EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0121

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/121 al Comisiei din 17 ianuarie 2023 de modificare și rectificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/1165 de autorizare a anumitor produse și substanțe pentru utilizarea în producția ecologică și de stabilire a listelor acestora

C/2023/243

OJ L 16, 18.1.2023, p. 24–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/121/oj

18.1.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 16/24


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/121 AL COMISIEI

din 17 ianuarie 2023

de modificare și rectificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/1165 de autorizare a anumitor produse și substanțe pentru utilizarea în producția ecologică și de stabilire a listelor acestora

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (1), în special articolul 24 alineatul (9),

întrucât:

(1)

În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 24 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/848, statele membre au transmis celorlalte state membre și Comisiei dosare referitoare la anumite substanțe, în vederea autorizării lor și a includerii lor în anexele I, II, III și V la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 al Comisiei (2). Dosarele respective au fost examinate de Grupul de experți pentru consultanță tehnică în domeniul producției ecologice (EGTOP) și de Comisie.

(2)

În recomandările sale referitoare la substanțele active conținute în produsele de protecție a plantelor (3), EGTOP a recomandat ca substanța talc E553b să fie adăugată la substanțele de bază a căror utilizare în producția ecologică este permisă. EGTOP a recomandat, de asemenea, adăugarea următoarelor substanțe active cu risc scăzut utilizate în agricultura ecologică: (i) ABE-IT 56, cu condiția să nu fie obținută nici din tulpini modificate genetic, nici prin utilizarea unor substraturi de cultură care provin din OMG-uri; (ii) „pirofosfat feric” și (iii) „extract apos din semințe germinate de Lupinus albus dulce”. Prin urmare, trebuie autorizată utilizarea substanțelor respective.

(3)

Mai mult, EGTOP a recomandat că, împotriva Rhagoletis completa, ar trebui să fie permisă utilizarea deltametrinului în capcane cu atractanți specifici. Așadar, această utilizare a deltametrinului ar trebui autorizată, în condițiile și cu limitările specifice.

(4)

Pe baza recomandărilor EGTOP referitoare la îngrășăminte, la amelioratorii de sol și la nutrienți (3), ar trebui autorizată utilizarea următoarelor substanțe: (i) struvit recuperat și săruri de fosfat precipitate recuperate, cu condiția să îndeplinească cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului (4) și cu condiția ca dejecțiile animaliere utilizate ca material-sursă să nu provină de la ferme industriale; (ii) clorură de potasiu de origine naturală; și (iii) nitrat de sodiu utilizat pentru producția de alge pe uscat în sisteme închise.

(5)

Pe baza recomandărilor EGTOP referitoare la hrana pentru animale (5), ar trebui autorizată utilizarea următoarelor substanțe: (i) fosfatul monodicalcic, utilizat ca materie primă de origine minerală destinată hranei pentru animale; (ii) pe lângă cele obținute din Saccharomyces cerevisiae sau Saccharomyces carlsbergensis, toate drojdiile și produsele pe bază de drojdie autorizate, utilizate ca materii prime destinate hranei pentru animale; (iii) guma de xantan, utilizată ca aditiv tehnologic pentru hrana animalelor, în grupa funcțională „emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare și gelifianți”; (iv) ilit-montmorilonit-caolinitul și argila sepiolitică, utilizate ca aditivi tehnologici pentru hrana animalelor, în grupa funcțională „lianți și agenți antiaglomeranți” și (v) bentonita, utilizată ca aditiv tehnologic pentru hrana animalelor, într-o nouă grupă funcțională, „substanțe pentru reducerea contaminării furajelor cu micotoxine”.

(6)

Pe baza unei recomandări suplimentare a EGTOP referitoare la hrana pentru animale (6), betaina anhidră este autorizată în prezent doar pentru animalele monogastrice în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165. Recomandarea EGTOP era însă bazată pe un dosar pentru betaina anhidră utilizată ca aditiv nutrițional pentru păsările de curte, porci și pești. Așadar, betaina anhidră ar trebui să fie autorizată și pentru hrănirea peștilor.

(7)

Pe baza recomandărilor EGTOP referitoare la hrana pentru animalele de companie (5), ar trebui autorizată utilizarea următoarelor substanțe: (i) trifosfatul pentasodic (STPP) și difosfatul dihidrogen disodic (SAPP), utilizate ca materie primă de origine minerală destinată hranei pentru animale; (ii) caragenanul; (iii) guma din boabe de roșcove, cu condiția să fie obținută printr-un proces de prăjire, (iv) guma arabică, utilizată ca gelifiant și/sau emulgator; (v) taurina, utilizată ca aditiv nutrițional pentru câini și pisici; și (vi) clorura de amoniu, utilizată ca aditiv zootehnic pentru pisici.

