EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0318(01)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

OJ C 79, 18.3.2014, p. 7–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.3.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 79/7


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

2014/C 79/07

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (CE) nr. 1151/2012 al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

„UPPLANDSKUBB”

NR. CE: SE-PDO-0005-01084-10.01.2013

IGP ( ) DOP ( X )

1.   Denumire

„Upplandskubb”

2.   Statul membru sau țara terță

Suedia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 2.4:

Pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiți și alte produse de panificație

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Produsul este un tip de pâine denumit „Upplandskubb”.

„Upplandskubb” este o pâine rustică, cu o culoare variind de la culoarea turtei dulci la un maro cu tente gri. „Upplandskubb” este coaptă într-o formă cilindrică, cu diametrul de 16-23 cm. Pâinea este prezentată la vânzare în sferturi tăiate pe lungime. Aceasta înseamnă că o felie din această pâine este un segment de cerc cu un unghi de aproximativ 90 de grade. Lungimea/înălțimea pâinii prezentate spre vânzare poate varia. Această pâine nu are coajă. Latura rotunjită este relativ netedă, cu o suprafață moale.

Textura pâinii este fină și compactă, fermă și oarecum lipicioasă în interior, cu mici găuri. Pâinea are o consistență granuloasă și friabilă, este savuroasă și lasă în gură un gust de intensitate medie.

Aromă: intensitate slab-medie, caracter ușor dulce-acrișor datorat secarei, note de sirop, ușoară aromă de drojdie și de ars.

Gust: gust dulceag cu note pronunțate de sirop, aromă de cereale cu tentă pronunțată de secară și un ușor gust amar în gură. Conținut în sare scăzut. Aciditate scăzută.

Pâinea se vinde proaspătă sau congelată.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

Făina de secară trebuie să fi fost produsă în regiunea Uppland, din secară cultivată în Uppland. Ea poate fi măcinată într-o moară cu pietre sau cu cilindri. Trebuie să fie o făină completă, care include toate componentele bobului de secară, adică sămânța, germenele și coaja. Făina nu trebuie să fie cernută.

Făina de grâu trebuie să fi fost produsă în regiunea Uppland, din grâu cultivat în Uppland. Ea poate fi măcinată într-o moară cu pietre sau cu cilindri. Poate fi cernută sau nu.

Siropul trebuie să fie un sirop tradițional, deschis sau închis la culoare. La fabricarea „Upplandskubb” nu este permisă utilizarea de sirop pentru pâine, de sirop negru, de sirop de patiserie, de sirop alb sau de alte tipuri de sirop.

Făina poate fi îmbogățită cu vitamina B.

Se permite utilizarea antioxidantului acid ascorbic (E300) ca aditiv.

Toate aceste restricții asigură păstrarea calităților tradiționale ale pâinii.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Producția trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată. Pâinea se coace prin fierberea formei cilindrice la bain-marie.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

Pentru a i se garanta originea, „Upplandskubb” trebuie etichetată sau marcată în alt mod în aria geografică. Pâinea poate fi feliată și ambalată în afara ariei geografice. Atunci când pâinea a fost feliată în „Upplandskubb”, trebuie ambalată imediat astfel încât să nu își piardă calitățile, de exemplu prin reducerea gradului de umiditate.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

Etichetele de pe ambalajul care conține „Upplandskubb” trebuie să cuprindă următoarele elemente:

 

denumirea „Upplandskubb”;

 

marcajul oficial al Uniunii Europene pentru denumirile de origine protejate;

 

data fabricării și, dacă este cazul, a congelării;

 

numele și datele de contact ale producătorului.

 

Se admite utilizarea unor referințe la mărci private, cu condiția ca acestea să nu aibă conținut laudativ și să nu fie de natură a induce în eroare consumatorul.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

„Upplandskubb” este produsă în aria geografică a provinciei Uppland. Provincia Uppland este situată în partea de est a Suediei și are o suprafață de 12 738 km2.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Aria geografică, Uppland, prezintă un relief de șes ușor deluros. Zonele interioare se compun în esență din soluri argiloase fertile, iar zonele situate la o altitudine mai mare sunt acoperite de morene. O caracteristică distinctivă a peisajului sunt crestele de tip esker, precum eskerul Uppsala și eskerul Stockholm, care au luat naștere în urma topirii ghețarilor din interior.

