Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2178

Regulamentul delegat (UE) 2021/2178 al Comisiei din 6 iulie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului prin precizarea conținutului și a modului de prezentare a informațiilor care trebuie furnizate de întreprinderile care fac obiectul articolului 19a sau 29a din Directiva 2013/34/UE în ceea ce privește activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului și prin precizarea metodologiei pentru respectarea acestei obligații de furnizare de informații (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2021/4987

JO L 443, 10.12.2021, p. 9–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/2178/oj

10.12.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 443/9


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/2178 AL COMISIEI

din 6 iulie 2021

de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului prin precizarea conținutului și a modului de prezentare a informațiilor care trebuie furnizate de întreprinderile care fac obiectul articolului 19a sau 29a din Directiva 2013/34/UE în ceea ce privește activitățile economice durabile din punctul de vedere al mediului și prin precizarea metodologiei pentru respectarea acestei obligații de furnizare de informații

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 (1), în special articolul 8 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/852 impune întreprinderilor care fac obiectul articolului 19a sau 29a din Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului (2) obligația să furnizeze informații cu privire la modul și măsura în care activitățile lor sunt asociate cu activități economice durabile din punctul de vedere al mediului. Articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852 impune întreprinderilor nefinanciare obligația să furnizeze informații privind proporția pe care o reprezintă activitățile lor legate de active sau procese asociate cu activități economice durabile din punctul de vedere al mediului în cifra lor de afaceri, în cheltuielile lor de capital și în cheltuielile lor de exploatare („indicatori-cheie de performanță ”). Această dispoziție nu precizează însă indicatori-cheie de performanță echivalenți pentru întreprinderile financiare, și anume instituțiile de credit, administratorii de active, firmele de investiții, întreprinderile de asigurare și reasigurare. Prin urmare, este necesar să se completeze articolul 8 din Regulamentul (UE) 2020/852 pentru a se specifica indicatorii-cheie de performanță pentru întreprinderile financiare și pentru a se preciza în detaliu conținutul și modul de prezentare a informațiilor care trebuie furnizate de către toate întreprinderile, precum și metodologia pentru respectarea acestei obligații de furnizare de informații.

(2)

Este necesar să se asigure aplicarea uniformă a cerințelor de furnizare de informații prevăzute la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852 de către întreprinderile nefinanciare care intră sub incidența articolelor 19a sau 29a din Directiva 2013/34/UE. Prin urmare, ar trebui stabilite norme în vederea precizării mai în detaliu a conținutului și a modului de prezentare a informațiilor care trebuie furnizate în temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2020/852, inclusiv a metodologiei care trebuie aplicate pentru respectarea normelor respective. Pentru a le permite investitorilor și publicului să evalueze în mod corespunzător proporția activităților durabile din punctul de vedere al mediului („activități aliniate la taxonomie) ale întreprinderilor nefinanciare, aceste întreprinderi ar trebui să aibă obligația de a furniza informații privind activitățile lor economice care sunt aliniate la taxonomie. În plus, este necesar să se furnizeze informații privind obiectivele de mediu la care contribuie în mod substanțial aceste activități. Prin urmare, întreprinderile nefinanciare ar trebui să includă, de asemenea, o defalcare în indicatorii-cheie de performanță a proporției reprezentate de activitățile lor aliniate la taxonomie pentru fiecare obiectiv de mediu la care activitățile respective contribuie în mod substanțial.

(3)

Cifra de afaceri, cheltuielile de capital și cheltuielile de exploatare nu sunt relevante pentru evaluarea durabilității din perspectiva mediului a activităților financiare, inclusiv a activității de creditare, investiții și asigurare. Prin urmare, cei trei indicatori-cheie de performanță pentru întreprinderile nefinanciare prevăzuți la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852 nu sunt adecvați pentru a demonstra măsura în care activitățile economice ale întreprinderilor financiare sunt aliniate la taxonomie. Astfel, este necesar să se prevadă pentru întreprinderile financiare indicatori-cheie de performanță specifici și metodologii de calcul specifice pentru acești indicatori-cheie de performanță ai întreprinderilor financiare. Pentru a sprijini înțelegerea de către piețe a acestor indicatori-cheie de performanță, orice furnizare de informații privind acești indicatori-cheie de performanță ar trebui să fie însoțită de informații calitative pentru a permite întreprinderilor financiare să explice modul în care stabilesc indicatorii-cheie de performanță.

(4)

Investitorii și publicul ar trebui să fie în măsură să evalueze proporția activităților economice aliniate la taxonomie desfășurate de întreprinderile în care s-a investit. Administratorii de active ar trebui, prin urmare, să furnizeze informații privind proporția investițiilor efectuate în activități economice aliniate la taxonomie în valoarea tuturor investițiilor lor care rezultă atât din activitățile lor colective, cât și din activitățile lor individuale de administrare a portofoliului. Proporția investițiilor aliniate la taxonomie ar trebui să fie calculată drept proporția activităților economice aliniate la taxonomie ale întreprinderilor în care s-a investit, care rezultă din indicatorii-cheie de performanță ai acestora, deoarece acești indicatori-cheie de performanță reflectă performanța de mediu a întreprinderilor în care s-a investit.

(5)

Activitatea principală a instituțiilor de credit este furnizarea de finanțare către economia reală și de investiții în aceasta. Expunerile instituțiilor de credit față de întreprinderile pe care le finanțează sau în care investesc sunt reflectate ca active în bilanțul instituțiilor de credit. Principalul indicator-cheie de performanță pentru instituțiile de credit care fac obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE ar trebui, prin urmare, să fie rata activelor verzi (green asset ratio – GAR), care indică proporția expunerilor legate de activități aliniate la taxonomie în raport cu activele totale ale respectivelor instituții de credit. GAR ar trebui să se raporteze la principalele activități de creditare și de investiții ale instituțiilor de credit, inclusiv la credite, creanțe și titluri de natura datoriei, precum și la deținerile lor de capital, pentru a reflecta măsura în care aceste instituții finanțează activități aliniate la taxonomie.

