EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0568(01)

CE: Decizia Comisiei din 9 iulie 2009 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru hârtia absorbantă [notificată cu numărul C(2009) 4596] (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 197, 29.7.2009, p. 87–95 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 015 P. 67 - 75

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/01/2019; abrogat prin 32019D0070

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/568(2)/oj

29.7.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 197/87


DECIZIA COMISIEI

din 9 iulie 2009

de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru hârtia absorbantă

[notificată cu numărul C(2009) 4596]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2009/568/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 privind sistemul comunitar revizuit de acordare a etichetei ecologice (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf,

după consultarea Comitetului Uniunii Europene pentru etichetare ecologică,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede că eticheta ecologică comunitară poate fi acordată unui produs care prezintă caracteristici ce îi permit să contribuie semnificativ la îmbunătățirea unor aspecte de mediu esențiale.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede stabilirea unor criterii specifice de etichetare ecologică pe categorii de produse, elaborate pe baza criteriilor prevăzute de Comitetul Uniunii Europene pentru etichetare ecologică.

(3)

Regulamentul prevede, de asemenea, că revizuirea criteriilor de etichetare ecologică și a cerințelor asociate de evaluare și verificare trebuie să aibă loc în timp util, înainte de expirarea perioadei de valabilitate a criteriilor stabilite pentru categoria de produse în cauză.

(4)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, a avut loc o revizuire în timp util a criteriilor ecologice și a cerințelor aferente privind evaluarea și verificarea prevăzute de Decizia 2001/405/CE a Comisiei din 4 mai 2001 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru produse din hârtie absorbantă (2). Aceste criterii ecologice și cerințele de evaluare și verificare aferente sunt valabile până la 4 ianuarie 2010.

(5)

Având în vedere această revizuire și pentru a reflecta progresele științifice și evoluțiile pieței, este oportun să se modifice definiția categoriei de produse și să se stabilească noi criterii ecologice.

(6)

Criteriile ecologice, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente trebuie să fie valabile timp de patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

(7)

Mai mult, pentru a preciza că produsele reglementate de Directiva 76/768/CEE a Consiliului din 27 iulie 1976 privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la produsele cosmetice (3) trebuie excluse din categoria de produse în cauză, este necesar să se modifice definiția acestei categorii de produse, prevăzută în Decizia 2001/405/CE.

(8)

Prin urmare, Decizia 2001/405/CE ar trebui înlocuită.

(9)

Producătorilor ale căror produse au primit eticheta ecologică pentru hârtie absorbantă pe baza criteriilor prevăzute de Decizia 2001/405/CE ar trebui să li se acorde o perioadă de tranziție pentru ca aceștia să beneficieze de suficient timp pentru a-și adapta produsele astfel încât acestea să fie conforme cu criteriile și cerințele revizuite. Producătorii ar trebui, de asemenea, să poată depune cereri în temeiul criteriilor prevăzute de Decizia 2001/405/CE sau de prezenta decizie până la sfârșitul perioadei de valabilitate a deciziei respective.

(10)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Categoria de produse „hârtie absorbantă” cuprinde coli sau suluri de hârtie absorbantă destinate igienei personale, absorbției lichidelor și/sau curățării suprafețelor murdare. Produsele din această categorie sunt formate din unul sau mai multe straturi de hârtie creponată sau gofrată. Conținutul de fibre al produsului este de minimum 90 %.

Respectiva categorie de produse nu cuprinde:

(a)

șervețele umede și produse sanitare;

(b)

produse din hârtie absorbantă laminate cu alte materiale decât hârtie absorbantă;

(c)

produsele prevăzute de Directiva 76/768/CEE.

Articolul 2

Pentru a i se acorda eticheta ecologică comunitară pentru produsele care intră în categoria de produse din hârtie absorbantă în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, hârtia absorbantă trebuie să respecte criteriile prevăzute în anexa la prezenta decizie.

