EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0174

Decizia (UE) 2021/174 a Băncii Centrale Europene din 10 februarie 2021 de modificare a Deciziei (UE) 2020/440 privind un program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (BCE/2021/6)

OJ L 50, 15.2.2021, p. 29–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/174/oj

15.2.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 50/29


DECIZIA (UE) 2021/174 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 10 februarie 2021

de modificare a Deciziei (UE) 2020/440 privind un program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (BCE/2021/6)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 127 alineatul (2) prima liniuță,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 12.1 al doilea paragraf, coroborat cu articolul 3.1 prima liniuță, și articolul 18.1,

întrucât:

(1)

Având în vedere circumstanțele economice și financiare excepționale asociate răspândirii bolii determinate de coronavirus 2019 (COVID-19), Consiliul guvernatorilor a instituit un nou program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme) (PEPP) prin Decizia (UE) 2020/440 a Băncii Centrale Europene (BCE/2020/17) (1). PEPP include toate categoriile de active eligibile în cadrul programului extins de achiziționare de active (asset purchase programme) (APP) al Băncii Centrale Europene, care cuprinde programul de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare, al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate, programul de achiziționare de titluri garantate cu active și programul de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ.

(2)

La 10 decembrie 2020, Consiliul guvernatorilor a decis, în conformitate cu mandatul său de a asigura stabilitatea prețurilor, să revizuiască anumite caracteristici structurale ale PSPP în vederea menținerii unor condiții favorabile de finanțare în perioada pandemiei, sprijinind astfel redresarea economică și favorizând compensarea impactului în sensul scăderii al pandemiei asupra traiectoriei proiectate a inflației. Mai exact, Consiliul guvernatorilor a decis majorarea pachetului separat total aferent PEPP cu 500 de miliarde EUR, până la o valoare totală de 1 850 de miliarde EUR, și să extindă orizontul pentru achizițiile nete efectuate în cadrul PEPP cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2022. În orice caz, Consiliul guvernatorilor va efectua achiziții nete până va considera că faza de criză generată de coronavirus a fost depășită.

(3)

Achizițiile în cadrul PEPP vor fi efectuate în continuare în mod flexibil, în conformitate cu condițiile de pe piață și în vederea evitării unei înăspriri a condițiilor de finanțare care nu este în concordanță cu contracararea impactului în sensul scăderii al pandemiei asupra traiectoriei proiectate a inflației. În plus, flexibilitatea achizițiilor în timp, la nivelul categoriilor de active și între jurisdicții va continua să sprijine transmisia fără sincope a politicii monetare. Dacă menținerea condițiilor favorabile de finanțare poate fi asigurată prin fluxuri de achiziții de active care nu epuizează pachetul pe parcursul orizontului stabilit pentru achizițiile nete efectuate în cadrul PEPP, nu este necesară utilizarea integrală a pachetului. Totodată, pachetul poate fi recalibrat, dacă este necesar, pentru a menține condiții favorabile de finanțare pentru a contribui la contracararea șocului negativ generat de pandemie asupra traiectoriei inflației.

(4)

Extinderea achizițiilor efectuate în cadrul PEPP pe un orizont mai îndelungat reflectă efectele negative prelungite ale pandemiei asupra economiei și inflației. Aceasta permite o prezență continuă pe piață și un sprijin mai durabil din partea stimulului monetar al BCE, având în vedere și perspectivele introducerii unor vaccinuri și proiecțiile macroeconomice actualizate realizate de personalul BCE. Menținerea unor condiții favorabile de finanțare pe durata pandemiei va contribui la reducerea incertitudinii și la sporirea încrederii, încurajând astfel cheltuielile de consum și investițiile corporative și, în ultimă instanță, sprijinind redresarea economică și favorizând compensarea impactului în sensul scăderii al pandemiei asupra traiectoriei proiectate a inflației.

