EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31997D0794

Decizia Comisiei din 12 noiembrie 1997 de stabilire a anumitor modalități de aplicare a Directivei 91/496/CEE a Consiliului privind controalele veterinare ale animalelor vii importate din țări terțeText cu relevanță pentru SEE.

OJ L 323, 26.11.1997, p. 31–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 03 Volume 022 P. 111 - 116
Special edition in Estonian: Chapter 03 Volume 022 P. 111 - 116
Special edition in Latvian: Chapter 03 Volume 022 P. 111 - 116
Special edition in Lithuanian: Chapter 03 Volume 022 P. 111 - 116
Special edition in Hungarian Chapter 03 Volume 022 P. 111 - 116
Special edition in Maltese: Chapter 03 Volume 022 P. 111 - 116
Special edition in Polish: Chapter 03 Volume 022 P. 111 - 116
Special edition in Slovak: Chapter 03 Volume 022 P. 111 - 116
Special edition in Slovene: Chapter 03 Volume 022 P. 111 - 116
Special edition in Bulgarian: Chapter 03 Volume 023 P. 77 - 82
Special edition in Romanian: Chapter 03 Volume 023 P. 77 - 82
Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 032 P. 53 - 58

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/12/2019; abrogat prin 32019R2130

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1997/794/oj

03/Volumul 23

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

77


31997D0794


L 323/31

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 12 noiembrie 1997

de stabilire a anumitor modalități de aplicare a Directivei 91/496/CEE a Consiliului privind controalele veterinare ale animalelor vii importate din țări terțe

(Text cu relevanță pentru SEE)

(97/794/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene,

având în vedere Directiva 91/496/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind stabilirea normelor care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru animalele vii provenind din țări terțe introduse în Comunitate, modificând și completând Directivele 89/662/CEE, 90/425/CEE și 90/675/CEE (1), modificată ultima dată de Directiva 96/43/CE (2), în special articolul 4 alineatul (5), articolul 5 al doilea paragraf, articolul 7 alineatul (2) și articolul 8 litera B,

întrucât Decizia 92/424/CEE (3) a Comisiei stabilește anumite modalități de aplicare a Directivei 91/496/CEE privind controalele de identitate ale animalelor provenind din țări terțe;

întrucât Decizia 92/432/CEE (4) a Comisiei stabilește anumite condiții care permit derogarea de la norma examenului clinic individual pentru animalele introduse în Comunitate din țări terțe;

întrucât Decizia 92/527/CEE (5) a Comisiei stabilește modelul certificatului prevăzut la articolul 7 alineatul (1) din Directiva 91/496/CEE;

întrucât este indicat să se stabilească într-un singur act proceduri comune care să includă controale ale documentelor, controale de identitate și controale fizice ale animalelor la posturile de inspecție de frontieră ale Comunității;

întrucât controalele menționate anterior trebuie să se desfășoare în conformitate cu dispozițiile Directivei 91/628/CEE (6) a Consiliului, modificată ultima dată de Directiva 95/29/CE (7) a Consiliului, în ceea ce privește protecția animalelor în timpul transportului;

întrucât, pentru desfășurarea satisfăcătoare a controalelor veterinare, trebuie descărcate toate animalele la postul de inspecție de frontieră;

întrucât procedura trebuie să includă un examen clinic al fiecărui animal, fără a se aduce atingere derogărilor menționate; întrucât este indicată examinarea de probe de la un număr reprezentativ de animale la posturile de inspecție de frontieră, pentru a se verifica respectarea cerințelor certificatului de sănătate;

întrucât Deciziile 92/424/CEE și 92/432/CEE trebuie să fie abrogate;

întrucât măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul Comitetului veterinar permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Controlul documentelor, controlul identității și controlul fizic prevăzute de Directiva 91/496/CEE se vor efectua în conformitate cu dispozițiile prezentei decizii.

Articolul 2

Controlul documentelor se va efectua în conformitate cu reglementările prevăzute în anexa I.

Articolul 3

(1)   Controlul identității se va efectua separat pentru fiecare animal din lot.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), atunci când lotul este format dintr-un număr mare de animale, controlul identității se poate efectua pe 10 % din animalele lotului, numărul reprezentativ de animale controlate pentru întregul lot trebuind să fie de minimum 10.

