EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0584

Regulamentul delegat (UE) 2017/584 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare în care sunt precizate cerințele organizatorice pentru locurile de tranzacționare (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2016/4387

OJ L 87, 31.3.2017, p. 350–367 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/584/oj

31.3.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 87/350


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/584 AL COMISIEI

din 14 iulie 2016

de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare în care sunt precizate cerințele organizatorice pentru locurile de tranzacționare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (1), în special articolul 48 alineatul (12) literele (a), (c) și (g),

întrucât:

(1)

Este important să se asigure faptul că locurile de tranzacționare care permit tranzacționarea algoritmică dispun de suficiente sisteme și mecanisme de control.

(2)

Dispozițiile prezentului regulament ar trebui să se aplice nu numai piețelor reglementate, ci și sistemelor multilaterale de tranzacționare și sistemelor organizate de tranzacționare, în temeiul articolului 18 alineatul (5) din Directiva 2014/65/UE.

(3)

Impactul dezvoltării tehnologice și, în special, al tranzacționării algoritmice reprezintă unul dintre principalii factori care determină capacitatea locurilor de tranzacționare și mecanismele de administrare a acestora. Riscurile generate de tranzacționarea algoritmică pot fi asociate tuturor tipurilor de sisteme de tranzacționare bazate pe mijloace electronice. Prin urmare, ar trebui stabilite cerințe organizatorice specifice pentru piețele reglementate, sistemele multilaterale de tranzacționare și sistemele organizate de tranzacționare care permit sau fac posibilă tranzacționarea algoritmică prin intermediul sistemelor proprii. Aceste sisteme de tranzacționare sunt cele în care se poate efectua tranzacționare algoritmică, spre deosebire de sistemele de tranzacționare în care nu este permisă tranzacționarea algoritmică, inclusiv de cele în care tranzacțiile sunt realizate prin negociere cu strigare.

(4)

Mecanismele de guvernanță, rolul funcției de conformitate, recrutarea și externalizarea ar trebui reglementate în cadrul cerințelor organizatorice pentru a se asigura reziliența sistemelor electronice de tranzacționare.

(5)

Ar trebui să fie stabilite cerințe cu privire la sistemele locurilor de tranzacționare care permit sau fac posibilă tranzacționarea algoritmică. Cu toate acestea, aplicarea specifică a acestora ar trebui să se efectueze concomitent cu evaluarea realizată de fiecare loc de tranzacționare, deoarece modelele de tranzacționare nu prezintă toate aceleași riscuri. Prin urmare, unele cerințe organizatorice pot să nu fie adecvate pentru unele modele de tranzacționare, chiar dacă sistemele de tranzacționare asociate s-ar putea baza, într-o anumită măsură, pe mijloace electronice. În special, cerințele specifice care trebuie să fie prevăzute pentru sistemele de tip „cerere de cotații” sau pentru sistemele hibride ar trebui să fie proporționale cu natura, amploarea și complexitatea activității de tranzacționare algoritmică realizate. De asemenea, locurile de tranzacționare ar trebui să prevadă, când este cazul, cerințe mai stricte.

(6)

Riscurile generate de tranzacționarea algoritmică ar trebui să fie atent luate în considerare, acordându-se atenție deosebită celor care pot afecta elementele centrale ale sistemelor de tranzacționare, cum ar fi echipamentele propriu-zise, programele software și canalele de comunicare asociate, utilizate de locurile de tranzacționare și de membrii, participanții sau clienții locurilor de tranzacționare („membri”) în desfășurarea activității și toate tipurile de sisteme de executare sau de sisteme de management al ordinelor utilizate de locurile de tranzacționare, inclusiv algoritmii de punere în corespondență.

(7)

Cerințele organizatorice specifice pentru locurile de tranzacționare trebuie să fie determinate cu ajutorul unei autoevaluări complexe, în care trebuie evaluați mai mulți parametri. Autoevaluările ar trebui să includă toate circumstanțele care nu sunt stabilite precis și care pot avea un impact asupra organizației.

(8)

Perioada minimă de păstrare a rapoartelor privind autoevaluările și evaluările complexe ale membrilor în sensul prezentului regulament ar trebui să fie conformă cu obligațiile generale de păstrare a evidențelor menționate în Directiva 2014/65/UE.

(9)

În cazul în care se prevede ca locurile de tranzacționare să efectueze monitorizarea în timp real, este necesar ca generarea de alerte în urma monitorizării respective să fie efectuată aproape instantaneu, în funcție de posibilitățile tehnice, și, prin urmare, în termen de cel mult cinci secunde, pentru a fi eficientă. Din același motiv, acțiunile determinate de monitorizarea respectivă ar trebui să fie întreprinse de persoanele implicate cât mai curând posibil, la un nivel rezonabil de eficiență și de solicitare a sistemelor.

(10)

Mijloacele de testare asigurate de locurile de tranzacționare nu ar trebui să genera riscuri în ceea ce privește tranzacționarea ordonată. În acest sens, locurile de tranzacționare ar trebui să aibă obligația de a institui o politică adecvată privind utilizarea corectă, de a asigura izolarea strictă a mediului de testare de cel de producție sau de a permite testarea numai în afara orelor de tranzacționare.

(11)

Prin testele de conformitate ar trebui să se asigure faptul că elementele de bază ale sistemului sau algoritmii utilizați de către membri funcționează corect și în conformitate cu cerințele locului, inclusiv că au capacitatea de a interacționa, cum era prevăzut, cu logica de punere în corespondență a locului de tranzacționare, și că fluxurile de date de intrare și de ieșire ale locului de tranzacționare sunt prelucrate în mod adecvat. Testele de verificare a funcționării în condiții de perturbare a tranzacționării ar trebui concepute astfel încât să se țină seama în special de reacția algoritmilor sau a strategiei la condițiile care ar putea perturba stabilitatea pieței.

(12)

În cazul în care locurile de tranzacționare oferă modalități de testare a algoritmilor prin punerea la dispoziție a unor simboluri de testare, ar trebui să se considere că acestea respectă obligația de a furniza mijloace de testare a funcționării în condiții de perturbare a tranzacționării. Pentru a permite membrilor să utilizeze efectiv simbolurile de testare, locurile de tranzacționare ar trebui să publice specificațiile și caracteristicile simbolurilor respective la același nivel de detaliu precum cel publicat pentru contractele reale.

(13)

Locurile de tranzacționare ar trebui să aibă obligația de a pune la dispoziție mijloace pentru a facilita testarea față de condiții de perturbare a tranzacționării. Cu toate acestea, membrii nu ar trebui să fie obligați să utilizeze mijloacele respective. Faptul că locurile de tranzacționare primesc de la membri o declarație prin care aceștia confirmă că au efectuat testele respective și precizează mijloacele utilizate ar trebui considerat o garanție suficientă, dar locurile de tranzacționare nu ar trebui să fie obligate să valideze adecvarea mijloacelor respective, și nici rezultatul testelor respective.