Articolul 3

Criteriile ecologice pentru categoria de produse „hârtie absorbantă”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente acestora sunt valabile timp de patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 4

În scopuri administrative, numărul de cod atribuit categoriei de produse „hârtie absorbantă” este „004”.

Articolul 5

Decizia 2001/405/CE se abrogă.

Articolul 6

(1)   Cererile de acordare a etichetei ecologice pentru produsele care fac parte din categoria de produse „hârtie absorbantă” depuse înainte de data adoptării prezentei decizii se evaluează în conformitate cu condițiile prevăzute de Decizia 2001/405/CE.

(2)   Cererile de acordare a etichetei ecologice pentru produsele care fac parte din categoria de produse „hârtie absorbantă” depuse începând cu data adoptării prezentei decizii, dar nu mai târziu de 4 ianuarie 2010, se pot baza fie pe criteriile prevăzute de Decizia 2001/405/CE, fie pe criteriile prevăzute de prezenta decizie.

Aceste cereri se evaluează în conformitate cu criteriile pe care se bazează.

(3)   În cazul în care eticheta ecologică se acordă pe baza unei cereri evaluate în conformitate cu criteriile prevăzute de Decizia 2001/405/CE, respectiva etichetă ecologică poate fi utilizată timp de douăsprezece luni de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 9 iulie 2009.

Pentru Comisie

Stavros DIMAS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 237, 21.9.2000, p. 1.

(2)  JO L 142, 29.5.2001, p. 10.

(3)  JO L 262, 27.9.1976, p. 169.


ANEXĂ

CADRU

Scopurile criteriilor

Aceste criterii au ca scop, în special:

reducerea deversării de substanțe toxice sau eutrofice în ape;

reducerea pagubelor sau a riscurilor ecologice legate de utilizarea energiei (încălzirea globală, acidifierea, diminuarea stratului de ozon, diminuarea resurselor neregenerabile) prin reducerea consumului de energie și a emisiilor astfel degajate în aer;

reducerea pagubelor sau a riscurilor ecologice legate de utilizarea unor substanțe chimice periculoase;

încurajarea utilizării de fibre durabile;

aplicarea unor principii solide de management pentru salvgardarea pădurilor.

Criteriile sunt stabilite la niveluri care promovează etichetarea produselor din hârtie absorbantă cu un impact scăzut asupra mediului.

Cerințele de evaluare și verificare

Cerințele specifice de evaluare și verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu.

În cazul în care solicitantul trebuie să furnizeze declarații, documentație, analize, rapoarte de încercare sau alte dovezi care să ateste respectarea criteriilor, se înțelege că acestea pot proveni de la solicitant și/sau furnizorul/furnizorii săi și/sau furnizorul/furnizorii acestora etc., după caz.

Dacă este cazul, se pot utiliza metode de încercare diferite de cele indicate pentru fiecare criteriu, în cazul în care organismul competent care examinează cererea le consideră ca fiind echivalente.

În limita posibilităților, testele ar trebui efectuate de laboratoare acreditate corespunzător, care respectă cerințele generale exprimate în standardul EN ISO 17025.

Dacă este cazul, organismele competente pot solicita documente justificative sau pot efectua verificări independente.

Se recomandă organismelor competente să ia în considerare implementarea sistemelor recunoscute de management de mediu, precum EMAS sau ISO14001, la evaluarea solicitărilor și la monitorizarea conformării cu criteriile (Notă: nu este obligatorie implementarea unor astfel de sisteme de management).

CRITERII ECOLOGICE

Criteriile ecologice vizează producția de pastă de hârtie inclusiv toate subprocesele constitutive, începând cu etapa în care fibra utilizată ca materie primă/hârtia reciclată intră în fabrică, până în etapa în care pasta de hârtie părăsește fabrica. În ceea ce privește procesele de producție a hârtiei, criteriile ecologice vizează toate subprocesele, începând cu baterea pastei de hârtie (dezintegrarea hârtiei reciclate) până la înfășurarea hârtiei pe suluri.