(6)

Instituțiile de credit prestează, de asemenea, și alte servicii și activități comerciale pe lângă furnizarea de finanțare. Aceste activități generează venituri din onorarii și comisioane. Este necesar să se permită investitorilor și publicului să evalueze proporția activităților economice aliniate la taxonomie desfășurate de beneficiarii serviciilor respective. Instituțiile de credit care fac obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE ar trebui, prin urmare, să furnizeze informații și cu privire la proporția din veniturile lor din onorarii și comisioane care provine din servicii și activități comerciale asociate cu activitățile economice aliniate la taxonomie ale clienților lor.

(7)

Instituțiile de credit pot administra active-suport sau pot furniza garanții financiare, ceea ce dă naștere la expuneri extrabilanțiere. Pentru a le permite investitorilor și publicului să evalueze proporția activităților economice aliniate la taxonomie desfășurate de instituțiile de credit, pentru aceste expuneri extrabilanțiere, instituțiile de credit care fac obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE ar trebui să furnizeze informații privind proporția activităților economice aliniate la taxonomie în activele-suport pe care le administrează sau în obligațiile a căror execuție o garantează.

(8)

Pe lângă furnizarea de informații privind portofoliul lor bancar, instituțiile de credit care fac obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE ar trebui să furnizeze separat și informații privind structura globală a activelor lor totale, inclusiv a portofoliului lor de tranzacționare, precum și privind eventualele tendințe și limite din punctul de vedere al riscurilor climatice și de mediu. Instituțiile de credit cu o activitate de tranzacționare semnificativă ar trebui să facă obiectul obligației de a furniza informații mai detaliate privind portofoliul lor de tranzacționare.

(9)

Este important să se ofere investitorilor și publicului o imagine de ansamblu completă cu privire la investițiile pe care o firmă de investiții care face obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE le-a efectuat în activități aliniate la taxonomie. Prin urmare, indicatorii-cheie de performanță pentru astfel de firme de investiții ar trebui să acopere atât tranzacțiile pe cont propriu, cât și tranzacțiile în numele clienților. Furnizarea de informații privind indicatorul-cheie de performanță pentru tranzacțiile pe cont propriu ar trebui să reflecte proporția din activele totale reprezentată de activele legate de activități aliniate la taxonomie. Indicatorul respectiv ar trebui să se axeze pe investițiile firmelor de investiții, inclusiv pe titlurile de natura datoriei și instrumentele de capital ale întreprinderilor în care s-a investit. Indicatorul-cheie de performanță pentru durabilitatea din punctul de vedere al mediului a serviciilor și activităților firmelor de investiții în numele tuturor clienților lor ar trebui să se bazeze pe veniturile sub formă de onorarii, comisioane și alte beneficii monetare pe care firmele de investiții le generează din serviciile și activitățile lor de investiții desfășurate în beneficiul clienților lor.

(10)

Indicatorii-cheie de performanță pentru întreprinderile de asigurare și reasigurare care fac obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE ar trebui să includă activitățile lor de subscriere și politica lor de investiții care fac parte din modelul lor de afaceri pentru a demonstra măsura în care aceste activități sunt aliniate la taxonomie. Un indicator-cheie de performanță ar trebui să se refere la politica de investiții a acestor întreprinderi de asigurare și reasigurare pentru fondurile colectate din activitățile lor de subscriere și ar trebui să indice proporția activelor investite în activități aliniate la taxonomie în activele lor totale. Un al doilea indicator ar trebui să se refere la activitățile de subscriere în sine și să arate proporția din totalul activităților de subscriere pentru asigurarea generală reprezentată de activitățile de subscriere pentru asigurarea generală legate de adaptarea la schimbările climatice și care sunt efectuate în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2021/2139 al Comisiei (3) („Actul delegat privind clima”).

(11)

La calcularea numărătorului indicatorilor-cheie de performanță, întreprinderile financiare care fac obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE ar trebui să nu țină seama de expunerea față de întreprinderile nefinanciare care nu fac obiectul articolelor 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE sau de investițiile în aceste întreprinderi. Includerea unor astfel de expuneri la numărător poate fi avută în vedere în momentul revizuirii prezentului act delegat, care va fi însoțită de o evaluare a impactului. Întreprinderile nefinanciare respective pot decide în orice moment să furnizeze în mod voluntar informații privind indicatorii lor cheie de performanță, fie pentru a avea acces la finanțare durabilă din punctul de vedere al mediului în cadrul unor sisteme de etichetare ecologică specifice și la produse financiare durabile din punctul de vedere al mediului, fie în contextul strategiei lor globale de afaceri bazate pe durabilitatea din punctul de vedere al mediului.

(12)

Având în vedere faptul că Actul delegat privind clima intră în vigoare și se aplică înainte de sfârșitul anului 2021 și date fiind dificultățile semnificative legate de evaluarea conformității activităților economice în 2022 cu criteriile tehnice de examinare prevăzute în regulamentul delegat respectiv pentru anul de raportare precedent, aplicarea prezentului regulament în 2022 ar trebui să se limiteze la anumite elemente și la raportarea informațiilor calitative, restul dispozițiilor urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2023 pentru întreprinderile nefinanciare și de la 1 ianuarie 2024 pentru întreprinderile financiare. În plus, indicatorii-cheie de performanță ai instituțiilor de credit legați de portofoliul lor de tranzacționare și de comisioanele și onorarii provenite din alte servicii și activități comerciale decât furnizarea de finanțare ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2026.

(13)

Întrucât în prezent nu există o metodologie de calcul adecvată, expunerile față de administrațiile centrale, băncile centrale și emitenții supranaționali nu ar trebui luate în considerare la calcularea numărătorului și a numitorului indicatorilor-cheie de performanță. Întreprinderile financiare pot furniza, în mod voluntar, informații cu privire la expunerile față de obligațiuni și titluri de natura datoriei aliniate la taxonomie care sunt emise de administrațiile centrale, băncile centrale sau emitenții supranaționali. Ar trebui să se efectueze o revizuire până la 30 iunie 2024, care ar trebui să examineze posibilitatea includerii acestor expuneri în cadrul indicatorilor-cheie de performanță.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„obiectiv de mediu” înseamnă unul dintre obiectivele de mediu prevăzute la articolul 9 din Regulamentul (UE) 2020/852;

2.

„activitate economică aliniată la taxonomie” înseamnă o activitate economică care respectă cerințele prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/852;

3.

