EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0910

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Programul de lucru al Comisiei pentru 2015 Un nou început

/* COM/2014/0910 final */

52014DC0910

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Programul de lucru al Comisiei pentru 2015 Un nou început /* COM/2014/0910 final */


INTRODUCERE

Votul primit pentru ca actuala Comisie să își preia mandatul s-a bazat pe angajamentul asumat de aceasta de a schimba lucrurile: de a face lucruri diferite și de a face lucrurile altfel. Cetățenii așteaptă de la UE o îmbunătățire a situației existente în ceea ce privește marile provocări economice și sociale: rata ridicată a șomajului, ritmul lent de creștere, nivelurile mari ale datoriei publice, deficitul de investiții și lipsa de competitivitate pe piața mondială. Își doresc, de asemenea, ca UE să intervină mai puțin în domeniile în care statele membre sunt mai în măsură să ofere răspunsuri adecvate la nivel național și regional. Cetățenii se așteaptă, de asemenea, ca UE să fie mai deschisă și mai responsabilă cu privire la activitățile sale și la modul său de acțiune.

Actuala Comisie este hotărâtă să efectueze această schimbare și să colaboreze cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a asigura materializarea acestei intenții. Din acest motiv ne vom axa asupra lucrurilor cu adevărat importante, cum ar fi locurile de muncă și creșterea economică, în conformitate cu cele zece priorități prevăzute în Orientările politice formulate de președintele Juncker[1]. Nu vom prezenta propuneri care nu contribuie la concretizarea acestor priorități. De asemenea, vom aplica principiul discontinuității politice[2], retrăgând propunerile înaintate deja care nu se potrivesc cu obiectivele noastre sau cu privire la care nu s-a ajuns la nicio concluzie, deoarece dorim ca toate instituțiile să se axeze pe realizarea a ceea ce contează cu adevărat.

Acesta este angajamentul nostru politic și, pe această bază, dorim să nu ne rezumăm la Bruxelles, ci să ne axăm pe întreg teritoriul UE pentru a recâștiga încrederea cetățenilor UE. Cetățenii ne vor judeca prin prisma angajamentului nostru și a punerii acestuia în aplicare, și anume prin îmbunătățirile pe care le constată în propria viață. În prima lună de mandat am propus un pachet important în materie de locuri de muncă, creștere și investiții[3], care prevede un nou plan de investiții ce vizează mobilizarea a peste 315 miliarde EUR sub formă de investiții suplimentare în domenii strategice în următorii trei ani. Intenționăm să continuăm așa cum am început.

Propunerile pe care le anunțăm în prezentul program de lucru au fost alese deoarece considerăm că acestea pot aduce o schimbare în ceea ce privește locurile de muncă, creșterea economică și investițiile și pot duce la beneficii concrete pentru cetățeni în anul următor. Angajamentele pe care ni le asumăm în prezentul program de lucru se vor concretiza în acțiuni pe care le vom întreprinde în 2015. În cadrul programelor noastre de lucru pentru anii următori vom propune și alte măsuri pentru îndeplinirea celor zece priorități – pentru unele dintre acestea munca pregătitoare va începe în 2015.

În foarte mare măsură, ceea ce se întâmplă în prezent în UE și modul în care cetățenii noștri judecă UE se bazează însă pe legislația și programele existente. Preocupările imediate ale cetățenilor sunt legate de corpusul de norme existente, motiv pentru care prioritatea politică a actualei Comisii este de a reduce sarcina reprezentată de reglementare, menținând, în același timp, un nivel ridicat de protecție socială, a sănătății și a mediului, precum și o diversitate de oferte la dispoziția consumatorilor. Vom efectua o revizuire generală a normelor, pentru a ne asigura că acestea contribuie la realizarea agendei pentru creștere economică și locuri de muncă și că nu impun proceduri birocratice sau sarcini administrative inutile, aducând, în același timp, beneficiile așteptate de cetățeni. În cazurile în care normele sunt depășite sau nu sunt conforme cu prioritățile noastre, le vom revizui și îmbunătăți. În cazul în care vom constata că există proceduri birocratice inutile, le vom elimina. În cazurile în care normele de care dispunem sunt necesare și servesc obiectivelor noastre, vom depune eforturi susținute pentru a ne asigura că acestea sunt puse în aplicare corect și că se asigură o respectare corespunzătoare a acestora, astfel încât să le aducă beneficii reale cetățenilor. Vom utiliza, de asemenea, și celelalte instrumentele de care dispunem pentru a promova ocuparea forței de muncă și creșterea economică, în special bugetul UE, care este în primul rând un mijloc de realizare a unor investiții inteligente în statele membre și în regiuni.

Aceasta este o agendă a schimbării, elaborată ca urmare a necesității ca UE să înregistreze din nou creștere economică, astfel încât modelul social european și un mediu sănătos să poată fi menținute în viitor.

Acest document reprezintă, de asemenea, un apel adresat Parlamentului European și Consiliului să își schimbe metodele de lucru. Dorim să colaborăm cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a defini prioritățile absolute ale tuturor celor trei instituții și pentru a accelera procesul de luare a deciziilor cu privire la acestea, astfel încât efectele pozitive ale propunerilor noastre să poată fi resimțite rapid de către cetățeni. Vom construi un parteneriat mai strâns cu statele membre, cu parlamentele naționale, cu regiunile și cu orașele pentru ca împreună să îmbunătățim punerea în aplicare a politicilor existente și eficacitatea acțiunilor desfășurate pe teren, de la utilizarea fondurilor structurale și de investiții până la politica de mediu și de la piața unică la drepturile consumatorilor.

Pentru a recâștiga încrederea este necesar ca schimbările să fie vizibile[4] și să aibă un impact rapid. Prin acest program de lucru – și prin punerea sa în aplicare în 2015 – dorim să demonstrăm că de data aceasta lucrurile stau altfel.

* * *

Acest program de lucru prevede acțiuni clar direcționate pentru anul 2015. Nu prezintă detalii cu privire la activitatea Comisiei din cei patru ani de mandat de după 2015, chiar dacă vor începe acțiuni pregătitoare cu privire la aspecte precum evaluarea la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual. Anexa I stabilește noile inițiative asupra cărora Comisia își va concentra eforturile în 2015, care se bazează pe principalele priorități ale Orientărilor politice.

La pregătirea prezentului program de lucru, Comisia a examinat toate propunerile cu privire la care Parlamentul European și Consiliul[5] nu au luat încă o decizie. Considerăm că aplicarea principiului discontinuității politice reprezintă o parte importantă a responsabilității noastre politice: este necesar să fie retrase anumite propuneri, astfel încât să se poată investi timp și energie în cele care vor avea cel mai puternic impact asupra locurilor de muncă și cu privire la care există șanse reale să fie adoptate în viitorul apropiat.

Am stabilit ce propuneri dorim să menținem și să ne asigurăm că sunt adoptate, ce propuneri intenționăm să modificăm pentru a le alinia la cele zece priorități ale noastre, precum și ce propuneri dorim să fie retrase. Comisia își reiterează angajamentul ferm față de obiectivele multora dintre propunerile pe care propune să le retragă, însă acestea nu au nicio utilitate dacă nu fac decât să zacă pe o masă de negocieri, dacă sunt depășite de evenimente sau dacă în cursul negocierilor obiectivele lor sunt diluate în așa măsură încât propunerile în cauză nu își mai pot realiza scopul inițial. În unele cazuri, Comisia propune retragerea propunerilor sale pentru a le înlocui ulterior cu unele mai ambițioase sau pentru a le adapta mai bine la cele zece priorități ale sale. În alte cazuri, de la prezentarea propunerii inițiale a Comisiei societatea a progresat. Anexa II stabilește propunerile care vor fi retrase (sau modificate). Comisia așteaptă opinia Parlamentului European și a Consiliului cu privire la propunerile sale de retragere înainte de a le retrage efectiv.

Programul de lucru reflectă, de asemenea, angajamentul Comisiei privind o mai bună legiferare. Acest principiu stă la baza Programului Comisiei privind o reglementare adecvată, care vizează reducerea birocrației și eliminarea sarcinii în materie de reglementare. Acțiunile aferente acestui obiectiv – modificări ale legislației, verificări ale adecvării și evaluări – constituie un element central al activităților Comisiei și sunt prezentate în anexa III. Se vor iniția acțiuni de simplificare, de exemplu a politicii agricole comune. Activitățile Comisiei se vor axa, de asemenea, asupra punerii în aplicare fără impedimente a recentei reforme a serviciilor financiare, a politicii comune în domeniul pescuitului, precum și a noilor norme privind fondurile structurale și de investiții europene pentru perioada 2014-2020. Aceasta presupune o coordonare la toate nivelurile și implicarea tuturor părților interesate, prin crearea de rețele și schimburi de experiență și de cele mai bune practici în diferite domenii de politică.

Pentru a informa mai bine cetățenii și întreprinderile cu privire la momentul în care actele legislative ale UE intră în vigoare, în anexa IV la programul de lucru sunt enumerate actele legislative care devin aplicabile în 2015.

* * *

1. Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

Noua abordare a Comisiei în materie de economie se axează pe trei direcții principale – impulsionarea investițiilor, continuarea reformelor structurale și responsabilitatea fiscală. În strânsă colaborare cu Banca Europeană de Investiții, Comisia a propus un plan de investiții[6] important prin care să se dea un nou impuls creării de locuri de muncă, creșterii economice și investițiilor în Europa. Se va mobiliza finanțare suplimentară pentru noile investiții prin intermediul unui nou fond european pentru investiții strategice și prin asigurarea faptului că economia reală are acces la acesta prin crearea unei rezerve de proiecte credibile și prin extinderea și facilitarea accesului la asistență tehnică.

Pe lângă noul fond, se va promova în continuare utilizarea unor instrumente financiare inovatoare (de exemplu, se va recurge mai degrabă la împrumuturi și garanții decât la granturi) pentru a crește impactul fondurilor structurale și de investiții europene pentru perioada 2014-2020, obiectivul fiind ca utilizarea unor astfel de instrumente în noua perioadă de programare cel puțin să se dubleze.

Măsurile suplimentare se vor axa pe îmbunătățirea mediului de afaceri, pe eliminarea barierelor legislative și nelegislative din calea investițiilor și pe consolidarea pe mai departe a pieței unice. Comisia va prezenta o serie de propuneri ce vizează punerea în aplicare a acestei abordări în mod rapid și va analiza în continuare normele privind ajutoarele de stat aplicabile.

Întrucât toate acordurile de parteneriat pentru fondurile structurale și de investiții europene pentru 2014-2020 au fost aprobate, iar restul programelor operaționale sunt în curs de finalizare, ar trebui ca în 2015 investițiile să înceapă să concretizeze obiectivele Strategiei Europa 2020[7] pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Noua politică de coeziune, ferm ancorată în cadrul semestrului european și în procesul de guvernanță economică, a devenit principala sursă de investiții publice în mai multe state membre.

Maximizarea impactului bugetului UE pentru locuri de muncă, creștere și investiții prin reiterarea necesității de a îmbunătăți modul în care sunt cheltuite fondurile publice va contribui la reflecțiile cu privire la evaluarea la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual (CFM) și la pregătirile pachetului privind CFM de după 2020 care vor avea loc într-o perioadă ulterioară a mandatului Comisiei.

Comisia va revizui strategia de politică a UE în materie de comerț și investiții, punând un accent deosebit pe contribuția acesteia la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică. Consolidarea legăturilor comerciale și de investiții ale UE cu noile centre de creștere din lume nu numai că este esențială pentru crearea de locuri de muncă, pentru creșterea economică și pentru sporirea productivității în UE, dar are și un impact important asupra politicii noastre de vecinătate și în materie de dezvoltare, precum și asupra participării UE în cadrul instituțiilor financiare internaționale.

Statele membre se confruntă cu o mare provocare, aceea de a obține o creștere a ratei ocupării forței de muncă și de a asigura faptul că lucrătorii au competențele necesare pentru a progresa și a se adapta la locurile de muncă ale viitorului. Comisia va prezenta un pachet de măsuri pentru sprijinirea acestor eforturi de stimulare a integrării pe piața forței de muncă și de promovare a competențelor.

Printr-o legislație a UE bine redactată și prin punerea eficace în aplicare a acesteia se poate obține un impact major asupra locurilor de muncă, a creșterii economice și a inovării. Industriile ecologice și ecoinovarea furnizează în prezent o treime din piața mondială a tehnologiilor ecologice, în valoare de o mie de miliarde de euro, sumă care se preconizează că se va dubla până în 2020. Propunerea revizuită privind economia circulară va consolida această tendință, contribuind astfel la creșterea ecologică. În acest domeniu este important să convenim asupra unor obiective comune pentru rezultatele pe care dorim să le obținem, nivelul de ambiție în privința acestora fiind unul corespunzător, și să fim, în același timp, mai puțin prescriptivi cu privire la mijloacele pe care le pot utiliza statele membre pentru obținerea acestor rezultate, ceea ce va facilita concretizarea propunerilor în acțiuni întreprinse pe teren.

UE are un sistem de reglementare bine dezvoltat. Un accent reînnoit asupra punerii în aplicare și explorarea sinergiilor dintre normele legislative existente ar putea aduce beneficii rapide, creând noi oportunități privind locurile de muncă și creșterea. Pe lângă revizuirea generală a normelor în vigoare, pentru a se asigura că acestea sunt adecvate scopului în care au fost adoptate, Comisia va conlucra cu statele membre pentru a garanta că din ansamblul de acte legislative ale UE se extrage potențialul maxim de creștere. Aceasta va reprezenta prioritatea absolută în multe domenii ale activității noastre, ca de exemplu în agricultură, pescuit, vamă, serviciile financiare și piața unică, pentru a enumera doar câteva dintre acestea.

2. O piață unică digitală conectată

Piața unică digitală reprezintă unul dintre elementele principale necesare pentru a da un nou impuls economiei europene în ansamblul său, promovând crearea de locuri de muncă, creșterea, inovarea și progresul social. Toate sectoarele economiei și societății se digitalizează. Europa trebuie să fie în avangarda acestei revoluții digitale pentru cetățenii și întreprinderile sale. Barierele în calea digitalizării sunt bariere în calea creării de locuri de muncă, de prosperitate și de progres.

Comisia pregătește o strategie în care va identifica principalele provocări pentru instituirea unei piețe unice digitale sigure, fiabile și dinamice. Strategia se va baza pe șase elemente: consolidarea încrederii, eliminarea restricțiilor, asigurarea accesului și a conectivității, consolidarea economiei digitale, promovarea e-societății și efectuarea de investiții în cercetarea și inovarea TIC de nivel mondial.

