Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0768

2014/768/UE: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 30 octombrie 2014 de stabilire a tipului, formatului și frecvenței informațiilor care trebuie furnizate de statele membre cu privire la tehnicile de gestionare integrată a emisiilor aplicate în rafinăriile de țiței și de gaz, în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului [notificată cu numărul C(2014) 7517] Text cu relevanță pentru SEE

JO L 315, 1.11.2014, p. 15–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/768/oj

1.11.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 315/15


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 30 octombrie 2014

de stabilire a tipului, formatului și frecvenței informațiilor care trebuie furnizate de statele membre cu privire la tehnicile de gestionare integrată a emisiilor aplicate în rafinăriile de țiței și de gaz, în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului

[notificată cu numărul C(2014) 7517]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2014/768/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale (prevenirea și controlul integrat al poluării) (1), în special articolul 72 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Decizia de punere în aplicare 2014/738/UE a Comisiei (2) stabilește concluziile privind cele mai bune tehnici disponibile (denumite în continuare „concluzii BAT”) pentru rafinarea țițeiului și a gazului. Concluziile BAT 57 și 58 stabilite prin decizia respectivă permit statelor membre să utilizeze o tehnică de gestionare integrată a emisiilor de oxid de azot (NOx) și de dioxid de sulf (SO2) provenind de la anumite unități tehnice.

(2)

Rafinăriile de țiței și de gaz sunt surse importante de emisii de poluanți atmosferici, în special de dioxid de sulf și de oxizi de azot. Dacă rafinăriile ar utiliza o tehnică de gestionare integrată a emisiilor, aceasta ar deveni principalul factor determinant al performanței ecologice a respectivelor rafinării.

(3)

Este necesar să se stabilească cerințe specifice de raportare pentru a permite Comisiei să evalueze aplicarea corectă a BAT 57 și a BAT 58 și în special pentru a verifica dacă tehnica de gestionare integrată a emisiilor este concepută, implementată și utilizată în așa fel încât să se respecte principiile rezultatelor echivalente în ceea ce privește mediul prezentate în respectivele concluzii BAT.

(4)

Ar trebui stabilit tipul de informații care urmează a fi furnizate de statele membre în ceea ce privește implementarea tehnicilor de gestionare integrată a emisiilor descrise în BAT 57 și BAT 58, iar aceste informații ar trebui să includă descrierea principalelor caracteristici conceptuale ale tehnicilor aplicate, valorile-limită de emisie stabilite, aferente acestor caracteristici, precum și sistemul de monitorizare aferent și rezultatele sale.

(5)

În temeiul articolului 72 alineatul (1) din Directiva 2010/75/UE, statele membre trebuie să furnizeze, în format electronic, informații cu privire la aplicarea celor mai bune tehnici disponibile. Pentru a garanta consecvența și coerența informațiilor puse la dispoziție de statele membre, acestea ar trebui să utilizeze formatul de raportare electronic conceput în acest scop de către Comisie cu sprijinul Agenției Europene de Mediu.

(6)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 75 alineatul (1) din Directiva 2010/75/UE,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Rapoarte prezentate de către statele membre

(1)   Statele membre pun la dispoziția Comisiei informații privind punerea în aplicare a tehnicilor de gestionare integrată a emisiilor descrise în BAT 57 și BAT 58, adoptate prin Decizia de punere în aplicare 2014/738/UE.

Informațiile menționate la primul paragraf sunt furnizate în conformitate cu anexa și se referă la anii 2017, 2018 și 2019. Informațiile respective sunt furnizate pentru fiecare dintre rafinăriile de țiței și de gaz în care se aplică tehnicile de gestionare integrată a emisiilor descrise în BAT 57 sau BAT 58 pentru emisiile în aer de oxizi de azot (NOx) și de dioxid de sulf (SO2).

(2)   Informațiile menționate la alineatul (1) sunt puse la dispoziția Comisiei cel târziu până la 30 septembrie 2020, utilizând formatul de raportare electronic prevăzut în acest scop.

Articolul 2

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 30 octombrie 2014.

Pentru Comisie

Janez POTOČNIK

Membru al Comisiei


(1)   JO L 334, 17.12.2010, p. 17.

