EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R1303

Regulamentul delegat (UE) 2020/1303 al Comisiei din 14 iulie 2020 de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește criteriile pe care ESMA ar trebui să le ia în considerare pentru a stabili dacă o contraparte centrală stabilită într-o țară terță este importantă din punct de vedere sistemic sau este probabil să devină importantă din punct de vedere sistemic pentru stabilitatea financiară a Uniunii sau a unuia ori mai multor state membre ale acesteia (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2020/4892

OJ L 305, 21.9.2020, p. 7–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/1303/oj

21.9.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 305/7


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/1303 AL COMISIEI

din 14 iulie 2020

de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește criteriile pe care ESMA ar trebui să le ia în considerare pentru a stabili dacă o contraparte centrală stabilită într-o țară terță este importantă din punct de vedere sistemic sau este probabil să devină importantă din punct de vedere sistemic pentru stabilitatea financiară a Uniunii sau a unuia ori mai multor state membre ale acesteia

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (1), în special articolul 25 alineatul (2a) al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

Atunci când evaluează gradul de risc sistemic pe care îl prezintă o CPC dintr-o țară terță pentru stabilitatea financiară a Uniunii sau a unuia ori mai multora dintre statele membre ale acesteia, ESMA ar trebui să ia în considerare o serie de considerații cantitative și calitative obiective, care să justifice decizia sa de a recunoaște o CPC dintr-o țară terță drept CPC de nivel 1 sau de nivel 2. De asemenea, aceasta ar trebui să ia în considerare toate condițiile în care Comisia ar fi adoptat decizia de echivalență. În special, atunci când evaluează profilul de risc al unei CPC dintr-o țară terță, ESMA trebuie să ia în considerare indicatori de activitate cantitativi obiectivi și transparenți în ceea ce privește activitatea desfășurată în legătură cu participanții compensatori stabiliți în Uniune sau exprimați în monede din Uniune, la momentul evaluării. În timp ce ESMA trebuie să ia în considerare activitatea desfășurată de CPC într-o manieră holistică, evaluarea sa ar trebui să reflecte riscul pe care o anumită CPC l-ar putea prezenta pentru stabilitatea financiară a Uniunii.

(2)

La precizarea criteriilor pe care ESMA trebuie să le ia în considerare atunci când determină nivelul unei CPC dintr-o țară terță, ar trebui luată în considerare natura tranzacțiilor compensate prin CPC, inclusiv complexitatea acestora, profilul de risc și scadența medie, precum și transparența și lichiditatea piețelor în cauză și măsura în care activitățile de compensare ale CPC sunt exprimare în euro sau în alte monede din Uniune. În această privință, caracteristici specifice ale anumitor produse, cum ar fi produsele agricole, enumerate și executate pe piețe reglementate din țări terțe, care se referă la piețe care deservesc în mare măsură contrapărțile nefinanciare naționale din țara terță respectivă și care își gestionează riscurile comerciale prin intermediul acestor contracte, pot prezenta un risc neglijabil pentru membrii compensatori și pentru locurile de tranzacționare din Uniune deoarece au un grad scăzut de interconectare sistemică cu restul sistemului financiar.

(3)

Țările în care funcționează CPC, amploarea serviciilor pe care le furnizează, caracteristicile instrumentelor financiare pe care le compensează, precum și volumele compensate sunt indicatori obiectivi ai complexității activității CPC. Atunci când se ia în considerare criteriul stabilit la articolul 25 alineatul (2a) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA ar trebui, prin urmare, să evalueze structura acționariatului, structura comercială și organizatorică a CPC, precum și gama, natura și complexitatea serviciilor de compensare oferite de CPC, precum și măsura în care aceste servicii sunt importante pentru membrii și clienții compensatori („participanți compensatori”) stabiliți în Uniune. În timp ce importanța sistemică a unei CPC ar trebui să fie evaluată în mod holistic, ESMA ar trebui să țină seama în mod specific de proporția activității CPC efectuată în monede din Uniune, precum și de proporția activității CPC inițiate de participanții compensatori stabiliți în Uniune. Pentru o CPC care este mai probabil să aibă o importanță sistemică pentru Uniune, este important ca ESMA să evalueze structura și acționariatul grupului din care ar putea face parte CPC pentru a stabili dacă interesele Uniunii sunt în pericol. În plus, amploarea, lichiditatea și transparența piețelor deservite de o astfel de CPC ar trebui, de asemenea, să fie evaluate, astfel încât ESMA să poată înțelege mai bine riscul pentru membrii compensatori stabiliți în Uniune în ceea ce privește desfășurarea unei acțiuni de gestionare a situației de neîndeplinire a obligațiilor de plată

