EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017IE1370

Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Impactul revoluției digitale în domeniul asistenței medicale asupra asigurărilor de sănătate” (aviz din proprie inițiativă)

OJ C 434, 15.12.2017, p. 1–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 434/1


Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Impactul revoluției digitale în domeniul asistenței medicale asupra asigurărilor de sănătate”

(aviz din proprie inițiativă)

(2017/C 434/01)

Raportor:

domnul Alain COHEUR

Decizia Adunării Plenare

26.1.2017

Temei juridic

Articolul 29 alineatul (2) din Regulamentul de procedură

 

Aviz din proprie inițiativă

 

 

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru piața unică, producție și consum

Data adoptării în secțiune

5.9.2017

Data adoptării în sesiunea plenară

20.9.2017

Sesiunea plenară nr.

528

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

174/0/1

1.   Concluzii

1.1.

În opinia CESE, în contextul revoluției digitale din domeniul asistenței medicale, sunt indispensabile menținerea și promovarea unor sisteme de asigurări de sănătate în beneficiul tuturor, solidare, favorabile incluziunii și nediscriminatorii. Într-adevăr, incluziunea și accesul echitabil pentru toți cetățenii la servicii de asistență medicală (digitale sau nu) de calitate și aderarea la acestea reprezintă condițiile unei acoperiri universale de sănătate.

1.2.

Ca și în avizele sale anterioare (1), CESE consideră că accesul egal la servicii de asistență medicală, care este un obiectiv esențial al politicilor în materie de sănătate, poate beneficia de pe urma digitalizării dacă sunt îndeplinite mai multe condiții:

o acoperire teritorială egală, care ține cont de zonele slab deservite de către operatorii din domeniul digital (acces, viteză);

reducerea decalajului digital dintre cetățeni, cadrele medicale și actorii din cadrul sistemelor de asigurări de sănătate, în ceea ce privește utilizarea;

interoperabilitatea la nivelul întregii arhitecturi digitale (baze de date, dispozitive medicale), care facilitează continuitatea serviciilor de asistență medicală, în interiorul structurilor și între acestea;

protecția datelor din domeniul asistenței medicale, care nu pot fi în niciun caz utilizate în detrimentul pacienților.

1.3.

Nu trebuie ca, având în vedere avântul telemedicinei, al obiectelor conectate și al nanotehnologiilor, biotehnologiilor, informaticii și științelor cognitive (NBIC), persoanele să fie considerate simple corpuri conectate, care ar putea fi analizate, controlate și supravegheate de la distanță printr-un atotputernic program informatic. Tehnologizarea domeniului sănătății încurajează, de fapt, o reacție inversă, adică reafirmarea locului de prim-plan ocupat de relația interpersonală și de legătura socială în cadrul prestării serviciilor de asistență medicală și a îngrijirilor de sănătate.

1.4.

CESE insistă asupra provocării pe care o reprezintă supraresponsabilizarea cetățeanului obligat să își autogestioneze starea de sănătate, la care se adaugă și supraindividualizarea. Cu medicina predictivă, pe de o parte, și cu instrumentele conectate, pe de altă parte, cunoașterea și monitorizarea riscurilor de sănătate la care este expus individul tind să progreseze, stimulând derularea unor politici mai personalizate. Revelarea acestor riscuri și diferențele constatate între indivizi ridică întrebări etice importante, în contextul păstrării unei acoperiri pe bază de asigurare solidară.

2.   Recomandări

2.1.

CESE reamintește că, pentru succesul revoluției digitale, sistemele noastre de asigurări de boală/de sănătate performante trebuie:

(a)

să pună digitalizarea în serviciul realizării și activării drepturilor noastre fundamentale în materie de sănătate, și nu al diminuării acestora. Digitalizarea trebuie să fie un vector al consolidării capacităților individuale și colective și, totodată, o pârghie puternică a exercitării efective a drepturilor și a dezvoltării unor noi forme de organizare și de guvernanță în domeniul sănătății;

(b)

să reafirme valorile de solidaritate și de universalitate, care stau la baza sistemului nostru de sănătate, de a căror menținere suntem cu toții responsabili.

2.2.

Utilizarea sistemelor digitale nu trebuie, în niciun caz, să conducă la repunerea în cauză a principiilor redistribuirii și asumării în comun a riscurilor sanitare și sociale, veritabili piloni ai solidarității colective.

2.3.

