică a producătorilor din fiecare parte (luați împreună) nu variază cu mai mult de 10 puncte procentuale în comparație cu contribuția financiară a acestora și nu poate să reprezinte, în niciun caz, mai mult de 65 la sută din întreaga contribuție;

(f) participarea producătorilor din țări terțe care au ratificat Convenția UNESCO la o operă audiovizuală coprodusă se acceptă până la o proporție maximă de 20 la sută, după caz, din costurile totale de producție și/sau contribuția tehnică și artistică la opera audiovizuală.

Aceste condiții urmăresc să garanteze caracterul european al coproducțiilor, prin participarea a cel puțin două state membre, precum și să asigure un echilibru corect între costurile și beneficiile coproducției pentru părți. Prin urmare, este prevăzută o contribuție financiară minimă pentru părți, în timp ce contribuția tehnică și artistică, care constă în contribuții profesionale și, prin urmare, reprezintă oportunități de ocupare a forței de muncă, nu poate varia cu mai mult de 10 % în comparație cu contribuția financiară. Pentru operele de animație, cerințele sunt mai mari din cauza gradului de sensibilitate al sectorului, care necesită mai multe mijloace tehnice și în cazul căruia diferențele de costuri dintre UE și Coreea ar putea fi mai semnificative.

Părțile reafirmă că dreptul în baza căruia coproducțiile pot beneficia de sistemele lor respective de promovare a conținutului cultural local/regional oferă avantaje reciproce, iar coproducțiilor care îndeplinesc criteriile li se acordă statutul de opere europene/coreene fără alte condiții suplimentare.

Dreptul coproducțiilor de a beneficia de sistemele respective pentru promovarea conținutului cultural local/regional se acordă pentru o perioadă de trei ani.

2017/0081 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind prelungirea perioadei de aplicare a dreptului acordat pentru coproducții prevăzut la articolul 5 din Protocolul privind cooperarea culturală la Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 167 alineatul (3), coroborat cu articolul 218 alineatul (6),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere avizul Parlamentului European,

întrucât:

(1)La 1 octombrie 2015, Consiliul a adoptat Decizia 2015/2169 privind încheierea Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte (denumită în continuare „decizia”).

(2)Acordul conține un Protocol privind cooperarea culturală (denumit în continuare „protocolul”) care, în conformitate cu articolul 1, stabilește cadrul în care părțile cooperează în vederea facilitării schimburilor referitoare la activități, produse și servicii culturale, inclusiv, printre altele, în sectorul audiovizual. În temeiul articolului 5 alineatul (4) din protocol, părțile facilitează coproducțiile dintre producători din UE și Coreea, inclusiv prin dreptul coproducțiilor de a beneficia de sistemele lor respective de promovare a conținutului cultural local/regional („dreptul”).

(3)În temeiul articolului 5 alineatul (8) litera (b) din protocol, după perioada inițială de trei ani, dreptul va fi reînnoit pentru încă trei ani și, ulterior, va fi reînnoit în mod automat pentru perioade suplimentare succesive de aceeași durată, cu excepția cazului în care o parte anulează dreptul prin notificare transmisă în scris cu cel puțin trei luni înainte de expirarea perioadei inițiale sau a oricărei perioade ulterioare.

(4)Pare oportun să se propună o decizie explicită privind reînnoirea acestui drept, ținând seama de circumstanțele specifice și de sensibilitatea politică a cooperării în acest domeniu.

(5)Grupul consultativ intern prevăzut la articolul 3 alineatul (5) din protocol a emis un aviz favorabil privind prelungirea perioadei de aplicare a dreptului, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (8) din protocol.

(6)Comisia formulează un aviz favorabil în ceea ce privește reînnoirea acestui drept.

(7)Prezenta decizie ar trebui să nu aducă atingere competențelor Uniunii, respectiv ale statelor membre,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Reînnoirea dreptului acordat coproducțiilor audiovizuale de a beneficia de sistemele respective ale părților pentru promovarea conținutului cultural local și regional, astfel cum se prevede la articolul 5 din protocol, se aprobă pentru o perioadă de trei ani, de la 1 iulie 2017 până la 30 iunie 2020.

Articolul 2

Președintele Consiliului desemnează persoana împuternicită, în numele Uniunii Europene, să informeze Republica Coreea, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (8) litera (b) din protocol, cu privire la consimțământul Uniunii Europene în legătură cu reînnoirea dreptului acordat coproducțiilor audiovizuale de a beneficia de sistemele respective ale părților de promovare a conținutului cultural local/regional, astfel cum se prevede la articolul 5 din protocol, pentru o perioadă de trei ani, de la 1 iulie 2017 până la 30 iunie 2020.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

Top