„activitate economică de tranziție” înseamnă o activitate economică care îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852;

4.

„activitate economică de facilitare” înseamnă o activitate economică care îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 16 din Regulamentul (UE) 2020/852;

5.

„activitate economică eligibilă din punctul de vedere al taxonomiei” înseamnă o activitate economică descrisă în actele delegate adoptate în temeiul articolului 10 alineatul (3), al articolului 11 alineatul (3), al articolului 12 alineatul (2), al articolului 13 alineatul (2), al articolului 14 alineatul (2) și al articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852, indiferent dacă activitatea economică respectivă îndeplinește sau nu toate criteriile tehnice de examinare prevăzute în actele delegate respective;

6.

„activitate economică neeligibilă din punctul de vedere al taxonomiei” înseamnă o activitate economică care nu este descrisă în actele delegate adoptate în temeiul articolului 10 alineatul (3), al articolului 11 alineatul (3), al articolului 12 alineatul (2), al articolului 13 alineatul (2), al articolului 14 alineatul (2) și al articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852;

7.

„administrator de active” înseamnă o întreprindere care face obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE și care este oricare dintre următoarele:

(a)

un AFIA, astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului (4);

(b)

o societate de administrare, astfel cum este definită la articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5);

(c)

o societate de investiții autorizată în conformitate cu articolele 27, 28 și 29 din Directiva 2009/65/CE și care nu a desemnat pentru administrarea sa o societate de administrare autorizată în conformitate cu articolele 6, 7 și 8 din directiva respectivă.

8.

„întreprindere financiară” înseamnă o întreprindere care face obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE și este un administrator de active, o instituție de credit astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (6), o firmă de investiții astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, o întreprindere de asigurare astfel cum este definită la articolul 13 punctul 1 din Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului (7) sau o întreprindere de reasigurare astfel cum este definită la articolul 13 punctul 4 din Directiva 2009/138/CE;

9.

„întreprindere nefinanciară” înseamnă o întreprindere care face obiectul obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolele 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE și care nu este o întreprindere financiară astfel cum este definită la punctul 8;

10.

„activitate de asigurare sau reasigurare aliniată la taxonomie” înseamnă o activitate de asigurare sau de reasigurare care îndeplinește criteriile prevăzute în secțiunile 10.1 și 10.2 din anexa II la Regulamentul delegat (UE) 2021/2139.

Articolul 2

Furnizarea de informații de către întreprinderile nefinanciare

(1)   Întreprinderile nefinanciare furnizează informațiile menționate la articolul 8 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) 2020/852, astfel cum se specifică în anexa I la prezentul regulament.

(2)   Informațiile menționate la alineatul (1) sunt prezentate sub formă de tabel, utilizând modelele prevăzute în anexa II la prezentul regulament.

Articolul 3

Furnizarea de informații de către administratorii de active

(1)   Administratorii de active furnizează informațiile menționate la articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/852, astfel cum se specifică în anexele III și XI la prezentul regulament.

(2)   Informațiile menționate la alineatul (1) sunt prezentate sub formă de tabel, utilizând modelul prevăzut în anexa IV la prezentul regulament.

Articolul 4

Furnizarea de informații de către instituțiile de credit

(1)   Instituțiile de credit furnizează informațiile menționate la articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/852, astfel cum se specifică în anexele V și XI la prezentul regulament.

(2)   Informațiile menționate la alineatul (1) sunt prezentate sub formă de tabel utilizând modelul prevăzut în anexa VI la prezentul regulament.

Articolul 5

Furnizarea de informații de către firmele de investiții

(1)   Firmele de investiții furnizează informațiile menționate la articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/852, astfel cum se specifică în anexele VII și XI la prezentul regulament.

(2)   Informațiile menționate la alineatul (1) sunt prezentate sub formă de tabel utilizând modelul prevăzut în anexa VIII la prezentul regulament.

Articolul 6

Furnizarea de informații de către întreprinderile de asigurare și reasigurare

(1)   Întreprinderile de asigurare și reasigurare furnizează informațiile menționate la articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/852, astfel cum se specifică în anexele IX și XI la prezentul regulament.

(2)   Informațiile menționate la alineatul (1) sunt prezentate sub formă de tabel, utilizând modelele prevăzute în anexa X la prezentul regulament.

Articolul 7

Norme comune privind furnizarea de informații aplicabile tuturor întreprinderilor financiare

(1)   Expunerile față de administrații centrale, bănci centrale și emitenți supranaționali nu sunt luate în considerare la calcularea numărătorului și a numitorului indicatorilor-cheie de performanță ai întreprinderilor financiare.

(2)   Instrumentele financiare derivate nu sunt luate în considerare la numărătorul indicatorilor-cheie de performanță ai întreprinderilor financiare.

(3)   Expunerile față de întreprinderi care nu sunt supuse obligației de a publica informații nefinanciare în temeiul articolului 19a sau 29a din Directiva 2013/34/UE nu sunt luate în considerare la numărătorul indicatorilor-cheie de performanță ai întreprinderilor financiare.

(4)   Fără a aduce atingere alineatului (1), obligațiunile sau titlurile de natura datoriei durabile din punctul de vedere al mediului care finanțează activități identificate specifice și sunt emise de o întreprindere în care s-a investit sunt luate în considerare la numărătorul indicatorilor-cheie de performanță până la valoarea totală a activităților economice aliniate la taxonomie pe care le finanțează veniturile provenite din respectivele obligațiuni și titluri de natura datoriei, pe baza informațiilor furnizate de întreprinderea în care s-a investit.

Expunerile al căror scop nu este de a finanța activități identificate specifice sunt luate în considerare la numărătorul ponderat cu ICP privind cifra de afaceri și ICP privind CapEx ai emitentului, în conformitate cu metodologia prevăzută în anexele III, V, VII și IX.

În cazul în care o întreprindere în care s-a investit a emis obligațiuni sau titluri de natura datoriei durabile din punctul de vedere al mediului cu scopul de a finanța activități identificate specifice, întreprinderile financiare deduc ICP a întreprinderii în care s-a investit în mod corespunzător, pentru a evita dubla contabilizare.