CESE subliniază că sunt necesare:

dezvoltarea și facilitarea accesului cetățenilor la alfabetizare în materie de sănătate digitală, pentru a încuraja o abordare critică a informării în domeniul sănătății;

garantarea unei informări de calitate în materie de sănătate, încurajând în special instituirea unor proceduri de etichetare/acreditare a aplicațiilor din domeniul sănătății;

consolidarea relațiilor de încredere între pacienți, profesioniștii din domeniul sănătății și actorii din cadrul sistemelor de asigurări de sănătate;

instituirea unui sistem de formare adaptat atât la utilizatori, cât și la cadrele medicale, pentru a asigura o utilizare eficientă, securizată și protectoare a tehnologiilor digitale și pentru a facilita modificări ale sistemului de sănătate;

consolidarea dialogului social, ca modalitate esențială de consultare pentru a sprijini modificările care urmează;

introducerea unor dispozitive de securizare a prelucrării datelor cu caracter personal, în vederea evitării practicilor care conduc la utilizarea acestor date în materie de asigurare (acces, compensare etc.) în scopuri comerciale, care nu corespund unui obiectiv legat de sănătatea publică;

promovarea unui cadru de reglementare evolutiv, având în vedere întregul ecosistem („părți interesate multiple”) și rolul jucat de organizațiile de asigurări de boală/de sănătate în calitate de terțe părți, de încredere în relațiile lor cu asigurații/afiliații;

sprijinirea evoluției nomenclatorului de îngrijiri de sănătate compensate și de servicii de asigurare a bunăstării fizice decontate, ținând seama de inovațiile tehnice facilitate de domeniul digital;

sprijinirea evoluției spre medicina celor „patru P” (2), prin dezvoltarea unor servicii solidare ale organismelor de asigurări de sănătate, drept răspuns la nevoile cetățenilor.

3.   Context

3.1.

Avântul domeniului digital determină, în sfera sănătății, evoluții de o amploare și într-un ritm fără precedent. Odată cu extinderea vertiginoasă a utilizării obiectelor conectate și a aplicațiilor mobile în domeniul sănătății, cu exploatarea volumelor mari de date, cu apariția nanotehnologiilor, biotehnologiilor, informaticii și științelor cognitive (NBIC), precum și cu oferta înfloritoare de servicii noi de asistență medicală, digitalizarea determină o transformare globală a sistemului nostru de sănătate.

3.2.

Inovarea digitală în domeniul sănătății nu se rezumă doar la dimensiunea sa tehnică sau științifică, ci este multiplă, dată fiind inovarea aferentă utilizărilor pe care le include. Aceste noi utilizări sunt însoțite de o inovare la scară largă pe plan social, permițând apariția unor noi răspunsuri la nevoile medicale și sociale.

3.3.

Astfel, sunt direct influențate raporturile din cadrul unui ecosistem complex, între:

(a)

cetățean, prin cunoașterea stării sale de sănătate;

(b)

profesiile medicale și paramedicale și relația lor cu pacientul;

(c)

sistemul de asigurări de sănătate în diferitele sale moduri de organizare, de gestionare și de finanțare.

3.4.

În ceea ce privește raportul individului cu starea sa de sănătate, fiecare devine mai conștient de importanța sănătății sale și de modul în care și-o îngrijește. Până în prezent, din cauza accesului dificil la informații medicale și a ignoranței astfel generate, individul se afla într-o stare de incertitudine în ceea ce privește riscurile bolii. De acum înainte, persoana interesată va avea la dispoziție o multitudine de dispozitive (de exemplu, obiecte conectate), care îi permit să își evalueze starea de sănătate și să adopte un mod de viață adecvat.

3.5.

Disponibilitatea surselor de informații face ca fiecare să adopte o atitudine activă față de propria stare de sănătate, fiind capabil să identifice, să compare și să aleagă serviciul de sănătate cel mai adaptat nevoilor sale. „E-pacientul” are propria contribuție în cadrul medicinei predictive, devenind un producător de date cu privire la sănătatea sa și un participant activ la sănătatea sa și a celorlalți. În acest sens, consimțământul în cunoștință de cauză constituie o axă centrală în legătură cu protecția datelor, guvernanța integrată și utilizarea datelor.

3.6.

Noile tehnologii încurajează mai degrabă prevenția decât tratamentul bolilor. Ele vor permite și instituirea unor terapii mai eficiente, mai puțin invazive și mai individualizate, în funcție de caracteristicile genetice și biologice ale fiecăruia, în timp ce disponibilitatea în timp real a informațiilor optimizează răspunsul terapeutic.

3.7.

Profesiile din domeniul sănătății evoluează către noi competențe și noi domenii de acțiune, pe mai multe niveluri, în special către un alt mod de relaționare, bazat mai mult pe relația de încredere reciprocă cu pacientul, o adaptare progresivă a instrumentelor digitale în concordanță cu formările profesionale, o modificare a reprezentărilor tehnice ale prestării serviciilor de asistență medicală, precum și o abordare bazată pe colaborare și pe partajare, prin intermediul sistemelor interoperabile.

3.8.

Dialogul social trebuie să însoțească aceste modificări și să consolideze formarea profesională a personalului din domeniul sănătății.

