EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1601

Regulamentul (UE) 2017/1601 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 septembrie 2017 de instituire a Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), a garanției FEDD și a Fondului de garantare FEDD

OJ L 249, 27.9.2017, p. 1–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/07/2021; abrogat prin 32021R0947

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/1601/oj

27.9.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 249/1


REGULAMENTUL (UE) 2017/1601 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 26 septembrie 2017

de instituire a Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), a garanției FEDD și a Fondului de garantare FEDD

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 209 alineatul (1) și articolul 212 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

întrucât:

(1)

Planul de investiții externe al Uniunii (PIE) prevede crearea unui Fond european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) ca prim pilon al său, alături de asistența tehnică ca al doilea pilon și îmbunătățirea climatului investițional și a mediului general de politici în țările partenere ca al treilea pilon.

(2)

FEDD urmărește să sprijine investițiile, în special în Africa și vecinătatea Uniunii, ca mijloc de a contribui la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite (ONU) (denumită în continuare „Agenda 2030”), în special eradicarea sărăciei, precum și angajamentele asumate în cadrul politicii europene de vecinătate recent revizuite. Abordând astfel cauzele socioeconomice specifice profunde ale migrației, inclusiv ale migrației neregulamentare, și de a contribui la reintegrarea sustenabilă a migranților care se întorc în țările lor de origine, precum și la consolidarea comunităților de tranzit și a celor gazdă. FEDD, ca parte a PIE, ar trebui să contribuie, de asemenea, la punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice (Acordul de la Paris).

(3)

Investițiile efectuate prin intermediul FEDD ar trebui să completeze și să consolideze eforturile depuse în contextul politicii Uniunii în domeniul migrației față de țările terțe, inclusiv, după caz, punerea în aplicare a noului cadru de parteneriat cu țările terțe bazat pe Agenda europeană privind migrația.

(4)

FEDD ar trebui să se orienteze în funcție de obiectivele acțiunii externe a Uniunii prevăzute la articolul 21 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) și ale politicii Uniunii în domeniul cooperării pentru dezvoltare prevăzute la articolul 208 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). FEDD ar trebui să permită, totodată, investitorilor și companiilor private, în special microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, să contribuie mai eficace la dezvoltarea durabilă în țările partenere în concordanță cu politica de dezvoltare a Uniunii și politica europeană de vecinătate și. FEDD ar trebui să maximizeze adiționalitatea, să abordeze disfuncționalitățile pieței și situațiile de investiții sub nivelul optim, să furnizeze produse inovatoare și să atragă fonduri din sectorul privat. Operațiunile FEDD ar trebui să fie clar diferite de alte măsuri de sprijin și complementare acestora, inclusiv operațiunile din mandatul de creditare externă ale Băncii Europene de Investiții (BEI), inițiativa privind reziliența economică și facilitatea de investiții instituită în temeiul Acordului de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, Caraibe și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 (2) (Acordul de parteneriat ACP-UE) (denumită în continuare „facilitatea de investiții ACP”). Operațiunile FEDD ar trebui, de asemenea, să fie complementare activităților existente desfășurate de alte instituții financiare eligibile.

(5)

FEDD ar trebui să contribuie la punerea în aplicare a Agendei 2030, care recunoaște că migrația internațională reprezintă o realitate multidimensională de o importanță majoră pentru dezvoltarea țărilor de origine, de tranzit și de destinație și necesită soluții cuprinzătoare și coerente, subliniind totodată potențialul migranților de a contribui la creșterea favorabilă incluziunii și la dezvoltarea durabilă. Investițiile sprijinite de FEDD ar trebui să contribuie la abordarea presiunilor induse de migrație care decurg din sărăcie, conflicte, instabilitate, subdezvoltare, inegalitate, încălcări ale drepturilor omului, creștere demografică, lipsa oportunităților economice și de ocupare a forței de muncă, precum și din schimbările climatice.

(6)

FEDD ar trebui să fie în concordanță cu angajamentul Uniunii asumat în temeiul Agendei de acțiune de la Addis Abeba privind finanțarea pentru dezvoltare și cu principiile eficacității dezvoltării convenite la nivel internațional, astfel cum au fost stabilite la cel de-al patrulea forum la nivel înalt privind eficiența ajutorului de la Busan din 2011 (denumit în continuare „Parteneriatul de la Busan pentru eficacitatea cooperării pentru dezvoltare”) și reafirmate la cea de a doua reuniune la nivel înalt a Parteneriatului mondial pentru o cooperare eficace în scopul dezvoltării de la Nairobi din 2016.

(7)

Scopul FEDD este în concordanță cu strategia globală pentru politica externă și de securitate a Uniunii, care înglobează provocări precum migrația și reziliența în politica externă globală a Uniunii, asigurând-se că politica externă a Uniunii este pe deplin coerentă cu obiectivele politicii de dezvoltare și asigurându-se sinergiile cu politica de dezvoltare a Uniunii și politica europeană de vecinătate. De asemenea, scopul său este în concordanță și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și cu dreptul internațional al drepturilor omului, care asigură o abordare bazată pe drepturile omului atunci când adresează migrația neregulamentară și strămutarea forțată.

(8)

FEDD ar trebui să promoveze crearea de locuri de muncă decente, oportunitățile economice și antreprenoriatul, creșterea favorabilă mediului și incluziunii, cu accent special pe egalitatea de șanse între femei și bărbați și emanciparea femeilor și tinerilor, în conformitate cu cadrul Uniunii pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor: transformarea vieții fetelor și femeilor prin intermediul relațiilor externe ale UE 2016-2020, consolidând, totodată, statul de drept, buna guvernare, drepturile omului și accesul echitabil la resursele naturale și folosirea lor echitabilă.

(9)

Implicarea sectorului privat în activitatea de cooperare a Uniunii cu țările partenere prin intermediul FEDD ar trebui să aibă un impact măsurabil și adițional asupra dezvoltării, fără a denatura piața și ar trebui să fie eficientă din punctul de vedere al costurilor și să fie bazată pe răspunderea reciprocă și pe împărțirea costurilor și a riscurilor. O astfel de implicare ar trebui să se bazeze pe un angajament față de orientările și principiile convenite la nivel internațional, inclusiv Principiile pentru investiții responsabile și Principiile directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului și Orientările pentru întreprinderile multinaționale ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

(10)

Pentru a-și îndeplini angajamentele politice asumate de Uniune privind acțiunile climatice, energiile regenerabile și utilizarea eficientă a resurselor, o cotă minimă de 28 % din finanțarea în cadrul garanției FEDD ar trebui să fie dedicată investițiilor relevante pentru aceste sectoare.

(11)

Acțiunile în temeiul prezentului regulament ar trebui să fie concepute în așa fel încât să îndeplinească criteriile pentru asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) stabilite de Comitetul de asistență pentru dezvoltare din cadrul OCDE (OCDE-CAD), ținând seama de elementele specifice dezvoltării sectorului privat, să reflecte nevoile țărilor care se confruntă cu situații de fragilitate sau de conflict, ale țărilor cel mai puțin dezvoltate și ale celor sărace puternic îndatorate și să acorde sprijin adecvat investițiilor în vecinătatea estică și sudică.

(12)

În contextul celui de-al doilea pilon al PIE, Comisia ar trebui să intensifice asistența acordată în scopul de a ajuta țările partenere să atragă investiții printr-o mai bună pregătire și promovare a proiectelor, prin elaborarea unui număr mai mare de proiecte eligibile pentru finanțare și făcându-le cunoscute comunității internaționale a investitorilor. Ar trebui creat un portal web consacrat proiectelor, sub forma unei baze de date accesibile publicului și ușor de utilizat, care să prezinte informații relevante pentru fiecare proiect.

(13)

În contextul celui de-al treilea pilon al PIE și al relațiilor politice actuale ale Uniunii cu țările partenere, Comisia și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (Înaltul Reprezentant) ar trebui să întrețină dialoguri dedicate politicilor, care au ca scop dezvoltarea unor cadre juridice, politici și instituții care să promoveze stabilitatea economică, investițiile sustenabile și creșterea favorabilă incluziunii. Aceste dialoguri pe teme de politici ar trebui să cuprindă, printre altele, lupta împotriva corupției, a criminalității organizate și a fluxurilor financiare ilicite, buna guvernare, incluziunea piețelor locale, stimularea spiritului antreprenorial și a mediului de afaceri la nivel local, respectarea drepturilor omului și a statului de drept, precum și politici care conțin o perspectivă de gen.

