EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0280

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU Al zecelea raport privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 866/2004 al Consiliului din 29 aprilie 2004 și situația rezultată în urma aplicării sale în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013

/* COM/2014/0280 final */

52014DC0280

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU Al zecelea raport privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 866/2004 al Consiliului din 29 aprilie 2004 și situația rezultată în urma aplicării sale în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013 /* COM/2014/0280 final */


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU

Al zecelea raport privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 866/2004 al Consiliului din 29 aprilie 2004 și situația rezultată în urma aplicării sale în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013

INTRODUCERE

Regulamentul (CE) nr. 866/2004 al Consiliului privind regimul stabilit în temeiul dispozițiilor articolului 2 din Protocolul nr. 10 la Actul de aderare[1] (denumit în continuare „Regulamentul privind linia verde”, RLV) a intrat în vigoare la 1 mai 2004. Acesta stabilește condițiile în care dispozițiile din dreptul UE se aplică circulației persoanelor, bunurilor și serviciilor peste linia de demarcație dintre zonele din Republica Cipru în care guvernul nu exercită un control efectiv și zonele în care acesta exercită un astfel de control. Pentru a asigura eficacitatea acestor norme, aplicarea lor a fost extinsă la linia de demarcație dintre aceste zone și zona estică de suveranitate a Regatului Unit (Eastern Sovereign Base Area, ESBA)[2].

Prezentul raport are drept obiect perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 31 decembrie 2013.

În cursul perioadei de raportare, Consiliul, la propunerea Comisiei, a modificat RLV pentru a permite ca bunurile provenite din UE care sunt scoase din zonele aflate sub controlul efectiv al guvernului Republicii Cipru să fie introduse înapoi în aceste zone după ce au trecut prin zone ale Republicii Cipru care nu se află sub controlul efectiv al guvernului[3].

Comisia a întreținut un dialog constructiv cu autoritățile relevante ale Republicii Cipru și cu administrația zonei de suveranitate (Sovereign Base Area, SBA) în ceea ce privește punerea în aplicare a regulamentului, precum și cu Camera de Comerț Cipriotă Turcă. .

1. TRECEREA LINIEI DE DEMARCAȚIE DE CĂTRE PERSOANE

1.1.        Trecerea liniei de demarcație prin punctele de trecere autorizate

Regulamentul prevede un cadru juridic stabil privind libera circulație a ciprioților, a altor cetățeni ai UE și a cetățenilor țărilor terțe care trec linia verde (denumită în continuare „linia de demarcație”) prin punctele de trecere autorizate. Comparativ cu anii precedenți, în 2013 s-a înregistrat o creștere atât a numărului de ciprioți greci, cât și a numărului de ciprioți turci care au trecut linia de demarcație.

Conform datelor puse la dispoziție de Republica Cipru, s-au constatat 520 410 (față de 481 732 în perioada anterioară) treceri ale ciprioților greci și 183 185 (față de 154 778 în perioada anterioară) de treceri ale vehiculelor cipriote grecești din zonele controlate de guvern către partea de nord a Ciprului, precum și 877 759 (față de 850 362 în perioada anterioară) de treceri ale ciprioților turci și 323 655 (față de 280 358 în perioada anterioară) de treceri ale vehiculelor cipriote turce din partea de nord a Ciprului către zonele controlate de guvern, în cursul perioadei de raportare[4].

Numărul cetățenilor UE care nu sunt ciprioți și al cetățenilor țărilor terțe care trec linia de demarcație a scăzut ușor. Conform datelor puse la dispoziție de Poliția Republicii Cipru (denumită în continuare „CYPOL”), pe durata perioadei care face obiectul raportului au mai fost efectuate 517 580 de treceri de către cetățeni ai UE care nu sunt ciprioți și de către cetățeni ai țărilor terțe (față de 530 014 în perioada anterioară). O proporție de 69,64 % din aceste treceri (360 469) au avut loc pe la punctul de trecere de pe strada Ledra, unde s-au realizat în continuare majoritatea trecerilor efectuate de către persoane care nu au cetățenia cipriotă(în principal turiști).

