Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02019D1119-20210225

    Consolidated text: Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1119 a Comisiei din 28 iunie 2019 privind aprobarea unui sistem eficient de iluminat exterior cu diode luminescente, destinat utilizării în vehicule cu motoare cu ardere internă și în vehicule electrice hibride fără sursă de alimentare externă, ca tehnologie inovatoare de reducere a emisiilor de CO2 generate de autoturisme, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)Text cu relevanță pentru SEE

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/1119/2021-02-25

    02019D1119 — RO — 25.02.2021 — 002.001


    Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

    ►B

    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1119 A COMISIEI

    din 28 iunie 2019

    privind aprobarea unui sistem eficient de iluminat exterior cu diode luminescente, destinat utilizării în vehicule cu motoare cu ardere internă și în vehicule electrice hibride fără sursă de alimentare externă, ca tehnologie inovatoare de reducere a emisiilor de CO2 generate de autoturisme, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (JO L 176 1.7.2019, p. 67)

    Astfel cum a fost modificată prin:

     

     

    Jurnalul Oficial

      NR.

    Pagina

    Data

    ►M1

    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1714 A COMISIEI din 16 noiembrie 2020

      L 384

    9

    17.11.2020

     M2

    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/136 A COMISIEI din 4 februarie 2021

      L 42

    13

    5.2.2021




    ▼B

    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1119 A COMISIEI

    din 28 iunie 2019

    privind aprobarea unui sistem eficient de iluminat exterior cu diode luminescente, destinat utilizării în vehicule cu motoare cu ardere internă și în vehicule electrice hibride fără sursă de alimentare externă, ca tehnologie inovatoare de reducere a emisiilor de CO2 generate de autoturisme, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului

    (Text cu relevanță pentru SEE)



    Articolul 1

    Aprobare

    Tehnologia utilizată în sistemele de iluminat eficient cu diode luminescente (LED-uri) se aprobă ca tehnologie inovatoare în sensul articolului 12 din Regulamentul (CE) nr. 443/2009 atunci când tehnologia inovatoare respectivă este utilizată în scopul iluminatului exterior al autoturismelor cu motoare cu ardere internă și al autoturismelor electrice hibride fără sursă de alimentare externă.

    Articolul 2

    Definiție

    În sensul prezentei decizii, „iluminat eficient cu LED-uri” înseamnă o tehnologie care constă într-un modul de iluminat prevăzut cu surse de diode luminescente (LED-uri) utilizate pentru iluminatul exterior al vehiculelor, al cărui consum energetic este mai mic decât cel al iluminatului convențional cu halogen.

    Articolul 3

    Cererea de certificare a reducerilor de emisii de CO2

    (1)  

    Orice producător poate solicita certificarea reducerilor de CO2 realizate prin utilizarea unuia sau a mai multor sisteme de iluminat exterior eficient cu LED-uri, în cazul în care acestea sunt utilizate pentru iluminatul exterior al vehiculelor cu motoare cu ardere internă din categoria M1 și al vehiculelor electrice hibride din categoria M1 fără sursă de alimentare externă. Iluminatul eficient cu LED-uri trebuie să includă una dintre următoarele lămpi cu LED-uri sau o combinație a acestora:

    (a) 

    far cu lumină de întâlnire (inclusiv sistemul de iluminat față adaptiv);

    (b) 

    far cu lumină de drum;

    (c) 

    lampă de poziție față;

    (d) 

    lampă de ceață față;

    (e) 

    lampă de ceață spate;

    (f) 

    lampă indicatoare de direcție față;

    (g) 

    lampă indicatoare de direcție spate;

    (h) 

    lampă de iluminare a plăcuței de înmatriculare;

    (i) 

    lampă de mers înapoi;

    (j) 

    lampă în unghi (cornering lamp);

    (k) 

    lampă statică de iluminat în curbe (static bending lamp).

    Lampa cu LED-uri sau combinația de lămpi cu LED-uri care alcătuiesc sistemul de iluminat eficient cu LED-uri trebuie să asigure o reducere a emisiilor de CO2 cel puțin egală cu cea specificată la articolul 9 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 725/2011, demonstrată utilizând metodologia de încercare stabilită în anexa la prezenta decizie.