(4)

Capitalul CPC și resursele financiare alocate de participanții compensatori, precum și tipul și natura garanțiilor reale pe care le furnizează sunt elemente esențiale care trebuie luate în considerare la evaluarea capacității unei CPC de a rezista oricărei evoluții negative. Atunci când se ia în considerare criteriul stabilit la articolul 25 alineatul (2a) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA ar trebui, prin urmare, să dispună de o imagine de ansamblu asupra resurselor financiare de care dispune CPC în cazul unui eveniment de neîndeplinire a obligațiilor sau care nu implică neîndeplinirea obligațiilor de plată. De asemenea, ESMA ar trebui să ia în considerare natura garantată, negarantată, angajată, neangajată, finanțată sau nefinanțată a acestor resurse, precum și mijloacele utilizate de CPC pentru a asigura securitatea juridică și încrederea în ceea ce privește decontarea plăților pe care le efectuează și garanțiile aferente. În cele din urmă, ESMA ar trebui să ia în considerare existența, natura și efectul unui cadru de redresare și rezoluție pentru CPC aflate în jurisdicția CPC care solicită recunoașterea. Aceste cadre de redresare și de rezoluție ar trebui evaluate în raport cu orientările convenite la nivel internațional și cu atribuțiile-cheie. Atunci când analizează riscul de decontare și de lichiditate, ESMA ar trebui să acorde o atenție specială, pentru acele CPC care sunt susceptibile de avea un caracter sistemic, la securitatea accesării lichidităților de către respectivele CPC, precum și la presiunile legate de lichiditate asupra monedelor din Uniune. În timp ce siguranța plăților și a tranzacțiilor comerciale ar putea fi consolidată prin utilizarea tehnologiei registrelor distribuite sau a altor tehnologii recente, ESMA ar trebui să acorde atenție riscului suplimentar pe care aceasta îl poate aduce pentru CPC, în special în ceea ce privește riscurile cibernetice.

(5)

Natura condițiilor impuse de o CPC pentru ca participanții compensatori să aibă acces la serviciile sale și interconexiunile dintre acești participanți compensatori au repercusiuni asupra modului în care o CPC poate fi afectată de un eveniment nefavorabil în raport cu respectivii participanți. Prin urmare, atunci când se ia în considerare criteriul stabilit la articolul 25 alineatul (2a) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA ar trebui să determine, în măsura posibilului, identitatea participanților compensatori față de CPC, în special în cazul în care CPC în cauză furnizează servicii participanților compensatori stabiliți în Uniune. De asemenea, ESMA ar trebui să determine cota de piață relevantă sau importanța relativă a participanților compensatori sau a grupurilor de participanți compensatori la CPC în cauză. În măsura în care este necesar pentru evaluarea impactului pe care l-ar putea avea asupra structurii membrilor compensatori, ESMA ar trebui să evalueze condițiile și opțiunile în temeiul cărora CPC oferă acces la serviciile sale de compensare. În ceea ce privește o CPC care este susceptibilă de a fi sistemică pentru Uniune, ESMA ar trebui să evalueze dacă cerințele legale și prudențiale pe care o CPC le impune membrilor săi compensatori sunt suficient de stricte.

(6)

În cazul unei perturbări a activității unei CPC, poate fi necesar ca participanții compensatori să se bazeze, direct sau indirect, pe furnizarea de servicii similare sau identice de către alte CPC. Prin urmare, pentru a evalua importanța relativă a CPC care solicită recunoașterea, ESMA ar trebui să stabilească, atunci când ia în considerare criteriul stabilit la articolul 25 alineatul (2a) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, dacă participanții compensatori pot înlocui unele sau toate serviciile de compensare furnizate de respectiva CPC cu servicii furnizate de alte CPC, în special în cazul în care respectivele CPC alternative sunt autorizate sau recunoscute în Uniune. În cazul în care membrii compensatori și clienții stabiliți în Uniune pot să compenseze doar anumite produse care fac obiectul unei obligații de compensare într-o CPC dintr-o țară terță, importanța sistemică a respectivei CPC ar trebui să fie evaluată de ESMA cu atenție deosebită.