Cifrele colectate de comunitatea cipriotă turcă indică o creștere a numărului de treceri ale ciprioților greci (și anume 723 904) și o scădere a numărului de treceri ale vehiculelor cipriote grecești (și anume 210 937) din zonele controlate de guvern către partea de nord a Ciprului. Aceste cifre indică și o scădere a numărului de treceri ale ciprioților turci (1 313 633) și ale vehiculelor cipriote turce (432 824) în celălalt sens. Un număr de 968 066 de cetățenj străini au trecut dinspre zonele controlate de guvern către partea de nord a Ciprului.

Cifrele furnizate de CYPOL menționate anterior nu includ însă date privind persoanele și vehiculele care au trecut dinspre partea de nord a Ciprului înspre ESBA pe la punctele de trecere Pergamos și Strovilia[5]. Administrația ESBA nu ține evidențe detaliate pentru aceste două puncte de trecere. Cu toate acestea, pe baza informațiilor furnizate de comunitatea cipriotă turcă, ESBA raportează că 84 551 de ciprioți greci (față de 48 807 în perioada anterioară) au trecut în partea de nord a Ciprului și că 216 081 de ciprioți turci (față de 315 683 în perioada anterioară) au trecut în zonele controlate de guvern, în timp ce 124 323 de cetățeni ai UE care nu sunt ciprioți și cetățeni din țări terțe au trecut în ambele direcții, prin punctele de trecere situate în ESBA.

În 2013, numărul angajaților CYPOL care lucrează direct la punctele de trecere a scăzut la 75 (față de 80 în 2012).

Cea mai mare parte a trecerilor s-au petrecut fără incidente. Au fost raportate mai puține incidente ca în anul precedent, dar acestea rămân o sursă de îngrijorare pentru comunitatea cipriotă turcă.

La începutul anului 2013, Comisia a primit plângeri referitoare la o modificare a formalităților la punctele de trecere, care privește permisele de conducere ale persoanelor din țări terțe căsătorite cu cetățeni cipioți turci; acestea au fost informate că nu mai au dreptul de a conduce în zonele controlate de guvern dacă nu dețin un permis de conducere din țara lor de origine. Comisia a ridicat această chestiune în discuțiile cu autoritățile Republicii Cipru pentru a determina dacă a existat vreo modificare a politicii, ceea ce ar fi necesitat notificarea Comisiei, în conformitate cu articolul 10 din RLV. Autoritățile Republicii Cipru au transmis Comisiei informația că cetățenii țărilor terțe au dreptul de a conduce în zonele controlate de guvern, cu condiția să dețină un permis de conducere valabil din țara lor de origine sau un permis de conducere internațional.

Astfel cum s-a menționat în mai multe ocazii, Comisia acordă o mare importanță existenței unor practici stabile la punctele de trecere și liberei circulații a cetățenilor UE și a familiilor acestora peste linia verde.

Cu sprijinul UNFICYP, s-au făcut pași importanți în direcția facilitării desfășurării practicilor religioase. Liderii religioși au beneficiat de facilitarea trecerii liniei de demarcație în ambele direcții.

1.2.        Migrația neregulamentară peste linia verde și azilul

Cifrele furnizate de CYPOL pentru 2013 au continuat să indice o scădere a migrației ilegale peste linia de demarcație dinspre partea de nord a Ciprului către zonele controlate de guvern. În 2013, un număr de 1 043 de migranți aflați în situație neregulamentară (față de 1 265 în perioada anterioară) au fost reținuți în zonele controlate de guvern[6]. Patru migranți aflați în situație neregulamentară au intrat direct în zonele controlate de guvern (față de 19 în perioada anterioară) și 37 de persoane (față de 13 în perioada anterioară) au intrat prin ESBA, numărul total al migranților aflați în situație neregulamentară reținuți ridicându-se astfel la 1 084 de persoane (față de 1 297 în perioada anterioară). Ca motive probabile, CYPOL a indicat reducerea perspectivelor de angajare din cauza crizei economice din Cipru, precum și creșterea numărului de personal și de patrule în conformitate cu noul plan strategic al CYPOL pentru perioada 2012-2015 de combatere a migrației neregulamentare. Țările de origine din care provine cel mai mare număr de migranți în situație neregulamentară reținuți după traversarea liniei verzi sunt Siria, Pakistan și Iran (anexa VII). Migranții aflați în situație neregulamentară sunt reținuți, în general, cu ocazia controalelor efectuate de-a lungul liniei de demarcație și în aeroporturi, atunci când încearcă să părăsească Republica Cipru. Cetățenii țărilor terțe care solicită protecție internațională sunt, în mod normal, identificați la secțiile de poliție atunci când depun cerere de azil.