(5)   În cazul în care se modifică criteriile tehnice de examinare prevăzute în actele delegate adoptate în temeiul articolului 10 alineatul (3), al articolului 11 alineatul (3), al articolului 12 alineatul (2), al articolului 13 alineatul (2), al articolului 14 alineatul (2) sau al articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852, în cazul în care nu s-a realizat alinierea activităților sau a activelor economice finanțate cu criteriile tehnice de examinare modificate, împrumuturile cu scop special și instrumentele menționate la alineatul (4) deținute de întreprinderile financiare care finanțează activități sau active economice aliniate la taxonomie se raportează ca atare în temeiul prezentului regulament, timp de cinci ani de la data aplicării actelor delegate care modifică respectivele criterii tehnice de examinare.

(6)   Întreprinderile financiare includ, după caz, la numărătorul și la numitorul indicatorilor-cheie de performanță, o defalcare pentru:

(a)

expunerile față de întreprinderi nefinanciare și investițiile în acestea;

(b)

expunerile față de întreprinderi financiare și investițiile în acestea;

(c)

expunerile față de întreprinderile nefinanciare stabilite în Uniune care nu sunt supuse obligației de a publica o declarație nefinanciară în temeiul articolelor 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE și investițiile în acestea;

(d)

expunerile față de întreprinderile financiare stabilite în Uniune care nu sunt supuse obligației de a publica o declarație nefinanciară în temeiul articolelor 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE menționate la alineatul (2) și investițiile în acestea;

(e)

expunerile față de întreprinderile nefinanciare stabilite într-o țară terță care nu sunt supuse obligației de a publica o declarație nefinanciară în temeiul articolelor 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE și investițiile în acestea;

(f)

expunerile față de întreprinderile nefinanciare stabilite într-o țară terță care nu sunt supuse obligației de a publica o declarație nefinanciară în temeiul articolelor 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE și investițiile în acestea;

(g)

expunerile față de instrumente financiare derivate și investițiile în acestea;

(h)

alte expuneri și investiții.

(7)   Întreprinderile financiare pot utiliza estimări pentru a evalua alinierea la taxonomie a expunerilor lor față de întreprinderile menționate la alineatul (6) literele (e) și (f) în cazul în care respectivele întreprinderi financiare sunt în măsură să demonstreze conformitatea cu toate criteriile de la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/852, cu excepția criteriilor prevăzute la articolul 3 litera (b) din regulamentul respectiv.

Întreprinderile financiare formalizează, documentează și fac publică metodologia pe care se bazează aceste estimări, inclusiv abordarea și metodologia de cercetare, principalele ipoteze și principiile de precauție utilizate.

Întreprinderile financiare trebuie să furnizeze informații privind:

(a)

proporția expunerilor aliniate la taxonomie pe baza estimărilor, separat de informațiile privind indicatorii-cheie de performanță furnizate în temeiul prezentului regulament;

(b)

măsurile luate și perioada de timp necesară pentru a demonstra conformitatea cu criteriile prevăzute la articolul 3 litera (b) din Regulamentul (UE) 2020/852.

Articolul 8

Norme comune privind furnizarea de informații aplicabile tuturor întreprinderilor financiare și nefinanciare

(1)   Întreprinderile financiare și întreprinderile nefinanciare includ toate informațiile suplimentare pe care trebuie să le furnizeze împreună cu indicatorii-cheie de performanță prevăzuți în anexele I, III, V, VII și XI în aceleași părți ale declarației nefinanciare care conține acești indicatori sau fac trimiteri încrucișate la părțile din declarațiile financiare care conțin indicatorii respectivi.

(2)   Informațiile furnizate în conformitate cu prezentul regulament privesc perioada anuală de raportare începând cu anul calendaristic anterior datei furnizării informațiilor.

(3)   Întreprinderile financiare și nefinanciare prezintă în declarația nefinanciară indicatorii-cheie de performanță referitori la perioadă anuală anterioară de raportare.

În sensul prezentului alineat, prima perioadă anuală de raportare se referă la anul 2023.

(4)   În informațiile pe care le furnizează, întreprinderile financiare și nefinanciare utilizează aceeași monedă ca și în declarațiile lor financiare.

Întreprinderile financiare utilizează cele mai recente date disponibile și indicatori-cheie de performanță ai contrapărților lor pentru a-și calcula proprii indicatori-cheie de performanță.

(5)   Indicatorii-cheie de performanță privesc numai obiectivele de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la schimbările climatice pentru de perioadă de până la douăsprezece luni de la data aplicării regulamentelor delegate care conțin criteriile tehnice de examinare pentru celelalte obiective de mediu și care au fost adoptate în temeiul articolului 12 alineatul (2), al articolului 13 alineatul (2), al articolului 14 alineatul (2) și al articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852.

Articolul 9

Revizuirea

(1)   Comisia revizuiește aplicarea prezentului regulament până la 30 iunie 2024. Comisia evaluează în special necesitatea unor modificări suplimentare în vederea includerii:

(a)

expunerilor față de administrațiile centrale și băncile centrale la numărătorul și numitorul indicatorilor-cheie de performanță ai întreprinderilor financiare;

(b)

expunerilor față de întreprinderile care nu sunt supuse obligației de a publica o declarație nefinanciară în temeiul articolului 19a sau 29a din Directiva 2013/34/UE la numărătorul indicatorilor-cheie de performanță ai întreprinderilor financiare.

(2)   Revizuirea expunerilor față de IMM-uri va fi însoțită de o evaluare a impactului care va analiza sarcina administrativă, accesul la finanțare și impactul potențial asupra IMM-urilor al unei posibile extinderi a domeniului de aplicare pentru a include IMM-urile care nu intră sub incidența prezentului regulament delegat sau care furnizează astfel de informații în mod voluntar.

(3)   Expunerile față de întreprinderile care nu publică informații nefinanciare în temeiul articolelor 19a și 29a din Directiva 2013/34/UE și al articolului 8 din Regulamentul (UE) 2020/852, dar care furnizează astfel de informații echivalente în mod voluntar și investițiile în aceste întreprinderi pot fi incluse la numărătorii indicatorilor-cheie de performanță ai întreprinderilor financiare începând cu 1 ianuarie 2025, sub rezerva evaluării pozitive menționate la alineatul (2).

