EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0630(01)

Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 29 iunie 2017 privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol menționate la articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului [Vacqueyras (DOP)]

C/2017/4362

OJ C 206, 30.6.2017, p. 9–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

30.6.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 206/9


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 29 iunie 2017

privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol menționate la articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului [Vacqueyras (DOP)]

(2017/C 206/04)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 97 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Franța a prezentat o cerere de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Vacqueyras”, în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(2)

Comisia a examinat această cerere și a constatat că sunt îndeplinite condițiile stabilite la articolele 93-96, la articolul 97 alineatul (1), precum și la articolele 100, 101 și 102 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(3)

Pentru a se permite depunerea unor declarații de opoziție în conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, ar trebui, prin urmare, ca cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Vacqueyras” să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

DECIDE:

Articol unic

Cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Vacqueyras” (DOP), în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, figurează în anexa la prezenta decizie.

În conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, se acordă dreptul de opoziție la modificarea caietului de sarcini menționat la primul paragraf din prezentul articol, timp de două luni de la data publicării prezentei decizii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 29 iunie 2017.

Pentru Comisie

Phil HOGAN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


ANEXĂ

CERERE DE MODIFICARE A CAIETULUI DE SARCINI

„VACQUEYRAS”

AOP-FR-A0151-AM01

Data depunerii cererii: 3 decembrie 2015

1.   Norme aplicabile modificării

Articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 - Modificare care nu este minoră

2.   Descrierea și motivele modificării

2.1.   Norme referitoare la sortimentele viticole care urmează să fie plantate

Punctul V din caietul de sarcini definește normele referitoare la proporțiile diverselor soiuri de viță-de-vie care sunt autorizate să fie plantate. În ceea ce privește vinurile roșii, normele sunt următoarele:

proporția de soiuri de viță-de-vie principale și de soiuri de viță-de-vie complementare, luate împreună, trebuie să fie mai mare sau egală cu 90 % din sortimentele viticole plantate;

proporția soiului de viță-de-vie Grenache N trebuie să fie mai mare sau egală cu 50 % din sortimentele viticole plantate;

proporția de soiuri de viță-de-vie Mourvèdre N și Syrah N trebuie să fie mai mare sau egală cu 20 % din sortimentele viticole plantate.

În ceea ce privește vinurile roșii, s-a introdus o modulare a normelor: ea nu se aplică viticultorilor care produc struguri fără însă a produce vin din producția proprie și care exploatează, în cadrul ariei parcelate delimitate pentru „Vacqueyras” (DOP), o suprafață totală mai mică de 1,5 ha (toate culorile de struguri combinate).

Normele referitoare la plantarea sortimentelor viticole nu sunt adaptate la exploatațiile de mici dimensiuni, alcătuite cel mai adesea din doar câteva parcele, și care nu practică vinificarea.

Această modificare nu afectează documentul unic.

2.2.   Metode de cultivare

Cea de a 2-a liniuță a celui de al doilea paragraf de la punctul VI din caietul de sarcini, care prevede: „Controlul vegetației spontane se realizează, de la 1 septembrie până la 1 februarie, fie prin mijloace mecanice, fie cu ajutorul unor echipamente care asigură localizarea precisă a produselor utilizate la tratare.” se înlocuiește cu următorul text: „Cel puțin 60 % din suprafața dintre două rânduri este fie lucrată, fie acoperită cu vegetație cultivată sau spontană. În acest din urmă caz, controlul vegetației spontane se realizează fie prin mijloace mecanice, fie cu ajutorul unor echipamente care permit localizarea precisă a produselor utilizate la tratare.”

Grupul care solicită modificarea dorește efectuarea unor lucrări mecanice ale solului pe tot parcursul anului, astfel încât să nu mai existe teren necultivat.

Această modificare nu afectează documentul unic.

2.3.   Norme analitice

La punctul IX primul paragraf litera (c) din caietul de sarcini, norma prevede reducerea intensității culorii vinurilor roșii de la 6 la 5.

Această modificare este necesară deoarece pragul actual este prea ridicat și penalizează producțiile de vin cu un procentaj mare de Grenache N, care reprezintă soiul de viță-de-vie principal pentru producerea de vinuri roșii. Este vorba de un soi de viță-de-vie ușor colorat (destul de sărac în antocieni), care nu permite așadar să se atingă intensități foarte ridicate ale culorii.

2.4.   Alte modificări

În cadrul prezentei cereri de modificare, documentul unic a fost actualizat în conformitate cu noile norme introduse în programul informatic e-Ambrosia.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumire

Vacqueyras

2.   Tip de indicație geografică

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categorii de produse vitivinicole

1.

Vin

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

Vinuri albe liniștite

Deși reprezintă doar o mică parte a producției, vinurile albe se disting printr-o identitate puternică, cu arome în mare parte florale, temperate de note fructate de citrice. În gură, structura și nervozitatea le conferă o amploare și o persistență aromatică de durată.

Vinurile albe provin din soiurile de viță-de-vie Bourboulenc B, Clairette B, Grenache Blanc B, Marsanne B, Roussanne B și Viognier B.

