EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0886

Decizia a Comitetului politic și de securitate EUPOL AFGH/2/2007 din 30 noiembrie 2007 de instituire a Comitetului contribuitorilor pentru Misiunea de Poliție a Uniunii Europene în Afganistan (EUPOL/AFGANISTAN)

OJ L 346, 29.12.2007, p. 26–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/886/oj

29.12.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 346/26


DECIZIA A COMITETULUI POLITIC ȘI DE SECURITATE EUPOL AFGH/2/2007

din 30 noiembrie 2007

de instituire a Comitetului contribuitorilor pentru Misiunea de Poliție a Uniunii Europene în Afganistan (EUPOL/AFGANISTAN)

(2007/886/PESC)

COMITETUL POLITIC ȘI DE SECURITATE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 25 paragraful al treilea,

având în vedere Acțiunea comună 2007/369/PESC a Consiliului din 30 mai 2007 privind instituirea Misiunii de Poliție a Uniunii Europene în Afganistan (EUPOL AFGANISTAN) (1), în special articolul 10 alineatul (1),

întrucât:

(1)

În temeiul articolului 10 alineatul (1) din Acțiunea comună 2007/369/PESC, Comitetul politic și de securitate (COPS) exercită controlul politic și conducerea strategică a misiunii, sub responsabilitatea Consiliului, și este autorizat de Consiliu să ia deciziile relevante în conformitate cu articolul 25 din tratat.

(2)

Concluziile Consiliului European de la Göteborg din 15 și 16 iunie 2001 au instituit principii orientative și modalități pentru contribuțiile statelor terțe la misiunile de poliție. La 10 decembrie 2002, Consiliul a aprobat documentul „Consultări și modalități referitoare la contribuția statelor ne-membre UE la operațiunile civile ale UE de gestionare a crizelor”, care a dezvoltat în continuare aranjamentele pentru participarea statelor terțe la operațiunile civile de gestionare a crizelor, inclusiv crearea unui Comitet al contribuitorilor (CoC).

(3)

CoC pentru Misiunea de Poliție a Uniunii Europene în Afganistan (EUPOL AFGANISTAN) urmează să joace un rol esențial în cadrul gestionării curente a misiunii. CoC urmează să devină principalul for de dezbatere a tuturor problemelor referitoare la gestionarea curentă a misiunii. COPS, care exercită controlul politic și conducerea strategică a misiunii, urmează să țină seama de opinia CoC,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Instituirea

Se instituie prin prezenta decizie un Comitet al contribuitorilor (CoC) pentru Misiunea de Poliție a Uniunii Europene în Afganistan (EUPOL AFGANISTAN).

Articolul 2

Funcțiile

(1)   CoC poate exprima opinii. COPS ține seama de aceste opinii și exercită controlul politic și conducerea strategică a misiunii.

(2)   Mandatul CoC este stabilit în documentul intitulat „Consultări și modalități referitoare la contribuția statelor ne-membre UE la operațiunile civile ale UE de gestionare a crizelor”.

Articolul 3

Compunerea

(1)   Toate statele membre UE au dreptul de a fi prezente la discuțiile CoC. Cu toate acestea, doar statele contributoare iau parte la gestionarea curentă a misiunii. Reprezentanții statelor terțe care participă la misiune pot lua parte la reuniunile CoC. La reuniunile CoC poate să participe, de asemenea, un reprezentant al Comisiei Comunităților Europene.

(2)   CoC primește informări periodice de la șeful misiunii.

Articolul 4

Președinția

Pentru misiunea menționată la articolul 1, CoC este prezidat, în conformitate cu Consultările și modalitățile menționate la articolul 2 alineatul (2), de un reprezentant al Secretarului General/Înaltului Reprezentant, în strânsă consultare cu Președinția.

Articolul 5

Reuniunile

(1)   CoC este convocat periodic de președinte. Atunci când împrejurările o impun, comitetul se poate reuni de urgență la inițiativa președintelui sau la cererea reprezentantului unui stat participant.

(2)   Președintele distribuie, în prealabil, un proiect al ordinii de zi și documentele referitoare la reuniune. Președintele este responsabil de comunicarea rezultatelor discuțiilor CoC către COPS.

Articolul 6

Confidențialitatea

(1)   Regulamentul de securitate al Consiliului se aplică reuniunilor și procedurilor CoC. În special, reprezentanții din cadrul CoC trebuie să dețină autorizațiile de securitate adecvate.

(2)   Deliberările CoC intră sub incidența obligației de păstrare a secretului profesional.

Articolul 7

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 30 noiembrie 2007.

Pentru Comitetul politic și de securitate

Președintele

C. DURRANT PAIS


(1)  JO L 139, 31.5.2007, p. 33. Acțiune comună modificată prin Acțiunea comună 2007/733/PESC (JO L 295, 14.11.2007, p. 31).


Top