(7)

CPC pot fi conectate în multe moduri la alte infrastructuri financiare, cum ar fi alte CPC sau depozitari centrali de titluri de valoare. O perturbare a acestor conexiuni poate afecta buna funcționare a CPC. Prin urmare, atunci când se ia în considerare criteriul prevăzut la articolul 25 alineatul (2a) litera (e) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA ar trebui să evalueze măsura în care respectiva CPC este conectată la alte infrastructuri ale pieței financiare sau la alte instituții financiare într-un mod care ar putea avea un impact asupra stabilității financiare a Uniunii sau a unuia ori mai multora dintre statele membre ale acesteia. În acest scop, ESMA ar trebui să acorde o atenție deosebită legăturilor și relațiilor de interdependență cu entitățile aflate în Uniune. În sfârșit, ESMA ar trebui să identifice și să evalueze natura serviciilor externalizate de CPC și riscul pe care astfel de acorduri l-ar putea reprezenta pentru CPC în cazul în care acestea ar urma să fie întrerupte sau afectate în vreun fel.

(8)

În cazul în care, astfel cum se stabilește utilizând indicatori cantitativi obiectivi, expunerea membrilor compensatori și a clienților stabiliți în Uniune la o CPC este semnificativă, ESMA ar trebui să evalueze elementele suplimentare pentru fiecare criteriu. Cu cât o CPC îndeplinește mai mulți dintre acești indicatori, cu atât este mai mare probabilitatea ca ESMA să concluzioneze că respectiva CPC are o importanță sistemică pentru stabilitatea financiară a Uniunii sau a unuia ori mai multora dintre statele membre ale acesteia.

(9)

Prezentul regulament delegat ar trebui să intre în vigoare de urgență pentru a asigura operaționalizarea cât mai rapidă a Regulamentului (UE) 2019/2099 al Parlamentului European și al Consiliului (2),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Natura, dimensiunea și complexitatea activității CPC

(1)   Atunci când se ia în considerare criteriul stabilit la articolul 25 alineatul (2a) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA evaluează următoarele elemente:

(a)

țările în care CPC prestează sau intenționează să presteze servicii;

(b)

măsura în care CPC prestează alte servicii în plus față de serviciile de compensare;

(c)

tipul de instrumente financiare compensate sau care urmează să fie compensate prin CPC;

(d)

dacă instrumentele financiare compensate sau care urmează să fie compensate prin CPC fac obiectul obligației de compensare prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012;

(e)

valorile medii compensate prin CPC pe o perioadă de un an, la următoarele niveluri:

(i)

nivelul CPC;

(ii)

nivelul fiecărui membru compensator care este o entitate stabilită în Uniune sau o entitate care face parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune;

(iii)

nivelul membrilor compensatori stabiliți în afara Uniunii sau care nu fac parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune, în cazul în care aceștia compensează în numele clienților și al clienților indirecți stabiliți în Uniune, în mod agregat;

(f)

dacă CPC a finalizat o evaluare a profilului său de risc pe baza standardelor convenite la nivel internațional sau în alt mod, metodologia utilizată și rezultatul evaluării.

(2)   În sensul alineatului (1) litera (e), ESMA evaluează separat următoarele valori:

(a)

în cazul tranzacțiilor cu titluri de valoare [inclusiv operațiuni de finanțare prin instrumente financiare, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2365 a Parlamentului European și a Consiliului (3)], valoarea pozițiilor deschise;

(b)

în cazul tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate tranzacționate pe o piață reglementată în sensul Directivei 2014/65/UE (4), valoarea pozițiilor deschise sau a cifrei de afaceri;

(c)

în cazul tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate extrabursiere (OTC), valoarea brută și valoarea restantă noțională netă.

Aceste valori sunt evaluate în funcție de monedă și de clasa de active.

(3)   În cazul în care se aplică oricare dintre indicatorii menționați la articolul 6, ESMA, în plus față de elementele enumerate la alineatul (1) din prezentul articol, evaluează, de asemenea, următoarele elemente:

(a)

structura acționariatului CPC;

(b)

în cazul în care CPC aparține aceluiași grup ca o altă infrastructură a pieței financiare, cum ar fi o altă CPC sau un depozitar central de titluri de valoare, structura corporativă a grupului din care face parte CPC;

(c)

dacă CPC oferă servicii de compensare clienților sau clienților indirecți stabiliți în Uniune prin intermediul unor membri compensatori stabiliți în afara Uniunii;

(d)

natura, amploarea și lichiditatea piețelor deservite și nivelul de informații de care dispun participanții la piață cu privire la datele adecvate despre stabilirea prețurilor și la orice surse general acceptate și fiabile de stabilire a prețurilor;

(e)

dacă amploarea intereselor de tranzacționare, cotațiile și prețurile de vânzare și de cumpărare sunt făcute publice pretranzacționare;

(f)

dacă prețul, volumul și momentul tranzacțiilor efectuate sau încheiate pe piețele deservite de CPC și în afara acestora sunt făcute publice posttranzacționare.