3.9.

În ceea ce privește sistemele de asigurări de sănătate, accesul la servicii de sănătate performante și de calitate, atât publice, cât și private, rămâne un obiectiv de îndeplinit, pentru fiecare cetățean. În acest context, asigurările de sănătate vor fi puternic afectate, întrucât, în viitor, miza va consta în a elabora soluții și tratamente personalizate înainte de apariția riscurilor, în limitele principiilor asumării în comun a acestora, cu menținerea funcției tradiționale, aceea de a le permite accesul la servicii de sănătate persoanelor care se îmbolnăvesc.

3.10.

Inovarea medicală generată de digitalizare poate antrena schimbări profunde în domeniul asigurărilor de sănătate. Dinamica ce se instituie conduce la o individualizare a medicinei și a tratamentelor prin intermediul a două surse de informații:

(a)

decriptarea genomului:

dimensiunea predictivă a unei astfel de decriptări poate oferi o dimensiune cu totul nouă abordării prevenției (prin intermediul decriptării genomului, probabilitatea unui risc la adresa sănătății este „cunoscută”, prevenția dobândind astfel mai mult sens) și poate introduce provocări majore în domeniul asigurărilor de sănătate;

(b)

dispozitivele de „e-sănătate”:

aceste dispozitive includ, printre altele, obiectele conectate, care intră în domeniul autoevaluării (self data) și permit persoanelor să își cunoască starea de sănătate și să o îmbunătățească.

Image

În consecință, trebuie abordate o serie de întrebări și observații:

(a)

Ar putea conduce aceste surse noi de cunoștințe la crearea unor noi oferte și servicii, mai adaptate nevoilor persoanelor asigurate?

(b)

Vom avea în viitor o acoperire de sănătate corelată cu probabilitatea bolilor anunțate prin decriptarea genomului?

(c)

Se confirmă trecerea de la o abordare bazată pe tratament la o abordare bazată pe prevenție? Care ar fi consecințele pentru gestionarea asigurărilor de sănătate și pentru finanțare într-un context economic dificil? Ar trebui decontate programele personalizate de prevenție medicală în cadrul platformelor digitale?

(d)

Bunăstarea (3) se substituie de acum înainte sănătății? Această transformare a sistemului de sănătate nu conduce cumva la conceperea unor servicii de medicină holistică și mai puțin curativă?

(e)

În contextul acestor schimbări, viziunea asupra relației pacient-medic și asigurat-asigurător se va schimba în profunzime, trecând de la un model „vertical” la un model mai „orizontal”, în care pacientul cercetează și dezvoltă „cunoștințe profane”?

(f)

În fața puterii economice a giganților din domeniul digital, nu trebuie oare relansate investițiile în cercetare și dezvoltare gestionate de autoritățile publice?

4.   Efectele digitalizării asupra cetățeanului/pacientului

4.1.

Transformarea digitală le oferă indivizilor posibilitatea de a acționa asupra stării lor de sănătate, fiind totuși conștienți de faptul că există anumite bariere în calea accesului la aceasta. Diversificarea accesului la cunoștințe, infrastructuri și servicii inovatoare personalizate în domeniul sănătății ar putea permite fiecăruia să devină un participant activ la propria sănătate, dar și să contribuie – în calitate de colaborator, producător de informații și furnizor de date – la îmbunătățirea stării de sănătate a celorlalți.

4.2.

Apariția acestei individualizări se caracterizează printr-o sănătate denumită „sănătatea celor patru P”:

participativă: datele medicale sunt produse și monitorizate direct chiar de pacienți, asistați de un număr tot mai mare de obiecte conectate. Relația dintre pacient și medic (care nu mai este sursa unică de cunoștințe medicale) evoluează. Pacientul devine „participant”;

preventivă: pacienții care colectează periodic informații privind starea lor de sănătate devin tot mai conștienți de menținerea unei stări bune de sănătate, ceea ce deschide calea către sănătatea bazată în mai mare măsură pe prevenție;

personalizată: afluxul continuu de date cu caracter personal tot mai exacte și variate permite totodată dezvoltarea unei stări de sănătate tot mai personalizate;

predictivă: în sfârșit, progresele tehnologice, care permit, de exemplu, digitalizarea genomului complet al persoanelor, deschid calea către o stare de sănătate care se dorește tot mai predictivă.

4.3.

Alfabetizarea în materie de sănătate și riscul unui nou decalaj în domeniul sănătății – decalajul digital

4.3.1.

Competențele în materie de sănătate înseamnă capacitatea indivizilor de a obține, de a înțelege și de a utiliza informațiile, astfel încât să promoveze și să mențină o stare bună de sănătate. Acest lucru implică dobândirea unui nivel de cunoștințe, de competențe și de încredere personale, care le permite să ia măsuri pentru ameliorarea propriei stări de sănătate și a celei a comunității, prin schimbarea modurilor de viață și a condițiilor de trai.

