Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2008/071/03

    Cerere de propuneri — Indicatori periodici de înaltă frecvență pentru schimburile comerciale mondiale și regionale

    JO C 71, 18.3.2008, p. 4–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.3.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 71/4


    Cerere de propuneri — Indicatori periodici de înaltă frecvență pentru schimburile comerciale mondiale și regionale

    (2008/C 71/03)

    1.   CONTEXT

    Comisia Europeană lansează o cerere de propuneri (ref. ECFIN/A/2008/002) în vederea elaborării și producerii lunare a unor indicatori periodici ai evoluțiilor schimburilor comerciale mondiale și regionale. Indicatorii mondiali sunt elaborați în sens ascendent, pornind de la indicatorii regionali. Nivelul regional include toate statele membre, precum și statele candidate.

    Indicatorii schimburilor comerciale mondiale vor constitui elemente esențiale în cadrul evaluării la timp a ciclului mondial. De asemenea, proiectul va îmbunătăți evaluarea și previzionarea evoluțiilor schimburilor comerciale și ale PIB-ului pentru statele și regiunile care nu fac parte din UE, în cadrul exercițiilor Comisiei de elaborare a previziunilor globale și intermediare.

    Indicatorii regionali vor fi utilizați de către Comisie pentru a calcula nivelurile lunare periodice ale exporturilor pentru UE, pentru zona euro și pentru fiecare stat membru. O astfel de măsurare de înaltă frecvență a nivelurilor la export nu există încă. Acest tip de măsurare va reprezenta un instrument foarte util în contextul procesului de supraveghere economică din cadrul UEM, atât pentru actualele, cât și pentru viitoarele state membre ale zonei euro.

    Această cooperare va lua forma unui acord-cadru de parteneriat între Comisie și un institut, pentru o perioadă de patru ani.

    2.   SCOPUL ȘI SPECIFICAȚIILE ACȚIUNII

    2.1.   Obiective

    Scopul este acela de a elabora un set de variabile privind schimburile comerciale regionale, care să fie suficient de amplu și de omogen și care să acopere întreaga lume. Acest set de variabile trebuie să fie disponibil într-un timp scurt, astfel încât se le poată fi semnalate factorilor de decizie europeni posibilele schimbări intervenite la nivel extern sau posibilele probleme legate de competitivitate în statele membre. Acest set de variabile nu reprezintă un instrument statistic în sens strict, întrucât ar trebui estimate numeroase date indisponibile.

    2.2.   Specificații tehnice

    2.2.1.   Calendarul și raportarea rezultatelor

    Rezultatele trebuie trimise lunar Comisiei (prin e-mail), cel târziu la data de 25 a fiecărei luni. Rezultatele vor consta într-un set actualizat de serii temporale lunare, care ar trebui să aibă ca punct de plecare, de preferință, ianuarie 1991. Data finală a seriilor temporale care urmează a fi livrate la data de 25 a lunii t trebuie să fie luna t – 2. De exemplu, rezultatele până în septembrie trebuie să-i parvină Comisiei cel târziu la 25 noiembrie.

    2.2.2.   Conținutul rezultatelor

    Rezultatele ar trebui să conțină, pentru țările și regiunile enumerate mai jos, următoarele variabile:

    valorile exporturilor și ale importurilor (valori curente în euro),

    prețurile exporturilor și ale importurilor (prețuri în euro),

    volumele exporturilor și ale importurilor (valori constante în euro),

    un indice al producției industriale,

    (facultativ) PIB în volum.

    Dacă nu sunt disponibile, valorile și prețurile aferente schimburilor comerciale vor trebui estimate. Volumele schimburilor comerciale trebuie calculate pe baza valorilor și prețurilor aferente schimburilor comerciale. În ceea ce privește utilizarea variabilelor referitoare la prețuri: dacă sunt disponibili, este de preferat să fie luați în calcul indicii prețurilor reale și nu indicii valorilor unitare, a căror compunere poate genera distorsiuni. Toate seriile trebuie ajustate în funcție de variațiile sezoniere, precum și în funcție de zilele lucrătoare, în măsura posibilului.