În 2015, ca parte a Strategiei privind piața unică digitală, Comisia va avea drept obiectiv încheierea negocierilor interinstituționale aflate în curs referitoare la propuneri precum reforma europeană comună privind protecția datelor și Regulamentul privind un continent conectat. De asemenea, va propune noi inițiative, cu sau fără caracter legislativ, pentru a aduce piața unică digitală la nivelul de ambiție necesar pentru a răspunde provocărilor existente. În acest context, Comisia va completa în special mediul de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, va moderniza normele UE în materie de drepturi de autor și servicii media audiovizuale, va simplifica normele în materie de protecție a consumatorilor în ceea ce privește achizițiile online și digitale, va facilita e-comerțul, va spori securitatea informatică și va integra digitalizarea în cadrul domeniilor de politică.

 

3. O uniune energetică rezilientă, însoțită de o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor

Sursele de energie fiabile și un preț accesibil al energiei reprezintă priorități absolute pentru toți. Comisia va adopta un cadru strategic pentru uniunea energetică care va prevedea acțiunile-cheie care trebuie întreprinse pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie, a reduce dependența de importurile din țările terțe, a integra și mai mult piețele naționale ale energiei și a îmbunătăți participarea consumatorilor, a consolida eficiența energetică[8], a decarboniza mixul energetic și a promova cercetarea și inovarea în domeniul energiei.

De asemenea, UE este în avangarda eforturilor globale de combatere a încălzirii globale. Comisia va prezenta viziunea și așteptările UE în perioada premergătoare Conferinței părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) care va avea loc la Paris la sfârșitul anului 2015 și va începe să prezinte propuneri legislative pentru punerea în aplicare a pachetului de măsuri privind energia și schimbările climatice ce vizează rezultatele care trebuie obținute până în 2030.

Vor fi continuate eforturile de îmbunătățire a cadrului de reglementare pentru servicii de transport interconectate, desfășurate în condiții de siguranță și de securitate, și cu emisii de gaze cu efect de seră reduse.

4. O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

Piața unică reprezintă unul dintre atuurile cele mai de preț ale Europei, iar potențialul său trebuie exploatat în continuare în vederea îmbunătățirii competitivității Europei pe piața mondială și creării de locuri de muncă. Comisia va prezenta o strategie pentru piața internă, în care va stabili noi abordări prin care să se valorifice acest potențial.

Piața internă este, de asemenea, baza forței industriale și a capacității de producție a Europei, care trebuie consolidate în continuare. Stimularea investițiilor în infrastructură, în IMM-uri și în întreprinderile cu capitalizare medie, îmbunătățirea cadrului de reglementare și sprijinirea întreprinderilor să inoveze, de exemplu prin intermediul programului Orizont 2020, vor fi importante domenii de activitate. Aviația se confruntă cu provocări majore. Comisia va examina modalitățile de îmbunătățire a condițiilor din acest sector prin consolidarea competitivității sale.

Comisia dorește să ajute statele membre să reducă rata șomajului prin reforme structurale, prin sprijin pentru crearea de locuri de muncă și prin măsuri de îmbunătățire a șanselor de angajare. Comisia identifică în prezent modalitățile necesare pentru a investi în cunoștințe și competențe, acordând o atenție deosebită grupurilor celor mai vulnerabile, cum ar fi șomerii tineri și șomerii de lungă durată. Va fi important să se sprijine mobilitatea forței de muncă, în special în cazurile persistente de posturi vacante și de inadecvare a competențelor, inclusiv la nivel transfrontalier, sprijinind în același timp rolul autorităților naționale în lupta împotriva abuzurilor sau a cererilor frauduloase.

Finalizarea și punerea în aplicare a revizuirii de amploare a cadrului de reglementare în domeniul financiar ca răspuns la criza financiară, inclusiv punerea în aplicare a noilor norme în materie de supraveghere și de rezoluție bancară, rămân un domeniu extrem de important al activității Comisiei. Cadrul de reglementare va fi consolidat în continuare prin prezentarea unei propuneri privind gestionarea crizelor și rezoluția entităților nebancare de importanță sistemică. Comisia va începe activitatea pregătitoare pentru a stabili modalitatea prin care piața unică a serviciilor financiare cu amănuntul poate genera mai multe beneficii pentru consumatori.

Comisia va stabili un plan de acțiune pentru înființarea unei uniuni a piețelor de capital în vederea analizării modalităților prin care se poate reduce fragmentarea piețelor financiare, se pot diversifica sursele de finanțare pentru întreaga economie, se poate îmbunătăți accesul la finanțare pentru IMM-uri și se pot consolida fluxurile transfrontaliere de capital pe piața unică pentru ca acesta să fie utilizat cât mai productiv. Pe termen scurt, Comisia va propune un cadru de securitizare de înaltă calitate în Europa, îmbunătățirea accesului IMM-urilor la informații standardizate privind creditele, va avea în vedere modalități de extindere în toată UE a utilizării schemelor private de plasament care au înregistrat succes și va revizui Directiva privind prospectul pentru a reduce sarcina administrativă asupra IMM-urilor.

5. O uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă

Arhitectura uniunii economice și monetare trebuie consolidată și mai mult, astfel încât moneda euro să se bucure în continuare de încrederea cetățenilor, să continue să reziste la turbulențele de pe piață și să creeze condițiile pentru creștere economică și locuri de muncă durabile. În urma revizuirii normelor și acțiunilor în materie de guvernanță economică, pentru a simplifica și a raționaliza procesul semestrului european, Comisia întreprinde în prezent măsuri în vederea aprofundării uniunii economice și monetare, prin elaborarea de propuneri privind viitoarele etape necesare pentru a reuni suveranitatea în materie de guvernanță economică. Aceste eforturi vor fi însoțite de acțiuni de revigorare a dialogului social la toate nivelurile.

Comisia recunoaște competența statelor membre în privința sistemelor fiscale ale acestora, însă își va intensifica eforturile depuse pentru a combate evaziunea și frauda fiscală și pentru a răspunde apelului la echitate și la transparență fiscală făcut de societățile noastre. Pe baza activității întreprinse la nivelul OCDE și G20 privind erodarea bazei fiscale și transferarea profiturilor, Comisia va institui un plan de acțiune care va include măsuri la nivelul UE menite să creeze un sistem în care țara în care se obțin profiturile să fie și țara de impozitare, inclusiv în economia digitală. Această inițiativă are nevoie, la rândul său, de un acord privind o bază fiscală consolidată comună a societăților. În acest context, Comisia va prezenta foarte curând o propunere privind schimbul automat de informații între autoritățile fiscale cu privire la deciziile fiscale cu caracter transfrontalier. În plus, Comisia va colabora îndeaproape cu celelalte instituții pentru a încuraja adoptarea unei taxe pe tranzacțiile financiare și a unor norme consolidate privind spălarea banilor. Se întreprind în continuare măsuri și în domeniul TVA-ului, inclusiv măsuri menite să elimine decalajul fiscal.

6. Un acord de liber schimb rezonabil și echilibrat cu SUA

Comerțul are o contribuție importantă la ocuparea forței de muncă și la creșterea economică. Pe lângă Acordul transatlantic de parteneriat pentru comerț și investiții (TTIP) cu Statele Unite ale Americii, Comisia este angajată activ într-o serie de negocieri bilaterale, cărora li se adaugă un angajament multilateral ferm față de OMC. Comisia a luat deja măsuri în vederea creșterii gradului de transparență în privința negocierilor privind TTIP[9] și întreprinde în continuare măsuri pentru a încheia un acord rezonabil și echilibrat, protejând, în același timp, standardele sociale, în materie de sănătate, de mediu și de protecție a datelor ale Europei, precum și diversitatea sa culturală.

7. Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă

Cetățenii așteaptă de la UE justiție, protecție, echitate, să sprijine statul de drept și să rămână fermă în lupta împotriva tuturor formelor de discriminare. Comisia va întreprinde în continuare măsuri în vederea aderării UE la Convenția europeană a drepturilor omului în lumina viitoarei orientări din partea Curții. Va continua să îmbunătățească mijloacele de luptă împotriva criminalității transfrontaliere și a terorismului și cooperarea judiciară în beneficiul cetățenilor din UE și să protejeze bugetul UE de fraude, inclusiv prin continuarea eforturilor de a institui un Parchet European independent.

Comisia Europeană este hotărâră să ofere șanse egale persoanelor cu handicap, respectând pe deplin Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap. Aceasta include accesibilitatea la mediul fizic, transporturi, tehnologiile și sistemele de informații și comunicații (TIC) și la alte facilități/servicii.

Comisia s-a angajat să promoveze egalitatea între bărbați și femei, precum și să asigure o participare mai mare a femeilor pe piața forței de muncă. În ceea ce privește propunerea din 2008 privind concediul de maternitate, Comisia o va retrage în termen de șase luni dacă nu va fi posibilă deblocarea negocierilor, pentru a permite formularea unei abordări noi, care să examineze chestiunea într-un context mai larg, ținând seama de realitatea societăților de astăzi, și va lua în considerare progresele realizate în acest domeniu la nivelul statelor membre.

Comisia va prezenta o propunere de Agendă europeană privind securitatea, pentru a aborda amenințările la adresa securității interne a UE, precum criminalitatea transfrontalieră, criminalitatea informatică, terorismul, luptătorii străini și radicalizarea, astfel încât să se acorde sprijin UE în vederea protecției cetățenilor săi, UE rămânând totodată deschisă către lume.

8. Către o nouă politică în domeniul migrației

Pentru a aborda problema presiunii crescânde de la frontierele externe, Comisia elaborează în prezent o Agendă europeană a migrației, care va realiza un echilibru între o abordare mai echitabilă și responsabilă cu privire la migrația legală, prin care UE să devină o destinație atractivă pentru persoanele talentate și care dețin competențe, și măsurile ferme de combatere a migrației neregulamentare, a traficului de persoane și a contrabandei. Îmbunătățirea gestionării migrației înseamnă o mai bună corelare a politicii noastre în domeniul migrației cu politica externă, promovarea unei cooperări interne și externe sporite, oferirea de protecție persoanelor care au nevoie de aceasta, pe baza responsabilității și solidarității, și prevenirea unor evenimente tragice precum cele care au loc în mod recurent în Marea Mediterană.

9. Un actor mai puternic pe plan mondial

Evenimentele recente au readus în prim-plan unele provocări geopolitice, nu în ultimul rând pe cele de la frontierele estice și sudice ale UE. Aceasta are nevoie de o politică externă comună eficace, echipată cu mecanisme mai bune pentru anticiparea evenimentelor și identificarea rapidă a răspunsurilor comune la provocări comune și a acțiunilor comune prin care să se profite de oportunități de care putem beneficia pe deplin doar împreună. Europa trebuie să colaboreze cu privire la chestiuni de securitate și apărare și să își dezvolte parteneriatele strategice. Pentru a promova obiectivele de politică ale UE pe scena mondială va fi indispensabilă utilizarea coerentă și în comun a tuturor instrumentelor de care dispune Uniunea, inclusiv politica externă și de securitate comună (PESC), și proiectarea externă sistematică a politicilor interne.

Promovarea stabilității la frontierele Europei va reprezenta o prioritate pentru Comisie. În vederea atingerii acestui obiectiv este esențial să se acorde sprijin țărilor învecinate pentru a pune în aplicare reforme democratice și economice, a menține statul de drept, a consolida guvernanța și competitivitatea economică, a-și dezvolta capacitățile instituționale și o administrație publică performantă și pentru a deveni mai prospere. Comisia va revizui politica europeană de vecinătate și va prezenta propuneri pentru viitor. După cum s-a menționat în Orientările politice, negocierile de extindere aflate în curs vor continua, iar Balcanii de Vest în special trebuie să își mențină o perspectivă europeană, însă în următorii cinci ani nu vor mai avea loc alte aderări.

UE a obținut rezultate solide în ceea ce privește cooperarea internațională și acordarea de sprijin și de asistență pentru dezvoltare în numeroase părți ale lumii. Aceasta include promovarea drepturilor omului în toate acțiunile noastre externe, abordarea inegalităților și susținerea egalității de gen. Cu toate acestea, politica noastră de dezvoltare trebuie, de asemenea, să fie adaptată în permanență la nevoile în permanentă schimbare ale țărilor partenere în vederea unei concretizări optime a angajamentelor pe care ni le-am asumat. Întrucât 2015 este Anul European pentru Dezvoltare, Comisia își va continua eforturile privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului de după 2015 și va lansa reflecții cu privire la relațiile sale viitoare cu țările în curs de dezvoltare (post-Cotonou). De asemenea, ne aducem contribuția la combaterea virusului Ebola. Vom continua să maximizăm impactul ajutorului nostru umanitar și să ne îmbunătățim capacitatea de răspuns la crize.

10. O Uniune a schimbărilor democratice

Cetățenii așteaptă realizarea unor îmbunătățiri ale acțiunilor întreprinse de UE, precum și ale modului de realizare a acestora. Dorim să fie cât mai transparenți cu putință referitor la activitatea Comisiei și vom coopera cu celelalte instituții pentru a consolida asumarea răspunderii și accesibilitatea în ceea ce privește acțiunile UE. Comisia a pus în aplicare noile norme de asigurare a unei transparențe depline a contactelor dintre comisari și asociații sau persoane care desfășoară activități independente[10] și va prezenta propuneri referitoare la un acord interinstituțional privind un registru obligatoriu în materie de transparență, astfel încât în toate instituțiile europene să se asigure transparența cu privire la cei care influențează procesul de luare a deciziilor.

Astfel cum s-a anunțat în Orientările politice, Comisia va revizui procesul de luare a deciziilor pentru autorizarea organismelor modificate genetic (OMG), astfel încât să răspundă preocupărilor cetățenilor și ale statelor membre în ceea ce privește obligația legală actuală conform căreia Comisia trebuie să aprobe autorizarea OMG-urilor chiar și în cazul în care o majoritate clară a statelor membre se opune propunerii.

Comisia își va îmbunătăți setul de instrumente privind o mai bună legiferare, în special analizele, evaluările impactului și consultările publice, și va identifica un set suplimentar de noi acțiuni care să fie întreprinse în cadrul Programului său privind o reglementare adecvată. În toate instituțiile trebuie să se aplice principiul mai bunei legiferări dacă dorim ca procesul legislativ de la nivelul UE să fie mai eficient. Prin urmare, Comisia va prezenta o propunere ce vizează un nou acord interinstituțional privind o mai bună legiferare. Pentru a concretiza prioritățile legate de locurile de muncă, creșterea economică și investițiile, toate cele trei instituții trebuie să colaboreze mai bine pentru a întreprinde acțiunile necesare. Comisia colaborează cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a îmbunătăți programarea în comun, aceasta urmând să promoveze asumarea comună a priorităților, astfel încât agenda UE să fie pusă în aplicare cât mai eficace, respectând în același timp rolul fiecărei instituții și prerogativele acesteia prevăzute de tratate.