4.3.2.

Domeniul digital tinde să accentueze inegalitățile sociale din perspectiva sănătății, consolidând relația cauză-efect între starea de sănătate a unui individ și capacitățile sale cognitive (de exemplu, capacitatea de a găsi și de a înțelege o informație de calitate în domeniul sănătății) și financiare (cum ar fi posibilitatea de a se dota cu dispozitivele cele mai performante). Aceste inegalități sunt accentuate la persoanele în vârstă, la persoanele cele mai vulnerabile și la cele care trăiesc în zonele slab acoperite de operatorii din domeniul digital.

4.3.3.

Utilizarea aplicațiilor din domeniul sănătății necesită un nivel de cunoștințe care permite accesul la informații în domeniul sănătății, înțelegerea acestora, evaluarea și utilizarea lor în vederea luării unor decizii cotidiene în ceea ce privește asistența medicală, prevenirea bolilor și promovarea sănătății. Un nivel redus al alfabetizării în materie de sănătate implică însă riscuri numeroase, cu consecințe în ceea ce privește speranța de viață sănătoasă, decesul prematur, calitatea vieții și costurile pentru individ și societate.

4.3.4.

Nu trebuie totuși neglijată apariția decalajului digital în rândul profesiilor medicale și paramedicale. Acesta poate fi soluționat printr-o consolidare a sistemului de educație, grație unui program de formare dedicat învățării noilor raporturi generate de digitalizare în relația personal de îngrijire-pacient.

4.4.   Supraresponsabilizarea, alt risc major al digitalizării

4.4.1.

Practicile cuantificării în domeniul sănătății favorizează microgestionarea individuală a sănătății și supraresponsabilizarea, în detrimentul unei înțelegeri la un nivel mai colectiv. Aceste practici fac din indivizi întreprinzători responsabili de comportamentul lor – adecvat sau neadecvat – în materie de sănătate și pot deturna atenția de la cauzele generate de mediu sau de la cauzele socioeconomice ale problemelor de sănătate publică.

4.4.2.

Neanticiparea efectelor digitalizării asupra individualizării, creșterea inegalităților sociale din perspectiva sănătății și o comercializare sporită a aspectelor legate de sănătate pot periclita modelele noastre de asigurări de boală/de sănătate solidare și universale.

5.   Efectele digitalizării din punctul de vedere al cadrelor medicale și în rândul acestora

5.1.   Dosarul medical electronic, piatră de temelie a organizațiilor de asistență medicală

5.1.1.

Digitalizarea oferă mijloace de eliminare a compartimentării sistemului de sănătate, prin facilitarea punerii în comun a informațiilor între structurile spitalicești, cabinetele independente, rețelele de sănătate și serviciile la domiciliu. Mijloacele sigure și rapide de transmitere a informațiilor colectate de diferiți agenți reprezintă o condiție necesară pentru coordonarea serviciilor de asistență medicală și pentru tratamentul global al pacientului. Organizarea continuității îngrijirilor și tratarea multidisciplinară a pacientului sunt mult mai ușor de realizat. Disponibilitatea, accesul rapid, schimbul și partajarea de date facilitează adoptarea unei decizii medicale. Schimbul de date electronic între profesioniștii din domeniul sănătății generează plusvaloare directă pentru calitatea asistenței medicale.

5.1.2.

Dosarul medical electronic devine un instrument al coordonării și al asigurării calității asistenței medicale, în beneficiul pacientului, prin partajarea datelor de către actorii autorizați, numai dacă această partajare a făcut obiectul consimțământului prealabil al pacientului, cu excepția cazurilor de urgență sau de imposibilitate. Regulile specifice dosarului medical electronic computerizat vizează toate garanțiile specifice date pacientului cu privire la datele în format digital, în ceea ce privește protecția vieții sale private și accesul la aceste date. Respectarea confidențialității cu privire la dosarul medical și administrativ trebuie asigurată pe deplin.

5.1.3.

Dosarul medical electronic permite evitarea erorilor legate de lizibilitatea scăzută a unui document (rețetă, protocolul aferent unei examinări medicale) și facilitează accesul la bazele de date privind medicamentele, precum și la o prescripție mai sigură, întrucât este bazată pe caracteristicile pacientului. Informatizarea practicii medicale contribuie la limitarea riscurilor de eroare și la reducerea riscurilor de iatrogenie.

5.1.4.

Funcțiile de reamintire și de alertă aferente informatizării unui dosar medical facilitează îmbunătățirea actelor de prevenție (vaccinare, depistare), supravegherea bolnavilor care suferă de boli cronice, monitorizarea cunoștințelor privind medicamentele și contribuie totodată la îmbunătățirea calității serviciilor de asistență medicală acordate pacienților și consolidează competențele furnizorului de asistență medicală în ceea ce privește diagnosticarea și prescrierea tratamentului.