(14)

Ar trebui ca locurile de tranzacționare și membrii acestora să aibă obligația de a dispune de echipamente adecvate pentru a putea anula ordinele neexecutate ca măsură de urgență în cazul unor circumstanțe neprevăzute.

(15)

Asigurarea unui serviciu de acces electronic direct (DEA) pentru un număr nedeterminat de persoane poate prezenta un risc pentru furnizorul serviciului respectiv și, de asemenea, pentru reziliența și capacitatea locului de tranzacționare către care se transmit ordinele. Pentru a gestiona aceste riscuri, în cazul în care locurile de tranzacționare permit subdelegarea, furnizorul DEA ar trebui să poată identifica diferitele fluxuri de ordine de la cei care beneficiază de subdelegare.

(16)

În cazul în care un loc de tranzacționare permite accesul sponsorizat, potențialii clienți cu acces sponsorizat ar trebui să facă obiectul unui proces de autorizare de către locul de tranzacționare. De asemenea, locurile de tranzacționare ar trebui să poată decide dacă furnizarea de servicii de acces direct de către membri face obiectul autorizării.

(17)

Locurile de tranzacționare ar trebui să menționeze cerințele pe care le respectă membrii pentru a putea furniza DEA și să stabilească standardele minime pe care le respectă potențialii clienți DEA, în cadrul procesului de evaluare complexă. Cerințele și standardele respective ar trebui să fie adaptate în funcție de riscurile legate de natura, amploarea și complexitatea activităților de tranzacționare estimate și de serviciul furnizat. În special, acestea ar trebui să includă o evaluare a nivelului tranzacționării estimate, a volumului de ordine și a tipului de conectare oferit.

(18)

Din motive de convergență și pentru a se asigura buna funcționare a piețelor financiare, este necesar ca dispozițiile prevăzute în prezentul regulament și dispozițiile conexe la nivel național, care transpun Directiva 2014/65/UE, să se aplice de la aceeași dată.

(19)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare transmis Comisiei de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe.

(20)

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe a efectuat consultări publice cu privire la proiectul de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat punctul de vedere al Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, instituit prin articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (2),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

CERINȚE ORGANIZATORICE GENERALE PENTRU LOCURILE DE TRANZACȚIONARE CARE FAC POSIBILĂ SAU PERMIT TRANZACȚIONAREA ALGORITMICĂ PRIN SISTEMELE PROPRII

Articolul 1

Obiectul și domeniul de aplicare

(Articolul 48 din Directiva 2014/65/UE)

(1)   Prezentul regulament stabilește norme detaliate privind cerințele organizatorice pentru reziliența și capacitatea sistemelor locurilor de tranzacționare care permit sau fac posibilă tranzacționarea algoritmică, cerințele referitoare la asigurarea de către locurile de tranzacționare a unei testări adecvate a algoritmilor și cerințele referitoare la mecanismele de control privind DEA, în temeiul articolului 48 alineatul (12) literele (a), (b) și (g) din Directiva 2014/65/UE.

(2)   În sensul prezentului regulament, se consideră că un loc de tranzacționare permite sau face posibilă tranzacționarea algoritmică dacă introducerea ordinelor și punerea în corespondență a acestora sunt facilitate prin mijloace electronice.

(3)   În sensul prezentului regulament, toate mecanismele sau sistemele care permit sau fac posibilă tranzacționarea algoritmică sunt considerate „sisteme de tranzacționare algoritmică”.

Articolul 2

Autoevaluarea conformității cu articolul 48 din Directiva 2014/65/UE

(Articolul 48 din Directiva 2014/65/UE)

(1)   Înainte de implementarea unui sistem de tranzacționare și cel puțin o dată pe an, locurile de tranzacționare efectuează o autoevaluare a conformității cu articolul 48 din Directiva 2014/65/UE, ținând seama de natura, amploarea și complexitatea activității. Autoevaluarea include o analiză a tuturor parametrilor prevăzuți în anexa la prezentul regulament.

(2)   Locurile de tranzacționare păstrează rapoartele autoevaluării pentru o perioadă de cel puțin cinci ani.

Articolul 3

Guvernanța locurilor de tranzacționare

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Ca parte a cadrului general de guvernanță și decizional, locurile de tranzacționare instituie și monitorizează sistemele de tranzacționare prin intermediul unui mecanism procedural clar de guvernanță care prevede:

(a)

analizarea elementelor tehnice, a riscurilor și a conformității, atunci când se adoptă decizii importante;

(b)

linii clare de responsabilitate, inclusiv proceduri pentru aprobarea elaborării, implementării și a actualizărilor ulterioare ale sistemelor de tranzacționare și pentru soluționarea problemelor identificate în procesul de monitorizare a sistemelor de tranzacționare;

(c)

proceduri efective de comunicare a informațiilor, astfel încât instrucțiunile să poată fi identificate și aplicate în timp util și în mod eficient;

(d)

delimitarea atribuțiilor și a responsabilităților, în vederea asigurării unei supravegheri efective a conformității de către locurile de tranzacționare.

(2)   Organul de conducere sau conducerea superioară a locurilor de tranzacționare aprobă:

(a)

autoevaluarea conformității, efectuată în conformitate cu articolul 2;

(b)

măsurile de extindere a capacității locului de tranzacționare, în cazul în care este necesar pentru a se asigura conformitatea cu articolul 11;

(c)

acțiunile pentru remedierea deficiențelor semnificative identificate în cadrul procesului de monitorizare menționat la articolele 12 și 13 și după verificarea periodică a rezultatelor și capacității sistemelor de tranzacționare, efectuată în conformitate cu articolul 14.

Articolul 4

Funcția de conformitate în cadrul mecanismelor de guvernanță

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare se asigură că funcția de conformitate are următoarele responsabilități:

(a)

explică personalului implicat în tranzacționarea algoritmică obligațiile legale ale locului de tranzacționare în ceea ce privește tranzacționarea respectivă;

(b)

elaborează și menține politici și proceduri pentru a asigura conformitatea sistemelor de tranzacționare algoritmică cu obligațiile legale.

(2)   Locurile de tranzacționare se asigură că personalul responsabil de conformitate deține cel puțin cunoștințe generale privind modul în care funcționează algoritmii și sistemele de tranzacționare algoritmică.

Personalul responsabil de conformitate este în contact permanent cu persoanele din locurile de tranzacționare care au cunoștințe tehnice detaliate despre sistemele de tranzacționare algoritmică sau algoritmii locului.

Locurile de tranzacționare se asigură că personalul responsabil de conformitate are contact direct permanent cu persoanele care au acces la funcționalitatea menționată la articolul 18 alineatul (2) litera (c) („funcționalitatea de anulare”) sau acces atât la funcționalitatea de anulare, cât și la responsabilii sistemului de tranzacționare algoritmică.

