Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2010/278/12

    Cerere de propuneri – EACEA/32/10 – Tempus IV – Reforma învățământului superior prin cooperare universitară internațională

    JO C 278, 15.10.2010, p. 18–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.10.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 278/18


    CERERE DE PROPUNERI – EACEA/32/10

    Tempus IV – Reforma învățământului superior prin cooperare universitară internațională

    2010/C 278/12

    1.   Obiective și descriere

    Cea de a patra etapă a programului Tempus acoperă perioada 2007-2013.

    Programul va avea drept obiectiv general contribuția la facilitarea cooperării în domeniul învățământului superior între statele membre ale Uniunii Europene (UE) și țările partenere din vecinătate. Programul va contribui în special la promovarea unei convergențe voluntare cu evoluțiile comunitare în domeniul învățământului superior, care decurg din Strategia Europa 2020, din Cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale (ET 2020) și din procesul de la Bologna.

    Scopul acestei cereri de propuneri este promovarea cooperării multilaterale între instituțiile de învățământ superior, autoritățile și organizațiile statelor membre ale UE și țărilor partenere și se concentrează asupra reformei și modernizării învățământului superior.

    Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură („Agenția”), acționând cu puteri delegate de Comisia Europeană („Comisia”), răspunde de gestionarea acestei cereri de propuneri.

    2.   Candidați eligibili

    Pentru a fi eligibili pentru acordarea subvenției, candidații trebuie să fie persoane juridice („entități juridice”) stabilite în mod legal de peste 5 ani în Uniunea Europeană sau în țările partenere Tempus.

    Candidații pentru Proiectele comune trebuie să fie instituții de învățământ superior publice sau private, recunoscute de către stat sau asociații, organizații sau rețele de instituții de învățământ superior dedicate promovării, optimizării și reformei învățământului superior.

    Candidații pentru Măsurile structurale trebuie să fie entități juridice precum se stipulează mai sus în cazul proiectelor comune, organizații naționale sau internaționale ale rectorilor, profesorilor sau studenților.

    Instituțiile și organizațiile care pot participa în calitate de parteneri/cobeneficiari la programul Tempus variază de la instituții și organizații de învățământ superior până la instituții și organizații neacademice, cum ar fi organizații neguvernamentale, societăți, industrii și autorități publice.

    Aceste instituții și organizații trebuie să-și aibă sediul în următoarele patru grupe de țări eligibile:

    cele 27 de state membre ale Uniunii Europene;

    4 țări din regiunea Balcanilor de Vest: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, precum și Kosovo (1);

    17 țări din zona de vecinătate sudică și estică a Uniunii Europene: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, teritoriul palestinian ocupat, Siria, Tunisia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Federația Rusă și Ucraina;

    5 republici din Asia Centrală: Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

    3.   Activități eligibile și durata

    Cele două instrumente principale de cooperare prin intermediul prezentei cereri de propuneri Tempus sunt:

    —   proiecte comune: proiecte cu o abordare „de jos în sus”, având drept scop modernizarea și reforma la nivel instituțional (universitar). Proiectele comune au drept scop transferul de cunoștințe între universități, organizații și instituții din UE și din țările partenere, precum și între entități din țări partenere, după caz;

    —   măsuri structurale: proiecte care sunt destinate să contribuie la dezvoltarea și reforma sistemelor de învățământ superior din țările partenere, să îmbunătățească gradul lor de calitate și relevanță și să crească convergența voluntară cu evoluțiile comunitare. Măsurile structurale vizează intervenții destinate să sprijine reforma structurală a sistemelor de învățământ superior și dezvoltarea cadrului strategic la nivel național.

    În baza acestei cereri, pot fi finanțate proiecte naționale și multinaționale:

    Proiectele naționale trebuie să respecte prioritățile naționale care sunt stabilite printr-un dialog strâns între delegațiile Uniunii Europene și autoritățile competente din țările partenere.

    Pentru proiectele naționale, propunerile trebuie trimise de grupuri de instituții care includ:

    cel puțin trei instituții de învățământ superior dintr-o țară parteneră (în cazul statelor Muntenegru și Kosovo, din cauza dimensiunilor reduse ale sectorului de învățământ superior, o singură universitate este suficientă);

    cel puțin trei instituții de învățământ superior din UE, fiecare dintr-un stat membru UE diferit.

    Proiectele multinaționale trebuie să respecte prioritățile regionale care se bazează pe politica comunitară de cooperare cu regiunile din țările partenere, astfel cum sunt identificate în documentele sale strategice privind țările vecine (2), cele pentru preaderarea la UE (3) și cele din Asia Centrală (4) și sunt comune pentru toate țările partenere dintr-o regiune specifică sau abordează o prioritate națională care este comună fiecărei țări partenere participante.

    Pentru proiectele multinaționale, propunerile trebuie trimise de grupări de instituții care presupun:

    cel puțin două instituții de învățământ superior, din fiecare țară parteneră participantă (minimum două țări partenere) implicată în propunere (cu excepția statelor Kosovo și Muntenegru în cazul cărora cerința prevede o instituție de învățământ superior din fiecare stat);

    cel puțin trei instituții de învățământ superior, fiecare dintr-un stat membru UE diferit.

    Pentru măsurile structurale se impune o condiție suplimentară: ministerul (ministerele) responsabil(e) pentru învățământul superior din țara (țările) parteneră (partenere) trebuie să fie implicat(e) în calitate de partener/parteneri.

    Durata maximă a proiectelor este de 24 sau 36 de luni. Se estimează că perioada eligibilității costurilor va începe la 15 octombrie 2011.