    Țările și regiunile care urmează a fi luate în considerare sunt următoarele:

    fiecare stat membru UE și fiecare țară candidată (trebuie să se utilizeze o definiție flexibilă: imediat ce o țară este acceptată ca țară candidată, aceasta trebuie inclusă în eșantion),

    agregări flexibile pentru zona euro și pentru UE,

    lumea,

    fiecare țară sau regiune terță, conform tabelului 56 din anexa statistică a documentului care conține previziunile Comisiei

    (http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2007/economic_forecast_autumn2007.pdf).

    La această listă se adaugă:

    „Alte țări din Asia” = Asia, cu excepția Japoniei, a țărilor din Orientul Mijlociu, a Chinei, Hong Kong-ului și Coreei,

    „Alte țări din America Latină” = America Latină, cu excepția Braziliei și Mexicului.

    3.   DISPOZIȚII ADMINISTRATIVE ȘI DURATĂ

    3.1.   Dispoziții administrative

    Institutul va fi selectat pentru o perioadă de maxim 4 ani. Comisia dorește să stabilească o colaborare pe termen lung cu candidatul ales. În acest scop, părțile vor încheia un acord-cadru de parteneriat pe o perioadă de patru ani. Prin acest acord-cadru de parteneriat, care va specifica obiectivele comune și natura acțiunilor planificate, părțile pot încheia patru acorduri de subvenționare anuale specifice. Primul dintre aceste acorduri de subvenționare anuale specifice va acoperi perioada iunie 2008-mai 2009 (ceea ce presupune livrarea primului set de rezultate la 25 iunie 2008 și a ultimului la 25 mai 2009).

    3.2.   Durată

    Fiecare acord-cadru va acoperi producția a 12 seturi lunare de indicatori. Durata acțiunii nu poate depăși 12 luni.

    4.   CADRU FINANCIAR

    4.1.   Sursele finanțării comunitare

    Operațiunile selectate vor fi finanțate în cadrul liniei bugetare 01 02 02 — Coordonarea și supravegherea uniunii economice și monetare.

    4.2.   Bugetul comunitar total estimat pentru această cerere de propuneri

    Bugetul total anual estimat disponibil pentru această acțiune pentru perioada iunie 2008-mai 2009 este de 50 000 EUR.

    4.3.   Ponderea cofinanțării comunitare

    Contribuția Comisiei la finanțarea comună nu poate depăși 50 % din costurile eligibile suportate de beneficiar pentru producerea fiecărui set de date. Comisia este cea care determină procentajul cofinanțării.

    4.4.   Finanțarea acțiunii de către beneficiar și costurile eligibile suportate

    Beneficiarului i se va cere să prezinte un buget detaliat pentru primul an, exprimat în euro, care să conțină o estimare a costurilor și a finanțării acțiunii. Pe baza unei invitații din partea Comisiei, se va prezenta un buget detaliat pentru al doilea, al treilea an și, respectiv, al patrulea an, în conformitate cu acordul-cadru de parteneriat.

    Valoarea contribuției din partea Comisiei, prezentată în cadrul unui astfel de buget, trebuie rotunjită până la cea mai apropiată zecimală. Bugetul va fi inclus ca anexă la acordul de subvenționare specific. Ulterior, Comisia poate utiliza aceste cifre în activitățile de audit.

    Costurile eligibile nu pot fi suportate decât după semnarea acordului de subvenționare specific de către toate părțile, cu excepția cazurilor excepționale, și sub nicio formă înainte de depunerea cererii de subvenționare. Contribuțiile în natură nu sunt considerate costuri eligibile.

    4.5.   Modalități de plată

    După patru luni de livrare a rezultatelor, beneficiarul poate depune o cerere de plată intermediară de cel mult 40 % din valoarea maximă a subvenției. Această cerere este însoțită de o declarație financiară intermediară a costurilor reale suportate și de o listă detaliată a costurilor pentru perioada iunie-septembrie.

    În cel mult două luni după data de finalizare a acțiunii, se va trimite o cerere de plată a soldului, împreună cu o declarație financiară finală a costurilor reale suportate și cu o listă detaliată a costurilor pentru perioada octombrie-mai.

    Atât cererea de plată intermediară, cât și cererea de plată a soldului trebuie să fie precedate de trimiterea la timp a setului de date solicitat.

    Valoarea plății intermediare și a plății finale se determină pe baza costurilor eligibile reale suportate. Vor fi considerate eligibile numai costurile care pot fi regăsite și identificate în sistemul de contabilizare a costurilor utilizat de beneficiar.

    4.6.   Subcontractarea

    Nu este permisă subcontractarea.