    (2)  
    O cerere de certificare a reducerilor de emisii realizate prin utilizarea unui sistem eficient de iluminat cu LED-uri sau a unei combinații de astfel de sisteme trebuie să fie însoțită de un raport de verificare independent care să confirme îndeplinirea condițiilor prevăzute la alineatul (1).
    (3)  
    Autoritatea de omologare de tip respinge cererea de certificare în cazul în care constată că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alineatul (1).

    Articolul 4

    Certificarea reducerilor de emisii de CO2

    (1)  
    Reducerile de emisii de CO2 obținute prin utilizarea unui sistem eficient de iluminat cu LED-uri astfel cum este menționat la articolul 3 alineatul (1) se determină cu ajutorul metodologiei stabilite în anexă.
    (2)  
    În cazul în care un producător solicită certificarea reducerilor de emisii de CO2 obținute prin utilizarea mai multor sisteme eficiente de iluminat cu LED-uri menționate la articolul 3 alineatul (1) pentru o singură versiune a vehiculului, autoritatea de omologare de tip stabilește care dintre sistemele eficiente de iluminat cu LED-uri testate oferă cele mai mici valori ale emisiilor de CO2 și înregistrează valoarea cea mai scăzută în documentația relevantă de omologare de tip. Această valoare se indică în certificatul de conformitate, în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011.

    ▼M1

    (2a)  

    În cazul în care tehnologia inovatoare este montată pe un vehicul bicombustibil sau multicombustibil, autoritatea de omologare înregistrează reducerea emisiilor de CO2 după cum urmează:

    (a) 

    pentru un vehicul bicombustibil care utilizează benzină și combustibili gazoși, valoarea reducerii emisiilor de CO2 care corespunde GPL sau GNC;

    (b) 

    pentru un vehicul multicombustibil care utilizează benzină și E85, valoarea reducerii emisiilor de CO2 care corespunde benzinei.

    ▼B

    (3)  
    Autoritatea de omologare de tip înregistrează raportul de verificare și rezultatele încercărilor pe baza cărora au fost determinate reducerile de emisii și pune, la cerere, aceste informații la dispoziția Comisiei.

    ▼M1

    Articolul 5

    Perioada de tranziție și codurile de ecoinovare

    (1)  
    Până la 24 martie 2021, producătorul poate solicita certificarea de către autoritatea de omologare de tip a reducerilor de emisii de CO2 în temeiul prezentei decizii, în versiunea sa din 28 iunie 2019. În acest caz, în documentația de omologare de tip se înscrie codul de ecoinovare nr. 28.
    (2)  
    În cazul în care producătorul solicită certificarea de către autoritatea de omologare de tip a reducerilor de emisii de CO2 în temeiul prezentei decizii, fără a face trimitere la versiunea sa din 28 iunie 2019, în documentația de omologare de tip se înscrie codul de ecoinovare nr. 37.
    (3)  
    Reducerile de emisii de CO2 înregistrate în legătură cu codul de ecoinovare nr. 28 sau nr. 37 pot fi luate în considerare la calcularea emisiilor specifice medii ale unui producător începând cu anul calendaristic 2021.

    ▼B

    Articolul 6

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.




    ANEXĂ

    Metodologia de determinare a reducerii emisiilor de CO2 obținute prin utilizarea unui sistem eficient de iluminat cu LED-uri în conformitate cu procedura de încercare pentru vehiculele ușoare armonizată la nivel mondial

    1.   INTRODUCERE

    Pentru a determina reducerile emisiilor de CO2 care pot fi atribuite utilizării unui sistem eficient de iluminat cu LED-uri alcătuit dintr-o combinație adecvată de lămpi cu LED-uri pentru iluminatul exterior al vehiculelor, destinat utilizării în vehicule cu motoare cu ardere internă din categoria M1 și în vehicule electrice hibride din categoria M1 fără sursă de alimentare externă, este necesar să se stabilească următoarele:

    1. 

    condițiile de încercare;

    2. 

    echipamentele de încercare;

    3. 

    procedura de determinare a economiei de putere rezultate;

    4. 

    procedura de determinare a reducerilor emisiilor de CO2;

    5. 

    procedura de determinare a incertitudinii în ceea ce privește reducerile emisiilor de CO2.

