EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02010R0072-20160421

Consolidated text: Regulamentul (UE) nr . 72/2010 al Comisiei din 26 ianuarie 2010 de stabilire a procedurilor de efectuare a inspecțiilor Comisiei în domeniul securității aeronautice (Text cu relevanță pentru SEE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/72/2016-04-21

2010R0072 — RO — 21.04.2016 — 001.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

REGULAMENTUL (UE) NR. 72/2010 AL COMISIEI

din 26 ianuarie 2010

de stabilire a procedurilor de efectuare a inspecțiilor Comisiei în domeniul securității aeronautice

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 023 27.1.2010, p. 1)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/472 AL COMISIEI din 31 martie 2016

  L 85

28

1.4.2016




▼B

REGULAMENTUL (UE) NR. 72/2010 AL COMISIEI

din 26 ianuarie 2010

de stabilire a procedurilor de efectuare a inspecțiilor Comisiei în domeniul securității aeronautice

(Text cu relevanță pentru SEE)



COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 300/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008 privind norme comune în domeniul securității aviației civile și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2320/2002 ( 1 ), în special articolul 15,

întrucât:

(1)

Pentru a monitoriza aplicarea de către statele membre a Regulamentului (CE) nr. 300/2008, Comisia ar trebui să efectueze inspecții. Organizarea de inspecții sub supravegherea Comisiei este necesară pentru verificarea eficacității programelor naționale de control al calității.

(2)

Comisia și statele membre ar trebui să coopereze în cursul pregătirii și al efectuării inspecțiilor Comisiei.

(3)

Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a include în echipele sale de inspecție auditori naționali calificați, puși la dispoziție de statele membre.

(4)

Inspecțiile Comisiei și rapoartele aferente acestora ar trebui efectuate în conformitate cu o procedură stabilită, care să includă o metodologie standard.

(5)

Statele membre ar trebui să asigure rectificarea rapidă a deficiențelor identificate în cursul inspecțiilor Comisiei.

(6)

Comisia ar trebui să poată desfășura inspecții subsecvente pentru a verifica rectificarea deficiențelor.

(7)

Ar trebui să existe un proces referitor la deficiențele considerate ca fiind atât de grave încât să producă un impact semnificativ asupra nivelului general de securitate aeronautică în Comunitate.

(8)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 19 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 300/2008,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:



CAPITOLUL I

OBIECT ȘI DEFINIȚII

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește proceduri de efectuare a inspecțiilor Comisiei pentru monitorizarea aplicării de către statele membre a Regulamentului (CE) nr. 300/2008. Inspecțiile Comisiei vizează autoritățile competente ale statelor membre și aeroporturile selectate, operatorii și entitățile care aplică standarde de securitate aeronautică. Inspecțiile se efectuează în mod transparent, eficient, armonizat și coerent.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1. „autoritate competentă” înseamnă autoritatea națională, desemnată de un stat membru în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 300/2008;

2. „inspecția Comisiei” înseamnă o examinare, efectuată de inspectori ai Comisiei, a controalelor de calitate și a măsurilor, procedurilor și structurilor existente în domeniul securității aviației civile, cu scopul de a determina nivelul de conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 300/2008;

▼M1

3. „inspector al Comisiei” înseamnă o persoană selectată de Comisie pentru a lua parte la inspecțiile Comisiei, care este cetățean al Uniunii Europene sau resortisant al unui stat membru al Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) și care este angajată de una dintre următoarele părți:

 Comisie;

 un stat membru al Uniunii, ca auditor național;

 un stat membru al AELS, ca persoană responsabilă cu desfășurarea de activități de monitorizare a conformității la nivel național în numele statului membru respectiv;

 Autoritatea AELS de Supraveghere;

 Secretariatul Conferinței Europene a Aviației Civile;

▼B

4. „comitet” înseamnă comitetul instituit prin articolul 19 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 300/2008;

5. „deficiență” înseamnă neconformitatea cu cerințele stabilite de Regulamentul (CE) nr. 300/2008;

6. „auditor național” înseamnă o persoană angajată de statul membru să desfășoare activități de monitorizare a conformității la nivel național, în numele autorității competente;

7. „test” înseamnă o verificare a măsurilor de securitate aeronautică, în cursul căreia se simulează intenția de a comite un act de intervenție ilicită, cu scopul de a testa eficiența cu care sunt implementate măsurile de securitate existente;

8. „măsură compensatorie” înseamnă o măsură sau o serie de măsuri temporare care vizează limitarea în cel mai înalt grad posibil a impactului unei deficiențe identificate în cursul efectuării unei inspecții, până când aceasta poate fi integral corectată.



CAPITOLUL II

CERINȚE GENERALE

Articolul 3

Cooperarea statelor membre

(1)  Fără a aduce atingere responsabilităților Comisiei, statele membre cooperează cu Comisia la îndeplinirea sarcinilor de inspecție ale acesteia. Cooperarea este efectivă în cursul fazelor de pregătire, monitorizare și raportare.

(2)  Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că notificarea unei inspecții rămâne confidențială, pentru a nu compromite procesul de inspecție.