5.1.5.

Pe de altă parte, odată cu digitalizarea informațiilor colectate în legătură cu pacientul, care contribuie la îmbunătățirea procesului decizional medical, vom asista în anii următori la o schimbare radicală a practicilor medicale. Niciun diagnostic medical nu se va mai putea pune fără un sistem de expertiză sau instrumente de inteligență artificială. O astfel de revoluție este rezultatul dezvoltării în paralel a genomicii, a neuroștiințelor și a obiectelor conectate (NBIC), context în care numai mașinile vor putea, pe viitor, să prelucreze toate datele.

5.2.   Locul ocupat de factorul uman în centrul dezvoltării unor noi practici medicale

5.2.1.

Evoluțiile tehnologice fac posibilă – și confirmă – dezvoltarea telemedicinei, care permite emergența unor noi practici medicale și paramedicale. Telemedicina prezintă următoarele avantaje: o mai bună acoperire sanitară a teritoriilor izolate și o limitare a deplasărilor pentru persoanele slăbite de boală, o monitorizare de la distanță a persoanelor bolnave, evitând spitalizarea acestora, partajarea expertizei la distanță, o dimensiune a educației terapeutice prin telemonitorizare și consultații multidisciplinare, grație teleconsultării și teleexpertizei.

5.2.2.

Telemedicina, comunicarea profesională informatizată, dematerializarea documentelor, punerea în comun a competențelor difuzate și partajarea resurselor intelectuale sau tehnico-medicale trebuie să le permită cadrelor medicale să facă economii de timp, care poate fi reinvestit în îngrijiri acordate pacientului, în cadrul unei întrevederi în particular cu acesta, ceea ce ar îmbunătăți considerabil relația cu pacientul.

6.   Efectele digitalizării asupra gestionării asigurărilor de boală/de sănătate

6.1.   Volume mari de date (big data)

6.1.1.

Informatizarea progresivă a sistemelor noastre de sănătate a contribuit incontestabil la ameliorarea, pe de o parte, a gestiunii administrative și financiare a dosarelor de asigurare ale fiecărui cetățean (economii de spațiu și timp, economisirea consumabilelor, productivitate în creștere, arhivare facilitată și securizată, avantaje pentru mediu) și, pe de altă parte, a rapidității decontării pentru furnizorii de servicii de asistență medicală și pentru instituțiile spitalicești, prin creșterea numărului de controale și diminuarea riscului de erori în facturarea serviciilor prestate.

6.1.2.

Chiar dacă nu a adus o îmbunătățire directă a calității serviciilor de asistență medicală, dematerializarea formularelor administrative a redus termenele de transmitere a formularelor și a simplificat demersurile administrative. Totuși, aceasta facilitează practica medicală, permițând medicului să se concentreze mai mult asupra artei vindecării și mai puțin asupra inevitabilelor acte administrative conexe.

6.1.2.1.

În prezent, sunt generate volume mari de date atunci când sunt compilate toate datele tuturor pacienților/asiguraților, inclusiv cele care provin din aplicații din domeniul sănătății. Este vorba despre capacitatea de analiză a tuturor datelor care provin dintr-o multitudine de surse. Acest lucru presupune că există mijloace de corelare a datelor și de extragere automată și rentabilă a informațiilor utile din datele nestructurate.

6.1.3.

Prin intermediul aplicațiilor, datele nu mai sunt stocate la medic, la spital sau la organismele de asigurări de boală/de sănătate, ci în aparate sau pe platforme de stocare online (cloud), a căror societate-mamă nu se mai află neapărat în țara de afiliere la sistemul de asigurări de sănătate și nici măcar în Europa.

6.1.4.

Interoperabilitatea reprezintă cheia de boltă, atât la nivel european (odată cu „piața unică digitală”), cât și la nivel național. Este necesar să se elaboreze și să se pună în aplicare un „cadru de interoperabilitate a sistemelor de informații în domeniul sănătății”. O asemenea referință pentru interoperabilitate compilează principii și standarde care trebuie respectate pentru a realiza schimburi de date privind sănătatea, în deplină siguranță, integrând toți actorii din domeniul „e-sănătății”.

6.2.   Protecția datelor

6.2.1.

Proprietatea asupra datelor și protecția acestora reprezintă o provocare majoră pentru cetățean/pacient și constituie un drept fundamental, care trebuie respectat. Cetățeanul/pacientul trebuie să poată dispune liber de propriile date. Acest lucru necesită consimțământul exprimat liber, în cunoștință de cauză și constant al cetățenilor, cu privire la colectarea și utilizarea datelor lor. Se adaugă aici recunoașterea dreptului efectiv la portabilitate și dezvoltarea de soluții de tipul „Blue Button” (4), pentru punerea la dispoziție a istoricului personal al fiecăruia.

