EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0346

Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social Text cu relevanță pentru SEE

OJ L 115, 25.4.2013, p. 18–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 066 P. 12 - 32

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 09/01/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/346/oj

25.4.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 115/18


REGULAMENTUL (UE) NR. 346/2013 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 17 aprilie 2013

privind fondurile europene de antreprenoriat social

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (2),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (3),

întrucât:

(1)

Din ce în ce mai mulți investitori sunt interesați de atingerea unor obiective sociale și nu se mai limitează la urmărirea profitului financiar, astfel că în Uniune a luat naștere o piață a investițiilor sociale, constituită, în parte, din fonduri de investiții care vizează întreprinderile sociale. Aceste fonduri finanțează întreprinderile sociale, care au rol de motoare ale schimbării sociale, oferind soluții inovatoare la problemele sociale, de exemplu contribuind la abordarea consecințelor sociale ale crizei financiare și având astfel o contribuție importantă la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020 stabilită în Comunicarea Comisiei din 3 martie 2010 intitulată „Europa 2020: Inițiativă pentru asigurarea unei creșteri inteligente, sustenabile și favorabile incluziunii”.

(2)

Prezentul regulament se înscrie în cadrul inițiativei pentru antreprenoriat social, stabilită de Comisie în Comunicarea sa din 25 octombrie 2011, intitulată „Inițiativă pentru antreprenoriatul social. Construirea unui ecosistem pentru promovarea întreprinderilor sociale în cadrul economiei și al inovării sociale”.

(3)

Este necesar să se prevadă un cadru comun pentru utilizarea denumirii „EuSEF” pentru fonduri de antreprenoriat social eligibile, cu precădere în ceea ce privește compoziția portofoliului fondurilor care își desfășoară activitatea sub această denumire, obiectivele lor de investiții eligibile, instrumentele de investiții pe care le pot utiliza și categoriile de investitori care pot investi în aceste fonduri, stabilind reguli uniforme la nivelul Uniunii. În absența unui astfel de cadru comun, există riscul adoptării unor măsuri divergente la nivel național de către statele membre, ceea ce ar avea un impact negativ direct asupra pieței interne și ar crea obstacole în calea bunei funcționări a acesteia, deoarece fondurile care intenționează să își desfășoare activitatea în întreaga Uniune ar trebui să se conformeze unor norme diferite de la un stat membru la altul. În plus, cerințele calitative divergente în materie de compoziție a portofoliului, de obiective de investiții și de investitori eligibili ar putea duce la crearea unor niveluri diferite de protecție a investitorilor și ar genera confuzie cu privire la propunerile de investiții legate de fondurile europene de antreprenoriat social eligibile. Totodată, investitorii ar trebui să poată compara propunerile de investiții ale diferitelor fonduri de antreprenoriat social eligibile. Este necesar să se înlăture obstacolele majore din calea mobilizării transfrontaliere de fonduri de antreprenoriat social eligibile, să se evite denaturarea concurenței între acestea și să se prevină apariția în viitor a unor noi obstacole în calea schimburilor comerciale și a unor denaturări semnificative ale concurenței. În consecință, temeiul juridic adecvat pentru prezentul regulament este articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), astfel cum este interpretat în jurisprudența constantă a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

(4)

Este necesar să se adopte un regulament care să prevadă norme uniforme aplicabile fondurilor de antreprenoriat social eligibile care doresc să mobilizeze capitaluri în Uniune utilizând denumirea de „EuSEF” și să impună obligații corespondente administratorilor acestora în toate statele membre. Aceste cerințe ar trebui să asigure încrederea investitorilor care doresc să investească în fondurile respective. Prezentul regulament nu ar trebui să se aplice mecanismelor naționale existente care permit realizarea de investiții în antreprenoriatul social și care nu utilizează denumirea „EuSEF”.

(5)

Definirea cerințelor calitative pentru utilizarea denumirii „EuSEF” sub forma unui regulament garantează că aceste cerințe sunt direct aplicabile administratorilor organismelor de plasament colectiv care mobilizează fonduri utilizând această denumire. Acest lucru asigură, de asemenea, condiții uniforme pentru utilizarea acestei denumiri prin evitarea unor cerințe naționale diferite ca rezultat al transpunerii unei directive. Administratorii organismelor de plasament colectiv care utilizează această denumire ar trebui să urmeze aceleași reguli în întreaga Uniune, ceea ce va spori încrederea investitorilor. Prezentul regulament reduce totodată complexitatea legislației și costurile de conformare suportate de administratori pentru respectarea unor norme naționale adesea divergente aplicabile acestor fonduri, în special pentru administratorii care doresc să mobilizeze capitaluri la nivel transfrontalier. Regulamentul contribuie, de asemenea, la eliminarea denaturării concurenței.

(6)

Ar trebui să fie permis ca un fond de antreprenoriat social eligibil să fie gestionat fie extern, fie intern. În cazul în care un fond de antreprenoriat social eligibil este gestionat intern, fondul este deopotrivă administratorul și se supune tuturor cerințelor pentru administratori în temeiul prezentului regulament și este înregistrat în conformitate cu prezentul regulament. Un fond de antreprenoriat social eligibil care este gestionat intern nu ar trebui însă să aibă dreptul de a fi administratorul extern al altor organisme de plasament colectiv sau al unor organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM).

(7)

Pentru a clarifica relația dintre prezentul regulament și alte norme ale Uniunii aplicabile organismelor de plasament colectiv și administratorilor acestora, este necesar să se prevadă că prezentul regulament se aplică numai administratorilor organismelor de plasament colectiv, altele decât OPCVM-urile, ce intră sub incidența Directivei 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (4) care sunt stabiliți în Uniune și înregistrați la autoritatea competentă în statul membru de origine, în conformitate cu Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative (5), cu condiția ca respectivii administratori să gestioneze portofoliile fondurilor de antreprenoriat social eligibile. Totuși, administratorii externi ai fondurilor de antreprenoriat social eligibile care sunt înregistrați în temeiul prezentului regulament ar trebui să aibă dreptul de gestiona și OPCVM-uri, sub rezerva autorizării în temeiul Directivei 2009/65/CE.

(8)

În plus, prezentul regulament se aplică numai administratorilor acelor organisme de plasament colectiv ale căror active administrate nu depășesc plafonul menționat la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2011/61/UE. Calcularea plafonului în temeiul prezentului regulament urmează modul de calcul al plafonului prevăzut la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2011/61/UE.

(9)

Totuși, administratorii care sunt înregistrați în temeiul prezentului regulament și ale căror active totale administrate depășesc ulterior plafonul menționat la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2011/61/UE și care, prin urmare, fac obiectul unei autorizări eliberate de către autoritățile competente din statul lor membru de origine în conformitate cu articolul 6 din respectiva directivă, ar trebui să poată continua să utilizeze denumirea „FEAS” în ceea ce privește distribuirea fondurilor de antreprenoriat social eligibile, cu condiția respectării cerințelor prevăzute în respectiva directivă și a respectării în continuare a anumitor cerințe pentru utilizarea denumirii „FEAS” specificate în prezentul regulament, în legătură cu fondul de antreprenoriat social eligibil. Acest lucru se aplică atât fondurilor de antreprenoriat social eligibile existente, cât și celor înființate după depășirea plafonului.

(10)

În cazul în care administratorii organismelor de plasament colectiv nu doresc să utilizeze denumirea de „EuSEF”, prezentul regulament nu se aplică. În aceste cazuri ar trebui să se aplice în continuare normele naționale și legislația generală a Uniunii în vigoare.

(11)

Prezentul regulament ar trebui să prevadă norme uniforme cu privire la natura fondurilor de antreprenoriat social eligibile, în special la societățile de portofoliu eligibile în care fondurile de antreprenoriat social eligibile sunt autorizate să investească, și la instrumentele de investiții care pot fi utilizate. Aceste dispoziții sunt necesare pentru a distinge clar între un fond de antreprenoriat social eligibil și alte fonduri de investiții alternative care aplică alte strategii de investiții, mai puțin specializate, cum ar fi achizițiile, pe care prezentul regulament nu dorește să le promoveze.

(12)

Pentru a asigura claritatea și certitudinea necesare, prezentul regulament ar trebui să prevadă totodată criterii uniforme pentru identificarea întreprinderilor sociale ca societăți de portofoliu eligibile. Într-adevăr, o întreprindere socială ar trebui definită ca actor al economiei sociale al cărei principal obiectiv este cel de a avea mai degrabă un impact social decât de a genera profit pentru proprietarii sau partenerii săi. Activitatea sa constă în furnizarea de bunuri și de servicii pe piață, iar profiturile sunt folosite în principal pentru realizarea unor obiective sociale. Aceasta face obiectul unei gestionări responsabile și transparente, îndeosebi prin implicarea angajaților săi, a clienților săi și a părților interesate de activitățile sale economice.

(13)

Întrucât obiectivul principal al întreprinderilor sociale este, mai degrabă, obținerea unui impact social pozitiv, decât maximizarea profitului, prezentul regulament ar trebui să promoveze numai sprijinirea societăților de portofoliu eligibile al căror scop este producerea unor efecte sociale măsurabile și pozitive. Un efect social măsurabil și pozitiv ar putea include furnizarea de servicii pentru imigranții care ar fi altfel excluși de pe piața muncii sau reintegrarea unor grupuri marginalizate pe piața muncii prin furnizarea de locuri de muncă, de formare profesională sau de alt tip de sprijin. Întreprinderile sociale își utilizează profiturile pentru atingerea obiectivului lor social principal și sunt administrate într-un mod transparent și responsabil. Pentru cazurile, în general excepționale, în care o societate de portofoliu eligibilă dorește să distribuie profiturile către acționari și proprietari, aceasta ar trebui să dispună de proceduri și reguli predefinite aplicabile unei astfel de distribuiri a profiturilor. Regulile respective ar trebui să precizeze că distribuirea profiturilor nu poate să prejudicieze obiectivul social principal al societății de portofoliu eligibile.