Articolul 4

Exercitarea competențelor Comisiei

(1)  Fiecare stat membru se asigură că inspectorii Comisiei își pot exercita competența de a inspecta, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 300/2008, activitățile din domeniul securității aviației civile desfășurate de autoritatea competentă și de orice aeroport, operator și entitate care intră sub incidența regulamentului respectiv.

(2)  Fiecare stat membru se asigură că, la cerere, inspectorii Comisiei au acces la orice document relevant, necesar pentru a evalua conformitatea cu standardele comune.

(3)  În toate cazurile în care inspectorii Comisiei întâmpină dificultăți în executarea îndatoririlor lor, statele membre în cauză, prin orice mijloace de care dispun în cadrul competențelor lor legale, acordă asistență Comisiei pentru îndeplinirea completă a sarcinilor acesteia.

Articolul 5

Criterii de calificare pentru inspectorii Comisiei

Pentru a putea efectua inspecții în numele Comisiei, inspectorii Comisiei trebuie să aibă experiența teoretică și practică relevantă și să fi absolvit cu succes un curs de formare.

Această formare trebuie:

(a) să fie asigurată de serviciile Comisiei;

(b) să fie inițială și periodică;

(c) să garanteze un nivel de performanță adecvat scopului de a stabili dacă măsurile de securitate sunt implementate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 300/2008.

Formarea inițială include o examinare.

Articolul 6

Participarea auditorilor naționali la inspecțiile Comisiei

(1)  Statele membre pun la dispoziția Comisiei auditori naționali având capacitatea de a participa la inspecțiile Comisiei, precum și la fazele de pregătire și raportare aferente acestora.

(2)  Statele membre furnizează Comisiei datele a cel puțin unul și cel mult cinci auditori naționali, care pot fi solicitați să participe la inspecțiile Comisiei.

(3)  Comitetului i se comunică anual o listă a tuturor auditorilor naționali nominalizați de statele membre, care îndeplinesc criteriile stabilite la articolul 5 primul paragraf.

(4)  Un auditor național nu participă la inspecțiile Comisiei în statul membru în care este angajat.

(5)  Solicitările privind participarea auditorilor naționali la inspecțiile Comisiei se comunică autorității competente în timp util, în general, cu cel puțin două luni înainte ca inspecția să aibă loc.

(6)  Cheltuielile aferente participării auditorilor naționali la inspecțiile Comisiei sunt suportate de Comisie în conformitate cu normele comunitare.



CAPITOLUL III

PROCEDURI DE EFECTUARE A INSPECȚIILOR COMISIEI

Articolul 7

Notificarea inspecțiilor

(1)  Comisia anunță efectuarea unei inspecții cu cel puțin două luni înainte autorității competente pe teritoriul căreia urmează să se desfășoare inspecția.

(2)  În același timp cu notificarea inspecției, se comunică, dacă este cazul, un chestionar preliminar care trebuie completat de către autoritatea competentă și o cerere de transmitere a tuturor documentelor relevante. Chestionarul completat împreună cu documentația solicitată se transmit Comisiei cu cel puțin două săptămâni înainte de data programată pentru începerea inspecției.

(3)  În cazul în care Comisia are informații care sugerează existența, la un aeroport, a unor deficiențe care pot avea un impact semnificativ asupra nivelului general de securitate aeronautică în Comunitate, autoritatea competentă din statul membru în cauză este consultată, perioada de notificare prealabilă a unei inspecții putând fi, în consecință, redusă la două săptămâni. În acest caz, nu se aplică alineatele (1) și (2) din prezentul articol.

Articolul 8

Pregătirea inspecțiilor

(1)  Inspectorii Comisiei întreprind activități pregătitoare pentru a asigura eficiența, rigoarea și coerența inspecțiilor.

(2)  Autorității competente i se furnizează numele inspectorilor Comisiei mandatați să efectueze o inspecție, precum și alte detalii, după caz.

(3)  Pentru fiecare inspecție, autoritatea competentă desemnează un coordonator care face demersurile practice legate de activitatea de inspecție care urmează să fie întreprinsă. Statele membre furnizează Comisiei numele și detaliile de contact ale coordonatorului în termen de trei săptămâni de la primirea notificării inspecției.

Articolul 9

Efectuarea inspecțiilor

(1)  Inspectorii Comisiei efectuează inspecții în mod eficient și eficace, ținând seama în mod corespunzător de siguranța și securitatea proprie, precum și de cea a altor persoane. Inspectorii Comisiei a căror comportare în cursul unei inspecții nu respectă aceste norme pot fi excluși de la inspecții ulterioare ale Comisiei.

(2)  Pentru monitorizarea conformității cu cerințele de securitate a aviației civile, stabilite de Regulamentul (CE) nr. 300/2008, se utilizează o metodologie standard.

Efectuarea inspecțiilor se bazează pe culegerea sistematică de informații utilizând una sau mai multe dintre următoarele tehnici:

(a) observații;

(b) verificări;

(c) interviuri;

(d) examinarea documentelor; și

(e) teste.

