EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0881

Decizia de punere în aplicare (PESC) 2022/881 a Consiliului din 3 iunie 2022 privind punerea în aplicare a Deciziei 2012/642/PESC privind măsuri restrictive având în vedere situația din Belarus și implicarea Belarusului în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

ST/8639/2022/INIT

OJ L 153, 3.6.2022, p. 77–87 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/881/oj

3.6.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 153/77


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (PESC) 2022/881 A CONSILIULUI

din 3 iunie 2022

privind punerea în aplicare a Deciziei 2012/642/PESC privind măsuri restrictive având în vedere situația din Belarus și implicarea Belarusului în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 31 alineatul (2),

având în vedere Decizia 2012/642/PESC a Consiliului din 15 octombrie 2012 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Belarus și implicarea Belarusului în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (1), în special articolul 6 alineatul (1),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 15 octombrie 2012, Consiliul a adoptat Decizia 2012/642/PESC.

(2)

Având în vedere gravitatea situației din Belarus și continua violare a drepturilor omului și represiune a societății civile și a opoziției democratice, 12 persoane fizice și opt entități ar trebui să fie incluse pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor cărora li se aplică măsurile restrictive care figurează în anexa I la Decizia 2012/642/PESC.

(3)

Prin urmare, Decizia 2012/642/PESC ar trebui să fie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa I la Decizia 2012/642/PESC se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 3 iunie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

C. COLONNA


(1)  JO L 285, 17.10.2012, p. 1.


ANEXĂ

Anexa I la Decizia 2012/642/PESC se modifică după cum urmează:

1.

Următoarele persoane fizice se adaugă în tabelul „A. Persoanele fizice menționate la articolul 3 alineatul (1) și la articolul 4 alineatul (1)”:

 

Nume

(Transliterare din ortografia belarusă)

(Transliterare din ortografia rusă)

Nume

(ortografia belarusă)

(ortografia rusă)

Informații de identificare

Motivele înscrierii pe listă

Data includerii pe listă

„184.

Ihar Vasilievich KARPENKA

Igor Vasilievich KARPENKO

Iгар Васiльевiч КАРПЕНКА

Игорь Васильевич КАРПЕНКО

Funcția (funcțiile): președintele Comisiei Centrale a Republicii Belarus privind Alegerile și Organizarea de Referendumuri Republicane

Data nașterii: 28.4.1964

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Ocupând funcția de președinte al Comisiei Centrale a Republicii Belarus privind Alegerile și Organizarea de Referendumuri Republicane începând cu 13 decembrie 2021, Ihar Karpenka este responsabil de organizarea și desfășurarea referendumului constituțional din 27 februarie 2022, care nu respectă standardele internaționale privind statul de drept, democrația și drepturile omului și nu îndeplinește criteriile stabilite de Comisia de la Veneția. În special, procesul de elaborare nu a fost transparent și nu a implicat societatea civilă sau opoziția democratică în exil.

Prin urmare, este responsabil de subminarea gravă a democrației și a statului de drept în Belarus.

3.6.2022

185.

Dzmitry Aliakseevich ALEKSIN

Dmitry Alexeevich OLEKSIN

Дзмiтрый Аляксеевiч АЛЕКСIН

Дмитрий Алексеевич ОЛЕКСИН

Funcția (funcțiile): fiul lui Aliaksey Aleksin, acționar al Belneftgaz, Energo-Oil și Grantlo (fostă Energo-Oil-Invest)

Data nașterii: 25.4.1987

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Dzmitry Aleksin este fiul lui Aliaksei Aleksin, un om de afaceri important din Belarus. În 2021, a devenit coproprietar al unor societăți deținute de tatăl său sau asociate cu acesta, printre care Energo-Oil, Belneftgaz și Grantlo (fostă Energo-Oil-Invest). Societățile respective au beneficiat de tratament preferențial pe baza decretelor prezidențiale semnate de Aleksandr Lukașenko: Inter Tobacco a primit privilegii exclusive pentru a importa produse din tutun în Belarus, în timp ce Belneftgaz a fost desemnată operator național de monitorizare a tranzitului.

Prin urmare, acesta profită de pe urma regimului Lukașenko.

3.6.2022

186.

