EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0416

Decizia Comisiei din 14 iunie 2006 privind anumite măsuri tranzitorii referitoare la influența aviară la păsările de curte sau alte păsări captive din Comunitate [notificată cu numărul C(2006) 2402]Text cu relevanță pentru SEE.

OJ L 164, 16.6.2006, p. 61–72 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 118M, 8.5.2007, p. 904–915 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 03 Volume 072 P. 209 - 220
Special edition in Romanian: Chapter 03 Volume 072 P. 209 - 220

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2007

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/416/oj

03/Volumul 72

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

209


32006D0416


L 164/61

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 14 iunie 2006

privind anumite măsuri tranzitorii referitoare la influența aviară la păsările de curte sau alte păsări captive din Comunitate

[notificată cu numărul C(2006) 2402]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2006/416/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Directiva 2005/94/CE a Consiliului din 20 decembrie 2005 privind măsurile comunitare de combatere a influenței aviare și de abrogare a Directivei 92/40/CEE (1), în special articolul 66 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Influența aviară este o patologie gravă și foarte contagioasă care afectează păsările de curte și alte păsări. Este cauzată de diferite tipuri de virus aparținând marii familii numite Influenzaviridae. Virusurile influenței aviare pot, de asemenea, să se transmită la mamifere, inclusiv la om, de obicei prin contact direct cu păsările infectate. După cunoștințele actuale, riscurile sanitare legate de virusurile influenței aviare numite „cu patogenicitate joasă” (IAPJ) sunt mai mici decât cele legate de virusurile influenței aviare numite „cu patogenicitate înaltă” (IAPI) care provin dintr-o mutație a anumitor viruși IAPJ.

(2)

Pentru a proteja sănătatea animală și a contribui la dezvoltarea sectorului păsărilor, s-au adoptat măsuri comunitare de combatere a influenței aviare provocate de virusul IAPI prin Directiva 92/40/CEE a Consiliului din 19 mai 1992 privind măsurile comunitare de combatere a influenței aviare (2).

(3)

Măsurile stabilite de Directiva 92/40/CEE au fost fundamental revizuite, ținând seama de recentele progrese științifice în cunoașterea riscurilor prezentate de influența aviară pentru sănătatea animală și publică, de elaborarea a noi teste de laborator și de noi vaccinuri, precum și de concluziile recentelor manifestări ale bolii atât în Comunitate, cât și în țările terțe. Pe baza acestei revizuiri, Directiva 92/40/CEE a fost abrogată și înlocuită cu Directiva 2005/94/CE. Aceasta din urmă acordă statelor membre un termen până la 1 iulie 2007 pentru transpunerea dispozițiilor sale în legislația națională.

(4)

Ținând seama de situația mondială actuală în ceea ce privește influența aviară, este necesar să se stabilească măsuri tranzitorii care urmează să fie aplicate în exploatațiile în care există suspiciuni sau se confirmă că există focare de influență aviară provocată de viruși IAPI la păsări de curte sau alte păsări captive, până la transpunerea Directivei 2005/94/CE de către statele membre.

(5)

Este necesar ca măsurile tranzitorii prevăzute de prezenta decizie să permită statelor membre să adopte măsuri de combatere a bolii proporționale și flexibile, ținând seama de nivelurile de risc legate de diferitele sușe virale și impactul social și economic previzibil al măsurilor respective asupra agriculturii și a celorlalte sectoare vizate, garantând în același timp că măsurile adoptate în fiecare caz sunt cele mai potrivite.

(6)

În interesul coerenței și clarității legislației comunitare, este necesar ca măsurile tranzitorii prevăzute de prezenta decizie să țină seama de măsurile de combatere a bolii stabilite de Directiva 2005/94/CE și ca definițiile enunțate în directiva respectivă să se aplice prezentei decizii.

(7)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezenta decizie instituie anumite măsuri tranzitorii care urmează să fie aplicate în statele membre în care există suspiciuni sau se confirmă existența unor focare de influență aviară provocată de viruși ai influenței aviare „cu patogenicitate înaltă” (IAPI) la păsări de curte sau alte păsări captive.

(2)   Fără a aduce atingere măsurilor care urmează să se aplice în exploatații și în zonele de protecție și supraveghere prevăzute de Directiva 92/40/CEE, măsurile instituite de prezenta decizie se aplică de statele membre care nu au transpus integral dispozițiile Directivei 2005/94/CE la care se referă prezenta decizie.

Articolul 2

Notificare

(1)   Statele membre se asigură ca suspiciunea sau prezența dovedită a IAPI să fie în mod obligatoriu și de îndată notificată autorității competente.

(2)   Statele membre notifică rezultatele supravegherii referitoare la virusul influenței aviare exercitate asupra mamiferelor și informează de îndată Comisia cu privire la orice rezultat pozitiv ca urmare a acestei supravegheri.

Articolul 3

Măsuri care urmează să fie aplicate în exploatațiile în care se suspectează prezența unor focare

(1)   În cazul în care se suspectează prezența unui focar, autoritatea competentă inițiază de îndată o anchetă pentru a confirma sau infirma prezența influenței aviare și pune exploatația respectivă sub supraveghere oficială.

De asemenea, aceasta garantează aplicarea măsurilor prevăzute la alineatele (2) și (3).

(2)   Autoritatea competentă se asigură că măsurile următoare se pun în aplicare în exploatație:

(a)

se procedează la numărarea păsărilor de curte, a celorlalte păsări captive și a tuturor mamiferelor din speciile domestice sau, după caz, numărul acestora este estimat pe tip de păsări de curte ori de specii pentru celelalte păsări captive;

(b)

se întocmește o listă, pe categorii, cu numărul aproximativ al păsărilor de curte, al altor păsări captive și al tuturor speciilor domestice aflate în exploatație care sunt deja bolnave, moarte sau susceptibile de a fi infectate. Această listă trebuie actualizată zilnic pentru a ține seama de ecloziune, de nașterile și decesele survenite în perioada în care se suspectează prezența bolii; această listă trebuie să fie prezentată, la cerere, autorității competente;

