EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D1956

Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1956 a Comisiei din 10 noiembrie 2021 privind instituirea și organizarea Rețelei europene de cunoștințe în materie de protecție civilă [notificată cu numărul C(2021) 7939] (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2021/7939

OJ L 399, 11.11.2021, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2021/1956/oj

11.11.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 399/1


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1956 A COMISIEI

din 10 noiembrie 2021

privind instituirea și organizarea Rețelei europene de cunoștințe în materie de protecție civilă

[notificată cu numărul C(2021) 7939]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii (1), în special articolul 32 alineatul (1) litera (h),

întrucât:

(1)

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii („mecanismul Uniunii”), instituit prin Decizia nr. 1313/2013/UE, își propune să consolideze cooperarea dintre Uniune și statele membre și facilitează coordonarea în domeniul protecției civile pentru a îmbunătăți răspunsul Uniunii la dezastrele naturale și la cele provocate de om.

(2)

În conformitate cu articolul 13 din Decizia nr. 1313/2013/UE, trebuie instituită o Rețea europeană de cunoștințe în materie de protecție civilă („rețeaua de cunoștințe”) cu scopul de a agrega, a prelucra și a disemina cunoștințe și informații relevante pentru mecanismul Uniunii, incluzând actorii relevanți din domeniul protecției civile și al managementului dezastrelor, centrele de excelență, universitățile și cercetătorii și urmând o abordare care ia în considerare mai multe tipuri de pericole.

(3)

În conformitate cu articolul 13 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE, prin intermediul rețelei de cunoștințe, Comisia sprijină coerența proceselor de planificare și de luare a deciziilor prin facilitarea schimbului continuu de cunoștințe și informații implicând toate domeniile de activitate din cadrul mecanismului Uniunii. Atunci când facilitează schimbul continuu de cunoștințe și informații, Comisia, prin intermediul rețelei de cunoștințe, ar trebui să elaboreze planuri strategice, care vor stabili orientarea strategică a rețelei de cunoștințe pentru anii următori.

(4)

Pentru a crea sinergii cu alte grupuri și rețele relevante, rețeaua de cunoștințe ar trebui să colaboreze îndeaproape cu comitetul menționat la articolul 33 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE, precum și cu grupurile de experți ale Comisiei în domeniul protecției civile și al managementului dezastrelor înregistrate în registrul grupurilor de experți ale Comisiei și cu alte entități similare. Rețeaua de cunoștințe și Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență („ERCC”) trebuie să coopereze îndeaproape pentru a asigura complementaritatea și sprijinul reciproc în activitățile lor respective.

(5)

Rețeaua de cunoștințe nu ar trebui să se suprapună cu alte inițiative ale Comisiei relevante pentru sfera de acțiune a rețelei, ci ar trebui să valorifice rezultatele acestora.

(6)

În vederea instituirii formale a rețelei de cunoștințe, este necesar să se adopte norme care să stabilească structura organizatorică și funcționarea rețelei de cunoștințe.

(7)

Structura organizatorică a rețelei de cunoștințe ar trebui să fie alcătuită din organe consultative și un secretariat. Organele consultative ale rețelei de cunoștințe sunt consiliul de administrație și grupurile de lucru pentru fiecare pilon al rețelei de cunoștințe.

(8)

Consiliul de administrație ar trebui să acționeze în primul rând ca forum strategic, oferind Comisiei orientări strategice, și să aibă funcții consultative de supraveghere a rețelei de cunoștințe.

(9)

În vederea asigurării unei organizări eficace și eficiente a activității rețelei de cunoștințe, este necesar să se instituie un secretariat al rețelei de cunoștințe. Secretariatul ar trebui să fie asigurat de Comisie și ar trebui, în special, să gestioneze, să administreze și să coordoneze rețeaua de cunoștințe. Funcția principală a secretariatului este de a asigura coerența, sinergiile și buna circulație a informațiilor în cadrul rețelei de cunoștințe, precum și de a coordona activitățile rețelei de cunoștințe în conformitate cu planificarea strategică.

(10)

Rețeaua de cunoștințe și activitățile sale ar trebui structurate în jurul a doi piloni principali, care ar trebui să ofere un cadru pentru activitățile esențiale ale rețelei de cunoștințe și să stimuleze schimburile în rețea în cadrul domeniului lor de aplicare: pilonul de dezvoltare a capacităților și pilonul științific. Pilonul de dezvoltare a capacităților ar trebui să urmărească reunirea, promovarea și consolidarea inițiativelor de dezvoltare a capacităților relevante pentru părțile interesate din domeniul protecției civile și al managementului dezastrelor, cu un accent special pe mecanismul Uniunii. Scopul pilonului științific ar trebui să fie acela de a reuni reprezentanții mediului academic, practicienii și factorii de decizie în vederea cooperării multidisciplinare, transsectoriale și transfrontaliere pentru a aplica într-un mod mai eficient cunoștințele științifice în gestionarea riscului de dezastre și, în special, în activitățile de prevenire și de pregătire pentru dezastre.