    2.   SIMBOLURI, PARAMETRI ȘI UNITĂȚI

    Simboluri latine

    SFA

    Sistem de iluminat față adaptiv

    R

    Referință

    CO2

    Dioxid de carbon

    image

    Reduceri ale emisiilor de CO2 [g CO2/km]

    C

    Numărul de clase ale sistemului de iluminat față adaptiv

    ▼M1

    FC

    Factorul de conversie astfel cum este definit în tabelul 5

    ▼B

    EI

    Ecoinovator

    VEH

    Vehicul electric hibrid

    image

    Factorul de corecție a CO2,
    image , astfel cum este definit în Regulamentul (UE) 2017/1151 subanexa 8 apendicele 2

    image

    Media valorilor T ale

    image

    image

    m

    Numărul de lămpi cu LED-uri eficiente pentru iluminatul exterior care alcătuiesc sistemul de iluminat

    PM

    Pragul minim [g CO2/km]

    n

    Numărul de măsurări ale eșantionului

    FSAE

    Fără sursă de alimentare externă

    P

    Puterea consumată de lampa vehiculului [W]

    image

    Puterea consumată de lampa i corespunzătoare a unui vehicul de referință [W]

    image

    Puterea consumată de eșantionul n corespunzător pentru fiecare clasă de vehicule [W]

    image

    Puterea consumată pentru fiecare clasă de vehicule (media măsurărilor n) [W]

    image

    Puterea consumată de sistemul SFA pentru luminile de întâlnire [W]

    image

    Puterea medie consumată de lampa corespunzătoare a vehiculului ecoinovator[W]

    ΔPi

    Economia de putere pentru fiecare lampă cu LED-uri eficientă pentru iluminatul exterior [W]

    image

    Deviația standard a reducerii totale a emisiilor de CO2 [g CO2/km]

    image

    Deviația standard a

    image

    image

    image

    Deviația standard a mediei valorilor T ale

    image

    image

    image

    Deviația standard a puterii consumate medii pentru fiecare clasă de vehicule [W]

    image

    Deviația standard a puterii consumate de lampa cu LED-uri a vehiculului ecoinovator [W]

    image

    Deviația standard a puterii consumate medii a lămpii cu LED-uri a vehiculului ecoinovator [W]

    image

    Incertitudinea sau deviația standard a puterii medii a sistemului SFA pentru luminile de întâlnire [W]

    T

    Numărul de măsurări efectuate de producător pentru extrapolarea

    image

    t

    Durata de conducere conform ciclului de încercare pentru vehiculele ușoare la nivel mondial (WLTC) [s], care este de 1 800 s

    FU

    Factorul de utilizare a lămpii vehiculului [-], astfel cum este definit în tabelul 6

    v

    Viteza medie de conducere a ciclului de încercare pentru vehiculele ușoare la nivel mondial (WLTC) [km/h]

    ▼M1

    Vpe

    Puterea efectivă consumată, astfel cum este definită în tabelul 4

    ▼B

    share c

    Procentajul timp per interval de viteză pentru fiecare clasă de vehicule

    image

    Sensibilitatea reducerilor calculate ale emisiilor de CO2 în raport cu puterea consumată de lampa cu LED-uri

    image

    Sensibilitatea reducerilor calculate ale emisiilor de CO2 în raport cu factorul de corecție a CO2

    ηA

    Randamentul alternatorului [-];

    ηDCDC

    Randamentul convertizorului CC-CC [-]

    Indici

    Indicele (c) se referă la clasa sistemului SFA pe care se efectuează măsurări ale eșantionului.

    Indicele (i) se referă la fiecare dintre lămpile vehiculului.

    Indicele (j) se referă la măsurările eșantionului.

    Indicele (t) se referă la fiecare număr de măsurări ale T

    3.   CONDIȚII DE ÎNCERCARE

    Condițiile de încercare trebuie să îndeplinească cerințele stabilite în Regulamentele nr. 4 ( 1 ), 6 ( 2 ), 7 ( 3 ), 19 ( 4 ), 23 ( 5 ), 38 ( 6 ), 48 ( 7 ), 100 ( 8 ), 112 ( 9 ), 119 ( 10 ) și 123 ( 11 ) ale CEE-ONU. Puterea consumată se determină în conformitate cu punctul 6.1.4 din Regulamentul nr. 112 al CEE-ONU și cu punctele 3.2.1 și 3.2.2 din anexa 10 la regulamentul menționat.