(14)

FEDD ar trebui să fie compus din platforme regionale de investiții, care ar trebui să fie create pe baza unor metode de lucru, proceduri și structuri ale mecanismelor existente de finanțare mixtă externă ale Uniunii și să combine operațiunile lor de finanțare mixtă și garanția FEDD. Garanția FEDD ar trebui să sprijine operațiunile de finanțare și de investiții în țările partenere din Africa și din vecinătatea Uniunii.

(15)

Având în vedere constatările Curții de Conturi în ceea ce privește utilizarea finanțării mixte în cadrul acțiunii externe a Uniunii, este esențial ca finanțarea mixtă să fie utilizată în cazurile în care valoarea adăugată poate fi clar demonstrată.

(16)

Ar trebui creat un consiliu strategic al FEDD pentru a sprijini Comisia în formularea de orientări strategice și obiective de investiții globale, precum și pentru a asigura o acoperire geografică și tematică adecvată și diversificată pentru componentele de investiții. Consiliul strategic ar trebui să sprijine coordonarea, complementaritatea și coerența de ansamblu dintre platformele regionale de investiții, dintre cei trei piloni ai PIE, dintre PIE și celelalte eforturi ale Uniunii privind migrația și privind punerea în aplicare a Agendei 2030, precum și cu instrumentele de finanțare externă și fondurile fiduciare relevante ale Uniunii, și cu operațiunile din mandatul de creditare externă gestionate de BEI, inclusiv inițiativa BEI privind reziliența economică și facilitatea de investiții pentru țările ACP, fără a aduce atingere normelor interne de guvernanță ale BEI.

(17)

Consiliul strategic ar trebui să fie alcătuit din reprezentanți ai Comisiei și ai Înaltului Reprezentant, ai tuturor statelor membre și ai BEI. Parlamentul European ar trebui să aibă statutul de observator. Contribuitorilor, contrapărților eligibile, țărilor partenere, organizațiilor regionale relevante și altor părți interesate li se poate acorda statutul de observator, după caz. Consiliul strategic ar trebui să își adopte propriul regulament de procedură. Regulamentul de procedură ar trebui să stabilească cadrul implicării observatorilor, ținând cont de statutul și rolurile lor respective.

(18)

Comisia și BEI ar trebui să încheie un acord care să specifice condițiile cooperării lor în cadrul gestionării garanției FEDD și ar trebui să prezinte acest acord consiliului strategic.

(19)

Fiecare platformă regională de investiții ar trebui să dispună de un consiliu operațional, care să se bazeze pe experiența consiliilor operaționale ale mecanismelor de finanțare mixtă existente. Consiliile operaționale regionale ar trebui să sprijine Comisia în vederea punerii în aplicare a prezentului regulament. Acestea ar trebui să sprijine Comisia în stabilirea și monitorizarea obiectivelor de investiții regionale și sectoriale și a componentelor de investiții tematice, regionale și sectoriale, în formularea avizelor cu privire la operațiunile de finanțare mixtă și în discutarea utilizării garanției FEDD în conformitate cu componentele de investiții care urmează a fi stabilite.

(20)

Ar trebui asigurat un grad corespunzător de informare a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește orientarea strategică a utilizării garanției FEDD prin stabilirea de componente de investiții.

(21)

FEDD ar trebui să funcționeze ca „ghișeu unic”, primind propuneri de finanțare de la instituțiile financiare și investitorii din sectorul public sau privat și oferind o gamă largă de sprijin financiar pentru investițiile eligibile. Garanția FEDD ar trebui să fie sprijinită prin Fondul de garantare FEDD.

(22)

FEDD ar trebui să utilizeze instrumente inovatoare pentru a sprijini investițiile și pentru a implica sectorul privat, în special microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii. Acesta ar trebui totodată să permită investitorilor europeni și companiilor private, inclusiv microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, să participe mai eficace la eforturile de atingere a dezvoltării durabile în țările partenere. În acest sens, este necesar să se abordeze blocajele și obstacolele în calea investițiilor.

(23)

Garanția FEDD ar trebui să acorde prioritate finanțării proiectelor care au un impact ridicat asupra creării de locuri de muncă și ale căror raporturi între costuri și beneficii consolidează sustenabilitatea investițiilor. Atunci când se sprijină operațiunile cu garanția FEDD, ar trebui să fie efectuată o evaluare ex ante aprofundată a aspectelor de mediu, financiare și sociale. Garanția FEDD nu ar trebui să se folosească pentru a înlocui responsabilitatea guvernului în ceea ce privește furnizarea serviciilor publice de bază.

(24)

Delegațiile Uniunii Europene în țările partenere ar trebui să includă informații cu privire la posibilitățile de finanțare oferite de FEDD în activitățile lor de comunicare ce vizează societatea civilă și publicul larg și să contribuie la coerența dintre cei trei piloni ai PIE.

(25)

Garanția FEDD ar trebui să fie acordată contrapărților eligibile pentru operațiuni de finanțare și de investiții sau instrumente de garantare pentru o perioadă inițială de investiții cu scadență la 31 decembrie 2020.

(26)

Pentru a beneficia de flexibilitate, a spori atractivitatea pentru sectorul privat și a maximiza impactul investițiilor, este adecvat să se prevadă o derogare de la normele privind metodele de execuție a bugetului Uniunii prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (3) prin care contrapărțile eligibile, care sunt organisme de drept privat, ar putea fi, de asemenea, organismele care nu sunt însărcinate cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care ar putea fi, de asemenea, organisme de drept privat ale unei țări partenere.

(27)

Comisia ar trebui să încheie acorduri de garantare FEDD cu contrapărțile eligibile, în care să se stabilească dispozițiile specifice în baza cărora li se acordă garanția FEDD. Aceste acorduri de garantare ar trebui să furnizeze temeiul juridic pentru o partajare adecvată a riscurilor, oferindu-se, astfel, stimulente pentru furnizarea de finanțare de către contrapărțile eligibile, precum și mecanisme și proceduri pentru potențialele cereri de activare a garanției FEDD.

(28)

Uniunea ar trebui să pună la dispoziție o garanție de 1 500 000 000 EUR pentru stabilirea garanției FEDD. Statele membre și alți contribuitori ar trebui invitați să contribuie în continuare la sprijinirea Fondului de garantare FEDD sub formă de numerar, în cazul statelor membre și al altor contribuitori, sau de garanții, în cazul statelor membre, pentru a spori rezerva de lichidități și pentru a permite astfel creșterea volumului total al garanției FEDD. Statele membre, instituțiile financiare publice și alți contribuitori ar trebui să fie invitați să furnizeze o finanțare suplimentară a Fondului de garantare FEDD în condiții care ar trebui să fie stabilite într-un acord care urmează a fi încheiat între Comisie, în numele Uniunii, și contribuitorul în cauză.

(29)

Fondul de garantare FEDD ar trebui să fie stabilit ca o rezervă de lichidități în eventualitatea unei cereri de executare a garanției FEDD. Pentru a ajunge la un nivel care să reflecte în mod adecvat angajamentele financiare ale Uniunii în ceea ce privește garanția FEDD, Uniunea ar trebui să pună la dispoziție suma de 750 000 000 EUR.

(30)

În vederea creșterii impactului garanției FEDD, ținând seama de nevoile din regiunile în cauză, statele membre și țările din cadrul Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) ar trebui să aibă posibilitatea de a oferi contribuții sub forma unei garanții sau în numerar.

(31)

Întrucât fondurile Fondului european de dezvoltare (FED) urmează a fi folosite în scopul Fondului de garantare FEDD, cel puțin 400 000 000 EUR din acoperirea prin garanția FEDD ar trebui să se aloce pentru investiții în țările partenere eligibile în temeiul celui de al 11-lea FED (4) pe toată perioada de executare a garanției FEDD. Garanția FEDD ar trebui să devină disponibilă numai atunci când a fost confirmată o contribuție în valoare de 400 000 000 EUR din fondurile celui de al 11-lea FED la Fondul de garantare FEDD.

