EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0572

RAPORT AL COMISIEI PRIVIND ACTIVITATEA COMITETELOR ÎN 2013

/* COM/2014/0572 final */

52014DC0572

RAPORT AL COMISIEI PRIVIND ACTIVITATEA COMITETELOR ÎN 2013 /* COM/2014/0572 final */


RAPORT AL COMISIEI

PRIVIND ACTIVITATEA COMITETELOR ÎN 2013

În conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[1] („Regulamentul privind procedura comitetelor”), Comisia prezintă în cele ce urmează raportul anual privind activitatea comitetelor în anul 2013.

Prezentul raport oferă o sinteză a evoluțiilor survenite în sistemul de procedură a comitetelor în anul 2013 și un rezumat al activităților comitetelor respective. El este însoțit de un document de lucru al serviciilor Comisiei, care cuprinde statistici detaliate privind activitatea comitetelor individuale.

1.            Sinteza evoluțiilor înregistrate în sistemul de procedură a comitetelor în 2013

1.1         Evoluție generală

Astfel cum s-a descris în raportul din 2012[2], toate procedurile comitetelor prevăzute în „vechea” Decizie privind procedura comitetelor[3], cu excepția procedurii de reglementare cu control, erau adaptate în mod automat la noile proceduri ale comitetelor prevăzute în Regulamentul privind procedura comitetelor.

Prin urmare, în 2013, comitetele de comitologie și-au desfășurat activitatea în conformitate cu procedurile prevăzute în Regulamentul privind procedura comitetelor, și anume procedura de consultare (articolul 4) și procedura de examinare (articolul 5), precum și în cadrul procedurii de reglementare cu control, prevăzută la articolul 5a din Decizia privind procedura comitetelor.

În conformitate cu declarația[4] făcută la momentul adoptării Regulamentului privind procedura comitetelor, potrivit căreia toate dispozițiile procedurii de reglementare cu control prevăzute în actele de bază existente ar fi adaptate la criteriile stabilite în tratat, Comisia a adoptat în 2013, în urma unei examinări analitice preliminare efectuate în 2012, trei propuneri[5] de aliniere a 200 de acte de bază la articolele 290 și 291 din TFUE. Aceste propuneri fac în prezent obiectul procedurii legislative ordinare.

1.2         Revizuirea regulamentului de procedură al comitetului de apel

Regulamentul de procedură al comitetului de apel, adoptat la 29 martie 2011[6], conține o clauză de revizuire (articolul 14) care prevede că Comisia ar trebui să evalueze, până în aprilie 2014, modul în care normele sunt aplicate în practică. Această revizuire se referă numai la regulamentul de procedură, nu și la dispozițiile Regulamentului nr. 182/2011 în sine, care urmează să fie revizuit până la 1 martie 2016.

De la intrarea în vigoare, la 1 martie 2011, a Regulamentului nr. 182/2011 și până la sfârșitul anului 2013, comitetul de apel a fost convocat pentru a dezbate chestiuni legate, în principal, de un domeniu de politică, și anume sănătatea și protecția consumatorilor, și, mai precis, chestiuni legate de produsele alimentare, furajele și produsele de protecție a plantelor modificate genetic. Comisia a prezentat comitetului de apel, care s-a întrunit de 15 ori de la crearea sa, 23 de proiecte de acte de punere în aplicare. Din proiectele de acte prezentate comitetului de apel, două nu vizau domeniul sănătății și al protecției consumatorilor (acestea se refereau la domeniul vamal și la mediu).

În majoritatea cazurilor, comitetul de apel a fost convocat întrucât comitetul pertinent nu a emis niciun aviz. Unul dintre principalele motive se regăsește la articolul 5 alineatul (4) al doilea paragraf din Regulamentul nr. 182/2011, care prevede că, în cazurile în care nu s-a emis niciun aviz în domeniul sănătății și al siguranței persoanelor, animalelor sau plantelor, actul de punere în aplicare nu poate fi adoptat[7]. În cazul în care actul de punere în aplicare este considerat necesar, există opțiunea de a prezenta aceluiași comitet o versiune modificată a actului sau aceea de a prezenta comitetului de apel proiectul de act de punere în aplicare în termen de o lună. În cazuri precum autorizarea produselor alimentare sau a furajelor modificate genetic, marja de manevră pentru efectuarea unor modificări este limitată, iar retransmiterea actelor către comitet nu poate, prin urmare, să antreneze un alt rezultat. În consecință, serviciile Comisiei au decis să prezinte comitetului de apel actul de punere în aplicare. În cele mai multe cazuri, comitetul de apel nu a emis, la rândul său, niciun aviz, iar Comisia a adoptat măsurile în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul nr. 182/2011.