    Pentru ca sistemul de iluminat față adaptiv (SFA) pentru luminile de întâlnire să se încadreze în cel puțin două din clasele C, E, V sau W, astfel cum sunt definite în Regulamentul nr. 123 al CEE-ONU, cu excepția cazului în care se convine cu serviciul tehnic ca intensitatea reprezentativă/medie a LED-urilor destinate a fi montate pe vehicul să se încadreze în clasa C, măsurările puterii trebuie efectuate la intensitatea LED-urilor fiecărei clase (Pc), astfel cum este definită în Regulamentul nr. 123 al CEE-ONU. În cazul în care intensitatea reprezentativă/medie a LED-urilor destinate a fi montate pe vehicul se încadrează în clasa C, măsurările puterii trebuie efectuate în același mod ca și pentru orice altă lamă cu LED-uri pentru iluminatul exterior inclusă în combinația care alcătuiește sistemul de iluminat exterior.

    Echipamente de încercare

    Se utilizează următoarele echipamente, după cum se arată în figura de mai jos:

    — 
    o unitate de alimentare cu energie electrică (și anume, un generator de tensiune variabilă);
    — 
    două multimetre digitale, unul pentru măsurarea intensității curentului continuu și celălalt pentru măsurarea tensiunii curentului continuu. În figură este prezentat un exemplu de configurație de încercare în care voltmetrul de curent continuu este integrat în unitatea de alimentare cu energie electrică.

    Configurația de încercare

    image

    Măsurări și determinarea economiei de putere

    Pentru fiecare lampă cu LED-uri eficientă pentru iluminatul exterior care este inclusă în sistemul de iluminat exterior, măsurarea curentului se efectuează după cum se arată în figură, la o tensiune de 13,2 V. Modulul (modulele) cu LED-uri acționate printr-un dispozitiv electronic de comandă a sursei de lumină se măsoară conform specificațiilor solicitantului.

    Producătorul poate solicita să se efectueze și alte măsurări ale curentului, la alte valori ale tensiunii. În acest caz, producătorul transmite autorității de omologare de tip o documentație verificată privind necesitatea de a se efectua aceste măsurări suplimentare. Pentru fiecare dintre aceste noi valori ale tensiunii, măsurarea curentului trebuie efectuată de cel puțin cinci ori consecutiv. Valorile exacte ale tensiunii instalate și ale curentului măsurat se înregistrează cu patru zecimale.

    Puterea consumată se determină prin înmulțirea valorii tensiunii instalate cu valoarea curentului măsurat. Se calculează valoarea medie a puterii consumate pentru fiecare lampă cu LED-uri eficientă pentru iluminatul exterior (

    image

    ). Fiecare valoare se exprimă cu patru zecimale. Dacă pentru alimentarea cu energie electrică a lămpilor cu LED-uri se utilizează un motor pas cu pas sau un regulator electronic, sarcina electrică a acestei componente se exclude din măsurare.

    Măsurări suplimentare privind sistemul de iluminat față adaptiv (SFA) pentru luminile de întâlnire



    Tabelul 1

    Clase de sisteme SFA pentru luminile de întâlnire

    Clasa

    A se vedea punctul 1.3 și nota de subsol 2 din Regulamentul nr. 123 al CEE-ONU

    % Intensitatea LED-urilor

    Mod de activare (*1)

    C

    Lumini de întâlnire de bază (drumuri extraurbane)

    100 %

    50 km/h < viteza < 100 km/h

    Sau în cazul în care nu este activat niciun alt mod al unei alte clase de lumini de întâlnire (V, W, E)

    V

    Drumuri intraurbane

    85 %

    Viteza < 50 km/h

    E

    Autostradă

    110 %

    Viteza > 100 km/h

    W

    Condiții nefavorabile

    90 %

    Ștergere parbriz activă > 2min

    (*1)   

    Trebuie verificate vitezele de activare pentru fiecare vehicul în conformitate cu Regulamentul nr. 48 al CEEONU secțiunea 6 capitolul 6.22 punctul 6.22.7.4.1 (clasa C), punctul 6.22.7.4.2 (clasa V), punctul 6.22.7.4.3 (clasa E) și punctul 6.22.7.4.4 (clasa W).