* * *

După adoptarea Programului de lucru pentru anul 2015, Comisia dorește să colaboreze cu Parlamentul European și cu Consiliul în vederea identificării unei liste de propuneri prioritare cu privire la care instituțiile să se angajeze să înregistreze progrese rapide și să fie adoptate final în mod rapid, în special cele legate direct de punerea în aplicare a Inițiativei privind investițiile. Împreună, putem asigura faptul că de data aceasta lucrurile stau altfel.

[1] Un nou început pentru Europa: Agenda mea pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice - Orientări politice pentru viitoarea Comisie Europeană (http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_ro.pdf)

[2] A se vedea punctul 39 al doilea paragraf din Acordul-cadru privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană: „Comisia efectuează o examinare a tuturor propunerilor pendinte la începutul noului mandat al Comisiei pentru a le confirma din punct de vedere politic sau a le retrage, ținând seama de punctele de vedere exprimate de Parlament.”

[3] COM(2014) 903

[4] Pentru a marca un nou început prin noul mandat și prezentul program de lucru, Comisia se va axa în activitatea sa de comunicare din 2015 pe cele 10 priorități din Orientările politice. A se vedea secțiunea 2.4 din SEC(2013) 486 din 28 septembrie 2013, „Comunicarea corporativă în temeiul cadrului financiar multianual 2014-2020”

[5] Un număr total de 452 de propuneri lansate în mandatul anterior al Comisiei nu au făcut încă obiectul unei decizii a legiuitorului.

[6] COM(2014) 903

[7] COM(2010) 2020 final.

[8] În prezent Comisia efectuează o revizuire a Directivei privind etichetarea energetică (2010/30/UE) și va examina dacă modalitățile actuale trebuie să fie adaptate pentru a atinge obiectivele într-un mod mai puțin intruziv.

[9] C(2014)9052

[10] C(2014)9051

Anexa I: Noi inițiative

Nr. || Titlul || Tipul de inițiativă[1] || Descrierea domeniului de aplicare și a obiectivelor

Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

1. || Planul de investiții pentru Europa: concretizarea acestei inițiative într-un act legislativ || Legislativă || Printre acțiunile prin care s-a dat curs acestei inițiative se numără instituirea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), promovarea cooperării cu băncile naționale de promovare economică și îmbunătățirea accesului IMM-urilor la finanțare.

2. || Promovarea integrării pe piața forței de muncă și a capacității de inserție profesională || Legislativă/Fără caracter legislativ || Pachet de măsuri ce vizează sprijinirea statelor membre în ceea ce privește inserția profesională a șomerilor, în special a celor pe termen mai lung și a șomerilor tineri, și în ceea ce privește dezvoltarea unei forțe de muncă calificate. Acest pachet va include măsuri de monitorizare a punerii în aplicare a Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, o propunere de recomandare a Consiliului privind integrarea șomerilor pe termen lung, precum și măsuri de promovare a dezvoltării competențelor.

3. || Evaluare la jumătatea perioadei a Strategiei Europa 2020 || Fără caracter legislativ || Îmbunătățirea și actualizarea Strategiei Europa 2020, pe baza învățămintelor desprinse din primii patru ani de aplicare a strategiei, și asigurarea faptului că aceasta reprezintă o strategie post-criză eficace pentru creștere economică și locuri de muncă în Europa. Inițiativa dă curs rezultatelor celei mai recente consultări publice.

O piață unică digitală conectată

4. || Pachetul privind piața unică digitală || Legislativă/Fără caracter legislativ || Scopul inițiativei este de a se asigura accesul transfrontalier al consumatorilor la servicii digitale, de a crea condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi și de a institui condițiile necesare unei economii și societăți digitale dinamice. Pachetul va include, printre alte propuneri legislative, modernizarea drepturilor de autor.

O uniune energetică rezilientă, însoțită de o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor

5. || Cadru strategic pentru uniunea energetică || Fără caracter legislativ/Legislativă || Cadrul strategic se va axa pe: securitatea aprovizionării cu energie; integrarea piețelor naționale ale energiei; reducerea cererii de energie la nivel european; decarbonizarea mixului energetic și promovarea cercetării și a inovării în domeniul energiei. Inițiativa va include revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, ca parte a cadrului legislativ pentru perioada de după 2020.

6. || Comunicare privind drumul către Paris – răspunsul multilateral la schimbările climatice || Fără caracter legislativ || Obiectivul inițiativei este de a defini viziunea și așteptările UE, de a le explica partenerilor săi ambiția sa în contextul acordului din 2015 și de a stabili contribuția UE în urma concluziilor Consiliului European din 24 octombrie 2014.

O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

7. || Strategia privind piața internă în materie de bunuri și servicii || Legislativă/Fără caracter legislativ || Strategia vizează elaborarea unei abordări noi și integrate privind piața unică prin care să se realizeze o integrare suplimentară și să se îmbunătățească recunoașterea reciprocă și standardizarea în sectoare ale serviciilor și industriale esențiale în care potențialul economic este cel mai mare, precum serviciile pentru întreprinderi, construcțiile, comerțul cu amănuntul, profesiile reglementate, sistemele avansate de fabricație și furnizarea combinată de servicii/bunuri. Se va acorda o atenție specială IMM-urilor.

8. || Pachetul privind mobilitatea forței de muncă || Legislativă/Fără caracter legislativ || Pachetul are drept obiectiv sprijinirea mobilității forței de muncă și combaterea abuzurilor prin intermediul unei mai bune coordonări a sistemelor de asigurări sociale, revizuirea clar direcționată a Directivei privind detașarea lucrătorilor și consolidarea EURES.

9. || Uniunea piețelor de capital || Legislativă/Fără caracter legislativ || Plan de acțiune ce vizează îmbunătățirea finanțării economiei prin instrumente de finanțare bazate pe piață mai eficiente, inclusiv prin întreprinderea de măsuri în vederea elaborării unui cadru de securitizare de înaltă calitate.

10. || Cadru pentru rezoluția instituțiilor financiare nebancare || Legislativă || Propunere de creare a unui cadru european pentru redresarea și rezoluția instituțiilor financiare importante din punct de vedere sistemic, precum casele de compensare a contrapartidelor centrale.

11. || Pachetul privind aviația || Legislativă/Fără caracter legislativ || Pachetul va include o comunicare care va identifica provocările și măsurile necesare pentru îmbunătățirea competitivității sectorului aviației al UE și revizuirea Regulamentului 216/2008 privind AESA.

O uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă

12. || Pachetul privind aprofundarea uniunii economice și monetare || Legislativă/Fără caracter legislativ || Pachetul va ține seama de revizuirea celor mai recente măsuri în materie de guvernanță economică („pachetul privind guvernanța economică” și „pachetul privind supravegherea și monitorizarea bugetare”), va oferi stimulente pentru efectuarea de reforme structurale și va aborda reprezentarea externă a uniunii economice și monetare.

13. || Propunere de directivă prin care să se prevadă obligativitatea schimbului de informații în ceea ce privește hotărârile transfrontaliere || Legislativă || Propunerea va asigura schimbul de informații relevante între autoritățile fiscale din diferite state membre cu privire la interpretări efectuate în prealabil sau la aplicări ale dispozițiilor legale ce vizează un contribuabil aflat în situații transfrontaliere.

14. || Plan de acțiune privind eforturile de combatere a evaziunii și a fraudei fiscale, inclusiv o comunicare privind o nouă abordare în materie de impozitare a societăților comerciale în cadrul pieței unice în lumina evoluțiilor pe plan mondial || Fără caracter legislativ || Planul de acțiune include, pe baza activității întreprinse la nivelul OCDE și G20 privind erodarea bazei fiscale și transferul profitului, măsuri la nivelul UE prin care să se treacă la un sistem în care țara în care se obțin profiturile să fie și țara de impozitare, inclusiv în economia digitală. Comunicarea va viza stabilizarea bazei fiscale a societăților în UE, pentru a crea un mediu fiscal echitabil, inclusiv relansarea acțiunilor privind crearea unei baze fiscale consolidate comune a societăților.

Comerț: un acord de liber schimb rezonabil și echilibrat cu SUA

15. || O strategie în materie de comerț și investiții care să promoveze crearea de locuri de muncă și creșterea economică || Fără caracter legislativ || Revizuire cuprinzătoare a strategiei comerciale a UE, în special a contribuției acesteia la crearea de locuri de muncă, la creștere economică și la investiții. Revizuirea va aborda toate aspectele politicii comerciale, inclusiv negocierile bilaterale, plurilaterale și multilaterale, precum și măsurile autonome. Aceasta va include orientări de politică în toate aceste domenii pentru următorii cinci ani.

Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă

16. || Propuneri de finalizare a aderării UE la Convenția europeană a drepturilor omului || Legislativă || Propuneri prin care să se permită semnarea, încheierea și punerea în aplicare a acordului de aderare, în lumina viitoarei orientări din partea Curții.

17. || Agenda europeană privind securitatea || Fără caracter legislativ || Comunicarea va propune crearea unei Agende europene privind securitatea pentru perioada 2015-2020 prin revizuirea acțiunilor în curs și identificarea de noi acțiuni, ținând cont de amenințările emergente.

Către o nouă politică în domeniul migrației

18. || Agenda europeană a migrației || Legislativă/Fără caracter legislativ || Obiectivul inițiativei este de a elabora o nouă abordare privind migrația legală prin care UE să devină o destinație atractivă pentru persoanele talentate și care dețin competențe și prin care să se îmbunătățească gestionarea migrației prin intensificarea cooperării cu țările terțe, promovarea împărțirii sarcinilor și solidaritate și combaterea migrației neregulamentare și a traficului ilegal de migranți. Agenda include revizuirea Directivei privind cartea albastră, permisul de muncă valabil la nivelul întregii UE pentru lucrătorii cu înaltă calificare.

Un actor mai puternic pe plan mondial

19. || Comunicare privind politica europeană de vecinătate || Fără caracter legislativ || Comunicarea comună a Înaltului Reprezentant și a Comisiei va prezenta rezultatele politicii europene de vecinătate (PEV) în vederea formulării de noi orientări de politică în urma unei consultări lansate odată cu pachetul anual privind PEV.

20. || Comunicare privind obiectivele de dezvoltare durabilă post-2015 || Fără caracter legislativ || Comunicarea vizează stabilirea poziției comune a UE cu privire la parteneriatul global creat pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă. Aceasta va viza atât punerea în aplicare financiară, cât și cea nefinanciară, finanțarea internă/internațională și publică/privată, diferitele tipuri de parteneriate, precum și monitorizarea, dispozițiile în materie de răspundere și revizuirea.

O Uniune a schimbărilor democratice

21. || Propunere de acord interinstituțional privind o mai bună legiferare || Fără caracter legislativ || Propunere de actualizare și de consolidare a înțelegerii comune cu Parlamentul European și cu Consiliul cu privire la o mai bună lesgiferare.

22. || Propunere de acord interinstituțional privind un registru obligatoriu în materie de transparență || Fără caracter legislativ || Propunerea de acord interinstituțional cu Parlamentul European și cu Consiliul va promova deschiderea și răspunderea prin stabilirea obligativității înregistrării în registrul de transparență a tuturor reprezentanților grupurilor de interese care doresc să influențeze procesul decizional în oricare dintre cele trei instituții.

23. || Revizuirea procesului decizional în materie de OMG-uri || Legislativă || Revizuirea va examina modul în care ar putea fi modificate normele pentru a asigura mai bine faptul că opinia exprimată de o majoritate a statelor membre este luată în considerare.

[1] Tipul de inițiativă ar putea fi modificat în urma rezultatului procesului de evaluare a impactului.

Anexa III - Acțiuni REFIT[1]

Nr. || Titlul || Tip de inițiativă/obiectiv REFIT || Descriere

Agricultură și dezvoltare rurală

1. || Acțiune orizontală prin care se declară caduce o serie de acte referitoare la politica agricolă comună || Inițiativă legislativă: abrogare || Scopul acestei acțiuni este de a declara în mod oficial că actele care și-au epuizat efectele sunt caduce, dar nu pot fi abrogate din cauza lipsei unui temei juridic.

2. || Norme de etichetare a cărnii de vită || Evaluare || Evaluarea Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare și înregistrare a bovinelor și privind etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și de mânzat și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului. Evaluarea va analiza impactul normelor de etichetare a cărnii de vită și mânzat asupra lanțului de aprovizionare, a comercianților și a consumatorilor. Rezultate preconizate pentru 2015.

3. || Măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii (POSEI) Măsuri specifice în domeniul agriculturii în favoarea insulelor mici din Marea Egee || Evaluare || Rapoartele prezentate Parlamentului European și Consiliului în temeiul articolul 32 din Regulamentul (UE) nr. 228/2013 și, respectiv, al articolului 20 din Regulamentul (UE) nr. 229/2013 - pentru a evalua impactul măsurilor specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii (POSEI) și al măsurilor specifice în domeniul agriculturii în favoarea insulelor mici din Marea Egee. Programul POSEI va face obiectul unei evaluări care va fi urmată de o evaluare a impactului cu scopul de a revizui politica POSEI, dacă este necesar. În curs. Rezultate preconizate pentru 2016.

Politici climatice și energie

4. || Directiva 2003/66 de modificare a Directivei 94/2/CE de punere în aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului cu privire la indicarea consumului energetic pe etichetele frigiderelor, congelatoarelor și combinelor frigorifice electrocasnice || Inițiativă legislativă: abrogare || Directiva nu mai este relevantă ca urmare a adoptării unor noi acte delegate.

5. || Directiva 1999/9 de modificare a Directivei 97/17/CE de punere în aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului cu privire la etichetarea energetică a mașinilor de spălat vase de uz casnic || Inițiativă legislativă: abrogare || Directiva nu mai este relevantă ca urmare a adoptării unor noi acte delegate.

6. || Directiva 96/89 de modificare a Directivei 95/12/CE de punere în aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului cu privire la etichetarea energetică a mașinilor de spălat rufe de uz casnic || Inițiativă legislativă: abrogare || Directiva nu mai este relevantă ca urmare a adoptării unor noi acte delegate.

7. || Regulament al Agenției de aprovizionare a Comunității Europene a Energiei Atomice din 5 mai 1960 de determinare a normelor privind compararea cererii și ofertei de minereuri, materii prime și produse fisionabile speciale (JO P 032 11/05/1960) || Inițiativă legislativă: actualizare/revizuire || Actualizare/revizuire a regulamentului

8. || Regulament al Agenției de aprovizionare a Comunității Europene a Energiei Atomice de modificare a normelor Agenției de aprovizionare din 5 mai 1960 de determinare a normelor privind compararea cererii și ofertei de minereuri, materii prime și produse fisionabile speciale (JO L 193 25/7/1975) || Inițiativă legislativă: actualizare/revizuire || Actualizare/revizuire a regulamentului.