Dintre cei 1 043 de migranți aflați în situație neregulamentară, 491 de persoane (47 %) au depus cereri de azil în Republica Cipru. În perioada care face obiectul raportului s-a înregistrat din nou o creștere semnificativă a numărului de cetățeni din Siria care au depus o cerere de azil (337 în 2013, față de 294 în 2012).

Evaluarea CYPOL privind ruta de acces a migranților aflați în situație neregulamentară către zonele controlate de guvern se bazează pe aceleași criterii ca și în anii precedenți, în primul rând pe informațiile conținute în documentele migranților, declarațiile acestora și alte mijloace de probă.

Potrivit analizei efectuate de CYPOL, majoritatea migranților reținuți după traversarea liniei de demarcație au ajuns în partea de nord a Ciprului venind din teritoriul turc.

Potrivit informațiilor primite de la comunitatea cipriotă turcă, 25 de migranți aflați în situație neregulamentară au fost reținuți în partea de nord a Ciprului, 14 dintre aceștia fiind sirieni. Unui număr de 2 267 de persoane[7] li s-a refuzat intrarea în partea de nord a Ciprului, la diferite puncte de intrare, iar 637 de persoane au fost repatriate[8].

Nu există o cooperare directă în materie de poliție și imigrare între Republica Cipru și comunitatea cipriotă turcă. Cu toate acestea, reprezentanții celor două comunități se reunesc periodic în cadrul unui comitet tehnic mixt privind criminalitatea și chestiunile penale , care funcționează sub egida ONU. Ca o extensie a acestui comitet, cele două comunități au înființat, de asemenea, un „Birou Comun pentru Comunicare”, care reprezintă un forum pentru schimbul de informații referitoare la chestiuni penale. O bună cooperare a condus la inițierea de anchete penale[9].

CYPOL a descris cooperarea cu alte departamente guvernamentale relevante și cu administrația ESBA ca fiind foarte bună.

Zona estică de suveranitate a Regatului Unit (ESBA)

În general, migrația neregulamentară via ESBA a crescut ușor în perioada care face obiectul raportului. Ofițerii SBA continuă să descrie colaborarea lor cu Republica Cipru drept excelentă. În 2013, 1 042 de persoane nu au primit permisiunea de a trece, majoritatea fiind cetățeni turci care trăiesc în partea de nord a Ciprului. Alți străini erau turiști din SUA, Iran, Rusia și Australia care au intrat prin partea de nord a Ciprului. Aceste persoane au fost orientate către punctul de trecere Agios Dhometios pentru a efectua formalitățile de intrare în Republica Cipru[10].

În total, 37 de străini care se găseau ilegal pe teritoriu au fost arestați în ESBA[11], dintre care 25 intraseră în mod legal în zonele controlate de guvern, dar au rămas în zonele respective și după expirarea vizei. Unsprezece au intrat în Cipru prin partea de nord a insulei și au trecut linia de demarcație în mod ilegal. Trei călăuze au fost de asemenea arestate de către administrația SBA.

În afara punctelor de trecere, poliția SBA organizează, pe baza datelor furnizate de serviciile de informații și a evaluării riscurilor patrule-inopinate , pentru a combate migrația neregulamentară. Aceste patrule sunt completate cu patrule ale serviciilor vamale din SBA și ale trupelor militare aparținând administrației SBA.