    În cazul în care sunt necesare măsurări ale puterii la intensitatea LED-urilor corespunzătoare fiecărei clase, după efectuarea măsurărilor pentru fiecare Pc, puterea sistemului SFA pentru luminile de întâlnire (
    image ) se calculează ca medie ponderată a puterii LED-urilor în intervalele de viteză ale ciclului WLTC, cu următoarea formulă 1:

    Formula 1

    image

    unde:

    image

    este puterea consumată (media măsurărilor n) pentru fiecare clasă;

    image

    este procentajul timp per interval de viteză corespunzător ciclului WLTC din fiecare clasă (în total ciclul WLTC durează 1 800 s):



    Tabelul 2

    Interval de viteză

    Timp

    WLTC_sharec (%)

    < 50 km/h

    1 058 secunde

    0,588 (58,8 %)

    50 – 100 km/h

    560 secunde

    0,311 (31,1 %)

    > 100 km/h

    182 secunde

    0,101 (10,1 %)

    Atunci când sistemul SFA pentru luminile de întâlnire are doar 2 clase care nu acoperă toate intervalele de viteză ale ciclului WLTC (de exemplu, C și V), ponderarea puterii clasei C include și durata ciclului WLTC care nu este acoperită de cea de a 2-a clasă (de exemplu, durata aferentă clasei C „t” = 0,588 + 0,101)

    Economia de putere rezultată pentru fiecare lampă cu LED-uri eficientă pentru iluminatul exterior (ΔPi) se calculează cu următoarea formulă 2:

    Formula 2

    image

    unde puterea consumată de lampa corespunzătoare a vehiculului de referință este indicată în tabelul 3:



    Tabelul 3

    Puterea consumată de diferitele lămpi ale vehiculului de referință

    Lampa vehiculului

    Puterea electrică totală (PB)

    [W]

    Far cu lumină de întâlnire

    137

    Far cu lumină de drum

    150

    Lampă de poziție față

    12

    Lampă de iluminare a plăcuței de înmatriculare

    12

    Lampă de ceață față

    124

    Lampă de ceață spate

    26

    Lampă indicatoare de direcție față

    13

    Lampă indicatoare de direcție spate

    13

    Lampă de mers înapoi

    52

    Lampă în unghi (cornering lamp)

    44

    Lampă statică pentru iluminat în curbe (static bending lamp)

    44

    4.   CALCULAREA REDUCERII EMISIILOR DE CO2 ȘI A MARJEI STATISTICE

    4.1.    Calcularea reducerii emisiilor de CO2

    Reducerea totală a emisiilor de CO2 realizată prin utilizarea sistemului de iluminat se calculează ținând cont de grupul motopropulsor specific al vehiculului (și anume, convențional, FSAE-VEH).

    ▼M1

    4.1.1.    Autoturismele cu motor cu ardere internă și vehiculele de tip NOVC-HEV din categoria M1 pentru care valorile măsurate necorectate ale consumului de combustibil și ale emisiilor de CO2 pot fi utilizate în conformitate cu punctul 1.1.4 din apendicele 2 la subanexa 8 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

    ▼B

    Reducerea emisiilor de CO2 se calculează cu următoarea formulă 3:

    Formula 3

    image

    unde:

    v : viteza medie de conducere conform WLTC [km/h], care este de 46,60 km/h

    ηA : randamentul alternatorului, care este de 0,67

    V

    Pe

    :

    puterea efectivă consumată, indicată în tabelul 4:

    ▼M1



    Tabelul 4

    Puterea efectivă consumată

    Tipul de motor

    Puterea efectivă consumată (Vpe) [l/kWh]

    Benzină/E85

    0,264

    Benzină/E85 Turbo

    0,280

    Motorină

    0,220

    GPL

    0,342

    GPL Turbo

    0,363

     

    Puterea efectivă consumată (Vpe) [m3/kWh]

    GNC (G20)

    0,259

    GNG (G20) Turbo

    0,275

    CF :

    factorul de conversie, astfel cum este definit în tabelul 5.