Dacă controalele inițiale efectuate nu dau rezultate satisfăcătoare, trebuie controlate în continuare mai multe animale din lot, chiar toate animalele din lotul respectiv, dacă se consideră necesar.

(3)   Prin derogare de la alineatul (1), în cazul animalelor pentru care marcajul individual nu este prevăzut de reglementări comunitare, controlul identității trebuie să cuprindă cel puțin o verificare a mărcilor de pe un număr reprezentativ de cutii și/sau containere.

Dacă controalele inițiale efectuate nu dau rezultate satisfăcătoare, trebuie verificate mai multe cutii și/sau containere, chiar toate cutiile și/sau containerele respective, dacă se consideră necesar.

Controlul identității cuprinde un control vizual al animalelor dintr-un număr reprezentativ de cutii și/sau containere, pentru verificarea speciei.

Articolul 4

(1)   Medicul veterinar oficial va efectua controlul fizic prevăzut la articolul 4 alineatul (2) din Directiva 91/496/CEE privind animalele biongulate și ecvideele vii, asigurându-se în special că toate aceste animale sunt descărcate la postul de inspecție de frontieră în prezența sa.

(2)   Animalele vor fi supuse unui control care să stabilească dacă sunt apte să călătorească și unui examen clinic, care poate să includă prelevarea de probe. Aceste examene, precum și prelevarea de probe, se efectuează în conformitate cu prevederile anexei II.

(3)   Probele vor fi trimise la un laborator autorizat de autoritatea competentă să verifice respectarea cerințelor din certificatul veterinar.

(4)   Pentru fiecare animal examinat, se notează următoarele informații:

numărul de referință al certificatului veterinar și numărul de serie atribuit lotului de către postul de inspecție de frontieră;

numărul de identificare al animalului;

testul de laborator solicitat;

rezultatul testului și orice măsură luată pe baza acestuia;

adresa completă a destinației finale a lotului.

(5)   Examenul clinic prevăzut la alineatul (2) trebuie să cuprindă un examen vizual al tuturor animalelor.

Loturile destinate creșterii sau producției vor fi supuse unui examen clinic, conform anexei II a prezentei decizii, cu examinarea a cel puțin 10 % dintre animale (minimum 10 capete), care trebuie astfel selecționate încât să fie reprezentative pentru întregul lot. În cazul în care lotul este format din mai puțin de 10 animale, controalele trebuie efectuate pentru fiecare animal din lot.

Loturile destinate tăierii vor fi supuse unui examen clinic, conform anexei II a prezentei decizii, cu examinarea a cel puțin 5 % dintre animale (minimum cinci capete), care trebuie astfel selecționate încât să fie reprezentative pentru întregul lot. În cazul în care lotul este format din mai puțin de cinci animale, controalele trebuie efectuate pentru fiecare animal din lot.

Dacă controalele inițiale dau rezultate nesatisfăcătoare, trebuie verificate în continuare mai multe animale, chiar toate animalele respective, dacă se consideră necesar.

(6)   Statele membre nu vor reține lotul de animale la postul de inspecție de frontieră până la primirea rezultatelor controalelor de laborator decât în cazuri suspecte.

(7)   Rezultatele controalelor, împreună cu informațiile prevăzute la alineatul (4), vor fi comunicate, în mod normal, Comisiei, din șase în șase luni, sau și Comisiei și statului membru de destinație, imediat, prin fax, în cazul unei prelevări de probe cu rezultate pozitive sau în alte cazuri justificate. În cazul unei prelevări de probe cu rezultate pozitive, trebuie trimise imediat exemplare ale certificatului(certificatelor) veterinar(e) atât statului membru de destinație cât și Comisiei.

Articolul 5

(1)   Pentru animalele enumerate mai jos, examenul clinic individual nu este obligatoriu:

păsări de curte;

păsări;

animale de acvacultură, inclusiv orice pești vii;

rozătoare;

lagomorfe;

albine și alte insecte;

reptile și amfibieni;

alte nevertebrate;

anumite animale de parc zoologic și de circ, inclusiv animalele biongulate și ecvideele, considerate a fi periculoase;

animale cu blană.