6.2.2.

Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD), care va intra în vigoare la 25 mai 2018, reglementează acest aspect la nivel european. Pe de altă parte, trebuie luată în considerare și Declarația Asociației Medicale Mondiale privind considerentele etice referitoare la bazele de date din domeniul sănătății și la băncile biologice (Declarația de la Taipei).

6.3.   Asigurări de boală/de sănătate în plină transformare

6.3.1.

Digitalizarea se dezvoltă în domeniul asigurărilor. Cu toate că a fost limitată inițial la propuneri de informare și comparare (elemente de comparație, abonare online etc.) sau legate de dematerializarea formularelor medico-administrative, digitalizarea va depăși astfel de elemente tranzacționale. Noile metode de cuantificare, popularizate prin termenul „volum mare de date”, vor transforma radical modelul economic al asigurărilor și noi produse își vor face apariția.

6.3.2.

Acest punct de cotitură are o influență puternică și logică asupra:

meseriilor legate de producția de date, de stocarea, de furnizarea, de prelucrarea și de transformarea acestora, grație algoritmilor, precum și asupra celor care au o valoare adăugată mare în ceea ce privește informarea;

statutului de pacient, care, în ceea ce privește profesiile din domeniul sănătății, devine un agent activ în legătură cu starea sa de sănătate și tinde să iasă din situația de dependență față de acestea.

6.3.3.

Odată cu evoluția tehnologiei și dezvoltarea aplicațiilor în domeniul sănătății, orice persoană va putea, pe viitor, să „dea o notă concretă” activității fizice, alimentației, interacțiunilor sale cu ceilalți etc., precum și tuturor factorilor determinanți pentru sănătatea sa.

6.3.4.

Utilizarea datelor de masă privind indivizii ar putea însemna trecerea de la un model de acoperire a riscurilor și de asumare în comun a acestora la un model de acoperire a comportamentelor și de individualizare a ofertei de asigurare, care duce la supraindividualizare. Dacă asigurătorii privați care desfășoară activități lucrative par a fi în măsură să se poziționeze suficient de natural, evoluția ar putea fi mai complicată pentru societățile de asigurări mutuale și actorii publici din sectorul asigurărilor de sănătate, ale căror misiuni fundamentale ar fi afectate de tensiuni.

6.3.5.

Societățile de administrare a asigurărilor de boală/de sănătate intră, la rândul lor, într-o fază de vulnerabilitate în raport cu această evoluție, întrucât se află la intersecția cu un întreg ecosistem multidimensional, compus din industrii, medici, guverne, autorități de reglementare, investitori și pacienți.

6.3.6.

Societățile de administrare a asigurărilor de boală/de sănătate trebuie să facă față unei puternice inerții legate de o reglementare foarte strictă a datelor sensibile în materie de sănătate, de funcționarea și finanțarea complexă a sectorului medico-spitalicesc, de un lanț valoric (aderare, încasare a cotizațiilor, acordarea prestațiilor etc.) destul de rigid și puțin reactiv, de o reglementare a produselor de asigurare tot mai strictă și, uneori, chiar de corporatismul profesiilor medicale.

6.3.7.

Totuși, nu toate societățile de administrare a asigurărilor de boală/de sănătate dispun de aceleași capacități de a acționa pe plan financiar sau nu mai dispun de astfel de capacități, iar nevoile de fonduri proprii necesare acestei activități se transformă treptat într-o barieră în calea dezvoltării lor. Puterea economică a giganților din domeniul digital le deschide oportunități de investiții directe în ceea ce aceștia percep ca fiind o piață.

6.3.8.

În ciuda unei mai bune cunoașteri a riscurilor individuale din domeniul sănătății, menținerea ca atare a sistemelor noastre de asigurări de sănătate – colective și solidare – este indispensabilă. Sistemele noastre de asigurări de boală/de sănătate au fost cele mai performante în ceea ce privește corelarea adeziunii individuale cu protecția colectivă, împotriva tuturor riscurilor pentru sănătate.

6.4.   Adaptarea mecanismelor de rambursare

6.4.1.

În prezent, nu există decât puține exemple de asumare a răspunderii financiare (rambursare) pentru utilizarea aplicațiilor mobile pe parcursul tratamentului unei persoane. Unul dintre obstacolele principale, la ora actuală, ar fi chiar absența modelelor adecvate de rambursare care să cuprindă noile realități tehnologice.

6.4.2.

Există modelul clasic al intervenției statului, în care rambursarea este de responsabilitatea instituțiilor și a autorităților naționale, care hotărăsc cu privire la prestațiile de sănătate mobilă rambursabile (5), dar există și inițiative luate de actorii din sistemele de asigurări de sănătate, precum societățile de asigurări mutuale (6).