Vital Aliakseevich ALEKSIN

Vitaliy Alexeevich OLEKSIN

Вiталь Аляксеевiч АЛЯКСIН

Виталий Алексеевич ОЛЕКСИН

Funcția (funcțiile): fiul lui Aliaksey Aleksin, acționar al Belneftgaz, Energo-Oil și Grantlo (fostă Energo-Oil-Invest)

Data nașterii: 29.8.1997

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Vital Aleksin este fiul lui Aliaksei Aleksin, un om de afaceri important din Belarus. În 2021, a devenit coproprietar al unor societăți deținute de tatăl său sau asociate cu acesta, printre care Energo-Oil, Belneftgaz și Grantlo (fostă Energo-Oil-Invest). Societățile respective au beneficiat de tratament preferențial pe baza decretelor prezidențiale semnate de Aleksandr Lukașenko: Inter Tobacco a primit privilegii exclusive pentru a importa produse din tutun în Belarus, în timp ce Belneftgaz a fost desemnată operator național de monitorizare a tranzitului.

Prin urmare, acesta profită de pe urma regimului Lukașenko.

3.6.2022

187.

Bogoljub KARIĆ

Богољуб КАРИЋ

Боголюб КАРИЧ

Funcția (funcțiile): om de afaceri și politician sârb, asociat cu societatea Dana Holdings

Data nașterii: 17.1.1954

Locul nașterii: Peja/Pec, Kosovo

Sex: masculin

Cetățenie: sârbă

Număr pașaport: 012830978 (valabil până la 27.12.2026)

Bogoljub Karić este om de afaceri și politician sârb. Împreună cu membrii familiei sale, a dezvoltat o rețea de societăți imobiliare în Belarus și a cultivat o rețea de contacte cu familia lui Aleksandr Lukașenko. În special, a fost asociat îndeaproape cu societatea Dana Holdings și cu fosta filială a acesteia, Dana Astra, și se pare că a reprezentat entitățile respective în cadrul unor întâlniri cu Lukașenko. Proiectul Minsk World, care a fost elaborat de o societate asociată cu Karić, a fost descris de Lukașenko drept «un exemplu de cooperare al lumii slavone». Datorită relațiilor strânse respective cu Lukașenko și cu anturajul său, societățile asociate cu Karić au beneficiat de tratament preferențial din partea regimului Lukașenko, inclusiv de facilități fiscale și de parcele de teren pentru dezvoltare imobiliară.

Profită, prin urmare, de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

3.6.2022

188.

Andrii SICH

Andrey SYCH

Андрiй СИЧ

Андрей СЫЧ

Funcția (funcțiile): unul dintre animatorii programului «Platform» difuzat de postul de televiziune de stat «Belarus 1»

Membru al organizației «Rusj molodaja»

Data nașterii: 20.9.1990

Locul nașterii: Belarus

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Andrii Sich este coanimator al programului «Platform» difuzat de postul de televiziune de stat «Belarus 1». În această funcție, a sprijinit discursurile regimului care vizează să discrediteze mass-media independentă, să submineze democrația și să justifice represiunea. A sprijinit discursul regimului Lukașenko cu privire la intențiile statelor occidentale de a organiza o lovitură de stat în Belarus și a solicitat pedepse severe pentru persoanele presupuse a fi implicate, sprijinind campania de dezinformare cu privire la relele tratamente aplicate migranților care au sosit în Uniune din Belarus și promovând imaginea mass-mediei independente ca fiind agenți aflați sub influență străină, ale căror activități ar trebui restrânse.

Sprijină, prin urmare, regimul Lukașenko.

3.6.2022

189.

Dzianis Aliaksandravich MIKUSHEU

Denis Alexandrovich MIKUSHEV

Дзянiс Аляксандравiч МIКУШЭЎ

Денис Александрович МИКУШЕВ

Funcția (funcțiile): șeful Departamentului de supraveghere a respectării legii de hotărârile judecătorești pronunțate în cauze penale de pe lângă Parchetul din regiunea/oblastul Gomel; consilier juridic principal.

Data nașterii: 21.3.1980

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Dzianis Mikusheu este șeful Departamentului de supraveghere a respectării legii de hotărârile judecătorești pronunțate în cauze penale de pe lângă Parchetul din regiunea/oblastul Gomel și consilier juridic principal. În această funcție, este responsabil de lansarea urmăririi penale împotriva lui Siarhei Tsikhanouski, a lui Artsiom Sakau, a lui Dzmitry Papou, a lui lhar Losik, a lui Uladzimir Tsyhanovich și a lui Mikalai Statkevich. A contribuit la deținerea arbitrară a lui Siarhei Tsikhanouski, astfel cum o ilustrează raportul Grupului de lucru privind detenția arbitrară al Consiliului pentru Drepturile Omului.