(11)

Pilonul de dezvoltare a capacităților ar trebui să se concentreze asupra unor programe și proiecte bine cunoscute existente, cum ar fi programul de formare și exerciții din cadrul mecanismului Uniunii, schimbul de experți în materie de protecție civilă, parteneriatele rețelei de cunoștințe și programul de prevenire și pregătire din cadrul mecanismului Uniunii. Aceste programe ar trebui consolidate printr-un proces treptat și continuu și ar trebui completate de alte activități de dezvoltare a capacităților. Pilonul științific ar trebui să se bazeze pe structurile și rețelele științifice existente care sprijină mecanismul Uniunii, în special pe Centrul de cunoștințe privind gestionarea riscului de dezastre, gestionat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, precum și pe programele relevante Orizont Europa care finanțează acțiuni de cercetare și inovare și inițiative conexe de creare de rețele în domeniul gestionării riscului de dezastre, precum și să integreze aceste structuri și rețele.

(12)

Normele privind divulgarea informațiilor de către membrii rețelei de cunoștințe ar trebui să respecte obligațiile privind secretul profesional.

(13)

Pentru a fi transparentă în ceea ce privește activitățile desfășurate de organele rețelei de cunoștințe, Comisia ar trebui să publice documentele relevante ale reuniunilor pe platforma online menționată la articolul 13 alineatul (1) litera (d) din Decizia nr. 1313/2013/UE.

(14)

Datele cu caracter personal ar trebui prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

(15)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului menționat la articolul 33 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect

Prezenta decizie stabilește structura organizatorică și funcționarea rețelei de cunoștințe, instituie un consiliu de administrație, un secretariat și grupuri de lucru ale pilonilor, prevăzând componența și atribuțiile acestora și stabilind normele de funcționare a acestora.

Articolul 2

Rețeaua europeană de cunoștințe în materie de protecție civilă

Se instituie Rețeaua europeană de cunoștințe în materie de protecție civilă.

Aceasta vizează realizarea obiectivelor și îndeplinirea sarcinilor prevăzute la articolul 13 din Decizia nr. 1313/2013/UE.

Articolul 3

Componența rețelei de cunoștințe

Structura organizatorică a rețelei de cunoștințe este alcătuită din următoarele organe consultative:

(a)

consiliul de administrație;

(b)

grupurile de lucru ale pilonilor.

Articolul 4

Consiliul de administrație

Consiliul de administrație consiliază Comisia cu privire la gestionarea rețelei de cunoștințe, asigurându-se că scopul general al rețelei de cunoștințe este îndeplinit, împreună cu obiectivele sale principale, în conformitate cu articolul 13 din Decizia nr. 1313/2013/UE.

Articolul 5

Componența consiliului de administrație

(1)   Consiliul de administrație este alcătuit dintr-un reprezentant al Comisiei și un reprezentant al fiecărui stat membru. Comisia și statele membre numesc un reprezentant și un reprezentant adjunct în consiliul de administrație. Se promovează participarea echilibrată din punctul de vedere al genului.

(2)   Membrii consiliului de administrație care reprezintă statele membre sunt considerați „membri de tip D” în sensul articolului 7 alineatul (2) litera (d) din Decizia C(2016) 3301 final a Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a normelor orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei.

Articolul 6

Atribuțiile consiliului de administrație

(1)   Consiliului de administrație îi revin, în special, următoarele atribuții:

1.

consilierea cu privire la orientarea strategică a rețelei de cunoștințe instituite de Comisie;

2.

revizuirea, monitorizarea și asigurarea conformității cu regulamentul de procedură, cu politicile de aderare și de guvernanță ale rețelei de cunoștințe;

3.

aprobarea raportului anual al rețelei de cunoștințe;

4.

raportarea activităților sale comitetului menționat la articolul 33 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE.

(2)   Comisia se asigură că activitatea consiliului de administrație se desfășoară în strânsă coordonare cu comitetul menționat la articolul 33 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE, precum și cu grupurile de experți ale Comisiei în domeniul protecției civile și al managementului dezastrelor înregistrate în registrul grupurilor de experți ale Comisiei și cu alte entități similare.

Articolul 7

Funcționarea consiliului de administrație

(1)   Consiliul de administrație este prezidat de un reprezentant al Comisiei și coprezidat de un reprezentant al statului membru care deține președinția prin rotație anterioară a Consiliului Uniunii Europene la data reuniunii. Reprezentantul Comisiei convoacă o reuniune în consultare cu copreședintele cel puțin o dată pe an. Reuniunile consiliului de administrație se desfășoară în persoană sau la distanță.