Nu sunt incluse transportul, conversia și ambalarea pastei de hârtie, a hârtiei sau a materiilor prime.

Fibra reciclată se definește ca fibra obținută prin reciclarea hârtiei și a cartonului uzate, rezultate în urma etapelor de imprimare sau de consum. Această definiție nu include deșeurile de hârtie achiziționate și proprii, generate de producția de fibră virgină.

1.   Emisiile în apă și aer

(a)   Cererea chimică de oxigen (CCO), fosfor (P), sulf (S), oxizi de azot (NOx)

Pentru fiecare dintre acești parametri, emisiile în aer și/sau în apă generate de producția de hârtie și pastă de hârtie se exprimă în puncte (PCCO, PP, PS, PNOx), în conformitate cu explicațiile de mai jos.

Niciunul dintre punctele individuale PCCO, PP, PS sau PNOx nu trebuie să depășească 1,5.

Numărul total de puncte (Ptotal = PCCO + PP + PS + PNOx) nu trebuie să depășească 4,0.

Calculul pentru PCCO se efectuează după cum urmează (calculele pentru PP, PS, și PNOx se fac exact în același mod cu valorile de referință corespunzătoare).

Pentru fiecare tip de pastă „i” utilizată, emisiile măsurate de CCO aferente [CCO pastă,i exprimate în kg/tonă uscată la aer (air dried tonne – TUA)] se ponderează în funcție de proporția utilizată din fiecare tip de pastă (pastă,i, pentru o tonă de hârtie absorbantă uscată la aer). Ulterior, emisiile ponderate de CCO pentru paste sunt însumate la emisiile măsurate de CCO generate de producția de hârtie, obținându-se astfel emisiile CCO totale, CCO total..

Valoarea de referință CCO ponderată pentru producția de pastă se calculează în același mod, ca suma valorilor de referință pentru fiecare tip de pastă utilizată și adăugată la valoarea de referință aferentă producției de hârtie, obținându-se astfel valoarea de referință CCO totală (CCO reftotal). Valorile de referință pentru fiecare tip de pastă utilizată, precum și cele pentru producția de hârtie figurează în tabelul 1.

În cele din urmă, emisiile CCO totale se împart la valoarea de referință CCO totală, după cum urmează:

Formula

Tabelul 1

Valorile de referință pentru emisiile generate de producția de diferite tipuri de hârtie și pastă de hârtie

(kg/TUA)

Tip de pastă/hârtie

Emisii

CCO referință

P referință

S referință

NOx referință

Pastă chimică (alta decât cu sulfit)

18,0

0,045

0,6

1,6

Pastă chimică (sulfit)

25,0

0,045

0,6

1,6

Pastă chimică neînălbită

10,0

0,02

0,6

1,6

CTMP

15,0

0,01

0,3

0,3

Pastă din fibră reciclată

3,0

0,01

0,03

0,3

Hârtie absorbantă

2,0

0,01

0,03

0,5

În cazul cogenerării de căldură și electricitate în aceeași fabrică, emisiile de NOx și de S se alocă și se calculează conform următoarei ecuații:

Proporția de emisii rezultată în urma generării de electricitate = 2 × (MWh(electricitate)]/[2 × MWh(electricitate) + MWh(căldură)]

În cadrul acestui calcul, electricitatea reprezintă electricitatea netă, caz în care se exclude consumul de electricitate necesar în centrala electrică pentru generarea de energie, cu alte cuvinte, electricitatea netă reprezintă partea din electricitatea distribuită de centrala electrică în scopul producerii de pastă/hârtie.