(14)

Întreprinderile sociale includ o gamă largă de întreprinderi, cu diferite forme juridice, care oferă servicii sau bunuri sociale persoanelor vulnerabile, marginalizate, dezavantajate sau excluse. Aceste servicii cuprind accesul la locuințe, îngrijiri medicale, asistență pentru persoanele vârstnice sau cu handicap, îngrijirea copiilor, accesul la servicii de ocupare a forței de muncă și de formare profesională, precum și gestionarea dependenței. Întreprinderile sociale includ, de asemenea, întreprinderi care utilizează o modalitate de producție de bunuri sau servicii care integrează un obiectiv social, dar ale căror activități pot cuprinde alte bunuri și servicii decât cele sociale. Aceste activități pot include integrarea socială și profesională prin accesul la servicii de ocupare a forței de muncă pentru persoanele dezavantajate, în special, din cauza calificării insuficiente ori a problemelor sociale sau profesionale care duc la excludere și marginalizare. Aceste activități pot privi și protecția mediului, cu un impact social, precum activități de combatere a poluării, de reciclare sau de asigurare de energie regenerabilă.

(15)

În conformitate cu scopul de a defini cu exactitate organismele de plasament colectiv care fac obiectul prezentului regulament și pentru a se acorda atenție furnizării de capital întreprinderilor sociale, fondurile de antreprenoriat social eligibile ar trebui să fie acele fonduri care intenționează să investească cel puțin 70 % din totalul aporturilor lor de capital și din capitalul lor angajat nevărsat în astfel de întreprinderi. Nu ar trebui să se permită fondurilor de antreprenoriat social eligibile să investească peste 30 % din totalul aporturilor lor de capital și din capitalul lor angajat nevărsat în alte active decât în cele care reprezintă investiții eligibile. Acest lucru presupune că, dacă 30 % este plafonul maxim permanent pentru investițiile neeligibile, plafonul de 70 % ar trebui rezervat investițiilor eligibile pe durata existenței fondului de antreprenoriat social eligibil. Plafoanele menționate ar trebui calculate pe baza sumelor care pot fi investite după deducerea tuturor costurilor relevante și a deținerilor de numerar și de echivalent de numerar. Prezentul regulament ar trebui să stabilească detaliile necesare pentru calculul plafoanelor de investiții menționate.

(16)

Obiectivul prezentului regulament este îmbunătățirea dezvoltării întreprinderilor sociale din Uniune. Investițiile în societățile de portofoliu eligibile înființate în țări terțe pot crește capitalul fondurilor de antreprenoriat social eligibile și, prin urmare, pot aduce beneficii întreprinderilor sociale din Uniune. Însă în niciun caz prezentul regulament nu ar trebui să favorizeze investițiile în societățile de portofoliu cu sediul în țări terțe cu care nu există acorduri adecvate de cooperare între autoritățile competente din statul membru de origine al administratorului fondului de antreprenoriat social eligibil și cu orice alt stat membru în care se intenționează distribuirea unor unități sau acțiuni ale fondului de antreprenoriat social eligibil sau țări cu care nu au loc schimburi eficiente de informații în materie fiscală.

(17)

Un fond de antreprenoriat social eligibil ar trebui, într-o primă etapă, să aibă sediul în Uniune pentru a dispune de dreptul de a folosi denumirea de „EuSEF”, astfel cum este definită în prezentul regulament. Comisia ar trebui, cel mai târziu în termen de doi ani de la aplicarea prezentului regulament, să revizuiască limitarea utilizării denumirii de „EuSEF” la fondurile cu sediul în Uniune, ținând cont de experiența de aplicare a Recomandării Comisiei privind măsuri menite să încurajeze țările terțe să aplice standarde minime de bună guvernanță în chestiuni fiscale.

(18)

Administratorul unui fond de antreprenoriat social eligibil ar trebui să aibă dreptul de a atrage angajamente suplimentare de capital pe parcursul existenței fondului. Ar trebui să se țină cont de aceste angajamente suplimentare atrase pe parcursul existenței fondului de antreprenoriat social eligibil atunci când se au în vedere viitoare investiții în alte active decât în active eligibile. Angajamentele suplimentare de capital ar trebui permise cu respectarea criteriilor și a condițiilor stabilite în normele sau instrumentele constitutive ale fondului de antreprenoriat social eligibil.

(19)

Având în vedere nevoile specifice de finanțare ale întreprinderilor sociale, este necesar să se definească clar tipurile de instrumente care trebuie utilizate de un fond de antreprenoriat social eligibil pentru astfel de finanțări. Prin urmare, prezentul regulament stabilește criterii uniforme privind instrumentele eligibile care trebuie să fie utilizate de un fond de antreprenoriat social eligibil pentru a face investiții, aici fiind incluse instrumente de capitaluri proprii și de cvasicapitaluri proprii, instrumente de datorie, inclusiv bilete la ordin și certificate de depozit, investiții în alte fonduri de antreprenoriat social eligibile, împrumuturi garantate sau negarantate și granturi. Totuși, spre a evita diluarea investițiilor în societățile de portofoliu eligibile, fondul de antreprenoriat social eligibil ar trebui să aibă dreptul de a investi doar în alte fonduri de antreprenoriat social eligibile, care, la rândul lor, nu au investit mai mult de 10 % din totalul aporturilor lor de capital și din capitalul lor angajat nevărsat în alte fonduri de antreprenoriat social eligibile.

(20)

Activitățile principale ale fondurilor de antreprenoriat social eligibile sunt furnizarea de resurse financiare către întreprinderi sociale prin investiții primare. Fondurile de antreprenoriat social eligibile nu ar trebui să participe la activități bancare cu importanță sistemică din afara cadrului uzual de reglementare prudențială (așa-numitul sistem bancar paralel) și nici să se implice în strategii tipice de capital privat, precum achizițiile prin împrumuturi.

(21)

Pentru a păstra flexibilitatea necesară portofoliului de investiții, fondurile de antreprenoriat social eligibile pot investi în alte active decât cele care reprezintă investiții eligibile, în măsura în care aceste investiții nu depășesc plafonul de 30 %, stabilit în prezentul regulament. Deținerile de numerar sau echivalente de numerar nu ar trebui luate în considerare în calculul acestui plafon, dat fiind că aceste dețineri de numerar și de echivalente de numerar nu pot fi considerate drept investiții. Fondurile de antreprenoriat social eligibile ar trebui să facă investiții în acord cu propria etică de investiții, de exemplu nu ar trebui să facă investiții în industria de armament, în domenii cu risc de încălcare a drepturilor omului sau care presupun abandonarea de deșeuri electronice.

(22)

Pentru a garanta faptul că denumirea „EuSEF” sugerează încredere și este ușor de recunoscut pentru investitorii de pe teritoriul Uniunii, prezentul regulament ar trebui să prevadă că numai administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile care respectă criteriile uniforme de calitate, astfel cum sunt prevăzute în prezentul regulament, sunt eligibili să utilizeze denumirea „EuSEF” atunci când distribuie fonduri de antreprenoriat social eligibile în cadrul Uniunii.

(23)

Pentru a asigura fondurilor de antreprenoriat social eligibile un profil distinct și identificabil, adecvat scopului lor, ar trebui să existe norme uniforme privind componența portofoliului și tehnicile de investiție permise acestor fonduri.

(24)

Efectul de levier (de supraîndatorare) nu ar trebui să fie permis la nivelul fondurilor de antreprenoriat social eligibile, pentru a se asigura că acestea nu contribuie la generarea de riscuri sistemice, iar în cadrul activităților de investiții aceste fonduri sunt axate pe sprijinirea societăților de portofoliu eligibile. Administratorul unui fond de antreprenoriat social eligibil ar trebui să aibă doar dreptul de a face împrumuturi sau de a emite titluri de creanță, de a oferi garanții, la nivelul unui fond de antreprenoriat social eligibil, cu condiția ca astfel de împrumuturi, titluri de creanță sau garanții să fie acoperite prin angajamente nevărsate și, astfel, să nu crească expunerea fondului peste nivelul capitalului său angajat. Prin urmare, avansurile în numerar din partea investitorilor în fondurile de antreprenoriat social eligibile ce dispun de acoperire integrală în angajamente de capital din partea respectivilor investitori nu determină o creștere a expunerii fondului de antreprenoriat social eligibil și, prin urmare, sunt permise. De asemenea, împrumutul pe termen scurt ar trebui să fie acceptat pentru a permite fondului să soluționeze nevoile extraordinare de lichidități care pot apărea între momentul în care se solicită capitalul angajat de la investitori și primirea efectivă a capitalului în conturi, cu condiția ca suma împrumutată să nu depășească capitalul angajat nevărsat.

(25)

Ar trebui stipulate anumite măsuri de protecție speciale, pentru a se asigura că fondurile de antreprenoriat social eligibile sunt distribuite numai unor investitori avizați, care au experiența, cunoștințele și expertiza de a lua propriile decizii de investiții și de a evalua în mod adecvat riscurile specifice acestor fonduri, precum și pentru a menține încrederea investitorilor în fondurile de antreprenoriat social eligibile. Prin urmare, fondurile de antreprenoriat social eligibile ar trebui distribuite numai investitorilor care sunt clienți profesionali sau care pot fi considerați clienți profesionali în conformitate cu Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare (6). Cu toate acestea, pentru a avea o bază de investitori suficient de vastă pentru investițiile în fondurile de antreprenoriat social eligibile, este de dorit ca și alți investitori să aibă acces la aceste fonduri, inclusiv persoanele cu disponibilități financiare ridicate. Ar trebui să se stabilească măsuri de protecție speciale pentru acești alți investitori pentru a garanta că fondurile de antreprenoriat social eligibile sunt distribuite numai către investitori cu un profil adecvat pentru astfel de investiții. Aceste măsuri de protecție exclud distribuirea prin utilizarea unor planuri de economii periodice. Totodată, investițiile făcute de directorii executivi, de directori sau de angajații implicați în gestiunea unui fond de antreprenoriat social eligibil ar trebui să fie permise atunci când aceștia investesc în fondul de antreprenoriat social eligibil pe care îl gestionează, întrucât astfel de persoane sunt suficient de calificate pentru a participa la astfel de investiții.