(2)   Președintele și copreședintele, asistați de secretariat, întocmesc ordinea de zi și o distribuie membrilor consiliului de administrație. Membrii consiliului de administrație pot propune, din proprie inițiativă, includerea unor puncte pe ordinea de zi cel târziu la începutul reuniunii. Ordinea de zi este adoptată de consiliul de administrație la începutul fiecărei reuniuni.

(3)   Consiliul de administrație își stabilește regulamentul de procedură pe baza regulamentului standard de procedură pentru grupurile de experți adoptat de Comisie (3).

(4)   Consiliul de administrație adoptă recomandări și rapoarte fără caracter obligatoriu prin consens. În cazul în care nu se ajunge la un consens, se supun la vot recomandările sau rapoartele fără caracter obligatoriu, fiind necesară majoritatea simplă a membrilor prezenți.

Recomandările și rapoartele fără caracter obligatoriu adoptate de consiliul de administrație au caracter pregătitor pentru a sprijini activitatea comitetului menționat la articolul 33 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE.

Articolul 8

Rambursarea cheltuielilor suportate de membrii consiliului de administrație

(1)   Membrii consiliului de administrație nu sunt remunerați pentru serviciile prestate.

(2)   Cheltuielile de deplasare și de cazare suportate de membrii consiliului de administrație pentru participarea lor la reuniunile acestuia sunt rambursate de Comisie în conformitate cu dispozițiile (4) în vigoare în cadrul Comisiei.

(3)   Cheltuielile menționate la alineatul (2) sunt rambursate în limitele creditelor disponibile, alocate în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

Articolul 9

Pilonii rețelei de cunoștințe

(1)   Pilonii rețelei de cunoștințe sunt forurile în cadrul cărora sunt inițiate, planificate, concepute și puse în aplicare activități cu scopul general de a contribui la obiectivele rețelei de cunoștințe în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE.

(2)   Pilonul de dezvoltare a capacităților urmărește reunirea, promovarea și consolidarea inițiativelor de dezvoltare a capacităților relevante pentru părțile interesate din domeniul protecției civile și al managementului dezastrelor, cu un accent special pe mecanismul Uniunii.

(3)   Pilonul științific urmărește reunirea mediului academic, a practicienilor și a factorilor de decizie în vederea cooperării multidisciplinare, transsectoriale și transfrontaliere pentru a aplica într-un mod mai eficient cunoștințele științifice în gestionarea riscului de dezastre și, în special, în activitățile de prevenire și de pregătire.

Articolul 10

Componența și funcționarea grupurilor de lucru ale pilonilor

(1)   Grupurile de lucru ale pilonilor sunt alcătuite dintr-un reprezentant al Comisiei, un reprezentant al fiecărui stat membru și al fiecăruia dintre statele participante la mecanismul Uniunii.

(2)   Membrii grupurilor de lucru ale pilonilor care reprezintă statele membre sunt considerați „membri de tip D” în sensul articolului 7 alineatul (2) litera (d) din Decizia C(2016) 3301 final a Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a normelor orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei.

Membrii grupurilor de lucru ale pilonilor care reprezintă statele participante la mecanismul Uniunii sunt considerați „membri de tip E” în sensul articolului 7 alineatul (2) litera (e) din Decizia C(2016) 3301 final a Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a normelor orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei.

(3)   Grupurile de lucru sunt prezidate de către un reprezentant al Comisiei.

(4)   Operațiunile grupurilor de lucru ale pilonilor sunt definite în Regulamentul de procedură al rețelei de cunoștințe adoptat de consiliul de administrație în conformitate cu articolul 7.

(5)   Grupurile de lucru ale pilonilor nu adoptă recomandări sau rapoarte.

Articolul 11

Atribuțiile grupurilor de lucru ale pilonilor

(1)   Grupurile de lucru ale pilonului de dezvoltare a capacităților și ale pilonului științific sprijină activitatea rețelei de cunoștințe.

(2)   Atribuțiile grupurilor de lucru ale pilonilor sunt în special:

(a)

evaluarea nevoilor mecanismului Uniunii, precum și ale statelor membre și ale statelor participante la mecanismul Uniunii, canalizarea inițiativelor ascendente relevante către rețeaua de cunoștințe și propunerea de activități în cadrul orientărilor strategice ale rețelei de cunoștințe;

(b)

punerea în aplicare și promovarea activităților pilonilor cu sprijinul secretariatului și căutarea de sinergii între inițiativele ambilor piloni;

(c)

prezentarea de rapoarte către consiliul de administrație cu privire la activitățile lor.