Institutul suedez de meteorologie și hidrologie rezumă clima din Uppland după cum urmează:

„Pe lângă Öland și Gotland, Uppland este provincia suedeză cu cele mai mici variații de altitudine; cel mai înalt punct al său se situează la doar 113 m deasupra nivelului mării. Prin urmare, temperaturile sunt aproape în întregime determinate de distanța până la mare în est și, într-o anumită măsură, de distanța până la lacul Mälaren în sud. În timpul celor mai friguroase luni din an, temperatura medie variază între – 3 °C, pe insulele cele mai îndepărtate ale arhipelagului Stockholm (în februarie), și – 5 °C, în părțile central-nordice ale provinciei (în ianuarie). În iulie, luna cea mai călduroasă, temperatura medie este de circa 16 °C în aproape întreaga provincie. Cu 15,5 °C, insulele aflate în largul coastei nord-estice reprezintă zona cea mai rece, în timp ce partea centrală, Stockholm, este cea mai călduroasă, cu 17 °C. Cele mai scăzute precipitații anuale (450 mm) se înregistrează pe insulele aflate cel mai departe în larg, iar cel mai ridicate (până la 650 mm) la o oarecare distanță spre interior de la coasta de nord-est.”

Agricultura s-a dezvoltat în strânsă legătură cu geologia, cu topografia, cu tipurile de sol și cu clima din zonă.

Cultivarea secarei a avut o mare importanță în Uppsala încă din Evul Mediu. În jurul anului 1570, 33-50 % din terenurile cerealiere erau cultivate cu secară, în unele zone această cifră ridicându-se la peste 50 %. Cultivarea grâului a apărut mai târziu, acesta reprezentând, la începutul secolului al XIX-lea, 10-20 % din totalul terenurilor cultivate în zonă, împreună cu mazărea, ovăzul și culturile mixte de cereale.

Caracteristic pentru „Upplandskubb” este că este făcută din secară și grâu obținute în aria geografică delimitată, amestecate cu sirop, apă și drojdie, din care se frământă o cocă ce este lăsată să dospească la rece mult timp. Forma este pusă apoi la bain-marie, cu un capac, și astfel se coace pâinea vreme îndelungată. Pâinea nu este coaptă într-un cuptor. „Upplandskubb” trebuie coaptă într-o formă cilindrică, cu capac. În trecut se utiliza de obicei o cutie de tablă, o sticlă pentru lapte, o oală pentru lapte sau un bidon pentru lapte cu capac. Capacitatea recipientului poate varia între 2 și 8 litri. După coacere, pâinea trebuie învelită într-un șervet și lăsată timp de 10-24 de ore înainte de a fi tăiată.

Prepararea „Upplandskubb” conform metodei descrise necesită un aport uman și bune cunoștințe practice cu privire la modul optim de folosire a ingredientelor și a echipamentelor în vederea obținerii calităților speciale ale acestei pâini. Dat fiind că „Upplandskubb” poate fi preparată în diverse recipiente de tablă de diferite dimensiuni și din diverse tipuri de făină și poate fi coaptă folosind un cuptor electric, cu gaz sau cu lemne, este necesar un aport uman competent pentru a se obține un bun echilibru în ceea ce privește cantitățile de făină și de apă, dimensiunile formelor și timpul de fermentare și de coacere. Aceste tehnici se transmit din generație în generație, la fel ca și ustensilele necesare pentru coacere.

5.2.   Specificitatea produsului

„Upplandskubb” este o pâine rustică, cu o culoare variind de la culoarea turtei dulci la un maro cu tente gri. Înainte de a fi tăiată, pâinea are forma unui cilindru cu diametrul de 16-23 cm. Capacitatea cilindrului poate varia între 2 și 8 litri. Pâinea cilindrică este tăiată în sferturi, pe lungime.

„Upplandskubb” este prezentată la vânzare în sferturi tăiate pe lungime, așa cum s-a precizat mai sus. Prin urmare, o felie de pâine are forma unui sfert de cerc cu un unghi de circa 90 de grade.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Caracteristicile proprii pâinii „Upplandskubb” sunt strâns legate de caracteristicile morfologice și pedoclimatice ale ariei geografice.