    4.7.   Propuneri comune

    În toate cazurile de propuneri comune, este necesară identificarea clară a activităților și contribuțiilor financiare ale tuturor membrilor participanți la propunere. Toți membrii trebuie să prezinte documentele necesare pentru evaluarea propunerii în ansamblul său, în ceea ce privește criteriile de excludere, selecție și atribuire (a se vedea punctele 5, 6 și 7 de mai jos) legate de activitățile lor.

    Unul dintre membrii participanți își va asuma rolul de coordonator și va asigura:

    asumarea responsabilității generale pentru parteneriat față de Comisie,

    monitorizarea activităților celorlalți membri participanți,

    coerența generală și trimiterea la timp a setului de date,

    centralizarea semnării acordului și trimiterea acestuia către Comisie semnat în mod corespunzător de către toți participanții (sunt acceptate și procurile),

    centralizarea contribuției financiare a Comisiei și distribuirea plăților către participanți,

    colectarea documentelor de justificare a cheltuielilor suportate de fiecare participant și prezentarea consolidată a acestora.

    5.   CRITERII DE ELIGIBILITATE

    5.1.   Statutul juridic al solicitanților

    Cererea de propuneri este deschisă tuturor organismelor și institutelor (persoane juridice) înregistrate într-unul dintre statele membre UE. Solicitanții trebuie să-și demonstreze statutul de persoană juridică și să furnizeze documentele necesare prin intermediul formularului standard pentru persoane juridice.

    5.2.   Criterii de excludere

    Nu vor fi luate în considerare cereri pentru acordarea unei subvenții în cazul în care solicitanții se află într-una din următoarele situații (în conformitate cu articolele 93 și 94 din Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene):

    (a)

    se află în stare de faliment sau fac obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară, au încheiat concordate, și-au suspendat activitatea economică sau fac obiectul unei proceduri în urma acestor situații sau se află în situații similare în urma unei proceduri de aceeași natură, prevăzută de legislația sau de reglementările naționale;

    (b)

    au fost condamnați printr-o hotărâre cu valoare de res judicata pentru un delict legat de conduita lor profesională;

    (c)

    s-au făcut vinovați de comiterea unei greșeli profesionale grave, dovedite prin orice mijloace pe care autoritatea contractantă le poate justifica;

    (d)

    nu și-au îndeplinit obligațiile privind plata contribuțiilor la asigurările sociale sau obligațiile privind plata impozitelor, în conformitate cu dispozițiile legale din statul în care sunt stabiliți sau cu cele din statul în care se află autoritatea contractantă sau cu cele din statul în care trebuie să se execute acordul;

    (e)

    au fost condamnați printr-o hotărâre cu valoare de res judicata pentru fraudă, corupție, participare la o organizație criminală sau la orice alte activități ilegale în detrimentul intereselor financiare ale Comunităților;

    (f)

    în urma unei alte proceduri de achiziție sau de acordare de subvenții, finanțată de bugetul comunitar, au fost declarați ca aflându-se într-o situație de încălcare gravă a clauzelor contractului, prin neîndeplinirea obligațiilor contractuale;

    (g)

    se află în situația unui conflict de interese;

    (h)

    s-au făcut vinovați de declarații false în furnizarea informațiilor solicitate sau nu au furnizate aceste informații.

    Solicitanții trebuie să demonstreze, completând formularului standard de declarație privind eligibilitatea, că nu se află în niciuna dintre situațiile enumerate la punctul 5.2.

    5.3.   Sancțiuni administrative și penalități financiare

    1.

    Fără să aducă atingere aplicării sancțiunilor și penalităților prevăzute în acord, candidații sau ofertanții și contractanții care s-au făcut vinovați de fals în declarații sau despre care s-a dovedit că și-au încălcat grav obligațiile contractuale într-o procedură anterioară de achiziții publice sunt excluși de la toate contractele și subvențiile finanțate de la bugetul comunitar pentru o perioadă de maximum doi ani de la constatarea abaterii, confirmată după o procedură contradictorie cu contractantul.

    Această perioadă poate fi prelungită la trei ani în caz de recidivă în termen de cinci ani de la prima abatere.

    Ofertanții sau candidații care s-au făcut vinovați de fals în declarații sunt de asemenea supuși unor penalități financiare reprezentând între 2 % și 10 % din valoarea totală a contractului în cauză.