(32)

Întrucât fondurile Instrumentului european de vecinătate, instituit prin Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (5), urmează a fi folosite în scopul Fondului de garantare FEDD, cel puțin 100 000 000 EUR din acoperirea prin garanția FEDD ar trebui să se aloce pentru investiții în țările partenere din vecinătatea estică și sudică pe perioada de aplicare a garanției FEDD.

(33)

Comisia ar trebui să prezinte un raport anual Parlamentului European și Consiliului cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul garanției FEDD cu scopul de a se garanta răspunderea deplină în fața cetățenilor Uniunii și supravegherea și controlul din partea Parlamentului European și a Consiliului. Raportul ar trebui să fie făcut public, pentru a permite părților interesate relevante, inclusiv societății civile, să își exprime punctele de vedere. De asemenea, Comisia ar trebui să prezinte un raport anual Parlamentului European și Consiliului cu privire la gestionarea Fondului de garantare FEDD, pentru a asigura răspunderea și transparența. Comisia ar trebui să informeze, de asemenea, Consiliul de miniștri ACP-UE și Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE în ceea ce privește utilizarea fondurilor FED.

(34)

Pentru a asigura monitorizarea și răspunderea FEDD și a PIE, Parlamentul European sau Consiliul ar trebui să poată organiza audieri în cadrul unui dialog cu Comisia, cu Înaltul Reprezentant, cu BEI și alte instituții financiare eligibile, precum și cu sectorul privat și organizațiile societății civile.

(35)

Pentru a se ține seama de experiența dobândită și a se permite evoluția FEDD, funcționarea FEDD și utilizarea Fondului de garantare FEDD ar trebui să fie evaluate de către Comisie și evaluatori externi și să fie supuse unui proces anual de consultare cu părțile interesate relevante, inclusiv cu organizațiile societății civile. Aplicarea prezentului regulament ar trebui să fie evaluată în mod independent pentru a se stabili nivelul de conformitate a punerii în aplicare cu temeiul juridic, precum și pentru a se stabili aplicabilitatea și caracterul practic al prezentului regulament în realizarea obiectivelor sale.

(36)

În vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii, cu scopul de a se stabili dacă a existat fraudă, corupție, spălarea banilor sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu orice operațiuni de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) este autorizat să efectueze investigații în conformitate cu Regulamentele (CE, Euratom) nr. 2988/95 (6) și (Euratom, CE) nr. 2185/96 ale Consiliului (7) și cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

(37)

Operațiunile de finanțare și de investiții sprijinite de FEDD ar trebui să respecte politica Uniunii cu privire la jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale și actualizările acesteia, astfel cum este prevăzută în actele juridice relevante ale Uniunii și în concluziile Consiliului, în special în concluziile Consiliului din 8 noiembrie 2016 și în anexa la acestea,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII INTRODUCTIVE

Articolul 1

Obiect

(1)   Prezentul regulament instituie Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), garanția FEDD și Fondul de garantare FEDD.

(2)   În sensul alineatului (1) din prezentul articol, prezentul regulament atribuie Comisiei sarcina să încheie, în numele Uniunii Europene, acorduri de garantare FEDD cu contrapărți eligibile, astfel cum sunt definite la articolul 11.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„platforme regionale de investiții” înseamnă mecanisme de finanțare mixtă, în concordanță cu articolul 4 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (9) și cu articolul 40 din Regulamentul (UE) nr. 2015/323 al Consiliului (10) pentru contribuția de la cel de al 11-lea FED, combinate cu acordarea garanției FEDD, conform articolului 7 din prezentul regulament;

2.

„componentă de investiții” înseamnă un domeniu-țintă de sprijinire de către garanția FEDD a portofoliilor de investiții din anumite regiuni, țări sau sectoare, pusă în aplicare prin intermediul platformelor regionale de investiții;

3.

„contribuitor” înseamnă un stat membru, o instituție financiară internațională sau o instituție publică dintr-un stat membru, o agenție publică sau alte entități care contribuie cu granturi în numerar sau cu garanții la Fondul de garantare FEDD;

4.

„țară parteneră” înseamnă o țară care este semnatară a Acordului de parteneriat ACP-UE, o țară care este enumerată în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 232/2014, sau o țară eligibilă pentru cooperare geografică în temeiul Regulamentului (UE) nr. 233/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (11);

5.

„adiționalitate” înseamnă principiul conform căruia sprijinul garanției FEDD contribuie la dezvoltarea durabilă prin operațiuni care nu s-ar fi putut realiza fără garanția FEDD sau care duc la obținerea de rezultate pozitive dincolo de ceea ce s-ar fi putut realiza în lipsa acestui sprijin. Adiționalitate înseamnă, de asemenea, atragerea finanțării din partea sectorului privat și abordarea disfuncționalităților pieței sau a situațiilor de investiții sub nivelul optim, precum și îmbunătățirea calității, a sustenabilității, a impactului sau a amplorii unei investiții. Acest principiu asigură, de asemenea, faptul că operațiunile aferente garanției FEDD nu înlocuiesc sprijinul unui stat membru, finanțarea privată sau altă intervenție financiară internațională sau din partea Uniunii și evită excluderea altor investiții publice sau private. Proiectele sprijinite de garanția FEDD au, de regulă, un profil de risc mai ridicat decât portofoliul de investiții sprijinit de către contrapărțile eligibile în conformitate cu politicile lor obișnuite de investiții fără garanția FEDD.

CAPITOLUL II

FONDUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ

Articolul 3

Scop

(1)   Scopul FEDD, ca pachet financiar integrat, care furnizează capacități de finanțare sub formă de granturi, garanții și alte instrumente financiare pentru contrapărțile eligibile, este acela de a sprijini investițiile și accesul sporit la finanțare, în special în Africa și în vecinătatea Uniunii, pentru a încuraja dezvoltarea economică și socială durabilă și favorabilă incluziunii și a promova reziliența socioeconomică a țărilor partenere, inclusiv, după caz, în contextul politicii europene de vecinătate și al noului cadru de parteneriat cu țările terțe bazat pe Agenda europeană privind migrația, cu un accent special pe creșterea sustenabilă și favorabilă incluziunii, crearea de locuri de muncă decente, egalitatea de șanse între femei și bărbați și emanciparea femeilor și tinerilor și sectoarele socioeconomice, precum și pe microîntreprinderi, întreprinderile mici și mijlocii, maximizând în același timp adiționalitatea, furnizând produse inovatoare și atrăgând fonduri din sectorul privat.

(2)   FEDD se orientează în funcție de obiectivele acțiunii externe a Uniunii prevăzute la articolul 21 din TUE și ale politicii Uniunii în domeniul cooperării pentru dezvoltare prevăzute la articolul 208 din TFUE, precum și de principiile eficacității dezvoltării convenite la nivel internațional. FEDD contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030, în special eradicarea sărăciei și, dacă este cazul, la punerea în aplicare a politicii europene de vecinătate, abordând astfel cauzele socioeconomice specifice profunde ale migrației și promovând reintegrarea sustenabilă a migranților care se întorc în țările lor de origine, precum și consolidând comunitățile de tranzit și cele gazdă.

(3)   FEDD contribuie la punerea în aplicare a Acordului de la Paris și prin direcționarea investițiilor către sectoare care iau măsuri pentru atenuarea schimbărilor climatice și pentru adaptarea la acestea.

(4)   FEDD este în concordanță cu obiectivele instrumentelor de finanțare externă instituite prin Regulamentele (UE) nr. 232/2014, (UE) nr. 233/2014 și (UE) 323/2015 și cu prioritățile programelor naționale sau regionale și ale documentelor de strategie, în cazul în care acestea sunt disponibile.

Articolul 4

Structura FEDD

(1)   FEDD este compus din platforme regionale de investiții instituite pe baza unor metode de lucru, proceduri și structuri ale mecanismelor existente de finanțare mixtă externă ale Uniunii, care combină operațiunile lor de finanțare mixtă și operațiunile aferente garanției FEDD.

(2)   Gestionarea FEDD este asigurată de Comisie. Comisia lucrează în strânsă cooperare cu BEI, sprijinită de alte contrapărți eligibile, în ceea ce privește gestionarea operațională a garanției FEDD. În acest scop, se instituie un grup de evaluare tehnică privind garanția FEDD.