9. || Decizia Consiliului din 7 noiembrie 1977 de stabilire a unui obiectiv comunitar de reducere a consumului de energie primară în cazul apariției de dificultăți în aprovizionarea cu țiței și produse petroliere și Decizia Comisiei din 15 iunie 1979 de stabilire a normelor de aplicare a Deciziei 77/706/CEE a Consiliului || Inițiativă legislativă: abrogare || Decizia nu mai este de actualitate întrucât punerea în circulație a stocurilor de urgență reglementată de Directiva 2009/119/CE privind stocurile de țiței este considerată a fi principalul instrument de rezolvare în cazul unei întreruperi a aprovizionării cu petrol.

10. || Promovarea utilizării energiei din surse regenerabile || Evaluare || Evaluarea Directivei 2009/28/CE din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare și ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE și 2003/30/CE. Rezultate preconizate pentru 2015.

11. || Stocarea geologică a dioxidului de carbon || Evaluare || Evaluarea Directivei 2009/31/CE privind stocarea geologică a dioxidului de carbon. Rezultate preconizate pentru 2015

12. || Reducerea emisiilor de CO2 generate de vehiculele utilitare ușoare || Evaluare || Evaluarea Regulamentelor 443/2009 și 510/2011 privind reducerea emisiilor de CO2 produse de vehiculele utilitare ușoare. Rezultate preconizate pentru 2015.

13. || Calitatea carburanților || Evaluare || Directiva 98/70/CE privind calitatea carburanților. Urmează să fie inițiată în 2015.

Economia și societatea digitale

14. || Studiu referitor la normele privind comunicările comerciale audiovizuale vizând băuturile alcoolice || Studiu || Studiu în care să se evalueze dacă normele de bază privind comunicările comerciale audiovizuale pentru băuturi alcoolice le-au asigurat minorilor nivelul necesar de protecție, contribuind astfel la evaluarea adecvării reglementării în ceea ce privește Directiva serviciilor mass-media audiovizuale (Directiva 2010/13/UE) privind o reglementare adecvată. Rezultate preconizate pentru 2015.

15. || Studiu privind aspectele de eficacitate, coreglementare și autoreglementare în promovarea punerii în aplicare efective a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale || Studiu || Studiu prin care să se evalueze măsura în care aspectele legate de coreglementare și autoreglementare ale promovării punerii în aplicare efective a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale pot reduce complexitatea reglementării. Rezultate preconizate pentru 2015.

16. || Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice || Evaluare || Evaluarea Directivei 2002/58/CE privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice, ca urmare a acordului cu privire la propunerea privind protecția datelor. În curs; prevăzută să se încheie în 2016.

17. || Directiva serviciilor mass-media audiovizuale || Evaluare || Evaluarea Directivei 2010/13/UE din 10 martie 2010 privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative ale statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale. În curs; prevăzută să se încheie în 2016.

18. || Pachetul privind telecomunicațiile || Evaluare || Evaluarea pachetului privind telecomunicațiile din 2009. În curs; prevăzută să se încheie în 2016.

Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă

19. || Accize || Evaluare || Evaluarea Directivei 2008/118/CE a Consiliului privind regimul general al accizelor. Evaluarea vizează regimul juridic al circulației transfrontaliere a produselor accizabile eliberate pentru consum între comercianți și societățile de vânzare la distanță. Rezultate preconizate pentru 2015.

20. || Mini ghișeu unic || Evaluare || Evaluarea punerii în aplicare a unui mini ghișeu unic (2008/8/CE). Va fi inițiată în 2015.

Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitate profesională

21. || Informarea și consultarea lucrătorilor || Inițiativă legislativă: consolidare, simplificare || Consolidarea a trei directive din domeniul informării și consultării lucrătorilor, ținând seama de rezultatele unei consultări a partenerilor sociali: Directiva 2002/14/CE din 11 martie 2002 de stabilire a unui cadru general de informare și consultare a lucrătorilor din Comunitatea Europeană Directiva 98/59/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la concedierile colective Directiva 2001/23/CE a Consiliului din 12 martie 2001 privind apropierea legislației statelor membre referitoare la menținerea drepturilor lucrătorilor în cazul transferului de întreprinderi, unități sau părți de întreprinderi sau unități

22. || Statistici privind oțelul || Inițiativă legislativă: abrogare || Regulamentul (CE) nr. 48/2004 din 5 decembrie 2003 privind elaborarea statisticilor comunitare anuale privind industria siderurgică în anii de referință 2003-2009 a devenit caduc, deoarece respectivele date nu mai sunt colectate.

23. || Integrarea statisticilor sociale || Inițiativă legislativă: consolidare, simplificare || Consolidarea și integrarea legislației în domeniul statistic privind producția de statistici europene referitoare la persoane și gospodării. Obiectivul este de a asigura cea mai bună utilizare posibilă a informațiilor furnizate de către gospodării și persoane fizice cu scopul de a satisface necesitățile actuale și cele viitoare în ceea ce privește statisticile europene, menținând, în același timp, sarcina de răspuns la nivelul actual.

24. || Sănătatea și siguranța la locul de muncă || Evaluare || Evaluarea Directivei 89/391/CEE a Consiliului din 12 iunie 1989 privind punerea în aplicare de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor la locul de muncă și a 23 de directive conexe. Rezultate preconizate pentru 2015.

25. || Munca cu fracțiune de normă și munca cu durată determinată || Evaluare || Evaluarea Directivei 97/81/CE din 15 decembrie 1997 privind acordul-cadru cu privire la munca pe fracțiune de normă, încheiat de UCIPE, CEIP și CES. Directiva 1999/70/CE din 28 iunie 1999 privind acordul-cadru cu privire la munca pe durată determinată, încheiat între CES, UNICE și CEEP. Rezultate preconizate pentru 2015.

26. || Obligații în materie de informare || Evaluare || Evaluarea Directivei 91/533/CEE privind obligația angajatorului de a informa lucrătorii asupra condițiilor aplicabile contractului sau raportului de muncă. Preconizată să înceapă în 2015 și să se încheie în 2016.

Mediu, afaceri maritime și pescuit

27. || Regulamentul privind autorizațiile pentru activitățile de pescuit || Inițiativă legislativă: reformare || Propunere de regulament de înlocuire a Regulamentului (CE) nr. 1006/2008 privind autorizațiile de pescuit. Reformare a actualului Regulament privind autorizațiile pentru activitățile de pescuit pentru a simplifica sistemul existent, a armoniza cerințele extrem de variabile în materie de date ale statelor membre și a îmbunătăți eficacitatea sancțiunilor.

28. || Simplificarea măsurilor tehnice de protecție a organismelor marine || Inițiativă legislativă: simplificare || Propunere de cadru simplificat de măsuri tehnice care modifică Regulamentul (CE) nr. 850/98 pentru conservarea resurselor de pescuit prin măsuri tehnice de protecție a puietului de organisme marine.

29. || Regulamentul privind etichetarea ecologică și Regulamentul privind sistemul comunitar de management de mediu și audit (EMAS ) || Verificarea adecvării || Verificarea adecvării: Regulamentului (CE) nr. 1221/2009 din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntară a organizațiilor la un sistem comunitar de management de mediu și audit (EMAS) și a Regulamentului nr. 66/2010 privind eticheta UE ecologică. Scopul verificării adecvării este de a analiza și de a evalua contribuția la competitivitate, consum și producție durabile. Rezultate preconizate pentru 2015.

30. || Politica comună în domeniul pescuitului || Evaluare || Evaluarea impactului Regulamentului privind controlul în domeniul pescuitului [Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 din 20 noiembrie 2009 de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului] privind punerea în aplicare a normelor și a obiectivelor politicii comune în domeniul pescuitului de la intrarea sa în vigoare la 1 ianuarie 2010 până la 31 decembrie 2014. Rezultate preconizate pentru 2015.

31. || Răspunderea privind mediul || Evaluare || Evaluarea Directivei 2004/35/CE privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului. În conformitate cu articolul 18 din directivă, Comisia prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului referitor la experiența dobândită în aplicarea directivei. Rezultate preconizate pentru 2015.

32. || Apă potabilă || Evaluare || În comunicarea sa privind inițiativa cetățenească europeană „Right 2Water”, Comisia a anunțat că va efectua o consultare publică la nivel european în legătură cu Directiva privind apa potabilă (Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman). Evaluarea subsecventă va furniza elemente pentru a stabili dacă legislația este adecvată scopului și își atinge obiectivele. Rezultate preconizate pentru 2015.

33. || Infrastructura pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (INSPIRE). || Evaluare || Evaluarea Directivei 2007/2/CE de instituire a unei infrastructuri pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (INSPIRE). Rezultate preconizate pentru 2015.

34. || Natura 2000 (directivele privind habitatele și păsările) || Verificarea adecvării || Verificarea adecvării: Directivei 2009/147/CEE privind conservarea păsărilor sălbatice și a Directivei 92/43/CEE din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică. În curs; prevăzută să se încheie în 2016.

35. || Zgomotul ambiental || Evaluare || Evaluarea Directivei 2002/49/CE privind evaluarea și gestiunea zgomotului ambiental. Articolul 10 alineatul (4) și articolul 11 din directivă prevăd obligația Comisiei de a prezenta un raport periodic, odată la cinci ani, care să conțină o evaluare a punerii în aplicare a directivei, un rezumat al hărților și planurilor de acțiune raportate și o evaluare a necesității unor noi acțiuni la nivelul UE. În curs; prevăzută să se încheie în 2016.

36. || Registrul European al Poluanților Emiși și Transferați (E-PRTR) || Evaluare || Evaluarea Regulamentului (CE) nr. 166/2006 de instituire a unui registru european al emisiilor și transferului de poluanți și de modificare a Directivelor 91/689/CEE și 96/61/CE ale Consiliului. În conformitate cu articolul 17 din regulament, Comisia publică un raport odată la trei ani pe baza informațiilor raportate de către statele membre. În curs; prevăzută să se încheie în 2016.

37. || Emisiile de compuși organici volatili - etapa I (COV I) || Evaluare || Evaluarea Directivei 94/63/CE privind controlul emisiilor de compuși organici volatili (COV) rezultate din depozitarea carburanților și din distribuția acestora de la terminale la stațiile de distribuție a carburanților. Evaluarea va acorda o atenție deosebită detectării și evaluării sarcinii de reglementare, precum și identificării posibilităților de simplificare. Aceasta va fi efectuată în paralel cu evaluarea Directivei COV II. În curs; prevăzută să se încheie în 2016.

38. || Emisiile de compuși organici volatili - etapa II (COV II) || Evaluare || Evaluarea Directivei 2009/126/CE din 21 octombrie 2009 privind etapa a II-a de recuperare a vaporilor de benzină în timpul alimentării autovehiculelor la stațiile de benzină. Articolul 7 din COV II prevede obligația Comisiei de a prezenta, până la 31 decembrie 2014, o evaluare a punerii în aplicare a directivei, în special: · a pragului de 100 m³/an menționat la articolul 3 alineatul (1) litera (b) și la alineatul (2) litera (b) din directivă, precum și la articolul 6 alineatul (3) din Directiva 94/63/CE; a gradului de respectare a conformității în funcționare a sistemului pentru etapa a II-a de recuperare a vaporilor de benzină; și · a necesității unor echipamente de monitorizare automate. Aceasta va fi efectuată în paralel cu evaluarea Directivei COV I. În curs; prevăzută să se încheie în al patrulea trimestru al anului 2016.

39. || Animalele sălbatice din grădinile zoologice || Evaluare || Evaluarea Directivei 1999/22/CE privind animalele sălbatice din grădini zoologice. Preconizată să înceapă în 2015; prevăzută să se încheie în 2016.

40. || Directiva privind evaluarea strategică de mediu (SEA) || Evaluare || Evaluarea Directivei privind evaluarea strategică de mediu (Directiva 2001/42/CE): în conformitate cu articolul 12 din directivă, Comisia prezintă, odată la șapte ani, începând din 2006, un raport cu privire la aplicarea și eficiența directivei. Al doilea raport privind punerea în aplicare, prevăzut pentru 2016, va evalua punerea în aplicare și eficacitatea directivei în întreaga UE și va evalua potențialul de simplificare, putând conduce la o evaluare REFIT. Preconizată să înceapă în 2015; prevăzută să se încheie în 2016.

Stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital

41. || Directiva privind prospectul - 2003/71/CE || Evaluare || Evaluarea Directivei 2003/71/CE din 4 noiembrie 2003 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzacționare și de modificare a Directivei 2001/34/CE. Rezultate preconizate pentru 2015.

42. || Standarde internaționale de contabilitate || Evaluare || Evaluarea Regulamentului nr. 1606/2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate. Obiectivul evaluării este acela de a analiza efectele reale ale perioadei de 8 ani de utilizare a standardelor internaționale de raportare financiară (IFRS)[2] în UE cu privire la obiectivele inițiale ale Regulamentului privind Comitetul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (IASB). Rezultate preconizate pentru 2015.

Sănătate și siguranță alimentară

43. || Legislația în domeniul alimentar || Verificarea adecvării || Regulamentul (CE) nr. 178/2002 din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare. Obiectivul verificării adecvării este acela de a evalua eficacitatea, eficiența, coerența, relevanța și valoarea adăugată de UE prin instrumentele principale utilizate în legislația în domeniul alimentar (în special legislația bazată pe date științifice, utilizarea principiului precauției, prevenirea fraudelor și informarea consumatorilor, cerințele ca operatorii să efectueze autocontroale și să asigure trasabilitatea produselor alimentare, instrumentele de gestionare a alertelor, de urgență/criză, EFSA). Rezultate preconizate pentru 2015.

Piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri

44. || Directiva 1999/45/CE privind clasificarea, ambalarea și etichetarea preparatelor periculoase || Inițiativă legislativă: abrogare || Directiva va fi abrogată la 1 iunie 2015 în conformitate cu articolul 60 din Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 CLP.

45. || Dreptul societăților comerciale || Inițiativă legislativă: codificare || Codificarea unui număr de 7 directive privind dreptul societăților comerciale într-un singur instrument pentru a spori transparența și lizibilitatea (Directivele 82/891, 2005/56, 2009/101, 2009/102, 2011/35, 2012/17, 2012/30). Scopul codificării câtorva directive privind dreptul societăților comerciale într-un singur instrument este sporirea transparenței și lizibilității acestora.