    Tabelul 5

    Factorul de conversie pentru combustibil

    Tipul de combustibil

    Factorul de conversie (CF) [gCO2/l]

    Benzină/E85

    2 330

    Motorină

    2 640

    GPL

    1 629

     

    Factorul de conversie (CF) [gCO2/m3]

    GNC (G20)

    1 795

    ▼B

    UF

    i

    :

    factorul de utilizare a lămpii vehiculului [-], astfel cum este definit în tabelul 6:



    Tabelul 6

    Factorul de utilizare pentru diferitele lămpi ale vehiculului

    Lampa vehiculului

    Factorul de utilizare (FU)

    [-]

    Far cu lumină de întâlnire

    0,33

    Far cu lumină de drum

    0,03

    Lampă de poziție față

    0,36

    Lampă de iluminare a plăcuței de înmatriculare

    0,36

    Lampă de ceață față

    0,01

    Lampă de ceață spate

    0,01

    Lampă indicatoare de direcție față

    0,15

    Lampă indicatoare de direcție spate

    0,15

    Lampă de mers înapoi

    0,01

    ▼M1

    Lampă în unghi pentru viraje

    0,019

    Lampă statică pentru viraje

    0,039

    4.1.2.    Vehicule de tip NOVC-HEV care nu intră sub incidența punctului 4.1.1.

    ▼B

    Reducerea emisiilor de CO2 se calculează cu formula 4:

    Formula 4

    image

    unde:

    ηDCDC : randamentul convertizorului CC-CC

    image : factorul de corecție a CO2
    image , astfel cum este definit în anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 subanexa 8 apendicele 2 punctul 2.2.

    Randamentul convertizorului CC-CC (ηDCDC ) se evaluează în conformitate cu arhitectura corespunzătoare a vehiculului, astfel cum se indică în tabelul 7:



    Tabelul 7

    ▼M1

    Randamentul convertizorului CC-CC pentru diferite arhitecturi ale luminilor vehiculului

    ▼B

    #

    Arhitectură

    ηDCDC

    1

    Lămpi conectate în paralel cu bateria de joasă tensiune (lămpi alimentate direct de la bateria de înaltă tensiune prin intermediul convertizorului CC-CC)

    0,xx

    2

    Lămpi conectate în serie după bateria de joasă tensiune, iar bateria de joasă tensiune conectată în serie la bateria de înaltă tensiune

    1

    3

    Bateria de înaltă tensiune și bateria de joasă tensiune au exact aceeași tensiune (12V, 48V, …) ca și lămpile

    1

    Pentru arhitectura nr. 1, randamentul convertizorului CC-CC (ηDCDC ) este valoarea cea mai mare care rezultă din încercările de randament efectuate în intervalul de curent electric de funcționare. Intervalul de măsurare este mai mic sau egal cu 10 % din intervalul de curent electric de funcționare.

    4.2.    Calcularea marjei statistice

    Marja statistică a sistemului de iluminat se calculează în conformitate cu grupul motopropulsor specific al vehiculului (și anume, convențional, FSAE-VEH).

    ▼M1

    4.2.1.    Autoturismele cu motor cu ardere internă și vehiculele de tip NOVC-HEV din categoria M1 pentru care valorile măsurate necorectate ale consumului de combustibil și ale emisiilor de CO2 pot fi utilizate în conformitate cu punctul 1.1.4 din apendicele 2 la subanexa 8 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

    ▼B

    Se cuantifică marja statistică a rezultatelor metodologiei de încercare cauzată de măsurări. Pentru fiecare lampă cu LED-uri eficientă pentru iluminatul exterior care este inclusă în sistemul de iluminat, deviația standard se calculează în conformitate cu formula 5:

    Formula 5

    image

    unde:

    n : numărul de măsurări ale eșantionului, care este de cel puțin 5.

    Dacă deviația standard a puterii consumate a fiecărei lămpi cu LED-uri eficientă pentru iluminatul exterior (
    image ) conduce la o eroare în ceea ce privește reducerile de emisii de CO2 (
    image ), această eroare se calculează cu ajutorul formulei 6:

    Formula 6

    image

    ▼M1

    4.2.2.    Vehicule de tip NOVC-HEV care nu intră sub incidența punctului 4.2.1.

    ▼B

    Se cuantifică marja statistică a rezultatelor metodologiei de încercare cauzată de măsurări. Pentru fiecare lampă cu LED-uri eficientă pentru iluminatul exterior care este inclusă în sistemul de iluminat, deviația standard se calculează în conformitate cu formula 7:

    Formula 7

    image

    unde:

    n : numărul de măsurări ale eșantionului, care este de cel puțin 5.