Articolul 5

Consiliul strategic al FEDD

(1)   În gestionarea FEDD, Comisiei îi este oferită consultanță de un consiliu strategic.

(2)   Consiliul strategic oferă consultanță Comisiei cu privire la orientările strategice și la prioritățile investițiilor din cadrul garanției FEDD și contribuie la alinierea lor cu principiile directoare și obiectivele acțiunii externe și politicii de dezvoltare ale Uniunii și politicii europene de vecinătate, precum și cu scopul FEDD, astfel cum este stabilit la articolul 3. Acesta susține, de asemenea, Comisia în procesul de stabilire a obiectivelor de investiții globale în ceea ce privește utilizarea garanției FEDD și monitorizează existența unei acoperiri geografice și tematice adecvate și diversificate a componentelor de investiții, acordând o atenție specială țărilor identificate ca fiind afectate de situații de fragilitate sau de conflict, țărilor cel mai puțin dezvoltate și țărilor sărace puternic îndatorate.

(3)   Consiliul strategic sprijină, de asemenea, coordonarea, complementaritatea și coerența de ansamblu dintre platformele regionale de investiții, dintre cei trei piloni ai PIE, dintre PIE și celelalte eforturi ale Uniunii privind migrația și privind punerea în aplicare a Agendei 2030, precum și cu instrumentele relevante de finanțare externă ale Uniunii și fondurile fiduciare, și cu operațiunile din mandatul de creditare externă gestionate de BEI, inclusiv inițiativa BEI privind reziliența economică, și facilitatea de investiții pentru țările ACP, fără a aduce atingere normelor interne de guvernanță ale BEI.

(4)   Consiliul strategic este alcătuit din reprezentanți ai Comisiei și ai Înaltului Reprezentant, ai tuturor statelor membre și ai BEI. Parlamentul European are statutul de observator. Contribuitorilor, contrapărților eligibile, țărilor partenere, organizațiilor regionale relevante și altor părți interesate li se poate acorda statutul de observator, după caz. Consiliul strategic este consultat înainte de includerea oricărui nou observator. Consiliul strategic este prezidat în comun de Comisie și de Înaltul Reprezentant.

(5)   Consiliul strategic se întrunește de cel puțin două ori pe an și, atunci când este posibil, adoptă avize prin consens. Pot fi organizate reuniuni suplimentare în orice moment de către președinte sau la cererea unei treimi dintre membrii săi. În cazul în care nu se poate ajunge la un consens, drepturile de vot se aplică astfel cum au fost convenite în prima reuniune a consiliului strategic și prevăzute în regulamentul său de procedură. Drepturile de vot țin seama în mod corespunzător de sursa de finanțare. Regulamentul de procedură stabilește cadrul privind rolul observatorilor. Procesele-verbale și ordinile de zi ale reuniunilor consiliului strategic sunt făcute publice, după adoptarea lor.

(6)   Comisia prezintă un raport anual consiliului strategic cu privire la progresele realizate în ceea ce privește implementarea FEDD. Consiliul strategic organizează periodic consultări cu părțile interesate relevante cu privire la orientarea strategică și implementarea FEDD.

(7)   În timpul perioadei de implementare a FEDD, consiliul strategic adoptă și publică cât mai rapid orientări care stabilesc modul în care este asigurată conformitatea operațiunilor FEDD cu obiectivele și criteriile de eligibilitate prevăzute la articolul 9.

(8)   În orientările sale strategice, consiliul strategic ține seama în mod corespunzător de rezoluțiile relevante ale Parlamentului European, precum și de deciziile și concluziile relevante ale Consiliului.

Articolul 6

Consiliile operaționale regionale

Fiecare platformă regională de investiții are un consiliu operațional. Consiliile operaționale regionale sprijină Comisia la nivelul implementării în stabilirea obiectivelor de investiții regionale și sectoriale și a componentelor de investiții regionale, sectoriale și tematice și formulează avize privind operațiunile de finanțare mixtă și cu privire la utilizarea garanției FEDD.

CAPITOLUL III

GARANȚIA FEDD ȘI FONDUL DE GARANTARE FEDD

Articolul 7

Garanția FEDD

(1)   După examinarea atentă a viabilității proiectului, Uniunea acordă contrapărții eligibile o garanție irevocabilă și necondiționată, la prima cerere, în vederea efectuării operațiunilor de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament.

(2)   Garanția FEDD sprijină operațiunile de finanțare și de investiții în țările partenere din Africa și din vecinătatea Uniunii.

(3)   Garanția FEDD se acordă ca garanție la prima cerere în ceea ce privește instrumentele menționate la articolul 10 și în conformitate cu criteriile de eligibilitate prevăzute la articolul 9.

Articolul 8

Cerințe pentru utilizarea garanției FEDD

(1)   Acordarea garanției FEDD se supune încheierii respectivului acord de garantare FEDD între Comisie, care acționează în numele Uniunii, și contrapartea eligibilă.

(2)   Perioada de investiții în care pot fi încheiate cu contrapărți eligibile acorduri de garantare FEDD pentru sprijinirea operațiunilor de finanțare și de investiții expiră la 31 decembrie 2020.

(3)   Perioada maximă permisă pentru contrapărțile eligibile pentru a încheia acorduri cu partenerii de cofinanțare din sectorul privat, intermediarii financiari sau beneficiarii finali este de patru ani după încheierea acordului de garanție FEDD relevant.

Articolul 9

Criterii de eligibilitate pentru utilizarea garanției FEDD

(1)   Operațiunile de finanțare și de investiții eligibile pentru sprijin prin intermediul garanției FEDD în conformitate cu scopul FEDD prevăzut la articolul 3 sunt coerente și armonizate cu politicile Uniunii, în special cu politica de dezvoltare a Uniunii și politica europeană de vecinătate, precum și cu strategiile și politicile țărilor partenere. Aceste operațiuni iau în considerare alte tipuri de sprijin internațional și din partea Uniunii pentru a asigura complementaritatea cu alte inițiative și sprijină următoarele obiective:

(a)

să contribuie la dezvoltarea durabilă în dimensiunile sale economică, socială și de mediu, precum și la punerea în aplicare a Agendei 2030 și, acolo unde este cazul, a politicii europene de vecinătate, cu accent special pe eradicarea sărăciei, crearea de locuri de muncă decente, oportunități economice, competențe și spirit antreprenorial, promovând în special egalitatea de gen și emanciparea femeilor și a tinerilor, având, totodată, în vedere și consolidând statul de drept, buna guvernare și drepturile omului;

(b)

să contribuie la punerea în aplicare a politicii în materie de migrație a Uniunii, inclusiv, după caz, a noului cadru de parteneriat cu țările terțe, din cadrul Agendei europene privind migrația;

(c)

să contribuie, prin promovarea dezvoltării durabile, la abordarea cauzelor profunde specifice ale migrației, inclusiv ale migrației neregulamentare, să consolideze reziliența comunităților gazdă și de tranzit și să contribuie la reintegrarea sustenabilă a migranților care se întorc în țările lor de origine, acordând atenția cuvenită consolidării statului de drept, a bunei guvernări și a drepturilor omului;

(d)

să consolideze sectoare și domenii socioeconomice și infrastructura publică și privată aferentă, inclusiv în ceea ce privește energia regenerabilă și durabilă, gestionarea apei și a deșeurilor, transporturile, tehnologia informației și comunicațiilor, precum și mediul, utilizarea durabilă a resurselor naturale, agricultura durabilă și creșterea albastră, infrastructura socială, sănătatea și capitalul uman, pentru a îmbunătăți mediul socioeconomic;

(e)

să ofere finanțare și sprijin dezvoltării sectorului privat și cooperatist, acordând o atenție deosebită întreprinderilor locale, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii și, totodată, abordând disfuncționalitățile pieței, limitând denaturările pieței și încurajând contribuția întreprinderilor europene la obiectivele FEDD;

(f)

să abordeze obstacolele cu care se confruntă investițiile private oferind instrumente financiare, care pot fi în moneda locală a țării partenere respective, inclusiv garanții de primă pierdere pentru portofolii, garanții pentru proiectele din sectorul privat, cum ar fi garanțiile de împrumut pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și garanții pentru riscuri speciale pentru proiecte de infrastructură și alt capital de risc;

(g)

să mobilizeze finanțare din partea sectorului privat, cu un accent special pe microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii, prin abordarea blocajelor și a obstacolelor din calea investițiilor;

(h)

să contribuie la politicile climatice și la protecția și gestionarea mediului, producând astfel beneficii conexe în ceea ce privește clima, prin alocarea a cel puțin 28 % din finanțare pentru investiții ce contribuie la politicile climatice, la energia regenerabilă și la utilizarea eficientă a resurselor.