46. || Sectorul petrolier/rafinarea petrolului || Verificarea adecvării || Verificarea adecvării legislației UE relevante pentru industria de rafinare a petrolului, cum ar fi Directiva privind energia din surse regenerabile, Directiva privind impozitarea energiei, schema UE de comercializare a certificatelor de emisii, Directiva privind calitatea combustibililor, Directiva privind vehiculele nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, Directiva privind emisiile industriale, Directiva privind stocurile strategice de petrol, Directiva privind combustibilii marini, Directiva privind eficiența energetică și Directiva privind calitatea aerului. Rezultate preconizate pentru 2015.

47. || Industria chimică || Evaluare a costurilor cumulate || Evaluarea costurilor cumulate ale celor mai relevante acte legislative și politici ale UE pentru industria chimică europeană. Rezultate preconizate pentru 2015.

48. || Aplicarea principiului recunoașterii reciproce a bunurilor || Evaluare || Evaluarea principiului recunoașterii reciproce și a modului în care acesta este aplicat în statele membre (articolul 34 din TFUE). Rezultate preconizate pentru 2015.

49. || Căile de atac în domeniul achizițiilor publice || Evaluare || Evaluarea Directivei 2007/66/CE de modificare a Directivelor 89/665/CEE și 92/13/CEE ale Consiliului în ceea ce privește ameliorarea eficacității căilor de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziții publice. Rezultate preconizate pentru 2015.

50. || Directivele privind preambalarea || Evaluare || Evaluarea directivelor 75/107/CEE, 76/211/CEE și 2007/45/CE privind preambalarea. Rezultate preconizate pentru 2015.

51. || Agenții comerciali || Evaluare || Piața internă - Evaluarea Directivei 86/653/CE din 18 decembrie 1986 privind coordonarea legislației statelor membre referitoare la agenții comerciali independenți Rezultate preconizate pentru 2015.

52. || Legislația privind produsele chimice, altele decât REACH[3] || Verificarea adecvării || Verificarea adecvării celor mai relevante acte legislative din domeniul substanțelor chimice care nu sunt reglementate de REACH, precum și a aspectelor conexe ale legislației aplicate pentru industriile din aval. Va fi inițiată în 2015.

53. || Relevanța activităților de standardizare || Evaluare || Evaluarea sistemelor de standardizare ale UE. Scopul evaluării este de a analiza pertinența sistemului european de standardizare, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 privind standardizarea europeană. Va fi inițiată în 2015.

54. || Directiva privind echipamentele tehnice || Evaluare || Piața internă - produse. Evaluarea Directivei 2006/42/CE din 17 mai 2006 privind echipamentele tehnice. Va fi inițiată în 2015.

55. || Industrii bazate pe resurse forestiere || Evaluare a costurilor cumulate || Evaluarea costului cumulat al costurilor de reglementare aferente celor mai relevante acte legislative și politici ale UE pentru industriile forestiere din UE (prelucrarea lemnului, mobilier, celuloză și hârtie și activități de tipărire), în special în ceea ce privește marjele de profit și competitivitatea pe plan internațional. Va fi inițiată în 2015.

56. || Sticlă/ceramică || Evaluare a costurilor cumulate || Evaluarea costului cumulat al costurilor de reglementare aferente celor mai relevante acte legislative și politici ale UE pentru industria sticlei și ceramicii din UE, în special în ceea ce privește marjele de profit și competitivitatea pe plan internațional. Va fi inițiată în 2015.

57. || Directiva privind întârzierea efectuării plăților || Evaluare || Evaluarea Directivei 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale. Va fi inițiată în 2015.

58. || Sectorul construcțiilor || Verificarea adecvării (inițial, evaluare a costurilor cumulate) || Verificarea adecvării celor mai relevante acte legislative ale UE care au un impact asupra acestui sector în domeniul pieței interne și al eficienței energetice. Va fi inițiată în 2015.

Justiție, consumatori și egalitatea de șanse între femei și bărbați

59. || Directiva 2006/114/CE privind publicitatea înșelătoare și comparativă („Directiva privind comercializarea între întreprinderi”) || Inițiativă legislativă: simplificare || Directiva privind comercializarea între întreprinderi va simplifica și va raționaliza domeniul de aplicare al protecției în cazul tranzacțiilor între întreprinderi. Aceasta abordează problema practicilor de comercializare înșelătoare online sau prin alte mijloace de comunicare la distanță. Beneficiul pe care Directiva privind comercializarea între întreprinderi se preconizează că îl va aduce IMM-urilor (reducerea costurilor legate de practicile de comercializare înșelătoare în cazul în care IMM-urile nu sunt în măsură să își asigure respectarea drepturilor lor în mod efectiv) este estimat la 419 - 477 de milioane EUR pe an.

60. || Egalitatea de tratament în ceea ce privește securitatea socială || Evaluare || Evaluarea legislației privind egalitatea de tratament în ceea ce privește securitatea socială care vizează Directiva 79/7/CEE a Consiliului privind aplicarea treptată a principiului egalității de tratament între bărbați și femei în domeniul securității sociale. Rezultate preconizate pentru 2015.

61. || Dreptul de folosință pe durată limitată a unor bunuri, produsele de vacanță cu drept de folosință pe termen lung și contractele de revânzare și de schimb || Evaluare || Evaluarea Directivei 2008/122/CE privind protecția consumatorilor în ceea ce privește anumite aspecte referitoare la contractele privind dreptul de folosință a bunurilor pe durată limitată, la contractele privind produsele de vacanță cu drept de folosință pe termen lung, precum și la contractele de revânzare și de schimb. Rezultate preconizate pentru 2015.

62. || Cadrul legislativ privind drepturile consumatorilor și publicitatea || Verificarea adecvării || Verificarea adecvării reglementărilor prevăzute de actele legislative referitoare la drepturile consumatorilor și publicitatea, inclusiv: Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor față de consumatori; Directiva 1999/44/CE privind anumite aspecte ale vânzării de bunuri de consum și garanțiile conexe; Directiva 93/13/CE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. Va fi inițiată în 2015.

Migrație, afaceri interne și cetățenie

63. || Regulamentul (CE) nr. 539/2001 al Consiliului de stabilire a listei țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație || Inițiativă legislativă: codificare || Codificarea Regulamentului nr. 539/2001 privind vizele (14 modificări), ca urmare a unei hotărâri a Curții Europene de Justiție preconizată a fi pronunțată la jumătatea anului 2015.

64. || Decizia Consiliului (2000/642) din 17 octombrie 2000 privind acordurile de cooperare între unitățile de informații financiare ale statelor membre în ceea ce privește schimbul de informații || Inițiativă legislativă: abrogare || Cooperarea dintre unitățile de informații financiare (UIF) în scopuri de prevenție va fi reglementată de propunerea de A patra directivă privind combaterea spălării banilor (COM/2013/045). Domeniul practic de aplicare a normelor privind cooperarea în scopul asigurării respectării legislației este limitat și nu este necesar să fie menținut.

65. || Sistemul de informații privind vizele || Evaluare || Evaluarea Regulamentului nr. 767/2008 privind sistemul de informații privind vizele (VIS) și schimbul de date între statele membre cu privire la vizele de scurtă ședere (Regulamentul VIS) și a Deciziei 2004/512/CE a Consiliului din 8 iunie 2004 de instituire a sistemului de informații privind vizele (VIS), a Regulamentului 810/2009 și a Deciziei 2008/633. Rezultate preconizate pentru 2015.

66. || Intrare, tranzit și ședere neautorizate || Evaluare || Evaluarea Directivei 2002/90/CE de definire a facilitării intrării, tranzitului și șederii neautorizate și a Deciziei-cadru 2002/946/JAI a Consiliului privind consolidarea cadrului penal pentru a preveni facilitarea intrării, tranzitului și șederii neautorizate pentru concilierea unei lupte eficace împotriva traficului de persoane cu necesitatea de a evita incriminarea asistenței umanitare. Rezultate preconizate pentru 2015.

67. || Frontex, inclusiv echipele de intervenție rapidă la frontieră || Evaluare || Evaluarea Regulamentului (CE) nr. 2007/2004 de instituire a Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale statelor membre ale Uniunii Europene. Rezultate preconizate pentru 2015.

68. || Combaterea criminalității organizate || Evaluare || Evaluarea Deciziei-cadru 2008/841/JAI a Consiliului. Rezultate preconizate pentru 2015.

69. || Migrația legală || Verificarea adecvării || Verificarea adecvării: Directivei 2009/50/CE din 25 mai 2009 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților din țările terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate (cartea albastră); Directivei 2003/109/CE din 25 noiembrie 2003 privind statutul resortisanților țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung; Directivei 2011/98/UE din 13 decembrie 2011 privind o procedură unică de solicitare a unui permis unic pentru resortisanții țărilor terțe în vederea șederii și ocupării unui loc de muncă pe teritoriul statelor membre și un set comun de drepturi pentru lucrătorii din țările terțe cu ședere legală pe teritoriul unui stat membru (permisul unic). Evaluarea adecvării acquis-ului actual în materie de migrație legală și propunerea de eventuale modificări. Va fi inițiată în 2015.

Comerț

70. || Legislația în materie de comerț || Inițiativă legislativă: codificarea/reformare/abrogare || Codificarea, reformarea și abrogarea actelor legislative modificate prin două regulamente de abilitare pentru a fi în conformitate cu TFUE - Regulamentul (UE) nr. 37/2014 din 15 ianuarie 2014 și Regulamentul (UE) nr. 38/2014 din 15 ianuarie 2014.

71. || Deturnarea comercială a anumitor medicamente esențiale || Evaluare || Evaluarea Regulamentului (CE) nr. 953/2003 pentru evitarea deturnării spre țările Uniunii Europene a anumitor medicamente esențiale. Rezultate preconizate pentru 2015.

Transporturi

72. || Directiva 2007/38/CE privind postechiparea cu oglinzi retrovizoare a vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri || Inițiativă legislativă: abrogare || Directiva și-a atins obiectivul: toate vehiculele supuse obligației de postechipare (cele înmatriculate între 1 ianuarie 2000 și 27 ianuarie 2007) sunt în prezent dotate cu noile oglinzi retrovizoare.

73. || Abrogarea Regulamentului nr. 569/2008 de modificare a Regulamentului nr. 11 (din 1960) privind eliminarea discriminării în materie de tarife și condiții de transport. || Inițiativă legislativă: abrogare || Acest regulament nu mai este necesar, fiind depășit de evoluțiile tehnologice și înlocuit de legislația alternativă.

74. || Propunere de modificare a Regulamentului (CE) 1071/2009 privind condițiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupației de operator de transport rutier și a Regulamentului 1072/2009 privind normele comune pentru accesul la piața transportului rutier internațional de mărfuri, prin care se intenționează simplificarea acestora. || Inițiativă legislativă: simplificare || Propunerea va clarifica și va simplifica anumite dispoziții ale Regulamentului (CE) nr. 1071/2009 și ale Regulamentului (CE) 1072/2009. Modificările respective vor facilita punerea în aplicare de către statele membre și vor avea ca efect o aplicare mai uniformă în întreaga UE. Modificările avute în vedere vor reduce sarcina administrativă pentru autoritățile publice și operatorii privați.

75. || Transport combinat || Evaluare || Evaluarea Directivei 92/106/CEE din 7 decembrie 1992 privind stabilirea de norme comune pentru anumite tipuri de transporturi combinate de mărfuri între state membre. Directiva a introdus stimulente pentru operațiuni de transport combinat, în principal prin derogare de la limitele și obligațiile impuse prin alte acte legislative (cabotaj, greutăți și dimensiuni).

76. || Instalații portuare de preluare || Evaluare || Evaluarea Directivei 2000/59/CE privind instalațiile portuare de preluare. Obiectivul evaluării este de a avea o vedere generală cuprinzătoare asupra funcționării directivei, precum și de a efectua o analiză a eficacității și eficienței acesteia. Evaluarea ar trebui să scoată în evidență domeniile problematice, care ar putea fi abordate în cadrul unei eventuale revizuiri a directivei pentru a se îmbunătăți și a se simplifica cadrul legislativ și a se reduce costurile de reglementare. Rezultate preconizate pentru 2015.

77. || Normele și standardele de siguranță pentru navele de pasageri || Verificarea adecvării || Verificarea adecvării: Directivei 2009/45/CE din 6 mai 2009 privind normele și standardele de siguranță pentru navele de pasageri; Directivei 2003/25/CE privind cerințele de stabilitate specifice pentru navele de pasageri; Directivei 1999/35/CE privind sistemul de expertize obligatorii pentru operarea în siguranță a serviciilor regulate de feriboturi cu punte ruliu și ambarcațiuni rapide de pasageri; Directivei 1998/41/CE privind înregistrarea persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri care operează în porturile de destinație sau de plecare din statele membre ale Comunității. Verificarea adecvării își propune să evalueze potențialul de simplificare și raționalizare a cadrului existent, prin găsirea unui echilibru între normele Organizației Maritime Internaționale, cele naționale și cele de la nivelul UE. Rezultate preconizate pentru 2015.

78. || Promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic || Evaluare || Evaluarea Directivei 2009/33/CE din 23 aprilie 2009 privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic. Obiectivul directivei este acela de a încuraja o mai bună utilizare a procedurilor de licitație, care să conducă la o utilizare eficientă a fondurilor publice și la promovarea unor vehicule mai ecologice. Rezultate preconizate pentru 2015.

79. || Siguranța în tuneluri || Evaluare || Evaluarea Directivei 2004/54/CE din 29 aprilie 2004 privind cerințele minime de siguranță pentru tunelurile din Rețeaua rutieră transeuropeană. Rezultate preconizate pentru 2015.

[1] Prin intermediul programului său REFIT, Comisia se asigură că acquis-ul UE este „adecvat scopului”. În cadrul REFIT, Comisia examinează situația acquis-ului de reglementare al UE și identifică acțiunile corective necesare. Aceste acțiuni includ măsuri legislative de simplificare și de reducere a sarcinii de reglementare, abrogări de acte legislative care nu mai sunt necesare, retragerea unor propuneri care nu au o șansă realistă de adoptare sau ale căror obiective inițiale nu mai pot fi realizate și evaluări și verificări ale adecvării pentru a analiza relevanța, coerența, eficiența, eficacitatea și valoarea adăugată la nivelul UE a legislației UE și pentru a identifica noi oportunități de simplificare și de reducere a sarcinilor. Un prim set de acțiuni a fost publicat în octombrie 2013 și un al doilea în iunie 2014. În total, până în prezent au fost identificate aproape 200 de acțiuni în cadrul REFIT, acestea fiind reunite într-un tablou de bord cuprinzător, publicat la 18 iunie 2014. În acest fel, Comisia publică măsurile pe care le întreprinde, progresele înregistrate și rezultatele obținute, salutând contribuțiile tuturor celor interesați și ținând cont de sugestiile și comentariile lor.