(c)

toate păsările de curte și celelalte păsări captive sunt transferate și menținute într-un local al exploatației. În cazul în care acest lucru este imposibil sau riscă să dăuneze bunăstării lor, acestea sunt închise într-un alt loc situat în aceeași exploatație, astfel încât să nu aibă nici un contact cu alte păsări de curte sau cu alte păsări captive din alte exploatații. Se iau toate măsurile care pot fi preconizate în mod rezonabil pentru a reduce la maximum contactele cu păsările sălbatice;

(d)

nici o pasăre de curte și nici o altă pasăre captivă nu trebuie să intre în exploatație sau să iasă din aceasta;

(e)

nu trebuie să iasă din exploatație fără autorizația autorității competente, cu respectarea măsurilor de biosecuritate corespunzătoare astfel încât să se reducă orice risc de răspândire a influenței aviare, carcasele, carnea provenită de la păsări de curte sau de la alte păsări captive, inclusiv organele comestibile („carne de pasăre”), hrana pentru păsări („hrana”), ustensilele, materialele, deșeurile, dejecțiile, gunoiul de la păsările de curte sau de la alte păsări captive („gunoi”), tulbureala, așternutul pentru păsări utilizat și nici un obiect susceptibil de a răspândi influența aviară;

(f)

nici un ou nu trebuie să iasă din exploatație;

(g)

circulația persoanelor, a mamiferelor domestice, a vehiculelor și a echipamentelor, din sau către exploatație, trebuie să îndeplinească condițiile stabilite de autoritatea competentă și să obțină autorizația acesteia;

(h)

se utilizează mijloace de dezinfecție corespunzătoare, în conformitate cu instrucțiunile autorității competente, la intrarea și la ieșirea din localurile care adăpostesc păsări de curte sau alte păsări captive, precum și din exploatația însăși.

(3)   Autoritatea competentă se asigură că se va efectua o anchetă epidemiologică.

(4)   Fără a aduce atingere alineatului (1), autoritatea competentă poate să prevadă prezentarea de eșantioane în alte cazuri. În aceste împrejurări, autoritatea competentă poate să acționeze fără să adopte în totalitate sau parțial măsurile menționate la alineatul (2).

Articolul 4

Derogări de la anumite măsuri care urmează să se aplice în exploatațiile unde se suspectează prezența unor focare

(1)   Autoritatea competentă poate să acorde derogări de la măsurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) literele (c)-(e), pe baza unei analize a riscului și ținând seama de precauțiile luate, precum și de destinația păsărilor sau a produselor care urmează să fie deplasate.

(2)   De asemenea, autoritatea competentă poate să acorde derogări de la măsurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) litera (h), în cazul în care este vorba de alte păsări captive din exploatațiile necomerciale.

(3)   În ceea ce privește articolul 3 alineatul (2) litera (f), autoritatea competentă poate să autorizeze expedierea de ouă:

(a)

direct către o unitate care fabrică produse din ouă în conformitate cu anexa III secțiunea X capitolul II la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (3), în care aceste ouă vor fi manipulate și tratate în conformitate cu anexa II capitolul XI la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (4). Eliberarea acestui tip de autorizație de către autoritatea competentă se efectuează în conformitate cu condițiile stabilite în anexa III la Directiva 2005/94/CE sau

(b)

în scopul eliminării.

Articolul 5

Durata măsurilor care urmează să se aplice în exploatațiile unde se suspectează prezența unor focare

Măsurile prevăzute la articolul 3, care urmează să fie luate în exploatații în cazul în care se suspectează apariția de focare, se aplică în continuare, atât timp cât prezența influenței aviare nu a fost exclusă de către autoritatea competentă.

Articolul 6

Măsuri suplimentare justificate de o anchetă epidemiologică

(1)   În funcție de rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice, autoritatea competentă poate să aplice măsurile prevăzute la alineatele (2), (3) și (4), în special în cazul în care exploatația este situată într-o zonă cu o densitate mare de păsări de curte.

(2)   Se pot impune restricții temporare circulației păsărilor de curte, celorlalte păsări captive și ouălor, precum și vehiculelor utilizate în sectorul păsărilor de curte, într-o zonă definită sau pe totalitatea teritoriului statului membru respectiv.

Aceste restricții se pot extinde la circulația mamiferelor din speciile domestice dar, în acest caz, acestea nu trebuie să depășească 72 de ore, în afară de cazul în care există motive justificate.

(3)   Măsurile prevăzute la articolul 7 se pot aplica exploatației.

Cu toate acestea, în cazul în care împrejurările permit acest lucru, aplicarea acestor măsuri poate fi limitată la păsările de curte sau la alte păsări captive despre care se crede că au fost infectate și la unitățile de producție a acestora.

În cazul sacrificării, este necesar să se preleveze eșantioane de la păsările de curte sau de la celelalte păsări captive în cauză, astfel încât să se poată confirma sau exclude eventualitatea prezenței unui focar.

(4)   Se poate stabili o zonă de control în jurul exploatației și măsurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) se aplică parțial sau în totalitate, după caz, la exploatațiile situate în zona respectivă.

Articolul 7

Măsuri care urmează să se aplice în exploatațiile în care se confirmă prezența focarelor

(1)   În cazul apariției unui focar IAPI, autoritatea competentă se asigură că se pun în aplicare măsurile prevăzute la articolul 3 alineatele (2) și (3) și la prezentul articol, alineatele (2)-(9).

(2)   Se vor sacrifica de îndată toate păsările de curte și păsările captive aflate în exploatație, sub supraveghere oficială. Sacrificarea se efectuează astfel încât să se evite orice risc de răspândire a influenței aviare, în special în timpul transportului.

Cu toate acestea, pe baza evaluării riscului de răspândire a influenței aviare, statele membre pot să acorde derogări pentru ca păsările de curte sau alte păsări captive din anumite specii să nu fie sacrificate.

Autoritatea competentă poate să ia măsurile corespunzătoare pentru a limita orice răspândire eventuală a influenței aviare la orice pasăre sălbatică aflată în exploatație.

(3)   Toate carcasele și ouăle aflate în exploatație se elimină sub supraveghere oficială.

(4)   Păsările de curte deja ieșite din ouăle recoltate în exploatație în perioada cuprinsă între data probabilă a introducerii IAPI în exploatație și cea a punerii în aplicare a măsurilor prevăzute la articolul 3 alineatul (2) sunt puse sub supraveghere oficială și fac obiectul cercetărilor.