Suedia ocupă aproximativ 14 grade de latitudine și 13 grade de longitudine și, ca atare, cuprinde mai multe zone climatice. Combinația dintre influența glaciațiunilor asupra compoziției solurilor din regiune și influența zonelor climatice determină culturile pentru care se poate atinge un bun nivel calitativ. Provincia Uppland este considerată principala zonă de cultură a secarei din Suedia și se pare că această cereală a fost adusă aici din Finlanda, fiind cunoscută chiar dinainte de sosirea creștinismului; legăturile dintre Uppland și Finlanda există de multă vreme. Secara a fost introdusă în Uppland în parte datorită relativei sale rezistențe la secetă, ceea ce o făcea potrivită pentru cultivarea pe pământurile din Uppland, și în parte datorită creșterii cererii de secară cu bune calități culinare și de depozitare din partea imigranților germani din Evul Mediu, instalați în capitala aflată în apropiere (situată tot în Uppland). La mijlocul secolului al XVI-lea, Olaus Petri (1493-1552) menționa existența pâinii de secară în regiunile istorice ale Suediei, din care face parte și provincia Uppland. Există izvoare istorice care arată că domeniile regale din Uppland au sporit producția și randamentul culturilor lor de secară în decursul secolului al XVI-lea datorită condițiilor naturale favorabile și dezvoltării de noi tehnologii. De-a lungul timpului, provincia Uppland a devenit astfel o regiune exportatoare de cereale. Prin urmare, este puțin probabil ca „Upplandskubb” să fi fost preparată din cereale care nu erau produse în regiune.

Pâinea de secară preparată din secara cultivată în regiune a fost, începând din Evul Mediu și până în secolul XX, pâinea cea mai importantă în provincia Uppland. Pâine din grâu nu se făcea decât în cazuri excepționale. Abia începând cu sfârșitul celei de-a doua jumătăți a secolului XX a devenit acest tip de pâine „norma” în Uppland.

Pâinea obișnuită în regiune era pâinea tare și crocantă (spisbröd), făcută din secară, potrivită societăților bazate pe depozitare. Perioada Crăciunului este în mod tradițional în Uppland o perioadă în care alimentația este mai bogată. Conform tradițiilor orale și scrise, „Upplandskubb” era coaptă cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, că era destinată agricultorilor și, mai târziu, locuitorilor din orașe, și că includea o mare proporție de făină de grâu – o făină mult mai „distinsă” decât cea de secară. Prepararea „Upplandskubb” este mai complexă decât cea a pâinii crocante, așadar ea necesită în același timp cunoștințe mai aprofundate de preparare și accesul la făini de înaltă calitate produse pe plan local.

Procesul de fabricație, cu lungi perioade de fermentare la temperaturi joase și un timp îndelungat de coacere la temperaturi joase, precum și faptul că pâinea este lăsată la răcit învelită în mai multe straturi de pânză, pentru a limita pierderea de umiditate, îi conferă pâinii savoare și permit aromelor să se dezvolte într-un mod particular, prelungind durata de conservare a acesteia. Zahărul pe care îl conține pâinea contribuie de asemenea la gustul său caracteristic și la buna sa conservare. Forma cilindrică în care este așezată pâinea permite o coacere omogenă și o bună valorificare a recipientelor pentru copt, deoarece recipientul utilizat pentru coacerea la bain-marie, ca și forma utilizată pentru coacerea pâinii, pot fi folosite și la alte preparate culinare. Toate aceste caracteristici, împreună, fac ca această pâine să fie unică în domeniul panificației.

Buna reputație a „Upplandskubb” se bazează pe mai mulți factori. Școala de arte menajere din Uppsala (Fackskolan för huslig ekonomi), înființată în 1895, forma profesoare și casnice în domeniul culinar, al nutriției și al economiei menajere. Școala a inclus această pâine în colecțiile sale de rețete, aducând-o astfel în atenția elevilor din întreaga Suedie, ca exemplu de pâine regională. Textele moderne care descriu tradițiile culinare din Uppland menționează „Upplandskubb” ca fiind tipică regiunii.

Carina Eliardsson, din Getingarne, afirmă că „Upplandskubb” este adânc înrădăcinată în tradițiile rurale. Ea spune că, la țară, oamenii au preparat dintotdeauna această pâine de Crăciun și că rețeta pe care familia ei o utilizează în prezent provine de la bunica socrului său.

Buna reputație a pâinii „Upplandskubb” este atestată de faptul că aceasta figurează deseori în meniul propus de prefectul departamentului Uppsala delegațiilor străine care vizitează regiunea.

În cadrul pregătirii prezentei cereri s-au lansat mai multe apeluri și au fost intervievate circa 40 de persoane, în mod special cu privire la rețete, la tradiții, la experiențele și amintirile legate de „Upplandskubb”. Împreună cu izvoarele scrise, aceste interviuri confirmă faptul că „Upplandskubb” își are originea în Uppland.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (3)]

http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/vagledningar/Skyddade%20ursprungsbeteckningar/Ans%c3%b6kan%20SUB%20Upplandskubb%20final%20inkl%20bilagor.pdf


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(3)  A se vedea nota de subsol nr. 2.


Top