Prin urmare, este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului și de subminarea statului de drept, precum și pentru represiunea împotriva societății civile și a opoziției democratice.

3.6.2022

190.

Mikalai Ivanavich DOLIA

Nikolai Ivanovich DOLYA

Мiĸалай Iванавiч ДОЛЯ

Ниĸолай Иванович ДОЛЯ

Funcția (funcțiile): judecător la Judecătoria regiunii Gomel

Data nașterii: 3.7.1979

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Carte de identitate: 3070379H041PBI

Mikalai Dolia este judecător la Judecătoria regiunii Gomel. În această funcție, este responsabil de condamnarea lui Siarhei Tsikhanouski, a lui Artsiom Sakau, a lui Dzmitry Papou, a lui lhar Losik, a lui Uladzimir Tsyhanovich și a lui Mikalai Statkevich la pedepse cu închisoarea disproporționat de lungi. A contribuit la deținerea arbitrară a lui Siarhei Tsikhanouski, astfel cum o ilustrează raportul Grupului de lucru privind detenția arbitrară al Consiliului pentru Drepturile Omului.

Prin urmare, este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului și de subminarea statului de drept, precum și pentru represiunea împotriva societății civile și a opoziției democratice.

3.6.2022

191.

Andrei Yauhenavich PARSHYN

Andrei Yevgenevich PARSHIN

Андрэй Яўгенавiч ПАРШЫН

Андрей Евгеньевич ПАРШИН

Funcția (funcțiile): șeful Departamentului principal pentru combaterea criminalității organizate și a corupției din Belarus (GUBOPiK)

Data nașterii: 19.2.1974

Adresa: 4A Skryganova St., Apt. 211, Minsk, Belarus

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Andrei Parshyn este șeful Departamentului principal pentru combaterea criminalității organizate și a corupției (GUBOPiK) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, începând din 2021. GUBOPiK este unul dintre principalele organisme responsabile pentru persecuția politică exercitată în Belarus, care include arestări arbitrare și ilegale și rele tratamente, chiar tortură, îndreptate împotriva activiștilor și membrilor societății civile.

GUBOPiK a publicat pe profilul său Telegram videoclipuri cu mărturisiri forțate făcute de activiști belaruși și de simpli cetățeni, divulgându-le publicului larg belarus și folosindu-le drept instrument de presiune politică. GUBOPiK l-a reținut, de asemenea, pe Mark Bernstein, unul dintre principalii redactori de limbă rusă ai enciclopediei Wikipedia, pentru publicarea de informații privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, catalogate drept «știri false» îndreptate împotriva Rusiei.

Prin urmare, Andrei Parshyn este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului și pentru represiunea împotriva societății civile din Belarus.

3.6.2022

192.

Ihar Piatrovich TUR

Igor Petrovich TUR

Iгар Пятровiч ТУР

Игорь Петрович ТУР

Funcția (funcțiile): angajat al postului de televiziune de stat «ONT», redactor și prezentator al mai multor programe («Propaganda», «De completat»);

Data nașterii: 26.3.1989

Locul nașterii: Grodno/Hrodna, Belarus

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Ihar Tur este angajat al postului de televiziune de stat «ONT» și unul dintre principalii propagandiști ai regimului Lukașenko. Este gazda programului «Propaganda», în care incită la violență, îi discreditează pe activiștii opoziției și promovează materiale video cu mărturisiri forțate din partea prizonierilor politici. Este autor al unei serii de relatări false cu privire la protestele opoziției belaruse și de dezinformări cu privire la evenimentele din Uniune și cu privire la atacuri la adresa societății civile. Este totodată vinovat de răspândirea de informații false și de mesaje online care incită la violență. Aleksandr Lukașenko i-a acordat o medalie pentru activitatea sa în mass-media.

Prin urmare, acesta profită de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

3.6.2022

193.