Articolul 2

Efectul intrării în dificultate sau al perturbării activității unei CPC

(1)   Atunci când ia în considerare criteriul stabilit la articolul 25 alineatul (2a) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA evaluează următoarele elemente:

(a)

capitalul, inclusiv rezultatul reportat și rezervele CPC;

(b)

tipul și valoarea garanțiilor acceptate și deținute de CPC, marjele de ajustare aplicate, metodologia corespunzătoare privind marjele de ajustare, moneda în care este exprimată garanția și măsura în care garanția este furnizată de entități stabilite în Uniune sau care fac parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune;

(c)

valoarea maximă a marjelor colectate de CPC într-o singură zi în cursul perioadei de 365 de zile care precedă evaluarea ESMA;

(d)

valoarea maximă a marjelor colectate de CPC într-o singură zi, în cursul perioadei de 365 de zile care precedă evaluarea ESMA, din partea fiecărui membru compensator care este o entitate stabilită în Uniune sau o entitate care face parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune, pentru fiecare clasă de active sau fond de garantare segregat, dacă este cazul;

(e)

după caz, pentru fiecare fond de garantare al CPC, contribuțiile maxime la fondul de garantare solicitate și deținute de CPC într-o singură zi, în cursul perioadei de 365 de zile care precedă evaluarea ESMA;

(f)

după caz, pentru fiecare fond de garantare al CPC, contribuțiile maxime la fondul de garantare solicitate și deținute de CPC într-o singură zi, în cursul perioadei de 365 de zile care precedă evaluarea ESMA, din partea fiecărui membru compensator care este o entitate stabilită în Uniune sau o entitate care face parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune;

(g)

cea mai mare obligație de plată estimată pentru o singură zi în total și în fiecare monedă din Uniune care ar fi cauzată de situația de neîndeplinire a obligațiilor de plată a unuia sau a doi dintre cei mai mari membri compensatori individuali (și a entităților afiliate acestora) în condiții de piață extreme, dar plauzibile;

(h)

valoarea totală și pentru fiecare monedă din Uniune a resurselor financiare lichide în beneficiul CPC, separat în funcție de tipul de resurse, inclusiv depozitele în numerar, resursele angajate sau neangajate;

(i)

valoarea totală a resurselor financiare lichide alocate CPC de către entități stabilite în Uniune sau care fac parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune.

(2)   În cazul în care se aplică oricare dintre indicatorii menționați la articolul 6, ESMA, în plus față de elementele enumerate la alineatul (1) din prezentul articol, evaluează, de asemenea, următoarele elemente:

(a)

identitatea furnizorilor de lichiditate stabiliți în Uniune sau care fac parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune;

(b)

valorile zilnice medii și maxime agregate ale plăților încasate și efectuate în fiecare monedă din Uniune;

(c)

măsura în care sunt utilizați banii băncii centrale pentru decontări și plăți sau dacă sunt utilizate alte entități pentru decontări sau plăți;

(d)

măsura în care CPC aplică tehnologii precum tehnologia registrelor distribuite în procesul său de decontare/de plată;

(e)

planul de redresare al CPC;

(f)

regimul de rezoluție aplicabil CPC;

(g)

existența unui grup de gestionare a crizelor pentru CPC în cauză.

Articolul 3

Structura membrilor compensatori ai CPC

(1)   Atunci când ia în considerare criteriul stabilit la articolul 25 alineatul (2a) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA evaluează următoarele:

(a)

membrii compensatori și, în măsura în care informațiile sunt disponibile, existența și identitatea clienților sau clienților indirecți stabiliți în Uniune sau care fac parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune care utilizează serviciile de compensare ale CPC; și

(b)

diferitele opțiuni disponibile pentru a accesa serviciile de compensare ale CPC (inclusiv diferite modele de afiliere și de acces direct pentru clienți), precum și condițiile de acordare, refuzare sau sistare a accesului.

(2)   În cazul în care se aplică oricare dintre indicatorii menționați la articolul 6, ESMA, în plus față de elementele enumerate la alineatul (1) din prezentul articol, evaluează în mod specific orice cerințe legale sau prudențiale impuse de CPC membrilor compensatori pentru a avea acces la serviciile sale de compensare.