(2)   Garanția FEDD sprijină operațiunile de finanțare și de investiții care vizează corectarea unor disfuncționalități ale pieței sau situații de investiții sub nivelul optim și care:

(a)

asigură adiționalitatea;

(b)

asigură complementaritatea cu alte inițiative, asigurându-se că operațiunile aferente garanției FEDD sunt în mod clar distincte, în special de operațiunile din mandatul de creditare externă gestionate de BEI;

(c)

asigură convergența dobânzilor prin intermediul partajării adecvate a riscurilor de către contrapartea eligibilă și alți parteneri potențiali;

(d)

sunt viabile din punct de vedere economic și financiar, ținându-se seama în mod corespunzător de sprijinul potențial și de cofinanțarea din partea partenerilor publici și privați ai proiectului și luând în considerare în același timp mediul de funcționare specific și capacitățile țărilor care se confruntă cu situații de fragilitate sau de conflict, ale țărilor cel mai puțin dezvoltate și ale celor sărace puternic îndatorate, în cazul cărora pot fi acordate condiții mai puțin restrictive;

(e)

sunt viabile din punct de vedere tehnic și sunt sustenabile, atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere social;

(f)

maximizează, unde este posibil, mobilizarea capitalului din sectorul privat;

(g)

respectă principiile eficacității dezvoltării, astfel cum au fost prevăzute în Parteneriatul de la Busan privind eficacitatea cooperării pentru dezvoltare și reafirmate în cadrul conferinței de la Nairobi din 2016, inclusiv asumarea, alinierea, accentul pe rezultate, transparența și răspunderea reciprocă, precum și obiectivul de necondiționare a ajutorului;

(h)

sunt concepute să îndeplinească criteriile pentru AOD stabilite de OCDE-CAD, ținând seama de elementele specifice dezvoltării sectorului privat; și

(i)

sunt aplicate cu respectarea deplină a orientărilor, principiilor și convențiilor convenite la nivel internațional, inclusiv a principiilor pentru investiții responsabile, a principiilor directoare ale ONU pentru afaceri și drepturile omului, a orientărilor OCDE pentru întreprinderile multinaționale, a principiilor FAO privind investițiile responsabile în agricultură și sisteme alimentare, a convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, precum și a dreptului internațional al drepturilor omului.

(3)   De la caz la caz, operațiunile de finanțare și de investiții pot combina finanțarea provenită de la diferite instrumente ale Uniunii, în măsura în care acest lucru este necesar pentru succesul proiectului de investiții sprijinit de FEDD și atât timp cât nu conduce la reducerea finanțării pentru alte obiective de dezvoltare.

(4)   Ținând seama în mod corespunzător de consilierea oferită de consiliul strategic, Comisia stabilește, după ce se consultă cu consiliile operaționale și după informarea Parlamentului European și a Consiliului, componente de investiții pentru anumite regiuni sau anumite țări partenere sau pentru ambele, pentru anumite sectoare, pentru proiecte specifice sau categorii specifice de beneficiari finali sau pentru ambele, care urmează să fie finanțate prin instrumentele menționate la articolul 10, care vor fi acoperite prin garanția FEDD până la o sumă fixă. Informațiile transmise de Comisie Parlamentului European și Consiliului specifică modul în care componentele de investiții sunt aliniate cu cerințele prevăzute la articolul 3 și la prezentul articol și prioritățile lor de finanțare detaliate. BEI ar trebui să furnizeze un aviz scris cu privire la chestiunile legate de latura bancară, care să însoțească fiecare propunere privind componentele de investiții. Toate cererile de sprijin financiar în cadrul componentelor de investiții se adresează Comisiei.

Alegerea componentelor de investiții este justificată în mod corespunzător de o analiză a disfuncționalităților pieței sau a situațiilor de investiții sub nivelul optim. O astfel de analiză se efectuează de Comisie în cooperare cu contrapărțile potențial eligibile și părțile interesate.

În cadrul platformei de investiții pentru Africa, se alocă o cotă semnificativă din garanția FEDD țărilor fragile și afectate de conflicte, țărilor fără ieșire la mare și țărilor cel mai puțin dezvoltate.

(5)   Comisia evaluează operațiunile sprijinite de garanția FEDD cu ajutorul criteriilor de eligibilitate stabilite la alineatele (1) și (2), recurgând, unde este posibil, la sistemele existente ale contrapărților eligibile de măsurare a rezultatelor. Comisia publică rezultatul evaluării sale pentru fiecare componentă de investiții pe o bază anuală.

Articolul 10

Instrumente eligibile pentru garanția FEDD

(1)   Garanția FEDD se utilizează pentru a acoperi riscurile în ceea ce privește următoarele instrumente:

(a)

împrumuturi, inclusiv împrumuturi în moneda locală;

(b)

garanții;

(c)

contragaranții;

(d)

instrumente de pe piața de capital;

(e)

orice altă formă de finanțare sau de îmbunătățire a calității creditului, asigurare și participații la capital sau la cvasicapital.

(2)   Contrapărțile eligibile pot furniza instrumentele enumerate la alineatul (1) în cadrul unei componente de investiții sau al unui proiect individual de investiții administrat de o contraparte eligibilă. Acestea pot fi furnizate în beneficiul țărilor partenere, inclusiv al țărilor care se confruntă cu situații de fragilitate sau de conflict sau al țărilor cu dificultăți de reconstrucție și de redresare post-conflict, în beneficiul instituțiilor acestor țări partenere, inclusiv al băncilor și instituțiilor financiare publice naționale și locale private, precum și în beneficiul entităților din sectorul privat al acestor țări partenere. În țările care se confruntă cu situații de fragilitate sau de conflict, precum și în alte țări, atunci când acest lucru este justificat, se poate acorda sprijin pentru investițiile din sectorul public care au efecte relevante asupra dezvoltării sectorului privat.

Articolul 11

Eligibilitate și selecția contrapărților

(1)   Contrapărțile eligibile în sensul garanției FEDD sunt:

(a)

BEI și Fondul European de Investiții;

(b)

organismele de drept public;

(c)

organizațiile internaționale și agențiile acestora;

(d)

organismele de drept privat cu misiune de serviciu public în măsura în care prezintă garanții financiare adecvate;

(e)

organismele de drept privat dintr-un stat membru care oferă garanții financiare adecvate, prin derogare de la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012;

(f)

organismele de drept privat ale unei țări partenere care oferă garanții financiare adecvate, prin derogare de la articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vii) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

(2)   Contrapărțile eligibile respectă normele și condițiile prevăzute la articolul 60 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012. În cazul organismelor de drept privat ale unui stat membru sau ale unei țări partenere, se acordă prioritate organismelor care difuzează informații către public în legătură cu criteriile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă.

Garanția FEDD se execută ori de câte ori este posibil sub conducerea unei contrapărți eligibile europene în concordanță cu criteriile stabilite în prezentul regulament. Comisia asigură o utilizare eficace, eficientă și corectă a resurselor disponibile între contrapărțile eligibile, promovând totodată cooperarea dintre acestea.

Comisia asigură un tratament echitabil pentru toate contrapărțile eligibile și se asigură că sunt evitate conflictele de interese pe parcursul perioadei de implementare a FEDD. Pentru a asigura complementaritatea, Comisia poate solicita orice informație relevantă de la contrapărțile eligibile cu privire la operațiunile lor non-FEDD.

(3)   Comisia selectează contrapărțile eligibile în temeiul articolului 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

(4)   Parlamentul European sau Consiliu pot invita contrapărțile eligibile la un schimb de opinii în legătură cu operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament.

Articolul 12

Acoperirea și condițiile garanției FEDD

(1)   Fără a aduce atingere alineatului (2), garanția FEDD nu depășește, în niciun caz, suma de 1 500 000 000 EUR.