Aspectele identificate până acum pe baza experienței practice în ceea ce privește sesizarea comitetului de apel vizează stabilirea datei reuniunii și a nivelului de reprezentare, posibilitățile de a favoriza compromisurile și recurgerea la procedura scrisă.

1.2.1 Data reuniunii și nivelul de reprezentare

Articolul 3 alineatul (7) din Regulamentul nr. 182/2011 prevede că „Președintele stabilește data reuniunii comitetului de apel în strânsă cooperare cu membrii comitetului, pentru a permite statelor membre și Comisiei să asigure un nivel adecvat de reprezentare”. Această dispoziție se reflectă la articolul 1 alineatul (5) din regulamentul de procedură, care impune Comisiei să „consulte statele membre cu privire la diversele opțiuni” în ceea ce privește data reuniunii, iar statele membre pot face sugestii în această privință. Obiectivul constă în asigurarea unui nivel de reprezentare suficient de mare, care să nu se situeze, de regulă, sub nivelul membrilor comitetului reprezentanților permanenți, pentru a nu se repeta pur și simplu discuțiile care au loc în cadrul comitetului pertinent.

Având în vedere că reuniunea trebuie să se desfășoare, în conformitate cu articolul 3 alineatul (7) din Regulamentul nr. 182/2011, în termen de cel mult șase săptămâni de la sesizarea comitetului de apel, găsirea unei date potrivite pentru reuniune poate constitui o dificultate de ordin practic, dar a fost găsită totuși o soluție acceptabilă în toate cazurile. În ceea ce privește nivelul de reprezentare, experiența de până acum a demonstrat că reprezentarea la nivel ministerial nu reprezintă norma; de obicei, reuniunile se țin la nivelul reprezentanților permanenți. Statele membre decid cu privire la propriul reprezentant care participă la reuniunile comitetului de apel, iar formularea din articolul 1 alineatul (5) din regulamentul de procedură oferă suficientă flexibilitate pentru a adapta nivelul de reprezentare la cazul ce urmează să fie tratat.

1.2.2 Favorizarea compromisurilor

Regulamentul nr. 182/2011 prevede în mod explicit că proiectul de act de punere în aplicare trebuie să fie prezentat comitetului de apel. Prin urmare, nu este posibil să se prezinte o versiune modificată. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul nr. 182/2011, până la emiterea unui aviz, orice membru al comitetului de apel poate propune modificări la proiectul de act de punere în aplicare, iar președintele poate decide să îl modifice sau nu. Acest lucru se reflectă la articolul 4 alineatul (2) din regulamentul de procedură. Prin urmare, în prezent este posibil ca președintele să faciliteze un compromis, de exemplu acceptând sau propunând modificări în timpul reuniunii.

1.2.3 Procedura scrisă

În anumite domenii de politică, cum ar fi produsele alimentare, furajele și produsele de protecție a plantelor modificate genetic, din cauza naturii subiectului, comitetul de apel nu a reușit să ajungă la un compromis. Reuniunile comitetului de apel sunt deseori scurte și confirmă rezultatul obținut în urma reuniunilor comitetului pertinent, fără a se emite vreun aviz. În astfel de cazuri specifice, s-a propus deci să se utilizeze încă de la început procedura scrisă în anumite ocazii. Posibilitatea de a recurge la procedura scrisă și condițiile care trebuie îndeplinite în acest sens sunt stabilite la articolul 3 alineatul (5) din Regulamentul nr. 182/2011 și menționate la articolul 7 din regulamentul de procedură, potrivit căruia președintele poate, în special, să recurgă la procedura scrisă atunci când proiectul de act a fost deja discutat în cursul unei reuniuni a comitetului de apel. Această formulare nu exclude utilizarea procedurii scrise încă de la început, în cazul în care acest lucru este justificat. În conformitate cu articolul 3 alineatul (5) din Regulamentul nr. 182/2011, trebuie să fie convocată totuși o reuniune dacă un membru al comitetului solicită acest lucru și dacă asemenea solicitări s-au făcut dintotdeauna.