6.4.3.

De asemenea, sunt înființate sisteme de rambursare inovatoare, precum programele de stimulare și prevenire, care vizează prevenția, mai degrabă decât administrarea medicamentelor.

6.5.   Noi provocări pentru organizațiile de asigurări de boală/de sănătate

6.5.1.

Organizațiile de administrare a asigurărilor de boală/de sănătate obligatorii, atât cele publice, cât și cele private (de exemplu, societățile de asigurări mutuale), care vor fi puternic afectate, se vor confrunta în viitor cu următoarele provocări:

dezvoltarea de mecanisme de prevenție, de diagnosticare și de monitorizare a tratamentelor adaptate și individualizate, elaborarea unor soluții și metode de tratament personalizate, înainte de apariția riscurilor, în limitele principiilor asumării în comun a acestora, păstrând totodată funcția sa tradițională, aceea de a permite accesul la servicii de asistență medicală persoanelor care se îmbolnăvesc;

armonizarea ofertei de servicii de asistență medicală cu nevoile în evoluție ale pacienților;

sprijinirea pacienților prin evitarea riscurilor stigmatizării și culpabilizării: societățile de asigurări mutuale joacă deja un rol important în prevenție, în monitorizarea tratamentului și monitorizarea pacienților; acest rol ar trebui extins și la organismele publice de asigurări de boală/de sănătate;

combaterea inegalităților sociale aferente sănătății, care pot fi generate de decalajul digital, extinzând alfabetizarea în materie de sănătate (în special prin consolidarea competențelor);

reducerea comportamentelor de risc și supravegherea conformității cu rețetele eliberate de profesioniștii din domeniul sănătății. Cercetarea destinată elaborării unor instrumente eficace, care să răspundă nevoilor, reprezintă o provocare fundamentală;

accentul pus pe calitatea vieții persoanelor asigurate. Această miză implică, de asemenea, obiective economice și de gestionare a riscului și, prin urmare, cheltuieli de sănătate;

sistematizarea gestiunii electronice a dosarelor pacienților și a relațiilor cu furnizorii de servicii de asistență medicală, prin digitalizarea adeverințelor medicale emise, dosarul medical electronic și carnetul digital de sănătate, printre altele;

adaptarea rambursărilor la noile forme de tratament și de monitorizare a pacienților de către profesioniștii din domeniul sănătății;

asumarea rolului de parte terță demnă de încredere în ceea ce privește utilizarea și gestionarea fluxului de date privind sănătatea, precum și colectarea acestora, având în vedere riscul de comercializare într-un mod neautorizat a acestor date.

6.5.2.

Societățile de asigurări de sănătate mutuale, care au fost precursoarele societăților de asigurări de sănătate, pot, de acum înainte, să respecte promisiunea de a fi în permanență și în mod individualizat alături de fiecare dintre persoanele asigurate. Atât prin produsele/serviciile pe care le propun, cât și prin sprijinul acordat individului în legătură cu bunăstarea acestuia sau tratamentul său, societățile de asigurări de sănătate mutuale trebuie să poată fi prezente în viața persoanelor asigurate, oricare ar fi canalul de comunicare, și să le propună un răspuns adaptat la nevoile lor.

7.   Efectele factorilor „perturbatori” ai digitalizării asupra asigurărilor de boală/de sănătate și asupra societății

7.1.

Cu toate acestea, toate elementele menționate anterior, care dovedesc complexitatea provocărilor digitalizării în domeniul sănătății, și apariția noilor operatori de internet vor implica, pentru sistemele noastre de asigurări de boală/de sănătate, o preluare a puterii economice.

7.2.

Aceste modificări sunt cu siguranță favorizate de apariția dispozitivelor de colectare, care au devenit accesibile din punct de vedere economic și „fiabile” din punct de vedere tehnic, dar, de asemenea, mai ales de capacitatea de centralizare și de analiză a datelor, prin intermediul unui smartphone sau al unei interfețe web. Astfel, s-a dezvoltat un ecosistem de aplicații mobile axate pe principiul obiectivelor, al comunității și al „ludificării”. Acesta le permite dezvoltatorilor de medii mobile să definească normele de gestionare a datelor privind sănătatea prin intermediul serviciilor lor dedicate (7).

7.3.

Există temeri potrivit cărora „GAFAMA” (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft și Alibaba) (8) și alții, care își vor face apariția, vor fi stăpânii acestei medicine noi, care se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologiile de informații și pe decriptarea acestora. Or, este vorba exact de profesia liderilor economiei digitale, care utilizează aceste tehnologii pentru a prelua controlul asupra ecosistemelor, în toate sectoarele.

7.4.