Articolul 10

Intrarea în vigoare și aplicarea

(1)   Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(2)   Începând cu 1 ianuarie 2022 și până la 31 decembrie 2022, întreprinderile nefinanciare furnizează informații doar privind proporția activităților economice eligibile din punctul de vedere al taxonomiei și a activităților economice neeligibile din punctul de vedere al taxonomiei în cifra lor de afaceri totală și în cheltuielile lor de capital și de exploatare totale, precum și informațiile calitative menționate în anexa I secțiunea 1.2. relevante pentru această furnizare de informații.

(3)   De la 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2023, întreprinderile financiare furnizează informații numai cu privire la:

(a)

proporția în activele lor totale a expunerilor față de activități economice neeligibile și eligibile din punctul de vedere al taxonomiei;

(b)

proporția în activele lor totale a expunerilor menționate la articolul 7 alineatele (1) și (2);

(c)

proporția în activele lor totale a expunerilor menționate la articolul 7 alineatul (3);

(d)

informațiile calitative menționate în anexa XI.

De asemenea, instituțiile de credit furnizează informații privind proporția portofoliului lor de tranzacționare și a creditelor lor interbancare la cerere în activele lor totale.

Întreprinderile de asigurare și de reasigurare furnizează, de asemenea, informații privind proporția activităților economice de asigurare generală neeligibile și eligibile din punctul de vedere al taxonomiei.

(4)   Informații privind indicatorii-cheie de performanță ai întreprinderilor nefinanciare, inclusiv orice informații însoțitoare care trebuie furnizate în temeiul anexelor I și II la prezentul regulament, se furnizează începând cu 1 ianuarie 2023.

(5)   Indicatorii-cheie de performanță ai întreprinderilor financiare, inclusiv orice informații însoțitoare care trebuie furnizate în conformitate cu anexele III, V, VII, IX și XI la prezentul regulament, se furnizează începând cu 1 ianuarie 2024.

Secțiunile 1.2.3 și 1.2.4 din anexa V se aplică de la 1 ianuarie 2026.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 6 iulie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Regulamentul (UE) 2019/2088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare (JO L 317, 9.12.2019, p. 1).

(2)  Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2021/2139 al Comisiei din 4 iunie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea criteriilor tehnice de examinare pentru a determina condițiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice sau la adaptarea la acestea și pentru a stabili dacă activitatea economică respectivă nu aduce prejudicii semnificative niciunuia dintre celelalte obiective de mediu (JO L 442, 9.12.2021, p. 1.).

(4)  Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).

(5)  Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și societățile de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

(7)  Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 335, 17.12.2009, p. 1).


ANEXA I

INDICATORII-CHEIE DE PERFORMANȚĂ AI ÎNTREPRINDERILOR NEFINANCIARE

1.   Conținutul indicatorilor-cheie de performanță cu privire la care întreprinderile nefinanciare trebuie să furnizeze informații

1.1.   Specificarea indicatorilor-cheie de performanță (ICP)

1.1.1.   ICP privind cifra de afaceri

Proporția din cifra de afaceri menționată la articolul 8 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2020/852 se calculează ca fiind partea din cifra de afaceri netă obținută din produse sau servicii, inclusiv active necorporale, asociată cu activitățile economice aliniate la taxonomie (numărător), împărțită la cifra de afaceri netă (numitor), astfel cum este definită la articolul 2 punctul 5 din Directiva 2013/34/UE. Cifra de afaceri acoperă veniturile recunoscute în conformitate cu Standardul Internațional de Contabilitate (IAS) 1 punctul 82 litera (a) adoptat prin Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 al Comisiei (1).

Indicatorul-cheie de performanță menționat la primul paragraf exclude de la numărătorul său partea din cifra de afaceri netă obținută din produse și servicii asociate cu activități economice care au fost adaptate la schimbările climatice în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2020/852 și în conformitate cu anexa II la Regulamentul delegat (UE) 2021/2139, cu excepția cazului în care activitățile respective:

(a)

se califică drept activități de facilitare în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2020/852; sau

(b)

sunt ele însele aliniate la taxonomie.

1.1.2.   ICP privind cheltuielile de capital (CapEx) (ICP CapEx)

Proporția din cheltuieli de capital (CapEx) menționată la articolul 8 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2020/852 se calculează ca numărător împărțit la numitor, astfel cum se specifică la punctele 1.1.2.1. și 1.1.2.2. din prezenta anexă.

1.1.2.1.   Numitorul

Numitorul acoperă adaosurile la imobilizările corporale și necorporale în cursul exercițiului financiar avut în vedere înainte de depreciere, amortizare și orice reevaluări, inclusiv cele care rezultă din reevaluări și deprecieri, pentru exercițiul financiar relevant și excluzând variațiile valorii juste. Numitorul acoperă, de asemenea, adaosurile la imobilizările corporale și necorporale rezultate din combinări de întreprinderi.

În cazul întreprinderilor nefinanciare care aplică standardele internaționale de raportare financiară (IFRS), astfel cum au fost adoptate prin Regulamentul (CE) nr. 1126/2008, cheltuielile de capital (CapEx) acoperă costurile care sunt contabilizate pe baza următoarelor standarde:

(a)

IAS 16 Imobilizări corporale, punctul 73 litera (e), subpunctul (i) și subpunctul (iii);

(b)

IAS 38 Imobilizări necorporale, punctul 118 litera (e) subpunctul (i);

(c)

IAS 40 Investiții imobiliare, punctul 76 literele (a) și (b) (pentru modelul valorii juste);

(d)

IAS 40 Investiții imobiliare, punctul 79 litera (d), subpunctele (i) și (ii) (pentru modelul bazat pe cost);

(e)

IAS 41 Agricultura, punctul 50 literele (b) și (e);

(f)

IFRS 16 Contracte de leasing, punctul 53, litera (h).

În cazul întreprinderilor nefinanciare care aplică principiile contabile general acceptate (GAAP) de la nivel național, cheltuielile de capital (CapEx) acoperă costurile contabilizate în conformitate cu GAAP aplicabile, care corespund costurilor incluse în cheltuielile de capital ale întreprinderilor nefinanciare care aplică IFRS.

