Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0133

    Propunere de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind un cadru de calitate consolidat pentru stagii

    COM/2024/133 final

    Bruxelles, 20.3.2024

    COM(2024) 133 final

    2024/0069(NLE)

    Propunere de

    RECOMANDARE A CONSILIULUI

    privind un cadru de calitate consolidat pentru stagii

    {SEC(2024) 97 final} - {SWD(2024) 66 final} - {SWD(2024) 67 final} - {SWD(2024) 68 final}


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Temeiurile și obiectivele propunerii

    În orientările sale politice ( 1 ), președinta von der Leyen a subliniat necesitatea de a consolida economia socială de piață a Europei și de a promova „o creștere care să creeze locuri de muncă de calitate, în special pentru tineri”.

    Șomajul în rândul tinerilor rămâne o provocare persistentă în UE, rata acestuia fiind de peste două ori mai mare decât rata globală a șomajului ( 2 ). Activarea unui număr mai mare de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET) și care se confruntă cu obstacole specifice care le împiedică participarea pe piața forței de muncă reprezintă o provocare deosebită. De aceea, Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale ( 3 ) stabilește obiectivul de a reduce rata tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare de la 12,6 % (2019) la 9 % până în 2030, prin îmbunătățirea perspectivelor lor de angajare.

    Stagiile le pot oferi tinerilor posibilitatea de a dobândi experiență practică și profesională și de a-și îmbunătăți competențele, facilitându-le astfel accesul la piața muncii. Ele le oferă angajatorilor posibilitatea de a atrage personal, de a-l forma și a-l păstra. Valoarea stagiilor depinde însă de calitatea lor. Un stagiu de calitate necesită condiții de muncă echitabile și transparente și un conținut educațional adecvat. Pe lângă aceasta, stagiile favorabile incluziunii le pot oferi tuturor posibilități de acces la piața forței de muncă, inclusiv tinerilor aflați în situații vulnerabile.

    Conform estimărilor bazate pe datele anchetei europene asupra forței de muncă (AFM), în UE există 3,1 milioane de stagiari (date din 2019), dintre care 1,6 milioane sunt stagiari remunerați și 1,5 milioane sunt neremunerați. Un număr tot mai mare de stagiari din UE participă la stagii transfrontaliere (21 % dintre stagiari în 2023, comparativ cu 9 % în 2013) ( 4 ), ceea ce demonstrează potențialul stagiilor de a contribui la mobilitatea echitabilă a forței de muncă în UE. Estimările indică, de asemenea, că, în 2019, aproximativ 370 000 de stagiari remunerați ( 5 ) au efectuat un stagiu de lungă durată (peste 6 luni), inclusiv stagii consecutive/repetate la același angajator. Dintre aceștia, aproximativ 100 000 de stagiari au efectuat un stagiu de lungă durată cu un conținut educațional slab ( 6 ).

    Recomandarea Consiliului din 2014 privind un cadru de calitate pentru stagii (CCS) este un punct de referință important pentru a stabili ceea ce constituie un stagiu de calitate. Aceasta conține orientări pentru stagiile care nu fac parte din programele de învățământ și din formarea profesională obligatorie.

    În evaluarea efectuată în 2023 cu privire la această recomandare a Consiliului ( 7 ), Comisia a constatat că CCS a avut un impact pozitiv asupra calității stagiilor în UE. Ea a confirmat, de asemenea, că stagiile continuă să fie o cale importantă de acces pe piața muncii pentru tineri. În plus, stagiile de calitate pot fi oportunități utile de perfecționare și/sau recalificare pentru persoanele de orice vârstă, care pot dobândi competențe practice la locul de muncă în vederea unei reconversii profesionale.

    Cu toate acestea, evaluarea a evidențiat și aspecte care ar putea fi consolidate și îmbunătățite. De exemplu, aceasta a recomandat o mai bună integrare a principiilor de calitate în legislația națională, în special pentru stagiile de pe piața liberă, o monitorizare și o aplicare mai stricte pentru a asigura aplicarea principiilor de calitate pe teren și creșterea gradului de conștientizare în rândul diferitelor părți interesate principale. A fost subliniată, de asemenea, necesitatea unui sprijin mai puternic pentru angajatori, de exemplu prin sprijin financiar și orientări practice. În plus, evaluarea a subliniat că ar trebui intensificate eforturile de a le furniza tinerilor informații mai concrete și mai practice cu privire la stagiile transfrontaliere. Totodată, evaluarea a identificat criterii de calitate suplimentare, cum ar fi remunerarea echitabilă și protecția socială, norme privind stagiile la distanță/hibride, o mai bună luare în considerare a nevoilor grupurilor aflate în situații vulnerabile și consolidarea sprijinului acordat stagiarilor în timpul stagiului și după încheierea acestuia. De asemenea, evaluarea a menționat posibilitatea de a extinde domeniul de aplicare al CCS de la stagiile de pe piața liberă și stagiile care fac parte din politicile active în domeniul pieței forței de muncă pentru a acoperi și alte stagii, cum ar fi cele care fac parte din programa educației și formării formale.

    Diverse părți interesate au solicitat Comisiei să îmbunătățească calitatea stagiilor:

    ·Raportul privind rezultatul final al Conferinței privind viitorul Europei ( 8 ) include apelul de a asigura faptul că stagiile și locurile de muncă ale tinerilor respectă standardele de calitate, inclusiv în ceea ce privește remunerarea, și că stagiile neremunerate pe piața muncii și în afara educației formale sunt interzise printr-un instrument juridic.