(5)

De asemenea, pentru a evita riscul unei înăspriri nejustificate a condițiilor de finanțare într-un moment în care este probabil ca redresarea din șocul pandemiei să rămână incompletă, Consiliul guvernatorilor a decis că principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul PEPP va fi reinvestit în totalitate cel puțin până la sfârșitul anului 2023 și, în plus, și-a menținut opinia că, în orice caz, reducerea progresivă în viitor a portofoliului PEPP va fi gestionată astfel încât să se evite o interferență cu orientarea adecvată a politicii monetare.

(6)

Consiliul guvernatorilor consideră că întreaga gamă de măsuri adoptate la data de 10 decembrie 2020 sunt necesare și proporționale pentru contracararea riscurilor grave la adresa stabilității prețurilor, a mecanismului de transmisie a politicii monetare și a perspectivelor economice din zona euro, care sunt generate de condițiile severe de pandemie de lungă durată. Consiliul guvernatorilor consideră în continuare că PEPP, în combinație cu toate celelalte măsuri de politică monetară, este un instrument potrivit pentru menținerea condițiilor favorabile de finanțare pe durata pandemiei. În plus, o recalibrare a PEPP pe baza unui pachet financiar suplimentar a cărui utilizare continuă să fie flexibilă, este mai eficient decât instrumentele alternative de politică monetară pentru menținerea acomodării monetare necesare în contextul actual al pandemiei caracterizat de un grad ridicat de incertitudine. În cele din urmă, având în vedere evaluarea anterioară conform căreia, prin comparație, avantajele achizițiilor din cadrul PEPP depășesc costurile potențiale, Consiliul guvernatorilor apreciază că impactul pozitiv al achizițiilor suplimentare de active în contextul PEPP, în combinație cu întreaga gamă de măsuri de politică monetară adoptate la data de 10 decembrie 2020, asupra îndeplinirii mandatului Băncii Centrale Europene de asigurare a stabilității prețurilor, depășește în mod clar orice potențiale efecte negative asupra altor domenii de politică economică. Consiliul guvernatorilor continuă să fie pregătit să își ajusteze toate instrumentele, după caz, pentru a asigura evoluția inflației în direcția dorită într-o manieră susținută, în conformitate cu angajamentul său în favoarea simetriei.

(7)

Prin urmare, Decizia (UE) 2020/440 a Băncii Centrale Europene (BCE/2020/17) ar trebui modificată în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Modificări

Decizia (UE) 2020/440 a Băncii Centrale Europene (BCE/2020/17) se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1, alineatul (1) se înlocuiește cu textul următor:

„(1)   Eurosistemul instituie prin prezenta decizie programul temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme) (denumit în continuare „PEPP”) ca un program separat de achiziționare. Pachetul financiar total aferent PEPP este de 1 850 de miliarde EUR. Principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul PEPP se reinvestește prin achiziționarea de titluri de natura datoriei tranzacționabile eligibile, cel puțin până la sfârșitul anului 2023. În orice caz, reducerea progresivă în viitor a portofoliului PEPP se gestionează astfel încât să se evite o interferență cu orientarea adecvată a politicii monetare.”

2.

La articolul 5, alineatul (3) se înlocuiește cu textul următor:

„(3)   Consiliul guvernatorilor deleagă Comitetului executiv competența de a stabili ritmul și structura corespunzătoare ale achizițiilor lunare efectuate în cadrul PEPP, cu încadrarea în pachetul financiar total de 1 850 de miliarde EUR. În special, alocarea achizițiilor poate fi ajustată în cadrul PEPP pentru a permite fluctuații în distribuția fluxurilor de achiziții, în timp, la nivelul categoriilor de active și între jurisdicții.”

Articolul 2

Dispoziție finală

Prezenta decizie intră în vigoare în a patra zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 10 februarie 2021.

Președintele BCE

Christine LAGARDE


(1)  Decizia (UE) 2020/440 a Băncii Centrale Europene din 24 martie 2020 privind un program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (BCE/2020/17) (JO L 91, 25.3.2020, p. 1).


Top