1.2.4 Concluzii

Experiențele de până acum referitoare la comitetul de apel confirmă faptul că regulamentul de procedură reflectă cu justețe dispozițiile Regulamentului nr. 182/2011, oferind o bază eficientă pentru activitatea comitetului de apel și că, prin urmare, în acest stadiu nu este necesară modificarea regulamentului de procedură. În cazul în care necesitatea de a-l modifica va apărea pe parcurs, revizuirea planificată pentru 2016 a Regulamentului nr. 182/2011 va oferi ocazia de a reexamina această chestiune.

1.3         Evoluția jurisprudenței

În hotărârea sa în cauza C-427/12, Comisia/Parlamentul European și Consiliul (denumită în continuare „cauza privind biocidele”) din 18 martie 2014, Curtea de Justiție s-a pronunțat pentru prima dată asupra unei cauze referitoare la delimitarea dintre actele delegate și actele de punere în aplicare. În cererea sa formulată în cauza privind biocidele, Comisia Europeană solicita anularea unei dispoziții care prevedea adoptarea de măsuri de stabilire a taxelor datorate Agenției Europene pentru Produse Chimice cu ajutorul unor acte de punere în aplicare. Comisia a considerat că aceste măsuri ar trebui să fie stabilite prin intermediul unor acte delegate. Curtea de Justiție a respins acțiunea introdusă de Comisie, considerând-o nefondată. Deși Curtea nu părea să pună la îndoială faptul că articolele 290 și 291 din TFUE au fiecare propriul lor domeniu de aplicare, aceasta a recunoscut că legiuitorul dispune de o marjă de apreciere atunci când decide să confere Comisiei competențe delegate în temeiul articolului 290 alineatul (1) din TFUE sau competențe de executare în temeiul articolului 291 alineatul (2) din TFUE. În consecință, Curtea a constatat că controlul jurisdicțional se limitează la erori vădite.

Două hotărâri ale Curții de Justiție pronunțate în 2013 au clarificat anumite aspecte ale procedurii de reglementare în temeiul Deciziei 1999/468/CE[8]. Cauzele au vizat situațiile în care comitetul de reglementare a votat înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului nr. 182/2011. Prin urmare, procedura trebuia să fie considerată pendinte în sensul articolului 14 din respectivul regulament și trebuia să fie încheiată în conformitate cu normele prevăzute în Decizia 1999/468/CE.

2.            Prezentare generală a activităților

2.1         Numărul de comitete și de reuniuni

Este important să se facă distincția între comitetele de comitologie, pe de o parte, și celelalte entități, în special „grupurile de experți” create chiar de către Comisie, pe de altă parte. Acestea din urmă pun la dispoziția Comisiei[9] expertiza lor în vederea elaborării și a punerii în aplicare a politicilor și a actelor delegate, în timp ce comitetele de comitologie acordă asistență Comisiei în exercitarea competențelor de executare care i-au fost conferite prin actele legislative de bază. Prezentul raport se axează exclusiv pe comitetele de comitologie. Numărul comitetelor de comitologie la data de 31 decembrie 2013 a fost calculat pe sectoare de activitate (a se vedea tabelul I). De asemenea, sunt prezentate, în scop comparativ, cifrele pentru anul precedent (la 31 decembrie 2012). Secțiunile și configurațiile nu sunt enumerate separat întrucât acestea fac parte dintr-un comitet principal.