(3)   În cazul în care funcția de conformitate este externalizată către terți, integral sau parțial, locurile de tranzacționare permit terților același acces la informații pe care l-ar permite angajaților proprii responsabili de conformitate. Locurile de tranzacționare încheie un acord cu consultanții privind conformitatea, asigurându-se că:

(a)

protecția datelor este garantată;

(b)

auditarea funcției de conformitate de către auditori interni și externi sau de către autoritatea competentă nu este afectată.

Articolul 5

Recrutarea

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare angajează un volum suficient de personal cu competențele necesare pentru a administra sistemele de tranzacționare algoritmică și algoritmii de tranzacționare și cu cunoștințe suficiente privind:

(a)

sistemele de tranzacționare și algoritmii relevanți;

(b)

monitorizarea și testarea sistemelor de tranzacționare și a algoritmilor;

(c)

tipurile de tranzacții efectuate de membri, participanți și clienți ai locului de tranzacționare („membri”);

(d)

obligațiile legale ale locurilor de tranzacționare.

(2)   Locurile de tranzacționare definesc competențele necesare menționate la alineatul (1). Personalul menționat la alineatul (1) are competențele necesare la momentul recrutării sau le dobândește prin intermediul unor stagii de formare ulterioare recrutării. Locurile de tranzacționare se asigură că respectivele competențe ale personalului sunt actualizate și evaluate cu regularitate.

(3)   Formarea personalului menționată la alineatul (2) este adaptată în funcție de experiența și responsabilitățile acestuia, ținând seama de natura, amploarea și complexitatea activităților pe care le desfășoară.

(4)   Personalul menționat la alineatul (1) este alcătuit din persoane cu experiență suficientă pentru a executa efectiv funcțiile alocate în locurile de tranzacționare.

Articolul 6

Externalizarea și selectarea furnizorului

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare care externalizează, integral sau parțial, funcții operaționale privind sistemele care permit sau fac posibilă tranzacționarea algoritmică se asigură că:

(a)

acordul de externalizare se referă exclusiv la funcții operaționale și nu modifică responsabilitățile conducerii superioare și ale organului de conducere;

(b)

rămân neschimbate relația cu și obligațiile locului de tranzacționare față de membri, de autoritățile competente sau de terți, precum clienții serviciilor de fluxuri de date;

(c)

îndeplinesc cerințele necesare pentru a putea fi autorizate în conformitate cu titlul III din Directiva 2014/65/UE.

(2)   În sensul prezentului articol, funcțiile operaționale includ toate activitățile directe privind rezultatele sistemelor de tranzacționare și monitorizarea acestora, care susțin următoarele elemente:

(a)

conectivitatea ascendentă, capacitatea de introducere a ordinelor, capacitatea mecanismelor de reglare și capacitatea de echilibrare a introducerii ordinelor clienților prin porturi diferite;

(b)

motorul de tranzacționare pentru punerea în corespondență a ordinelor;

(c)

conectivitatea descendentă, editarea ordinelor și a tranzacțiilor și alte tipuri de fluxuri de date de piață;

(d)

infrastructura de monitorizare a rezultatelor elementelor menționate la literele (a), (b) și (c).

3.   Locurile de tranzacționare documentează procesul de selectare a furnizorului de servicii căruia i se externalizează funcții operaționale („furnizorul de servicii”). Acestea adoptă măsurile necesare pentru a se asigura, înainte de a încheia acordul de externalizare și pe toată durata acestuia, că sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

furnizorul de servicii are capacitatea de a realiza funcțiile externalizate în mod fiabil și cu profesionalism și deține toate autorizațiile prevăzute de legislație pentru scopurile respective;

(b)

furnizorul de servicii monitorizează adecvat realizarea funcțiilor externalizate și gestionează corect riscurile aferente acordului de externalizare;

(c)

serviciile externalizate sunt furnizate în conformitate cu specificațiile din acordul de externalizare, care sunt bazate pe metode predefinite de evaluare a standardelor de performanță a furnizorului de servicii, inclusiv indicatori pentru evaluarea serviciului furnizat și specificații privind cerințele care trebuie respectate;

(d)

locul de tranzacționare dispune de cunoștințele și competențele de specialitate necesare pentru a monitoriza efectiv funcțiile externalizate și pentru a gestiona riscurile asociate acordului de externalizare;

(e)

locul de tranzacționare are capacitatea de a acționa imediat dacă furnizorul de servicii nu exercită efectiv funcțiile și în conformitate cu cerințele din actele cu putere de lege și normele administrative aplicabile;

(f)

furnizorul de servicii comunică locului de tranzacționare situațiile care pot avea un impact semnificativ asupra capacității sale de a exercita efectiv funcțiile externalizate și în conformitate cu obligațiile legale;

(g)

locul de tranzacționare poate rezilia acordul de externalizare, atunci când este necesar, fără ca acest lucru să afecteze continuitatea activității și calitatea serviciilor furnizate clienților;

(h)

furnizorul de servicii cooperează cu autoritatea competentă a locului de tranzacționare în ceea ce privește funcțiile externalizate;

(i)

locul de tranzacționare are acces efectiv la datele privind activitățile externalizate și la sediul furnizorului de servicii, auditorii și autoritatea competentă a locului de tranzacționare având, de asemenea, acces efectiv la datele privind activitățile externalizate;

(j)

locul de tranzacționare stabilește cerințele care trebuie respectate de furnizorii de servicii pentru a proteja informațiile confidențiale referitoare la locul de tranzacționare și la membrii acestuia, inclusiv pe cele referitoare la drepturile de proprietate și programele software ale locului de tranzacționare;

(k)

furnizorul de servicii respectă cerințele menționate la litera (j);

(l)

locul de tranzacționare și furnizorul de servicii stabilesc, aplică și mențin un plan pentru situații de urgență pentru recuperare în caz de disfuncționalitate semnificativă și pentru testarea periodică a sistemelor de stocare de siguranță, atunci când este necesar și având în vedere funcția operațională externalizată.

(m)

în acordul de externalizare, se precizează obligațiile furnizorului de servicii în cazul în care acesta nu poate furniza serviciile, inclusiv clauza de furnizare a serviciului de către o altă firmă;

(n)

locul de tranzacționare are acces la informații referitoare la mecanismele de continuitate a activității, menționate la articolul 16, care sunt instituite de furnizorul de servicii.

(4)   Acordurile de externalizare sunt încheiate în scris și prevăd:

(a)

alocarea drepturilor și obligațiilor furnizorului de servicii și ale locului de tranzacționare;

(b)

descrierea cu claritate a următoarelor:

(i)

funcțiile operaționale externalizate;

(ii)

accesul locului de tranzacționare la registrele și rapoartele furnizorului de servicii;

(iii)

procedura de identificare și gestionare a potențialelor conflicte de interese;

(iv)

responsabilitățile asumate de fiecare parte;

(v)

procedura de modificare și de încetare a acordului;

(c)

modalitățile prin care se asigură faptul că atât locul de tranzacționare, cât și furnizorul de servicii facilitează, prin toate mijloacele necesare, exercitarea atribuțiilor de supraveghere de către autoritatea competentă.