(26)

Pentru a garanta că numai administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile care îndeplinesc criterii uniforme de calitate privind comportamentul pe piață pot utiliza denumirea „EuSEF”, prezentul regulament ar trebui să stabilească norme privind desfășurarea activității comerciale și relația administratorilor cu investitorii acestora. Din aceleași considerente, ar trebui stabilite condiții uniforme privind modul în care acești administratori abordează conflictele de interese. Aceste norme și condiții ar trebui să prevadă, de asemenea, ca administratorul să dispună de procedurile organizaționale și administrative necesare pentru a asigura abordarea adecvată a conflictelor de interese.

(27)

Dacă administratorul unui fond de antreprenoriat social eligibil intenționează să delege atribuții unor terțe părți, răspunderea administratorului față de fondul de antreprenoriat social eligibil și față de investitorii săi nu ar trebui să fie afectată de această delegare în favoarea unei terțe părți. Totodată, administratorul nu ar trebui să delege atribuții în asemenea măsură încât, în esență, acesta să nu mai poată fi considerat administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil și să devină o simplă entitate de tip „cutie poștală”. Administratorul ar trebui să rămână în permanență responsabil pentru îndeplinirea corespunzătoare a atribuțiilor delegate și pentru respectarea prezentului regulament. Delegarea de atribuții nu ar trebui să submineze eficiența supravegherii realizate de administrator și, în special, nu ar trebui să îl împiedice pe acesta să acționeze, sau să administreze fondul în interesul suprem al investitorilor fondului.

(28)

Obținerea unui impact social pozitiv, în plus față de generarea unui profit pentru investitori, este o caracteristică cheie a fondurilor de investiții care vizează întreprinderile sociale, caracteristică care le distinge de alte tipuri de fonduri de investiții. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să prevadă ca administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile să dispună de proceduri de evaluare a impactului social pozitiv care trebuie obținut prin investițiile în societățile de portofoliu eligibile.

(29)

În prezent, fondurile care vizează realizarea unor obiective sociale sau a unor impacturi sociale evaluează și colectează informații, de obicei, cu privire la măsura în care întreprinderile sociale își realizează obiectivele sau impacturile vizate. Există o gamă largă de tipuri de obiective și de impacturi sociale ce pot fi vizate de o întreprindere socială. Prin urmare, au apărut diferite căi de identificare a obiectivelor sau impacturilor sociale și de măsurare a acestora. De exemplu, o întreprindere ce intenționează să angajeze persoane dezavantajate poate raporta numărul de astfel de persoane angajate, care în alte circumstanțe nu ar fi fost angajate,sau o întreprindere care dorește să îmbunătățească reabilitarea socială a unor foști deținuți își poate evalua performanța în funcție de rata de recidivism. Fondurile sprijină întreprinderile sociale în pregătirea și furnizarea informațiilor cu privire la obiectivele și impacturile lor și în colectarea acestor informații în beneficiul investitorilor. Deși informațiile cu privire la obiectivele și impacturile sociale sunt foarte importante pentru investitori, este dificilă compararea diferitelor întreprinderi sociale, precum și a diferitelor fonduri, atât din cauza diferențelor dintre obiectivele și impacturile sociale vizate, cât și din cauza varietății de abordări. Pentru a încuraja o mai bună coerență și comparabilitate pe termen lung a acestor informații, precum și eficiența sporită a procedurilor de obținere a acestora, ar trebui adoptate acte delegate în acest domeniu. Astfel de acte delegate ar trebui să asigure o mai mare claritate pentru autoritățile de supraveghere, pentru fondurile de antreprenoriat social eligibile și pentru întreprinderile sociale.

(30)

Pentru a asigura integritatea denumirii de „EuSEF”, ar trebui stabilite criterii de calitate privind organizarea administratorului unui fond de antreprenoriat social eligibil. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să prevadă cerințe uniforme și proporționale privind nevoia de a menține resurse tehnice și umane adecvate.

(31)

Pentru a asigura buna administrare a fondurilor de antreprenoriat social eligibile și capacitatea administratorilor de a acoperi riscurile potențiale ce derivă din activitățile lor, ar trebui să se prevadă cerințe uniforme și proporționate pentru administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile de a menține disponibile fonduri proprii suficiente. Aceste fonduri ar trebui să fie suficiente pentru a asigura continuitatea și corecta administrare a fondurilor de antreprenoriat social eligibile.

(32)

În scopul protecției investitorilor, este necesar să se garanteze evaluarea adecvată a activelor fondurilor de antreprenoriat social eligibile. Prin urmare, normele sau instrumentele constitutive ale fiecărui fond de antreprenoriat social eligibil ar trebui să conțină norme privind evaluarea activelor. Aceasta ar trebui să asigure integritatea și transparența evaluării.

(33)

Ar trebui să se prevadă norme uniforme privind raporturile anuale, pentru a se garanta că administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile care utilizează denumirea „EuSEF” furnizează informații suficiente asupra activităților desfășurate.

(34)

Deși prezentul regulament conține cerințe pentru a asigura utilizarea corespunzătoare a fondurilor, autoritățile de supraveghere ar trebui să fie vigilente pentru a asigura respectarea cerințelor în cauză.

(35)

Pentru a asigura integritatea denumirii „EuSEF” în ochii investitorilor, este necesar ca denumirea să fie utilizată numai de administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile care aplică metode complet transparente în ceea ce privește politica de investiții și obiectivele de investiții. Prin urmare, ar trebui stabilite norme uniforme privind dispozițiile de furnizare de informații, dispoziții obligatorii pentru administratori în relațiile cu investitorii. Aceste norme ar trebui să cuprindă elementele specifice investițiilor în întreprinderi sociale, astfel încât se poate obține o mai mare consecvență și comparabilitate a acestor informații. Aici sunt cuprinse informații despre criteriile și procedurile utilizate pentru a alege anumite societăți de portofoliu eligibile drept obiective de investiții. Sunt cuprinse, de asemenea, informații privind impactul social pozitiv care trebuie obținut prin politica de investiții și modul în care trebuie monitorizat și evaluat acest impact. Pentru a asigura nivelul necesar de încredere a investitorilor în astfel de investiții, tot aici sunt cuprinse informații despre activele unui fond de antreprenoriat social eligibil care nu au fost investite în societăți de portofoliu eligibile și modul în care acestea au fost alese.

(36)

Pentru a asigura supravegherea efectivă a cerințelor uniforme din prezentul regulament, autoritatea competentă din statul membru de origine ar trebui să supravegheze modul în care administratorul unui fond de antreprenoriat social eligibil respectă cerințele uniforme prevăzute de prezentul regulament. În acest scop, administratorii care intenționează să distribuie fonduri cu denumirea „EuSEF” ar trebui să își notifice intenția autorității competente din statul membru de origine. Autoritatea competentă ar trebui să înregistreze administratorul dacă acesta a transmis toate informațiile necesare și dacă aplică proceduri adecvate de respectare a cerințelor prezentului regulament. O astfel de înregistrare ar trebui să fie valabilă pe întregul teritoriu al Uniunii.

(37)

Pentru a facilita distribuirea transfrontalieră eficientă a unui fond de antreprenoriat social eligibil, înregistrarea administratorului ar trebui efectuată cu celeritate.

(38)

Pentru a asigura supravegherea efectivă a respectării criteriilor uniforme prevăzute în prezentul regulament, ar trebui stabilite norme privind situațiile în care trebuie să se actualizeze informațiile furnizate autorităților competente din statul membru de origine.

(39)

Pentru a asigura supravegherea efectivă a respectării cerințelor prevăzute în prezentul regulament, ar trebui să se instituie, de asemenea, o procedură de notificare transnațională între autoritățile competente de supraveghere, care trebuie inițiată la înregistrarea administratorului fondului de antreprenoriat social eligibil în statul membru de origine.

(40)

Pentru a menține condiții transparente de distribuire a fondurilor de antreprenoriat social eligibile pe teritoriul Uniunii, Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe) (AEVMP) înființată prin Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (7) ar trebui să i se atribuie sarcina de a menține o bază de date centrală care să conțină toți administratorii de fonduri de antreprenoriat social eligibile și toate fondurile de antreprenoriat social eligibile gestionate de aceștia, înregistrate în conformitate cu prezentul regulament.

(41)

În cazul în care autoritatea competentă din statul membru gazdă are motive clare și demonstrabile să creadă că un administrator al unui fond de antreprenoriat social eligibil încalcă prezentul regulament pe teritoriul său, ar trebui să informeze de îndată autoritatea competentă din statul membru de origine, care ar trebui să ia măsurile necesare.

(42)

Dacă administratorul unui fond de antreprenoriat social eligibil continuă să acționeze în conflict evident cu prezentul regulament, în pofida măsurilor luate de autoritatea competentă din statul membru de origine sau în cazul în care aceasta nu ia măsurile necesare într-un termen rezonabil, autoritatea competentă a statului gazdă ar trebui, după informarea autorității competente din statul membru de origine, să ia toate măsurile necesare pentru protejarea investitorilor, având inclusiv posibilitatea de a împiedica administratorul respectiv să mai distribuie fondurile de antreprenoriat social eligibile pe teritoriul statului membru gazdă.

(43)

Pentru a asigura supravegherea eficientă a criteriilor uniforme instituite, prezentul regulament conține o listă a competențelor de supraveghere de care dispun autoritățile competente.

