EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XE0987

Rezoluția Comitetului Economic și Social European în sprijinul Acordului Schengen — Sprijină Schengen pentru a circula liber

OJ C 133, 14.4.2016, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.4.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 133/1


Rezoluția Comitetului Economic și Social European în sprijinul Acordului Schengen

Sprijină Schengen pentru a circula liber

(2016/C 133/01)

Libera circulație este succesul cel mai tangibil al integrării europene. Acordul Schengen, care le permite cetățenilor să călătorească liber dintr-o țară în alta ca să muncească, să studieze ori să își petreacă timpul liber și care înlătură obstacolele materiale din calea liberei circulații a mărfurilor și serviciilor este o piatră de temelie a pieței interne, care se ridică la 2 800 de miliarde EUR, implicând în fiecare an 1,7 milioane de lucrători transfrontalieri și 57 de milioane de deplasări rutiere în interiorul granițelor UE. Eliminarea controalelor la frontierele interne a jucat un rol semnificativ în ceea ce privește înlăturarea barierelor, apropierea dintre oameni și stimularea economiei europene. Mai multe generații de europeni au crescut bucurându-se de avantajele oferite de Acordul Schengen, fără ca măcar să își dea seama de acest lucru. Costul estimativ al întoarcerii la o Europă a controalelor la frontierele interne ar fi de 100 de miliarde EUR, reprezentând 0,8 % din PIB, ceea ce ne-ar sărăci pe toți din punct de vedere cultural, social și economic.

Comitetul Economic și Social European susține pe deplin principiile care au determinat statele membre semnatare ale Acordului din 1985 să se declare „conștiente de faptul că Uniunea tot mai strânsă a popoarelor statelor membre ale Comunităților Europene ar trebui să își găsească expresia în libertatea de a trece frontierele interne pentru toți resortisanții statelor membre și în libera circulație a bunurilor și serviciilor” și „dornice să întărească solidaritatea între popoarele lor prin eliminarea obstacolelor ridicate împotriva liberei circulații la frontierele comune dintre state […]”: acest acord viza uniunea popoarelor și solidaritatea dintre ele. Dincolo de consecințele economice de temut pe care le-ar aduce cu sine, subminarea acestui acord ar constitui așadar o lovitură la adresa solidarității și a Uniunii înseși, o lovitură care s-ar putea dovedi fatală.

Totodată, Comitetul susține pe deplin principiul care a determinat statele membre semnatare ale Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene să prevadă că „Uniunea dezvoltă o politică care urmărește […] să asigure absența oricărui control asupra persoanelor la trecerea frontierelor interne, indiferent de cetățenie”, asigurând, în același timp, o gestionare eficace a controlului la frontierele externe [articolul 77 alineatul (1)].

De aceea, în calitate de reprezentanți ai societății civile europene, membrii CESE sunt din ce în ce mai îngrijorați de presiunile care se exercită asupra Acordului Schengen. CESE face apel la guvernele europene să nu cedeze în fața presiunii populiste și să nu se lase cuprinse de teamă, ci să apere drepturile pentru care am depus atâtea eforturi. Comitetul recunoaște că anumite evenimente recente au dezvăluit deficiențe grave în ceea ce privește gestionarea frontierelor europene și capacitatea noastră de a monitoriza în mod eficient circulația răuvoitorilor. Trebuie găsit un răspuns la aceste preocupări, dar nu Acordul Schengen este problema și nu trebuie transformat în țap ispășitor. Instituțiile Uniunii Europene trebuie să evite cu price preț o destructurare progresivă a normelor Schengen și, ca urmare, a pieței interne, căci, în cele din urmă, cei care vom avea de suferit vom fi noi toți.

Forța spațiului Schengen nu poate sta numai în veriga sa cea mai slabă. Protejarea frontierelor UE ar trebui să fie un efort comun, a cărui responsabilitate să revină tuturor statelor membre. Trebuie respectate angajamentele statelor membre privind crearea și consolidarea unei agenții Frontex eficiente și operaționale. Fără asigurarea unor controale eficace la frontiere, Uniunea nu va fi în măsură să garanteze accesul refugiaților care au nevoie de ajutor. În cele din urmă, asigurarea eficacității controalelor la frontierele externe reprezintă condiția prealabilă a menținerii sistemului Schengen. Securizarea frontierelor nu trebuie să ducă la respingerea celor care au nevoie de protecție din rațiuni umanitare, conform Convenției de la Geneva.

Trebuie să fim pregătiți să găsim soluții curajoase, care să ne poată proteja drepturile și Uniunea fără frontiere interne, permițând cetățenilor să muncească, să facă comerț, să studieze, să facă schimb de idei, bunuri și servicii în mod liber. Aceasta este Europa noastră, spațiul nostru Schengen și drepturile noastre sociale și fundamentale.

Prin urmare, Comitetul face apel la organizațiile europene și naționale ale societății civile să își acorde sprijinul nu doar menținerii, ci și consolidării spațiului Schengen și extinderii lui. La rândul său, CESE se angajează să intervină pe lângă instituțiile Uniunii și, în special, pe lângă Consiliu, astfel încât statele membre să rămână fidele principiilor tratatelor și acordurilor care reprezintă câștiguri incontestabile pentru Uniunea popoarelor europene.

Bruxelles, 17 februarie 2016.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Georges DASSIS


Top