O serie de „puncte de trecere neautorizate” din satul Pergamos sau din apropierea acestuia, utilizate de locuitorii și agricultorii din partea locului, sunt deosebit de dificil de controlat. După cum s-a menționat în rapoartele anterioare, aceste „puncte de trecere neautorizate” rămân un motiv de îngrijorare și ar trebui găsită o soluție adecvată, în acord cu articolul 5 alineatul (2) din Protocolul nr. 3 la Actul de aderare din 2003[12]. Conform informațiilor transmise de SBA, disponibilitatea mai ridicată a personalului în cursul perioadei de raportare a permis creșterea numărului de patrule terestre de-a lungul liniei verzi și la „punctele de trecere neautorizate” și trimiterea rapidă de personal în aceste zone, în caz de necesitate.

2. TRECEREA MĂRFURILOR PESTE LINIA DE DEMARCAȚIE

2.1.        Valoarea schimburilor comerciale

În temeiul articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 1480/2004 al Comisiei[13], Camera de Comerț Cipriotă Turcă, precum și autoritățile Republicii Cipru au transmis lunar rapoarte cu privire la tipul, volumul și valoarea mărfurilor pentru care au fost emise documente de însoțire. Rapoartele ambelor părți se referă la mărfurile care au trecut în zonele controlate de guvern prin punctele de trecere Pergamos și Strovilia, aflate sub autoritatea administrației SBA.

Potrivit Camerei de Comerț Cipriotă Turcă, valoarea totală a bunurilor pentru care s-au emis documente de însoțire s-a ridicat la 4 311 615 EUR (față de 4 835 528 EUR în perioada anterioară), în timp ce valoarea bunurilor comercializate efectiv a fost de 3 836 845 EUR (față de 4 196 465 EUR în perioada anterioară). Față de 2012, aceste cifre indică scăderea în continuare, cu 8,5 %, a schimburilor comerciale peste linia verde. Cifra este semnificativ mai scăzută decât valoarea de 6 267 082 EUR din perioada de vârf a schimburilor comerciale (1.5.2009-30.4.2010).

Conform rapoartelor furnizate de Republica Cipru, valoarea comercială totală a mărfurilor care au trecut linia de demarcație a scăzut cu 15,55 %, ridicându-se la 3 411 593 EUR. Scăderile au fost notabile în ceea ce privește materialele de construcții, produsele din aluminiu/PVC, produsele din lemn/mobila și legumele. Părțile interesate invocă criza economică drept principal factor care a condus la această scădere. S-a menționat, de asemenea, faptul că mulți operatori consideră că sarcina administrativă aferentă activităților comerciale care traversează linia verde este disproporționată în raport cu veniturile obținute.

Deși nu intră în domeniul de aplicare al RLV, schimburile comerciale cu produse provenind din zonele controlate de guvern și destinate părții de nord a Ciprului au scăzut cu aproximativ 21 %, de la 1 014 067 EUR în 2012 la 799 396 EUR în 2013, conform datelor furnizate de către Camera de Comerț și Industrie din Cipru (CCIC). Schimburile comerciale cu produse provenind din zonele controlate de guvern și destinate părții de nord a Ciprului reprezintă 23,4 % din schimburile comerciale efectuate în sens invers (11,3 % în 2012).

Comunitatea cipriotă turcă aplică în continuare un regim comercial care „reflectă” în principiu restricțiile prevăzute de RLV. Acest regim nu se aplică însă întotdeauna în mod consecvent, ceea ce face dificilă stabilirea de relații comerciale durabile. Părțile interesate din zona cipriotă turcă au declarat deschis că principalul motiv îl reprezintă protejarea activităților economice locale.

2.2.        Tipul de mărfuri

În 2013, cele mai comercializate produse au fost cele din plastic, urmate de peștele proaspăt și materialele de construcții/articolele din piatră[14]. S-a constatat o creștere a valorii schimburilor comerciale cu produse din plastic (sticle, dopuri și recipiente, pungi, cutii și carcase).