(5)   În măsura în care acest lucru este posibil, carnea păsărilor sacrificate și ouăle recoltate în exploatație în perioada cuprinsă între data probabilă a introducerii IAPI în exploatație și cea a punerii în aplicare a măsurilor prevăzute la articolul 3 alineatul (2) sunt recuperate și eliminate sub supraveghere oficială.

(6)   Toate substanțele, gunoiul și deșeurile susceptibile de a fi contaminate, precum alimentele, se distrug sau se supun unui tratament care să asigure distrugerea virusului influenței aviare, în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial.

(7)   După eliminarea carcaselor, localurile utilizate pentru adăpostirea animalelor, pășunile sau terenurile, echipamentul susceptibil de a fi contaminat, precum și vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor de curte și al altor păsări captive, al carcaselor, cărnii, hranei pentru păsări, gunoiului, tulburelii, așternutului pentru păsări și al oricărei materii sau substanțe susceptibile de a fi contaminate se curăță și se dezinfectează în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial.

(8)   Nici o altă pasăre captivă și nici un alt mamifer din speciile domestice nu intră în exploatație și nu iese din aceasta fără autorizația autorității competente. Această restricție nu se aplică mamiferelor din speciile domestice care nu au acces decât la părțile din aceste exploatații utilizate pentru locuința persoanelor.

(9)   În cazul unui focar primar, izolatul de virus se supune unor cercetări în laborator în vederea identificării subtipului genetic. Acest izolat de virus se trimite în cel mai scurt timp laboratorului comunitar de referință pentru influența aviară menționat la articolul 52 alineatul (1) din Directiva 2005/94/CE.

Articolul 8

Derogări privind anumite exploatații

(1)   Autoritatea competentă poate să acorde derogări de la măsurile prevăzute la articolul 7 alineatul (2) primul paragraf în cazul apariției unui focar de IAPI într-o exploatație necomercială, un circ, o grădină zoologică, un magazin în care se vând păsări de companie, o rezervație naturală sau o arie împrejmuită unde păsările de curte și celelalte păsări captive sunt ținute în scopuri științifice sau legate de conservarea unor specii amenințate cu dispariția sau a unor rase rare oficial înregistrate de păsări de curte sau alte păsări captive, cu condiția ca aceste derogări să nu compromită combaterea bolii.

(2)   În cazul în care se acordă o derogare în conformitate cu alineatul (1), autoritatea competentă se asigură ca păsările de curte și celelalte păsări captive la care se referă derogarea:

(a)

să fie transferate și ținute într-un local al exploatației; în cazul în care acest lucru este imposibil sau riscă să dăuneze bunăstării lor, acestea sunt închise într-un alt loc situat în aceeași exploatație, astfel încât să nu aibă nici un contact cu alte păsări de curte sau cu alte păsări captive din alte exploatații; se iau toate măsurile care pot fi preconizate în mod rezonabil pentru a reduce la maximum contactele cu păsările sălbatice;

(b)

să rămână sub supraveghere și să fie supuse altor teste, în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial, și să nu fie deplasate până ce testele de laborator arată că acestea nu mai prezintă un risc important de răspândire a IAPI și

(c)

să nu iasă din exploatația de origine, cu excepția cazului în care sunt trimise la abator sau într-o altă exploatație situată:

(i)

în același stat membru, în conformitate cu instrucțiunile autorității competente sau

(ii)

într-un alt stat membru, sub rezerva ca statul membru de destinație să-și fi dat acordul.

(3)   Fără a aduce atingere interdicției privind deplasarea păsărilor de curte sau a altor păsări captive prevăzută la alineatul (2) litera (b), autoritatea competentă poate, pe baza unei evaluări a riscului, să autorizeze transportul, cu respectarea măsurilor de biosecuritate, de păsări de curte sau de păsări care nu pot fi adăpostite sau ținute sub supraveghere în mod corespunzător în exploatația de origine către o exploatație desemnată din același stat membru, în care vor rămâne sub supraveghere și vor fi supuse altor teste sub supraveghere oficială, cu condiția ca această autorizație să nu compromită combaterea bolii.

(4)   Autoritatea competentă poate să acorde derogări de la măsurile prevăzute la articolul 7 alineatul (5) în ceea ce privește expedierea directă de ouă către o unitate care fabrică produse din ouă în conformitate cu anexa III secțiunea X capitolul II la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, în care aceste ouă vor fi manipulate și tratate în conformitate cu anexa II capitolul XI la Regulamentul (CE) nr. 852/2004.

(5)   Statele membre informează Comisia și celelalte state membre cu privire la orice derogare acordată în temeiul prezentei dispoziții.

Articolul 9

Măsuri care urmează să se aplice în cazul apariției de focare de IAPI în unități de producție distincte

În cazul apariției unui focar de IAPI într-o exploatație care cuprinde două sau mai multe unități de producție distincte, autoritatea competentă poate să acorde derogări de la măsurile prevăzute la articolul 7 alineatul (2) primul paragraf pentru unitățile de producție care dețin păsări de curte sau alte păsări captive, în cazul în care nu există nici o suspiciune de prezență a virusului IAPI, cu condiția ca aceste derogări să nu împiedice combaterea bolii.

Atunci când există mai multe unități de producție distincte, aceste derogări nu se acordă decât în cazurile în care, având în vedere structura, dimensiunea, modul de funcționare, tipul de adăpostire, hrana, sursa de aprovizionare cu apă, echipamentul, personalul și vizitatorii localurilor, medicul veterinar oficial consideră că unitățile respective sunt în totalitate independente de celelalte în ceea ce privește localizarea și gestionarea zilnică a păsărilor de curte sau a altor păsări captive ținute aici.

Statele membre informează Comisia și celelalte state membre cu privire la orice derogare acordată în temeiul prezentei dispoziții.

Articolul 10

Măsuri care urmează să se aplice în exploatațiile contact

(1)   În funcție de rezultatele anchetei epidemiologice, autoritatea competentă decide dacă o exploatație trebuie considerată ca o exploatație contact.

Autoritatea competentă se asigură ca măsurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) să se aplice în exploatațiile contact până ce prezența IAPI va fi exclusă.