În cadrul acestui calcul, căldura reprezintă căldura netă, caz în care se exclude consumul de electricitate necesar în centrala electrică pentru generarea de energie, cu alte cuvinte, căldura netă reprezintă partea din electricitate distribuită de centrala electrică în scopul producerii de pastă/hârtie.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă calcule detaliate care să ateste conformitatea cu acest criteriu, împreună cu o documentație justificativă care trebuie să includă rapoarte de încercare pentru care se folosesc metode de încercare specifice fiecărui parametru sau metode echivalente, după cum urmează:

CCO: ISO 6060; DIN 38409 partea 41, NFT 90101 ASTM D 125283, Dr. Lang LCK 114, Hack sau WTW

P: EN ISO 6878, APAT IRSA CNR 4110 sau Dr. Lange LCK 349

NOx: ISO 11564

S (oxidat): EPA nr. 8;

S (redus): EPA nr. 16A

conținutul de S în ulei: ISO 8754

conținutul de S în cărbune: ISO 351.

Documentația justificativă include o referire la frecvența de măsurare și la calculul punctelor pentru CCO, P, S și NOx. Sunt incluse toate emisiile de S și NOx care au loc în timpul producției de hârtie și pastă de hârtie, inclusiv aburii generați în afara punctului de producție, cu excepția emisiilor provenite din producerea de electricitate. Pentru gazele puternic mirositoare, măsurile includ cazane de recuperare, cuptoare de var, cazane cu abur și cuptoare de distrugere. Se iau în considerare emisiile difuze. Valorile consemnate ale emisiilor de S în aer includ atât emisiile oxidate, cât și emisiile reduse de S (sulfură de dimetil, metil mercaptan, acid sulfhidric și alte substanțe similare). Emisiile de S generate de producerea de energie termică din petrol, cărbune și alți combustibili externi cu conținut cunoscut de S pot fi calculate mai degrabă decât măsurate și trebuie luate în considerare.

Eșantionarea emisiilor în apă se realizează utilizându-se probe nefiltrate și în suspensie, fie după epurare pe amplasamentul instalației de producție, fie după epurare într-o instalație de epurare aparținând serviciilor publice. Măsurătorile se efectuează pe o perioadă de producție de 12 luni. În cazul unei instalații de producție noi sau modernizate, dacă timp de 12 luni nu sunt disponibile măsurători privind emisiile, rezultatele trebuie să se bazeze pe măsurători ale emisiilor efectuate zilnic timp de 45 de zile consecutive, după ce valorile emisiilor provenite din instalații s-au stabilizat.

(b)   AOX

Valoarea medie ponderată a AOX provenite din producția de paste utilizate la fabricarea produsului din hârtie absorbantă care poartă eticheta ecologică nu trebuie să depășească 0,12 kg/TUA de hârtie. Emisiile de AOX provenite de la fiecare tip de pastă utilizată la fabricarea hârtiei nu trebuie să depășească 0,25 kg/TUA de pastă.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte rapoarte de încercare folosind metoda de încercare AOX ISO 9562 (1989) pusă la dispoziție de furnizorul de pastă, la care se adaugă calcule detaliate care să ateste conformitatea cu acest criteriu, precum și documentația justificativă aferentă.

Documentația justificativă include o referire la frecvența de măsurare. AOX se măsoară numai pentru procedeele în care se folosesc compuși ai clorului pentru înălbirea pastei de hârtie. AOX nu trebuie măsurat în efluenții proveniți din producția de hârtie neintegrată sau din producția de pastă de hârtie în care nu se folosesc procedee de înălbire sau în care aceste procedee se efectuează cu substanțe fără clor.

Măsurătorile se efectuează pe probe nefiltrate și nedecantate, fie după epurare pe amplasamentul instalației de producție, fie după epurare într-o instalație de epurare aparținând serviciilor publice. Măsurătorile se efectuează pe o perioadă de producție de 12 luni. În cazul unei instalații de producție noi sau modernizate, dacă timp de 12 luni nu sunt disponibile măsurători privind emisiile, rezultatele trebuie să se bazeze pe măsurători ale emisiilor efectuate zilnic timp de 45 de zile consecutive, după ce valorile emisiilor provenite din instalații s-au stabilizat.