(44)

Pentru a se asigura respectarea aplicării corespunzătoare a prezentului regulament, acesta cuprinde sancțiuni administrative și alte măsuri în cazul încălcării prevederilor sale principale, mai precis, a normelor privind componența portofoliului, a măsurilor de protecție legate de identitatea investitorilor eligibili și a celor privind utilizarea denumirii „EuSEF” numai de administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile înregistrați în conformitate cu prezentul regulament. Încălcarea acestor prevederi-cheie ar trebui să conducă, dacă este cazul, la interdicția de a mai utiliza denumirea și la excluderea din registru a administratorului în cauză.

(45)

Ar trebui să aibă loc un schimb de informații în materie de supraveghere între autoritățile competente din statele membre de origine și statele membre gazdă și AEVMP.

(46)

Cooperarea regulamentară efectivă între entitățile însărcinate să supravegheze respectarea criteriilor uniforme din prezentul regulament necesită aplicarea unui grad ridicat al păstrării secretului profesional de către toate autoritățile naționale relevante și de către AEVMP.

(47)

Contribuția fondurilor de antreprenoriat social eligibile la creșterea unei piețe europene pentru investiții cu caracter social va depinde de preluarea denumirii „EuSEF” de către administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile, de recunoașterea denumirii de către investitori și de dezvoltarea unui climat solid pentru întreprinderile sociale în Uniune, care să ajute respectivele întreprinderi în accesarea opțiunilor financiare oferite. În acest scop, toate părțile interesate, inclusiv agenții economici, autoritățile competente din statele membre, Comisia și alte entități relevante din Uniune, ar trebui să contribuie la asigurarea unui înalt nivel de conștientizare a posibilităților oferite de prezentul regulament.

(48)

În vederea precizării cerințelor prevăzute de prezentul regulament, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește precizarea tipurilor de bunuri și de servicii sau a metodelor de producție a bunurilor și serviciilor care incorporează un obiectiv social, a circumstanțelor în care profiturile pot fi distribuite proprietarilor și acționarilor, a tipurilor de conflicte de interese pe care ar trebui să le evite administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile și a măsurilor care ar trebui luate în acest sens, a procedurilor pentru evaluarea impactului social care va fi obținut de societățile de portofoliu eligibile, precum și a conținutului și a procedurii de furnizare a informațiilor destinate investitorilor. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți și luând în considerare și inițiativele de autoreglementare și codurile de conduită. În consultările întreprinse de Comisie în timpul lucrărilor sale pregătitoare cu privire la actele delegate privind stabilirea procedurilor de măsurare a impactului social vizat de societățile de portofoliu eligibile ar trebui să fie implicate toate părțile interesate și AEVMP. Comisia, atunci când pregătește și elaborează acte delegate, ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

(49)

Standardele tehnice pentru serviciile financiare ar trebui să asigure armonizarea coerentă și supravegherea la un nivel ridicat pe teritoriul Uniunii. Ar fi util și oportun să revină AEVMP, în calitate de organism cu înaltă specializare, sarcina de a elabora un proiect de standarde tehnice de punere în aplicare, care să fie înaintat Comisiei, atunci când aceste standarde nu presupun alegeri de politică.

(50)

Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte standarde tehnice de punere în aplicare, prin intermediul actelor de punere în aplicare, în conformitate cu articolul 291 din TFUE și în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010. AEVMP ar trebui să fie însărcinată cu elaborarea de standarde tehnice de punere în aplicare pentru formatul notificării menționate în prezentul regulament.

(51)

În termen de patru ani de la data de aplicare a prezentului regulament, Comisia ar trebui să realizeze o revizuire a prezentului regulament pentru a lua în considerare evoluțiile pieței fondurilor de antreprenoriat social eligibile în Uniune. Revizuirea ar trebui să includă o analiză generală a modului de funcționare a normelor stabilite de prezentul regulament și a experiențelor dobândite în perioada de aplicare a lor. Pe baza acestei revizuiri, Comisia ar trebui să transmită Parlamentului European și Consiliului un raport, însoțit, dacă este cazul, de propuneri legislative.

(52)

Totodată, în termen de patru ani de la data de aplicare a prezentului regulament, Comisia ar trebui să inițieze o reexaminare a modului în care prezentul regulament interacționează cu alte dispoziții referitoare la organisme de plasament colectiv și administratorii acestora, mai ales cele prevăzute în Directiva 2011/61/UE. Această reexaminare ar trebui să privească mai ales domeniul de aplicare al prezentului regulament, evaluându-se necesitatea extinderii sale pentru a permite administratorilor de fonduri de investiții alternative mai mari să utilizeze denumirea „EuSEF”. Pe baza acestei reexaminări, Comisia ar trebui să transmită Parlamentului European și Consiliului un raport, însoțit, dacă este cazul, de propuneri legislative.

(53)

În contextul acestei reexaminări, Comisia ar trebui să evalueze eventualele bariere care au împiedicat accesarea fondurilor de către investitori, inclusiv impactul asupra investitorilor instituționali al altor reglementări prudențiale aplicabile acestora. În plus, Comisia ar trebui să colecteze date pentru a evalua contribuția denumirii „EuSEF” la alte programe ale Uniunii, precum Orizont 2020, care vizează de asemenea inovarea în cadrul Uniunii.

(54)

În legătură cu examinarea de către Comisie a barierelor fiscale din calea investițiilor transfrontaliere în capital de risc, astfel cum se prevede în Comunicarea Comisiei din 7 decembrie 2011 intitulată „Un plan de acțiune pentru îmbunătățirea accesului la finanțare al IMM-urilor”, și în contextul revizuirii prezentului regulament, Comisia ar trebui să aibă în vedere realizarea unei examinări echivalente a eventualelor bariere fiscale care afectează fondurile de antreprenoriat social eligibile și să evalueze potențiale stimulente fiscale care să vizeze încurajarea antreprenoriatului social în Uniune.

(55)

AEVMP ar trebui să își evalueze necesitățile de personal și de resurse rezultate din preluarea competențelor și atribuțiilor sale în temeiul prezentului regulament și să prezinte un raport Parlamentului European, Consiliului și Comisiei.

(56)

Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale și principiile recunoscute în special de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, inclusiv dreptul la respectarea vieții private și de familie (articolul 7) și libertatea de a desfășura o activitate comercială (articolul 16).

(57)

Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (8) reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal efectuată în statele membre în scopul prezentului regulament, sub supravegherea autorităților competente din statele membre, în special a autorităților publice independente desemnate de statele membre. Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele Comunității și privind libera circulație a acestor date reglementează prelucrarea datelor (9) cu caracter personal de către AEVMP în cadrul prezentului regulament și sub supravegherea Autorității Europene pentru Protecția Datelor.

(58)

Deoarece obiectivul prezentului regulament, și anume dezvoltarea pieței interne pentru fondurile de antreprenoriat social eligibile prin elaborarea unui cadru de înregistrare a administratorilor fondurilor de antreprenoriat social eligibile, facilitând astfel distribuirea fondurilor de antreprenoriat social eligibile pe teritoriul Uniunii, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și, în consecință, având în vedere amploarea și efectele acestuia, poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este menționat în articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

OBIECT, DOMENIU DE APLICARE ȘI DEFINIȚII

Articolul 1

Prezentul regulament prevede cerințe și condiții uniforme pentru acei administratori de organisme de plasament colectiv care doresc să utilizeze denumirea de „EuSEF” referitor la distribuirea fondurilor de antreprenoriat social eligibile în Uniune, contribuind astfel la buna funcționare a pieței interne.

De asemenea, prezentul regulament prevede norme uniforme privind distribuirea fondurilor de antreprenoriat social eligibile către investitori eligibili din cadrul Uniunii, componența portofoliului fondurilor de antreprenoriat social eligibile, instrumentele și tehnicile de investiții în fondurile de antreprenoriat social eligibile, precum și organizarea, transparența și conduita administratorilor fondurilor de antreprenoriat social eligibile care distribuie astfel de fonduri în cadrul Uniunii.

Articolul 2

(1)   Prezentul regulament se aplică administratorilor organismelor de plasament colectiv, astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (1) litera (a), care îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

activele totale gestionate nu depășesc plafonul menționat la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2011/61/UE;

(b)

sunt stabiliți în Uniune;

(c)

fac obiectul înregistrării de către autoritățile competente din statul membru de origine în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) litera (a) din Directiva 2011/61/UE; și

(d)

gestionează portofolii ale fondurilor de antreprenoriat social eligibile.

(2)   În cazul în care totalul activelor gestionate de către administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile care sunt înregistrați în conformitate cu articolul 15 ajung să depășească plafonul menționat la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2011/61/UE și, prin urmare, administratorii trebuie autorizați în conformitate cu articolul 6 din respectiva directivă, aceștia pot continua să utilizeze denumirea „EuSEF” în ceea ce privește distribuirea fondurilor de antreprenoriat social eligibile în Uniune, cu condiția ca, în toate cazurile în care sunt implicate fondurile de antreprenoriat social eligibile pe care le administrează:

(a)

să respecte cerințele prevăzute în Directiva 2011/61/UE; și

(b)

să respecte în continuare articolele 3, 5, 10, articolul 13 alineatul (2), articolul 14 alineatul (1) literele (d), (e) și (f) din prezentul regulament.

(3)   În cazul în care administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile sunt administratori externi și sunt înregistrați în conformitate cu articolul 15, aceștia pot, de asemenea, să gestioneze și organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), sub rezerva autorizării prevăzute în Directiva 2009/65/CE.