(5)   Locurile de tranzacționare comunică autorităților competente intenția de a externaliza funcții operaționale, în următoarele cazuri:

(a)

furnizorul de servicii oferă aceleași servicii altor locuri de tranzacționare;

(b)

urmează să fie externalizate funcții operaționale critice care asigură continuitatea activității, situație în care locurile de tranzacționare solicită autorității competente să autorizeze externalizarea.

(6)   În sensul alineatului (5) litera (b), prin funcții operaționale critice se înțeleg și funcțiile prin care se asigură respectarea obligațiilor menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (b), (c) și (e) din Directiva 2014/65/UE.

(7)   Locurile de tranzacționare informează autoritățile competente cu privire la acordurile de externalizare care nu fac obiectul autorizării, imediat după semnarea acestora.

CAPITOLUL II

CAPACITATEA ȘI REZILIENȚA LOCURILOR DE TRANZACȚIONARE

Articolul 7

Evaluarea complexă a membrilor locurilor de tranzacționare

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare stabilesc condițiile pentru utilizarea sistemelor electronice de introducere a ordinelor de către membri. Condițiile menționate sunt stabilite avându-se în vedere modelul de tranzacționare al locului de tranzacționare și sunt cel puțin următoarele:

(a)

mecanismele de control pre-tranzacționare în ceea ce privește prețul, volumul și valoarea ordinelor și utilizarea sistemelor și mecanismele de control post-tranzacționare în ceea ce privește activitățile de tranzacționare ale membrilor;

(b)

calificările necesare ale personalului care ocupă poziții-cheie în cadrul membrilor;

(c)

testele de conformitate tehnică și funcțională;

(d)

politica de aplicare a funcționalității de anulare;

(e)

prevederile referitoare la posibilitatea ca membrii să ofere clienților proprii acces electronic direct la sistem și condițiile pe care le respectă clienții respectivi în acest caz.

(2)   Locurile de tranzacționare efectuează o evaluare complexă a potențialilor membri în raport cu condițiile prevăzute la alineatul (1) și instituie proceduri pentru evaluarea respectivă.

(3)   Anual, locurile de tranzacționare realizează o evaluare bazată pe riscuri a conformității membrilor cu condițiile menționate la alineatul (1) și verifică dacă membrii continuă să fie înregistrați ca societăți de investiții. Evaluarea bazată pe riscuri ia în considerare amploarea și impactul potențial al activităților de tranzacționare desfășurate de fiecare membru și perioada care a trecut de la ultima evaluare bazată pe riscuri a membrului respectiv.

(4)   După evaluarea anuală bazată pe riscuri prevăzută la alineatul (3) și în cazul în care este necesar, locurile de tranzacționare realizează evaluări suplimentare ale conformității membrilor cu condițiile menționate la alineatul (1).

(5)   Locurile de tranzacționare stabilesc criteriile și procedurile privind impunerea de sancțiuni în cazul membrilor care nu respectă condițiile. Sancțiunile respective includ suspendarea accesului la locul de tranzacționare și pierderea calității de membru.

(6)   Locurile de tranzacționare păstrează pentru cel puțin cinci ani, rapoartele privind următoarele:

(a)

condițiile și procedurile pentru evaluarea complexă;

(b)

criteriile și procedurile pentru impunerea de sancțiuni;

(c)

evaluarea complexă inițială a membrilor;

(d)

evaluarea anuală bazată pe riscuri a membrilor;

(e)

membrii care nu îndeplinesc condițiile în urma evaluării anuale bazate pe riscuri și sancțiunile impuse acestora.

Articolul 8

Testarea sistemelor de tranzacționare

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Înainte de implementarea sau actualizarea unui sistem de tranzacționare, locurile de tranzacționare utilizează metodologii de proiectare și testare clar definite, care să asigure cel puțin faptul că:

(a)

sistemul de tranzacționare nu funcționează în alt mod decât cel prevăzut;

(b)

măsurile de conformitate și de management al riscului integrate în sisteme funcționează în sensul prevăzut, inclusiv prin generarea automată a rapoartelor privind erorile;

(c)

sistemul de tranzacționare poate continua să funcționeze efectiv în cazul unei creșteri semnificative a numărului de mesaje gestionate de acesta.

(2)   Locurile de tranzacționare pot demonstra permanent că au luat toate măsurile rezonabile pentru a evita ca sistemele de tranzacționare să contribuie la crearea unor condiții de perturbare a tranzacționării.

Articolul 9

Testele de conformitate

[Articolul 48 alineatul (6) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare impun membrilor să efectueze teste de conformitate înainte de a implementa sau a actualiza semnificativ:

(a)

accesul la sistemul locului de tranzacționare;

(b)

sistemul de tranzacționare, algoritmul de tranzacționare sau strategia de tranzacționare a membrilor.

(2)   Prin testele de conformitate se asigură faptul că funcționarea de bază a sistemului de tranzacționare, a algoritmilor și a strategiei membrilor respectă condițiile locului de tranzacționare.

(3)   Prin testele de conformitate se verifică modul de funcționare a următoarelor:

(a)

capacitatea sistemului sau a algoritmului de a interacționa cum era prevăzut cu logica de punere în corespondență a locului de tranzacționare și prelucrarea adecvată a fluxurilor de date de intrare și de ieșire ale locului de tranzacționare;

(b)

funcționalitățile de bază cum ar fi introducerea, modificarea sau anularea unui ordin sau a unei intenții, descărcarea de date de piață și de date statice și toate fluxurile de date aferente activității;

(c)

conectivitatea, inclusiv comanda de anulare în caz de deconectare, pierderea fluxurilor de date de piață, mecanismele de reglare, recuperarea inclusiv în caz de reluare a tranzacționării intrazilnice și gestionarea instrumentelor suspendate sau a datelor de piață neactualizate.

(4)   Locurile de tranzacționare pun la dispoziția membrilor actuali și potențiali un mediu de testare a conformității, care:

(a)

este accesibil în condiții echivalente cu cele aplicabile altor servicii de testare ale locului de tranzacționare;

(b)

furnizează o listă de instrumente financiare care pot fi testate și care sunt reprezentative pentru fiecare clasă de instrumente disponibile în mediul de producție;

(c)

este accesibil în timpul orelor de funcționare generală a pieței sau în perioade predeterminate în cazul în care este accesibil în afara orelor de funcționare a pieței;

(d)

este asistat de personal care deține cunoștințe suficiente.

(5)   Locurile de tranzacționare furnizează un raport privind rezultatele testelor de conformitate numai membrilor actuali sau potențiali.

(6)   Locurile de tranzacționare impun membrilor actuali și potențiali să utilizeze mijloacele de testare pe care le pun la dispoziția acestora.