Tăria alcoolică naturală minimă în volume: 12 %.

La îmbuteliere:

conținut de zaharuri fermentescibile ≤ 3g/L dacă tăria alcoolică naturală în volume ≤ 14 %;

conținut de zaharuri fermentescibile ≤ 4 g/L dacă tăria alcoolică naturală în volume > 14 %;

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volum): 14

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru):

Celelalte criterii analitice respectă reglementările comunitare.

Vinuri roșii liniștite

Vinurile roșii, care alcătuiesc cea mai mare parte a producției, sunt influențate de diferitele tipuri de sol întâlnite și provin, în majoritatea cazurilor, din soiurile de viță-de-vie Grenache N, Mourvèdre N și Syrah N.

Cu toate acestea, ele se disting printr-o identitate puternică, pusă adesea în valoare cu ajutorul unei perioade de cultivare destul de lungi, chiar dacă aceasta nu este o condiție obligatorie. Aromele sunt complexe, cu note dominante de fructe roșii sau negre, prezentând adesea accente de maturitate excesivă, de fructe confiate sau de gem de fructe.

Procesul de maturare le conferă note de condimente și de animale (piele, vânat etc.). Savoarea este generoasă, amplă și elaborată, cu o structură tanică impozantă, fără ca aceasta să fie însă agresivă. Este vorba de vinuri cu potențial de învechire puternice, robuste și elegante.

Tăria alcoolică naturală minimă în volume: 12,5 %.

La îmbuteliere:

conținut de zaharuri fermentescibile ≤ 3g/L dacă tăria alcoolică naturală în volume ≤ 14 %;

conținut de zaharuri fermentescibile ≤ 4 g/L dacă tăria alcoolică naturală în volume > 14 %;

conținut de acid malic ≤ 0,4 g/L;

intensitatea culorii (DO 420 nm + DO 520 nm + DO 620 nm) ≥ 5;

indice de polifenoli totali (DO 280 nm) ≥ 45.

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volum): 14

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru):

Celelalte criterii analitice respectă reglementările comunitare.

Vinuri rosé liniștite

Vinurile rosé, care sunt produse în cantități la fel de mici precum vinurile albe, au o culoare relativ intensă, sunt bogate și puternice, dominate de un gust în general fructat, și provin, în marea lor majoritate, din soiurile de viță-de-vie Grenache N, Mourvèdre N și Syrah N. Ele se disting printr-o persistență aromatică de durată.

Tăria alcoolică naturală minimă în volume: 12 %.

La îmbuteliere:

conținut de zaharuri fermentescibile ≤ 3g/L dacă tăria alcoolică naturală în volume ≤ 14 %;

conținut de zaharuri fermentescibile ≤ 4g/L dacă tăria alcoolică naturală în volume > 14 %.

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volum): 14

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru):

Celelalte criterii analitice respectă reglementările comunitare.

5.   Practici vitivinicole

(a)   Practici oenologice esențiale

Practici enologice

Restricții aplicabile procesului de vinificare

Se interzice utilizarea de bucăți de lemn.

În cazurilor vinurilor rosé, se interzice utilizarea de cărbuni de uz enologic, individual sau în combinații în cadrul preparatelor.

Distanța dintre rânduri și dintre butuci

Practică de cultivare

Distanța dintre rânduri nu poate să fie mai mare de 2,5 m.

Fiecare butuc trebuie să dispună de o suprafață maximă de 2,50 m2. Distanța dintre butucii de pe același rând trebuie să fie între 0,85 și 1,2 m.

Dimensiunea plantei de viță-de-vie

Practică de cultivare

Plantele de viță-de-vie trebuie tăiate prin metoda tăierii scurte (utilizând metoda „Gobelet” sau metoda „Cordon de Royat”), astfel încât să aibă un maximum de șase cepi de rod. Fiecare cep de rod trebuie să aibă maximum doi ochi.

Perioada de formare sau de regenerare pentru tipul de tăiere „Cordon de Royat” este limitată la doi ani. În această perioadă, este permisă utilizarea tipului de tăiere „Guyot”, constând dintr-o coardă de rod cu maximum opt ochi și un cep de rod cu maximum doi ochi.

Soiul de viță-de-vie Viognier B poate fi tăiat astfel:

fie utilizând metoda „Guyot” simplă, caracterizată de maximum opt ochi pe coarda de rod și de unul sau doi cepi de rod cu maximum doi ochi;

fie utilizând metoda „Guyot” simplă, caracterizată de maximum șase ochi pe fiecare coardă de rod și de unul sau doi cepi de rod cu maximum doi ochi.

Irigarea

Practică de cultivare

Este permisă irigarea.

(b)   Producțiile maxime

40 de hectolitri pe hectar

6.   Aria delimitată

Recoltarea strugurilor, vinificarea, producerea și maturarea vinurilor se realizează pe teritoriul următoarelor comune din departamentul Vaucluse: Sarrians, Vacqueyras.

