EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0406

2010/406/: Decizia Consiliului din 12 iulie 2010 privind alocarea fondurilor dezangajate din proiectele desfășurate în cadrul celui de al nouălea Fond european de dezvoltare (FED) și în cadrul FED anterioare, în vederea sprijinirii celor mai vulnerabile populații din Sudan

OJ L 189, 22.7.2010, p. 14–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 117 P. 7 - 7

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/406/oj

22.7.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 189/14


DECIZIA CONSILIULUI

din 12 iulie 2010

privind alocarea fondurilor dezangajate din proiectele desfășurate în cadrul celui de al nouălea Fond european de dezvoltare (FED) și în cadrul FED anterioare, în vederea sprijinirii celor mai vulnerabile populații din Sudan

(2010/406/UE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 217,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere Acordul intern între reprezentanții guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind finanțarea ajutoarelor comunitare în contextul cadrului financiar multianual pentru perioada 2008-2013, în conformitate cu Acordul de parteneriat ACP-CE și cu alocarea asistenței financiare pentru țările și teritoriile de peste mări cărora li se aplică dispozițiile părții a patra din Tratatul CE (1), în special articolul 1 alineatul (4) și articolul 6,

întrucât:

(1)

Guvernul sudanez a decis să nu ratifice Acordul de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibelor și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 (2), astfel cum a fost modificat pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005 (3), pierzând astfel dreptul de acces la Programul indicativ național (NIP) din cadrul celui de al zecelea Fond European de Dezvoltare (FED), în valoare de 294,9 milioane EUR, sumă care este menținută în prezent în rezervă în cadrul celui de al zecelea FED.

(2)

Actuala situație politică din Sudan, precum și criza umanitară dramatică din Darfur, sudul Sudanului, estul Sudanului și din zonele de tranziție necesită o implicare puternică a Uniunii Europene, inclusiv prin furnizarea de asistență vitală pentru populația sudaneză. Lipsa disponibilității celui de al zecelea FED va reduce în mod serios capacitatea Uniunii de a sprijini populația și de contribui la stabilizarea țării, fapt care ar putea avea repercusiuni asupra întregii regiuni.

(3)

Pentru a acoperi deficitul de finanțare care va apărea, este indicat să se utilizeze fonduri dezangajate din cel de al nouălea FED și din FED anterioare.

(4)

Fondurile ar trebui utilizate pentru sprijinirea populațiilor celor mai vulnerabile din Sudan, în special în zonele afectate de conflict, inclusiv Darfur, sudul Sudanului, estul Sudanului și zonele de tranziție. Acestea vor fi alocate pe baza unei decizii de finanțare care urmează să fie adoptată de Comisie. De asemenea, este necesar să se prevadă acoperirea costului măsurilor de sprijin.

(5)

Aceste fonduri ar trebui să facă obiectul unei gestiuni centralizate și comune și, în vederea simplificării, să fie gestionate în conformitate cu modalitățile de punere în aplicare ale celui de al zecelea FED,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se alocă o sumă de 150 de milioane EUR din fondurile dezangajate din proiectele desfășurate în cadrul celui de al nouălea FED și în cadrul FED anterioare, în vederea sprijinirii celor mai vulnerabile populații din Sudan. Un procent de 2 % din această sumă este alocat de către Comisie pentru cheltuieli de sprijin.

(2)   Aceste fonduri fac obiectul unei gestiuni centralizate și comune, în conformitate cu modalitățile de punere în aplicare ale celui de al zecelea FED.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 12 iulie 2010.

Pentru Consiliu

Președintele

S. LARUELLE


(1)  JO L 247, 9.9.2006, p. 32.

(2)  JO L 317, 15.12.2000, p. 3.

(3)  JO L 209, 11.8.2005, p. 27.


Top