(7)   Locurile de tranzacționare izolează efectiv mediul de testare de mediul de producție pentru realizarea testului de conformitate menționat la alineatele (1)-(3).

Articolul 10

Testarea algoritmilor membrilor pentru a se evita condițiile de perturbare a tranzacționării

[Articolul 48 alineatul (6) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare impun membrilor să certifice faptul că algoritmii pe care îi utilizează au fost testați pentru a evita ca aceștia să contribuie la sau să creeze condiții de perturbare a tranzacționării înainte de utilizarea sau de actualizarea semnificativă a algoritmilor sau a strategiei de tranzacționare și să explice mijloacele prin care au realizat testele.

(2)   Locurile de tranzacționare oferă membrilor acces la un mediu de testare care cuprinde oricare dintre următoarele:

(a)

mijloace de simulare care reproduc într-un mod cât mai realist posibil mediul de producție, inclusiv în condiții de perturbare a tranzacționării, și care asigură funcționalități, protocoale și structuri ce permit membrilor să testeze o serie de scenarii pe care le consideră relevante pentru activitatea desfășurată;

(b)

simboluri de testare, definite și menținute de către locul de tranzacționare.

(3)   Locurile de tranzacționare izolează efectiv mediul de testare de mediul de producție pentru realizarea testelor menționate la alineatul (1).

Articolul 11

Capacitatea locurilor de tranzacționare

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare se asigură că sistemele de tranzacționare dispun de capacitate suficientă pentru realizarea funcțiilor fără defecțiuni de sistem, fără întreruperi și fără erori în punerea în corespondență a tranzacțiilor, cel puțin de două ori mai mare decât cel mai ridicat număr de mesaje pe secundă înregistrate la nivelul sistemului respectiv în cursul ultimilor cinci ani.

Pentru a stabili cel mai mare număr de mesaje, sunt luate în considerare următoarele:

(a)

date de intrare, inclusiv ordine și modificări sau anulări ale ordinelor;

(b)

date de ieșire, inclusiv răspunsul sistemului la datele de intrare, afișarea datelor din registrele de ordine și comunicarea fluxului post-tranzacționare care implică utilizarea independentă a capacității sistemului de tranzacționare.

(2)   În sensul alineatului (1), elementele unui sistem de tranzacționare luate în considerare sunt cele aferente următoarelor activități:

(a)

conectivitatea ascendentă, capacitatea de introducere a ordinelor, capacitatea mecanismelor de reglare și capacitatea de echilibrare a introducerii ordinelor clienților prin porturi diferite;

(b)

motorul de tranzacționare care permite locurilor de tranzacționare să pună în corespondență ordinele la un nivel adecvat de latență;

(c)

conectivitatea descendentă, editarea ordinelor și a tranzacțiilor și alte tipuri de fluxuri de date de piață;

(d)

infrastructura de monitorizare a rezultatelor elementelor de mai sus.

(3)   Locurile de tranzacționare evaluează dacă sistemele de tranzacționare se mențin la o capacitate adecvată atunci când numărul de mesaje depășește cel mai ridicat număr de mesaje pe secundă înregistrate de sistemul respectiv în cursul ultimilor cinci ani. În urma evaluării, locurile de tranzacționare informează autoritatea competentă cu privire la măsurile planificate de extindere a capacității și data de aplicare a măsurilor respective.

(4)   Locurile de tranzacționare se asigură că sistemele pot gestiona fluxuri de mesaje crescute fără ca rezultatele sistemelor să fie afectate semnificativ. În special, sistemul de tranzacționare este conceput astfel încât să permită, atunci când este necesar, extinderea capacității într-un interval rezonabil de timp.

(5)   Locurile de tranzacționare publică și raportează imediat autorității competente și membrilor întreruperile semnificative ale tranzacționării, care nu sunt cauzate de volatilitatea pieței, și disfuncționalitățile semnificative ale conectivității.

Articolul 12

Obligații generale de monitorizare

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare se asigură că sistemele de tranzacționare algoritmică sunt în permanență adaptate la activitatea desfășurată prin intermediul locurilor respective și sunt suficient de stabile pentru a asigura continuitatea și regularitatea rezultatelor piețelor pe care operează, indiferent de modelul de tranzacționare utilizat.

(2)   Locurile de tranzacționare monitorizează în timp real sistemele de tranzacționare algoritmică, în ceea ce privește următoarele aspecte:

(a)

rezultatele și capacitatea menționate la articolul 11 alineatul (4);

(b)

ordinele transmise de membrii, individual și agregat.

În special, locurile de tranzacționare aplică limitele mecanismelor de reglare și monitorizează fluxul de concentrare a ordinelor pentru a detecta potențialele efecte negative asupra funcționării ordonate a pieței.

(3)   Alertele în timp real sunt generate în termen de cinci secunde de la producerea evenimentului relevant.

Articolul 13

Monitorizarea permanentă

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare au capacitatea de a demonstra în permanență autorității competente că monitorizează în timp real rezultatele și modul de utilizare a elementelor din sistemele de tranzacționare menționate la articolul 11 alineatul (2), în legătură cu următorii parametri:

(a)

procentul din capacitatea maximă de mesaje utilizat pe secundă;

(b)

numărul total de mesaje gestionate de sistemul de tranzacționare, defalcat pe elemente ale sistemului de tranzacționare, inclusiv:

(i)

numărul de mesaje primite pe secundă;

(ii)

numărul de mesaje transmise pe secundă;

(iii)

numărul de mesaje refuzate de sistem pe secundă;

(c)

perioada de timp dintre primirea unui mesaj în porturile exterioare ale sistemului de tranzacționare și transmiterea unui mesaj conex din același port după ce motorul de punere în corespondență a procesat mesajul original;

(d)

rezultatele motorului de punere în corespondență.

(2)   Locurile de tranzacționare iau cât mai curând posibil toate măsurile necesare pentru problemele identificate în sistemul de tranzacționare în cursul monitorizării permanente, în ordinea priorității, și au capacitatea de a adapta, a încetini sau a închide sistemul de tranzacționare, dacă este necesar.

Articolul 14

Verificarea periodică a rezultatelor și capacității sistemelor de tranzacționare algoritmică

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   În cadrul autoevaluării efectuate în conformitate cu articolul 2, locurile de tranzacționare evaluează rezultatele și capacitatea sistemelor de tranzacționare algoritmică și a proceselor conexe din punct de vedere al guvernanței, al responsabilității, al aprobării și al mecanismelor de continuitate a activității.

(2)   În cadrul evaluării menționate la alineatul (1), locurile de tranzacționare efectuează teste de stres în care simulează scenarii nefavorabile pentru a verifica rezultatele echipamentelor propriu-zise, ale programelor software și ale mijloacelor de comunicare și pentru a identifica scenariile în care sistemul de tranzacționare, integral sau parțial, funcționează cu defecțiuni de sistem, cu întreruperi sau cu erori de punere în corespondență a tranzacțiilor.