Forța acestor platforme este aceea de a face ca modelul lor de dezvoltare să se bazeze pe furnizarea în masă a unui produs sau a unui serviciu conectat la populație, care le oferă acces la numeroase date ce sunt monetizate. Monetizarea datelor permite furnizarea unui număr mare de servicii gratuite, care asigură frecventarea în masă și alimentează un cerc virtuos, în care fiecare încearcă să limiteze consumatorul la un ecosistem cât mai închis posibil. Prezentând costuri marginale pentru furnizarea de servicii cvasinule, modelul economic bazat pe internet îi favorizează în mod natural pe cei mai mari actori, care acaparează o mare parte din valoarea creată și care dispun, prin urmare, de capacități de investiții imense.

7.5.

Există temerea că numai „GAFAMA” sunt în măsură să profite de aceste date difuzate gratuit, corelându-le cu toate cele pe care le colectează, pe de altă parte, cu privire la comportamentul indivizilor. În condițiile existenței acestor giganți digitali (prezenți și viitori), este esențial – din punct de vedere juridic și etic – pentru cetățeni, ca guvernele și instituțiile din Europa (mai ales cele de protecție socială) să își păstreze suveranitatea în domeniul identificării, colectării și utilizării datelor privind sănătatea.

7.6.

Valoarea adăugată a acestor informații, în special în domeniul sănătății, este acaparată și controlată așadar de aceste platforme, și nu mai aparține producătorilor din sistemul de sănătate. Nu mai rămâne decât să punem aceste informații la dispoziția „solicitanților” care le vor putea utiliza.

7.7.

Protecția datelor, înțeleasă prin intermediul celor „cinci V” (volum, velocitate, varietate, veridicitate, valori), reprezintă o valoare economică care necesită un cadru de reglementare în evoluție, aflat în legătură cu întregul ecosistem („părți interesate multiple”) și aceasta, în vederea evitării oricărei exploatări în scopuri pur comerciale.

Bruxelles, 20 septembrie 2017.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Georges DASSIS


(1)  JO C 458, 19.12. 2014, p. 54; JO C 242, 23.7.2015, p. 48; JO C 13, 15.1.2016, p. 14; JO C 13, 15.1.2016, p. 40; JO C 288, 31.8.2017, p. 1.

(2)  A se vedea punctul 4.2.

(3)  „Domeniile bunăstării, sănătății și asistenței medicale se înscriu într-un continuum între normal și patologic, iar acest continuum servește, de altfel, medicinei.”

(4)  Prezentarea inițiativei „Blue Button”: aceasta a fost lansată în anul 2010 de către administrația Statelor Unite, ca o platformă de monitorizare, de control și de descărcare a datelor cu caracter personal privind sănătatea, aparținând veteranilor americani. Astfel, aceștia pot avea acces la rapoartele lor de tratament, la datele lor privind asigurarea de sănătate și la antecedentele medicale (alergii, analize medicale etc.), precum și la descărcarea informațiilor respective. Sursa: http://www.va.gov/bluebutton/

(5)  Franța a înregistrat progrese importante odată cu introducerea programului Diabeo, în urma avizului emis de Comisia națională de evaluare a dispozitivelor medicale și a tehnologiilor din domeniul sănătății. Soluția Diabeo reprezintă un program informatic cuplat cu telemonitorizarea medicală și o facilitate tehnică, pentru a învăța cum se utilizează programul. Scopul programului informatic Diabeo este de a ajuta pacientul să își calculeze dozele zilnice de insulină lentă și rapidă, în funcție de obiectivele prestabilite de medicul care a eliberat rețeta. Programul este disponibil prin intermediul unei aplicații pe un terminal mobil (smartphone sau tabletă) pentru pacient, precum și pe un portal web.

(6)  Elaborat de o societate mutuală franceză (MGEN) și preluat, în Belgia, de un sistem mutual belgian (Solidaris), Vivoptim, un program de „e-sănătate” inedit, pentru prevenirea riscului cardiovascular și sprijinirea în contextul acestuia, propune o serie de servicii individualizate, grație instrumentelor digitale și obiectelor conectate, care formează 3 programe de asistență și 13 modalități de prevenție adaptate situației, așteptărilor și nevoilor fiecăruia, de la prevenția pentru persoanele sănătoase până la gestionarea bolii cronice.

(7)  Structura pieței magazinelor de aplicații se împarte, în esență, între cele mai mari cinci magazine de aplicații [90 % dintre descărcări: Play (Android), App Store (Apple), Windows Phone Store (Microsoft), App World (BlackBerry) și Ovi (Nokia)].

(8)  Giganții pieței, „GAFAMA” (Google, Appel, Facebook, Amazon, Microsoft și Alibaba), tind să obțină monopolul controlului asupra sistemului de „m-sănătate”. Domeniul sănătății publice este în totalitate acoperit de investiții ale acestor multinaționale, care văd în el un potențial de extindere economică.


Top