(8)

Pe baza recomandărilor EGTOP referitoare la alimente (5), ar trebui autorizată utilizarea următoarelor substanțe: (i) dioxidul de siliciu, utilizat ca agent antiaglomerant pentru pudră de cacao în distribuitoarele automate de băuturi; și (ii) extractul de colofoniu de pin și extractul de hamei, ca substanțe antimicrobiene în producția de alimente de origine vegetală.

(9)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 prevede că, începând cu 1 ianuarie 2023, guma gellan este autorizată doar dacă provine din producția ecologică. Totuși, nu este disponibilă o cantitate suficientă de gumă gellan din producția ecologică. Pentru a li se permite operatorilor să își continue producția de alimente, aplicarea cerinței respective ar trebui amânată.

(10)

Guma de guar E 412 este enumerată în partea B a anexei III la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 ca liant și agent antiaglomerant, la aditivi tehnologici. În Registrul Uniunii Europene al aditivilor pentru hrana animalelor, este însă enumerată la emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare și gelifianți. Eroarea respectivă trebuie rectificată.

(11)

Talcul E 553b a fost autorizat ca aditiv alimentar în produsele alimentare de origine vegetală prin Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei (7). Această utilizare nu a fost inclusă în anexa V la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165. Eroarea respectivă trebuie rectificată.

(12)

Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 trebuie modificat și rectificat în consecință.

(13)

Includerea talcului E 553b ca aditiv alimentar a fost limitată din greșeală și este posibil ca unii operatori din sectorul ecologic să-l fi utilizat în continuare ca aditiv alimentar în produsele alimentare de origine vegetală. Prin urmare, eroarea respectivă trebuie rectificată retroactiv, de la data intrării în vigoare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/1165.

(14)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru producția ecologică,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/1165

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 se modifică după cum urmează:

1.

Anexa I se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.

2.

Anexa II se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

3.

Anexa III se modifică în conformitate cu anexa III la prezentul regulament.

4.

Anexa V se modifică în conformitate cu anexa IV la prezentul regulament.

Articolul 2

Rectificări aduse Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/1165

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 se rectifică după cum urmează:

1.

Punctul 1 (Aditivi tehnologici) din partea B a anexei III se rectifică după cum urmează:

(a)

la litera (c) se adaugă următoarea intrare:

„E 412

Gumă de guar”

 

(b)

la litera (d), intrarea pentru „E 412 Gumă de guar” se elimină.

2.

În secțiunea A1 (Aditivi alimentari, inclusiv substanțe suport) din partea A a anexei V, intrarea pentru „E 553b Talc” se înlocuiește cu următorul text:

„E 553b

Talc

 

produse de origine vegetală

 

cârnați din carne

În cazul cârnaților din carne, numai tratamentul de suprafață”

Articolul 3

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 2 punctul 2 se aplică de la 5 august 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 ianuarie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 150, 14.6.2018, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 al Comisiei din 15 iulie 2021 de autorizare a anumitor produse și substanțe pentru utilizarea în producția ecologică și de stabilire a listelor acestora (JO L 253, 16.7.2021, p. 13).

(3)  Raportul final al EGTOP privind îngrășămintele IV și produsele de protecție a plantelor VI și raportul final al EGTOP privind produsele de protecție a plantelor VII și îngrășămintele V: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/co-operation-and-expert-advice/egtop-reports_en.

(4)  Regulamentul (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante UE și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1069/2009 și (CE) nr. 1107/2009 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2003/2003 (JO L 170, 25.6.2019, p. 1).

(5)  Raportul final al EGTOP privind alimentele VII – hrana pentru animale V și raportul final al EGTOP privind hrana pentru animale VI și hrana pentru animale de companie I: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/co-operation-and-expert-advice/egtop-reports_en

(6)  Raportul final EGTOP privind hrana pentru animale III – alimentele V: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/co-operation-and-expert-advice/egtop-reports_en

(7)  Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul (JO L 250, 18.9.2008, p. 1).


ANEXA I

Anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 se modifică după cum urmează:

1.

La punctul 1 (Substanțe de bază), după intrarea „18C Pudră din semințe de muștar (*)”, se introduce următoarea intrare:

„19C

14807-96-6

Metasilicat acid de magneziu

mineral silicat

(Talc E 553b)

calitate alimentară, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei (*1)

2.

La punctul 2 (Substanțe active cu risc redus) se adaugă următoarele intrări:

„16 D

CAS nealocat

ABE-IT 56 (componente ale lizatului de Saccharomyces cerevisiae tulpina DDSF623)

nu provin din OMG

produse fără utilizarea unor substraturi de cultură care provin din OMG-uri”

20 D

10058-44-3

Pirofosfat feric

 

28 D

 

Extract apos din semințe germinate de Lupinus albus dulce

 

3.