Articolul 3

(1)   În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(a)

„organism de plasament colectiv” înseamnă un FIA astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2011/61/UE;

(b)

„fond de antreprenoriat social eligibil” înseamnă un organism de plasament colectiv care:

(i)

intenționează să investească minimum 70 % din totalul aporturilor de capital și din capitalul angajat nevărsat în active care sunt investiții eligibile, calculate pe baza sumelor care pot fi investite după deducerea tuturor costurilor relevante și a deținerilor de numerar și de echivalent de numerar, în conformitate cu un calendar stabilit în normele sale sau în actele sale de constituire, într-un cadru de timp prevăzut în normele sau instrumentele sale constitutive;

(ii)

nu utilizează mai mult de 30 % din totalul aporturilor sale de capital și al capitalului angajat nevărsat pentru achiziționarea altor active decât cele care reprezintă investiții eligibile, calculate pe baza sumelor care pot fi investite după deducerea tuturor costurilor relevante și a deținerilor de numerar și de echivalente de numerar;

(iii)

este stabilit pe teritoriul unui stat membru;

(c)

„administrator al unui fond de antreprenoriat social eligibil” înseamnă o persoană juridică a cărei activitate comercială regulată o constituie gestionarea a cel puțin unui fond de antreprenoriat social eligibil;

(d)

„societate de portofoliu eligibilă” înseamnă o întreprindere care:

(i)

la momentul unei investiții efectuate de un fond de antreprenoriat social eligibil, nu operează pe o piață reglementată sau într-un „sistem multilateral de tranzacționare (MTF)” astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) punctele 14 și 15 din Directiva 2004/39/CE;

(ii)

are drept obiectiv principal obținerea unui impact social pozitiv cuantificabil, conform statutului său, actului său constitutiv sau conform oricăror alte norme sau instrumente constitutive pe baza cărora a fost înființată întreprinderea, atunci când aceasta:

oferă servicii sau bunuri unor persoane vulnerabile, marginalizate, dezavantajate sau excluse;

utilizează o metodă de producție de bunuri sau servicii care întruchipează obiectivul social al acesteia; sau

furnizează sprijin financiar doar întreprinderilor sociale astfel cum sunt definite la primele două liniuțe;

(iii)

utilizează profiturile obținute în primul rând pentru atingerea obiectivului său social, conform statutului său, actului său constitutiv sau conform oricăror alte norme sau instrumente constitutive pe baza cărora a fost înființată întreprinderea și conform procedurilor și normelor predefinite care determină situațiile în care profiturile sunt distribuite acționarilor sau proprietarilor, pentru a se asigura că orice distribuire de acest tip a profiturilor nu subminează atingerea obiectivului său principal;

(iv)

este administrată într-un mod responsabil și transparent, în special prin implicarea lucrătorilor, a clienților și a părților interesate de activitățile sale comerciale;

(v)

este stabilită pe teritoriul unui stat membru sau într-o țară terță, cu condiția ca țara terță:

să nu fie calificată drept țară necooperantă sau teritoriu necooperant de către Grupul de acțiune financiară pentru lupta împotriva spălării de bani și a finanțării teroriste;

să fi semnat un acord cu statul membru de origine al administratorului fondului de antreprenoriat social eligibil și cu fiecare stat membru în care se intenționează distribuirea de unități sau acțiuni ale fondului de antreprenoriat social eligibil, asigurându-se astfel că țara terță respectă în totalitate standardele stabilite la articolul 26 din modelul de convenție fiscală al OCDE și garantează un schimb eficace de informații în materie fiscală, inclusiv eventuale acorduri fiscale multilaterale;

(e)

„instrumente eligibile” înseamnă oricare dintre instrumentele de mai jos:

(i)

instrumente de capital propriu sau cvasicapital propriu care:

sunt emise de o societate de portofoliu eligibilă și sunt achiziționate direct de fondul de antreprenoriat social eligibil de la societatea de portofoliu eligibilă;

sunt emise de o societate de portofoliu eligibilă în schimbul unui titlu de capital propriu emis de societatea de portofoliu eligibilă;

sunt emise de o întreprindere în cadrul căreia societatea de portofoliu eligibilă este o filială în posesiune majoritară și sunt achiziționate de fondul de antreprenoriat social eligibil în schimbul unui instrument de capital propriu emis de societatea de portofoliu eligibilă;

(ii)

titluri de valoare și instrumente de datorie negarantate, emise de o societate de portofoliu eligibilă;

(iii)

unități sau acțiuni ale unuia sau mai multor fonduri de antreprenoriat social eligibile, cu condiția ca respectivele fonduri să nu fi investit mai mult de 10 % din totalul aporturilor lor de capital și din capitalul angajat nevărsat în fonduri de antreprenoriat social eligibile;

(iv)

împrumuturi garantate sau negarantate acordate de fondul de antreprenoriat social eligibil unei societăți de portofoliu eligibile;

(v)

orice alt tip de participație într-o societate de portofoliu eligibilă;

(f)

„costuri relevante” înseamnă orice comisioane, taxe și cheltuieli suportate în mod direct sau indirect de către investitori, convenite de către administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil împreună cu investitorii în fondul respectiv;

(g)

„capital propriu” înseamnă participații în capitalul propriu al unei întreprinderi, reprezentat prin acțiuni sau alte forme de participație în capitalul societății de portofoliu eligibile emise către investitorii săi;

(h)

„instrumentele de cvasicapital propriu” înseamnă orice tip de instrument de finanțare care este o combinație de capital și pasive și prin care rentabilitatea instrumentului este asociată profitului sau pierderilor înregistrate de societatea de portofoliu eligibilă și prin care rambursarea instrumentului în caz de neîndeplinire a obligațiilor de plată nu este asigurată în totalitate;

(i)

„distribuire” înseamnă oferirea sau plasarea directă ori indirectă, la inițiativa administratorului unui fond de antreprenoriat social eligibil sau în numele acelui administrator, a unor unități sau acțiuni aparținând unui fond de antreprenoriat social eligibil pe care îl administrează către investitori domiciliați sau cu sediul social pe teritoriul Uniunii;

(j)

„capital angajat” înseamnă orice angajament în temeiul căruia un investitor este obligat, în termenul prevăzut în normele sau instrumentele constitutive ale fondului de antreprenoriat social eligibil să achiziționeze o participație ori să contribuie la capitalul fondului respectiv;

(k)

„stat membru de origine” înseamnă statul membru în care administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil a fost înființat și în care trebuie înregistrat de către autoritățile competente în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) litera (a) din Directiva 2011/61/UE;

(l)

„stat membru gazdă” înseamnă statul membru, altul decât statul membru de origine, în care administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil distribuie fonduri de antreprenoriat social eligibile în conformitate cu prezentul regulament;

(m)

„autoritate competentă” înseamnă autoritatea națională pe care statul membru de origine o desemnează, în temeiul unui act cu putere de lege sau al unei norme administrative, să efectueze înregistrarea administratorilor organismelor de plasament colectiv care cad sub incidența prezentului regulament.

În ceea ce privește litera (c) de la primul paragraf, în cazul în care forma juridică a fondului de antreprenoriat social eligibil permite administrarea internă, iar organismul de conducere al fondului decide să nu numească un administrator extern, fondul de antreprenoriat social eligibil însuși va fi înregistrat drept administrator al fondului de antreprenoriat social eligibil în conformitate cu articolul 15. Un fond de antreprenoriat social eligibil care este înregistrat ca administrator intern al unui fond de antreprenoriat social eligibil nu poate fi înregistrat ca administrator extern al unui fond de antreprenoriat social eligibil la alte organisme de plasament colectiv.

(2)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 26, prin care să precizeze tipurile de servicii sau bunuri și metodele de producție a bunurilor sau serviciilor care întruchipează un obiectiv social menționate la prezentul articol alineatul (1) litera (d) punctul (ii) având în vedere diferite tipuri de societăți de portofoliu eligibile și circumstanțele în care profiturile pot fi distribuite proprietarilor și investitorilor.

CAPITOLUL II

CONDIȚII DE UTILIZARE A DENUMIRII „EuSEF”

Articolul 4

Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile care îndeplinesc cerințele prevăzute în prezentul capitol au dreptul să utilizeze denumirea „EuSEF” în legătură cu distribuirea fondurilor de antreprenoriat social eligibile pe teritoriul Uniunii.

Articolul 5

(1)   Atunci când achiziționează active care nu sunt instrumente eligibile, administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile se asigură că fondul de antreprenoriat social eligibil administrat nu utilizează mai mult de 30 % din totalul aporturilor de capital și din capitalul angajat nevărsat pentru a achiziționa astfel de active. Plafonul de 30 % se calculează în funcție de sumele care pot fi investite după deducerea tuturor costurilor relevante. Deținerile de numerar sau echivalente de numerar nu se iau în considerare în calculul acestui plafon, dat fiind că numerarul și echivalentele de numerar nu pot fi considerate drept investiții.

(2)   Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile nu utilizează nicio metodă la nivelul fondului de antreprenoriat social eligibil prin care expunerea fondului ar crește peste nivelul capitalului angajat, fie prin împrumuturi de numerar sau de titluri de valoare, fie prin angajarea în poziții aferente instrumentelor financiare derivate sau prin orice alte mijloace.

(3)   Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile au doar dreptul de a face împrumuturi sau emite titluri de creanță și de a oferi garanții, la nivelul fondului de antreprenoriat social eligibil, cu condiția ca astfel de împrumuturi, titluri de creanță sau garanții să fie acoperite prin angajamente nevărsate.

Articolul 6

(1)   Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile distribuie unitățile și acțiunile fondurilor de antreprenoriat social eligibile administrate exclusiv către investitori considerați clienți profesionali în conformitate cu secțiunea I din anexa II la Directiva 2004/39/CE sau care, la cerere, pot fi considerați clienți profesionali în conformitate cu secțiunea II din anexa II la Directiva 2004/39/CE ori către alți investitori atunci când:

(a)

se angajează să investească o sumă de minimum 100 000 EUR; precum și

(b)

într-un document distinct de contractul încheiat pentru angajamentul de investiție, acești alți investitori declară în scris că au luat la cunoștință riscurile asociate angajamentului prezentat.

(2)   Alineatul (1) nu se aplică investițiilor efectuate de directorii executivi, de directori sau de angajații implicați în gestiunea unui administrator al fondului de antreprenoriat social eligibil atunci când aceștia investesc în fondurile de antreprenoriat social eligibile pe care le gestionează.