Au fost introduse produse noi, cum ar fi următoarele: roșcove, suporturi din metal galvanizat, mânere pentru plase din plastic, sticlă pentru vitralii, tulpină de porumb, fier vechi, cabluri, dinamuri, motoare electrice, umerașe din metal și piper dulce și iute, dar acestea au avut un impact foarte redus asupra schimburilor comerciale. Toate schimburile comerciale peste linia de demarcație au fost intrainsulare și nu s-au înregistrat exporturi nici către alte state membre ale UE, nici către țări terțe.

Comercializarea mierii din zonele care nu se află sub controlul efectiv al guvernului a devenit posibilă la începutul anului 2013, dar niciun lot nu a fost comercializat, deoarece toată producția a fost absorbită de piața locală.

2.3.        Nereguli

Autoritățile din Republica Cipru au raportat opt cazuri de nereguli privind diverse legume. Neregulile au constat în (a) cantități mai mari decât cele declarate (patru cazuri), (b) produse turcești (două cazuri) și (c) produse care nu au fost declarate și nu aveau certificat de origine (două cazuri). Autoritățile din Republica Cipru au distrus produsele sau cantitățile excedentare în cauză și au aplicat sancțiuni pecuniare. În cursul perioadei de raportare, Republica Cipru a adus în atenția Comisiei un caz implicând morcovi. Comisia a informat Camera de Comerț Cipriotă Turcă în această privință. Aceasta a investigat cazul și a suspendat pentru o perioadă de șase luni autorizația comerciantului de a efectua schimburi comerciale cu traversarea liniei verzi.

Republica Cipru a transmis, de asemenea, în scris Comisiei preocupările sale referitoare la originea și cantitățile de pește proaspăt comercializat peste linia verde, semnalând inclusiv cazuri în care există suspiciunea că peștele în cauză nu ar fi fost capturat în Marea Mediterană. Comisia a semnalat această problemă Camerei de Comerț Cipriotă Turcă, care a luat măsuri suplimentare pentru a se asigura că peștele comercializat peste linia verde provine exclusiv de la nave care figurează pe lista navelor conforme, menționată în Decizia 2007/330/CE a Comisiei[15].

2.4.        Obstacole și dificultăți în ceea ce privește circulația mărfurilor

Obstacolele în calea comerțului peste linia de demarcație persistă și acest lucru se reflectă și în scăderea volumului schimburilor comerciale.

Astfel cum s-a precizat în rapoartele anterioare, problema vehiculelor comerciale cipriote turce care transportă bunuri și pasageri către zonele controlate de guvern nu este încă rezolvată. Comisia este de părere că facilitarea circulației vehiculelor utilitare cipriote turce ar contribui la dezvoltarea economică a comunității cipriote turce. Anul trecut nu au putut fi raportate progrese în această privință. Până în prezent, niciun vehicul utilitar cipriot turc de peste 7,5 tone nu poate trece linia de demarcație, cu excepția cazului în care dispune de documente care respectă integral acquis-ul, eliberate de Republica Cipru. Autoritățile din Republica Cipru au informat Comisia că pun în aplicare dispoziții pentru a facilita obținerea de către cetățenii ciprioți turci a certificatelor de inspecție tehnică și a permiselor de conducere pentru profesioniști. Din vara anului 2013, Comisia întreține contacte cu autoritățile Republicii Cipru, precum și cu părțile interesate cipriote turce. Având în vedere suspendarea acquis-ului în zonele care nu sunt controlate de guvern, conform Protocolului nr. 10 la Tratatul de aderare din 2003, un mecanism adecvat ar putea să faciliteze traversarea vehiculelor comerciale cipriote turce și să răspundă aspectelor legate de siguranță. Aceste eforturi nu ajunseseră încă la un rezultat până la sfârșitul perioadei de raportare.