(c)   CO2

Emisiile de dioxid de carbon din surse care nu sunt regenerabile nu trebuie să depășească 1 500 kg pe TUA de hârtie produsă, inclusiv emisiile provenite din producerea de electricitate (în interiorul sau în afara fabricii).

Nu sunt incluși în calcule combustibilii utilizați pentru conversia hârtiei absorbante într-un produs și nici combustibilii utilizați pentru transportul legat de distribuirea produsului respectiv, a pastelor de hârtie sau a altor materii prime.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă calcule detaliate care să ateste conformitatea cu acest criteriu, împreună cu documentația justificativă aferentă.

Solicitantul prezintă date privind emisiile de dioxid de carbon din aer. Sunt incluse toate sursele de combustibili neregenerabili, folosiți în producția de hârtie și pastă de hârtie, inclusiv emisiile provenite din producerea de electricitate (în interiorul sau înafara fabricii).

La calculul emisiilor de CO2 din combustibili se utilizează următorii factori de emisie:

Tabelul 2

Combustibil

Emisii de CO2

Unitate de măsură

Cărbune

95

g CO2 fosil/MJ

Țiței

73

g CO2 fosil/MJ

Păcură 1

74

g CO2 fosil/MJ

Păcură 2-5

77

g CO2 fosil/MJ

GPL

62,40

g CO2 fosil/MJ

Gaze naturale

56

g CO2 fosil/MJ

Energie electrică preluată din rețea

400

g CO2 fosil/kWh

Pentru toată energia electrică preluată din rețea, se utilizează valoarea indicată în tabelul de mai sus (media europeană), cu excepția cazului în care solicitantul prezintă documentația prin care se atestă faptul că se utilizează electricitatea produsă din surse de energie regenerabile în conformitate cu Directiva 2001/77/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2), caz în care solicitantul poate exclude din calcul electricitatea din surse regenerabile.

2.   Consumul de energie

Consumul total de electricitate aferent produsului din hârtie absorbantă se calculează ca suma electricității utilizate în etapele de producere a pastei de hârtie și a hârtiei absorbante și nu trebuie să depășească: 2 200 kWh de electricitate per TUA de hârtie produsă.

Solicitantul trebuie să calculeze întregul consum de electricitate pe parcursul producerii pastei de hârtie și a hârtiei absorbante, inclusiv electricitatea necesară descernelizării deșeurilor din hârtie pentru producerea hârtiei reciclate.

Calculul privind electricitatea nu include consumul de energie necesar transportului materiilor prime sau conversiei și ambalării.

Electricitate înseamnă electricitatea netă importată din rețeaua de distribuție și producția internă de electricitate măsurată ca energie electrică. Nu este necesar să se ia în calcul electricitatea utilizată pentru tratarea apelor reziduale și purificarea aerului.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă calcule detaliate care să ateste conformitatea cu acest criteriu, precum și toată documentația justificativă aferentă. De aceea, detaliile raportate ar trebui să includă consumul total de electricitate.

3.   Fibrele – gestionarea durabilă a pădurilor

(a)

Producătorul (producătorii) de hârtie și de pastă de hârtie trebuie să ducă o politică privind achiziționarea de lemn și fibre durabile, precum și un sistem de urmărire și verificare a originii lemnului, care să permită urmărirea traseului acestuia din pădure până la primul punct de primire.

Se documentează originea tuturor fibrelor virgine folosite. Producătorul de hârtie și de pastă de hârtie trebuie să se asigure că întreaga cantitate de lemn și fibră provine din surse legale. Lemnul și fibra nu trebuie să provină din regiuni protejate sau din regiuni aflate în plin proces oficial de desemnare ca arie protejată, din păduri bătrâne și din păduri cu valoare de conservare ridicată definite în cadrul procedurilor naționale de consultare a părților interesate, cu excepția cazului în care achizițiile respectă în mod clar normele naționale în materie de conservare.