(3)   Testele de stres acoperă toate etapele tranzacționării, segmentele tranzacționării și tipurile de instrumente tranzacționate în locurile de tranzacționare și simulează activitatea membrilor în cadrul de conectivitate existent.

(4)   Scenariile nefavorabile menționate la alineatul (2) se bazează pe următoarele elemente:

(a)

un număr mai mare de mesaje primite, începând cu cel mai mare număr de mesaje gestionate de sistemul locului de tranzacționare în ultimii cinci ani;

(b)

acțiunile neprevăzute ale funcțiilor operaționale ale locului de tranzacționare;

(c)

combinații aleatorii de condiții de piață normale și condiții de piață nefavorabile, inclusiv acțiuni neprevăzute ale funcțiilor operaționale ale locului de tranzacționare.

(5)   Evaluarea rezultatelor și a capacității locului de tranzacționare, descrisă la alineatele (1)-(4), este realizată de către un evaluator independent sau de un departament din locul de tranzacționare care nu este cel căruia i s-au alocat responsabilitățile funcției verificate.

(6)   Locurile de tranzacționare acționează prompt pentru a remedia efectiv deficiențele identificate în timpul evaluării rezultatelor și a capacității locului de tranzacționare, menționată la alineatele (1)-(4), și păstrează rapoartele privind evaluările și măsurile de remediere aplicate, pentru cel puțin cinci ani.

Articolul 15

Mecanismele privind continuitatea activității

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare au capacitatea de a demonstra permanent că sistemele sunt suficient de stabile prin aplicarea efectivă a mecanismelor privind continuitatea activității pentru a face față incidentelor perturbatoare.

(2)   Prin mecanismele privind continuitatea activității se asigură faptul că tranzacționarea poate fi reluată în interval de două ore sau de aproape două ore de la producerea unui incident perturbator și că volumul maxim de date care pot fi pierdute de serviciile informatice ale locului de tranzacționare după incidentul respectiv este aproape egal cu zero.

Articolul 16

Planul de continuitate a activității

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   În contextul sistemului de guvernanță și al celui decizional prevăzute la articolul 3, locurile de tranzacționare elaborează un plan de continuitate a activității pentru a implementa efectiv mecanismele privind continuitatea activității prevăzute la articolul 15. Planul de continuitate a activității cuprinde procedurile și modalitățile de gestionare a incidentelor perturbatoare.

(2)   Planul de continuitate a activității prevede cel puțin următoarele:

(a)

o serie de posibile scenarii nefavorabile referitoare la funcționarea sistemelor de tranzacționare algoritmică, cum ar fi indisponibilitatea sistemelor, a personalului, a spațiilor de lucru, a furnizorilor externi, a centrelor de date și pierderea sau modificarea datelor și documentelor critice;

(b)

procedurile care trebuie urmate în cazul unui eveniment perturbator;

(c)

intervalul maxim în care se reia activitatea de tranzacționare și cantitatea de date care pot fi pierdute de sistemul informatic;

(d)

procedurile privind redirecționarea sistemului de tranzacționare către o locație pentru stocare de siguranță și operarea sistemului de tranzacționare din locația respectivă;

(e)

stocarea de siguranță a datelor critice privind activitatea, inclusiv a informațiilor actualizate privind contactele necesare pentru a se asigura comunicarea în cadrul locului de tranzacționare, între locul de tranzacționare și membri, între locul de tranzacționare și infrastructurile de compensare și de decontare;

(f)

instruirea personalului cu privire la modalitatea de aplicare a mecanismelor privind continuitatea activității;

(g)

alocarea atribuțiilor și instituirea unei echipe speciale pentru operațiuni de securitate care să reacționeze imediat după un incident perturbator;

(h)

un program permanent pentru testarea, evaluarea și revizuirea mecanismelor, inclusiv a procedurilor de modificare a mecanismelor în urma constatărilor din timpul aplicării programului respectiv.

(3)   Planul de continuitate a activității include prevederi referitoare la sincronizarea ceasurilor după un incident perturbator.

(4)   Locurile de tranzacționare se asigură că se efectuează o evaluare a impactului pentru identificarea riscurilor și a consecințelor perturbărilor și că aceasta se revizuiește periodic. În acest scop, decizia locului de tranzacționare de a nu lua în considerare, în planul de continuitate a activității, riscul identificat privind indisponibilitatea sistemului de tranzacționare este documentată corespunzător și aprobată în mod explicit de către organul de conducere al locului de tranzacționare.

(5)   Locurile de tranzacționare se asigură că conducerea superioară:

(a)

stabilește obiective și strategii clare în ceea ce privește continuitatea activității;

(b)

alocă suficiente resurse umane, tehnologice și financiare pentru îndeplinirea obiectivelor și strategiilor menționate la litera (a);

(c)

aprobă planul de continuitate a activității și modificările ulterioare ale acestuia, necesare ca urmare a unor modificări organizatorice, tehnologice și juridice;

(d)

cel puțin anual, este informată cu privire la rezultatele evaluării impactului și ale altor analize conexe, inclusiv cu privire la concluziile referitoare la adecvarea planului de continuitate a activității;

(e)

instituie funcția de continuitate a activității în cadrul organizației.

(6)   Planul de continuitate a activității prevede proceduri pentru remedierea disfuncționalităților funcțiilor operaționale critice externalizate, inclusiv pentru situațiile în care funcțiile respective devin indisponibile.

Articolul 17

Revizuirea periodică a mecanismelor privind continuitatea activității

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   În cadrul autoevaluării efectuate în conformitate cu articolul 2, locurile de tranzacționare testează aplicarea planului de continuitate a activității, pe baza unor scenarii realiste, și examinează capacitatea de redresare a locului de tranzacționare în urma incidentelor perturbatoare și de a relua tranzacționarea în condițiile prevăzute la articolul 15 alineatul (2).

(2)   Dacă este necesar și având în vedere rezultatele revizuirii periodice menționate la alineatul (1), locurile de tranzacționare se asigură că revizuirea planului și a mecanismelor privind continuitatea activității este realizată de un evaluator independent sau de un departament al locului de tranzacționare care nu este responsabil pentru funcția verificată. Rezultatele activității de testare sunt documentate, stocate și transmise conducerii superioare a locului de tranzacționare și unităților operaționale implicate în planul de continuitate a activității.

(3)   Locurile de tranzacționare se asigură că testarea planului de continuitate a activității nu afectează activitatea normală de tranzacționare.

Articolul 18

Prevenirea condițiilor de perturbare a tranzacționării

[Articolul 48 alineatele (4), (5) și (6) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare dispun cel puțin de următoarele mecanisme pentru a preveni perturbarea tranzacționării și nerespectarea limitelor de capacitate:

(a)

limite pentru numărul de ordine pe care un membru le poate transmite pe secundă;

(b)

mecanisme de gestionare a volatilității;

(c)

mecanisme de control pre-tranzacționare.