    Contractanții care s-au făcut vinovați de neîndeplinirea gravă a obligațiilor contractuale sunt supuși unor penalități financiare reprezentând între 2 % și 10 % din valoarea totală a contractului în cauză. Acest procent poate fi majorat la 4 % până la 20 % în caz de recidivă în termen de cinci ani de la prima abatere.

    2.

    În cazurile menționate la punctul 5.2 literele (a), (c) și (d), candidații sau ofertanții sunt excluși de la toate contractele și subvențiile pentru o perioadă de maximum doi ani de la constatarea abaterii, fapt confirmat în urma unei proceduri contradictorii cu contractantul.

    În cazurile menționate la punctul 5.2 literele (b) și (e), candidații sau ofertanții sunt excluși de la toate contractele și subvențiile pentru o perioadă de minimum un an și de maximum patru ani de la notificarea hotărârii.

    Aceste perioade pot fi prelungite până la cinci ani în caz de recidivă în termen de cinci ani de la prima abatere sau prima hotărâre.

    3.

    Cazurile menționate la punctul 5.2 litera (e) sunt următoarele:

    (a)

    cazuri de fraudă menționate la articolul 1 din Convenția privind protejarea intereselor financiare ale Comunităților Europene elaborată prin de Actul Consiliului din 26 iulie 1995;

    (b)

    cazuri de corupție menționate la articolul 3 din Convenția privind lupta împotriva corupției implicând funcționari ai Comunităților Europene sau funcționari ai statelor membre ale Uniunii Europene, întocmită prin Actul Consiliului din 26 mai 1997;

    (c)

    cazuri de apartenență la organizații criminale, conform definiției de la articolul 2 alineatul (1) din Acțiunea comună 98/733/JAI a Consiliului (JO L 351, 29.12.1998, p. 1);

    (d)

    cazuri de spălare de bani conform definiției de la articolul 1 din Directiva 91/308/CEE a Consiliului (JO L 166, 28.6.1991, p. 77).

    6.   CRITERII DE SELECȚIE

    Solicitanții trebuie să aibă surse de finanțare stabile și suficiente pentru susținerea activității acestora pe perioada în care se desfășoară acțiunea. Aceștia trebuie să aibă competențele profesionale și calificările necesare în vederea realizării acțiunii sau a programului de lucru propus.

    6.1.   Capacitatea financiară a solicitanților

    Solicitanții trebuie să aibă capacitatea financiară de a realiza acțiunea propusă și trebuie să prezinte bilanțurile și conturile de profit și pierderi aferente ultimelor două exerciții financiare pentru care conturile au fost închise.

    Această dispoziție nu se aplică organismelor publice și organizațiilor internaționale.

    6.2.   Capacitatea operațională a solicitanților

    Solicitanții trebuie să aibă capacitatea operațională de a realiza acțiunea propusă și să furnizeze documente justificative corespunzătoare.

    Pentru evaluarea capacității solicitanților se vor utiliza următoarele criterii:

    cel puțin trei ani de experiență dovedită în elaborarea unui set similar de indicatori,

    experiență dovedită în elaborarea indicatorilor privind schimburile comerciale internaționale și în abordarea aspectelor metodologice (ajustare în funcție de variațiile sezoniere, ajustare în funcție de zilele lucrătoare, agregare, metodologie de estimare pentru valorile și deflatorii indisponibili, etc.).

    7.   CRITERII DE ATRIBUIRE

    Pentru atribuirea contractului candidaților selectați se vor utiliza următoarele criterii:

    nivelul de cunoștințe al candidatului în ceea ce privește elaborarea indicatorilor privind schimburile comerciale internaționale,

    eficacitatea metodologiei propuse, ținând cont de aspecte precum ajustarea în funcție de variațiile sezoniere, ajustarea în funcție de zilele lucrătoare, deflația, agregarea și metodologia de estimare pentru valorile și deflatorii indisponibili,

    calificat și resursele necesare pentru desfășurarea activităților, pentru raportarea rezultatelor și pentru stabilirea legăturilor necesare cu Comisia.

    Criteriile enumerate mai sus reprezintă, ca pondere, 40 %, 40 % și, respectiv, 20 %.

    8.   PROCEDURI PRACTICE

    8.1.   Redactarea și trimiterea propunerilor

    Propunerile trebuie să conțină formularul standard de cerere de subvenționare completat și semnat, precum și toate documentele justificative menționate în acesta.