7.   Soiurile viță-de-vie principale

 

Viognier B

 

Bourboulenc B

 

Grenache N

 

Grenache blanc B

 

Clairette B

 

Cinsaut N

 

Mourvèdre N

 

Marsanne B

 

Syrah N

 

Roussanne B

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

Aflat în inima podgoriilor din sudul văii Ronului și recunoscut ca „Cru des Côtes du Rhône”, teritoriul denumirii de origine „Vacqueyras” reprezintă unul dintre teritoriile care înconjoară remarcabilul masiv calcaros cunoscut sub denumirea de Dentelles de Montmirail. Acest masiv muntos admirabil, denumit și „mons mirabilis”, este primul peisaj cu specific alpin din apropierea văii Ronului, pe care o traversează parțial de la est la vest.

Aria geografică cuprinde comunele Vacqueyras și Sarrians, în departamentul Vaucluse. „Vacqueyras” își justifică pe deplin vechea sa denumire: „Vallis Quadreria”, „Vallée de Pierres”, unde podgoriile se situează în mare parte pe terasele ample aflate de-a lungul râului Ouvèze, la o altitudine cuprinsă între 60 și 160 m. Clima este de tip mediteraneean, caldă și uscată, cu foarte multe zile însorite. În același timp, regiunea este caracterizată de precipitații anuale slabe dar foarte neregulate și, adesea, de episoade cu precipitații intense cu ocazia echinocțiilor. Totodată, aria geografică este influențată, în cea mai mare parte a anului (mai mult de 100 de zile pe an), de Mistral, un vânt din nord, foarte puternic și rece.

Combinând, pe de o parte, factorii naturali propice unei concretizări originale a potențialului recoltei de struguri, cu soluri cu o puternică permeabilitate (nisip, pietriș, pietre rotunde modelate de eroziunea alpină – galets roulés), asociate în mod frecvent cu o matrice argiloasă capabilă să propună o rezervă de apă în timpul perioadele secetoase, cu, pe de altă parte, o climă de tip mediteraneean, temperată de apropierea de formațiunea muntoasă Dentelles de Montmirail, capabilă să permită condiții bune de maturizare a boabelor, fără excese de temperatură și lăsând loc efectelor benefice ale Mistralului atât asupra concentrației, cât și asupra protecției viței-de-vie împotriva bolilor criptogamice, precum și, în fine, cu factorul uman, care, de-a lungul generațiilor, s-a distins prin priceperea viticultorilor în ceea ce privește plantarea de soiuri de viță-de-vie și amestecul de soiuri de struguri de vin, vinurile care poartă denumirea de origine controlată „Vacqueyras” atestă caracterul unic al acestui teritoriu.

Aceste interacțiuni sunt deosebit de evidente în cazul vinurilor roșii, amestecuri complexe de putere și structură tanică ale strugurilor cultivați în soluri cu pietre rotunde modelate de eroziunea alpină, de finețe și arome fructate ale strugurilor de vin cultivați în soluri mai nisipoase și de armonie și echilibru al strugurilor de vin cultivați în soluri cu pietriș. Pe baza acestui potențial, priceperea viticultorilor permite, respectând caracterul unic al materiilor prime, menținerea identității vinurilor roșii.

În mod destul de excepțional pentru această zonă viticolă, identitatea deosebită a vinurilor produse a fost recunoscută, de asemenea, și în cazul vinurilor albe și rosé care beneficiază, în această regiune, de aceleași aspecte calitative legate atât de factorii naturali, cât și de practicile de producție.

Notorietatea, priceperea, practicile de producție și calitatea vinurilor sunt evidente în cazul podgoriilor „Vacqueyras”, ca urmare a unui patrimoniu rural important și bine păstrat, strâns legat de activitatea agricolă.

9.   Condiții suplimentare esențiale

Unitatea geografică superioară

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul de condiție suplimentară:

Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

Pe eticheta vinurilor care beneficiază de denumirea de origine controlată poate figura unitatea geografică mai largă „Cru des Côtes du Rhône” sau „Vignobles de la Vallée du Rhône”. Condițiile de utilizare a unității geografice mai largi „Vignobles de la Vallée du Rhône” sunt precizate în acordul semnat între diversele organisme de protecție și de gestionare în cauză, în secțiunea referitoare la condițiile de utilizare a acestei unități geografice mai largi.

Zonă situată în imediata vecinătate

Cadrul juridic:

Legislația națională

Tipul de condiție suplimentară:

Derogare privind producerea în aria geografică delimitată

Descrierea condiției:

Zona situată în imediata vecinătate, definită prin derogare pentru vinificarea, producerea și maturarea vinurilor, este constituită din teritoriul următoarelor comune:

Departamentul Ardèche: două comune

Departamentul Drôme: cinci comune;

Departamentul Rhône: trei comune;

Departamentul Vaucluse: 59 de comune.

Lista comunelor aparținând fiecărui departament este prezentată în detaliu în caietul de sarcini al denumirii.

10.   Link către caietul de sarcini al produsului

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-5cae91ee-7281-49fb-a01b-3d1fff4f78ec


Top