(2)   Pentru animalele enumerate la alineatul (1), examenul clinic va cuprinde observații asupra stării de sănătate și a comportamentului întregului lot sau a unui număr reprezentativ de animale din lot. Dacă controalele inițiale dau rezultate nesatisfăcătoare, vor fi verificate mai multe animale. Dacă controalele mai sus menționate indică anomalii, se va efectua un examen mai riguros, inclusiv o prelevare de probe acolo unde este necesar.

(3)   În cazul crustaceelor, moluștelor, a peștilor vii și a animalelor destinate centrelor de cercetare științifică cu o stare de sănătate specific certificată, închise în containere sigilate în condiții de mediu controlate, examenul clinic și prelevarea de probe se vor efectua doar dacă se estimează că există un risc specific datorat speciei implicate sau originii sale sau dacă există alte anomalii.

Articolul 6

(1)   Pentru fiecare lot, medicul veterinar oficial al postului de inspecție de frontieră va furniza persoanei interesate o copie legalizată a certificatului sau certificatelor veterinar(e) original(e) sau a altor documente veterinare originale care însoțesc lotul, precum și certificatul prevăzut de Decizia 92/527/CEE. Aceste documente trebuie să conțină și numărul de serie al certificatului atribuit lotului de către postul de inspecție de frontieră.

(2)   Medicul veterinar oficial va păstra certificatul sau certificatele veterinar(e) original(e) sau alte documente veterinare originale care însoțesc lotul, precum și copia certificatului prevăzut de Decizia 92/527/CEE.

(3)   Pentru fiecare lot, postul de inspecție de frontieră va înregistra și păstra următoarele informații:

numărul de serie al certificatului atribuit lotului respectiv de către postul de inspecție de frontieră;

data sosirii lotului respectiv la postul de inspecție de frontieră;

mărimea lotului;

specia și categoria de utilizare a animalelor și, acolo unde este cazul, vârsta;

numărul de referință al certificatului;

țara terță de origine;

statul membru de destinație;

decizia privind lotul;

referire la prelevarea de probe, dacă a avut loc.

(4)   În cazul ecvideelor înregistrate, conform articolului 2 litera (c) din Directiva 90/426/CEE (8) a Consiliului, documentul de identitate nu se va reține, iar în cazul special al acceptării temporare a respectivelor ecvidee, nu se va reține nici certificatul de sănătate original.

(5)   În cazul ecvideelor pentru tăiere care vor trece printr-o piață sau printr-un centru de triaj, certificatul prevăzut de Decizia 92/527/CEE, precum și copia legalizată a certificatului de sănătate original, trebuie să însoțească ecvideele la abator.

(6)   Toate certificatele veterinare sau alte documente veterinare referitoare la loturile care au fost respinse la postul de inspecție de frontieră trebuie să fie ștampilate pe fiecare pagină cu cuvântul „RESPINS” de culoare roșie, conform anexei III.

(7)   Medicul veterinar oficial va reține certificatele sau alte documente veterinare care însoțesc lotul, precum și copia certificatului prevăzut de Decizia 92/527/CEE și informațiile prevăzute la articolul 4 din prezenta decizie și la alineatul (3) din prezentul articol, timp de cel puțin trei ani.

Articolul 7

Statele membre își vor modifica și completa reglementările naționale aplicabile schimburilor comerciale, astfel încât acestea să fie conforme cu prezenta decizie. Statele membre vor informa imediat Comisia în această privință.

Articolul 8

Deciziile 92/424/CEE și 92/432/CEE se abrogă.

Articolul 9

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 1998.

Articolul 10

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 12 noiembrie 1997

Pentru Comisie

Franz FISCHLER

Membru al Comisiei


(1)  JO L 268, 24.9.1991, p. 56.

(2)  JO L 162, 1.7.1996, p. 1.

(3)  JO L 232, 14.8.1992, p. 34.

(4)  JO L 237, 20.8.1992, p. 29.

(5)  JO L 332, 18.11.1992, p. 22.

(6)  JO L 340, 11.12.1991, p. 17.

(7)  JO L 148, 30.6.1995, p. 52.

(8)  JO L 224, 18.8.1990, p. 42.