(2)   În sensul alineatului (1), locurile de tranzacționare sunt în măsură:

(a)

să solicite membrilor sau utilizatorilor cu acces sponsorizat, informații privind cerințele organizatorice și măsurile de control al tranzacționării;

(b)

să suspende accesul unui membru sau al unui trader la sistemul de tranzacționare, din proprie inițiativă sau la solicitarea membrului respectiv, a unui membru compensator, a CPC, dacă normele de funcționare ale acesteia prevăd acest lucru, sau a autorității competente;

(c)

să activeze funcționalitatea de anulare pentru a anula ordinele neexecutate introduse de membri sau de clienții cu acces sponsorizat în următoarele circumstanțe:

(i)

la cererea unui membru sau a unui client cu acces sponsorizat, în cazul în care acesta nu poate din punct de vedere tehnic să își elimine ordinele;

(ii)

în cazul în care registrul de ordine conține ordine duplicate în mod eronat;

(iii)

în urma unei suspendări inițiate de operatorul de piață sau de autoritatea competentă;

(d)

să anuleze sau să revoce tranzacții în cazul funcționării incorecte a mecanismelor de gestionare a volatilității sau în cazul activității defectuoase a funcțiilor operaționale ale sistemului de tranzacționare;

(e)

să echilibreze introducerea ordinelor prin diferite porturi, în cazul în care locul de tranzacționare utilizează mai mult de un port pentru a se evita căderea sistemelor.

(3)   Locurile de tranzacționare instituie politici și mecanisme în ceea ce privește:

(a)

mecanismele de gestionare a volatilității, prevăzute la articolul 19;

(b)

mecanismele de control pre-tranzacționare și post-tranzacționare utilizate de locurile de tranzacționare sau necesare membrilor pentru a avea acces la piață;

(c)

obligația membrilor de a activa funcționalitatea de anulare;

(d)

obligațiile de informare ale membrilor;

(e)

suspendarea accesului;

(f)

politica de anulare în ceea ce privește ordinele și tranzacțiile, care cuprinde:

(i)

momentul;

(ii)

procedurile;

(iii)

obligațiile de transparență și raportare;

(iv)

procedurile de soluționare a litigiilor;

(v)

măsurile de minimizare a tranzacțiilor eronate;

(g)

mecanismele de reglare privind ordinele, care cuprind:

(i)

numărul de ordine pe secundă în intervale de timp prestabilite;

(ii)

politica de tratament egal al membrilor, cu excepția cazului în care mecanismele de reglare vizează un anumit membru;

(iii)

măsurile de adoptat după producerea unui eveniment care determină activarea mecanismului de reglare.

(4.   Locurile de tranzacționare fac publice politicile și mecanismele prevăzute la alineatele (2) și (3). Această obligație nu se aplică în cazul numărului specific de ordine pe secundă în intervale de timp prestabilite și nici în cazul parametrilor specifici ai mecanismelor de gestionare a volatilității.

(5)   Locurile de tranzacționare păstrează registre complete ale politicilor și mecanismelor menționate la alineatul (3) pentru o perioadă de minimum cinci ani.

Articolul 19

Mecanismele de gestionare a volatilității

[Articolul 48 alineatul (5) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare se asigură că în timpul orelor de tranzacționare funcționează permanent mecanisme adecvate de întrerupere sau de restricționare automată a tranzacționării.

(2)   Locurile de tranzacționare se asigură că:

(a)

mecanismele de întrerupere sau de restricționare sunt testate înainte de aplicare și ulterior periodic, atunci când se evaluează capacitatea și rezultatele sistemelor de tranzacționare;

(b)

sunt alocate resurse informatice și umane pentru conceperea, întreținerea și monitorizarea mecanismelor implementate pentru întreruperea sau restricționarea tranzacționării;

(c)

mecanismele de gestionare a volatilității pieței sunt monitorizate în permanență.

(3)   Locurile de tranzacționare păstrează evidența regulilor și a parametrilor mecanismelor de gestionare a volatilității și a modificărilor ulterioare ale acestora, precum și evidența funcționării, gestionării și actualizării mecanismelor respective.

(4)   Locurile de tranzacționare se asigură că regulile privind mecanismele de gestionare a volatilității se referă și la procedurile de gestionare a situațiilor în care parametrii trebuie să fie utilizați manual pentru a se asigura o tranzacționare ordonată.

Articolul 20

Mecanismele de control pre-tranzacționare și post-tranzacționare

[Articolul 48 alineatele (4) și (6) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare aplică următoarele mecanisme de control pre-tranzacționare, adaptate pentru fiecare instrument financiar tranzacționat în locurile respective:

(a)

limita maximă și minimă a prețurilor, prin care se blochează automat și individual ordinele care nu respectă parametrii de preț prestabiliți;

(b)

valoarea maximă a ordinului, prin care se previne automat introducerea ordinelor cu valori neobișnuit de mari în registrul ordinelor, prin raportare la valoarea nominală a fiecărui instrument financiar;

(c)

volumul maxim al ordinului, prin care se previne automat introducerea ordinelor cu volume neobișnuit de mari în registrul ordinelor.

(2)   Mecanismele de control pre-tranzacționare prevăzute la alineatul (1) sunt concepute astfel încât:

(a)

aplicarea automată a acestora să permită reajustarea unei limite în cursul sesiunii de tranzacționare și în toate fazele tranzacționării;

(b)

monitorizarea pe care o realizează să nu înregistreze întârzieri mai mari de cinci secunde;

(c)

ordinul să fie respins dacă nu este respectată o limită;

(d)

să existe proceduri și mecanisme de autorizare a ordinelor peste limită, la cererea membrului respectiv. Procedurile și mecanismele respective se aplică și în cazul unui anumit ordin sau al unui anumit set de ordine, temporar și în situații excepționale.

(3)   Locurile de tranzacționare pot institui mecanismele de control post-tranzacționare pe care le consideră adecvate, pe baza unei evaluări a riscurilor activității membrilor.

Articolul 21

Prestabilirea condițiilor de furnizare a accesului electronic direct

[Articolul 48 alineatul (7) din Directiva 2014/65/UE]

Locurile de tranzacționare care permit DEA prin intermediul sistemelor proprii stabilesc și publică regulile și condițiile conform cărora membrii pot furniza DEA propriilor clienți. Regulile și condițiile respective acoperă cel puțin cerințele specifice prevăzute la articolul 22 din Regulamentul delegat (UE) 2017/589 al Comisiei (3).

Articolul 22

Cerințe specifice pentru locurile de tranzacționare care permit accesul sponsorizat

[Articolul 48 alineatul (7) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare prevăd ca furnizarea accesului sponsorizat să fie autorizată de către acestea și ca firmelor care au acces sponsorizat să li se aplice cel puțin aceleași mecanisme de control ca cele menționate la articolul 18 alineatul (3) litera (b).