Programul de lucru al Comisiei pentru 2015 confirmă acele acțiuni identificate în cadrul REFIT care vor fi luate în cursul anului următor. Prezenta anexă include toate inițiativele legislative din cadrul REFIT (simplificare, codificare/reformare, abrogare, actualizare, consolidare și evaluare inter pares) planificate de către Comisie a fi adoptate în 2015 și toate evaluările și verificările adecvării efectuate în cadrul programului REFIT care sunt în curs de desfășurare sau ale căror rezultate se preconizează că vor fi disponibile în cursul anului 2015.

[2] http://www.ifrs.org/About-us/Pages/What-are-IFRS.aspx

[3] Această evaluare este gestionată în comun cu DG Mediu, afaceri maritime și pescuit.

Anexa IV: Acte legislative care devin aplicabile în 2015

Nr. || Titlul || Obiectul || Data aplicării

Acte legislative

1. || Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului || Fondurile structurale agricole || 1.1.2015

2. || Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului || Structurile agricole || 1.1.2015

3. || Regulamentul (UE) nr. 317/2014 al Comisiei din 27 martie 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) în ceea ce privește anexa XVII (substanțe CMR) || Protecția consumatorilor || 1.1.2015

4. || Regulamentul (UE) nr. 713/2014 al Consiliului din 24 iunie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1388/2013 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse agricole și industriale || Taxe vamale: contingente tarifare comunitare, Tariful vamal comun || 1.1.2015

5. || Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 al Băncii Centrale Europene din 18 octombrie 2013 privind statisticile referitoare la activele și pasivele fondurilor de investiții (reformare) (BCE/2013/38) || Politica economică și monetară, uniunea economică și monetară || 1.1.2015

6. || Regulamentul (UE) nr. 1074/2013 al Băncii Centrale Europene din 18 octombrie 2013 privind cerințele de raportare statistică aplicabile oficiilor poștale care prestează servicii de virament care primesc depozite de la instituții financiare nemonetare din zona euro (reformare) (BCE/2013/39) || Politica economică și monetară, uniunea economică și monetară || 1.1.2015

7. || Regulamentul (UE) nr. 1075/2013 al Băncii Centrale Europene din 18 octombrie 2013 privind statisticile referitoare la activele și pasivele societăților vehicul investițional angajate în tranzacții de securitizare (reformare) (BCE/2013/40) || Politica economică și monetară, uniunea economică și monetară || 1.1.2015

8. || Regulamentul (UE) nr. 827/2014 al Consiliului din 23 iulie 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 974/98 în ceea ce privește introducerea monedei euro în Lituania || Uniunea economică și monetară || 1.1.2015

9. || Regulamentul (UE) nr. 851/2014 al Consiliului din 23 iulie 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2866/98 în ceea ce privește rata de conversie a monedei euro pentru Lituania || Uniunea economică și monetară || 1.1.2015

10. || Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2014 de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor firme de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 || Uniunea economică și monetară || 1.1.2015

11. || Regulamentul (UE) nr. 1072/2013 al Băncii Centrale Europene din 24 septembrie 2013 privind statisticile referitoare la ratele dobânzii practicate de instituțiile financiare monetare (reformare) (BCE/2013/34) || Uniunea economică și monetară, politica economică și monetară || 1.1.2015

12. || Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 al Băncii Centrale Europene din 24 septembrie 2013 privind bilanțul sectorului instituții financiare monetare (reformare) (BCE/2013/33) || Uniunea economică și monetară, politica economică și monetară, informare și verificare || 1.1.2015

13. || Directiva 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții și de modificare a Directivei 82/891/CEE a Consiliului și a Directivelor 2001/24/CE, 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2005/56/CE, 2007/36/CE, 2011/35/UE, 2012/30/UE și 2013/36/UE, precum și a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010 și (UE) nr. 648/2012 ale Parlamentului European și ale Consiliului || Politica economică || 1.1.2015

14. || Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive || Mediu || 1.1.2015

15. || Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 || Dispoziții financiare, politica economică || 1.1.2015

16. || Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și societățile de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 || Libertatea de stabilire, piața internă - principii || 1.1.2015

17. || Regulamentul (UE) nr. 1319/2013 al Comisiei din 9 decembrie 2013 de modificare a anexelor la Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) || Informare și verificare || 1.1.2015

18. || Regulamentul (UE) nr. 752/2014 al Comisiei din 24 iunie 2014 de înlocuire a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide || Legislația privind sănătatea plantelor || 1.1.2015

19. || Directiva 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește locul de prestare a serviciilor || Taxa pe valoarea adăugată, impozitare || 1.1.2015

20. || Regulamentul (UE) nr. 1148/2014 al Comisiei din 28 octombrie 2014 de modificare a anexelor II, VII, VIII, IX și X la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă || Legislația sanitar-veterinară || 1.1.2015

21. || Regulamentul (UE) nr. 218/2014 al Comisiei din 7 martie 2014 de modificare a anexelor la Regulamentele (CE) nr. 853/2004 și (CE) nr. 854/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului (Regulamentul privind igiena produselor alimentare de origine animală și controalele oficiale asupra produselor alimentare de origine animală), precum și a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei || Legislația sanitar-veterinară, produse alimentare || 1.1.2015

22. || Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială || Justiție și afaceri interne || 10.1.2015

23. || Regulamentul (UE) nr. 606/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind recunoașterea reciprocă a măsurilor de protecție în materie civilă || Spațiul de libertate, securitate și justiție || 11.1.2015

24. || Directiva 2011/99/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind ordinul european de protecție || Justiție și afaceri interne || 11.1.2015

25. || Regulamentul (UE) nr. 165/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 februarie 2014 privind tahografele în transportul rutier, de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului privind aparatura de înregistrare în transportul rutier și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind armonizarea anumitor dispoziții ale legislației sociale în domeniul transporturilor rutiere || Transporturi || 2.3.2015

26. || Directiva 2014/51/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 de modificare a Directivelor 2003/71/CE și 2009/138/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009, (UE) nr. 1094/2010 și (UE) nr. 1095/2010 în ceea ce privește competențele Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale) și ale Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe) || Libertatea de stabilire || 31.3.2015

27. || Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) || Piața internă, libertatea de stabilire || 31.3.2015

28. || Regulamentul (UE) nr. 1004/2014 al Comisiei din 18 septembrie 2014 de modificare a anexei V la Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind produsele cosmetice || Piața internă - principii, protecția consumatorilor || 16.4.2015

29. || Regulamentul (UE) nr. 301/2014 al Comisiei din 25 martie 2014 de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) în ceea ce privește compușii de crom (VI) || Protecția consumatorilor || 1.5.2015

30. || Regulamentul (UE) nr. 1126/2014 al Comisiei din 17 octombrie 2014 de modificare a anexelor II, III și V la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește limitele maxime pentru reziduurile de asulam, cianamidă, dicloran, flumioxazin, flupirsulfuron-metil, picolinafen și propisoclor din sau de pe anumite produse || Protecția consumatorilor, legislația privind sănătatea plantelor || 13.5.2015

31. || Regulamentul (UE) nr. 286/2011 al Comisiei din 10 martie 2011 de modificare, în vederea adaptării la progresul tehnic și științific, a Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor || Apropierea legislațiilor, piața internă - principii, bariere tehnice || 1.6.2015

32. || Directiva 2014/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 de modificare a Directivelor 92/58/CEE, 92/85/CEE, 94/33/CE, 98/24/CE ale Consiliului și a Directivei 2004/37/CE a Parlamentului European și a Consiliului pentru a le alinia la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor || Ocuparea forței de muncă || 1.6.2015

33. || Directiva 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, de modificare și ulterior de abrogare a Directivei 96/82/CE a Consiliului || Mediu || 1.6.2015

34. || Regulamentul (CE) nr. 1336/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 648/2004 în vederea adaptării acestuia la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor || Mediu, bariere tehnice, industrie || 1.6.2015

35. || Regulamentul (UE) nr. 462/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 privind agențiile de rating de credit || Libertatea de stabilire || 21.6.2015

36. || Directiva 2013/56/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2013 de modificare a Directivei 2006/66/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori, în ceea ce privește introducerea pe piață a bateriilor și acumulatorilor portabili care conțin cadmiu și sunt destinați utilizării în uneltele electrice fără fir și a bateriilor tip „nasture” cu conținut redus de mercur, și de abrogare a Deciziei 2009/603/CE a Comisiei || Mediu || 1.7.2015

37. || Regulamentul (UE) nr. 1003/2014 al Comisiei din 18 septembrie 2014 de modificare a anexei V la Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind produsele cosmetice || Piața internă - principii, protecția consumatorilor || 1.7.2015

38. || Directiva 2014/49/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind schemele de garantare a depozitelor || Libertatea de stabilire, apropierea legislațiilor || 4.7.2015

39. || Directiva 2013/11/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2013 privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2009/22/CE || Protecția consumatorilor || 9.7.2015

40. || Regulamentul (UE) nr. 603/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind instituirea sistemului „Eurodac” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (UE) nr. 604/2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid și privind cererile autorităților de aplicare a legii din statele membre și a Europol de comparare a datelor Eurodac în scopul asigurării respectării aplicării legii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 de instituire a Agenției europene pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă, în spațiul de libertate, securitate și justiție || Justiție și afaceri interne, libera circulație a persoanelor || 20.7.2015

41. || Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului || Libertatea de stabilire || 20.7.2015

42. || Directiva 2013/33/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională || Politica în domeniul azilului, justiție și afaceri interne || 21.7.2015

43. || Directiva 2013/32/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale || Justiție și afaceri interne, politica în domeniul azilului || 21.7.2015

44. || Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului || Agricultură || 1.8.2015

45. || Regulamentul (UE) nr. 650/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești și acceptarea și executarea actelor autentice în materie de succesiuni și privind crearea unui certificat european de moștenitor || Cooperarea judiciară în materie civilă, justiție și afaceri interne || 17.8.2015

46. || Directiva 2013/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 august 2013 privind atacurile împotriva sistemelor informatice și de înlocuire a Deciziei-cadru 2005/222/JAI a Consiliului || Justiție și afaceri interne || 4.9.2015

47. || Directiva 2013/39/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 august 2013 de modificare a Directivelor 2000/60/CE și 2008/105/CE în ceea ce privește substanțele prioritare din domeniul politicii apei || Mediu || 14.9.2015

48. || Regulamentul (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de rețea privind echilibrarea rețelelor de transport de gaz || Energie, piața internă - principii || 1.10.2015

49. || Regulamentul (UE) nr. 511/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind măsurile de conformitate destinate utilizatorilor prevăzute în Protocolul de la Nagoya privind accesul la resursele genetice și împărțirea corectă și echitabilă a beneficiilor care rezultă din utilizarea acestora în Uniune || Mediu || 12.10.2015

50. || Regulamentul (UE) nr. 984/2013 al Comisiei din 14 octombrie 2013 de stabilire a unui cod al rețelei privind mecanismele de alocare a capacității în sistemele de transport al gazelor și de completare a Regulamentului (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European și al Consiliului || Energie, piața internă - principii || 1.11.2015

51. || Regulamentul (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 privind raportarea, analiza și acțiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviație civilă, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2003/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului, și a Regulamentelor (CE) nr. 1321/2007 și (CE) nr. 1330/2007 ale Comisiei || Transporturi || 15.11.2015

52. || Directiva 2012/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/220/JAI a Consiliului || Justiție și afaceri interne || 16.11.2015

53. || Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind acțiunile de informare și promovare referitoare la produsele agricole puse în aplicare pe piața internă și în țările terțe și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului || Agricultură și pescuit || 1.12.2015

54. || Regulamentul (UE) nr. 1332/2011 al Comisiei din 16 decembrie 2011 de stabilire a unor cerințe comune privind utilizarea spațiului aerian și a unor proceduri comune de operare pentru evitarea coliziunii în zbor || Transporturi, telecomunicații || 1.12.2015

55. || Directiva 2014/60/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind restituirea obiectelor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 (Reformare) || Cultură || 19.12.2015

56. || Regulamentul (UE) nr. 1272/2013 al Comisiei din 6 decembrie 2013 de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) în ceea ce privește hidrocarburile aromatice policiclice || Protecția consumatorilor || 27.12.2015

57. || Directiva Consiliului de stabilire a unor cerințe de protecție a sănătății populației în ceea ce privește substanțele radioactive din apa destinată consumului uman || Sănătate || 28.12.2015

58. || Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011 privind materialele și obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare || Piața internă - principii, produse alimentare || 31.12.2015

Acte de punere în aplicare și acte delegate

59. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea || Fondurile structurale agricole || 1.1.2015

60. || Regulamentul delegat (UE) nr. 1001/2014 al Comisiei din 18 iulie 2014 de modificare a anexei X la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune || Structurile agricole || 1.1.2015

61. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 641/2014 al Comisiei din 16 iunie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune || Structurile agricole || 1.1.2015

62. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1101/2014 al Comisiei din 16 octombrie 2014 de modificare a anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun || Tariful vamal comun || 1.1.2015

63. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1130/2014 al Comisiei din 22 octombrie 2014 de deschidere, pentru anul 2015, a unui contingent tarifar aplicabil importurilor în Uniunea Europeană de anumite mărfuri originare din Norvegia și rezultate din prelucrarea produselor agricole prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 510/2014 al Parlamentului European și al Consiliului || Tariful vamal comun, Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) || 1.1.2015

64. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 400/2014 al Comisiei din 22 aprilie 2014 privind un program de control multianual și coordonat al Uniunii pentru 2015, 2016 și 2017 de asigurare a respectării limitelor maxime ale concentrațiilor de reziduuri de pesticide din și de pe alimentele de origine vegetală și animală || Protecția consumatorilor, produse alimentare, legislația privind sănătatea plantelor || 1.1.2015

65. || 2013/188/UE: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 18 aprilie 2013 privind rapoartele anuale referitoare la inspecțiile nediscriminatorii efectuate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97 [notificată cu numărul C(2013) 2098] || Piața internă - principii || 1.1.2015

66. || Regulamentul delegat (UE) nr. 1015/2014 al Comisiei din 22 iulie 2014 de modificare a anexelor II și III la Regulamentul (UE) nr. 978/2012 al Parlamentului European și al Consiliului de aplicare a unui sistem generalizat de preferințe tarifare și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 154/2013 al Comisiei || Sisteme preferențiale || 1.1.2015

67. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013 al Comisiei din 3 mai 2013 de instituire a unui sistem de performanță pentru serviciile de navigație aeriană și pentru funcțiile de rețea || Transporturi || 1.1.2015

68. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 391/2013 al Comisiei din 3 mai 2013 de stabilire a unei scheme comune de tarifare pentru serviciile de navigație aeriană || Transporturi || 1.1.2015

69. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1042/2013 al Consiliului din 7 octombrie 2013 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 în ceea ce privește locul prestării serviciilor || Taxa pe valoarea adăugată, impozitare || 1.1.2015

70. || 2014/288/UE: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 12 mai 2014 în ceea ce privește cerințele comune de raportare standard pentru programele naționale de eradicare, control și monitorizare a anumitor boli ale animalelor și zoonoze, cofinanțate de Uniune, și de abrogare a Deciziei 2008/940/CE [notificată cu numărul C(2014) 2976] || Legislația sanitar-veterinară || 1.1.2015

71. || Decizia de punere în aplicare 2014/802/UE a Comisiei din 14 noiembrie 2014 de modificare a Deciziilor 2010/470/UE și 2010/472/UE în ceea ce privește cerințele de sănătate animală referitoare la scrapie pentru comerțul și importurile în Uniune de embrioni de animale din speciile ovină și caprină || Legislația sanitar-veterinară || 1.1.2015

72. || Decizia de punere în aplicare 2014/798/UE a Comisiei din 13 noiembrie 2014 de modificare a anexei F la Directiva 64/432/CEE a Consiliului în ceea ce privește formatul modelelor de certificate de sănătate pentru schimburile comerciale în interiorul Uniunii de bovine și porcine și cerințele suplimentare în materie de sănătate cu privire la Trichinella pentru schimburile comerciale în interiorul Uniunii de porcine domestice || Legislația sanitar-veterinară || 1.1.2015

73. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 687/2014 al Comisiei din 20 iunie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 185/2010 în ceea ce privește clarificarea, armonizarea și simplificarea măsurilor de securitate a aviației, echivalența standardelor de securitate și măsurile de securitate privind transportul de mărfuri și poștă || Transporturi || 1.3.2015

74. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1337/2013 al Comisiei din 13 decembrie 2013 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește indicarea țării de origine sau a locului de proveniență pentru carnea proaspătă, refrigerată sau congelată de animale din specia porcină, ovină, caprină și de păsări de curte || Produse alimentare || 1.4.2015

75. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 402/2013 al Comisiei din 30 aprilie 2013 privind metoda comună de siguranță pentru evaluarea riscurilor și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 352/2009 || Transporturi || 21.5.2015

76. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 869/2014 al Comisiei din 11 august 2014 privind noi servicii feroviare pentru călători || Transporturi || 16.6.2015

77. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 870/2014 al Comisiei din 11 august 2014 privind criteriile aplicabile solicitanților de capacități de infrastructură feroviară || Transporturi || 16.6.2015

78. || Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 699/2014 al Comisiei din 24 iunie 2014 privind designul pentru logoul comun destinat identificării persoanelor care oferă medicamente spre vânzare la distanță către populație și cerințele tehnice, electronice și criptografice pentru verificarea autenticității acestuia || Sănătate publică, piața internă - principii || 1.7.2015

79. || 2014/672/UE: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 24 septembrie 2014 privind prelungirea desemnării organismului de evaluare a performanțelor cerului unic european || Transporturi || 1.7.2015

80. || Regulamentul delegat (UE) nr. 886/2013 al Comisiei din 15 mai 2013 de completare a Directivei 2010/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește datele și procedurile pentru furnizarea către utilizatori, în mod gratuit, atunci când este posibil, a unor informații minime universale în materie de trafic referitoare la siguranța rutieră || Informare și verificare, transporturi || 1.10.2015

81. || Regulamentul delegat (UE) nr. 885/2013 al Comisiei din 15 mai 2013 de completare a Directivei 2010/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind STI în ceea ce privește furnizarea de servicii de informații referitoare la locuri de parcare sigure și securizate pentru camioane și vehicule comerciale || Transporturi || 1.10.2015

Anexa II: Lista propunerilor pendinte care urmează să fie retrase sau modificate

Retragerile din alte motive decât caducitatea, precum și modificările, sunt indicate cu caractere aldine

Nr. || Referința COM/interinstituțională || Titlul || Motivele retragerii/modificării

Agricultură și dezvoltare rurală

1. || COM/2010/0537 2010/0266/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) || Propunerea a devenit caducă prin intrarea în vigoare a Regulamentului 1305/2013.

2. || COM/2010/0539 2010/0267/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune și de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori || Propunerea a devenit caducă prin intrarea în vigoare a Regulamentului 1307/2013 - reforma PAC.

3. || COM/2010/0745 2010/0365/COD || Propunere de REGULAMENT (UE) NR. …/... AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1290/2005 al Consiliului privind finanțarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 165/94 și (CE) nr. 78/2008 ale Consiliului || Propunerea a devenit caducă prin intrarea în vigoare a Regulamentului 1306/2013 - reforma PAC.

4. || COM/2010/0738 2010/0354/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare || Propunerea a devenit caducă prin intrarea în vigoare a Regulamentului 1308/2013 - reforma PAC.

5. || COM/2010/0759 2010/0364/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice || Propunere integrată în COM (2014) 0180, adoptată la 19 martie 2014.

6. || COM/2010/0761 2010/0366/COD  || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 485/2008 al Consiliului privind controalele efectuate de către statele membre cu privire la operațiunile care fac parte din sistemul de finanțare prin Fondul european de garantare agricolă || Propunerea a devenit caducă prin intrarea în vigoare a Regulamentului 1306/2013 - reforma PAC.

7. || COM/2010/0799 2010/0385/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul privind OCP unice) || Propunerea a devenit caducă prin intrarea în vigoare a Regulamentului 1308/2013 - reforma PAC.

8. || COM/2011/0193 2011/0075/NLE || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de stabilire a măsurilor pentru determinarea anumitor ajutoare și restituiri legate de organizarea comună a piețelor produselor agricole || Caducă. Propunerea a fost inclusă în reforma PAC.

9. || COM/2011/0663 2011/0290/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe || Propunerea a devenit caducă întrucât conținutul acesteia a fost preluat de 2013/0398/COD.

10. || COM/2013/0159 2013/0087/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind stabilirea unei rate de ajustare a plăților directe prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 pentru anul calendaristic 2013 || Caducă. Propunerea a expirat la 30 iunie 2013, în conformitate cu articolul 18 din Regulamentul 1290/2005.

11. || COM/2013/0521 2013/0247/COD  || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) || Propunerea a devenit caducă prin intrarea în vigoare a Regulamentului 1310/2013 - reforma PAC.

12. || COM/2014/0032 2014/0014/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 și a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 în ceea ce privește schema de ajutoare pentru aprovizionarea instituțiilor de învățământ cu fructe și legume, cu banane și cu lapte || Întreaga schemă de ajutoare va face obiectul unei evaluări din perspectiva subsidiarității, proporționalității și a unei mai bune reglementări, ca parte a exercițiului de simplificare a PAC. Între timp, Comisia recomandă colegiuitorilor să suspende activitatea legată de propunerea de modificare din 2013.

13. || COM/2014/0175 2014/0097/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind stabilirea unei rate de ajustare a plăților directe prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului pentru anul calendaristic 2014 || Propunerea a expirat la 30 iunie 2014, în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul 1306/2013. Conținutul a fost integrat într-un regulament de punere în aplicare al Comisiei, care între timp a fost adoptat (COM 879/2014).

14. || COM/2014/0180 2014/0100/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, de modificare a Regulamentului (UE) nr. XXX/XXX al Parlamentului European și al Consiliului [Regulamentul privind controalele oficiale] și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului || Dacă nu se va ajunge la un acord în termen de șase luni, propunerea va fi retrasă și va fi înlocuită cu altă inițiativă.

Buget și resurse umane

15. || COM/2004/0509 2004/0172/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind asistența administrativă reciprocă pentru protejarea intereselor financiare ale Comunității Europene împotriva fraudei și a altor activități ilicite || O nouă Propunere de directivă privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal a fost adoptată în iulie 2012, COM(2012) 0363.

16. || COM/2010/0071 2010/0047/COD || Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene || Caducă. Noul regulament financiar 966/2012 a fost adoptat la 26.10.2012.

17. || COM/2010/0072 2010/0048/APP || Propunere de regulament al Consiliului de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2007-2013.             || Caducă. Propunerea de regulament de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2007-13 poate fi retrasă.

18. || COM/2012/0754 2012/0350/NLE || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de ajustare, începând cu 1 iulie 2012, a remunerațiilor și a pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, precum și a coeficienților corectori aferenți || Caducă.În aprilie 2014 a fost adoptat Regulamentul 423/2014..

Politici climatice și energie

19. || COM/2011/0518 2011/0225/NLE || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de instituire a unui sistem comunitar de înregistrare a transportatorilor de materiale radioactive || Nu se întrevede un acord. Deși Parlamentul European a emis un aviz favorabil în decembrie 2013, nu a existat sprijin suficient în cadrul Consiliului pentru a se ajunge la un acord cu privire la propunere.

Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă

20. || COM/0098/0030 1998/0025/CNS || Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind regimul fiscal al autovehiculelor particulare mutate definitiv pe teritoriul altui stat membru ca urmare a unei schimbări de reședință sau al autovehiculelor folosite temporar într-un stat membru, altul decât cel unde au fost înmatriculate || Propunerea datează din 1998 și nu se prevede niciun acord privind fondul problemei.

21. || COM/2002/0456 2002/0246/CNS || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei 77/270/Euratom de mandatare a Comisiei să acorde împrumuturi Euratom pentru a contribui la finanțarea centralelor nucleare || Propunere a Comisiei făcută în 2002, blocată în cadrul Consiliului de mai bine de zece ani (Decizia în temeiul Tratatului Euratom necesita unanimitatea, care nu s-a putut întruni).

22. || COM/2002/0457 2002/0246/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei 77/271/Euratom de punere în aplicare a Deciziei 77/270/Euratom de mandatare a Comisiei să acorde împrumuturi Euratom pentru a contribui la finanțarea centralelor nucleare || Propunere a Comisiei făcută în 2002, blocată în cadrul Consiliului de mai bine de zece ani (Decizia în temeiul Tratatului Euratom necesita unanimitatea, care nu s-a putut întruni).

23. || COM/2005/0261 2005/0130/CNS || Propunere de DIRECTIVǍ A CONSILIULUI privind impozitele pentru autoturisme || Nu se întrevede un acord. Propunerea datează din 2005 și nu mai este discutată în Consiliu; ultimul text de compromis datează din 2007.

24. || COM/2006/0486 2006/0165/CNS || Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 92/84/CEE privind apropierea ratelor accizelor la alcool și băuturi alcoolice || Nu se întrevede un acord. Ultimele discuții în cadrul Consiliului pe această temă datează din 2010.

25. || COM/2010/0032 2010/0018/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniune în cadrul Comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului și Republica Turcia privind schimburile comerciale cu produse care intră sub incidența Tratatului de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului cu privire la modificarea anexei II la Protocolul 1 la respectivul acord ca urmare a intrării în vigoare a Sistemului Armonizat 2007 || Caducă.

26. || COM/2010/0034 2010/0019/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniune în cadrul Consiliului de asociere cu privire la modificarea anexei II la Protocolul 3 la Decizia nr. 1/98 a Consiliului de asociere CE-Turcia din 25 februarie 1998 privind regimul comercial al produselor agricole, referitoare la lista prelucrărilor sau transformărilor care trebuie aplicate materialelor neoriginare pentru ca produsul transformat să poată dobândi caracterul de produs originar, ca urmare a intrării în vigoare a Sistemului Armonizat 2007 || Caducă.

27. || COM/2010/0778 2010/0378/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Consiliului de stabilizare și asociere instituit prin Acordul de stabilizare și asociere între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Croația, pe de altă parte, cu privire la modificarea Protocolului 4 la respectivul acord referitor la definiția noțiunii de „produse originare” și metodele de cooperare administrativă   || Propunerea a devenit caducă în urma aderării Croației.

28. || COM/2011/0169 2011/0092/CNS || Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2003/96/CE a Consiliului privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității       || Negocierile din cadrul Consiliul au avut drept rezultat un proiect de text de compromis care a denaturat complet conținutul propunerii Comisiei. Pe de altă parte, nici chiar acest proiect de compromis nu a putut face obiectul unui acord la nivelul Consiliului.

Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitate profesională

29. || COM/2014/0239 2014/0131/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de-a 103-a sesiuni a Conferinței internaționale a muncii în ceea ce privește o recomandare privind completarea Convenției nr. 29 din 1930 a Organizației Internaționale a Muncii privind munca forțată || Propunerea este caducă întrucât conferința pentru care urma să fie stabilită poziția de urmat în conformitate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE a avut loc fără să fi fost adoptată propunerea de decizie de către Consiliu.

Mediu, afaceri maritime și pescuit

30. || COM/2009/0189 2009/0057/COD || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de instituire a unui plan multianual pentru stocul vestic de stavrid negru de Atlantic și pentru unitățile piscicole care îl exploatează || Această propunere a fost înlocuită de intrarea în vigoare a obligației de debarcare, astfel cum este prevăzută în cadrul reformei politicii comune în domeniul pescuitului.

31. || COM/2009/0399 2009/0112/COD || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de instituire a unui plan pe termen lung pentru stocul de hamsii din Golful Biscaia și pentru pescăriile care îl exploatează || Această propunere a fost înlocuită de intrarea în vigoare a obligației de debarcare, astfel cum este prevăzută în cadrul reformei politicii comune în domeniul pescuitului.

32. || COM/2010/0572 2010/0290/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea Protocolului la Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului încheiat între Comunitatea Europeană și Statele Federate ale Microneziei || În urma votului negativ privind protocolul exprimat de Congresul SFM, propunerea pare să nu mai constituie o bază realistă pentru încheierea protocolului. Prin urmare, propunerea ar trebui retrasă.

33. || COM/2012/0155 2012/0077/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1098/2007 al Consiliului din 18 septembrie 2007 de stabilire a unui plan multianual pentru rezervele de cod din Marea Baltică și pentru unitățile piscicole de exploatare a rezervelor respective || Această propunere a fost înlocuită de propunerea de plan de gestionare a mai multor specii din Marea Baltică (COM/2014/0614).

34. || COM/2012/0471 2012/0232/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind anumite măsuri tehnice și de control în Skagerrak și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 850/98 și a Regulamentului (CE) nr. 1342/2008 || Cea mai mare parte a propunerii se referă la introducerea unei obligații de debarcare, care este în prezent reglementată de articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, iar în ceea ce privește partea rămasă din propunere nu se întrevăd progrese previzibile.

35. || COM/2012/0591 2012/0285/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2187/2005 al Consiliului pentru conservarea, prin măsuri tehnice, a resurselor halieutice din Marea Baltică și strâmtorile Belts și Sound             || Această propunere a fost înlocuită de propunerea de plan de gestionare a mai multor specii din Marea Baltică (COM/2014/0614).

