EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0280

Propunere de decizie a Consiliului şi a Comisiei privind poziția Comunității în cadrul Consiliului de stabilizare și de asociere în ceea ce privește trecerea la a doua etapă a asocierii între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte, în conformitate cu articolul 5 din Acordul de stabilizare și de asociere

/* COM/2009/0280 final */

52009PC0280

Propunere de decizie a Consiliului şi a Comisiei privind poziția Comunității în cadrul Consiliului de stabilizare și de asociere în ceea ce privește trecerea la a doua etapă a asocierii între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte, în conformitate cu articolul 5 din Acordul de stabilizare și de asociere /* COM/2009/0280 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 7.10.2009

COM(2009) 280 final

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI ȘI A COMISIEI

privind poziția Comunității în cadrul Consiliului de stabilizare și de asociere în ceea ce privește trecerea la a doua etapă a asocierii între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte, în conformitate cu articolul 5 din Acordul de stabilizare și de asociere

EXPUNERE DE MOTIVE

1. INTRODUCERE

Acordul de stabilizare și de asociere (ASA), care stabilește o asociere între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte, a intrat în vigoare la 1 aprilie 2004.

Articolul 5 alineatul (1) din ASA prevede că „asocierea se realizează integral la încheierea unei perioade de tranziție cu o durată de maximum zece ani, perioadă care se împarte în două etape succesive”. Scopul acestei împărțiri în două etape succesive este de a „asigura punerea progresivă în aplicare a dispozițiilor ASA”.

Alineatul (3) din același articol stipulează că „la patru ani după intrarea în vigoare a prezentului acord, Consiliul de stabilizare și de asociere evaluează progresele realizate și adoptă o decizie în ceea ce privește trecerea la a doua etapă și durata acesteia, precum și orice eventuale modificări care trebuie efectuate asupra conținutului dispozițiilor care o reglementează”.

În februarie 2008, în urma unei scrisori din partea guvernului Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei prin care acesta informa Comisia de faptul că este în măsură să înceapă pregătirile pentru trecerea la a doua etapă, Comisia a început să evalueze progresele realizate de această țară în acest sens.

Comisia a solicitat Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei să furnizeze informații actualizate privind domeniile în care trecerea la a doua etapă este reglementată de dispoziții specifice ale ASA, precum dreptul de stabilire, prestarea de servicii, plățile curente și circulația capitalurilor.

2. RESPECTAREA OBLIGAțIILOR CARE DECURG DIN PRIMA ETAPă A ASA

Analiza efectuată de Comisiei în ceea ce privește răspunsurile acestei țări a condus la concluzia că țara este pregătită să își asume obligațiile care decurg din trecerea la a doua etapă. În Raportul intermediar de activate din 2008[1], Comisia a afirmat că „țara respectă toate angajamentele asumate în temeiul primei etape de punere în aplicare a Titlului V (Circulația lucrătorilor, dreptul de stabilire, prestarea de servicii, circulația capitalurilor) din ASA”.

3. OBLIGAțII CARE DECURG DIN A DOUA ETAPă A ASA

TRECEREA LA A DOUA ETAPă A ASOCIERII ARE URMăTOARELE IMPLICA ții:

Dreptul de stabilire

- În temeiul articolului 48 alineatul (5) litera (c) din ASA, Consiliul de stabilizare și de asociere:

- examinează posibilitatea de a extinde dreptul de a achiziționa și de a deține bunuri imobiliare la sucursalele societăților comerciale din Comunitate, atunci când aceste drepturi sunt necesare pentru desfășurarea activităților economice pentru care acestea au fost constituite.

În temeiul acestui articol, ambele părți examinează extinderea la sucursalelor societăților comerciale din Comunitate a drepturilor de care se bucură, în prima etapă, numai filialele societăților comerciale din Comunitate.

Cu toate acestea, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a întreprins deja măsuri în vederea liberalizării pieței sale imobiliare. Societățile comerciale din Comunitate pot deja să dobândească în mod liber drepturi de proprietate asupra apartamentelor și imobilelor rezidențiale prin intermediul sucursalelor lor, în urma adoptării următoarelor acte legislative:

- Legea de modificare a Legii privind drepturile de proprietate și alte drepturi imobiliare (adoptată în iulie 2008, Jurnalul Oficial nr. 92/08) prevede dispoziții care asigură persoanelor fizice și juridice din Comunitate drepturi egale cu cele ale cetățenilor țării în ceea ce privește deținerea de bunuri imobiliare, inclusiv terenuri de construcție și închirierea pe termen lung a terenurilor agricole;

- Legea privind terenurile de construcție (adoptată în iulie 2008, Jurnalul Oficial nr. 82/08), care conține dispoziții mai specifice privind drepturile și obligațiile în ceea ce privește terenurile de construcție.

Pentru a beneficia de drepturi de proprietate asupra terenurilor de construcție, societățile comerciale din Comunitate au nevoie de o autorizare prealabilă, iar restricțiile privind dobândirea de terenuri agricole rămân în vigoare.