Articolul 4

Servicii de compensare alternative furnizate de alte CPC

(1)   Atunci când ia în considerare criteriul stabilit la articolul 25 alineatul (2a) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA evaluează dacă membrii compensatori și clienții stabiliți în Uniune pot accesa parțial sau integral serviciile de compensare furnizate de o CPC prin intermediul altor CPC și dacă respectivele CPC sunt autorizate sau recunoscute în temeiul articolelor 14 și 25 din regulamentul respectiv.

(2)   Atunci când se aplică oricare dintre indicatorii menționați la articolul 6, ESMA, în plus față de elementele enumerate la alineatul (1) din prezentul articol, evaluează, de asemenea, dacă serviciile furnizate de CPC se referă la o clasă de instrumente financiare derivate care face obiectul obligației de compensare prevăzute la articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.

Articolul 5

Relațiile, interdependențele sau alte interacțiuni ale CPC

(1)   Atunci când ia în considerare criteriul prevăzut la articolul 25 alineatul (2a) litera (e) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ESMA evaluează conținutul funcțiilor, serviciilor sau activităților externalizate de CPC.

(2)   În cazul în care se aplică oricare dintre indicatorii menționați la articolul 6, ESMA, în plus față de elementele enumerate la alineatul (1) din prezentul articol, evaluează, de asemenea, următoarele elemente:

(a)

efectele posibile pe care le-ar avea asupra Uniunii sau asupra unuia ori mai multora dintre statele membre ale acesteia incapacitatea furnizorului de funcții, servicii sau activități externalizate de a-și îndeplini obligațiile prevăzute în acordurile de externalizare;

(b)

dacă CPC deservește locuri de tranzacționare stabilite în Uniune;

(c)

dacă CPC are acorduri de interoperabilitate sau acorduri de încrucișare a marjelor cu CPC stabilite în Uniune sau legături cu alte infrastructuri ale pieței financiare situate în Uniune sau participații în astfel de infrastructuri, cum ar fi depozitarii centrali de titluri de valoare sau sistemele de plată.

Articolul 6

Indicatori ai expunerii minime la CPC a membrilor compensatori și a clienților stabiliți în Uniune

(1)   Indicatorii în sensul articolelor 1-5 sunt următorii:

(a)

pozițiile deschise maxime ale tranzacțiilor cu titluri de valoare, inclusiv ale operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare, sau ale instrumentelor financiare derivate tranzacționate la bursă, exprimate în monede din Uniune, compensate prin CPC în cursul perioadei de un an care precedă evaluarea sau care urmează să fie compensate prin CPC în cursul perioadei de un an care urmează evaluării depășesc 1 000 de miliarde EUR;

(b)

valoarea noțională maximă a tranzacțiilor în derulare cu instrumente financiare derivate extrabursiere exprimate în monede din Uniune compensate prin CPC în cursul perioadei de un an care precedă evaluarea sau care urmează să fie compensate prin CPC în cursul perioadei de un an care urmează evaluării depășește 1 000 de miliarde EUR;

(c)

cerința de marjă agregată medie și contribuțiile la fondul de garantare pentru conturile deținute la CPC de către membrii compensatori care sunt entități stabilite în Uniune sau care fac parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune, calculate de CPC pe o bază netă la nivelul contului fiecărui membru compensator în cursul perioadei de doi ani care precedă evaluarea, depășesc 25 de miliarde EUR;

(d)

cea mai mare obligație de plată estimată angajată de entitățile stabilite în Uniune sau care fac parte dintr-un grup supus supravegherii consolidate în Uniune și calculată pe perioada de un an care precedă evaluarea, care ar fi cauzată de situația de neîndeplinire a obligațiilor de plată a cel puțin primilor doi dintre cei mai mari membri compensatori unici și a entităților afiliate acestora în condiții de piață extreme, dar plauzibile depășește 3 miliarde EUR.

În sensul literei (d), obligația de plată reprezintă angajamentele agregate în toate monedele din Uniune convertite în EUR în funcție de necesități.

(2)   Pe baza criteriilor specificate la articolele 1-5, ESMA poate stabili că o CPC dintr-o țară terță este o CPC de nivel 2 numai în cazul în care este îndeplinit cel puțin unul dintre indicatorii prevăzuți la alineatul (1).

Articolul 7

Data intrării în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 14 iulie 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 201, 27.7.2012, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) 2019/2099 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 în ceea ce privește procedurile și autoritățile implicate în autorizarea contrapărților centrale și cerințele pentru recunoașterea contrapărților centrale din țări terțe (JO L 322, 12.12.2019, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 337, 23.12.2015, p. 1).

(4)  Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).


Top