(2)   În funcție de rezultatele anchetei epidemiologice, autoritatea competentă poate să aplice exploatațiilor contact măsurile prevăzute la articolul 7, în special în cazul în care acestea sunt situate într-o zonă cu o mare densitate de păsări de curte.

Principalele criterii care trebuie luate în considerare pentru aplicarea măsurilor prevăzute la articolul 7 în exploatațiile contact sunt stabilite în anexa IV la Directiva 2005/94/CE.

(3)   Autoritatea competentă se asigură de efectuarea prelevărilor de la păsările de curte sau celelalte păsări captive în momentul sacrificării acestora pentru a confirma sau exclude prezența virusului IAPI în aceste exploatații contact.

(4)   Autoritatea competentă se asigură ca, în toate exploatațiile în care se sacrifică și se elimină păsări de curte sau alte păsări captive și în care prezența influenței aviare este ulterior confirmată, localurile și toate echipamentele susceptibile de a fi contaminate, precum și vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor, al celorlalte păsări captive, al carcaselor, al cărnii, al hranei pentru păsări, al gunoiului, al tulburelii, al așternutului pentru păsări și al oricărei alte materii sau substanțe susceptibile de a fi contaminate să fie curățate și dezinfectate în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial.

Articolul 11

Instituirea de zone de protecție și supraveghere și de alte zone supuse unor restricții în caz de apariție a unui focar de IAPI

(1)   La apariția unui focar de IAPI, autoritatea competentă instituie:

(a)

o zonă de protecție cu o rază de minimum trei kilometri în jurul exploatației;

(b)

o zonă de supraveghere cu o rază de minimum zece kilometri în jurul exploatației, inclusiv zona de protecție.

(2)   În cazul în care apariția IAPI este confirmată la alte păsări captive într-o exploatație necomercială, un circ, o grădină zoologică, un magazin în care se vând păsări de companie, o rezervație naturală sau o altă arie împrejmuită unde alte păsări captive sunt ținute în scopuri științifice sau legate de conservarea unor specii amenințate cu dispariția sau a unor rase rare oficial înregistrate de alte păsări captive care nu sunt păsări de curte, autoritatea competentă poate, după o evaluare a riscului, să deroge, în măsura în care este necesar, de la dispozițiile articolelor 11-26 privind instituirea de zone de protecție și supraveghere și măsurile care urmează să se aplice în acestea, cu condiția ca aceste derogări să nu compromită combaterea bolii.

(3)   În cazul în care se instituie zone de protecție și supraveghere, după cum este prevăzut la alineatul (1), autoritatea competentă ia în considerare cel puțin următoarele criterii:

(a)

ancheta epidemiologică;

(b)

situația geografică, în special frontierele naturale;

(c)

localizarea și proximitatea exploatațiilor, precum și numărul estimat de păsări de curte;

(d)

circulația și fluxul de schimburi de păsări de curte și alte păsări captive;

(e)

instalațiile și personalul disponibile cu scopul de a controla în interiorul zonelor de protecție și supraveghere circulația păsărilor de curte și a altor păsări captive, precum și a carcaselor, a gunoiului, a așternutului pentru păsări sau a așternutului pentru păsări utilizat, în special în cazul în care păsările de curte sau celelalte păsări captive care urmează să fie sacrificate și eliminate trebuie să părăsească unitatea de origine.

(4)   Autoritatea competentă poate să instituie alte zone de restricție în jurul zonelor de protecție și supraveghere sau lângă acestea, ținând seama de criteriile prevăzute la alineatul (3).

(5)   În cazul în care o zonă de protecție sau de supraveghere sau orice altă zonă de restricție se întinde pe teritoriul mai multor state membre, autoritățile competente din statele membre respective colaborează la instituirea acestei zone.

Articolul 12

Măsuri care urmează să se aplice atât în zonele de protecție, precum și în zonele de supraveghere

(1)   Autoritatea competentă se asigură ca următoarele măsuri să fie aplicate în zonele de protecție și în zonele de supraveghere:

(a)

se instituie un dispozitiv pentru a asigura trasabilitatea a tot ceea ce este susceptibil de a răspândi virusul influenței aviare, inclusiv păsările de curte, celelalte păsări captive, carnea, ouăle, carcasele, hrana animalelor, așternutul pentru păsări, persoanele care au fost în contact cu păsările de curte ori cu celelalte păsări captive infectate sau vehiculele care au legătură cu sectorul păsărilor de curte;

(b)

proprietarii sunt obligați să comunice autorității competente, la cererea acesteia, orice informație pertinentă referitoare la păsările de curte, la celelalte păsări captive și la ouăle care intră în exploatație sau ies din aceasta.

(2)   Autoritatea competentă ia toate măsurile rezonabile pentru ca toate persoanele aflate în zonele de protecție și supraveghere supuse restricțiilor în vigoare să fie informate cu privire la acestea.

Informațiile pot să fie difuzate prin afișe, mass-media – presă și televiziune sau prin orice alt mijloc corespunzător.

(3)   Pe baza informațiilor epidemiologice sau a celorlalte elemente de care dispune, autoritatea competentă poate să pună în aplicare un program de eradicare preventivă, inclusiv sacrificarea sau eliminarea preventivă a păsărilor de curte sau a altor păsări captive în exploatații și zone de risc.

(4)   Statele membre care aplică măsurile prevăzute la alineatul (3) informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Articolul 13

Recensământ, vizite efectuate de medicul veterinar oficial și supraveghere

Autoritatea competentă se asigură ca următoarele măsuri să fie aplicate în zonele de protecție:

(a)

un recensământ al tuturor exploatațiilor se efectuează în cel mai scurt timp;

(b)

toate exploatațiile comerciale primesc, cât mai repede, vizita unui medic veterinar oficial care procedează la examinarea clinică a păsărilor de curte și a celorlalte păsări captive și, după caz, la prelevări în vederea testelor de laborator. Aceste vizite și rezultatele testelor sunt consemnate. Exploatațiile necomerciale sunt vizitate de un medic veterinar oficial înainte de desființarea zonei de protecție;

(c)

se aplică de îndată o supraveghere suplimentară, în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial, cu scopul de a depista orice răspândire a influenței aviare în exploatațiile situate în zona de protecție.