    Propunerile trebuie să fie structurate pe trei secțiuni:

    propunerea administrativă,

    propunerea tehnică,

    propunerea financiară.

    De la Comisie, se pot obține următoarele formulare standard:

    formularul standard de cerere de subvenționare,

    declarația bugetară standard,

    formularul standard de identificare financiară,

    formularul standard pentru persoane juridice,

    formularul standard de declarație privind eligibilitatea,

    precum și documentele legate de aspectele financiare ale subvenției:

    modelul acordului-cadru de parteneriat,

    modelul acordului de subvenționare specific anual,

    (a)

    care pot fi descărcate de la următoarea adresă de internet:

    http://ec.europa.eu/economy_finance/procurements_grants/call4proposals11919_en.htm

    (b)

    iar în cazul în care nu există această posibilitate, se pot obține adresând o cerere scrisă Comisiei la adresa următoare:

    European Commission

    Directorate-General for Economic and Financial Affairs

    Unit ECFIN-A-4 (Forecasts and economic situation)

    Call for proposals — ECFIN/A/2008/002

    BU-1 — 3/183

    B-1049 Brussels

    E-mail: ECFIN-A4-CALL-TRADE-INDICATORS@ec.europa.eu

    A se menționa „Cerere de propuneri — ECFIN/A/2008/002”

    Propunerile se trimit într-una din limbile oficiale ale Comunității Europene, însoțite de o traducere în engleză, franceză sau germană, unde este cazul.

    Solicitanții trebuie să trimită propunerea semnată în original și trei copii, de preferință cu foile necapsate. Acest lucru simplifică munca administrativă de pregătire a documentelor/copiilor necesare pentru comitetul/comitetele de selecție.

    Propunerile trebuie trimise într-un plic sigilat, introdus la rândul său într-un al doilea plic sigilat.

    Pe plicul din exterior se trece adresa menționată la punctul 8.3 de mai jos.

    Pe plicul din interior, în care se află propunerea, se menționează „Call for Proposals — ECFIN/A/2008/002, not to be opened by the internal mail department” (Cerere de propuneri — ECFIN/A/2008/002, a nu se deschide de către departamentul pentru corespondență internă).

    Comisia va informa candidații în legătură cu recepționarea propunerii.

    8.2.   Conținutul propunerilor

    8.2.1.   Propunerea administrativă

    Propunerea administrativă trebuie să includă:

    un formular standard de cerere de subvenționare, completat și semnat,

    un formular standard pentru persoane juridice completat și semnat, precum și documentele care atestă statutul juridic al institutului,

    un formular standard de identificare financiară completat și semnat,

    un formular standard de declarație privind eligibilitatea candidatului, semnat,

    organigrama institutului, care să indice numele și funcțiile directorilor și ale serviciului operațional care se ocupă de elaborarea și livrarea rezultatelor solicitate,

    dovada unei situații financiare solide: trebuie anexate bilanțurile și conturile de profit și pierderi aferente ultimelor două exerciții financiare pentru care conturile au fost închise.

    8.2.2.   Propunerea tehnică

    Propunerea tehnică trebuie să includă:

    o descriere a activităților institutului, care să permită o evaluare a calificărilor acestuia, a experienței în domeniile menționate la punctul 6.2, în ceea ce privește atât amploarea, cât și durata acesteia. Aceasta înseamnă orice studii relevante, contracte de servicii, activitate de consultanță, sondaje, publicații sau orice alte activități desfășurate anterior, cu menționarea numelor clienților și a serviciilor prestate pentru Comisia Europeană, dacă este cazul. Se anexează cele mai relevante studii și/sau rezultate,

    o descriere detaliată a organizării operaționale în vederea elaborării setului de date. Se anexează documente relevante cu privire la infrastructură, la condițiile de lucru, la resursele și la personalul calificat de care dispune solicitantul (CV-urile pe scurt ale persoanelor cu cea mai mare implicare în elaborarea setului de date),

    o descriere detaliată a metodologiei: sursele de date, ajustare în funcție de variațiile sezoniere, ajustare în funcție de zilele lucrătoare, deflație, agregare, metodologie de estimare pentru valorile și deflatorii indisponibili.