Problemele referitoare la alimentele prelucrate au continuat în 2013. Autoritățile din Republica Cipru au interzis trecerea alimentelor prelucrate, invocând preocupările exprimate de serviciile de sănătate în ceea ce privește procesul de producție din partea de nord a Ciprului. Comisia a informat autoritățile Republicii Cipru că nu există, în temeiul Regulamentului privind linia verde, motive pentru efectuarea altor controale decât cele prevăzute în regulamentul respectiv, în particular de a efectua controale ale localurilor din zonele în cauză pentru a evalua dacă producția se desfășoară în conformitate cu normele Uniunii. Autoritățile au dreptul să preleveze eșantioane din produse pentru analiză, dar nu ar trebui să împiedice traversarea tuturor produselor alimentare prelucrate. În prezent, alimentele prelucrate continuă să nu fie autorizate să treacă linia de demarcație. Începând cu vara anului 2013, Comisia a întreprins eforturi similare celor depuse în cazul vehiculelor comerciale, în vederea stabilirii unui mecanism care să faciliteze traversarea alimentelor prelucrate și să răspundă preocupărilor referitoare la siguranță. Discuțiile în cauză nu conduseseră încă la un rezultat până la sfârșitul perioadei de raportare.

La fel ca în anii precedenți, comercianții ciprioți turci declară în continuare că se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește stocarea produselor în magazine și publicitatea produselor și serviciilor în zonele controlate de guvern, ceea ce constituie un obstacol în calea schimburilor comerciale. Aceste dificultăți ar putea reflecta o reticență larg răspândită în rândul ciprioților greci în ceea ce privește cumpărarea de produse cipriote turce. În plus, s-a menționat că, atunci când doresc să intre în relații comerciale cu cealaltă comunitate, comercianții, indiferent de comunitatea din care provin, se confruntă cu multe probleme de ordin administrativ. Operatorii economici din ambele părți trebuie să fie liberi să se angajeze în relații comerciale, pe baza propriilor cerințe comerciale.

2.5.        Contrabanda cu bunuri

Contrabanda cu bunuri rămâne larg răspândită, reflectând caracteristicile geografice ale liniei de demarcație. Operațiunile de control se desfășoară în zone situate în apropierea liniei de demarcație, pentru a combate în special unele probleme sezoniere, cum ar fi transportul vânatului/păsărilor sălbatice sau al petardelor (inclusiv via ESBA) către zonele controlate de guvern.

În 2013, Republica Cipru a realizat 2 873 de operațiuni de confiscare (față de 1 305 în perioada anterioară). În 2013 s-a constatat o creștere substanțială a cantităților de țigarete și de tutun pentru rulat în țigarete, confiscate de Republica Cipru: 175 340 țigarete și 300 704 g de tutun pentru rulat în țigarete (față de 48 939 țigarete și, respectiv, 49 380 g în perioada anterioară). S-a raportat că în majoritatea cazurilor este vorba de contrabandă cu cantități mici. Printre celelalte bunuri confiscate se numără, în principal, bunuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală și produse animale și lactate. Niciun caz penal de contrabandă nu a fost adus în fața instanței districtuale. În majoritatea cazurilor raportate este impusă o sancțiune administrativă.

SBA a adus modificări ordonanței vamale pentru a extinde competențele inspectorilor vamali, permițându-le acestora să oprească și să percheziționeze vehiculele suspectate de utilizarea unor trasee neoficiale pentru traversarea liniei verzi. Împreună cu nivelurile mai ridicate de disponibilitate a personalului, aceasta a condus la detectarea mai multor bunuri. În 2013 au fost operate 351 de confiscări (comparativ cu 217 în perioada anterioară).

În ceea ce privește aprovizionarea tradițională a populației cipriote turce din satul Pyla, situat în zona tampon [articolul 4 alineatul (10) din RLV], cantitățile de materiale de construcție, pește, țigări etc. sunt monitorizate și înregistrate de administrația ESBA. ESBA a stabilit valori noi pentru cantitățile de țigarete și tutun pentru rulat în țigarete, destinate aprovizionării tradiționale a populației cipriote turce din Pyla.

2.6.        Facilitarea schimburilor comerciale

Comisia caută în continuare modalități de stimulare a schimburilor comerciale peste linia de demarcație. Primul transport de cartofi care nu au fost obținuți direct din semințe certificate a fost comercializat la începutul anului 2013[16].

