EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2151

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/2151 al Consiliului din 6 decembrie 2021 privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1998 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului

ST/13632/2021/INIT

OJ L 436, 7.12.2021, p. 1–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2151/oj

7.12.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 436/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/2151 AL CONSILIULUI

din 6 decembrie 2021

privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1998 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2020/1998 al Consiliului din 7 decembrie 2020 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului (1), în special articolul 14 alineatul (4),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 7 decembrie 2020, Consiliul a adoptat Regulamentul (UE) 2020/1998.

(2)

În temeiul articolului 14 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2020/1998, Consiliul a reexaminat lista persoanelor fizice sau juridice, a entităților și a organismelor cărora li se aplică măsurile restrictive prevăzută în anexa I la regulamentul menționat. Pe baza reexaminării respective, rubrica referitoare la o persoană decedată ar trebui să fie eliminată din anexa respectivă, iar rubricile referitoare la șapte persoane ar trebui să fie actualizate.

(3)

Prin urmare, Regulamentul (UE) 2020/1998 ar trebui să fie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa I la Regulamentul (UE) 2020/1998 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 6 decembrie 2021.

Pentru Consiliu

Președintele

J. CIGLER KRALJ


(1)  JO L 410 I, 7.12.2020, p. 1.


ANEXĂ

În anexa I la Regulamentul (UE) 2020/1998, lista persoanelor fizice prevăzută la secțiunea A („Persoane fizice”) se modifică după cum urmează:

1.

Rubrica 11 [referitoare la Mohammed Khalifa AL-KANI (alias: Mohamed Khalifa Abderrahim Shaqaqi AL-KANI, Mohammed AL-KANI, Muhammad Omar AL-KANI)] se elimină.

2.

Rubricile referitoare la următoarele șapte persoane fizice se înlocuiesc cu următoarele:

 

Nume (transcriere cu caractere latine)

Nume

Informații de identificare

Motivele înscrierii pe listă

Data includerii pe listă

„4.

Viktor Vasilievich (Vasilyevich) ZOLOTOV

Виктор Васильевич ЗОЛОТОВ

Funcție (funcții): directorul Serviciului Federal al Trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse (Rosgvardia)

Data nașterii: 27.1.1954

Locul nașterii: Sasovo, RSFS Rusă (în prezent, Federația Rusă)

Cetățenia: rusă

Sexul: masculin

Viktor Zolotov este directorul Serviciului Federal al Trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse (Rosgvardia) de la 5 aprilie 2016 și, prin urmare, este comandantul-șef al Trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse, precum și comandantul OMON, unitatea mobilă specială integrată în Rosgvardia. În această funcție, el supraveghează toate activitățile trupelor Rosgvardia și ale OMON. În calitatea sa de director al Rosgvardia, este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia, inclusiv de arestări și detenții arbitrare, precum și de încălcări larg răspândite și sistematice ale libertății de întrunire pașnică și de asociere, în special prin reprimarea violentă a protestelor și a demonstrațiilor.

2.3.2021

 

 

 

 

Rosgvardia a fost utilizată pentru reprimarea protestelor pro-Navalnîi din 23 ianuarie și 21 aprilie 2021 și s-a raportat utilizarea brutalității și a violenței împotriva protestatarilor de către mulți ofițeri ai OMON și ai Gărzii Naționale. Zeci de jurnaliști au fost țintele agresiunilor forțelor de securitate, inclusiv o corespondentă a Meduza, Kristina Safronova, care a fost lovită de un ofițer al OMON, și Yelizaveta Kirpanova, jurnalistă a Novaya Gazeta, care a fost lovită la cap cu un baston, ceea ce i-a provocat sângerare. În timpul protestelor din 23 ianuarie 2021, forțele de securitate au deținut în mod arbitrar peste 300 de minori.

 

5.

ZHU Hailun

朱海仑 (ortografia chineză)

Funcție (funcții): membru al celui de al 13-lea Congres Național al Poporului din Republica Populară Chineză (pentru sesiunea din perioada 2018-2023), reprezentând Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang (XUAR); membru al Comitetului de supraveghere și afaceri juridice al Congresului Național al Poporului (începând din 19 martie 2018)

Fost secretar al Comitetului pentru afaceri politice și juridice al Regiunii Autonome Uigure Xinjiang (XUAR) și fost secretar adjunct al Comitetului de partid al XUAR (2016-2019). Fost conducător adjunct al Comitetului permanent al celui de al 13-lea Congres Popular al XUAR, un organism legislativ regional (din 2019 până în 5 februarie 2021, dar fiind activ cel puțin până în martie 2021). Membru al celui de al 13-lea Congres Național al Poporului al Republicii Populare Chineze (pentru sesiunea din perioada 2018-2023), reprezentând XUAR. Membru al Comitetului de supraveghere și afaceri juridice al Congresului Național al Poporului începând din 19 martie 2018.