Articolul 7

În legătură cu fondurile de antreprenoriat social eligibile pe care le gestionează, administratorii fondurilor:

(a)

acționează cu onestitate, echitate, cu competență, grijă și diligență în desfășurarea activităților lor;

(b)

aplică politici și proceduri adecvate pentru a preveni practicile frauduloase despre care se poate presupune, în mod rezonabil, că afectează interesele investitorilor și ale societăților de portofoliu eligibile;

(c)

își desfășoară activitatea astfel încât să promoveze impactul social pozitiv al societăților de portofoliu eligibile în care au investit, interesul fondurilor de antreprenoriat social eligibile gestionate, al investitorilor în acele fonduri și integritatea pieței;

(d)

aplică un nivel ridicat de diligență în selectarea și monitorizarea continuă a investițiilor în societățile de portofoliu eligibile și a impactului social pozitiv al acestora;

(e)

posedă cunoștințe și o înțelegere adecvată a societăților de portofoliu eligibile în care investesc;

(f)

își tratează investitorii în mod corect;

(g)

se asigură că niciun investitor nu beneficiază de tratament preferențial, cu condiția ca acest tratament preferențial să fie prevăzut în normele sau instrumentele constitutive ale fondului de antreprenoriat social eligibil.

Articolul 8

(1)   Dacă administratorul unui fond de antreprenoriat social eligibil intenționează să delege atribuții unor terțe părți, răspunderea administratorului față de fondul de antreprenoriat social eligibil și față de investitorii săi nu trebuie să fie afectată de această delegare și, totodată, administratorul nu poate să delege atribuții în asemenea măsură încât, în esență, acesta să nu mai poată fi considerat administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil și să devină o simplă entitate de tip „cutie poștală”.

(2)   Delegarea de atribuții prevăzută la alineatul (1) nu poate să submineze eficiența supravegherii realizate de administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil și, în special, nu poate să îl împiedice pe acesta să acționeze sau să administreze fondul în interesul suprem al investitorilor fondului.

Articolul 9

(1)   Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile identifică și evită conflictele de interese, iar în cazurile în care acestea nu pot fi evitate gestionează și monitorizează și, în conformitate cu alineatul (4), fac publice conflictele de interese în mod prompt, pentru a preveni ca interesele fondurilor de antreprenoriat social eligibile și ale investitorilor lor să fie afectate negativ de acele conflicte de interese și pentru a se asigura că fondurile de antreprenoriat social eligibile gestionate de ei sunt tratate echitabil.

(2)   Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile identifică în special acele conflicte de interese care pot apărea între:

(a)

administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile, acele persoane care administrează efectiv fondul de antreprenoriat social eligibil, angajații sau orice persoane care, în mod direct sau indirect, controlează sau sunt controlate de administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil, și fondul eligibil de antreprenoriat social eligibil administrat de administratorul fondului respectiv sau investitorii în respectivul fond;

(b)

un fond de antreprenoriat social eligibil sau investitorii în acel fond și un alt fond de antreprenoriat social eligibil administrat de același administrator sau investitorii în acel alt fond;

(c)

fondul de antreprenoriat social eligibil sau investitorii în respectivul fond și un organism de plasament colectiv sau un OPCVM administrat de același administrator sau investitorii în respectivul organism de plasament colectiv sau în OPCVM.

(3)   Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile mențin și pun în aplicare proceduri efective de organizare și de administrare în scopul respectării cerințelor prevăzute la alineatele (1) și (2).

(4)   Se recurge la publicarea conflictelor de interese astfel cum se menționează la alineatul (1) în cazul în care procedurile organizaționale aplicate de administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil pentru a identifica, preveni, gestiona și monitoriza conflictele de interese nu sunt suficiente pentru a garanta în mod rezonabil că va fi evitat riscul de a prejudicia interesele investitorilor. Înainte de a acționa în numele lor, administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile informează în mod clar investitorii cu privire la natura generală sau sursa conflictelor de interese.

(5)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 26, în care să precizeze:

(a)

tipurile de conflicte de interese menționate la alineatul (2) din prezentul articol;

(b)

măsurile care trebuie luate de administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile în ceea ce privește structurile și procedurile organizaționale și administrative pentru a identifica, a preveni, a gestiona, a monitoriza și a publica conflictele de interese.

Articolul 10

(1)   Pentru fiecare fond de antreprenoriat social eligibil pe care îl administrează, administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile utilizează proceduri adecvate de evaluare a măsurii în care societățile de portofoliu eligibile în care fondul de antreprenoriat social eligibil investește obțin efectele sociale pozitive la care s-au angajat. Administratorii se asigură că aceste proceduri sunt clare și transparente și includ indicatori printre care, în funcție de obiectivul social și de natura societății de portofoliu eligibile, se pot număra:

(a)

ocuparea forței de muncă și piața muncii;

(b)

standardele și drepturile referitoare la calitatea locurilor de muncă;

(c)

incluziunea socială și protecția anumitor grupuri;

(d)

egalitatea de tratament, egalitatea de șanse, nediscriminare;

(e)

sănătatea publică și siguranța;

(f)

accesul la sistemele de protecție socială, sanitare și educaționale și efectele asupra acestora.

(2)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 26, în care să precizeze detaliile procedurilor menționate la alineatul (1) din prezentul articol, în ceea ce privește diferitele societăți de portofoliu eligibile.

Articolul 11

(1)   Indiferent de situație, administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile dețin fonduri proprii suficiente și utilizează resurse tehnice și umane corespunzătoare pentru a asigura administrarea adecvată a fondurilor de antreprenoriat social eligibile pe care le gestionează.

(2)   Este obligația permanentă a administratorilor fondurilor de antreprenoriat social eligibile să se asigure că pot demonstra că dețin suficiente fonduri proprii pentru menținerea continuității operaționale și să facă cunoscută această justificare și motivele pentru care consideră că fondurile deținute sunt suficiente, conform articolului 14.

Articolul 12

(1)   Normele privind evaluarea activelor sunt stipulate în normele sau instrumentele constitutive ale fondului de antreprenoriat social eligibil și asigură un proces corect și transparent de evaluare.

(2)   Procedurile de evaluare utilizate asigură evaluarea corectă a activelor și calcularea valorii activelor cel puțin o dată pe an.

(3)   Pentru a asigura coerența în evaluarea societăților de portofoliu eligibile, AEVMP elaborează orientări privind principii comune de tratare a investițiilor în astfel de întreprinderi, ținând cont de obiectivul principal de obținere a unui impact social pozitiv și de utilizare a profiturilor în primul rând pentru obținerea acestui impact.

Articolul 13

(1)   În termen de șase luni de la încheierea exercițiului financiar, administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile pun la dispoziția autorității competente din statul membru de origine un raport anual pentru fiecare fond de antreprenoriat social eligibil administrat. Raportul descrie componența portofoliului deținut de fondul de antreprenoriat social eligibil și activitățile desfășurate în anul precedent. Acesta include și comunicarea profiturilor fondului de antreprenoriat social eligibil la sfârșitul existenței sale și, după caz, a profiturilor distribuite în cursul existenței sale. Raportul cuprinde situațiile financiare auditate ale fondului de antreprenoriat social eligibil. Raportul anual este elaborat în conformitate cu standardele de raportare în vigoare și cu termenii conveniți între administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil și investitori. Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile pun raportul la dispoziția investitorilor, la cerere. Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile și investitorii pot conveni să fie furnizate informații suplimentare.

(2)   Raportul anual cuprinde cel puțin următoarele elemente:

(a)

detalii, după caz, privind rezultatele sociale generale obținute prin aplicarea politicii de investiții și metoda utilizată pentru a evalua aceste rezultate;

(b)

o declarație privind cesiunile care au avut loc în legătură cu societățile de portofoliu eligibile;

(c)

o descriere din care să reiasă dacă au avut loc cesiuni legate de celelalte active ale fondului de antreprenoriat social eligibil care nu sunt investite în societăți de portofoliu eligibile, pe baza criteriilor menționate la articolul 14 alineatul (1) litera (f);

(d)

o sinteză a activităților derulate de administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil în legătură cu societățile de portofoliu eligibile menționate la articolul 14 alineatul (1) litera (l);

(e)

informații privind natura și scopul investițiilor, cu excepția investițiilor eligibile menționate la articolul 5 alineatul (1).

(3)   Un audit al fondului de antreprenoriat social eligibil trebuie efectuat cel puțin o dată pe an. Auditul confirmă faptul că se dețin fonduri și active pe numele fondului și că administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil a instituit și a menținut mecanisme adecvate de înregistrare a datelor și de control privind utilizarea oricărui drept de mandat sau de control asupra banilor și activelor fondului de antreprenoriat social eligibil și ale investitorilor în acesta.

(4)   În cazul în care administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil este obligat să publice un raport financiar anual privind fondul de antreprenoriat social eligibil, în conformitate cu articolul 4 din Directiva 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind armonizarea obligațiilor de transparență în ceea ce privește informația referitoare la emitenții ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată (10), informațiile menționate la alineatele (1) și (2) din prezentul articol pot fi furnizate separat sau ca secțiune suplimentară la raportul financiar anual.