(2)   Statele membre și țările AELS pot contribui la Fondul de garantare FEDD în numerar sau sub formă de garanții. Sub rezerva avizului consiliului strategic și a aprobării de către Comisie, alți contribuitori pot contribui în numerar.

Comisia informează fără întârziere Parlamentul European și Consiliul cu privire la contribuțiile confirmate.

Valoarea garanției FEDD care depășește suma indicată la alineatul (1) se acordă în numele Uniunii.

Plățile totale nete efectuate din bugetul general al Uniunii în cadrul garanției FEDD nu depășesc 1 500 000 000 EUR. Fără a aduce atingere alineatului (4), plățile pentru activarea garanției se fac, în cazul în care este necesar, de către statele membre contribuitoare sau alți contribuitori în condiții pari passu cu Uniunea.

Se încheie un acord de contribuție între Comisie, în numele Uniunii, și contribuitor, care prevede, în special, dispoziții privind condițiile de plată.

(3)   Garanția FEDD devine disponibilă numai atunci când a fost confirmată o contribuție în numerar în valoare de 400 000 000 EUR din cel de al 11-lea FED în bugetul general al Uniunii.

(4)   Contribuțiile statelor membre sub forma unei garanții pot fi solicitate pentru plăți aferente activării garanției doar după ce finanțarea din bugetul general al Uniunii, majorată cu orice alte contribuții în numerar, a fost utilizată pentru plăți aferente activării garanției.

La solicitarea statelor membre din consiliul strategic, contribuțiile acestora pot fi alocate pentru inițierea de proiecte în anumite regiuni, țări, sectoare sau componente de investiții existente.

Contribuțiile pot fi utilizate pentru a acoperi activarea garanției, indiferent de destinația resurselor.

(5)   Cel puțin 400 000 000 EUR din acoperirea prin garanția FEDD se alocă pentru investiții în țările partenere eligibile în temeiul celui de al 11-lea FED pe toată perioada de implementare a garanției FEDD, în concordanță cu obiectivele Acordului de parteneriat ACP-UE.

(6)   Cel puțin 100 000 000 EUR din acoperirea prin garanția FEDD se alocă pentru investiții în țările partenere din vecinătatea estică și sudică, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 232/2014.

Articolul 13

Punerea în aplicare a acordurilor de garantare FEDD

(1)   Comisia, în numele Uniunii, încheie acorduri de garantare FEDD cu contrapărțile eligibile selectate în temeiul articolului 11 și al alineatului (4) din prezentul articol la acordarea garanției FEDD, care este necondiționată, irevocabilă, la prima cerere și în favoarea contrapărții eligibile selectate.

(2)   Pentru fiecare componentă de investiții se încheie unul sau mai multe acorduri de garantare FEDD între Comisie și contrapartea eligibilă sau contrapărțile eligibile selectate. Pentru a răspunde nevoilor specifice, garanția FEDD poate fi acordată pentru operațiuni individuale de finanțare sau de investiții. Acordurile pot fi încheiate cu un consorțiu de două sau mai multe contrapărți eligibile.

Toate acordurile de garantare FEDD sunt puse, la cerere, la dispoziția Parlamentului European și a Consiliului, ținându-se seama de protecția informațiilor confidențiale și sensibile din punct de vedere comercial.

(3)   Acordurile de garantare FEDD conțin, în special, dispoziții privind:

(a)

norme detaliate referitoare la furnizarea garanției FEDD, inclusiv mecanismele sale privind acoperirea și acoperirea sa definită a portofoliilor și a proiectelor de tipuri specifice de instrumente, precum și o analiză a riscului privind proiectele și portofoliile proiectelor, inclusiv la nivel sectorial, regional și național;

(b)

obiectivele și scopul prezentului regulament, o evaluare a nevoilor și indicarea rezultatelor preconizate, luând în considerare promovarea responsabilității sociale a întreprinderilor și a conduitei profesionale responsabile, inclusiv, în special, respectarea orientărilor, principiilor și instrumentelor juridice convenite la nivel internațional, menționate la articolul 9 alineatul (2) litera (i);

(c)

remunerarea garanției, care reflectă nivelul de risc, și posibilitatea ca remunerarea să fie parțial subvenționată pentru a acorda mai multe condiții mai favorabile, în cazuri justificate în mod corespunzător, în special în țările menționate la articolul 9 alineatul (2) litera (d);

(d)

condițiile de utilizare a garanției FEDD, inclusiv condițiile de plată, cum ar fi termenele specifice, dobânzile aferente sumelor datorate, cheltuielile și costurile de recuperare și, eventual, dispoziții privind lichiditățile necesare;

(e)

procedurile referitoare la creanțe, inclusiv, dar fără a se limita la evenimente declanșatoare și perioade de așteptare, și procedurile privind recuperarea creanțelor;

(f)

obligațiile de monitorizare, raportare și evaluare în temeiul articolelor 16 și 17;

(g)

proceduri clare și accesibile de depunere a plângerilor pentru părțile terțe care ar putea fi afectate de implementarea proiectelor sprijinite prin garanția FEDD.

(4)   La încheierea de acorduri de garantare FEDD cu contrapărți eligibile, Comisia ține seama în mod corespunzător de:

(a)

consilierea și îndrumările din partea consiliilor strategice și operaționale regionale, în conformitate cu articolele 5 și 6;

(b)

obiectivele componentei de investiții;

(c)

experiența și capacitatea operațională, financiară și de gestionare a riscurilor a contrapărții eligibile;

(d)

valoarea resurselor proprii, precum și a cofinanțării din sectorul privat, pe care contrapartea eligibilă este pregătită să le mobilizeze pentru componenta de investiții.

(5)   Contrapartea eligibilă aprobă operațiunile de finanțare și de investiții conform propriilor sale norme și proceduri interne și în conformitate cu termenii acordului de garantare FEDD.

(6)   Garanția FEDD poate acoperi:

(a)

pentru titlurile de creanță, principalul și toate dobânzile și sumele datorate către contrapartea eligibilă selectată, dar care nu au fost primite de către aceasta în conformitate cu condițiile operațiunilor de finanțare, după ce a avut loc o situație de neîndeplinire a obligațiilor;

(b)

în cazul investițiilor de capital, sumele investite și costurile lor de finanțare asociate;

(c)

pentru alte operațiuni de finanțare și de investiții menționate la articolul 9 alineatul (2), sumele utilizate și costurile lor de finanțare asociate;

(d)

toate cheltuielile relevante și cheltuielile de recuperare în caz de neplată, cu excepția cazului în care sunt deduse din sumele încasate prin procedurile de recuperare.

(7)   Acordurile de garantare FEDD stabilesc norme detaliate privind acoperirea, cerințele, eligibilitatea, contrapărțile eligibile și procedurile.

Articolul 14

Fondul de garantare FEDD

(1)   Fondul de garantare FEDD reprezintă o rezervă de lichidități din care contrapărțile eligibile sunt plătite, în cazul unei cereri de executare a garanției FEDD, în temeiul acordului de garantare FEDD relevant.

(2)   Fondul de garantare FEDD este alimentat prin:

(a)

contribuții de la bugetul general al Uniunii și din alte surse;

(b)

contribuții voluntare ale statelor membre și ale altor contribuitori;

(c)

venituri obținute ca urmare a investirii resurselor Fondului de garantare FEDD;

(d)

sume recuperate de la debitorii care nu și-au achitat datoriile, în conformitate cu dispozițiile referitoare la recuperare prevăzute în acordurile de garantare FEDD;

(e)

venituri și orice alte plăți primite de Uniune în conformitate cu acordurile de garantare FEDD.

(3)   Veniturile Fondului de garantare FEDD, astfel cum sunt prevăzute la alineatul (2) literele (c) și (e) din prezentul articol constituie venituri alocate intern, în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

(4)   Resursele Fondului de garantare FEDD menționate la alineatul (2) sunt gestionate direct de Comisie și sunt investite în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare respectând normele prudențiale corespunzătoare. Până la 30 iunie 2019, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului o evaluare externă independentă a avantajelor și a dezavantajelor de a încredința Comisiei, BEI sau amândurora gestiunea financiară a activelor fondului de garantare pentru acțiuni externe instituit prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului (12) și ale FEDD, ținând seama de criteriile tehnice și instituționale relevante folosite în compararea serviciilor de gestionare a activelor, inclusiv infrastructura tehnică, compararea costurilor aferente serviciilor furnizate, structura instituțională, raportarea, performanța, răspunderea și expertiza fiecărei instituții și alte mandate de gestionare a activelor pentru bugetul general al Uniunii. Evaluarea este însoțită, dacă este cazul, de o propunere legislativă.