Contractele de leasing care nu conduc la recunoașterea dreptului de utilizare asupra activului nu trebuie considerate drept cheltuieli de capital (CapEx).

1.1.2.2.   Numărătorul

Numărătorul este egal cu partea din cheltuielile de capital inclusă la numitor care este oricare dintre următoarele:

(a)

legată de active sau procese ce sunt asociate cu activități economice aliniate la taxonomie;

(b)

parte dintr-un plan ce vizează extinderea activităților economice aliniate la taxonomie sau crearea posibilității ca activitățile economice eligibile din punctul de vedere al taxonomiei să devină aliniate la taxonomie („planul CapEx”), cu respectarea condițiilor specificate la prezentul punct 1.1.2.2 al doilea paragraf;

(c)

legată de achiziționarea de produse provenite din activități economice aliniate la taxonomie și de măsuri individuale de facilitare a activităților-țintă menite să reducă emisiilor de carbon sau să conducă la reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră, în special activitățile enumerate la punctele 7.3-7.6 din anexa I la Actul delegat privind clima, precum și alte activități economice enumerate în actele delegate adoptate în temeiul articolului 10 alineatul (3), al articolului 11 alineatul (3), al articolului 12 alineatul (2), al articolului 13 alineatul (2), al articolului 14 alineatul (2) și al articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852 și cu condiția ca aceste măsuri să fie puse în aplicare și să fie operaționale în termen de 18 luni.

Planul CapEx menționat la primul paragraf de la prezentul punct 1.1.2.2 trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

(a)

planul vizează fie extinderea activităților economice aliniate la taxonomie ale întreprinderii, fie modernizarea activităților economice eligibile din punctul de vedere al taxonomiei în vederea alinierii lor la taxonomie într-o perioadă de cinci ani;

(b)

planul este prezentat la nivel agregat de activitate economică și se aprobă de organul de conducere al întreprinderilor nefinanciare, fie direct, fie prin delegare.

În cazul în care criteriile tehnice de examinare relevante sunt modificate înainte de finalizarea planului CapEx, întreprinderile nefinanciare fie actualizează planul în termen de doi ani pentru a se asigura că activitățile economice menționate la litera (a) sunt aliniate la criteriile tehnice de examinare modificate la finalizarea planului, fie retratează numărătorul ICP CapEx. Actualizarea planului înseamnă reînceperea perioadei menționate la litera (a). Perioada menționată la prezentul punct 1.1.2.2 al doilea paragraf litera (a) poate depăși cinci ani numai în cazul în care o perioadă mai îndelungată se justifică în mod obiectiv în lumina caracteristicilor specifice ale activității economice și ale modernizării în cauză, perioada maximă fiind de zece ani. Această justificare trebuie inclusă chiar în planul CapEx și în informațiile contextuale detaliate la punctul 1.2.3 din prezenta anexă.

În cazul în care planul CapEx nu îndeplinește condițiile menționate la prezentul punct 1.1.2.2 al doilea paragraf, ICP furnizat anterior referitor la cheltuielile de capital trebuie retratat.

Numărătorul cuprinde, de asemenea, partea din CapEx destinată adaptării activităților economice la schimbările climatice, în conformitate cu anexa II la Actul delegat privind clima. Numărătorul prevede o defalcare a părții din CapEx alocate activităților care contribuie substanțial la adaptarea la schimbările climatice.

1.1.3.   ICP privind cheltuielile de exploatare (OpEx) (ICP OpEx)

Proporția din OpEx menționată la articolul 8 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2020/852 se calculează ca numărător împărțit la numitor, astfel cum se specifică la punctele 1.1.3.1 și 1.1.3.2 din prezenta anexă.

1.1.3.1.   Numitorul

Numitorul acoperă costurile necapitalizate directe legate de cercetare și dezvoltare, măsurile de renovare a clădirilor, contractele de leasing pe termen scurt, întreținerea și reparațiile, precum și orice alte cheltuieli directe legate de întreținerea curentă a imobilizărilor corporale de către întreprindere sau partea terță către care sunt externalizate activitățile care sunt necesare pentru a se asigura funcționarea continuă și eficace a acestor active.

Întreprinderile nefinanciare care aplică GAAP naționale și nu capitalizează activele aferente dreptului de utilizare includ în OpEx costurile aferente contractelor de leasing în plus față de costurile enumerate la punctul 1.1.3.1 primul paragraf din prezenta anexă.

1.1.3.2.   Numărătorul

Numărătorul este egal cu partea din cheltuielile de exploatare inclusă la numitor, care este oricare dintre următoarele:

(a)

legată de activele sau procesele asociate cu activitățile economice aliniate la taxonomie, inclusiv formarea profesională și alte nevoi de adaptare a resurselor umane, precum și costurile necapitalizate directe pe care le reprezintă activitățile de cercetare și dezvoltare;

(b)

parte din planul CapEx de a extinde activitățile economice aliniate la taxonomie sau de a permite activităților economice eligibile din punctul de vedere al taxonomiei să devină activități economice aliniate la taxonomie într-un interval de timp prestabilit, astfel cum se prevede la prezentul punct 1.1.3.2 al doilea paragraf;

(c)

legată de achiziționarea de produse provenite din activități economice aliniate la taxonomie și de măsuri individuale care să permită activităților-țintă să devină activități cu emisii reduse de carbon sau să conducă la reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și măsurile individuale de renovare a clădirilor identificate în actele delegate adoptate în temeiul articolului 10 alineatul (3), al articolului 11 alineatul (3), al articolului 12 alineatul (2), al articolului 13 alineatul (2), al articolului 14 alineatul (2) sau al articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852 și cu condiția ca aceste măsuri să fie puse în aplicare și să fie operaționale în termen de 18 luni.

Planul CapEx menționat la primul paragraf de la prezentul punct 1.1.3.2 trebuie să îndeplinească condițiile indicate la punctul 1.1.2.2 din prezenta anexă.

Costurile de cercetare și dezvoltare contabilizate deja în indicatorii-cheie de performanță privind CapEx nu sunt considerate ca fiind OpEx.