    Factorul de corecție a emisiilor de CO2
    image se determină pe baza unui set de măsurări T efectuate de producător, în conformitate cu anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 subanexa 8 apendicele 2 punctul 2.2. Pentru fiecare măsurare se înregistrează bilanțul electric din timpul încercării și emisiile de CO2 măsurate.

    În vederea evaluării erorii statistice a

    image

    , toate combinațiile T fără repetiții ale măsurărilor T-1 trebuie utilizate pentru a extrapola valorile diferite T ale

    image

    (și anume

    image

    ). Extrapolarea se face în conformitate cu metoda definită în anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 subanexa 8 apendicele 2 punctul 2.2.Deviația standard a

    image

    image

    se calculează în conformitate cu formula 8:

    Formula 8

    image

    unde:

    T : Numărul de măsurări efectuate de producător în vederea extrapolării

    image

    , astfel cum este definit în anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 subanexa 8 apendicele 2 punctul 2.2.

    image

    : media valorilor T ale

    image

    Dacă deviația standard a puterii consumate a fiecărei lămpi cu LED-uri eficientă pentru iluminatul exterior (
    image ) și deviația standard a
    image
    image conduce la o eroare în reducerile emisiilor de CO2 (
    image ), această eroare se calculează cu ajutorul formulei 9:

    Formula 9

    image

    ▼B

    4.3.    Marja statistică pentru sistemul SFA pentru luminile de întâlnire

    Atunci când este prezent un sistem SFA pentru luminile de întâlnire, formula 9 trebuie adaptată pentru a ține seama de măsurările suplimentare necesare.

    Valoarea incertitudinii (

    image

    ) care trebuie utilizată pentru sistemul SFA pentru luminile de întâlnire se calculează cu următoarele formule 10 și 11:

    Formula 10

    image

    Formula 11

    image

    unde:

    n : numărul de măsurări ale eșantionului, care este de cel puțin 5.

    image : media valorilor n ale Pc

    5.   ROTUNJIRE

    Valoarea calculată a reducerilor emisiilor de CO2 (
    image ) și marja statistică a reducerilor emisiilor de CO2 (
    image ) se rotunjesc la maximum două zecimale.

    Fiecare valoare utilizată la calcularea reducerii emisiilor de CO2 poate fi aplicată fie nerotunjită, fie rotunjită la numărul minim de zecimale care asigură faptul că impactul combinat al tuturor valorilor rotunjite asupra reducerii emisiilor este mai mic de 0,25 g CO2/km.

    6.   SEMNIFICAȚIA STATISTICĂ

    Pentru fiecare tip, variantă și versiune a unui vehicul echipat cu lămpi cu LED-uri eficiente trebuie să se demonstreze că incertitudinea cu privire la reducerea emisiilor de CO2 calculată în conformitate cu formula 6 sau cu formula 9 nu depășește diferența dintre reducerea totală a emisiilor de CO2 și pragul minim al reducerii emisiilor specificat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011 (a se vedea formula 12).

    Formula 12

    image

    unde:

    PM

    :

    pragul minim [g CO2/km]

    image

    :

    reducerea totală a emisiilor de CO2 [g C 2/km]

    image

    :

    deviația standard a reducerii totale a emisiilor de CO2 [g CO2/km]

    Dacă reducerea totală a emisiilor de CO2 obținută prin utilizarea sistemului eficient de iluminat cu LEDuri, determinată în conformitate cu metodologia de încercare prevăzută în prezenta anexă la prezentul document, este mai mică decât pragul indicat la articolul 9 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 725/2011, se aplică articolul 11 alineatul (2) al doilea paragraf din regulamentul menționat.



    ( 1 ) JO L 4, 7.1.2012, p. 17.

    ( 2 ) JO L 213, 18.7.2014, p. 1.

    ( 3 ) JO L 285, 30.9.2014, p. 1.

    ( 4 ) JO L 250, 22.8.2014, p. 1.

    ( 5 ) JO L 237, 8.8.2014, p. 1.

    ( 6 ) JO L 148, 12.6.2010, p. 55.

    ( 7 ) JO L 323, 6.12.2011, p. 46.

    ( 8 ) JO L 302, 28.11.2018, p. 114.

    ( 9 ) JO L 250, 22.8.2014, p. 67.

    ( 10 ) JO L 89, 25.3.2014, p. 101.

    ( 11 ) JO L 222, 24.8.2010, p. 1.

    Top