(5)   Sumele cu care este alimentat Fondul de garantare FEDD se utilizează pentru a se atinge un nivel corespunzător de provizioane care să acopere totalul obligațiilor garanției FEDD. Rata de provizionare este de 50 % din totalul obligațiilor aferente garanției FEDD acoperite de bugetul general al Uniunii.

(6)   În urma unei evaluări a adecvării nivelului Fondului de garantare FEDD în conformitate cu raportul prevăzut la articolul 16 alineatul (3), se efectuează următoarele plăți:

(a)

fără a aduce atingere alineatului (8) din prezentul articol, orice surplus se plătește bugetului general al Uniunii;

(b)

orice realimentare a Fondului de garantare FEDD, se plătește în tranșe anuale în cursul unei perioade de maximum trei ani, începând din anul n+1.

(7)   De la 1 ianuarie 2021, în cazul în care, prin activarea garanției FEDD, nivelul resurselor Fondului de garantare FEDD scade sub 50 % din rata de provizionare menționată la alineatul (5), Comisia prezintă un raport privind:

(a)

cauza deficitului, cu explicații detaliate, și

(b)

dacă se consideră necesar, toate măsurile excepționale care pot fi necesare pentru realimentarea Fondului de garantare FEDD.

(8)   În urma activării garanției FEDD, resursele care alimentează Fondul de garantare FEDD prevăzute la alineatul (2) literele (c), (d) și (e) din prezentul articol și care depășesc resursele necesare pentru atingerea ratei de provizionare la nivelul menționat la alineatul (5) din prezentul articol sau orice surplus prevăzut la alineatul (6) litera (a) din prezentul articol se utilizează mai întâi în limitele perioadei maxime prevăzute la articolul 8 alineatul (3) pentru a se readuce garanția FEDD la valoarea sa inițială.

Articolul 15

Finanțarea Fondului de garantare FEDD din bugetul general al Uniunii

Se furnizează o contribuție de 350 000 000 EUR din bugetul general al Uniunii.

CAPITOLUL IV

RAPORTARE, CONTABILITATE ȘI EVALUARE

Articolul 16

Raportare și contabilitate

(1)   Comisia prezintă un raport anual Parlamentului European și Consiliului cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul garanției FEDD. Acest raport este făcut public. Raportul cuprinde următoarele elemente:

(a)

o evaluare a rezultatelor care contribuie la scopul și obiectivele FEDD prevăzute la articolul 3 și, respectiv, la articolul 9 alineatele (1) și (2);

(b)

o evaluare a operațiunilor de finanțare și de investiții în desfășurare acoperite de garanția FEDD la nivel de sector, țară și regiune, precum și a conformității acestora cu prezentul regulament, inclusiv a măsurilor privind riscurile și a impactului lor asupra stabilității financiare și economice a partenerilor;

(c)

o evaluare agregată, pe baza indicatorilor de la articolul 9 alineatul (5), privind adiționalitatea și valoarea adăugată, mobilizarea resurselor din sectorul privat, randamentul estimat și cel efectiv, precum și rezultatele și impactul operațiunilor de finanțare și de investiții care fac obiectul garanției FEDD, inclusiv impactul asupra creării de locuri de muncă cu condiții decente, a eradicării sărăciei și a modalității de abordare a cauzelor profunde ale migrației, inclusiv ale migrației neregulamentare; această evaluare include o analiză de gen a operațiunilor acoperite, pe bază de dovezi și de date defalcate pe sexe, atunci când este posibil;

(d)

o evaluare a respectării cerințelor privind utilizarea garanției FEDD, precum și a realizării principalilor indicatori de performanță stabiliți pentru fiecare propunere prezentată;

(e)

o evaluare a efectului de levier obținut prin operațiunile acoperite de garanția FEDD;

(f)

suma transferată beneficiarilor și o evaluare, pe bază agregată, a operațiunilor de finanțare și de investiții, pentru fiecare contraparte eligibilă;

(g)

o evaluare a adiționalității și a valorii adăugate ale operațiunilor de finanțare și de investiții ale contrapărților eligibile, precum și a riscului agregat aferent acestor operațiuni;

(h)

informații detaliate privind cererile de activare a garanției FEDD, pierderile, rentabilitățile, sumele recuperate și orice alte plăți încasate, precum și expunerea globală la risc;

(i)

rapoartele financiare privind operațiunile de finanțare și de investiții ale contrapărților eligibile care fac obiectul prezentului regulament, auditate de un auditor extern independent;

(j)

o evaluare a sinergiilor și complementarității dintre operațiunile care fac obiectul garanției FEDD și cel de al doilea și al treilea pilon al PIE, pe baza rapoartelor relevante existente, în special cu privire la progresele înregistrate în legătură cu buna guvernare, inclusiv în lupta împotriva corupției și a fluxurilor financiare ilicite, cu respectarea drepturilor omului, statul de drept și politicile referitoare la egalitatea de gen, precum și cu stimularea spiritului antreprenorial, a mediului de afaceri local și a piețelor financiare locale;

(k)

o evaluare a operațiunilor aferente garanției FEDD din perspectiva principiilor eficacității dezvoltării convenite la nivel internațional;

(l)

o evaluare a remunerării garanțiilor și a punerii în aplicare a articolului 22.

(2)   În scopul respectării de către Comisie a obligațiilor sale contabile, al raportării cu privire la riscurile acoperite de garanția FEDD și al gestionării Fondului de garantare FEDD, contrapărțile eligibile cu care a fost încheiat un acord de garantare FEDD furnizează Comisiei și Curții de Conturi, în fiecare an, rapoartele financiare privind operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, auditate de un auditor extern independent, care să conțină, printre altele, informații privind:

(a)

evaluarea riscurilor aferente operațiunilor de finanțare și de investiții ale contrapărților eligibile, inclusiv informații privind pasivele Uniunii, măsurate în conformitate cu normele contabile ale Uniunii, stabilite de contabilul Comisiei, pe baza standardelor contabile acceptate la nivel internațional pentru sectorul public;

(b)

obligațiile financiare existente ale Uniunii provenite din garanția FEDD către contrapărțile eligibile, precum și operațiunile de finanțare și de investiții ale acestora, defalcate pe operațiuni individuale.

Contrapărțile eligibile furnizează Comisiei, la cerere, toate informațiile suplimentare necesare pentru îndeplinirea obligațiilor Comisiei legate de prezentul regulament.

(3)   Până la data de 31 martie a fiecărui an, Comisia înaintează Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi, în contextul situațiilor financiare ale Comisiei, informațiile necesare privind situația Fondului de garantare FEDD. În plus, aceasta prezintă Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi, până la data de 31 mai a fiecărui an, un raport privind gestionarea Fondului de garantare FEDD în anul calendaristic precedent, inclusiv o evaluare a adecvării provizionării și a nivelului Fondului de garantare FEDD și a necesității de realimentare a acestuia.

Raportul menționat la primul paragraf conține o prezentare a situației financiare a Fondului de garantare FEDD la sfârșitul anului calendaristic anterior, fluxurile financiare din cursul anului calendaristic precedent, precum și tranzacțiile semnificative și orice informație relevantă privind conturile financiare. Raportul include, de asemenea, informații cu privire la gestiunea financiară, performanța și riscul aferent Fondului de garantare FEDD la sfârșitul anului calendaristic anterior.

Articolul 17

Evaluare și revizuire

(1)   Până la 31 decembrie 2019, Comisia evaluează funcționarea inițială a FEDD, gestionarea sa și contribuția sa efectivă la scopul și obiectivele prezentului regulament. Comisia transmite raportul de evaluare Parlamentului European și Consiliului, conținând o evaluare independentă externă a aplicării prezentului regulament și însoțită de o propunere motivată de modificare a prezentului regulament, după caz, în special în vederea extinderii perioadei inițiale de investiții menționate la articolul 8 alineatul (2). Acest raport de evaluare este însoțit de un aviz al Curții de Conturi.