TABELUL I – Numărul total de comitete (2013)

Sector de politică || 2012 || 2013

Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) || 15 || 20

Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF) || 1 || 1

Buget (BUDG) || 2 || 2

Politici Climatice (CLIMA) || 4 || 4

Comunicare (COMM) || 1 || 1

Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie (CNECT) || 6 || 6

Dezvoltare și Cooperare – EuropeAid (DEVCO) || 6 || 6

Afaceri Economice și Financiare (ECFIN) || 1 || 2

Educație și Cultură (EAC) || 7 || 8

Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune (EMPL) || 3 || 4

Energie (ENER) || 16 || 18

Extindere (ELARG) || 4 || 4

Întreprinderi și Industrie (ENTR) || 30 || 33

Mediu (ENV) || 31 || 33

Sănătate și Consumatori (SANCO) || 24 || 26

Afaceri Interne (HOME) || 11 || 13

Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO) || 2 || 3

Informatică (DIGIT) || 1 || 1

Piața Internă (MARKT) || 15 || 15

Justiție (JUST) || 14 || 17

Afaceri Maritime și Pescuit (MARE) || 4 || 4

Mobilitate și Transporturi (MOVE) || 31 || 32

Politica Regională (REGIO) || 1 || 2

Cercetare (RTD) || 6 || 8

Secretariatul General (SG) || 2* || 2*

Serviciul Instrumente de Politică Externă (FPI) || 4 || 4

Statistică (ESTAT) || 7 || 7

Impozitare și Uniune Vamală (TAXUD) || 11 || 13

Comerț (TRADE) || 11 || 13

TOTAL: || 271 || 302

* Inclusiv comitetul de apel (pentru a se conforma nevoilor registrului de comitologie, comitetul de apel este înregistrat drept comitet aflat sub responsabilitatea SG; în practică, acesta este gestionat de către toate serviciile vizate).

În 2013, comitetele de comitologie au putut fi clasificate în general în funcție de tipul de procedură pe baza căreia au funcționat (procedura de consultare, procedura de examinare, procedura de reglementare cu control – a se vedea tabelul II). Anumite comitete care au aplicat proceduri multiple au fost separate de comitetele care au funcționat pe baza unei proceduri unice.

TABELUL II – Numărul comitetelor în funcție de tipul de procedură (2013)

|| Tipul procedurii ||

Procedura de consultare || Procedura de examinare || Procedura de reglementare cu control || Funcționează pe baza mai multor proceduri || TOTAL:

AGRI || 0 || 15 || 0 || 5 || 20

BUDG || 1 || 1 || 0 || 0 || 2

CLIMA || 0 || 0 || 0 || 4 || 4

CNECT || 0 || 2 || 0 || 4 || 6

COMM || 0 || 1 || 0 || 0 || 1

DEVCO || 0 || 5 || 0 || 1 || 6

DIGIT || 0 || 1 || 0 || 0 || 1

EAC || 1 || 2 || 0 || 5 || 8

ECFIN || 1 || 0 || 0 || 1 || 2

ECHO || 0 || 2 || 0 || 1 || 3

ELARG || 1 || 3 || 0 || 0 || 4

EMPL || 0 || 0 || 2 || 2 || 4

ENER || 3 || 8 || 1 || 6 || 18

ENTR || 6 || 6 || 4 || 17 || 33

ENV || 0 || 6 || 5 || 22 || 33

ESTAT || 0 || 3 || 0 || 4 || 7

FPI || 0 || 4 || 0 || 0 || 4

HOME || 1 || 6 || 0 || 6 || 13

JUST || 3 || 4 || 4 || 6 || 17

MARE || 0 || 4 || 0 || 0 || 4

MARKT || 0 || 2 || 4 || 9 || 15

MOVE || 3 || 7 || 4 || 18 || 32

OLAF || 0 || 0 || 0 || 1 || 1

REGIO || 0 || 0 || 0 || 2 || 2

RTD || 0 || 6 || 0 || 2 || 8

SANCO || 1 || 9 || 1 || 15 || 26

SG || 0 || 2 || 0 || 0 || 2

TAXUD || 1 || 11 || 0 || 1 || 13

TRADE || 3 || 6 || 0 || 4 || 13

TOTAL: || 25 || 116 || 25 || 136 || 302

* Inclusiv comitetul de apel.

Numărul de comitete nu reprezintă singurul indicator al activității la nivel de comitologie. Numărul de reuniuni care au avut loc, precum și numărul de proceduri scrise[10] utilizate în 2013 reflectă, de asemenea, intensitatea activității în general, atât la nivel de sector, cât și în cadrul comitetelor individuale (tabelul III).