- În temeiul articolului 54 din ASA, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei:

- poate institui sau menține măsuri care constituie derogări de la dispozițiile capitolului privind dreptul de stabilire din ASA în ceea ce privește stabilirea societăților și a resortisanților Comunității care își desfășoară activitatea în anumite ramuri industriale, numai cu o autorizare din partea Consiliului de stabilizare și de asociere și în condițiile stabilite de acesta.

Acestea măsuri trebuie să fie rezonabile și necesare pentru a remedia situația și vor înceta să se aplice la cel mult doi ani după încheierea primei etape.

Articolul 54 se aplică ramurilor industriale care sunt în curs de restructurare (sau se confruntă cu dificultăți mari), se află în fața perspectivei eliminării (sau a unor reduceri drastice ale cotei totale de piață) sau sunt ramuri industriale nou apărute în țară.

Cu toate că, în prima etapă a asocierii, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei are dreptul de a aplica aceste măsuri fără autorizare din partea Consiliului de stabilizare și de asociere, această țară nu a recurs niciodată la această posibilitate.

Prestarea de servicii

- În temeiul articolului 55 din ASA, Consiliul de stabilizare și de asociere:

- adoptă, începând cu a doua etapă, măsurile necesare punerii în aplicare progresive a dispozițiilor alineatului (1) al acestui articol, prin care ASA permite, în mod progresiv, prestarea de servicii de către societățile sau resortisanții Comunității sau ai Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei care sunt stabilite sau stabiliți pe teritoriul unei părți, alta decât cea în care se află destinatarul serviciilor.

Articolul 55 alineatul (2) prevede că, în paralel cu procesul de liberalizare menționat la alineatul de mai sus, părțile autorizează circulația temporară a persoanelor fizice care furnizează un serviciu sau care sunt angajate de un prestator de servicii ca personal de bază (în sensul articolului 53). Această dispoziție se aplică și persoanelor fizice care reprezintă o societate sau un resortisant al Comunității sau al Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei și care doresc să intre temporar pe teritoriu pentru a negocia vânzarea de servicii sau pentru a încheia acorduri de vânzare de servicii pentru un prestator, cu condiția ca respectivii reprezentanți să nu efectueze ei înșiși vânzări directe către publicul larg și să nu furnizeze ei înșiși servicii.

În adoptarea măsurilor menționate anterior, trebuie să se țină seama de progresele înregistrate de părți în procesul de apropiere a legislațiilor lor. Consiliul de stabilizare și de asociere poate examina detaliile specifice privind punerea în aplicare a acestor măsuri, în funcție de progresele realizate de această țară în domeniu.

În lumina articolului 55 alineatul (3) din ASA, părțile la acord trebuie să continue procesul curent de revizuire și simplificare a cerințelor și procedurilor care se aplică prestării de servicii pe teritoriile lor.

Plăți curente și circulația capitalurilor

- În temeiul articolului 59 alineatul (2) din ASA, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei:

- asigură libera circulație a capitalurilor legate de investițiile de portofoliu și de împrumuturile și creditele financiare cu scadența mai mică de un an.

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a asigurat deja că, la începerea celei de-a doua etape, dispozițiile menționate anterior vor fi puse în aplicare prin intermediul următoarelor acte legislative:

- Legea privind operațiunile de schimb valutar (Jurnalul Oficial nr. 34/2001; 49/2001 și 103/2001, ultimele modificări ale legii adoptate în iulie 2008, Jurnalul Oficial nr. 81). Articolul 59 din această lege (dispoziții provizorii) stipulează explicit că „la încheierea primei etape a Acordului de stabilizare și de asociere” restricțiile actuale privind investițiile de portofoliu în valori mobiliare realizate de rezidenți „vor înceta să mai producă efecte”;

- abrogarea deciziei privind condițiile aplicabile operațiunilor cu valori mobiliare efectuate de non-rezidenți (abrogată în decembrie 2007, Jurnalul Oficial nr. 159/07), prin care această țară garantează liberalizarea investițiilor de portofoliu, cu excepția anumitor restricții aplicabile rezidenților, care vor fi automat ridicate odată cu trecerea în a doua etapă (astfel cum este prevăzut la articolul 59 din Legea privind operațiunile de schimb valutar, a se vedea mai sus).

- În temeiul articolului 60 din ASA, Consiliul de stabilizare și de asociere:

- examinează mijloacele care permit aplicarea integrală a reglementărilor comunitare referitoare la circulația capitalurilor.

În temeiul acestui articol, ambele părți examinează în continuare apropierea graduală a legislației Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei de acquis-ul în domeniul circulației capitalurilor, în vederea realizării unei alinieri depline.

În temeiul acestei dispoziții, Consiliul de stabilizare și de asociere ar putea analiza, în cursul celei de-a doua perioade, aspectele legate de deschiderea și deținerea de conturi bancare în străinătate de către rezidenții Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. Legislația actuală a țării prevede anumite limitări în această privință, care i-ar putea împiedica, în practică, pe rezidenții acestei țări să efectueze investiții de portofoliu în statele membre ale UE, cu toate că acest drept le-a fost acordat prin articolul 59 alineatul (2) din ASA.