Articolul 14

Măsuri care urmează să se aplice în exploatațiile situate în zonele de protecție

Autoritatea competentă se asigură ca următoarele măsuri să se aplice în zonele de protecție:

(a)

toate păsările de curte și celelalte păsări captive sunt transferate și menținute într-un local al exploatației. În cazul în care acest lucru este imposibil sau riscă să dăuneze bunăstării lor, acestea sunt închise într-un alt loc situat în aceeași exploatație, astfel încât să nu aibă nici un contact cu alte păsări de curte sau cu alte păsări captive din alte exploatații. Se iau toate măsurile care pot fi preconizate în mod rezonabil pentru a reduce la maximum contactele cu păsările sălbatice;

(b)

carcasele se elimină în cel mai scurt timp;

(c)

vehiculele și echipamentele utilizate pentru transportul păsărilor de curte sau al altor păsări captive vii, al cărnii, al hranei pentru păsări, al gunoiului, al tulburelii, al așternutului pentru păsări și al oricărei materii sau substanțe susceptibile de a fi contaminate se curăță și se dezinfectează în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial;

(d)

toate părțile vehiculelor utilizate de personal sau de alte persoane care intră în exploatație sau ies din aceasta și care sunt susceptibile de a fi fost contaminate se curăță și se dezinfectează în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial;

(e)

nici o pasăre de curte, nici o altă pasăre captivă și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre în exploatație și să iasă din aceasta fără autorizația autorității competente. Această restricție nu se aplică mamiferelor care nu au acces decât la părțile din aceste exploatații utilizate pentru locuințele persoanelor în care acestea:

(i)

nu au contact cu păsările de curte sau alte păsări captive din exploatație și

(ii)

nu au acces la bateriile sau zonele unde aceste păsări de curte sau alte păsări captive din exploatație sunt ținute;

(f)

orice creștere a morbidității sau a mortalității și orice scădere importantă a nivelului producției din exploatații se semnalează de îndată autorității competente, care efectuează cercetările corespunzătoare în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial;

(g)

orice persoană care intră în exploatație sau care iese din aceasta respectă măsurile de biosecuritate corespunzătoare pentru a evita răspândirea influenței aviare;

(h)

proprietarul ține un registru cu toate persoanele care vizitează exploatația, cu excepția locuințelor, cu scopul de a facilita supravegherea bolii și combaterea acesteia. Proprietarul este obligat să prezinte registrul autorității competente, la cererea acesteia. Un astfel de registru nu trebuie să fie ținut în cazul unor exploatații, precum sunt grădinile zoologice sau rezervațiile naturale în care vizitatorii nu au acces în zonele unde sunt ținute păsările.

Articolul 15

Interdicția de a evacua sau de a răspândi așternutul pentru păsări utilizat, gunoiul sau tulbureala care provine din exploatații

Autoritatea competentă se asigură să fie interzisă evacuarea sau răspândirea așternutului pentru păsări utilizat, a gunoiului sau a tulburelii care provine din exploatații situate în zonele de protecție, cu excepția cazului în care a emis o autorizație în acest sens. Cu toate acestea, transferul gunoiului sau al tulburelii poate fi autorizat între o exploatație în care se aplică măsuri de biosecuritate și o uzină desemnată pentru a asigura tratarea sau antrepozitarea temporară în vederea unei tratări ulterioare în scopul distrugerii virușilor influenței aviare eventual prezenți, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (5).

Articolul 16

Târguri, piețe și alte asemenea locuri și repopularea cu vânat

Autoritatea competentă se asigură ca târgurile, piețele, expozițiile și alte asemenea locuri în care se adună un număr mare de păsări și de alte păsări captive să fie interzise în zonele de protecție.

Autoritatea competentă se asigură ca păsările de curte și celelalte păsări captive destinate repopulării cu vânat să nu fie eliberate în zonele de protecție.

Articolul 17

Interdicția privind circulația și transportul referitoare la păsări, ouă, carne de pasăre și carcase

(1)   Autoritatea competentă se asigură ca circulația sau transportul efectuat din exploatații, pe șosele, cu excepția drumurilor de deservire private ale exploatațiilor, sau pe calea ferată, de păsări de curte, alte păsări captive, păsări pregătite să ouă, pui de o zi, ouă și carcase să fie interzise în zonele de protecție.

(2)   Autoritatea competentă se asigură ca transportul cărnii de pasăre din abatoare, secții de tranșare și antrepozite frigorifice să fie interzis, cu excepția cazurilor în care carnea a fost produsă:

(a)

din păsări de curte provenite din afara zonelor de protecție și cu condiția ca aceasta să fi fost depozitată și transportată separat de carnea de pasăre provenind din interiorul zonelor de protecție sau

(b)

cu minimum 21 de zile înaintea datei estimate a primei infectări într-o exploatație din interiorul zonei de protecție și, după producere, a fost depozitată și transportată separat de carnea produsă după data respectivă.

(3)   Cu toate acestea, interdicțiile menționate la alineatele (1) și (2) nu se aplică tranzitului rutier sau feroviar fără descărcare și oprire în zona de protecție.

Articolul 18

Derogări pentru transportul direct de păsări de curte în vederea sacrificării imediate și pentru deplasarea sau tratarea cărnii de pasăre

(1)   Prin derogare de la articolul 17, autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct de păsări de curte provenite dintr-o exploatație situată într-o zonă de protecție către un abator desemnat în vederea sacrificării imediate a acestora, în măsura în care se îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

în perioada de 24 de ore care precedă expedierea la abator, medicul veterinar oficial efectuează un examen clinic al păsărilor de curte din exploatația de origine;

(b)

după caz, s-au efectuat teste de laborator pe păsările de curte din exploatația de origine în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial, care au dat rezultate favorabile;

(c)

păsările de curte sunt transportate în vehicule sigilate de autoritatea competentă sau sub supravegherea acesteia;

(d)

autoritatea competentă care răspunde de abatorul desemnat este informată cu privire la intenția de a i se trimite păsări și autorizează acest transport. Aceasta confirmă ulterior sacrificarea autorității competente din locul de expediție;

(e)

păsările de curte provenite din zona de protecție sunt ținute separat și sacrificate separat sau în momente diferite față de celelalte păsări de curte, de preferință la sfârșitul zilei de lucru. Operațiunile de curățire și de dezinfecție care urmează trebuie să fie terminate înainte de sacrificarea altor păsări de curte;

(f)

medicul veterinar oficial se asigură să fie efectuat un examen aprofundat al păsărilor de curte la abatorul desemnat, la sosire și după sacrificare;

(g)

carnea nu intră în schimburile intracomunitare sau internaționale și poartă marca de sănătate utilizată pentru carnea proaspătă prevăzută în anexa II la Directiva 2002/99/CE a Consiliului (6);

(h)

carnea este obținută, tranșată, transportată și antrepozitată separat de carnea destinată schimburilor comerciale intracomunitare și internaționale și este utilizată astfel încât să se evite introducerea acesteia în produsele pe bază de carne destinate acestui tip de comerț, cu excepția cazului în care a fost supusă unui tratament prevăzut în anexa III la Directiva 2002/99/CE.