Lyudmila Leanidauna HLADKAYA

Lyudmila Leonidovna GLADKAYA

Людмiла Леанiдаўна ГЛАДКАЯ

Людмила Леонидовна ГЛАДКАЯ

Funcția (funcțiile): corespondentă specială a ziarului «SB Belarus Segodnya», prezentatoare la postul de televiziune de stat «Belarus 1»

Data nașterii: 30.6.1983

Adresa: 8A Vodolazhsky St., apt. 45, Minsk, Belarus

Sex: feminin

Cetățenie: belarusă

Lyudmila Hladkaya este unul dintre cei mai importanți propagandiști ai regimului Lukașenko. Este angajată a ziarului «SB Belarus Segodnya» și colaboratoare a altor mijloace de informare în masă favorabile regimului, inclusiv a postului de televiziune de stat «Belarus 1». Ea recurge frecvent la discursuri de incitare la ură și la un limbaj jignitor atunci când vorbește de opoziția democratică. A realizat, de asemenea, numeroase «interviuri» cu cetățeni belaruși deținuți pe nedrept, adesea studenți, înfățișându-i în situații umilitoare și ridiculizându-i. A promovat actele de represiune ale aparatului de securitate și a participat la campanii de dezinformare și de manipulare a informațiilor. Ea își exprimă public sprijinul pentru Aleksandr Lukașenko și mândria de a fi în serviciul regimului acestuia. Pentru munca sa, Lukașenko a lăudat-o în public și i-a decernat premii.

Prin urmare, ea beneficiază de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

3.6.2022

194.

Ryhor Yur'yevich AZARONAK

Grigoriy Yurevich AZARYONOK

Рыгор Юр'евiч АЗАРОНАК

Григорий Юрьевич АЗАРЁНОК

Funcția (funcțiile): angajat al postului de televiziune de stat «CTV», autor și gazdă a mai multor programe («Mecanismele secrete ale politicii», «Ordinul lui Iuda», «Panopticon»)

Grad: locotenent în rezervă

Data nașterii: 18.10.1995

Locul nașterii: Minsk, Belarus

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Ryhor Azaronak este unul dintre principalii propagandiști ai regimului Lukașenko. Este un comentator politic, autor și gazdă a unor emisiuni de propagandă săptămânale prezentate de postul de televiziune de stat «CTV». În emisiunile sale, a încurajat folosirea violenței împotriva disidenților regimului Lukașenko și a utilizat în mod sistematic un limbaj jignitor în legătură cu activiști, jurnaliști și alți opozanți ai regimului Lukașenko. A primit un premiu și medalia «Pentru curaj» din partea lui Aleksandr Lukașenko.

Prin urmare, acesta profită de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

3.6.2022

195.

Ivan Ivanavich GALAVATYI

Ivan Ivanovich GOLOVATY

Iван Iванавiч ГАЛАВАТЫ

Иван Иванович ГОЛОВАТЫЙ

Funcția (funcțiile): director general al societății pe acțiuni «Belaruskali»

Membru al Comitetului permanent al Consiliului Republicii din cadrul Adunării Naționale a Republicii Belarus pentru afaceri externe și securitate națională

Data nașterii: 15.6.1976

Locul nașterii: așezarea Pogost, districtul Soligorsk, provincia Minsk, Belarus

Sex: masculin

Cetățenie: belarusă

Ivan Galavatyi este directorul general al întreprinderii de stat Belaruskali, care reprezintă o sursă majoră de venituri și valută pentru regimul Lukașenko. Este membru al Consiliului Republicii din cadrul Adunării Naționale și deține, de asemenea, numeroase alte funcții înalte în Belarus. A primit mai multe premii de stat, inclusiv direct de la Aleksandr Lukașenko, în cursul carierei sale. El este asociat îndeaproape cu Lukașenko și cu membri ai familiei acestuia. Prin urmare, acesta profită de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

Angajații Belaruskali care au participat la greve și proteste pașnice în urma alegerilor prezidențiale fraudate din august 2020 din Belarus au fost excluși de la acordarea de prime și concediați. Lukașenko însuși a amenințat că îi va înlocui pe greviști cu mineri din Ucraina. Prin urmare, Ivan Galavatyi este răspunzător de participarea la acțiuni de reprimare a societății civile.

3.6.2022”

2.

Următoarele persoane juridice se adaugă în tabelul „B. Persoanele juridice, entitățile și organismele menționate la articolul 4 alineatul (1)”:

 

Nume

(Transliterare din ortografia belarusă)

(Transliterare din ortografia rusă)

Nume

(ortografia belarusă)

(ortografia rusă)

Informații de identificare

Motivele înscrierii pe listă

Data includerii pe listă

„28.