Camera de Comerț Cipriotă Turcă a continuat să își exprime un interes general în ridicarea interdicției privind schimburile comerciale cu animale vii și produse de origine animală, cu condiția ca aceste schimburi să se conformeze normelor și reglementărilor UE. O tentativă de a permite comercializarea zerului pentru a fi transformat în biogaz în zonele controlate de guvern nu s-a putut materializa deoarece natura măsurilor care ar fi trebuit luate în cursul transformării în instalațiile existente ar fi făcut ca operațiunea să devină nefezabilă și nerentabilă. Comisia examinează în prezent solicitarea de a autoriza comercializarea de pește de crescătorie. Republica Cipru și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a examina posibilitatea extinderii listei mărfurilor care pot să treacă în zonele controlate de guvern.

În septembrie, PNUD a sponsorizat un exercițiu de brainstorming desfășurat în afara insulei, în Malta, care a reunit 60 de lideri ciprioți proeminenți din societatea civilă, din mediul de afaceri și din mediul politic. În cadrul evenimentului cu o durată de trei zile s-a ajuns la un consens în ceea ce privește crearea de noi oportunități pentru cooperarea comercială intercomunitară pentru a demonstra beneficiile unui acord.

2.7.        Bunurile din Uniune transportate înapoi în zonele aflate sub controlul efectiv al guvernului Republicii Cipru după ce au trecut prin zone care nu se află sub controlul efectiv al acestuia.

Autoritățile din Republica Cipru au raportat că un număr de 5 091 de articole au fost transportate înapoi în zonele controlate de guvern după ce au trecut prin zonele care nu se află sub controlul guvernului. S-a menționat faptul că cea mai mare parte a acestor transporturi au loc către sau dinspre punctele de trecere Kato Pyrgos-Karavostasi și Astromeritis-Zhodia. În câteva cazuri a fost nevoie de intervenția serviciului veterinar înainte ca bunurile să poată fi transportate înapoi.

3. CONCLUZII

După cum s-a menționat în rapoartele anterioare, controlul liniei de demarcație la nivelul punctelor de trecere autorizate efectuat de autoritățile Republicii Cipru și ale SBA, precum și eforturile depuse în această privință sunt satisfăcătoare, în pofida constrângerilor bugetare. Traversarea liniei de demarcație în condiții neregulamentare de către cetățeni ai unor țări terțe rămâne un subiect de îngrijorare, iar Comisia consideră că intensificarea acțiunilor de supraveghere a liniei de demarcație dintre punctele de trecere desfășurate de Republica Cipru și administrația SBA ar reprezenta o contribuție importantă la combaterea migrației neregulamentare și a contrabandei cu mărfuri. De asemenea, Comisia invită administrația SBA să găsească o soluție potrivită pentru problema punctelor de trecere „neautorizate”.

Comisia ia act de faptul că la începutul anului 2013 au avut loc câteva incidente la punctele de trecere. Comisia continuă să considere că stabilitatea și predictibilitatea cerințelor în vigoare la punctele de trecere are o importanță capitală și va continua să ridice această problemă în cadrul contactelor cu autoritățile relevante ale Republicii Cipru.

În 2013, valoarea schimburilor comerciale peste linia de demarcație a scăzut semnificativ, pentru a cincea oară consecutiv de la intrarea în vigoare a RLV în 2004 (de la 4 040 018 EUR la 3 411 593 EUR, reprezentând o scădere de 15,55 %, potrivit cifrelor puse la dispoziție de Republica Cipru), în mare măsură din cauza recesiunii economice. Cele mai comercializate produse au fost cele din plastic, urmate de peștele proaspăt și materialele de construcții/articolele din piatră. Schimburile comerciale globale rămân încă limitate, parțial din cauza domeniului de aplicare restrâns al regulamentului.