(b)

Materia primă a fibrei care intră în alcătuirea hârtiei poate fi reciclată sau virgină. Cu toate acestea, 50 % din orice fibră virgină trebuie să provină din păduri gestionate în mod durabil, care au fost certificate ca atare în virtutea unor sisteme aflate în responsabilitatea unor terțe părți independente conform criteriilor enumerate la punctul 15 din Rezoluția Consiliului din 15 decembrie 1998 privind o Strategie forestieră pentru UE și în legislația care decurge din aceasta.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă documentația adecvată pusă la dispoziție de furnizorul de hârtie, indicând tipurile, cantitățile și originea exactă a fibrelor folosite în producția de hârtie și pastă de hârtie. În cazul în care se utilizează fibre virgine provenite din păduri, solicitantul furnizează certificatul (certificatele) corespunzătoare primite din partea furnizorului de hârtie/pastă de hârtie, care atestă că sistemul de certificare îndeplinește în mod corect cerințele prevăzute la punctul 15 din Rezoluția Consiliului din 15 decembrie 1998 privind o Strategie forestieră pentru UE.

4.   Substanțe chimice periculoase

(a)   Clor

Gazul de clor nu se folosește ca agent de înălbire. Această cerință nu se aplică în cazul gazului de clor folosit în producția și utilizarea de dioxid de clor.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație pusă la dispoziție de producătorul/producătorii de pastă de hârtie care atestă că gazul de clor nu s-a folosit ca agent de înălbire. Notă: deși această cerință se aplică și în cazul înălbirii fibrelor reciclate, se acceptă ca fibrele să fi fost înălbite cu gaz de clor într-un ciclu de viață anterior.

(b)   Alchilfenoletoxilații (APEO)

Alchilfenoletoxilații sau alți derivați de alchilfenol nu se adaugă în substanțele chimice de curățare, de descernelizare, în agenții antispumare, de dispersie sau de acoperire. Derivații de alchifenol se definesc ca substanțe care formează, prin degradare, fenoli alchilici.

Evaluare și verificare: Solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de substanțe chimice prezintă o declarație (declarații) care atestă că în aceste produse nu s-au adăugat alchilfenoletoxilați sau alți derivați de alchilfenol.

(c)   Agenții tensioactivi din formulele de descernelizare a fibrelor reciclate

În cazul în care agenții tensioactivi se folosesc în cantități de cel puțin 100 g/TUA (calculat pentru toți agenții tensioactivi de suprafață folosiți în toate formulele diferite pentru descernelizarea fibrelor reciclate), fiecare agent tensioactiv este ușor biodegradabil. În cazul în care acești agenți tensioactivi sunt folosiți în cantități mai mici de 100 g/TUA, fiecare agent tensioactiv trebuie să fie ușor biodegradabil sau biodegradabil ulterior (a se vedea mai jos metodele de încercare și nivelurile de trecere).

Evaluare și verificare: Solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de substanțe chimice prezintă o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu fișele relevante de securitate sau rapoartele de încercare pentru fiecare agent tensioactiv, care să indice metoda de încercare, limitele încercării și concluzia stabilită, folosind una dintre următoarele metode de încercare și niveluri de trecere: pentru biodegradabilitatea imediată OECD 301 A-F (sau standardele ISO echivalente), cu un procent de degradare în decurs de 28 de zile de cel puțin 70 % pentru 301 A și E și de cel puțin 60 % pentru 301 B, C, D și F; pentru biodegradabilitatea ulterioară OECD 302 A-C (sau standardele ISO echivalente (3), cu un procent de degradare (inclusiv adsorbția) în decurs de 28 de zile de cel puțin 70 % pentru 302 A și B și de cel puțin 60 % pentru 302 C.

(d)   Biocide

Componentele active din biocide sau din agenții biostatici, folosite împotriva organismelor care favorizează formarea de depuneri din sistemele de circulare a apei, cu un conținut de fibre, nu sunt potențial bio-acumulative.