36. || COM/2013/0300 2013/0153/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în cadrul HELCOM și al OMI privind desemnarea Mării Baltice ca zonă de control al emisiilor de oxizi de azot (NECA) || Nu se întrevede un acord.

37. || COM/2013/0920 2013/0443/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici și de modificare a Directivei 2003/35/CE || Urmează să fie modificată ca parte a monitorizării legislative a Pachetului privind energia și schimbările climatice 2030.

38. || COM/2014/0397 2014/0201/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile, a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, a Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, a Directivei 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, a Directivei 2006/66/CE privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori și a Directivei 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice     28.10.2014 || Retragerea și înlocuirea propunerii, la sfârșitul anului 2015, printr-o propunere nouă, mai ambițioasă, pentru promovarea economiei circulare.

Politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea

39. || COM/2008/0308 2008/0095/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1638/2006 de stabilire a dispozițiilor generale privind instituirea unui instrument european de vecinătate și de parteneriat || Caducă. Retragere solicitată de Parlamentul European.

40. || COM/2012/0092 2012/0041/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului de asociere UE-Turcia || Caducă.

41. || COM/2012/0133 2012/0063/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Comitetului mixt al SEE referitor la modificarea Protocolului 4 (Reguli de origine) la Acordul privind SEE || O nouă propunere se află în curs de pregătire.

42. || COM/2012/0329 2012/0159/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA). || Caducă. Regulamentul nr. 1085/2006 (Regulamentul IPA I)  a expirat la sfârșitul anului 2013, fiind  înlocuit cu un nou instrument de la începutul anului 2014 (IPA II).

Afaceri externe și politica de securitate

43. || COM/2005/0281 2005/0121/CNS || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea Protocolului la Acordul-cadru de comerț și cooperare dintre Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Coreea, pe de altă parte, pentru a lua în considerare aderarea Republicii Cehe, a Republicii Estonia, a Republicii Cipru, a Republicii Letonia, a Republicii Lituania, a Republicii Ungare, a Republicii Malta, a Republicii Polone, a Republicii Slovenia și a Republicii Slovace la Uniunea Europeană || Caducă. Acordul-cadru de comerț și cooperare a fost abrogat prin articolul 43 din Acordul-cadru UE-Coreea din 2010 (JO L L20/14 din 23.1.2013).

44. || COM/2013/0289 2013/0155/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte. || Propunerea a fost depășită de evenimente, acordul de asociere fiind semnat pe baza unor noi decizii ale Consiliului în 2014.

45. || COM/2013/0653 || Recomandare de DECIZIE A CONSILIULUI de aprobare a încheierii de către Comisie, în numele Comunității Europene a Energiei Atomice, a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte || Propunerea a fost depășită de evenimente, acordul de asociere fiind semnat pe baza unor noi decizii ale Consiliului în 2014.

Sănătate și siguranță alimentară

46. || COM/2007/0090 2007/0037/COD || Propunere de regulament de modificare a Regulamentului 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare || Nu mai este relevantă. Propunerea viza inițial să permită IMM-urilor să deroge de la cerințele UE potrivit cărora producătorii de alimente trebuie să efectueze autocontroale de tipul HACCP (analiza riscurilor și punctele critice de control) în timpul proceselor lor de producție și aceasta a fost respinsă în unanimitate de Consiliu (cu 26 de voturi împotrivă și o abținere). Între timp au fost publicate orientări pentru aplicarea HACCP pentru comercianții cu amănuntul și alte IMM-uri, acestea incluzând prevederi privind flexibilitatea și instrumente de simplificare. Retragere inclusă în Comunicarea REFIT din iunie 2014

47. || COM/2013/0262 2013/0137/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind producerea și punerea la dispoziție pe piață a materialului de reproducere a plantelor (Regulamentul privind materialul de reproducere a plantelor) || După respingerea propunerii în primă lectură în aprilie 2014, PE a invitat COM să o retragă, prin scrisoarea Președintelui Parlamentului European din data de 11.9.2014, D(2014)41887.

Piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri

48. || COM/2010/0371 2010/0199/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 97/9/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind sistemele de compensare pentru investitori        || Nu se întrevede un acord. Discuțiile au fost sistate atât în cadrul Consiliului, cât și al Parlamentului European. Retragere inclusă în Comunicarea REFIT din iunie 2014

49. || COM/2012/0084 2012/0035/COD || Propunere de DIRECTIVĂ privind transparența măsurilor care reglementează prețurile medicamentelor de uz uman și includerea acestora în sfera de cuprindere a sistemelor publice de asigurări de sănătate || Nu se întrevede un acord.

50. || COM/2012/0124 2012/0060/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unor norme privind accesul bunurilor și al serviciilor din țări terțe pe piața internă a achizițiilor publice a Uniunii Europene și procedurile de sprijinire a negocierilor referitoare la accesul bunurilor și al serviciilor din Uniunea Europeană pe piețele achizițiilor publice din țări terțe || Propunerea urmează să fie modificată în conformitate cu prioritățile stabilite de noua Comisie pentru a simplifica procedurile, prin scurtarea termenelor în care se efectuează investigațiile și prin reducerea numărului de actori implicați în procesul de punere în aplicare.

51. || COM/2012/0241 2012/0124/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de autorizare a statelor membre să negocieze în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite referitoare la Tratatul privind comerțul cu arme (New York, 2-27 iulie 2012) cu privire la aspectele care intră în sfera competenței exclusive a Uniunii || Caducă. Propunerea a fost înlocuită de alte decizii, ultima dintre acestea fiind Decizia 2014/165/UE a Consiliului de autorizare a statelor membre să ratifice, în interesul Uniunii Europene, Tratatul privind comerțul cu arme (JO L 89, 25.3.2014, p. 44).

52. || COM/2014/0085 2014/0043/NLE || Propunere de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind principiile europene ale turismului de calitate || O minoritate de blocare s-a opus propunerii în cadrul Consiliului. Nu se întrevede un acord.

53. || COM/2014/0344 2014/0176/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind difuzarea datelor satelitare de observare a Pământului în scopuri comerciale || Dacă nu se va ajunge la un acord în termen de șase luni, propunerea va fi retrasă și va fi înlocuită cu altă inițiativă.

Cooperare internațională și dezvoltare

54. || COM/2008/0244 2008/0270/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de modificare a propunerii de decizie a Consiliului privind semnarea și încheierea, de către Comunitatea Europeană, a Acordului internațional privind cafeaua din 2007 || Caducă. Prin Decizia Consiliului din 16 iunie 2008 (JO L 186/12) s-a autorizat semnarea (aprobarea) Acordului internațional privind cafeaua din 2007. Din acel an, UE este membru oficial al OIC.

Relații interinstituționale

55. || COM/2013/0451 2013/0218/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de adaptare la articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a unei serii de acte juridice care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control || Urmează să fie abordată în cadrul noului Acord interinstituțional privind o mai bună legiferare.

56. || COM/2013/0452 2013/0220/COD || Propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de adaptare la articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a unei serii de acte juridice din domeniul justiției care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control || Urmează să fie abordată în cadrul noului Acord interinstituțional privind o mai bună legiferare.

57. || COM/2013/0751 2013/0365/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de adaptare la articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a unei serii de acte juridice care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control || Urmează să fie abordată în cadrul noului Acord interinstituțional privind o mai bună legiferare.

Justiție, consumatori și egalitatea de gen

58. || COM/2008/0637 2008/0193/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 92/85/CEE a Consiliului privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează || Dacă nu se va ajunge la un acord în termen de șase luni, propunerea va fi retrasă și va fi înlocuită printr-o nouă inițiativă. Retragere inclusă în Comunicarea REFIT din iunie 2014

59. || COM/2010/0082 2010/0050/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind dreptul la interpretare și traducere în cadrul procedurilor penale || Caducă întrucât a fost adoptată Directiva 2010/64/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul la interpretare și traducere în cadrul procedurilor penale.

60. || COM/2011/0635 2011/0284/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind legislația europeană comună în materie de vânzare || Propunere modificată pentru a exploata întregul potențial al comerțului electronic în cadrul pieței unice digitale

61. || COM/2012/0035 2012/0022/APP || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind statutul unei fundații europene || Nu se înregistrează progrese în cadrul Consiliului. Deoarece este necesară unanimitatea, nu există perspective cu privire la posibilitatea de a se ajunge la un acord.

Migrație, afaceri interne și cetățenie

62. || COM/2009/0102 2009/0033/CNS || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind instituirea unui mecanism de evaluare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen || Retragerea acestei propuneri a fost deja anunțată în propunerea Comisiei COM(2010) 0624/COM(2010) 0559. Cu toate acestea, Comisia nu a adoptat un act formal (separat) de retragere a propunerii. Prin urmare, propunerea este în mod formal încă în vigoare și trebuie să fie retrasă în mod oficial.

Cercetare, știință și inovare

63. || COM/2011/0931 2011/0460/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind adoptarea unui program suplimentar de cercetare pentru proiectul ITER (2014-2018) || Înlocuită de propunerea COM (2013) 0607.

Comerț

64. || COM/2011/0380 2011/0167/NLE || Propunere de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) || Propunerea nu mai este relevantă în urma deciziei Parlamentului European din iulie 2012 de a nu aproba încheierea ACTA. Prin urmare, retragerea ar ajuta la clarificarea faptului că nu se are în vedere nicio măsură suplimentară în legătură cu procedura de încheiere a acordului.

Transporturi

65. || COM/2000/0802 2000/0326/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI cu privire la crearea unui fond pentru compensarea prejudiciilor cauzate de poluarea cu hidrocarburi în apele europene, inclusiv măsurile aferente || Retragerea este necesară întrucât evaluarea impactului și analiza relevantă nu mai sunt de actualitate. Retragere inclusă în Comunicarea REFIT din iunie 2014

66. || COM/2005/0353 2005/0141/APP || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea și aplicarea provizorie a acordului dintre Comunitatea Europeană și Serbia și Montenegru privind anumite aspecte ale serviciilor aeriene || Toate statele membre au ratificat Acordul privind stabilirea unui spațiu aerian comun european (2006/36/APP) care prevalează asupra convenției.

67. || COM/2008/0700 || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea Protocolului de modificare a Convenției privind regimul navigației pe Dunăre din 18 august 1948 (Convenția de la Belgrad) || Nu se întrevede un acord.

68. || COM/2009/0217 2009/0063/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind tarifele de securitate aviatică || Propunerea nu s-a bucurat de susținere din partea legiuitorilor și este blocată din 2010. Retragere inclusă în Comunicarea REFIT din iunie 2014

69. || COM/2009/0229 2009/0066/APP || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI și a reprezentanților Guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene reuniți în cadrul Consiliului privind încheierea Acordului privind transportul aerian dintre Statele Unite ale Americii, ca primă parte, Comunitatea Europeană împreună cu statele membre, ca a doua parte, Islanda, ca a treia parte, și Regatul Norvegiei, ca a patra parte, precum și privind încheierea Acordului auxiliar dintre Comunitatea Europeană împreună cu statele sale membre, ca primă parte, Islanda, ca a doua parte, și Regatul Norvegiei, ca a treia parte, referitor la aplicarea Acordului privind transportul aerian dintre Statele Unite ale Americii, ca primă parte, Comunitatea Europeană împreună cu statele membre, ca a doua parte, Islanda, ca a treia parte, și Regatul Norvegiei, ca a patra parte || Propunerea a fost înlocuită de 2011/0102/NLE.

70. || COM/2010/0653 2010/0320/NLE || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind îndeplinirea de către Republica Croația a condițiilor necesare pentru încheierea primei perioade de tranziție în temeiul Acordului multilateral dintre Comunitatea Europeană și statele sale membre, Republica Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Bulgaria, Republica Croația, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Islanda, Republica Muntenegru, Regatul Norvegiei, România, Republica Serbia și Misiunea Administrației Interimare a Organizației Națiunilor Unite în Kosovo cu privire la instituirea unei zone europene comune de aviație || Nicio evoluție. În plus, în prezent Croația este stat membru.

71. || COM/2011/0824 2011/0397/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind serviciile de handling la sol în aeroporturile din Uniune și de abrogare a Directivei 96/67/CE a Consiliului || Nu se întrevede un acord.

Codificări

72. || COM/2008/0761 2008/0225/COD || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de stabilire a listei țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație || Este caducă deoarece actul care trebuie codificat a fost modificat de când a fost prezentată propunerea.

73. || COM/2009/0446 2009/0123/COD || Propunerea de DIRECTIVĂ …/…/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din […] privind procedurile unitare de control în transportul rutier de mărfuri periculoase (versiune codificată) || Este caducă deoarece conține dispoziții desuete privind comitologia.

74. || COM/2009/0535 2009/0151/COD || Propunere de REGULAMENT (CE) nr …/... al PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din […] referitor la statisticile privind deșeurile (versiune codificată) || Este caducă deoarece actul care trebuie codificat a fost modificat de când a fost prezentată propunerea.

75. || COM/2009/0634 2009/0176/COD || Propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind normele comune de alocare a sloturilor orare pe aeroporturile comunitare (versiune codificată) || Este caducă deoarece conține dispoziții desuete privind comitologia.

76. || COM/2010/0179 2010/0095/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul standardelor, reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale (codificare) || O propunere modificată de codificare a fost trimisă Parlamentului European și Consiliului (COM/2013/0932). Prin urmare, prima propunere de codificare COM(2010) 0179 poate fi retrasă.

77. || COM/2010/0184 2010/0098/CNS || Propunere de REGULAMENT (EURATOM) AL CONSILIULUI de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a produselor alimentare și a furajelor după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică (reformare). || A fost pregătită o propunere de nou act legislativ care să înlocuiască actele (COM/2013/0576). Propunerea de codificare COM(2010) 0184 poate fi retrasă.

78. || COM/2010/0507 2010/0260/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură (codificare) || Este caducă deoarece conține o trimitere la o dispoziție desuetă privind comitologia.

79. || COM/2010/0691 2010/0338/NLE || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind valorile nominale și specificațiile tehnice ale monedelor euro ce urmează să intre în circulație (codificare) || A fost adoptată o versiune reformată a actului (Regulamentul 729/2014).

80. || COM/2012/0008 2012/0007/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind clasificarea, ambalarea și etichetarea preparatelor periculoase (reformare) || Caducă. Propunerea nu a fost abordată de nicio președinție a Consiliului și este în prezent caducă, deoarece Directiva 1999/45/CE actualmente în vigoare va fi abrogată la 1 iunie 2015.

Top