Anumite obstacole în calea schimburilor comerciale au persistat în perioada care face obiectul raportului. Vehiculele comerciale cipriote turce, în special camioanele de peste 7,5 tone și autobuzele, pot circula liber în toată insula, numai dacă dispun de permise și certificate care respectă integral acquis-ul, eliberate în zonele controlate de guvern. Serviciile Comisiei au întreținut contacte cu departamentele relevante ale Republicii Cipru și cu alte părți interesate pentru a găsi o soluție viabilă pentru această problemă, care să faciliteze deplasarea vehiculelor comerciale cipriote turce peste linia de demarcație, răspunzând în același timp preocupărilor legate de siguranță. Cu toate acestea, până la sfârșitul perioadei de raportare nu s-a ajuns la niciun rezultat în această privință și nici în ceea ce privește alimentele prelucrate.

Circulația mărfurilor care părăsesc zonele controlate de guvern prin punctul de trecere Limnitis, trec prin partea de nord a Ciprului și se întorc în zonele controlate de guvern a fost regularizată.

Concluzia generală este că Regulamentul privind linia verde continuă să ofere o bază funcțională care permite trecerea persoanelor și a mărfurilor către și dinspre zonele Republicii Cipru controlate de guvern. Deși creșterea numărului de traversări reprezintă o evoluție binevenită, Comisia rămâne preocupată de scăderea volumului schimburilor comerciale, care are legătură cu criza economică. Nu există dovezi că ar fi crescut interdependența economică dintre cele două comunități. În acest context, Comisia se bazează pe cooperarea efectivă a Republicii Cipru și a SBA pentru a asigura aplicarea eficace a Regulamentului (CE) nr. 866/2004 al Consiliului. Comisia va continua să monitorizeze punerea în aplicare a regulamentului.

[1]               JO L 161, 30.4.2004, p. 128. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (UE) nr. 685/2013 al Consiliului din iulie 2013, JO L 196, 19.7.2013, p. 1 – cunoscut sub denumirea de „Regulamentul privind linia verde”.

[2]               A se vedea considerentul 3 din Regulamentul privind linia verde.

[3]               Regulamentul (UE) nr. 685/2013 al Consiliului din 15 iulie 2013, JO L 196, 19.7.2013, p. 1.

[4]               Autoritățile Republicii Cipru nu păstrează evidența numărului ciprioților greci reveniți în zonele controlate de guvern sau a numărului ciprioților turci reveniți în partea de nord a Ciprului.

[5]               RLV nu prevede obligația întocmirii de rapoarte cu privire la acest trafic.

[6]               Această cifră nu include persoanele care nu sunt autorizate să treacă linia de demarcație, întrucât Republica Cipru nu păstrează statistici oficiale privind aceste date. Cu toate acestea, CYPOL estimează că, în 2013, aproximativ 2 000 de persoane nu au fost autorizate să traverseze către zonele controlate de guvern.

[7]               Din Siria: 485, Turcia: 473, Turkmenistan: 82, Irak: 66, Georgia: 30.

[8]               Turcia: 229, Moldova: 61, Siria: 47, Iran: 21, Nigeria: 8.

[9]               Raportul Secretarului General privind operațiunea Organizației Națiunilor Unite în Cipru, 30 decembrie 2013.

[10]             Turcia: 716, SUA: 55, Iran: 42, Rusia: 39, Australia: 25.

[11]             Vietnam: 9, Egipt: 6, Somalia: 3, Moldova: 3, India: 3, Filipine: 3, Georgia: 2, Siria: 2, Comore: 2, Ucraina: 1, Rusia: 1, Sri Lanka: 1, Sudan: 1.

[12]             JO L 236, 23.9.2003, p. 940.

[13]             Regulamentul (CE) nr. 1480/2004 al Comisiei din 10 august 2004, JO L 272, 20.8.2004, p. 3.

[14]             Anexa IV.

[15]             Decizia Comisiei din 4 mai 2007 (2007/330/CE), JO L 123, 12.5.2007, p. 30.

[16]             În 2011, Comisia a eliminat obligația conform căreia cartofii comercializați peste linia verde trebuiau să fie obținuți direct din semințe de cartofi certificate.

Top