Numărătorul include, de asemenea, partea din OpEx destinată adaptării activităților economice la schimbările climatice, în conformitate cu anexa II la Actul delegat privind clima. Numărătorul oferă o defalcare a părții din OpEx alocată pentru activități care contribuie substanțial la adaptarea la schimbările climatice.

În cazul în care cheltuielile de exploatare nu sunt semnificative pentru modelul de afaceri al întreprinderilor nefinanciare, întreprinderile respective:

(a)

sunt exceptate de la calculul numărătorului ICP OpEx în conformitate cu punctul 1.1.3.2 și prezintă acest numărător ca fiind egal cu zero;

(b)

furnizează informații privind valoarea totală a numitorului OpEx, calculată în conformitate cu punctul 1.1.3.1;

(c)

explică de ce cheltuielile de exploatare nu sunt semnificative în modelul lor de afaceri.

1.2.   Specificarea informațiilor care trebuie furnizate de întreprinderile nefinanciare împreună cu indicatorii-cheie de performanță ai acestora

Întreprinderile nefinanciare furnizează următoarele informații împreună cu indicatorii-cheie de performanță relevanți.

1.2.1.   Politica de contabilitate

Întreprinderile nefinanciare explică:

(a)

modul în care au fost stabilite și incluse la numărător cifra de afaceri, cheltuielile de capital și cheltuielile de exploatare;

(b)

baza de calculare a cifrei de afaceri, a cheltuielilor de capital și a cheltuielilor de exploatare, inclusiv orice evaluare a alocării veniturilor sau cheltuielilor către diferite activități economice.

În ceea ce privește cifra de afaceri și cheltuielile de capital, societățile nefinanciare includ trimiteri la elementele din rândurile relevante din declarațiile nefinanciare;

În cazul în care aplicarea oricăror calcule s-a modificat față de perioada de raportare anterioară, întreprinderile nefinanciare explică motivul pentru care modificările respective permit furnizarea de informații mai fiabile și relevante și furnizează cifre comparative retratate.

Întreprinderile nefinanciare furnizează informații cu privire la orice modificări semnificative care au avut loc în cursul perioadei de raportare în ceea ce privește punerea în aplicare a planurilor CapEx, astfel cum au fost prezentate în conformitate cu punctul 1.1.2 din prezenta anexă. Întreprinderile nefinanciare furnizează toate informațiile următoare:

(a)

modificările semnificative care au avut loc în planul CapEx și motivele care au stat la baza acestor modificări;

(b)

impactul unor astfel de modificări asupra posibilității ca activitățile economice ale întreprinderii să devină activități aliniate la taxonomie și asupra perioadei de timp în care se preconizează că va avea loc această modificare;

(c)

retratarea ICP CapEx și ICP OpEx pentru fiecare an de raportare precedent care face obiectul planului ori de câte ori modificările aduse planului au avut un impact asupra ICP respectivi.

1.2.2.   Evaluarea conformității cu Regulamentul (UE) 2020/852

1.2.2.1.   Informații privind evaluarea conformității cu Regulamentul (UE) 2020/852:

Întreprinderile nefinanciare:

(a)

descriu natura activităților lor economice eligibile din punctul de vedere al taxonomiei și aliniate la taxonomie, făcând trimitere la actele delegate adoptate în temeiul articolului 10 alineatul (3), al articolului 11 alineatul (3), al articolului 12 alineatul (2), al articolului 13 alineatul (2), al articolului 14 alineatul (2) și al articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852;

(b)

explică modul în care au evaluat conformitatea cu criteriile prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/852 și cu criteriile tehnice de examinare aferente, incluse în actele delegate menționate la litera (a);

(c)

explică modul în care au evitat contabilizarea dublă la numărător în contextul alocării indicatorilor-cheie de performanță privind cifra de afaceri, CapEx și OpEx între diferitele activități economice.

1.2.2.2.   Contribuția la obiective multiple

În cazul în care o activitate economică contribuie la mai multe obiective de mediu, întreprinderile nefinanciare:

(a)

demonstrează conformitatea cu criteriile prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/852, în special cu criteriile tehnice de examinare în ceea ce privește mai multe obiective de mediu;

(b)

furnizează informații privind cifra de afaceri, CapEx și OpEx ale activității respective drept contribuind la mai multe obiective de mediu;

(c)

iau în calcul o singură dată cifra de afaceri generată de activitatea respectivă la numărătorul indicatorilor-cheie de performanță de la punctul 1.1 din prezenta anexă, pentru a evita dubla contabilizare.

1.2.2.3.   Dezagregarea indicatorilor-cheie de performanță

În cazul în care ICP pentru o activitate economică urmează să fie dezagregați, în special în cazul în care instalațiile de producție sunt utilizate într-un mod integrat, întreprinderile nefinanciare se asigură că:

(a)

orice dezagregare se bazează pe criterii adecvate pentru procesul de producție pus în aplicare și reflectă particularitățile tehnice ale procesului respectiv;

(b)

sunt furnizate informații adecvate care însoțesc ICP referitoare la baza unei astfel de dezagregări.

1.2.3.   Informații contextuale

Întreprinderile nefinanciare explică cifrele corespunzătoare fiecărui ICP și motivele oricărei modificări a acestor cifre în cursul perioadei de raportare.

Întreprinderile nefinanciare pot furniza ICP suplimentari pe baza cifrei de afaceri, a CapEx și a OpEx care includ investiții în capitaluri proprii contabilizate în asocieri în participație, în conformitate cu IFRS 11 sau IAS 28, proporțional cu participația lor la capitalurile proprii ale asocierii în participație.

1.2.3.1.   Informații contextuale despre ICP privind cifra de afaceri

Întreprinderile nefinanciare furnizează toate elementele următoare:

(a)

o defalcare cantitativă a numărătorului pentru a ilustra factorii hotărâtori care au determinat modificarea ICP privind cifra de afaceri în cursul perioadei de raportare, cum ar fi veniturile din contractele cu clienții, veniturile din contractele de leasing sau alte surse de venit;

(b)

informații cu privire la sumele aferente activităților aliniate la taxonomie desfășurate pentru consumul intern propriu al întreprinderilor nefinanciare;

(c)

o explicație calitativă a elementelor-cheie ale modificării ICP privind cifra de afaceri în cursul perioadei de raportare.

