EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02003O0005-20201215

Consolidated text: Orientarea Băncii Centrale Europene din 20 martie 2003 privind aplicarea unor măsuri pentru combaterea reproducerilor neconforme de bancnote euro, precum și schimbul și retragerea bancnotelor euro (BCE/2003/5) (2003/206/CE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2003/206/2020-12-15

02003O0005 — RO — 15.12.2020 — 002.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

ORIENTAREA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 20 martie 2003

privind aplicarea unor măsuri pentru combaterea reproducerilor neconforme de bancnote euro, precum și schimbul și retragerea bancnotelor euro

(BCE/2003/5)

(2003/206/CE)

(JO L 078 25.3.2003, p. 20)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

ORIENTAREA BĂNCII CENTRALE EUROPENE din 19 aprilie 2013

  L 118

43

30.4.2013

►M2

ORIENTAREA (UE) 2020/2091 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE din 4 decembrie 2020

  L 423

65

15.12.2020




▼B

ORIENTAREA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 20 martie 2003

privind aplicarea unor măsuri pentru combaterea reproducerilor neconforme de bancnote euro, precum și schimbul și retragerea bancnotelor euro

(BCE/2003/5)

(2003/206/CE)



▼M2

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentei orientări:

1. 

„reproducere neconformă” înseamnă orice reproducere menționată la articolul 2 alineatul (1) din Decizia BCE/2013/10 ( 1 ) care:

(a) 

nu respectă criteriile prevăzute la articolul 2 alineatul (3) din Decizia BCE/2013/10 și nu este exceptată de BCE sau de BCN relevantă în temeiul articolului 2 alineatul (5) din Decizia BCE/2013/10; sau

(b) 

încalcă dreptul de autor al BCE asupra bancnotelor euro, de exemplu afectând în mod negativ reputația bancnotelor euro;

2. 

„activitate neconformă” înseamnă producerea, deținerea, transportul, diseminarea, vânzarea, promovarea, importul în Uniune și utilizarea sau încercarea de utilizare pentru tranzacții a reproducerilor neconforme.

▼B

Articolul 2

▼M2

Aplicarea unor măsuri pentru combaterea reproducerilor neconformeAplicarea unor măsuri pentru combaterea activităților neconforme

(1)  
Dacă o BCN ia cunoștință despre o activitate neconformă desfășurată pe teritoriul său național, aceasta dispune, printr-o comunicare standardizată stabilită de BCE, ca autorul neconformității să înceteze desfășurarea uneia sau mai multora dintre activitățile neconforme relevante și, dacă este cazul, dispune ca partea care deține reproduceri neconforme să le predea.

▼M2

(1a)  
Dacă o BCN ia cunoștință despre desfășurarea unei activități neconforme, în mod direct sau indirect, inclusiv în format electronic pe website-uri cu domenii url relevante la nivel național, prin mijloace de comunicații cu fir sau fără fir sau prin orice alte mijloace care permit membrilor publicului să acceseze reproducerea neconformă dintr-un loc și într-un moment pe care îl aleg în mod individual, aceasta informează BCE fără întârziere. De asemenea, BCN dispune, utilizând un formular standardizat furnizat de BCE, ca autorul neconformității să înceteze să mai desfășoare activitatea neconformă. BCE ia apoi toate măsurile posibile pentru a elimina reproducerea neconformă din sursa electronică.
(1b)  
BCE poate dispune, de asemenea, ca autorul neconformității să înceteze să mai desfășoare una sau mai multe dintre activitățile neconforme relevante pe teritoriul mai multor state membre și în afara Uniunii. În cazul în care se consideră necesar, BCE dispune ca partea care deține reproducerea neconformă să o predea.
(1c)  
Înainte de a lua oricare dintre măsurile menționate în prezentul articol, BCN informează BCE, iar BCE coordonează măsurile care trebuie luate astfel încât BCN sau BCE, după caz, să acționeze în limitele competenței necesare atunci când iau măsuri.

▼B

(2)  
Dacă autorul reproducerii neconforme nu respectă dispoziția dată conform alineatului (1), BCN în cauză informează BCE fără întârziere.

▼M2

(3)  
În continuare, decizia de inițiere a procedurii de constatare a unei încălcări, în temeiul articolului 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2532/98 al Consiliului ( 2 ), care poate conduce la impunerea de sancțiuni în conformitate cu acel regulament, este luată fie de Comitetul executiv al BCE, fie de BCN în cauză. Înainte de a lua o asemenea decizie, BCE și BCN relevantă se consultă reciproc, iar BCN informează BCE dacă s-a inițiat sau se poate iniția o procedură separată de constatare a încălcării în baza dreptului penal intern, precum și dacă există alte temeiuri juridice adecvate, precum legea drepturilor de autor, care să permită inițierea unei acțiuni împotriva activității neconforme. Dacă a fost deja inițiată sau trebuie să fie inițiată o procedură de constatare a unei încălcări în conformitate cu dreptul penal intern sau dacă există un alt temei juridic adecvat pentru a acționa împotriva activității neconforme, nu se inițiază nicio procedură de constatare a încălcării în baza Regulamentului (CE) nr. 2532/98.