Apropierea progresivă a legislațiilor

- În temeiul articolului 68 din ASA, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei veghează ca legislația sa să devină în mod progresiv compatibilă cu legislația Comunității. Această apropiere progresivă se referă în primul rând la acquis-ul în domeniul pieței interne, precum și la „alte domenii legate de comerț” în prima etapă.

Cu toate acestea, ca și în cazul tuturor celorlalte țări candidate, procesul curent de apropiere a legislației Fostei Republicii Iugoslave a Macedoniei de acquis-ul UE a acoperit deja toate domeniile în prima etapă, inclusiv domeniile în care apropierea era prevăzută să se realizeze în a doua etapă. Urmează astfel ca acest proces gradual de apropiere legislativă să continue.

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI ȘI A COMISIEI

privind poziția Comunității în cadrul Consiliului de stabilizare și de asociere în ceea ce privește trecerea la a doua etapă a asocierii între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte, în conformitate cu articolul 5 din Acordul de stabilizare și de asociere

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 310 coroborat cu articolul 300 alineatul (2) al doilea paragraf,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 101 paragraful al doilea,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1) Acordul de stabilizare și de asociere între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte, a intrat în vigoare la 1 aprilie 2004.

(2) Articolul 5 din Acordul de stabilizare și de asociere prevede o perioadă de tranziție cu o durată de maximum zece ani, împărțită în două etape succesive.

(3) Prima etapă a început la 1 aprilie 2004, data intrării în vigoare a Acordului de stabilizare și de asociere.

(4) Conform articolului 5 alineatul (3) din Acordul de stabilizare și de asociere, la patru ani după intrarea în vigoare a acestui acord, Consiliul de stabilizare și de asociere evaluează progresele realizate și adoptă o decizie în ceea ce privește trecerea la a doua etapă și durata acesteia, precum și orice eventuale modificări care trebuie efectuate asupra conținutului dispozițiilor care o reglementează.

(5) Părțile sunt hotărâte să respecte obligațiile care decurg din trecerea la a doua etapă a asocierii.

(6) Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a luat măsurile necesare pentru a asigura respectarea tuturor obligațiilor care decurg din trecerea la a doua etapă.

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articol unic

Proiectul de decizie a Consiliului de stabilizare și de asociere din anexă constituie decizia care urmează să fie luată de Comunitate în cadrul Consiliului de stabilizare și de asociere instituit prin Acordul de stabilizare și de asociere între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte, în ceea ce privește trecerea la a doua etapă a asocierii.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Consiliu Pentru Comisie

Președintele Președintele

ANEXĂ

Proiect de DECIZIE NR. …/09 A CONSILIULUI DE STABILIZARE șI DE ASOCIERE DIN … 2009 PRIVIND TRECEREA LA A DOUA ETAPă A ASOCIERII ÎNTRE COMUNITățILE EUROPENE șI STATELE LOR MEMBRE, PE DE O PARTE, șI FOSTA REPUBLICă IUGOSLAVă A MACEDONIEI, PE DE ALTă PARTE, ÎN CONFORMITATE CU ARTICOLUL 5 DIN ACORDUL DE STABILIZARE șI DE ASOCIERE

Consiliul de stabilizare și de asociere,

având în vedere Acordul de stabilizare și de asociere între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte, în special articolul 5 alineatul (3),

întrucât:

1. Articolul 5 alineatul (1) din Acordul de stabilizare și de asociere prevede o perioadă de tranziție cu o durată de maximum zece ani, împărțită în două etape succesive.

2. Prima etapă a început la 1 aprilie 2004, data intrării în vigoare a Acordului de stabilizare și de asociere.

3. Conform articolului 5 alineatul (3) din Acordul de stabilizare și de asociere, Consiliul de stabilizare și de asociere evaluează progresele realizate și adoptă o decizie în ceea ce privește trecerea la a doua etapă și durata acesteia, precum și orice eventuale modificări care trebuie efectuate asupra conținutului dispozițiilor care o reglementează.

4. Părțile sunt hotărâte să respecte obligațiile care decurg din trecerea la a doua etapă a asocierii.

5. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a luat măsurile necesare pentru a asigura respectarea tuturor obligațiilor care decurg din trecerea la a doua etapă;

DECIDE:

Articolul 1

Trecerea la a doua etapă a asocierii menționată la articolul 5 alineatul (3) din Acordul de stabilizare și de asociere între Comunitățile Europene și statele lor membre, pe de o parte, și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pe de altă parte, este stabilită prin prezenta.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale de către Consiliul de stabilizare și de asociere.

Adoptată la Bruxelles, … 2009.

Pentru Consiliul de stabilizare și de asociere

Președintele

[1] SEC (2008) 2695 final, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei – Raport intermediar de activitate 2008, 5. 11. 2008, Bruxelles.

Top