TABELUL III – Numărul de reuniuni și de proceduri scrise (2013)

|| Numărul comitetelor || Reuniuni || Proceduri scrise

2012 || 2013 || 2012 || 2013

AGRI || 20 || 134 || 132 || 3 || 3

BUDG || 2 || 5 || 6 || 0 || 1

CLIMA || 4 || 16 || 13 || 0 || 3

CNECT || 6 || 26 || 16 || 7 || 12

COMM || 1 || 1 || 2 || 2 || 4

DEVCO || 6 || 24 || 20 || 28 || 48

DIGIT || 1 || 2 || 2 || 0 || 0

EAC || 9 || 14 || 9 || 53 || 59

ECFIN || 2 || 1 || 0 || 0 || 0

ECHO || 3 || 4 || 5 || 6 || 5

ELARG || 4 || 5 || 4 || 22 || 10

EMPL || 4 || 2 || 2 || 6 || 15

ENER || 18 || 27 || 33 || 9 || 2

ENTR || 33 || 51 || 56 || 25 || 29

ENV || 33 || 46 || 42 || 14 || 18

ESTAT || 7 || 12 || 12 || 6 || 4

FPI || 4 || 7 || 4 || 7 || 7

HOME || 13 || 31 || 21 || 40 || 15

JUST || 17 || 7 || 4 || 18 || 11

MARE || 4 || 11 || 8 || 8 || 15

MARKT || 15 || 11 || 9 || 7 || 6

MOVE || 32 || 50 || 52 || 22 || 16

OLAF || 1 || 4 || 2 || 0 || 0

REGIO || 2 || 7 || 7 || 6 || 3

RTD || 8 || 56 || 23 || 227 || 240

SANCO || 26 || 144 || 127 || 354 || 403

SG || 2 || 3* || 7* || 0 || 0

TAXUD || 13 || 81 || 81 || 14 || 32

TRADE || 13 || 15 || 19 || 5 || 9

TOTAL: || 302 || 797 || 718 || 889 || 970

* Inclusiv 7 reuniuni ale comitetului de apel.

2.2         Numărul de avize și de acte/măsuri de punere în aplicare

Ca întotdeauna, prezentul raport furnizează cifrele globale referitoare la avizele oficiale emise de comitete și la actele/măsurile de punere în aplicare corespunzătoare adoptate de către Comisie[11]. Aceste cifre cuantifică „producția” concretă a comitetelor (a se vedea tabelul IV).

TABELUL IV - Numărul de avize și de acte/măsuri de punere în aplicare adoptate (2013)

|| Avize || Acte adoptate || Măsuri adoptate în baza PRC

AGRI || 189 || 202 || 1

BUDG || 9 || 9 || 0

CLIMA || 11 || 5 || 8

CNECT || 45 || 45 || 1

COMM || 4 || 4 || 0

DEVCO || 127 || 127 || 0

DIGIT || 1 || 1 || 0

EAC || 75 || 55 || 0

ECFIN || 0 || 1 || 0

ECHO || 6 || 7 || 0

ELARG || 35 || 39 || 0

EMPL || 14 || 14 || 0

ENER || 17 || 3 || 7

ENTR || 49 || 29 || 21

ENV || 60 || 36 || 25

ESTAT || 13 || 4 || 13

FPI || 6 || 6 || 0

HOME || 21 || 19 || 0

JUST || 11 || 12 || 0

MARE || 29 || 29 || 0

MARKT || 7 || 4 || 8

MOVE || 56 || 39 || 7

OLAF || 0 || 0 || 0

REGIO || 4 || 5 || 0

RTD || 250 || 250 || 0

SANCO || 709 || 605 || 80

SG || 9* || 8 || 0

TAXUD || 105 || 106 || 0

TRADE || 54 || 52 || 0

TOTAL: || 1 916 || 1 716 || 171

* Inclusiv 9 avize emise de către comitetul de apel.

2.3         Reuniuni ale comitetului de apel

Comitetul de apel s-a reunit de 7 ori pe parcursul anului 2013 și a examinat în total 9 proiecte de acte de punere în aplicare (în domeniul sănătății și al protecției consumatorilor, în domeniul vamal și în domeniul mediului) care i-au fost prezentate de către Comisie. În niciunul dintre cele 9 cazuri, comitetul de apel nu a emis un aviz, iar Comisia a decis să adopte 8 dintre aceste acte de punere în aplicare.