(2)   Până la 31 decembrie 2019 și din trei în trei ani după această dată, Comisia evaluează utilizarea și funcționarea Fondului de garantare FEDD. Comisia transmite raportul de evaluare Parlamentului European și Consiliului. Acest raport de evaluare este însoțit de un aviz al Curții de Conturi.

CAPITOLUL V

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 18

Transparență, comunicare și difuzarea de informații către public

(1)   În conformitate cu politicile lor de transparență și cu normele Uniunii privind protecția datelor și accesul la documente și informații, contrapărțile eligibile pun în mod proactiv și sistematic la dispoziția publicului pe site-urile lor de internet informații cu privire la toate operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul garanției FEDD în temeiul prezentului regulament, în special cu privire la modul în care operațiunile respective contribuie la îndeplinirea obiectivelor și cerințelor din prezentul regulament. Dacă este posibil, aceste informații sunt defalcate la nivel de proiect. Aceste informații iau întotdeauna în considerare protecția informațiilor confidențiale și sensibile din punct de vedere comercial.

(2)   Comisia publică, pe portalul său web, informații despre operațiunile de finanțare și investiții și elementele esențiale ale tuturor acordurilor de garantare FEDD, inclusiv informații privind identitatea juridică a contrapărților eligibile, beneficiile preconizate în materie de dezvoltare și procedurile de depunere a plângerilor în conformitate cu articolul 13 alineatul (3) litera (g), ținând seama de protecția informațiilor confidențiale și sensibile din punct de vedere comercial.

(3)   Contrapărțile eligibile promovează sprijinul Uniunii în toate informațiile pe care le publică cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul garanției FEDD în conformitate cu prezentul regulament.

(4)   Delegațiile Uniunii Europene includ informații cu privire la posibilitățile de finanțare oferite de FEDD în comunicările adresate societății civile și publicului larg.

Articolul 19

Mecanismul de soluționare a reclamațiilor și de despăgubire

Având în vedere posibilele reclamații ale părților terțe din țările partenere, inclusiv ale comunităților și ale persoanelor fizice afectate de proiectele sprijinite prin garanția FEDD, Comisia și delegațiile Uniunii Europene publică pe site-urile lor trimiteri directe la mecanismele de soluționare a plângerilor de care dispun contrapărțile relevante care au încheiat acorduri cu Comisia. Comisia oferă, de asemenea, posibilitatea de a primi direct plângeri legate de tratarea reclamațiilor de către contrapărțile eligibile. Comisia ia în considerare informațiile respective în perspectiva unei viitoare cooperări cu contrapărțile în cauză.

Articolul 20

Auditul Curții de Conturi

(1)   Auditul extern al activităților desfășurate în conformitate cu prezentul regulament se efectuează de către Curtea de Conturi în conformitate cu articolul 287 din TFUE și activitățile respective sunt, astfel, supuse procedurii de descărcare de gestiune, în conformitate cu articolul 319 din TFUE.

(2)   În sensul alineatului (1) din prezentul articol, Curții de Conturi i se acordă, la solicitarea sa și conform articolului 287 alineatul (3) din TFUE, accesul la orice document sau informație necesare pentru a-și executa sarcinile de audit.

Articolul 21

Măsuri antifraudă

(1)   Comisia ori contrapărțile eligibile notifică imediat OLAF atunci când, în orice stadiu al pregătirii, al executării sau al încheierii operațiunilor de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, are motive să suspecteze o fraudă, corupție, spălarea banilor sau orice alte activități ilegale care ar putea afecta interesele financiare ale Uniunii. Comisia ori contrapărțile eligibile furnizează OLAF toate informațiile necesare pentru a permite efectuarea unei investigații complete și riguroase.

(2)   OLAF poate efectua investigații, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentele (UE, Euratom) nr. 883/2013, (Euratom, CE) nr. 2185/96 și (CE, Euratom) nr. 2988/95 în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii, pentru a stabili dacă a avut loc o fraudă, corupție, spălarea banilor sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu orice operațiuni de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament. OLAF poate transmite orice informații obținute în cursul investigațiilor sale autorităților competente din statele membre în cauză.

În cazul în care astfel de activități ilegale sunt dovedite, contrapărțile eligibile depun eforturi de recuperare în legătură cu operațiunile lor de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament și care sunt vizate de astfel de activități și, de asemenea, furnizează autorităților relevante toate informațiile necesare pentru investigație și pentru posibila urmărire penală.

Articolul 22

Activități excluse și jurisdicții necooperante

(1)   În operațiunile lor de finanțare și de investiții, contrapărțile eligibile respectă dreptul aplicabil al Uniunii, precum și standardele Uniunii și cele convenite la nivel internațional și, prin urmare, nu sprijină proiecte în temeiul prezentului regulament care contribuie la spălarea banilor, finanțarea terorismului, evitarea obligațiilor fiscale, frauda fiscală și evaziunea fiscală.

În plus, contrapărțile eligibile nu desfășoară operațiuni noi sau reînnoite cu entități înregistrate sau stabilite în jurisdicțiile enumerate în cadrul politicii Uniunii relevante privind jurisdicțiile necooperante, ori care sunt identificate ca țări terțe cu grad înalt de risc în sensul articolului 9 alineatul (2) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului (13), ori care nu respectă în mod efectiv standardele fiscale ale Uniunii sau cele convenite la nivel internațional referitoare la transparență și la schimbul de informații. Contrapărțile eligibile pot deroga de la acest principiu numai în cazul în care proiectul este implementat fizic într-una dintre aceste jurisdicții și nu există niciun indiciu că operațiunea în cauză se încadrează în oricare dintre categoriile enumerate la primul paragraf din prezentul alineat.

Atunci când încheie acorduri cu intermediarii financiari, contrapărțile eligibile transpun cerințele prevăzute la prezentul articol în acordurile relevante și solicită intermediarilor financiari să raporteze cu privire la respectarea acestor cerințe.

(2)   În operațiunile sale de finanțare și de investiții, contrapartea eligibilă aplică principiile și standardele prevăzute de dreptul Uniunii cu privire la prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor și finanțării terorismului, în special în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2015/847 al Parlamentului European și al Consiliului (14) și cu Directiva (UE) 2015/849. Contrapărțile eligibile trebuie să condiționeze atât finanțarea directă, cât și finanțarea prin intermediari în temeiul prezentului regulament de publicarea informațiilor privind proprietatea efectivă în conformitate cu Directiva (UE) 2015/849 și publică datele de raportare pentru fiecare țară în parte în conformitate cu articolul 89 alineatul (1) din Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (15).

CAPITOLUL VI

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 23

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 26 septembrie 2017.

Pentru Parlamentul European

Președintele

A. TAJANI

Pentru Consiliu

Președintele

M. MAASIKAS


(1)  Poziția Parlamentului European din 6 iulie 2017 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 25 septembrie 2017.

(2)  JO L 317, 15.12.2000, p. 3.

(3)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(4)  Acordul intern între reprezentanții guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului, privind finanțarea ajutoarelor Uniunii Europene în baza cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020, în conformitate cu Acordul de parteneriat ACP-UE, și privind alocarea de asistență financiară pentru țările și teritoriile de peste mări cărora li se aplică partea a patra din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (JO L 210, 6.8.2013, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument european de vecinătate (JO L 77, 15.3.2014, p. 27).

(6)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (JO L 312, 23.12.1995, p. 1).

(7)  Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).

(8)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).

(9)  Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de stabilire a normelor și procedurilor comune pentru punerea în aplicare a instrumentelor Uniunii pentru finanțarea acțiunii externe (JO L 77, 15.3.2014, p. 95).

(10)  Regulamentul (UE) 2015/323 al Consiliului din 2 martie 2015 privind regulamentul financiar aplicabil celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (JO L 58, 3.3.2015, p. 17).

(11)  Regulamentul (UE) nr. 233/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare în perioada 2014-2020 (JO L 77, 15.3.2014, p. 44).

(12)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului din 25 mai 2009 privind constituirea Fondului de garantare pentru acțiuni externe (JO L 145, 10.6.2009, p. 10).

(13)  Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei (JO L 141, 5.6.2015, p. 73).

(14)  Regulamentul (UE) 2015/847 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2015 privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1781/2006 (JO L 141, 5.6.2015, p. 1).

(15)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338).


Top