▼B

(4)  
În cazul în care BCE hotărăște că trebuie declanșată o procedură de constatare a încălcării legii, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2532/98, BCE poate solicita BCN să conducă procedura judiciară. În acest caz, BCE transmite instrucțiuni BCN în cauză și emite pentru acestea împuternicirile necesare. Toate cheltuielile judiciare sunt suportate de BCE. Dacă se impune și dacă este posibil, BCE și BCN, după caz, trebuie să asigure retragerea reproducerilor neconforme.

▼M2

(5)  

BCE adoptă pe cont propriu măsurile descrise în prezentul articol dacă:

(a) 

nu se poate stabili în mod rezonabil originea activității neconforme; sau

(b) 

activitatea neconformă a fost sau va fi desfășurată pe teritoriile mai multor state membre participante; sau

(c) 

activitatea neconformă a fost sau va fi desfășurată în afara teritoriilor statelor membre participante.

Articolul 3

Cereri de exceptare a reproducerilor

(1)  

Toate cererile de exceptare în conformitate cu articolul 2 alineatul (5) din Decizia ECB/2013/10 sunt soluționate:

(a) 

în numele BCE, de către BCN respectivă, dacă reproducerile au fost sau vor fi produse numai pe teritoriul statului membru al acesteia; sau

(b) 

de către BCE în toate celelalte cazuri descrise la articolul 2 alineatul (5) din Decizia BCE/2013/10.

(2)  
În cazul în care o BCN primește o cerere de exceptare de tip nou, BCN informează BCE cu privire la cerere și la intenția sa de a acorda sau de a refuza o exceptare. În cazul în care punctul de vedere al BCE diferă de cel al BCN, decizia aparține Comitetului executiv. În luarea deciziei sale, Comitetul executiv ia în considerare avizele Comitetului pentru bancnote și ale Comitetului juridic, în special avizele exprimate cu privire la situația individuală a statului membru în cauză, sub rezerva avizelor exprimate cu privire la implicațiile deciziei pentru întreaga zonă euro. BCE colectează datele privind cererile pe care le-a primit (fie că i se adresează sau nu), precum și răspunsurile la aceste cereri și informează BCN în acest sens. De asemenea, BCE poate publica periodic datele consolidate.

▼M1

Articolul 4

Schimbul bancnotelor euro deteriorate

(1)  
BCN pun în aplicare în mod corespunzător Decizia BCE/2013/10 ( 3 ).
(2)  
La punerea în aplicare a Deciziei BCE/2013/10 și sub rezerva oricărei constrângeri juridice, BCN pot distruge bancnotele euro deteriorate sau părți din acestea, cu excepția cazurilor în care există motive legale pentru care trebuie să le păstreze sau să le restituie solicitantului.
(3)  
BCN desemnează un organism unic care adoptă deciziile privind preschimbarea bancnotelor euro deteriorate în cazurile prevăzute la articolul 3 alineatul (1) litera (b) din Decizia BCE/2013/10 și informează BCE cu privire la aceasta.

▼B

Articolul 5

Retragerea bancnotelor euro

BCN anunță, pe cheltuială proprie, în mijloacele naționale de informare în masă și în conformitate cu eventualele instrucțiuni ale Comitetului executiv, orice decizie a Consiliului guvernatorilor de a retrage un tip sau o serie de bancnote euro.

Articolul 6

Modificări aduse orientării BCE/1999/3

Articolele 1, 2 și 4 din Orientarea BCE/1999/3 se abrogă. Trimiterile la articolele abrogate se consideră ca trimiteri la articolele 2, 4 și, respectiv, 5 din prezenta orientare.

Articolul 7

Dispoziții finale

(1)  
Prezenta orientare se adresează băncilor centrale naționale ale statelor membre participante.
(2)  
Prezenta orientare intră în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.



( 1 ) Decizia BCE/2013/10 din 19 aprilie 2013 privind cupiurile, specificațiile, reproducerea, preschimbarea și retragerea bancnotelor euro (JO L 118, 30.4.2013, p. 37).

( 2 ) Regulamentul (CE) nr. 2532/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 cu privire la atribuțiile Băncii Centrale Europene în materie de sancțiuni (JO L 318, 27.11.1998, p. 4).

( 3 ) JO L 118, 30.4.2013, p. 37.

Top