Open Joint-Stock Company «Belaruskali» (Societatea deschisă pe acțiuni «Belaruskali»)

Адкрытае акцыянернае таварыства «Беларуськалiй»

Открытое акционерное общество «Беларуськалий»

Adresa: 5 Korzha St., Soligorsk, 223710 Minsk Region/Oblast, Belarus

Data înregistrării: 23.12.1996

Număr de înregistrare: 600122610

Societatea deschisă pe acțiuni Belaruskali este o întreprindere de stat și unul dintre cei mai mari producători de potasă din lume, asigurând 20 % din exporturile de potasă la nivel mondial. Ca atare, aceasta reprezintă o sursă majoră de venituri și de valută pentru regimul Lukașenko. Aleksandr Lukașenko a descris întreprinderea drept «patrimoniu național, o sursă de mândrie, unul dintre pilonii exporturilor belaruse». Prin urmare, Belaruskali beneficiază de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

Angajații Belaruskali care au participat la greve și proteste pașnice în urma alegerilor prezidențiale fraudate din august 2020 din Belarus au fost intimidați și concediați de conducerea societății. Lukașenko însuși a amenințat că îi va înlocui pe greviști cu mineri din Ucraina. Prin urmare, Belaruskali este răspunzătoare pentru reprimarea societății civile în Belarus și sprijină regimul Lukașenko.

3.6.2022

29.

Societatea pe acțiuni «Belarusian Potash Company»

ААТ «Беларуская калiйная кампанiя»

ОАО «Белорусская калийная компания»

Adresa: 35 Masherova Ave., 220002 Minsk, Belarus,

Data înregistrării: 13.9.2013

Număr de înregistrare: 192050251

Tel. +375 173093010; +375 173093030

E-mail: info@belpc.by

Societatea pe acțiuni Belarusian Potash Company este divizia pentru export a întreprinderii de stat producătoare de potasă a Belarusului. Belaruskali reprezintă una dintre cele mai importante surse de venituri pentru regimul Lukașenko. Livrările societății Belarusian Potash Company reprezintă 20 % din exporturile de potasă la nivel mondial.

Statul garantează drepturile de monopol ale Belarusian Potash Company în ceea ce privește exportul de îngrășăminte potasice. Datorită tratamentului preferențial din partea autorităților belaruse, societatea obține venituri substanțiale. Prin urmare, Belarusian Potash Company beneficiază de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

3.6.2022

30.

Societatea cu răspundere limitată «Inter Tobacco»

Таварыства з абмежаванай адказнасцю «Iнтэр Табак»

Общество с ограниченной ответственностью «Интер Тобако»

Adresa: 131 Novodvorskiy village, Novodvorskiy village council, Minsk District, 223016 Minsk Region/Oblast, Belarus (Minsk Free Economic Zone)

Data înregistrării: 10.10.2002

Număr de înregistrare: 808000714

Societatea cu răspundere limitată Inter Tobacco își desfășoară activitatea în cadrul industriei producătoare de tutun din Belarus. Deține o cotă semnificativă din profitabila piață internă a țigărilor din Belarus. Societății i s-a acordat privilegiul exclusiv de a importa produse din tutun în Belarus, pe baza unui decret semnat de Alexandr Lukașenko. În plus, Lukașenko a emis un decret prezidențial prin care au fost redefinite limitele capitalei Belarusului, Minsk, în vederea excluderii unor terenuri pentru fabrica Inter Tobacco, probabil din motive legate de evaziunea fiscală. Inter Tobacco aparține lui Alexei Oleksin și unor membri ai familiei sale apropiate (este deținută de societatea Energo-Oil, care aparține lui Oleksin).

Prin urmare, Inter Tobacco beneficiază de pe urma regimului Lukașenko.

3.6.2022

31.

Open Joint-Stock Company «Naftan» (Societatea deschisă pe acțiuni «Naftan»)

Адкрытае акцыянернае таварыства «НАФТАН»

Открытое акционерное общество «НАФТАН»

Adresa: Novopolotsk 1, 211440 Vitebsk Region/Oblast, Belarus

Data înregistrării: 1992

Număr de înregistrare: 300042199

În calitate de întreprindere de stat, OJSC Naftan reprezintă o sursă majoră de venituri și de valută pentru regimul Lukașenko. Prin urmare, Naftan beneficiază de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

Angajații Naftan care au participat la greve și proteste pașnice în urma alegerilor prezidențiale fraudate din august 2020 din Belarus au fost intimidați și concediați de conducerea societății. Prin urmare, Naftan este răspunzătoare pentru reprimarea societății civile în Belarus și sprijină regimul Lukașenko.

3.6.2022

32.