22.3.2021

 

 

 

Data nașterii: ianuarie 1958

Locul nașterii: Lianshui, Jiangsu (China)

Cetățenia: chineză

Sexul: masculin

În calitate de secretar al Comitetului pentru afaceri politice și juridice al XUAR (2016-2019), Zhu Hailun a fost responsabil pentru menținerea securității interne și pentru asigurarea respectării legii în XUAR. În acest context, a ocupat o poziție politică importantă, fiind însărcinat cu coordonarea și implementarea unui program amplu de supraveghere, detenție și îndoctrinare îndreptat împotriva uigurilor și a persoanelor aparținând altor minorități etnice musulmane. Zhu Hailun a fost descris drept «arhitectul» programului respectiv. El este, prin urmare, responsabil pentru încălcări grave ale drepturilor omului în China, în special pentru detenția arbitrară și la scară largă a uigurilor și a persoanelor aparținând altor minorități etnice musulmane.

În calitate de fost conducător adjunct al Comitetului permanent al celui de al 13-lea Congres Popular al XUAR (din 2019 până la 5 februarie 2021), Zhu Hailun a continuat să exercite o influență covârșitoare în XUAR, unde programul amplu de supraveghere, detenție și îndoctrinare îndreptat împotriva uigurilor și a persoanelor aparținând altor minorități etnice musulmane continuă.

 

9.

JONG Kyong-thaek (alias CHO’NG Kyo’ng-t’aek)

정경택 (ortografia coreeană)

Funcție (funcții): ministrul securității statului din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC)

Data nașterii: între 1.1.1961 și 31.12.1963

Cetățenia: Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC)

Sexul: masculin

Jong Kyong-thaek este ministrul securității statului din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) începând din 2017. Ministerul Securității Statului din RPDC este una dintre principalele instituții însărcinate cu punerea în aplicare a politicilor de securitate represive în RPDC, vizând mai ales identificarea și eliminarea disidenței politice, fluxul de informații «subversive» din străinătate și orice alt tip de comportament considerat o amenințate politică serioasă la adresa sistemului politic și a conducerii acestuia.

În calitate de șef al Ministerului Securității Statului, Jong Kyong-thaek este responsabil pentru încălcări grave ale drepturilor omului în RPDC, în special tortură și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, execuții extrajudiciare, sumare sau arbitrare și asasinate, dispariții forțate de persoane, precum și pentru arestări sau detenții arbitrare, precum și recurgerea la scară largă la munca forțată și violență sexuală împotriva femeilor.

22.3.2021

10.

RI Yong Gil (alias RI Yong Gi, RI Yo’ng-kil, YI Yo’ng-kil)

리영길 (ortografia coreeană)

Funcție (funcții): ministrul apărării naționale din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC)

Data nașterii: 1955

Cetățenia: Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC)

Sexul: masculin

Ri Yong Gil este ministrul apărării naționale din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). A fost ministrul securității sociale din ianuarie 2021 până în iunie sau iulie 2021. A fost șeful Statului Major al Armatei Populare Coreene în perioada 2018-ianuarie 2021.

În calitatea sa de ministru al apărării naționale, Ri Yong Gil este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în RPDC, inclusiv de către membri ai Comandamentului militar de securitate și ai altor unități ale Armatei Populare Coreene.

Ministerul Securității Sociale din RPDC (cunoscut anterior drept Ministerul Securității Populare sau Ministerul Securității Publice) și Comandamentul militar de securitate sunt principalele instituții responsabile de punerea în aplicare a politicilor de securitate represive ale RPDC, inclusiv de interogarea și pedepsirea persoanelor care fug «în mod ilegal» din RPDC. În special, Ministerul Securității Sociale are în sarcină gestionarea, prin intermediul Biroului corecțional, a lagărelor de detenție și a lagărelor de muncă pe termen scurt în care prizonierii/deținuții sunt supuși înfometării deliberate sau altor tratamente inumane.

22.3.2021

 

 

 

 

În calitatea sa de fost ministru al securității sociale, Ri Yong Gil este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în RPDC, în special tortură și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, execuții extrajudiciare, sumare sau arbitrare și asasinate, dispariții forțate de persoane, precum și de arestări sau detenții arbitrare, precum și recurgerea la scară largă la munca forțată și violență sexuală împotriva femeilor.

În calitate de fost șef al Statului Major al Armatei Populare Coreene, Ri Yong Gil este responsabil și de încălcările la scară largă ale drepturilor omului săvârșite de Armata Populară Coreeană.