2.4         Utilizarea procedurii de reglementare cu control

Astfel cum se menționează la secțiunea 1, procedura de reglementare cu control nu a fost afectată de reforma procedurii comitetelor din 2011. Această procedură nu mai poate fi utilizată în cadrul noii legislații, dar ea apare încă în multe acte de bază existente și va continua să se aplice în temeiul acestor acte până în momentul în care ele vor fi aliniate. În 2013, au fost adoptate 171 de măsuri conform procedurii de reglementare cu control (a se vedea tabelul IV). Într-un singur caz s-a recurs la dreptul de veto (DG ENV). Prin comparație, dreptul de veto nu a fost utilizat în 2012.

TABELUL V - Numărul de măsuri adoptate în baza procedurii de reglementare cu control (PRC) (2013)

|| Măsuri adoptate în baza PRC || PE s-a opus adoptării proiectelor de măsuri în cadrul PRC || Consiliul s-a opus adoptării proiectelor de măsuri în cadrul PRC

AGRI || 1 || 0 || 1

BUDG || 0 || 0 || 0

CLIMA || 8 || 0 || 0

CNECT || 1 || 0 || 0

COMM || 0 || 0 || 0

DEVCO || 0 || 0 || 0

DIGIT || 0 || 0 || 0

EAC || 0 || 0 || 0

ECFIN || 0 || 0 || 0

ECHO || 0 || 0 || 0

ELARG || 0 || 0 || 0

EMPL || 0 || 0 || 0

ENER || 7 || 0 || 0

ENTR || 21 || 0 || 0

ENV || 25 || 1 || 0

ESTAT || 13 || 0 || 0

FPI || 0 || 0 || 0

HOME || 0 || 0 || 0

JUST || 0 || 0 || 0

MARE || 0 || 0 || 0

MARKT || 8 || 0 || 0

MOVE || 7 || 0 || 0

OLAF || 0 || 0 || 0

REGIO || 0 || 0 || 0

RTD || 0 || 0 || 0

SANCO || 80 || 0 || 0

SG || 0 || 0 || 0

TAXUD || 0 || 0 || 0

TRADE || 0 || 0 || 0

TOTAL: || 171 || 1 || 1

3.            Informații detaliate privind activitățile comitetelor

Documentul de lucru care însoțește prezentul raport cuprinde informații detaliate privind activitatea fiecărui comitet în 2013, defalcate în funcție de diferitele direcții generale vizate din cadrul Comisiei.

[1]               JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

[2]               Raportul Comisiei privind activitatea comitetelor în 2012, COM(2013) 701 final.

[3]               Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 (JO L 184, 17.7.1999, p. 23), astfel cum a fost modificată prin Decizia 2006/512/CE a Consiliului (JO C 255, 21.10.2006, p. 4).

[4]               Această declarație a fost publicată în Jurnalul Oficial, alături de Regulamentul (UE) nr. 182/2011 (JO L 55, 28.2.2011, p. 19).

[5]               COM(2013) 0451, 0452 și 0751.

[6]               JO C 183, 24.6.2011, p. 13.

[7]               Acest lucru nu aduce atingere adoptării de acte de punere în aplicare în cazuri excepționale, astfel cum se prevede la articolul 7.

[8]               Hotărârea din 26 septembrie 2013 în cauza T-164/10, Pioneer Hi-Bred International, Inc./Comisia Europeană și hotărârea din 13 decembrie 2013 în cauza T-240/10, Ungaria/Comisia Europeană.

[9]               Pentru mai multe detalii, a se vedea: http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm

[10]             Votul comitetului se poate desfășura pe parcursul unei reuniuni obișnuite a comitetului sau, în cazuri justificate în mod corespunzător, prin procedura scrisă, în conformitate cu articolul 3 alineatul (5) din Regulamentul privind procedura comitetelor.

[11]             Trebuie menționat faptul că pot exista discrepanțe între numărul de avize și numărul de acte/măsuri de punere în aplicare adoptate într-un anumit an. Explicații în acest sens sunt oferite în introducerea la documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește prezentul raport.

Top