(2)   Prin derogare de la articolul 17, autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct de păsări de curte provenite din exteriorul zonei de protecție către un abator desemnat în vederea sacrificării imediate a acestora, precum și circulația ulterioară a cărnii obținute din aceste păsări, în măsura în care se îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

autoritatea competentă care răspunde de abatorul desemnat este informată cu privire la intenția de a i se trimite păsări și autorizează acest transport. Aceasta confirmă ulterior sacrificarea autorității competente din locul de expediție;

(b)

păsările de curte sunt ținute separat de celelalte păsări de curte provenite din interiorul zonei de protecție și sunt sacrificate separat sau în momente diferite de celelalte păsări de curte;

(c)

carnea de pasăre produsă este tranșată, transportată și depozitată separat de carnea de pasăre obținută din alte păsări de curte provenite din interiorul zonei de protecție;

(d)

subprodusele se elimină.

Articolul 19

Derogări pentru transportul direct de pui de o zi

(1)   Prin derogare de la articolul 17, autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct de pui de o zi proveniți din exploatații situate în zona de protecție către o exploatație sau un local din această exploatație situat în același stat membru și, de preferință, în afara zonelor de protecție și de supraveghere, cu condiția îndeplinirii următoarelor condiții:

(a)

sunt transportați în vehicule sigilate de autoritatea competentă sau sub supravegherea acesteia;

(b)

pe timpul transportului și în exploatația de destinație se aplică măsurile de biosecuritate corespunzătoare;

(c)

exploatația de destinație este pusă sub supraveghere oficială după sosirea puilor de o zi;

(d)

în cazul în care păsările de curte ies din zona de protecție sau de supraveghere, acestea rămân în exploatațiile de destinație cel puțin 21 de zile.

(2)   Prin derogare de la articolul 17, autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct de pui de o zi ieșiți din ouă provenite din exploatații situate în afara zonelor de protecție și de supraveghere către orice altă exploatație situată în același stat membru și, de preferință, în afara zonelor de protecție și de supraveghere, cu condiția ca incubatorul de expediere să poată garanta, prin normele sale de funcționare în materie de logistică și igienă, că aceste ouă nu au intrat deloc în contact cu alte ouă destinate incubației sau cu alți pui de o zi provenind de la efective de păsări de curte situate în aceste zone și care au, prin urmare, un statut sanitar diferit.

Articolul 20

Derogări pentru transportul direct de păsări de curte pregătite să ouă

Prin derogare de la articolul 17, autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct de păsări de curte pregătite să ouă către o exploatație sau un local din această exploatație care nu deține alte păsări de curte, situat de preferință în zona de protecție sau de supraveghere, în măsura în care se îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

medicul veterinar oficial a efectuat un examen clinic al păsărilor de curte și al celorlalte păsări captive din exploatația de origine și, în special, al celor care urmează să fie transportate;

(b)

după caz, s-au efectuat teste de laborator pe păsările de curte din exploatația de origine în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial, care au dat rezultate favorabile;

(c)

păsările de curte pregătite să ouă sunt transportate în vehicule sigilate de autoritatea competentă sau sub supravegherea acesteia;

(d)

exploatația sau localul de destinație se pune sub supraveghere oficială după sosirea păsărilor de curte pregătite să ouă;

(e)

în cazul în care păsările de curte ies din zona de protecție sau de supraveghere, acestea rămân în exploatațiile de destinație timp de cel puțin 21 de zile.

Articolul 21

Derogare pentru transportul direct de ouă destinate incubației și de ouă pentru consum

(1)   Prin derogare de la articolul 17, autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct de ouă destinate incubației din orice exploatație către un incubator situat în zona de protecție și desemnat de autoritatea competentă (denumit în continuare „incubator desemnat”) sau dintr-o exploatație situată în zona de protecție către orice incubator desemnat, în măsura în care se îndeplinesc următoarele condiții în ceea ce privește această ultimă exploatație:

(a)

efectivele reproducătoare de la care provin ouăle destinate incubației au fost examinate de medicul veterinar oficial în conformitate cu instrucțiunile autorității competente și nu există o suspiciune de prezență a unui focar de influență aviară în aceste exploatații;

(b)

ouăle destinate incubației și ambalajul acestora se dezinfectează înainte de expediere și se asigură trasabilitatea ouălor;

(c)

ouăle destinate incubației se transportă în vehicule sigilate de autoritatea competentă sau sub supravegherea acesteia;

(d)

în incubator se aplică măsuri de biosecuritate, în conformitate cu instrucțiunile autorității competente.

(2)   Prin derogare de la articolul 17, autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct de ouă:

(a)

către un centru de ambalare desemnat de autoritatea competentă (denumit în continuare „centru de ambalare desemnat”), în măsura în care acestea sunt ambalate într-un ambalaj de unică folosință și se aplică toate măsurile de biosecuritate cerute de autoritatea competentă;

(b)

către o unitate care fabrică produse din ouă în conformitate cu anexa III secțiunea X capitolul II la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, unde ouăle vor fi manipulate și tratate în conformitate cu anexa II capitolul XI la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 sau

(c)

în scopul eliminării.

Articolul 22

Derogări pentru transportul direct de carcase

Prin derogare de la articolul 17, autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct de carcase cu condiția ca acestea să fie transportate în vederea eliminării.