Articolul 14

(1)   Înainte de a decide asupra unor investiții, administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile informează investitorii în mod clar și inteligibil, înainte ca aceștia să ia o decizie de investiție, referitor la fondurile de antreprenoriat social eligibile pe care le administrează, precizând următoarele elemente:

(a)

identitatea administratorului fondului de antreprenoriat social eligibil și a altor furnizori de servicii contractați de administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil în legătură cu activitatea de administrare și o descriere a sarcinilor lor;

(b)

sumele de care dispune administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil și o declarație amănunțită referitor la motivele pentru care acesta consideră că fondurile sunt suficiente pentru menținerea resurselor umane și tehnice necesare pentru administrarea corectă a fondurilor de antreprenoriat social eligibile de care răspunde;

(c)

o descriere a strategiei și a obiectivelor de investiții ale fondului de antreprenoriat social eligibil, inclusiv:

(i)

tipurile de societăți de portofoliu eligibile în care intenționează să investească;

(ii)

orice alt fond de antreprenoriat social eligibil în care intenționează să investească;

(iii)

tipurile de societăți de portofoliu eligibile în care intenționează să investească într-un alt fond eligibil de antreprenoriat social, așa cum se prevede la punctul (ii);

(iv)

investițiile neeligibile pe care intenționează să le realizeze;

(v)

tehnicile pe care intenționează să le folosească; precum și

(vi)

orice restricții de investiții aplicabile;

(d)

rezultatul social pozitiv vizat de politica de investiții a fondului de antreprenoriat social eligibil, inclusiv, dacă este cazul, estimări rezonabile ale acestor rezultate și informații despre performanțele anterioare în acest sector;

(e)

metodologiile care se vor utiliza pentru a evalua rezultatele sociale;

(f)

o descriere a activelor care nu sunt societăți de portofoliu eligibile și procesul și criteriile utilizate pentru a alege aceste active, cu excepția cazului în care acestea sunt numerar sau echivalente de numerar;

(g)

o descriere a profilului de risc al fondului de antreprenoriat social eligibil și a oricăror riscuri asociate activelor în care fondul poate investi sau tehnicile de investiții care pot fi utilizate;

(h)

o descriere a procedurii de evaluare a fondului eligibil de antreprenoriat social și a metodologiei de stabilire a prețurilor activelor, inclusiv metodele utilizate pentru evaluarea societăților de portofoliu eligibile;

(i)

o descriere a metodei de calcul al remunerației administratorului fondului de antreprenoriat social eligibil;

(j)

o descriere a tuturor costurilor relevante, precum și valorile maxime ale acestora;

(k)

dacă este cazul, istoricul performanțelor financiare ale fondului de antreprenoriat social eligibil;

(l)

serviciile de sprijin pentru întreprinderi și alte activități de asistență oferite de administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil sau organizate de acesta prin intermediul unor terți pentru a facilita dezvoltarea, creșterea sau, în alte privințe, operațiunile curente ale societăților de portofoliu eligibile în care fondul de antreprenoriat social eligibil investește ori, în cazul în care nu sunt furnizate aceste servicii sau activități, o explicație în acest sens;

(m)

o descriere a procedurilor prin care fondul de antreprenoriat social eligibil își poate schimba strategia de investiții sau politica de investiții ori ambele.

(2)   Toate informațiile menționate la alineatul (1) sunt corecte, clare și nu induc în eroare. Informațiile sunt actualizate și revizuite în mod regulat, după caz.

(3)   În cazul în care administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil este obligat să publice, în conformitate cu Directiva 2003/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzacționare (11) ori în conformitate cu legislația națională, un prospect în legătură cu fondul de antreprenoriat social eligibil, informațiile menționate la alineatul (1) se pot furniza separat sau ca secțiune a prospectului.

(4)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 26, în care să specifice:

(a)

conținutul informațiilor menționate la alineatul (1) literele (c)-(f) și (l) de la prezentul articol;

(b)

modul în care informațiile menționate la alineatul (1) literele (c)-(f) și (l) de la prezentul articol pot fi prezentate într-un mod uniform pentru a asigura cel mai ridicat nivel de comparabilitate posibil.

CAPITOLUL III

SUPRAVEGHERE ȘI COOPERARE ADMINISTRATIVĂ

Articolul 15

(1)   Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile care intenționează să utilizeze denumirea de „EuSEF” pentru distribuirea fondurilor de antreprenoriat social eligibile informează autoritatea competentă din statul membru de origine cu privire la această intenție și furnizează următoarele informații:

(a)

identitatea persoanelor care gestionează efectiv fondurile de antreprenoriat social eligibile;

(b)

identitatea fondurilor de antreprenoriat social eligibile ale căror unități sau acțiuni sunt distribuite și strategiile lor de investiții;

(c)

informații cu privire la dispozițiile luate pentru a respecta cerințele prevăzute în capitolul II;

(d)

o listă a statelor membre în care administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil intenționează să distribuie fiecare fond de antreprenoriat social eligibil;

(e)

o listă a statelor membre în care administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil a înființat sau intenționează să înființeze fonduri de antreprenoriat social eligibile.

(2)   Autoritatea competentă din statul membru de origine înregistrează administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil numai în cazul în care consideră că sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

persoanele care conduc în mod efectiv activitatea de administrare a fondurilor de antreprenoriat social eligibile au o bună reputație și o experiență suficientă inclusiv în legătură cu strategiile de investiții urmărite de administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil;

(b)

informațiile cerute conform alineatului (1) sunt complete;

(c)

dispozițiile notificate conform alineatului (1) litera (c) sunt adecvate pentru a asigura conformitatea cu cerințele de la capitolul II;

(d)

lista notificată conform alineatului (1) litera (e) arată că toate fondurile de antreprenoriat social eligibile sunt înființate în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (b) punctul (iii) din prezentul regulament.

(3)   Înregistrarea în temeiul prezentului regulament este valabilă pe tot teritoriul Uniunii și permite administratorilor fondurilor de antreprenoriat social eligibile să distribuie fonduri de antreprenoriat social eligibile sub denumirea de „EuSEF” pe teritoriul Uniunii.

Articolul 16

Administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil informează autoritatea competentă din statul membru de origine în care intenționează să distribuie:

(a)

un nou fond de antreprenoriat social eligibil;

(b)

un fond de antreprenoriat social eligibil existent într-un stat membru care nu este menționat pe lista prevăzută la articolul 15 alineatul (1) litera (d).

Articolul 17

(1)   Imediat după ce administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil a fost înregistrat, după adăugarea unui nou fond de antreprenoriat social eligibil, a unui nou sediu pentru înființarea unui fond de antreprenoriat social eligibil sau după adăugarea unui nou stat membru în care administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil intenționează să distribuie fonduri de antreprenoriat social eligibile, autoritatea competentă din statul membru de origine notifică acest fapt AEVMP și, respectiv, statelor membre indicate conform articolului 15 alineatul (1) litera (d).

(2)   Statele membre gazdă prevăzute în conformitate cu articolul 15 alineatul (1) litera (d) din prezentul regulament nu impun administratorului fondului de antreprenoriat social eligibil înregistrat în conformitate cu articolul 15 nicio cerință sau procedură administrativă în ceea ce privește distribuirea fondului de antreprenoriat social eligibil și nici nu solicită avizarea distribuției înainte ca aceasta să înceapă.

(3)   Pentru a asigura punerea în aplicare în mod uniform a prezentului articol, AEVMP elaborează un proiect de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a stabili formatul notificării în conformitate cu acest articol.

(4)   AEVMP transmite Comisiei proiectul de standarde tehnice de punere în aplicare până la 16 februarie 2014.

(5)   Competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la alineatul (3) se deleagă Comisiei, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

Articolul 18

AEVMP menține o bază de date centrală la care este permis accesul publicului prin internet și care cuprinde toți administratorii de fonduri de antreprenoriat social eligibile înregistrați în conformitate cu articolul 15 și fondurile de antreprenoriat social eligibile distribuite de aceștia, precum și țările în care sunt distribuite.

Articolul 19

(1)   Autoritatea competentă a statului membru de origine verifică conformitatea cu cerințele stabilite în prezentul regulament.

(2)   În cazul în care autoritatea competentă din statul membru gazdă are motive clare și demonstrabile să creadă că un administrator al fondului de antreprenoriat social eligibil încalcă prezentul regulament pe teritoriul său, trebuie să informeze de îndată și în mod corespunzător autoritatea competentă din statul membru de origine. Autoritatea competentă din statul membru de origine ia măsurile necesare.

(3)   Dacă, în pofida măsurilor luate de autoritatea competentă din statul membru de origine sau în cazul în care aceasta nu ia măsurile necesare într-un termen rezonabil sau administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil continuă să acționeze în încălcarea prezentului regulament, autoritatea competentă a statului gazdă poate, după informarea autorității competente din statul membru de origine, să ia toate măsurile necesare pentru protejarea investitorilor, având inclusiv posibilitatea de a interzice administratorului respectiv să mai distribuie fonduri de antreprenoriat social eligibile pe teritoriul statului membru gazdă.

Articolul 20

În conformitate cu legislația națională, autoritățile competente dispun de toate competențele de supraveghere și de investigație necesare pentru a-și exercita funcțiile. În special, autoritățile dispun de competența de:

(a)

a solicita accesul la orice document, în orice formă, și de a primi o copie a acestuia;

(b)

a solicita administratorului fondului de antreprenoriat social eligibil să furnizeze informații fără întârziere;

(c)

a solicita informații de la orice persoană aflată în legătură cu activitățile administratorului fondului de antreprenoriat social eligibil sau cu acel fond de antreprenoriat social eligibil;

(d)

a efectua inspecții la fața locului, anunțate sau nu în prealabil;

(e)

a lua măsurile adecvate pentru a se asigura că administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil respectă în continuare cerințele prezentului regulament;

(f)

a emite un ordin pentru a se asigura că administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil respectă cerințele prezentului regulament și se abține de la repetarea oricărui comportament care ar putea reprezenta o încălcare a prezentului regulament.

Articolul 21

(1)   Statele membre adoptă norme privind sancțiunile administrative și alte măsuri care se aplică în cazul încălcării prevederilor prezentului regulament și iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că aceste măsuri și sancțiuni sunt puse în aplicare. Sancțiunile administrative și alte măsuri prevăzute sunt efective, proporționale și descurajatoare.

(2)   Până la 16 mai 2015, statele membre transmit Comisiei și AEVMP normele menționate la alineatul (1). Statele membre înștiințează fără întârziere Comisia și AEVMP dacă există orice modificare ulterioară la acestea.

