EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 12003T/PRO/04

Act privind condiţiile de aderare a Republicii Cehe, Republicii Estonia, Republicii Cipru, Republicii Letonia, Republicii Lituania, Republicii Ungare, Republicii Malta, Republicii Polone, Republicii Slovenia şi Republicii Slovace şi adaptările Tratatelor care stau la baza Uniunii Europene - Protocolul nr. 4 privind centrala nucleară de la Ignalina din Lituania

OJ L 236, 23.9.2003, p. 944–945 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/treaty/acc_2003/act_1/pro_4/sign

12003T/PRO/04



Jurnalul Oficial L 236 , 23/09/2003 p. 0944 - 945


PROTOCOLUL nr. 4

PRIVIND CENTRALA NUCLEARĂ DE LA IGNALINA DIN LITUANIA

ÎNALTELE PĂRŢI CONTRACTANTE,

DECLARÂND dorinţa Uniunii de a continua să ofere asistenţă comunitară suplimentară pentru efortul de dezafectare depus de Lituania şi după aderarea Lituaniei la Uniunea Europeană, până în anul 2006 şi după, şi constatând faptul că Lituania, ţinând seama de această expresie a solidarităţii Uniunii, s-a angajat să închidă unitatea 1 a centralei nucleare de la Ignalina înainte de 2005 şi unitatea 2 până în 2009,

RECUNOSCÂND că dezafectarea centralei nucleare de la Ignalina, care cuprinde două reactoare de tip RBMK cu o putere de 1500 MW fiecare, moştenite de la fosta Uniune Sovietică, este fără precedent şi reprezintă o povară financiară excepţională pentru Lituania, disproporţionată în raport cu dimensiunea şi puterea economică a ţării şi că dezafectarea va continua dincolo de perspectivele financiare actuale ale Comunităţii,

LUÂND ACT de necesitatea adoptării unor dispoziţii privind punerea în aplicare a asistenţei comunitare suplimentare pentru a face faţă consecinţelor închiderii şi dezafectării centralei nucleare de la Ignalina,

CONSTATÂND că, utilizând asistenţa comunitară, Lituania va acorda atenţia cuvenită necesităţilor regiunilor cele mai afectate de închiderea centralei nucleare de la Ignalina,

DECLARÂND că anumite măsuri care vor fi finanţate prin ajutoare publice sunt considerate compatibile cu piaţa internă, precum dezafectarea centralei nucleare de la Ignalina, reabilitarea mediului în conformitate cu acquis-ul şi modernizarea capacităţilor convenţionale de producţie a electricităţii necesare înlocuirii celor două reactoare ale centralei nucleare de la Ignalina după ce sunt închise,

CONVIN ASUPRA URMĂTOARELOR DISPOZIŢII:

ARTICOLUL 1

Recunoscând că Uniunea este dispusă să acorde o asistenţă suplimentară proporţională cu eforturile depuse de Lituania pentru dezafectarea centralei nucleare de la Ignalina şi subliniind această dovadă de solidaritate, Lituania s-a angajat să închidă unitatea 1 a centralei nucleare de la Ignalina înainte de 2005, iar unitatea 2 a centralei până la 31 decembrie 2009 cel târziu, iar ulterior să le dezafecteze.

ARTICOLUL 2

1. În perioada 2004-2006, Comunitatea asigură un program de asistenţă financiară suplimentară pentru a susţine eforturile Lituaniei de dezafectare a centralei nucleare de la Ignalina şi a face faţă consecinţelor închiderii şi dezafectării centralei nucleare de la Ignalina (denumit în continuare "programul Ignalina")

2. Măsurile din cadrul programului Ignalina sunt adoptate şi puse în aplicare în conformitate cu dispoziţiile prevăzute în Regulamentul (CEE) nr. 3906/89 al Consiliului din 18 decembrie 1989 privind ajutorul economic acordat anumitor ţări din Europa Centrală şi de Est [1], modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 2500/2001 [2].