(3)  Atunci când desfășoară activități de inspecție, inspectorii Comisiei sunt însoțiți de către un reprezentant al autorității competente. Comportarea acestuia nu prejudiciază eficiența sau eficacitatea activităților de inspecție.

(4)  Inspectorii Comisiei poartă o legitimație prin care sunt autorizați să efectueze inspecții în numele Comisiei și o legitimație de aeroport care permite accesul în toate zonele care trebuie inspectate. Formatul legitimației de aeroport nu prejudiciază eficiența sau eficacitatea activităților de inspecție.

(5)  Testele se efectuează numai după notificarea prealabilă a autorității competente și în strânsă coordonare cu aceasta.

(6)  Statele membre se asigură că inspectorii Comisiei sunt autorizați să poarte asupra lor articole care urmează să fie utilizate în scop de testare, inclusiv articole care sunt interzise sau care sunt asemănătoare articolelor interzise, în orice zonă în care este necesar accesul în cursul unei inspecții, precum și atunci când sunt în tranzit spre sau de la o inspecție, în conformitate cu protocoalele convenite.

(7)  Autoritatea competentă este informată cât de curând posibil cu privire la orice deficiențe grave, identificate în cursul unei inspecții a Comisiei. În plus și fără a aduce atingere articolului 10, dacă este posibil, inspectorii Comisiei prezintă, la fața locului, un rezumat verbal neoficial al constatărilor lor la încheierea inspecției.

Articolul 10

Raportul de inspecție

(1)  În termen de șase luni de la încheierea unei inspecții, Comisia transmite autorității competente un raport de inspecție.

Autoritatea competentă transmite prompt constatările relevante aeroportului, operatorilor sau entităților inspectate.

(2)  Raportul prezintă constatările inspectorilor, inclusiv deficiențele identificate. Raportul poate conține recomandări pentru acțiuni de remediere.

(3)  La evaluarea implementării Regulamentului (CE) nr. 300/2008, se aplică următoarele clasificări:

(a) conform în totalitate;

(b) conform, dar sunt de dorit îmbunătățiri;

(c) neconform;

(d) neconform, deficiențe grave;

(e) nu se aplică;

(f) neconfirmat.

Articolul 11

Răspunsul autorității competente

(1)  În termen de trei luni de la data expedierii unui raport de inspecție, autoritatea competentă transmite în scris Comisiei un răspuns la raport în care:

(a) tratează constatările și recomandările;

(b) prezintă un plan de acțiune, cu specificarea acțiunilor și a termenelor acestora, pentru remedierea deficiențelor identificate.

(2)  În cazul unei inspecții subsecvente, răspunsul autorității competente se transmite în termen de șase săptămâni de la data expedierii raportului de inspecție.

(3)  În cazul în care raportul de inspecție nu identifică nicio deficiență, nu este necesar niciun răspuns.

Articolul 12

Rectificarea deficiențelor

(1)  Deficiențele identificate în cursul inspecțiilor se rectifică prompt. Dacă rectificarea nu poate avea loc prompt, se aplică măsuri compensatorii.

(2)  Autoritatea competentă confirmă în scris Comisiei rectificarea deficiențelor. O astfel de confirmare se bazează pe activități de monitorizare a conformității întreprinse de autoritatea competentă.

(3)  Autoritatea competentă este informată atunci când se consideră că un raport de inspecție nu solicită nicio acțiune suplimentară.

Articolul 13

Inspecții subsecvente

(1)  După primirea răspunsului autorității competente și a oricărei clarificări suplimentare solicitate, Comisia poate efectua o inspecție subsecventă.

(2)  Autoritatea competentă este informată cu cel puțin două săptămâni înainte cu privire la o inspecție subsecventă care urmează să fie efectuată pe teritoriul său.

(3)  Inspecțiile subsecvente se concentrează în principal asupra zonelor în care au fost identificate deficiențe în cursul inspecției inițiale a Comisiei.



CAPITOLUL IV

DISPOZIȚII GENERALE ȘI FINALE

Articolul 14

Informarea Comitetului

Comitetul este informat în mod regulat cu privire la aplicarea programului de inspecții al Comisiei și la rezultatele evaluărilor.

Articolul 15

Notificarea autorităților competente cu privire la deficiențele grave

(1)  O autoritate competentă este informată prompt în cazul în care o inspecție la un aeroport situat pe teritoriul său depistează o deficiență gravă, considerată a avea un impact semnificativ asupra nivelului general de securitate aeronautică în Comunitate. Această informație este, de asemenea, comunicată prompt autorităților competente ale tuturor celorlalte state membre.

(2)  Autoritățile competente sunt, de asemenea, informate prompt atunci când Comisia are informații credibile cu privire la acțiuni de rectificare, inclusiv la măsuri compensatorii, care confirmă faptul că deficiențele notificate în conformitate cu prezentul articol nu mai au un impact semnificativ asupra nivelului general de securitate aeronautică în Comunitate.

Articolul 16

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la data specificată în normele de punere în aplicare adoptate în conformitate cu procedura menționată la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 300/2008 însă cel mai târziu de la 29 aprilie 2010.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.



( 1 ) JO L 97, 9.4.2008, p. 72.

Top