    8.2.3.   Propunerea financiară

    Propunerea financiară trebuie să includă:

    o declarație bugetară standard (în euro) completată și detaliată, pentru o perioadă de 12 luni, care să conțină un plan de finanțare pentru acțiunea propusă și o defalcare detaliată a costurilor eligibile totale și unitare aferente elaborării setului de date,

    un certificat de scutire de TVA, dacă este cazul,

    un document care să ateste contribuția financiară din partea altor organizații (cofinanțare), dacă este cazul.

    8.3.   Adresa și termenul limită pentru trimiterea propunerilor

    Solicitanții interesați de aceste subvenții sunt invitați să-și trimită cererile către Comisia Europeană.

    Cererile se pot depune:

    (a)

    prin poștă sau prin curier, data expediției fiind cel târziu 11 aprilie 2008. Dovada datei de expediție se consideră a fi ștampila poștei sau data chitanței eliberate de serviciul de curierat. Adresa este următoarea:

    Pentru expediția prin poștă:

    European Commission

    Directorate-General for Economic and Financial Affairs

    For the attention of Mr Johan VERHAEVEN

    Call for Proposals — ECFIN/A/2008/002

    Unit R2, Office BU-1 — 3/13

    B-1049 Brussels

    Pentru expediția prin curier:

    European Commission

    Directorate-General for Economic and Financial Affairs

    For the attention of Mr Johan VERHAEVEN

    Call for Proposals — ECFIN/A/2008/002

    Unit R2, Office BU-1 — 3/13

    Avenue de Bourget, 1-3

    B-1140 Brussels (Evere);

    (b)

    sau prin livrarea către serviciul central de corespondență al Comisiei Europene (livrare personală sau printr-un reprezentant autorizat al solicitantului, inclusiv servicii de livrare private), la următoarea adresă:

    European Commission

    Directorate-General for Economic and Financial Affairs

    For the attention of Mr Johan VERHAEVEN

    Call for Proposals — ECFIN/A/2008/002

    Unit R2, Office BU-1 — 3/13

    Avenue de Bourget, 1-3

    B-1140 Brussels (Evere)

    până cel târziu la 11 aprilie 2008 ora 16 (ora locală de la Bruxelles). În acest caz, dovada depunerii va fi constituită de o chitanță datată și semnată de persoana din departamentul mai sus menționat care înregistrează cererea.

    9.   CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CERERILE PRIMITE?

    Toate cererile vor fi analizate pentru a se stabili dacă sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate oficiale.

    Propunerile considerate eligibile vor fi evaluate pe baza criteriilor de atribuire menționate mai sus.

    Procesul de selecție a propunerilor se va derula în perioada aprilie/mai 2008. În acest scop, va fi înființat un comitet de evaluare, în subordinea Directorului General pentru Afaceri Economice și Financiare. Comitetul va fi alcătuit din cel puțin trei persoane reprezentând cel puțin două unități specializate diferite fără nicio legătură ierarhică între ele și va dispune de propriul secretariat care va asigura comunicarea cu candidatul desemnat în urma procedurii de selecție. Candidații care nu vor fi selectați vor fi anunțați individual.

    10.   IMPORTANT

    Prezenta cerere de propuneri nu constituie niciun fel de obligație contractuală din partea Comisiei față de niciunul dintre institutele care depun propuneri pe această bază. Orice comunicare referitoare la prezenta cerere de propuneri trebuie să se facă în scris.

    Solicitanții trebuie să ia la cunoștință dispozițiile contractuale obligatorii în eventualitatea atribuirii contractului.

    În sensul protejării intereselor financiare ale Comunităților, datele personale ale candidaților pot fi transmise serviciilor interne de audit, Curții Europene de Conturi, grupului competent în materie de nereguli financiare sau Oficiului European Antifraudă (OLAF).

    Datele privind agenții economici aflați într-una dintre situațiile menționate la articolele 93, 94, și 96 alineatul (1) litera (b) și articolul 96 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul financiar pot fi incluse într-o bază de date centrală și comunicate persoanelor desemnate de către Comisie, către alte instituții, agenții, autorități și organisme menționate la articolul 95 alineatele (1) și (2) din Regulamentul financiar. Aceasta se aplică și persoanelor cu putere de reprezentare, de decizie sau de control asupra agenților economici respectivi. Orice parte ale cărei date au fost introduse în baza de date are dreptul de a fi informată asupra conținutului acestora, în urma unei cereri adresate departamentului contabil al Comisiei.


    Top