Articolul 22

(1)   Autoritatea competentă din statul membru de origine ia, respectând principiul proporționalității, măsurile adecvate prevăzute la alineatul (2) în cazul în care administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil:

(a)

nu respectă cerințele care se aplică structurii portofoliului, încălcând astfel articolul 5;

(b)

distribuie, încălcând articolul 6, unitățile și acțiunile fondului de antreprenoriat social eligibil unor investitori neeligibili;

(c)

utilizează denumirea de „EuSEF” fără să fie înregistrat în conformitate cu articolul 15;

(d)

utilizează denumirea de „EuSEF” pentru distribuirea de fonduri care nu sunt înființate în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (b) punctul (iii);

(e)

a obținut înregistrarea prin declarații false sau alte mijloace ilegale, încălcând articolul 15;

(f)

nu acționează cu onestitate, echitate, cu competență, grijă sau diligență în desfășurarea activităților sale, încălcând articolul 7 litera (a);

(g)

nu aplică politici și proceduri adecvate pentru a preveni practicile frauduloase, încălcând articolul 7 litera (b);

(h)

nu respectă în mod repetat cerințele de la articolul 13 privind raportarea anuală;

(i)

nu respectă în mod repetat obligația de a-și informa investitorii în conformitate cu articolul 14.

(2)   În cazurile menționate la alineatul (1), autoritatea competentă a statului membru de origine, după caz:

(a)

ia măsurile necesare pentru a se asigura că administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil respectă dispozițiile de la articolele 5 și 6, articolul 7 literele (a) și (b) și articolele 13, 14 și 15;

(b)

interzice utilizarea denumirii de „EuSEF” și elimină administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil din registru.

(3)   Autoritatea competentă din statul membru de origine informează autoritățile competente din statele membre gazdă în conformitate cu articolul 15 alineatul (1) litera (d) și AEVMP fără întârziere cu privire la eliminarea unui administrator al fondului de antreprenoriat social eligibil din registrul menționat la alineatul (2) litera (b) din prezentul articol.

(4)   Dreptul de a distribui unul sau mai multe fonduri de antreprenoriat social eligibile sub denumirea de „EuSEF” în Uniune expiră cu efect imediat cu începere de la data deciziei autorității competente menționate la alineatul (2) litera (b).

Articolul 23

(1)   Autoritățile competente și AEVMP cooperează pentru a-și îndeplini sarcinile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1095/2010.

(2)   Autoritățile competente și AEVMP își comunică toate informațiile și documentele necesare pentru îndeplinirea obligațiilor ce le revin în temeiul prezentului regulament, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, mai ales pentru a identifica și corecta încălcările prezentului regulament.

Articolul 24

(1)   Toate persoanele care exercită sau au exercitat activități pentru autoritățile competente sau pentru AEVMP, precum și auditorii și experții instruiți de autoritățile competente și de AEVMP se supun obligației de a păstra secretul profesional. Aceste persoane nu pot divulga nicio informație confidențială la care au avut acces în timpul îndeplinirii sarcinilor lor niciunei persoane sau autorități, decât într-o formă rezumativă sau prescurtată astfel încât administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile și fondurile de antreprenoriat social eligibile să nu poată fi identificate individual, fără a aduce atingere cazurilor care intră sub incidența prevederilor de drept penal și procedurilor desfășurate în temeiul prezentului regulament.

(2)   Nu sunt împiedicate schimburile de informații între autoritățile competente din statele membre sau AEVMP în conformitate cu prezentul regulament sau alte reglementări ale Uniunii aplicabile administratorilor fondurilor de antreprenoriat social eligibile și fondurilor de antreprenoriat social eligibile.

(3)   Atunci când autoritățile competente sau AEVMP primesc informații confidențiale în conformitate cu alineatul (2), aceste organisme le pot utiliza numai pentru a-și îndeplini sarcinile și în cadrul procedurilor administrative și judiciare.

Articolul 25

În caz de diferend între autoritățile competente din statele membre cu privire la o evaluare, o acțiune sau o omisiune a unei autorități competente în domeniile în care prezentul regulament impune cooperarea sau coordonarea între autoritățile competente din mai multe state membre, aceste autorități pot sesiza AEVMP, care acționează conform atribuțiilor conferite în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, dacă diferendul respectiv nu se referă la articolul 3 alineatul (1) litera (b) punctul (i) sau la articolul 3 alineatul (1) litera (d) punctul (i) din prezentul regulament.

CAPITOLUL IV

DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

Articolul 26

(1)   Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute în prezentul articol.

(2)   Competența de a adopta acte delegate prevăzută la articolul 3 alineatul (2), articolul 9 alineatul (5), articolul 10 alineatul (2) și articolul 14 alineatul (4) se conferă Comisiei pe o perioadă de patru ani de la 15 mai 2013. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de patru ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 3 alineatul (2), articolul 9 alineatul (5), articolul 10 alineatul (2) și articolul 14 alineatul (4) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua următoare datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)   De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(5)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 3 alineatul (2), articolului 9 alineatul (5), articolului 10 alineatul (2) sau articolului 14 alineatul (4) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de trei luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu, sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu trei luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 27

(1)   Comisia revizuiește prezentul regulament în conformitate cu alineatul (2). Revizuirea include o analiză de ansamblu a modului de funcționare a normelor prezentului regulament și a experienței acumulate în urma aplicării acestora, inclusiv:

(a)

în ce măsură a fost utilizată denumirea de „EuSEF” de administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile din diferite state membre și dacă a fost utilizată la nivel național sau transfrontalier;

(b)

distribuția geografică și sectorială a investițiilor întreprinse de fondurile de antreprenoriat social eligibile;

(c)

gradul de adecvare a obligațiilor de informare prevăzute la articolul 14, în special dacă sunt suficiente pentru a permite investitorilor să ia o decizie de investiție în cunoștință de cauză;

(d)

dacă fondurile de antreprenoriat social eligibile au utilizat diferitele investiții eligibile și ce impact a avut acest lucru asupra dezvoltării întreprinderilor sociale pe teritoriul Uniunii;

(e)

oportunitatea înființării unei etichete europene pentru „întreprinderile sociale”;

(f)

posibilitatea de a permite fondurilor de antreprenoriat social cu sediul într-o țară terță să folosească denumirea „EuSEF” ținând cont de experiența acumulată în ceea ce privește aplicarea Recomandării Comisiei privind măsurile menite să încurajeze țările terțe să aplice standarde minime de bună guvernanță în chestiuni fiscale;

(g)

punerea în practică a criteriilor de identificare a societăților de portofoliu eligibile și efectele asupra dezvoltării întreprinderilor sociale pe teritoriul Uniunii, precum și impactul social pozitiv al acestora;

(h)

o analiză a procedurilor puse în aplicare de administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile pentru evaluarea impactului social pozitiv al societăților de portofoliu eligibile menționate la articolul 10 și un studiu de fezabilitate a introducerii de standarde armonizate pentru evaluarea impactului social la nivelul Uniunii într-un mod coerent cu politica socială a Uniunii;

(i)

posibilitatea extinderii distribuirii de fonduri de antreprenoriat social eligibile către investitorii de pe piața cu amănuntul;

(j)

oportunitatea includerii fondurilor de antreprenoriat social eligibile în cadrul activelor eligibile în temeiul Directivei 2009/65/CE;

(k)

oportunitatea completării prezentului regulament cu un regim pentru depozitari;

(l)

o examinare a eventualelor bariere fiscale în calea fondurilor de antreprenoriat social și o evaluare a potențialelor stimulente fiscale vizând încurajarea antreprenoriatului social în Uniune;

(m)

o evaluare a eventualelor bariere care au împiedicat investițiile în fondurile care au utilizat denumirea „EuSEF”, inclusiv impactul produs asupra investitorilor instituționali de alte acte juridice ale Uniunii.

(2)   Revizuirea menționată la alineatul (1) este efectuată:

(a)

până la data de 22 iulie 2017 referitor la literele (a)-(e) și (g)-(m); și

(b)

până la data de 22 iulie 2015 referitor la litera (f).

(3)   În urma revizuirii menționate la alineatul (1) și după consultarea AEVMP, Comisia prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului, însoțit, dacă este cazul, de o propunere legislativă.

Articolul 28

(1)   Până la 22 iulie 2017, Comisia inițiază o reexaminare a modului în care prezentul regulament interacționează cu alte dispoziții referitoare la organisme de plasament colectiv și administratorii acestora, mai ales cele prevăzute în Directiva 2011/61/UE. Această reexaminare privește domeniul de aplicare a prezentului regulament. În cadrul reexaminării respective se colectează datele necesare pentru a evalua dacă este necesară extinderea domeniului de aplicare pentru a permite administratorilor fondurilor de antreprenoriat social eligibil, ale căror active totale în administrare depășesc plafonul prevăzut la articolul 2 alineatul (1), să devină administratori ai fondurilor de antreprenoriat social eligibile.

(2)   În urma reexaminării menționate la alineatul (1) și după consultarea AEVMP, Comisia prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului, însoțit, dacă este cazul, de o propunere legislativă.

Articolul 29

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 22 iulie 2013, cu excepția articolului 3 alineatul (2), a articolului 9 alineatul (5), a articolului 10 alineatul (2) și a articolului 14 alineatul (4), care se aplică de la 15 mai 2013.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 17 aprilie 2013.

Pentru Parlamentul European

Președintele

M. SCHULZ

Pentru Consiliu

Președintele

L. CREIGHTON


(1)  JO C 175, 19.6.2012, p. 11.

(2)  JO C 229, 31.7.2012, p. 55.

(3)  Poziția Parlamentului European din 12 martie 2013 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 21 martie 2013.

(4)  JO L 302, 17.11.2009, p. 32.

(5)  JO L 174, 1.7.2011, p. 1.

(6)  JO L 145, 30.4.2004, p. 1.

(7)  JO L 331, 15.12.2010, p. 84.

(8)  JO L 281, 23.11.1995, p. 31.

(9)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.

(10)  JO L 390, 31.12.2004, p. 38.

(11)  JO L 345, 31.12.2003, p. 64.


Top