EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC1207(03)

Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

OJ C 377, 7.12.2012, p. 19–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.12.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 377/19


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2012/C 377/10

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

CERERE DE MODIFICARE ÎN CONFORMITATE CU ARTICOLUL 9

„JIHOČESKÁ ZLATÁ NIVA”

NR. CE: CZ-PGI-0105-0983-19.03.2012

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării:

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de obținere

Legătura

Etichetarea

Cerințele naționale

Altele (de precizat)

2.   Tipul modificării (modificărilor):

Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-au publicat niciun document unic și nicio fișă-rezumat

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări):

1.

În fișa-rezumat, al șaselea paragraf din secțiunea 4.2 (Descriere) este redactat după cum urmează:

„Forma în care este comercializat produsul: brânza se comercializează numai în formă de roată cu o greutate de aproximativ 2,8 kg.”

Deoarece este necesar să se răspundă mai bine nevoilor pieței, această parte ar trebui redactată în termeni mai puțin restrictivi. Solicităm așadar ca acest paragraf să fie modificat în felul următor:

„Forma în care este comercializat produsul: brânza se comercializează întreagă, în jumătăți și în bucăți cu diferite greutăți.”

Această modificare nu determină niciun fel de schimbări ale compoziției produsului sau ale metodei de producție.

2.

Ca urmare a modificării de mai sus, este necesară și adaptarea în consecință a secțiunii referitoare la ambalajul produsului (4.5) din fișa-rezumat. Aceasta va fi, prin urmare, redactată astfel:

„Suprafața brânzei maturate este spălată sau răzuită, iar brânza este apoi împachetată în folie de aluminiu sau într-o folie specială permeabilă la oxigen. O parte din produse sunt tăiate în bucăți și ambalate în tăvițe de plastic acoperite cu folie de plastic imprimată. Ambalajul produsului trebuie să fie intact, curat și corect etichetat.”

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„JIHOČESKÁ ZLATÁ NIVA”

NR. CE: CZ-PGI-0105-0983-19.03.2012

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Jihočeská Zlatá Niva”

2.   Statul membru sau țara terță:

Republica Cehă

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.3.

Brânzeturi

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Aspect exterior: brânza este cilindrică, are un diametru de 180-200 mm și o înălțime de aproximativ 10 cm (o greutate de aproximativ 2,8 kg), prezintă semne de tratare a suprafeței prin spălare sau răzuire; mucegaiul verde-albastru care brăzdează brânza în interior și flora bacteriană care acoperă o parte din suprafața sa nu sunt dăunătoare. Suprafața brânzei poate fi de culoare crem până la maro-deschis.

Aspect interior: interiorul brânzei este de culoare ivorie până la crem, cu o structură marmorată regulată de mucegai de culoare verde până la verde-albastru în pastă și cu urme recognoscibile de perforare.

Consistență: cu un gust mai puțin pronunțat decât al Jihočeská Niva (cu 50 % conținut de materie grasă în substanța uscată), lipicioasă, maturată uniform; nu este permisă prezența mucegaiurilor străine.

Gust și miros: sărat, înțepător, aromat, cu tentă picantă, caracteristică culturii de mucegai Penicillium roqueforti.

Forma în care este comercializat produsul: brânza se comercializează întreagă, în jumătăți sau în bucăți cu diferite greutăți.

Cerințe fizico-chimice

Conținut de substanță uscată: 52 %; ecartul negativ admis al conținutului de substanță uscată: – 1 %; ecartul pozitiv al conținutului de substanță uscată nu este dăunător.

Conținut de grăsime în substanța uscată: 60 %; serie de valori permise ale conținutului de grăsime în substanța uscată: 60 %- < 65 %.

Conținut de sare: 2,5-6 %

Proprietăți microbiologice

Brânza conține culturi de mucegai Penicillium roqueforti PY sau PV, CB sau PR1 (până la PR4). În plus, în privința cerințelor microbiologice, brânza îndeplinește criteriile uzuale în materie de siguranță alimentară și de igienă a procesului de producție.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

Materia primă de bază utilizată pentru producerea acestei brânze naturale cu mucegai în interior este laptele de vacă prelucrat în unitățile de prelucrare. Se folosește doar laptele din aria delimitată. Alte materii prime sunt: mucegai Penicillium roqueforti PY sau PV, CB sau PR1 (până la PR4), sare, culturi lactice, cheag și clorură de calciu.

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

Nu se aplică.

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Materia primă de bază, și anume laptele, trebuie să provină din aria geografică delimitată. Întregul proces de producție și de maturare trebuie să aibă loc în aria delimitată astfel încât să se beneficieze la maximum de experiența locală de lungă durată și de pivnițele de maturare originale.