(2)  Decizia de punere în aplicare 2014/738/UE a Comisiei din 9 octombrie 2014 de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT) în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind emisiile industriale, pentru rafinarea petrolului mineral și a gazului (JO L 307, 28.10.2014, p. 38).


ANEXĂ

Tipul de informații privind tehnicile de gestionare integrată a emisiilor aplicate în rafinăriile de țiței și de gaz care trebuie puse la dispoziția Comisiei

1.   Informații generale

1.1.

Numărul de referință al instalației: identificatorul unic al instalației, în scopul aplicării Directivei 2010/75/UE.

1.2.

Denumirea instalației.

1.3.

Denumirea operatorului.

1.4.

Adresa instalației: stradă, cod poștal, oraș și țară.

2.   Informații cu privire la sfera de aplicare a tehnicilor de gestionare integrată a emisiilor și a valorilor-limită de emisie aplicabile

2.1.

Lista și descrierea unităților de ardere sau de proces care intră sub incidența tehnicilor de gestionare integrată a emisiilor pentru NOx și SO2, mai precis:

(a)

tipul de unitate (unitate de ardere, unitate de cracare catalitică în strat fluidizat, unitate de recuperare a sulfului din gazele reziduale);

(b)

puterea termică nominală (pentru unitățile de ardere);

(c)

tipul (tipurile) de combustibil utilizat (pentru unitățile de ardere);

(d)

unități noi sau existente;

(e)

modificări substanțiale și structurale, de exemplu în exploatarea sau utilizarea combustibilului, în cursul perioadei de raportare, care au afectat nivelurile aplicabile de emisii asociate BAT (BAT-AEL).

2.2.

Valorile-limită de emisie aplicabile pentru NOx și SO2 în cadrul tehnicilor de gestionare integrată a emisiilor, cu detalii despre:

(a)

valorile, unitățile, perioadele de calculare a mediei și condițiile de referință;

(b)

modul în care aceste valori-limită au fost determinate în raport cu BAT 57 și BAT 58 descrise în concluziile BAT în temeiul Deciziei de punere în aplicare 2014/738/UE;

(c)

concentrațiile emisiilor care au fost luate în considerare pentru fiecare unitate vizată în legătură cu BAT 57 și BAT 58 și în comparație cu nivelurile individuale de emisii asociate BAT (BAT-AEL) și cu nivelurile de performanță de mediu asociate BAT (BAT-AEPL) pentru unitățile de recuperare a sulfului din gazele reziduale;

(d)

debitele gazelor de ardere (sau alte elemente) care au fost utilizate ca factor de ponderare pentru fiecare unitate și modul în care acestea au fost determinate;

(e)

alte elemente sau factori care au fost utilizați pentru a stabili valorile-limită.

3.   Informații privind sistemul de monitorizare

3.1.

Descrierea sistemului de monitorizare utilizat pentru determinarea emisiilor în cadrul tehnicilor de gestionare integrată a emisiilor.

3.2.

Detalii privind parametrii măsurați și calculați, tipul (direct, indirect) și metodele de măsurare utilizate, factorii de calcul utilizați (și justificarea acestora), precum și frecvența monitorizării.

4.   Informații privind rezultatele monitorizării

Prezentare generală a rezultatelor monitorizării în vederea demonstrării că BAT-AEL aplicabile descrise în BAT 57 și BAT 58 au fost respectate și că emisiile rezultate sunt egale sau mai mici decât emisiile obținute atunci când se utilizează BAT-AEL și BAT-AEPL aplicabile pentru fiecare unitate, incluzând cel puțin următoarele elemente:

(a)

concentrația medie a emisiilor pentru toate unitățile vizate (mg/Nm3, toate mediile lunare pe parcursul unui an);

(b)

emisiile totale lunare pentru toate unitățile vizate (tone/lună);

(c)

concentrația medie a emisiilor pentru fiecare unitate vizată (mg/Nm3, toate mediile lunare pe parcursul unui an);

(d)

debitul gazelor de ardere pentru fiecare unitate vizată (Nm3/oră, toate mediile lunare pe parcursul unui an).


Top