La punctul 4 (Substanțe active care nu sunt incluse în niciuna dintre categoriile de mai sus), intrarea pentru „40A Deltametrin” se înlocuiește cu următorul text:

„40A

52918-63-5

Deltametrin

numai în capcane cu atractanți specifici împotriva Bactrocera oleae, Ceratitis capitata și Rhagoletis completa


(*1)  Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 83, 22.3.2012, p. 1).”


ANEXA II

În tabelul din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165, se adaugă următoarele intrări:

„Struvit recuperat și săruri de fosfat precipitate recuperate

produsele trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/1009

dejecțiile animaliere utilizate ca material-sursă trebuie să nu provină de la ferme industriale

Nitrat de sodiu

numai pentru producția de alge pe uscat în sisteme închise

Clorură de potasiu

numai de origine naturală”


ANEXA III

Anexa III la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 se modifică după cum urmează:

1.

Partea A se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 1, după intrarea „11.3.1 Fosfat dicalcic”, se introduce următoarea intrare:

„11.3.2

Fosfat monodicalcic”

 

(b)

la punctul 1, după intrarea „11.3.17 Fosfat monoamoniu (dihidrogenortofosfat de amoniu)”, se introduc următoarele intrări:

„11.3.19

Trifosfat pentasodic (STPP)

numai pentru hrana pentru animale de companie

11.3.27

Difosfat dihidrogen disodic (SAPP)

numai pentru hrana pentru animale de companie”

(c)

La punctul 2, intrările pentru „ex 12.1.5 Drojdii” și „ex 12.1.12 Produse pe bază de drojdie” se înlocuiesc cu următorul text:

„12.1.5

Drojdii

în cazul în care nu sunt disponibile din producția ecologică

12.1.12

Produse pe bază de drojdie

în cazul în care nu sunt disponibile din producția ecologică”

2.

Partea B se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 1 litera (c) (Emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare și gelifianți), se adaugă următoarele intrări:

„E 407

Caragenan

numai pentru hrana pentru animale de companie

E 410

Gumă din boabe de roșcove

numai pentru hrana pentru animale de companie

numai dacă se obține printr-un proces de prăjire

din producția ecologică, dacă este disponibilă

E 414

Gumă arabică

numai pentru hrana pentru animale de companie

din producția ecologică, dacă este disponibilă”

E 415

Gumă de xantan

 

(b)

la punctul 1 litera (d) (Lianți și agenți antiaglomeranți), se introduc următoarele intrări, în ordinea codurilor numerice:

„E 563

Argilă sepiolitică

 

1g599

Ilit-montmorilonit-caolinit”

 

(c)

la punctul 1, se adaugă o nouă literă, (f), și următoarea intrare:

„(f)

substanțe pentru reducerea contaminării furajelor cu micotoxine

Numărul de identificare sau grupa funcțională

Denumire

Condiții și limite specifice

1m558

Bentonită”

 

(d)

punctul 3 litera (a) (Vitamine, provitamine și substanțe bine definite din punct de vedere chimic cu efect similar) se modifică după cum urmează:

(i)

după intrarea pentru „ex3a Vitamine și provitamine”, se introduce următoarea intrare:

„3a370

Taurină

numai pentru câini și pisici

nu de origine sintetică, dacă este disponibilă”

(ii)

intrarea pentru „3a920 Betaină anhidră” se înlocuiește cu următorul text:

„3a920

Betaină anhidră

numai pentru animale monogastrice și pești

din producția ecologică; în cazul în care nu este disponibilă, de origine naturală”

(e)

la punctul 4 (Aditivi zootehnici), se adaugă următoarea intrare:

„4d7 și 4d8

Clorură de amoniu

numai pentru pisici”


ANEXA IV

Partea A a anexei V la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 se modifică după cum urmează:

1.

Secțiunea A1 (Aditivi alimentari, inclusiv substanțe suport) se modifică după cum urmează:

(a)

intrarea pentru „E 418 Gumă gellan” se înlocuiește cu următorul text:

„E 418

Gumă gellan

produse de origine vegetală și animală

numai forma bogată în acil

numai din producția ecologică, se aplică de la 1 ianuarie 2026”

(b)

intrarea pentru „E 551 Dioxid de siliciu” se înlocuiește cu următorul text:

„E 551

Dioxid de siliciu

cacao, ierburi aromatice și mirodenii sub formă de pudră uscată

arome

propolis

pentru cacao, destinat numai utilizării în distribuitoarele automate de băuturi”

2.

în secțiunea A2 (Adjuvanți tehnologici și alte produse care pot fi utilizate la prelucrarea ingredientelor de origine agricolă din producția ecologică), intrările pentru extractul de hamei și extractul de colofoniu de pin se înlocuiesc cu următorul text:

„Extract de hamei

produse de origine vegetală

numai în scopuri antimicrobiene

din producția ecologică, dacă este disponibil”

„Extract de colofoniu de pin

produse de origine vegetală

numai în scopuri antimicrobiene

din producția ecologică, dacă este disponibil”


Top