Întreprinderile nefinanciare care au emis obligațiuni sau titluri de natura datoriei durabile din punctul de vedere al mediului cu scopul de a finanța activități identificate specifice, aliniate la taxonomie, furnizează, de asemenea, ICP privind cifra de afaceri ajustat pentru a evita dubla contabilizare.

1.2.3.2.   Informații contextuale despre ICP CapEx

Întreprinderile nefinanciare furnizează o defalcare cantitativă la nivel agregat de activitate economică a sumelor incluse la numărător și o explicație calitativă a elementelor-cheie ale modificării ICP CapEx în cursul perioadei de raportare. O astfel de defalcare furnizează informații cu privire la toate elementele următoare:

(a)

o agregare a adăugărilor la imobilizările corporale, la imobilizările necorporale generate intern, inclusiv în cadrul unei combinări de întreprinderi sau dobândite, la investițiile imobiliare dobândite sau recunoscute în valoarea contabilă și, după caz, la activele aferente dreptului de utilizare capitalizate;

(b)

o agregare a adăugărilor legate de achiziții efectuate prin combinări de întreprinderi;

(c)

o agregare a cheltuielilor generate în legătură cu activitățile economice aliniate la taxonomie și a cheltuielilor generate ca parte a unui plan CapEx menționat la punctul 1.1.2 din prezenta anexă.

Întreprinderile nefinanciare furnizează informațiile esențiale cu privire la fiecare dintre planurile lor CapEx menționate la punctul 1.1.2 din prezenta anexă, inclusiv toate informațiile următoare:

(a)

obiectivele de mediu urmărite;

(b)

activitățile economice vizate;

(c)

activitățile de cercetare, dezvoltare și inovare vizate, după caz;

(d)

perioada de timp în care se preconizează că fiecare activitate economică aliniată la taxonomie va fi extinsă sau în care se preconizează că fiecare activitate economică va deveni activitate aliniată la taxonomie, inclusiv, în cazul în care perioada de timp în care se preconizează că activitatea economică va deveni aliniată la taxonomie depășește cinci ani, o justificare obiectivă a unei astfel de perioade mai lungi, bazată pe particularitățile specifice ale activității economice și pe modernizarea în cauză;

(e)

totalul cheltuielilor de capital preconizate a fi generate în cursul perioadei de raportare și în cursul perioadei acoperite de planurile CapEx.

Întreprinderile nefinanciare care au emis obligațiuni sau titluri de natura datoriei durabile din punctul de vedere al mediului cu scopul de a finanța activități identificate specifice, aliniate la taxonomie, furnizează, de asemenea, ICP CapEx ajustat pentru cheltuielile de capital aliniate la taxonomie finanțate din aceste obligațiuni sau titluri de natura datoriei.

1.2.3.3.   Informații contextuale despre ICP OpEx

Întreprinderile nefinanciare furnizează toate elementele următoare:

(a)

o defalcare cantitativă a numărătorului (cheltuieli de exploatare stabilite în conformitate cu punctul 1.1.3.2 din prezenta anexă) pentru a ilustra elementele-cheie ale modificării ICP OpEx în cursul perioadei de raportare;

(b)

o explicație calitativă a elementelor-cheie ale modificării ICP OpEx în cursul perioadei de raportare;

(c)

o explicație a celorlalte cheltuieli legate de întreținerea curentă a elementelor imobilizărilor corporale care sunt incluse în calculul OpEx atât la numărător, cât și la numitor.

În cazul în care OpEx fac parte dintr-un plan CapEx, astfel cum se menționează la punctele 1.1.2.2. și 1.1.3.2. din prezenta anexă, întreprinderile nefinanciare furnizează informațiile esențiale cu privire la fiecare dintre planurile lor CapEx în conformitate cu cerințele de la punctul 1.2.3.2 din prezenta anexă.

2.   Metodologia de raportare a indicatorilor-cheie de performanță cu privire la care întreprinderile nefinanciare trebuie să furnizeze informații

Următoarele cerințe se aplică furnizărilor de informații efectuate în temeiul articolului 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/852:

(a)

întreprinderile nefinanciare identifică fiecare activitate economică, inclusiv un subset de activități economice de tranziție și de facilitare;

(b)

întreprinderile nefinanciare furnizează informații privind indicatorii-cheie de performanță pentru fiecare activitate economică și indicatorii-cheie de performanță totali pentru toate activitățile economice la nivelul întreprinderii sau al grupului relevant;

(c)

întreprinderile nefinanciare furnizează ICP prevăzuți la punctele 1.1.1, 1.1.2 și 1.1.3 din prezenta anexă pentru fiecare obiectiv de mediu și ICP totali pentru toate obiectivele de mediu la nivelul întreprinderii sau al grupului pentru toate obiectivele de mediu, evitând dubla contabilizare;

(d)

întreprinderile nefinanciare identifică proporția din activitățile economice aliniate la taxonomie și proporția din activitățile economice eligibile din punctul de vedere al taxonomiei care nu îndeplinesc criteriile tehnice de examinare. În cadrul unei activități economice eligibile din punctul de vedere al taxonomiei, întreprinderile nefinanciare identifică proporția din activitatea respectivă care este aliniată la taxonomie;

(e)

întreprinderile nefinanciare identifică activitățile economice neeligibile din punctul de vedere al taxonomiei și furnizează informații privind proporția la numitorul indicatorului-cheie de performanță privind cifra de afaceri a activităților economice respective la nivelul întreprinderii sau al grupului;

(f)

indicatorii-cheie de performanță sunt furnizați la nivelul fiecărei întreprinderi în cazul în care întreprinderea întocmește numai declarații nefinanciare individuale sau la nivelul grupului în cazul în care întreprinderea întocmește declarații nefinanciare consolidate.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1126/2008 al Comisiei din 3 noiembrie 2008 de adoptare a anumitor standarde internaționale de contabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 320, 29.11.2008, p. 1 ).


ANEXA II

MODELE PENTRU INDICATORII-CHEIE DE PERFORMANȚĂ AI ÎNTREPRINDERILOR NEFINANCIARE

Model: Proporția din cifra de afaceri generată de produse sau servicii asociate cu activitățile economice aliniate la taxonomie – informații furnizate pentru anul N

Image 1

Image 2