Articolul 23

Curățarea și dezinfecția mijloacelor de transport

Autoritatea competentă se asigură ca vehiculele și echipamentul utilizat pentru transporturile prevăzute la articolele 18-22 să fie curățate și dezinfectate de îndată în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial.

Articolul 24

Durata măsurilor

(1)   Măsurile prevăzute la articolele 13-23 se mențin timp de 21 de zile cel puțin de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, realizate în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial, până ce exploatațiile situate în zona de protecție au făcut obiectul unor controale realizate de asemenea după instrucțiunile medicului veterinar oficial.

(2)   În cazul în care măsurile prevăzute la articolele 13-23 se pot suprima în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol, măsurile stabilite la articolul 25 se aplică în fosta zonă de protecție până ce sunt suprimate în conformitate cu articolul 26.

Articolul 25

Măsuri care urmează să fie aplicate în zonele de supraveghere

Autoritatea competentă se asigură ca următoarele măsuri să fie aplicate în zonele de supraveghere:

(a)

un recensământ al tuturor exploatațiilor comerciale de păsări de curte se efectuează în cel mai scurt timp;

(b)

circulația păsărilor de curte, a păsărilor pregătite să ouă, a puilor de o zi și a ouălor se interzice în zona de supraveghere, cu excepția cazului în care se eliberează o autorizație de către autoritatea competentă care se asigură de punerea în aplicare a măsurilor de biosecuritate corespunzătoare pentru a se evita răspândirea influenței aviare. Această interdicție nu se aplică tranzitului rutier sau feroviar fără descărcare și oprire în zona de supraveghere;

(c)

circulația păsărilor de curte, a păsărilor pregătite să ouă, a puilor de o zi și a ouălor către exploatații, abatoare, centre de ambalare sau o unitate care fabrică produse din ouă situate în afara zonei de supraveghere se interzice. Cu toate acestea, autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct:

(i)

de păsări de curte destinate sacrificării către un abator desemnat în vederea sacrificării imediate, sub rezerva articolului 18 alineatul (1) literele (a), (b) și (d).

Autoritatea competentă poate să autorizeze transportul direct de păsări de curte provenit din afara zonelor de protecție și de supraveghere către un abator desemnat situat în interiorul zonei de supraveghere în vederea sacrificării lor imediate, precum și circulația ulterioară a cărnii obținute din aceste păsări de curte;

(ii)

de păsări de curte pregătite să ouă către o exploatație care nu deține alte păsări de curte situată în același stat membru. Această exploatație este pusă sub supraveghere oficială după sosirea păsărilor de curte pregătite să ouă, care rămân în exploatațiile de destinație timp de minimum 21 de zile;

(iii)

de pui de o zi:

către o exploatație sau un local din această exploatație care se află în același stat membru, cu condiția să fie aplicate măsuri de biosecuritate corespunzătoare și ca exploatația să fie pusă sub supraveghere oficială după transport și ca puii de o zi să rămână în exploatațiile de destinație minimum 21 de zile sau

în cazul în care provin din ouă destinate incubației provenite din exploatații de păsări de curte situate în afara zonelor de protecție și supraveghere, cu destinația către orice altă exploatație, cu condiția ca incubatorul de expediere să poată garanta, prin normele sale de funcționare în materie de logistică și biosecuritate, că aceste ouă nu au intrat deloc în contact cu alte ouă destinate incubației sau alți pui de o zi provenind de la păsări de curte situate în aceste zone și care au, prin urmare, un statut sanitar diferit;

(iv)

de ouă destinate incubației către un incubator desemnat situat în interiorul sau în afara zonei de supraveghere; ouăle destinate incubației și ambalajul acestora trebuie să fie dezinfectate înainte de expediere și trebuie să se asigure trasabilitatea acestor ouă;

(v)

de ouă pentru consum către un centru de ambalare desemnat, cu condiția ca acestea să fie ambalate într-un ambalaj de unică folosință și să se aplice toate măsurile de biosecuritate cerute de autoritatea competentă;

(vi)

de ouă către o unitate care fabrică produse din ouă în conformitate cu anexa III secțiunea X capitolul II la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, situată în interiorul sau în afara zonei de supraveghere, unde ouăle vor fi manipulate și tratate în conformitate cu anexa II capitolul XI la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 sau

(vii)

de ouă destinate eliminării;

(d)

orice persoană care intră într-o exploatație situată în zona de supraveghere sau care iese din aceasta respectă măsurile de biosecuritate corespunzătoare pentru a evita răspândirea influenței aviare;

(e)

vehiculele și echipamentele utilizate pentru transportul păsărilor de curte sau al altor păsări captive vii, al carcaselor, al hranei pentru păsări, al gunoiului, al tulburelii, al așternutului pentru păsări și al oricărei materii sau substanțe susceptibile de a fi contaminate sunt curățate și dezinfectate în cel mai scurt timp, în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial;

(f)

nici o pasăre de curte, nici o altă pasăre captivă și nici un alt mamifer domestic nu trebuie să intre într-o exploatație care deține păsări de curte și nu trebuie să iasă din aceasta fără autorizația autorității competente. Această restricție nu se aplică mamiferelor care nu au acces decât la părțile din aceste exploatații utilizate pentru locuințele persoanelor în care:

(i)

nu au contact cu păsările de curte sau celelalte păsări captive prezente și

(ii)

nu au acces la bateriile sau zonele în care sunt ținute aceste păsări de curte sau alte păsări captive prezente;

(g)

orice creștere a morbidității sau a mortalității și orice scădere importantă a nivelului producției din exploatații se semnalează de îndată autorității competente, care efectuează cercetările corespunzătoare în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial;

(h)

evacuarea și răspândirea așternutului pentru păsări utilizat, a gunoiului sau a tulburelii se interzic, în afară de cazul în care autoritatea competentă a emis o autorizație în acest sens. Deplasarea gunoiului poate fi autorizată între o exploatație situată în zona de supraveghere supusă unor măsuri de biosecuritate și o uzină desemnată pentru a asigura tratarea sau antrepozitarea temporară în vederea unei tratări ulterioare în scopul distrugerii virușilor influenței aviare eventual prezenți, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1774/2002;

(i)

se interzic târgurile, piețele, expozițiile sau alte asemenea locuri în care se adună păsări de curte sau alte păsări captive;

(j)

păsările de curte destinate repopulării nu se lasă libere.