Laptele prelucrat în unitățile de prelucrare, cu un conținut de grăsime de 3,45 %, este introdus în instalația de fabricare a brânzei, adăugându-se de obicei culturi starter care asigură o bună acidificare pe tot parcursul producției și maturării brânzei. Gustul caracteristic al „Jihočeská Zlatá Niva” este conferit de culturile de mucegai Penicillium roqueforti, folosite de multe decenii (stocul de culturi este de obicei disponibil spre utilizare în industria alimentară). După adăugarea cheagului și covăsirea laptelui, granulele de coagul rezultate sunt turnate în forme cilindrice. Se scurge zerul, iar cultura de microfloră se dezvoltă la o anumită temperatură. Brânza se sărează în două etape: prima dată se pune într-o baie de saramură, apoi se freacă cu sare grunjoasă. În trecut, maturarea avea loc numai în pivnițe naturale de maturare săpate în roci calcaroase. În 2005, în urma creșterii producției de brânză cu mucegai, s-au construit pivnițe de maturare echipate cu aer condiționat, temperatura și umiditatea fiind controlate. Brânza se maturează în pivnițe timp de minimum șase săptămâni.

Suprafața brânzei maturate este spălată sau răzuită.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Dată fiind natura biotehnologică a produsului, brânza cu mucegai trebuie ambalată direct la instalația de fabricare. Acest lucru este necesar și pentru menținerea calității și igienei produsului, pentru a evita ca brânza să fie confundată cu alte tipuri de brânză produse în arii diferite și, nu în ultimul rând, pentru a permite o mai bună trasabilitate a produsului.

Brânza este învelită, întreagă sau bucăți, în folie de aluminiu sau într-o folie specială permeabilă la oxigen. O altă parte a producției este porționată, iar produsul este ambalat în tăvițe de plastic acoperite cu folie de plastic imprimată.

Ambalajul produsului trebuie să fie intact, curat și corect etichetat.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Denumirea „Jihočeská Zlatá Niva” este marcată clar pe ambalajul produsului.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria geografică este regiunea Boemia de Sud, ale cărei granițe sunt definite în Actul nr. 36/1960 referitor la diviziunea teritorială a statului, astfel cum a fost modificat ulterior.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Regiunea Boemia de Sud este una dintre zonele cel mai puțin poluate ale Republicii Cehe. Aceasta a fost considerată dintotdeauna o zonă predominant agricolă, lucru valabil și astăzi.

Laptele provine din Boemia de Sud. Pășunile sunt localizate în zonele protejate Novohradské Hory, Blanský les și Šumava, iar flora unică a zonei are un efect pozitiv asupra gustului laptelui.

Acest teren variat, accidentat, cu păduri intacte, pajiști, pășuni și surse de apă dulce se caracterizează printr-un mediu foarte curat, în special în jurul Český Krumlov și pe dealurile Šumava (declarate de către Unesco rezervație a biosferei în 1990). Dovada valorii ridicate pe care o prezintă mediul natural al Boemiei de Sud rezidă în numărul mare de zone desemnate oficial ca zone protejate, dintre care două beneficiază de statutul de protecție acordat de Unesco.

Ele conțin pășuni bogate în specii de plante, în special pajiști mezofilice, unde flora specifică zonei este la ea acasă. Sunt specifice plantele cu tulpină scurtă (țăpoșică, păiuș etc.) și cu diversitate mare, împreună cu câteva varietăți rare tipice zonei. O plantă endemică specifică este Phyteuma nigrum, iar printre celelalte se numără Gentiana pannonica, Gentiana cruciata, Ligusticum mutellina, Arnica montana, Gentianella praecox subspecia Bohemica, Carex michelii, Andropogon ischaemum, Veronica teucrium, Stachys recta, Koeleria pyramidata etc.

Desigur, experiența populației locale în producerea acestui tip de brânză, transmisă din generație în generație, a avut și ea o influență majoră asupra calității și proprietăților „Jihočeská Zlatá Niva”.

Acești factori diferențiază clar aria delimitată de zonele înconjurătoare.

5.2.   Specificitatea produsului:

Brânza „Jihočeská Zlatá Niva”este caracterizată printr-o prelucrare de foarte înaltă calitate și prin gustul său, cu un conținut echilibrat de substanță uscată, grăsime și sare; ea a fost produsă timp de mai multe decenii conform procesului de producție specificat la punctul 3.5. Laptele provine din Boemia de Sud.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Brânza cu mucegai „Jihočeská Zlatá Niva” a fost produsă la fabrica Český Krumlov urmându-se aceeași metodă de producție din 1951. Numeroase referințe din presă atestă istoria producției de brânză Niva. Brânza a fost numită după pajiștile și pășunile din Šumava, sursa principalului ingredient, și anume laptele de vacă. Flora locală unică are un efect pozitiv asupra gustului laptelui și prin urmare și a produsului final.

Brânza cu mucegai „Jihočeská Zlatá Niva” este foarte apreciată pe piața cehă atât de către publicul larg, cât și de către specialiștii din industria lactatelor. Timp de mulți ani, brânza „Jihočeská Zlatá Niva” a fost considerată de jurii de experți la târguri naționale unul dintre cele mai bune brânzeturi din categoria „brânzeturilor cu mucegai”. „Jihočeská Zlatá Niva” este, de asemenea, foarte prețuită și de publicul larg.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlets.ops.det?popk=209&plang=cs


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


Top