Open Joint-Stock Company «Grodno Tobacco Factory Neman» (Societatea deschisă pe acțiuni «Grodno Tobacco Factory Neman»)

Адкрытае акцыянернае таварыства «Гродзенская тытунёвая фабрыка Нёман»

Oткрытое акционерное общество «Гродненская табачная фабрика Неман»

Adresa: 18, Ordzhonikidze street 230771 Grodno/Hrodna, Belarus

Data înregistrării: 30.12.1996

Număr de înregistrare: 500047627

OJSC Grodno Tobacco Factory Neman este o întreprindere de stat belarusă și una dintre sursele majore de venituri pentru regimul Lukașenko. Societatea deține o cotă de 70-80 % din piața tutunului din Belarus. Prin urmare, Grodno Tobacco Factory Neman beneficiază de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

Mărcile Grodno Tobacco Factory Neman, fabricate în Belarus, se numără printre țigările care sunt cel mai frecvent introduse ilegal în Uniune ca parte a comerțului lucrativ cu tutun de contrabandă. În sistemul de contrabandă sunt utilizate vagoane de tren aparținând întreprinderilor de stat belaruse Belaruskali și Grodno Azot. Prin urmare, Grodno Tobacco Factory Neman contribuie la facilitarea transferului ilegal de bunuri care fac obiectul unor restricții către teritoriul Uniunii.

3.6.2022

33.

Beltamozhservice

Рэспублiканскае унiтарнае прадпрыемства «БЕЛМЫТСЭРВIС»

Республиканское унитарное предприятие «БЕЛТАМОЖСЕРВИС»

Adresa: 17th km, Minsk Dzerzhinsk highway, administrative building, office 75, Shchomyslitsky s/s, 223049 Minsk Region/Oblast, Belarus

Data înregistrării: 9.6.1999

Număr de înregistrare: 101561144

Beltamozhservice este o întreprindere deținută de stat și una din cele mai mari întreprinderi de logistică din Belarus. Ea este strâns asociată cu autoritățile belaruse și este implicată în contrabanda și reexportul de bunuri din Belarus în Rusia. Societatea beneficiază de pe urma legăturilor cu autoritățile din Belarus și asigură venituri semnificative regimului Lukașenko. Prin urmare, Beltamozhservice beneficiază de pe urma regimului Lukașenko, pe care îl sprijină.

3.6.2022

34.

Open Joint Stock Company «Managing Company of Holding „Belkommunmash”» (Societatea deschisă pe acțiuni «Managing Company of Holding „Belkommunmash”»)

Адкрытае акцыянернае таварыства «Кiруючая кампанiя холдынгу „Белкамунмаш”»

Открытое акционерное общество «Управляющая компания холдинга „Белкоммунмаш”»

Adresa: 64B-2 Perekhodnaya St., 220070 Minsk, Belarus

Data înregistrării: 13.8.1991

Număr de înregistrare: 100205408

Belkommunmash este un producător belarus de vehicule de transport public. Alexandr Lukașenko promovează afacerile Belkommunmash, garantând respectarea de către societate a obligațiilor sale contractuale față de partenerii săi și utilizându-și influența pentru a sprijini activitatea sa comercială. Prin urmare, Belkommunmash beneficiază de pe urma regimului Lukașenko.

Belkommunmash a concediat lucrători drept represalii ca urmare a protestului acestora împotriva rezultatelor falsificate ale alegerilor prezidențiale din 2020 și, prin urmare, este răspunzătoare pentru reprimarea societății civile și sprijină regimul Lukașenko.

3.6.2022

35.

Belteleradio Company/Societatea Națională de Stat de Televiziune și Radio a Republicii Belarus

Нацыянальная дзяржаўная тэлерадыёкампанiя Рэспублiкi Беларусь / Белтэлерадыёкампанiя

Национальная государственная телерадиокомпания Республики Беларусь / Белтелерадиокомпания

Adresa: 9 Makayonka St., Minsk, Belarus

Data înregistrării: 14.9.1994

Număr de înregistrare: 100717729

Site web: tvr.by

Belteleradio Company este societatea de stat de televiziune și radiodifuziune și controlează șapte posturi de televiziune și cinci posturi de radio din Belarus. În urma alegerilor prezidențiale fraudate din august 2020, Belteleradio Company i-a concediat pe lucrătorii protestatari de la canalele mass-media pe care le controlează și i-a înlocuit cu angajați ruși. Prin urmare, Belteleradio Company este răspunzătoare pentru reprimarea societății civile.

Posturile de televiziune și de radio controlate de Belteleradio Company difuzează în mod activ propagandă și sprijină astfel regimul Lukașenko.

3.6.2022”


Top