ANEXA I

Reguli detaliate de control al documentelor în cazul animalelor vii provenite din țări terțe

1.

Fiecare certificat care însoțește un lot de animale vii provenit dintr-o țară terță trebuie controlat pentru a se confirma că:

(a)

este vorba despre un certificat original redactat în limba țării de origine și că este redactat în cel puțin una dintre cele două limbi oficiale ale statelor membre în care se află postul de inspecție de frontieră și, respectiv, destinația;

(b)

este vorba despre o țară terță sau o parte dintr-o țară terță autorizată să exporte în Comunitate;

(c)

prezentarea și conținutul său corespund specimenului prevăzut pentru animalul viu și țara terță respectivă;

(d)

este alcătuit dintr-o singură foaie de hârtie;

(e)

a fost în întregime completat;

(f)

data de eliberare a certificatului corespunde cu data de încărcare a animalelor vii pentru a fi expediate pe teritoriul Comunității;

(g)

este adresat unui singur destinatar;

(h)

este semnat de către medicul veterinar oficial sau, dacă este cazul, de către reprezentantul autorității oficiale, menționează, cu caractere lizibile și majuscule, numele și poziția acestor persoane și, de asemenea, ștampila oficială a țării terțe și semnătura sunt de culoare diferită de cea a tiparului certificatului;

(i)

certificatul nu conține alte modificări în afara unor ștersături semnate și ștampilate de către medicul veterinar responsabil de eliberarea certificatului.

2.

Autoritatea competentă trebuie să controleze declarația scrisă și planul itinerarului de la frontiera externă până la destinația finală la care s-a solicitat livrarea de către transportator, în temeiul Directivei 91/628/CEE. Declarația scrisă și planul itinerarului vor fi redactate în cel puțin una din cele două limbi oficiale ale statelor membre în care se află postul de inspecție de frontieră și, respectiv, destinația finală.


ANEXA II

Cerințe minime referitoare la examenul individual privind capacitatea animalelor de a călători, la examenul clinic și procedurile de prelevare de probe pentru animalele biongulate și pentru ecvidee la posturile de inspecție de frontieră

I.   Inspecția stabilind capacitatea animalelor de a călători

În afara examenului clinic prezentat mai jos, trebuie efectuată o evaluare a capacității animalului de a se deplasa mai departe. Această evaluare va ține seama de lungimea drumului deja parcurs, precum și de posibilitățile de furajare, de adăpare și de odihnă. De asemenea, se va ține seama de durata călătoriei ce mai trebuie făcută și, în special, de condițiile de alimentare, de adăpare și de repaus preconizate pentru restul călătoriei.

Se va urmări, de asemenea, conformitatea mijloacelor de transport al animalelor cu dispozițiile Directivei 91/628/CEE aplicabile în acest caz.

II.   Examenul clinic

Examenul clinic va cuprinde cel puțin următoarele elemente:

1.

un examen vizual al animalului, inclusiv o evaluare generală a stării sale de sănătate, a capacității de a se mișca liber, a stării pielii și a mucoaselor și a oricărei dovezi de scurgeri anormale;

2.

monitorizarea sistemelor respirator și digestiv;

3.

o monitorizare aleatorie a temperaturi corporale. Dacă nu s-au descoperit anomalii prevăzute la punctele 1 sau 2, această monitorizare este facultativă;

4.

palparea este necesară doar în cazul anomaliilor descoperite la punctele 1, 2 sau 3.

III.   Proceduri pentru prelevarea de probe

Prelevarea de probe se va efectua cu scopul de a verifica îndeplinirea normelor de sănătate din certificatul veterinar însoțitor.

1.

Cel puțin 3 % din loturile de animale vor fi supuse lunar unei prelevări de probe serologice. Cel puțin 10 % din animalele lotului vor fi supuse prelevării de probe, numărul minim al eșantionului reprezentativ fiind de patru animale. Acest procentaj trebuie mărit în cazul în care se descoperă probleme.

2.

Medicul veterinar oficial poate și el să preleveze orice alte probe de la animalele dintr-un lot.


ANEXA III

Modelul ștampilei de respingere prevăzută la articolul 6 alineatul (6):

Image


Top