Articolul 26

Durata măsurilor

Măsurile prevăzute la articolul 25 se mențin timp de minimum 30 de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățire și dezinfecție ale exploatațiilor infectate în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial.

Articolul 27

Măsuri care urmează să fie aplicate în celelalte zone de restricție

(1)   Autoritatea competentă poate să prevadă că anumite măsuri sau toate măsurile prevăzute la articolele 13-26 se aplică în interiorul celorlalte zone de restricție prevăzute la articolul 11 alineatul (4) (denumite în continuare „alte zone de restricție”).

(2)   Autoritatea competentă poate, pe baza informațiilor epidemiologice sau a altor elemente de care dispune, să pună în aplicare un program de eradicare preventivă, inclusiv sacrificarea sau uciderea preventivă de păsări de curte sau alte păsări captive în exploatații și zone considerate cu risc în conformitate cu criteriile stabilite în anexa IV la Directiva 2005/94/CE și situate în alte zone de restricție.

Repopularea acestor exploatații se efectuează în conformitate cu instrucțiunile autorității competente.

(3)   Statele membre care aplică măsurile prevăzute la alineatele (1) și (2) informează Comisia cu privire la aceasta.

Articolul 28

Teste de laborator și alte măsuri aplicabile porcilor și altor animale

(1)   Autoritatea competentă se asigură ca, după confirmarea prezenței unui focar de IAPI într-o exploatație, să fie efectuate teste de laborator corespunzătoare pe porcii din exploatație, astfel încât să se confirme sau să se excludă contaminarea acestor porci cu virusul influenței aviare.

Până la aflarea rezultatelor acestor teste, nici un porc nu iese din exploatație.

(2)   În cazul în care testele de laborator menționate la alineatul (1) dau rezultate pozitive care confirmă prezența virusului IAPI la porci, autoritatea competentă poate să autorizeze transferul acestor porci către alte crescătorii de porci sau către abatoare desemnate, cu condiția ca testele corespunzătoare efectuate ulterior să demonstreze că riscul de răspândire a influenței aviare este neglijabil.

(3)   În cazul în care testele de laborator menționate la alineatul (1) confirmă existența unui grav risc pentru sănătate, autoritatea competentă se asigură ca porcii să fie sacrificați în cel mai scurt timp, sub supraveghere oficială, în condiții care să permită prevenirea oricărei răspândiri a virusului influenței aviare, în special în timpul transportului, și în conformitate cu Directiva 93/119/CEE a Consiliului (7).

(4)   În cazul în care se confirmă prezența unui focar de influență aviară într-o exploatație, autoritatea competentă, bazându-se pe o analiză a riscului, poate să aplice oricărui mamifer aflat în exploatație măsurile prevăzute la alineatele (1), (2) și (3). De asemenea, autoritatea competentă poate să extindă aceste măsuri la exploatațiile contact.

(5)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre, în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, rezultatele testelor efectuate și măsurile aplicate în temeiul alineatelor (1)-(4).

(6)   În cazul în care se confirmă infectarea porcilor sau a oricărui alt mamifer cu virusul IAPI într-o exploatație, autoritatea competentă poate să exercite o supraveghere cu scopul de a stabili și de a aplica măsuri de prevenire a oricărei noi răspândiri a IAPI la alte specii.

Articolul 29

Repopularea exploatațiilor

(1)   Statele membre garantează respectarea alineatelor (2)-(5) din prezentul articol, după aplicarea măsurilor prevăzute la articolul 7.

(2)   Repopularea exploatațiilor comerciale de păsări de curte nu poate interveni decât după o perioadă de 21 de zile de la încheierea operațiunilor finale de curățare și dezinfecție efectuate în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial.

(3)   Măsurile următoare se aplică într-o perioadă de 21 de zile de la data repopulării unei exploatații comerciale de păsări de curte:

(a)

păsările de curte fac obiectul unui examen clinic efectuat de către medicul veterinar oficial. Acest examen clinic sau, în cazul în care se întreprind mai multe examene, examenul clinic final se efectuează la o dată cât mai apropiată de încheierea perioadei de 21 de zile menționate anterior;

(b)

se efectuează teste de laborator în conformitate cu instrucțiunile autorității competente;

(c)

orice pasăre moartă în faza de repopulare face obiectul unor teste realizate în conformitate cu instrucțiunile autorității competente;

(d)

orice persoană care intră în exploatația comercială respectivă sau care iese din aceasta respectă măsurile de biosecuritate corespunzătoare cu scopul de a se evita răspândirea influenței aviare;

(e)

în faza de repopulare, nici o pasăre nu iese din exploatația comercială fără autorizația autorității competente;

(f)

proprietarul ține un registru cu datele referitoare la producție, inclusiv cele privind morbiditatea și mortalitatea, care trebuie actualizat periodic;

(g)

orice schimbare semnificativă a datelor referitoare la producție menționate la litera (f) și orice anomalie trebuie să fie comunicate de îndată autorității competente.

(4)   Bazându-se pe o evaluare a riscului, autoritatea competentă poate să solicite aplicarea procedurilor menționate la alineatul (3) altor exploatații decât exploatațiilor comerciale de păsări de curte sau altor specii aflate într-o exploatație comercială de păsări de curte.

(5)   Repopularea cu păsări de curte a exploatațiilor contact se efectuează în conformitate cu instrucțiunile autorității competente, pe baza unei evaluări a riscului.

Articolul 30

Valabilitate

Prezenta decizie se aplică până la 30 iunie 2007.

Articolul 31

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 14 iunie 2006.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 10, 14.1.2006, p. 16.

(2)  JO L 167, 22.6.1992, p. 1. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Actul de aderare din 2003.

(3)  JO L 139, 30.4.2004, p. 55, rectificat în JO L 226, 25.6.2004, p. 22.

(4)  JO L 139, 30.4.2004, p. 1, rectificat în JO L 226, 25.6.2004, p. 3.

(5)  JO L 273, 10.10.2002, p. 1.

(6)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(7)  JO L 340, 31.12.1993, p. 21. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1/2005 (JO L 3, 5.1.2005, p. 1).


Top