    4.   Criterii de acordare

    Cererile eligibile pentru proiectele comune și măsurile structurale vor fi evaluate de experți independenți externi în conformitate cu următoarele criterii de acordare:

    claritatea și coerența obiectivelor proiectului; relevanța acestora pentru reformele din învățământul superior [Strategia Europa 2020, Cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale (ET 2020) și procesul de la Bologna] din cadrul instituției sau sistemului de învățământ superior din țara parteneră și demonstrarea impactului proiectului asupra acestor reforme (25 % din punctajul total);

    calitatea parteneriatului (abilitățile, expertiza recunoscută și competențele necesare pentru îndeplinirea tuturor aspectelor programului de lucru, distribuirea adecvată a sarcinilor, comunicarea și cooperarea eficientă) (20 % din punctajul total);

    calitatea conținutului proiectului și metodologia aplicată inclusiv, printre altele, pertinența rezultatelor proiectelor și a activităților conexe în conformitate cu scopul proiectului și obiectivele specifice, capacitatea de planificare logică și solidă demonstrată (matrița-cadru logică și planul de lucru), controlul anticipat al calității, monitorizarea și gestionarea proiectului (indicatori și repere) (25 % din punctajul total);

    durabilitatea sau impactul durabil al proiectului asupra instituțiilor, grupurilor-țintă și/sau a sistemului de învățământ superior, inclusiv răspândirea și exploatarea rezultatelor activităților și proiectelor (15 % din punctajul total);

    bugetul și eficiența din punctul de vedere al costurilor, inclusiv planificarea personalului în așa fel încât să se respecte ratele salariale zilnice, achiziționarea echipamentelor adecvate, utilizarea eficientă a perioadelor de mobilitate, distribuția echilibrată a bugetului, fezabilitatea acțiunii cu bugetul definit (15 % din punctajul total).

    5.   Bugetul și sumele acordate

    Bugetul estimativ alocat cofinanțării proiectelor în baza prezentei cereri de propuneri se ridică la 48,7 milioane EUR.

    Contribuția financiară a Uniunii Europene nu poate depăși 90 % din totalul costurilor eligibile. Este necesară o cofinanțare de minimum 10 % din totalul costurilor eligibile.

    Subvenția minimă pentru ansamblul proiectelor comune și măsurilor structurale va fi de 500 000 EUR. Subvenția maximă se va ridica la 1 500 000 EUR. Pentru proiectele naționale, în cazul statelor Kosovo și Muntenegru subvenția minimă pentru ambele tipuri de proiecte este stabilită la 300 000 EUR.

    6.   Depunerea candidaturilor și termenul-limită

    Cererile de subvenție trebuie redactate în engleză, franceză sau germană, utilizându-se formularul electronic conceput special în acest scop, care va fi disponibil pe site-ul web al agenției: http://eacea.ec.europa.eu/tempus

    Formularele electronice de cerere pentru proiectele comune și pentru măsurile structurale completate în mod corespunzător trebuie trimise cel târziu la 15 februarie 2011, 12.00, ora Bruxelles-ului (OEC).

    Această cerere transmisă online este considerată exemplarul original. Cu toate acestea, ca element de siguranță atât pentru candidați, cât și pentru Agenție, precum și pentru depunerea informațiilor suplimentare necesare, un exemplar complet imprimat al formularului electronic transmis împreună cu documentele suplimentare (a se vedea Ghidul candidatului) trebuie transmis prin poștă Agenției până la 15 februarie 2011 (data poștei) la următoarea adresă:

    Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

    Tempus & Bilateral Cooperation with Industrialised Countries

    Call for Proposal EACEA/32/10

    Office: BOUR 2/17

    Avenue du Bourget 1

    1140 Bruxelles/Brussel

    BELGIQUE/BELGIË

    Cererile trimise prin fax sau e-mail nu vor fi acceptate.

    7.   Informații suplimentare

    Candidaturile trebuie să respecte cerințele definite în Ghidul candidatului – Cererea de propuneri EACEA/32/10, să fie prezentate prin intermediul formularului de cerere pus la dispoziție în acest scop și să conțină anexele relevante. Documentele menționate sunt disponibile la următoarea adresă de internet:

    http://eacea.ec.europa.eu/tempus


    (1)  Sub auspiciile Națiunilor Unite, în conformitate cu Rezoluția nr. 1244 adoptată de Consiliul de Securitate al ONU la 10 iunie 1999.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 1638/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 octombrie 2006 de stabilire a dispozițiilor generale privind instituirea unui instrument european de vecinătate și de parteneriat (http://ec.europa.eu/world/enp/pdf/oj_l310_en.pdf); Instrumentul european de vecinătate și de parteneriat, Programul interregional IEVP, Documentele de strategie 2007-2013 și Programul orientativ 2007-2010 (http://ec.europa.eu/world/enp/pdf/country/enpi_interregional_en.pdf).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului din 17 iulie 2006 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IAP) (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2006/l_210/l_21020060731en00820093.pdf). Instrumentul de asistență pentru preaderare (IAP), Documentul orientativ de planificare multianuală (DIPM), 2008-2010, Multibeneficiar; DIPM (2008-2010), referință C(2008) 3585 din 17 iulie 2008 (http://www.cc.cec/sg_vista/cgi-bin/repository/getdoc/COMM_NATIVE_C_2008_3585_1_EN_ANNEXE.doc).

    (4)  UE și Asia Centrală: Strategia pentru un nou parteneriat; Consiliul UE, 31 mai 2007, 10113/07 (http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/librairie/PDF/EU_CtrlAsia_EN-RU.pdf).


    Top