3. Programul Ignalina vizează în special: măsuri de susţinere pentru dezafectarea centralei nucleare de la Ignalina, măsuri pentru reabilitarea mediului cu respectarea acquis-ului şi pentru modernizarea capacităţilor convenţionale de producţie destinate înlocuirii capacităţilor de producţie ale celor două reactoare de la centrala nucleară de la Ignalina şi alte măsuri care decurg din decizia de închidere şi dezafectare a acestei centrale şi care contribuie la restructurarea indispensabilă, reabilitarea mediului şi modernizarea sectoarelor de producţie, de transport şi de distribuţie a energiei din Lituania, precum şi la creşterea siguranţei în aprovizionare şi a eficienţei energetice în Lituania

4. Programul Ignalina cuprinde, de asemenea, măsuri destinate să ajute personalul centralei să menţină un nivel ridicat de siguranţă în operare în cadrul centralei nucleare de la Ignalina în perioada anterioară închiderii şi în decursul dezafectării reactoarelor.

5. Pentru perioada 2004-2006, cuantumul alocat programului Ignalina este de 285 de milioane de euro în credite de angajament, care urmează a fi angajate în tranşe anuale egale.

6. Pentru anumite măsuri, contribuţia prevăzută în cadrul programului Ignalina se poate ridica la 100% din cheltuielile totale. Trebuie depuse toate eforturile, pe de o parte, pentru aplicarea în continuare a practicii de cofinanţare instituite în cadrul asistenţei de preaderare în ceea ce priveşte activităţile de dezafectare întreprinse de Lituania şi, pe de altă parte, pentru atragerea de alte surse de cofinanţare, după caz.

7. Asistenţa acordată în cadrul programului Ignalina poate fi pusă la dispoziţie, integral sau parţial, ca o contribuţie a Uniunii la Fondul internaţional de asistenţă pentru dezafectarea centralei nucleare de la Ignalina, administrat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

8. Ajutoarele publice provenite din surse naţionale, comunitare şi internaţionale:

- destinate reabilitării mediului cu respectarea acquis-ului şi măsurilor de modernizare a centralei termice de la Elektrenai, în Lituania, care este esenţială pentru înlocuirea capacităţilor de producţie ale celor două reactoare nucleare de la Ignalina şi

- destinate dezafectării centralei nucleare de la Ignalina

sunt compatibile cu normele pieţei interne, definite în Tratatul CE.

9. Ajutoarele publice provenite din surse naţionale, comunitare şi internaţionale care sunt destinate să contribuie la eforturile depuse de Lituania pentru a face faţă consecinţelor închiderii şi dezafectării centralei nucleare de la Ignalina pot fi considerate, de la caz la caz, ca fiind compatibile, în conformitate cu Tratatul CE, cu piaţa internă, în special ajutoarele publice destinate creşterii siguranţei în aprovizionarea cu energie.

ARTICOLUL 3

1. Recunoscând că dezafectarea centralei nucleare de la Ignalina este un proces pe termen lung care reprezintă o cheltuială financiară excepţională pentru Lituania, disproporţionată faţă de dimensiunile şi capacitatea sa economică, Uniunea, din solidaritate cu Lituania, îi asigură o asistenţă suplimentară adecvată eforturilor de dezafectare care vor avea loc după 2006.

2. În acest scop, programul Ignalina continuă fără întrerupere şi este prelungit dincolo de 2006. Dispoziţiile privind aplicarea programului Ignalina, după prelungire, sunt adoptate în conformitate cu procedura prevăzută în articolul 56 din Actul de aderare şi intră în vigoare cel târziu la data expirării perspectivelor financiare actuale.

3. Programul Ignalina, prelungit în conformitate cu dispoziţiile articolului 3 alineatul (2) din prezentul protocol, are la bază elementele şi principiile descrise în articolul 2 din prezentul protocol.

4. Pentru perioada inclusă în perspectivele financiare următoare, cuantumul creditelor alocate programului Ignalina prelungit trebuie să fie adecvat. Resursele sunt programate în funcţie de necesităţile de finanţare şi de capacităţile de absorbţie reale.

ARTICOLUL 4

Fără să aducă atingere dispoziţiilor prevăzute în articolul 1, clauza de salvgardare generală prevăzută în articolul 37 din Actul de aderare se aplică până la 31 decembrie 2012 dacă în Lituania este periclitată aprovizionarea cu energie.

[1] JO L 375, 23.12.1989, p. 11.

[2] JO L 342, 27.12.2001, p. 1.

--------------------------------------------------

Top