(3)   Grupurile de lucru pot înființa, din proprie inițiativă, subgrupuri pe teme specifice, în funcție de nevoile membrilor lor și/sau în funcție de priorități bazate pe riscuri sau pe scenarii.

(4)   Grupurile de lucru asigură fluxuri de informații adecvate și coordonarea între cei doi piloni și activitățile lor respective.

Articolul 12

Rambursarea cheltuielilor suportate de membrii grupurilor de lucru ale pilonilor

Articolul 8 se aplică cheltuielilor de deplasare și de cazare suportate de membrii grupurilor de lucru ale pilonilor.

Articolul 13

Observatori

(1)   Statele participante la mecanismul Uniunii au statut de observator în cadrul consiliului de administrație. Fiecare dintre statele participante desemnează un reprezentant și un reprezentant adjunct în cadrul consiliului de administrație în calitate de observator. Se promovează participarea echilibrată din punctul de vedere al genului.

(2)   Observatorii iau parte la discuții și oferă expertiză. Totuși, aceștia nu au drept de vot.

(3)   Observatorii sunt considerați „membri de tip E” în sensul articolului 7 alineatul (2) litera (e) din Decizia C(2016) 3301 final a Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a normelor orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei.

Articolul 14

Secretariatul

(1)   Secretariatul sprijină activitatea organelor rețelei de cunoștințe pentru a asigura coordonarea, coerența și schimbul de informații între acestea.

(2)   Secretariatul este asigurat de Comisie.

(3)   Atribuțiile secretariatului sunt:

(a)

pregătirea și asigurarea punerii în aplicare a planurilor strategice, precum și a activităților adoptate în programul de lucru anual sau multianual al Mecanismului de protecție civilă al Uniunii;

(b)

gestionarea, administrarea și coordonarea activităților rețelei de cunoștințe;

(c)

raportarea activităților rețelei de cunoștințe.

(4)   Secretariatul asistă, dacă este necesar, la reuniunile organelor consultative ale rețelei de cunoștințe.

Articolul 15

Confidențialitate

Membrii consiliului de administrație, ai secretariatului și ai grupurilor de lucru ale pilonilor respectă obligațiile referitoare la secretul profesional prevăzute în tratate și în dispozițiile de punere în aplicare a acestora, precum și normele în materie de securitate ale Comisiei privind protecția informațiilor clasificate ale Uniunii, prevăzute în anexa la Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei (5). În cazul nerespectării acestor obligații, Comisia ia măsurile care se impun.

Articolul 16

Transparență

(1)   În ceea ce privește componența rețelei de cunoștințe, următoarele date se publică în Registrul grupurilor de experți și al altor entități similare ale Comisiei și pe platforma online care sprijină și facilitează punerea în aplicare a diferitelor sarcini menționate la articolul 13 alineatul (1) litera (d) din Decizia nr. 1313/2013/UE:

(a)

numele statelor membre reprezentate de autoritățile care sunt membre ale consiliului de administrație și ale grupurilor de lucru ale pilonilor;

(b)

numele autorităților care reprezintă statele participante la mecanismul Uniunii în cadrul grupurilor de lucru ale pilonilor;

(c)

numele autorităților care reprezintă statele participante la mecanismul Uniunii cărora li se acordă statutul de observator în cadrul consiliului de administrație.

(2)   Toate documentele reuniunilor organismelor rețelei de cunoștințe, inclusiv ordinile de zi, procesele-verbale, contribuțiile participanților, sunt puse la dispoziție în registrul grupurilor de experți ale Comisiei și sunt publicate pe aceeași platformă online menționată la articolul 13 alineatul (1) litera (d) din Decizia nr. 1313/2013/UE. În special, ordinea de zi și alte documente de referință relevante se publică cu suficient timp înainte de reuniune, iar procesele-verbale se publică fără întârziere după reuniune. Excepții de la publicare se aplică doar în cazurile în care divulgarea unui document ar putea aduce atingere protecției unui interes public sau privat, astfel cum este definit la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 (6).

Articolul 17

Protecția datelor cu caracter personal

Toate prelucrările de date cu caracter personal în sensul prezentului regulament de procedură sunt conforme cu Regulamentul (UE) 2018/1725.

Articolul 18

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 10 noiembrie 2021.

Pentru Comisie

Janez LENARČIČ

Membru al Comisiei


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 924.

(2)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

(3)  Anexa 3 la Decizia C(2016) 3301 final a Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a normelor orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei.

(4)  Decizia C(2007) 5858 a Comisiei din 5 decembrie 2007 - Reglementare privind rambursarea cheltuielilor suportate de persoane din afara Comisiei convocate să participe la reuniuni în calitate de experți.

(5)  Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei din 13 martie 2015 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 72, 17.3.2015, p. 53).

(6)  Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, p. 43).


Top