Evaluare și verificare: Solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de substanțe chimice prezintă o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu fișa relevantă de securitate sau un raport de încercare care să indice metoda de încercare, limitele încercării și concluzia stabilită, folosind următoarele metode de încercare: OECD 107, 117 sau 305 A-E.

(e)   Auxiliari hidrofugi

Auxiliarii hidrofugi nu trebuie să conțină un procent mai mare de 0,7 % substanțe organice clorurate, precum epiclorohidrina (ECH), 1,3-dicloro-2-propanol (DCP) și 3-monoclor-1,2-propandiol (MCPD), calculat ca suma celor trei componente și raportat la conținutul uscat al auxiliarului hidrofug.

Auxiliarii hidrofugi care conțin glicoxal nu trebuie utilizați în producția de hârtie absorbantă etichetată ecologic.

Evaluare și verificare: Solicitantul sau furnizorul (furnizorii) de substanțe chimice prezintă o declarație (declarații) conform căreia (cărora) conținutul de epiclorohidrina (ECH), 1,3-dicloro-2-propanol (DCP) și 3-monoclor-1,2-propandiol (MCPD), calculat ca suma celor trei componente și raportat la conținutul uscat al auxiliarului hidrofug, nu depășește 0,7 %.

(f)   Emolienți, loțiuni, parfumuri și aditivi de origine naturală

Niciuna dintre substanțele sau preparatele/amestecurile care intră în alcătuirea emolienților, loțiunilor, parfumurilor și aditivilor de origine naturală nu trebuie să fie clasificate ca periculoase pentru mediu, sensibilizante, cancerigene sau mutagene și să fie caracterizate de frazele de risc R42, R43, R45, R46, R50, R51, R52 sau R53 (și/sau combinații ale acestora) în conformitate cu Directiva 67/548/CEE a Consiliului (4) sau Directiva 1999/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5) cu modificările ulterioare. Substanțele sau parfumurile care, conform Directivei 2003/15/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6) (a 7-a modificare la Directiva 76/768/CEE, anexa III partea I), trebuie să fie indicate pe eticheta produsului/ambalajului nu se utilizează la fabricarea produsului etichetat ecologic (limita de concentrație fiind de 0,01 %).

Orice ingredient adăugat produsului ca parfum trebuie să fi fost produs, manipulat și aplicat în conformitate cu codul de bună practică al Asociației Internaționale pentru Materii prime de Parfumerie.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o listă cu emolienții, loțiunile și aditivii de origine naturală care au fost adăugați în compoziția produsului din hârtie absorbantă, împreună cu o declarație pentru fiecare preparat adăugat, conform căreia acest criteriu este îndeplinit.

Producătorul parfumului trebuie să pună la dispoziția organismului competent o declarație de conformitate cu acest criteriu.

5.   Siguranța produselor

Produsele fabricate din fibre reciclate sau amestec de fibre reciclate și virgine trebuie să întrunească următoarele cerințe de igienă:

 

Hârtia absorbantă nu trebuie să conțină mai mult de:

Formaldehidă: 1 mg/dm2 conform metodei de încercare EN 1541

Glicoxal: 1,5 mg/dm2 conform metodei de încercare DIN 54603

PCB: 2 mg/kg conform metodei de încercare EN ISO 15320

 

Toate produsele din hârtie absorbantă trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

Substanțe antimucegai și antimicrobiene: să nu prezinte nicio întârziere de creștere a microorganismelor conform metodei de încercare EN 1104.

Vopsele și agenți de strălucire: să nu prezinte nicio scurgere conform metodei de încercare EN 646/648 (este necesar nivelul 4).

Vopsele și cerneluri:

Vopselele și cernelurile utilizate în producerea de hârtie absorbantă nu trebuie să conțină substanțe azotate care se pot separa în oricare din aminele enumerate în tabelul 3.

Vopselele și cernelurile utilizate în producerea de hârtie absorbantă nu sunt pe bază de Cd sau Mn.

