EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0072

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 72/2012 al Comisiei din 27 ianuarie 2012 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate și de derogare de la regulamentul respectiv

OJ L 26, 28.1.2012, p. 26–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 057 P. 274 - 275

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2012/72/oj

28.1.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 26/26


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 72/2012 AL COMISIEI

din 27 ianuarie 2012

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate și de derogare de la regulamentul respectiv

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (1), în special articolul 103h litera (b), coroborat cu articolul 4,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 instituie o organizare comună a piețelor agricole care include sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate. Articolul 103e alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 prevede că, în regiuni ale statelor membre în care gradul de organizare a producătorilor din sectorul fructelor și legumelor este deosebit de scăzut, statele membre pot fi autorizate de către Comisie, pe baza unei cereri bine justificate, să acorde organizațiilor de producători asistență financiară națională reprezentând cel mult 80 % din contribuțiile financiare menționate la articolul 103b alineatul (1) litera (a) din regulamentul respectiv.

(2)

Articolul 91 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 (2) prevede că, în sensul articolului 103e alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, gradul de organizare a producătorilor dintr-o regiune a unui stat membru se calculează ca fiind valoarea producției de fructe și legume obținute în regiune și comercializate de organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători și grupurile de producători, împărțită la valoarea totală a producției de fructe și legume obținute în regiunea respectivă. Pentru a se asigura o utilizare corectă a asistenței naționale, trebuie să se clarifice regulile privind calculul gradului de organizare.

(3)

În conformitate cu articolul 91 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, se consideră că o regiune este o parte distinctă a teritoriului unui stat membru, ca urmare a caracteristicilor ei administrative, geografice sau economice. Pentru a asigura coerența și posibilitatea de verificare, este oportun să se clarifice definiția regiunii și să se stabilească o perioadă minimă în care nu se permite modificarea definiției regiunii, cu excepția cazului în care modificarea este justificată în mod obiectiv.

(4)

Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 trebuie modificat în consecință.

(5)

Articolul 92 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 prevede că, pentru programele operaționale care urmează să fie puse în aplicare într-un anumit an calendaristic, cererile privind autorizarea acordării de asistență financiară națională trebuie transmise Comisiei până la data de 31 ianuarie din anul respectiv. Pentru ca articolul 91 modificat din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 să poată fi aplicat în 2012, este oportun să se prevadă o derogare de la termenul prevăzut la articolul 92 alineatul (1) primul paragraf din respectivul regulament de punere în aplicare. În plus, trebuie să se prevadă corectarea cererilor transmise înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(6)

Pentru a garanta că cererile privind autorizarea acordării de asistență financiară națională pentru programele operaționale care urmează să fie puse în aplicare în 2012 pot fi transmise în conformitate cu noile reguli, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării. Cu toate acestea, articolul 95 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 prevede de asemenea ca o cerere de rambursare de către Uniune să fie însoțită de dovezi ale gradului de organizare a producătorilor din regiunea în cauză. Prin urmare, prezentul regulament nu trebuie să aducă atingere cererilor, efectuate în conformitate cu articolul 95 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, de rambursare de către Uniune a asistenței financiare naționale autorizate de Comisie înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(7)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a organizării comune a piețelor agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011

Articolul 91 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 91

Gradul de organizare a producătorilor și definiția regiunii

1.   În sensul articolului 103e alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, gradul de organizare a producătorilor dintr-o regiune a unui stat membru se calculează ca fiind valoarea producției de fructe și legume obținute în regiunea în cauză și comercializate de organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători și grupurile de producători, împărțită la valoarea totală a producției de fructe și legume obținute în regiunea respectivă.

Valoarea producției de fructe și legume obținute în regiunea în cauză și comercializate de organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători și grupurile de producători, menționată la primul paragraf, include doar produsele pentru care aceste organizații de producători, asociații de organizații de producători și grupuri de producători sunt recunoscute. Articolele 42 și 50 se aplică mutatis mutandis. Numai producția organizațiilor de producători, a asociațiilor de organizații de producători, a grupurilor de producători și a membrilor lor care a fost obținută în regiunea în cauză și care a fost comercializată de organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători și grupurile de producători este luată în considerare la calcularea acestei valori.

În ceea ce privește calcularea valorii totale a producției de fructe și legume care a fost obținută în regiunea respectivă, se aplică mutatis mutandis metodologia stabilită în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 138/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

2.   Gradul de organizare a producătorilor dintr-o regiune a unui stat membru este considerat deosebit de scăzut dacă media gradelor din ultimii trei ani pentru care există date disponibile, calculată conform dispozițiilor de la alineatul (1), este sub 20 %.

3.   Numai producția de fructe și legume obținută în regiunea menționată în prezentul articol poate beneficia de asistență financiară națională.

4.   În sensul prezentului capitol, statele membre definesc regiunile ca fiind o parte distinctă a teritoriului lor, în conformitate cu criterii obiective și nediscriminatorii, cum ar fi caracteristicile lor economice și agronomice și potențialul lor agricol/în materie de fructe și legume sau structura lor instituțională ori administrativă, pentru care există date disponibile în vederea calculării gradului de organizare în conformitate cu alineatul (1).

Regiunile definite de un stat membru în sensul prezentului capitol nu pot fi modificate timp de cel puțin 5 ani, cu excepția cazului în care o astfel de modificare este justificată în mod obiectiv de motive de fond fără legătură cu calcularea gradului de organizare a producătorilor din regiunea sau regiunile în cauză.

Articolul 2

Derogare de la articolul 92 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011

Prin derogare de la articolul 92 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, statele membre transmit până cel târziu la 29 februarie 2012 cererea lor privind autorizarea acordării de asistență financiară națională în temeiul articolului 103e alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 pentru programele operaționale care urmează să fie puse în aplicare în 2012.

Statele membre indică regiunile, inclusiv delimitarea geografică a acestora, astfel cum se prevede la articolul 91 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, modificat prin prezentul regulament, în prima cerere de autorizare transmisă după data intrării în vigoare a prezentului regulament. Unde este cazul, statele membre corectează, până la 29 februarie 2012, cererile de autorizare pentru 2012 transmise Comisiei înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Articolul 3

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament nu aduce atingere cererilor, efectuate în conformitate cu articolul 95 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, de rambursare de către Uniune a asistenței financiare naționale autorizate de Comisie înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 27 ianuarie 2012.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

(2)  JO L 157, 15.6.2011, p. 1.

(3)  JO L 33, 5.2.2004, p. 1.”


Top