(2)   Locurile de tranzacționare se asigură că furnizorii de acces sponsorizat au în permanență dreptul exclusiv de a stabili sau modifica parametrii care se aplică mecanismelor de control menționate la alineatul (1) pentru fluxul de ordine al clienților cu acces sponsorizat.

(3)   Locurile de tranzacționare au capacitatea de a suspenda sau retrage furnizarea accesului sponsorizat către clienții care nu respectă Directiva 2014/65/UE, Regulamentele (UE) nr. 600/2014 (4) și (UE) nr. 596/2014 (5) ale Parlamentului European și ale Consiliului sau regulile interne ale locurilor de tranzacționare.

Articolul 23

Securitatea și limitarea accesului

[Articolul 48 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare instituie proceduri și mecanisme de securitate fizică și electronică, concepute pentru a proteja sistemele împotriva accesului neautorizat sau abuziv și pentru a asigura integritatea datelor care fac parte din sau trec prin sisteme, inclusiv mecanisme care permit prevenirea sau minimizarea riscului de atacuri împotriva sistemelor informatice definite la articolul 2 litera (a) din Directiva 2013/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6).

(2)   În special, locurile de tranzacționare instituie și mențin măsuri și mecanisme privind securitatea fizică și electronică pentru identificarea promptă și prevenirea sau minimizarea riscurilor legate de:

(a)

accesul neautorizat la sistemul de tranzacționare, integral sau parțial, inclusiv accesul neautorizat la spațiile de lucru și centrele de date;

(b)

intervențiile în sistem care afectează semnificativ sau întrerup funcționarea sistemului informatic prin introducerea de date, transmiterea, afectarea, eliminarea, deteriorarea, modificarea, blocarea acestor date sau prin transformarea acestora în date inaccesibile;

(c)

intervențiile asupra datelor care elimină, afectează, deteriorează, modifică sau blochează date din sistemul informatic sau le face inaccesibile;

(d)

interceptarea, prin mijloace tehnice, de transmisii de date care nu sunt publice către un sistem informatic, de la un sistem informatic sau în interiorul unui sistem informatic, inclusiv de emisii electromagnetice de la un sistem informatic care transportă date de acest tip.

(3)   Locurile de tranzacționare informează de îndată autoritatea competentă despre incidentele de utilizare abuzivă sau de acces neautorizat, furnizând imediat un raport privind natura incidentului, măsurile adoptate în urma incidentului și măsurile luate pentru a evita producerea de incidente similare în viitor.

Articolul 24

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la prima dată menționată la articolul 93 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva 2014/65/UE.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 14 iulie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 173, 12.6.2014, p. 349.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2017/589 al Comisiei din 19 iulie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la cerințele organizatorice pentru firmele de investiții care efectuează tranzacționare algoritmică (a se vedea pagina 417 din prezentul Jurnal Oficial).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).

(6)  Directiva 2013/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 august 2013 privind atacurile împotriva sistemelor informatice și de înlocuire a Deciziei-cadru 2005/222/JAI a Consiliului (JO L 218, 14.8.2013, p. 8).


ANEXĂ

Parametrii care trebuie avuți în vedere de la evaluarea efectuată de locurile de tranzacționare în conformitate cu articolul 2 alineatul (1)

(a)

Natura locului de tranzacționare, în ceea ce privește:

(i)

tipul și statutul prevăzut de reglementări al instrumentelor tranzacționate în locul de tranzacționare, de exemplu dacă se tranzacționează instrumente lichide supuse obligației de tranzacționare;

(ii)

rolul locului de tranzacționare în sistemul financiar, de exemplu dacă instrumentele financiare tranzacționate în locul respectiv pot fi tranzacționate în altă parte.

(b)

Amploarea, în ceea ce privește impactul potențial al locului de tranzacționare asupra funcționării corecte și ordonate a piețelor, pe baza a cel puțin următoarelor elemente:

(i)

numărul de algoritmi utilizați în locul respectiv;

(ii)

volumul de mesaje aferent capacității locului respectiv;

(iii)

volumul de tranzacții executate în locul respectiv;

(iv)

procentul de tranzacționare algoritmică din totalul activității de tranzacționare și din cifra de afaceri totală tranzacționată în locul respectiv;

(v)

procentul de activitate de tranzacționare de înaltă frecvență (HTF, high frequency trading) din totalul activității de tranzacționare și din cuantumul total tranzacționat în locul respectiv;

(vi)

numărul de membri și participanți;

(vii)

numărul de membri care furnizează DEA, inclusiv, dacă este cazul, numărul specific de membri care furnizează acces sponsorizat și condițiile în care DEA este oferit sau poate fi delegat;

(viii)

raportul dintre ordinele neexecutate și tranzacții, observat și determinat în temeiul Regulamentului delegat (UE) 2017/566 al Comisiei (1);

(ix)

numărul și procentul de membri care operează de la distanță;

(x)

numărul de centre de colocare sau de găzduire de proximitate furnizate;

(xi)

numărul de țări și regiuni în care desfășoară activitate locul de tranzacționare;

(xii)

condițiile de operare pentru mecanismele de gestionare a volatilității și dacă sunt utilizate limite de tranzacționare dinamică sau statică pentru a declanșa întreruperea tranzacționării sau respingerea ordinelor.

(c)

Complexitatea, în ceea ce privește:

(i)

clasele de instrumente financiare tranzacționate în locul de tranzacționare;

(ii)

modelele de tranzacționare disponibile în locul de tranzacționare, inclusiv modele de tranzacționare diferite care operează în același timp ca sisteme de licitare, sisteme de licitare continuă și sisteme hibride;

(iii)

aplicarea de excepții de la transparența pre-tranzacționare în combinație cu modelele de tranzacționare operate;

(iv)

diversitatea sistemelor de tranzacționare utilizate în locul de tranzacționare și măsura în care locul de tranzacționare are control asupra stabilirii, ajustării, testării, adaptării și verificării sistemelor de tranzacționare proprii;

(v)

structura locului de tranzacționare din punctul de vedere al acționariatului, al guvernanței și configurarea organizatorică, operațională, tehnică, fizică și geografică;

(vi)

diversele locații pentru conectivitate și tehnologia locului de tranzacționare;

(vii)

diversitatea infrastructurii fizice de tranzacționare a locului de tranzacționare;

(viii)

nivelul la care locul de tranzacționare externalizează și în special în cazul externalizării funcțiilor operaționale;

(ix)

frecvența de modificare a modelelor de tranzacționare, a sistemelor informatice și a calității de membru al locului de tranzacționare.


(1)  Regulamentul delegat (UE) 2017/566 al Comisiei din 18 mai 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru raportul ordinelor neexecutate față de tranzacții pentru a se preveni condițiile de natură să perturbe stabilitatea pieței (a se vedea pagina 84 din prezentul Jurnal Oficial).


Top