Tabelul 3

Agenții de colorare nu trebuie să se separe în aminele următoare în conformitate cu Directiva 2002/61/CE a Parlamentului European și a Consiliului  (7)

Amine

Număr CAS

4-aminodifenil

92-67-1

benzidină

92-87-5

4-cloro-o-toluidină

95-69-2

2-naftilamina

91-59-8

o-amino-azotoluen

97-56-3

2-amino-4-nitrotoluen

99-55-8

p-cloranilină

106-47-8

2,4-diaminoanizol

615-05-4

2,4′-diaminodifenilmetan

101-77-9

3,3′-diclorobenzidină

91-94-1

3,3′-dimetoxibenzidină

119-90-4

3,3′-dimetilbenzidină

119-93-7

3,3′-dimetil-4,4’-diaminodifenilmetan

838-88-0

p-cresidină

120-71-8

4,4′-metilen-bis-(2-cloranilină)

101-14-4

4,4′-oxidianilină

101-80-4

4,4-tiodianilină

139-65-1

o-toluidină

95-53-4

2,4-diaminotoluen

95-80-7

2,4,5-trimetilanilină

137-17-7

o-anisidină

90-04-0

2,4-xilidină

95-68-1

4,6-xilidină

87-62-7

4-aminoazobenzen

60-09-3

Evaluare și verificare: Solicitantul și/sau furnizorul (furnizorii) său (săi) de substanțe chimice trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu.

6.   Gestionarea deșeurilor

Toți producătorii de hârtie, pastă de hârtie și produse din hârtie absorbantă transformate trebuie să dețină un sistem de tratare a deșeurilor și produselor reziduale provenite din instalațiile de producție. Cererea trebuie să cuprindă o documentație sau explicații privind acest sistem, care trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

procedurile de separare și reciclare a materialelor din fluxul de deșeuri;

procedurile de recuperare a materialelor pentru alte utilizări, cum ar fi incinerarea pentru producerea vaporilor industriali sau utilizarea în agricultură;

proceduri de tratare a deșeurilor periculoase.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o descriere a modului de gestionare a deșeurilor pentru punctele de producție în cauză și o declarație de conformitate cu acest criteriu.

7.   Adecvare pentru utilizare

Produsul trebuie să fie adecvat pentru utilizare.

8.   Informații pentru consumatori

Caseta 2 de pe eticheta ecologică trebuie să includă următorul text:

conține fibre durabile;

poluare redusă a aerului și a apei;

nivel redus de emisii de gaze cu efect de seră și consum redus de electricitate.

Mai mult, pe lângă eticheta ecologică, producătorul trebuie să prezinte o declarație prin care să indice procentajul minim de fibre reciclate și/sau o declarație prin care să indice procentajul de fibre certificate care intră în alcătuirea produsului.


(1)  ADT = Air dry tonne means 90 % dry matter content for pulp. The actual dry matter content for paper is usually around 95 %. In the calculations the reference values for the pulps shall be adjusted to correspond the dry fibre content of the paper that most often is more than 90 %.

(2)  JO L 283, 27.10.2001, p. 33.

(3)  De exemplu, Standardul EN ISO 14593: 1999 – Calitatea apei – Evaluarea în mediu apos a biodegrabilității aerobe ultime a compușilor organici – Metoda prin analiza carbonului anorganic în vase închise ermetic (Încercare cu CO2 în spațiul superior). A nu se recurge la pregătire în prealabil. Nu se aplică principiul ferestrei de 10 zile (metoda de referință) bazat pe Regulamentul (CE) nr. 907/2006 al Comisiei din 20 iunie 2006 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 648/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind detergenții în vederea adaptării anexelor III și VII (JO L 168, 21.6.2006, p. 5).

(4)  JO 196, 16.8.1967, p. 1.

(5)  JO L 200, 30.7.1999, p. 1.

(6)  JO L 66, 11.3.2003, p. 26.

(7)  JO L 243, 11.9.2002, p. 15.


Top