 

12.

Abderrahim AL-KANI (alias: Abdul-Rahim AL-KANI, Abd-al-Rahim AL-KANI)

الرحيم الكاني عبد (ortografia arabă)

Funcție (funcții): membru al miliției Kaniyat

Data nașterii: 7.9.1997

Cetățenia: libiană

Numărul pașaportului: PH3854LY

Numărul cărții de identitate: 119970331820

Sexul: masculin

Abderrahim Al-Kani este un membru important al miliției Kaniyat și fratele șefului miliției Kaniyat, Mohammed Khalifa Al-Khani (decedat în iulie 2021). Miliția Kaniyat a exercitat controlul asupra orașului libian Tarhuna între 2015 și iunie 2020.

Abderrahim Al-Kani este responsabilul pentru securitatea internă al miliției Kaniyat. În această calitate, este responsabil de abuzuri grave împotriva drepturilor omului în Libia, în special de execuții extrajudiciare și de dispariții forțate de persoane între 2015 și iunie 2020 la Tarhuna.

Abderrahim Al-Kani și miliția Kaniyat au fugit din Tarhuna către estul Libiei la începutul lunii iunie 2020. Ulterior, la Tarhuna au fost descoperite mai multe gropi comune atribuite miliției Kaniyat.

22.3.2021

13.

Aiub Vakhaevich KATAEV (alias Ayubkhan Vakhaevich KATAEV)

Аюб Вахаевич КАТАЕВ (alias Аюбхан Вахаевич КАТАЕВ) (ortografia rusă)

Funcție (funcții): fost șef de departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, în orașul Argun din Republica Cecenă

Data nașterii: 1.12.1980 sau 1.12.1984

Cetățenia: rusă

Sexul: masculin

Șef de departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, în orașul Argun din Republica Cecenă, până în 2018.

În calitatea sa de șef de departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse la Argun, Aiub Kataev a supervizat activitățile agențiilor locale ale securității statului și poliției. În această funcție, acesta a supervizat personal persecuțiile masive și sistematice din Cecenia, care au început în 2017. Actele de represiune vizează persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersexuale (LGBTI), persoanele care se presupune că aparțin unor grupuri LGBTI și alte persoane suspectate a fi opozanți ai conducătorului Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov. Aiub Kataev și forțele aflate anterior sub comanda sa poartă răspunderea pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia, în special pentru acte de tortură și alte tratamente crude, inumane sau degradante, precum și pentru arestări sau detenții arbitrare și execuții extrajudiciare sau arbitrare și asasinate.

Potrivit afirmațiilor a numeroși martori, Aiub Kataev a supervizat și a participat personal la acte de tortură împotriva deținuților.

22.3.2021

14.

Abuzaid (Abuzayed) Dzhandarovich VISMURADOV

Абузайд Джандарович ВИСМУРАДОВ (ortografia rusă)

Funcție (funcții): fost comandant al echipei «Terek» a Grupului special de intervenție (SOBR), viceprim-ministru al Republicii Cecene, gardă de corp neoficială a conducătorului Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov

Data nașterii: 24.12.1975

Fost comandant al echipei «Terek» a Grupului special de intervenție (SOBR). Începând din 23 martie 2020, viceprim-ministru al Republicii Cecene. Gardă de corp neoficială a conducătorului Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov.

Abuzaid Vismuradov a fost comandantul echipei «Terek» din cadrul SOBR din martie 2012 până în martie 2020. În această funcție, acesta a supervizat personal persecuțiile masive și sistematice din Cecenia, care au început în 2017. Actele de represiune vizează persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersexuale (LGBTI), persoanele care se presupune că aparțin unor grupuri LGBTI și alte persoane suspectate a fi opozanți ai conducătorului Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov.

22.3.2021”

 

 

 

Locul nașterii: Akhmat-Yurt/Khosi-Yurt, fosta Republică Autonomă Sovietică Socialistă (RASS) Ceceno-Ingușă, actualmente Republica Cecenă (Federația Rusă)

Cetățenia: rusă

Sexul: masculin

Abuzaid Vismuradov și echipa «Terek» aflată anterior sub comanda sa poartă răspunderea pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia, în special pentru acte de tortură și alte tratamente crude, inumane sau degradante, pentru arestări și detenții arbitrare, precum și pentru execuții extrajudiciare și arbitrare și asasinate.

Potrivit afirmațiilor a numeroși martori, Abuzaid Vismuradov a supervizat și a participat personal la acte de tortură împotriva deținuților. Acesta este un colaborator apropiat al lui Ramzan Kadyrov, conducătorul Republicii Cecene, care duce de mulți ani o campanie de represiune împotriva oponenților săi politici.

 


Top