    ·În avizul său „Egalitatea de tratament a tinerilor pe piața muncii” din 15 iunie 2023 ( 9 ), Comitetul Economic și Social European (CESE) a remarcat că stagiile ar trebui să ofere un conținut educațional de bună calitate și condiții de muncă adecvate și nu ar trebui să înlocuiască un loc de muncă permanent sau să reprezinte o condiție necesară pentru angajarea într-un loc de muncă.

    ·În avizul său „Sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor: o punte către locuri de muncă pentru generația viitoare – Consolidarea Garanției pentru tineret” din 5 februarie 2021 ( 10 ), Comitetul Regiunilor a considerat că, pentru tineri, stagiile și uceniciile ar trebui să asigure, în primul rând, o experiență de învățare, care îi poate ajuta să ia decizii cu privire la viitoarea lor carieră și să-și dezvolte competențele pentru a avea acces la un loc de muncă permanent.

    Parlamentul European a adoptat, la 14 iunie 2023, o rezoluție întemeiată pe articolul 225 din TFUE ( 11 ), solicitând Comisiei să actualizeze și să consolideze recomandarea Consiliului din 2014 și să o transforme într-un instrument legislativ mai puternic. De asemenea, Parlamentul a invitat Comisia să asigure standarde minime de calitate pentru stagii, inclusiv în ceea ce privește remunerarea.

    În acest context, Comisia a anunțat o actualizare a Cadrului de calitate pentru stagii în programul său de lucru pentru 2023 ( 12 ), pentru a aborda aspecte precum remunerarea echitabilă și accesul la protecție socială, ca parte a angajamentului său de a pune în aplicare Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale și de a atinge obiectivele UE pentru 2030 în domeniul ocupării forței de muncă, al competențelor și al reducerii sărăciei.

    Recomandarea propusă vizează îmbunătățirea calității stagiilor, în special în ceea ce privește conținutul educațional și de formare și condițiile de muncă, cu scopul de a facilita tranziția de la educație, șomaj sau inactivitate la muncă. Aceasta se aplică tuturor stagiarilor, indiferent de statutul lor profesional. Ea se aplică stagiarilor care sunt lucrători numai în măsura în care legislația UE nu prevede dispoziții echivalente sau mai favorabile.

    În ceea ce privește tipurile de stagii, recomandarea propusă extinde domeniul de aplicare al recomandării din 2014 (care acoperă stagiile de pe piața liberă și stagiile care fac parte din politicile active în domeniul pieței forței de muncă) pentru a include și stagiile care fac parte din programa educației și formării formale și cele a căror finalizare este obligatorie pentru a avea acces la o anumită profesie (de exemplu, medicină, arhitectură etc.).

    Prezenta propunere se bazează pe constatările evaluării recomandării Consiliului din 2014, pe rezoluția Parlamentului European, pe opiniile colectate prin consultarea partenerilor sociali la nivelul UE în conformitate cu articolul 154 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), pe opiniile exprimate de alte părți interesate, pe dovezile colectate prin intermediul studiului în sprijinul inițiativei privind stagiile de calitate ( 13 ) și pe sondajul Eurobarometru menționat mai sus.

    Pe lângă recomandarea actualizată propusă, Comisia propune, de asemenea, o directivă [COM(2024) 132] axată pe sprijinirea statelor membre în eforturile de îmbunătățire și de asigurare a respectării condițiilor de muncă ale stagiarilor care sunt lucrători și de combatere a raporturilor de muncă obișnuite disimulate sub formă de stagii. Directiva propusă se aplică stagiarilor din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă, astfel cum sunt prevăzute în legislația, contractele colective de muncă sau practicile în vigoare din statele membre, și care sunt conforme cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Ca parte a Anului european al competențelor, UE și-a propus să promoveze o mentalitate în care perfecționarea și recalificarea reprezintă norma. Eliminarea lacunelor în materie de competențe și remedierea decalajului dintre competențe și cererea pieței în întreaga UE vor stimula competitivitatea, în special a microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, printr-o mai bună corelare a nevoilor angajatorilor cu competențele și aspirațiile cetățenilor. Accesul egal la dezvoltarea competențelor și la învățarea la locul de muncă va contribui la reducerea inegalităților, deoarece le va oferi cetățenilor posibilitatea de a participa pe deplin la economie și societate. Anul european al competențelor urmează Anului european al tineretului, care a subliniat necesitatea de a da un impuls suplimentar creării de oportunități de angajare de calitate pentru tineri, în conformitate cu cele unsprezece obiective pentru tineret ale Strategiei UE pentru tineret 2019-2027 ( 14 ). În comunicarea sa privind Anul european al tineretului 2022, Comisia s-a angajat să actualizeze cadrul de calitate pentru stagii în 2024 pentru a aborda aspecte precum remunerarea echitabilă și accesul la protecție socială ( 15 ).

    Pachetul Comisiei de sprijinire a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor ( 16 ) din iulie 2020 a propus recomandări privind o punte către locuri de muncă – consolidarea Garanției pentru tineret ( 17 ) și un cadru european modernizat pentru educație și formare profesională ( 18 ), ambele fiind adoptate de Consiliu. Prima recomandă în mod specific ca ofertele de stagiu să respecte standardele minime prevăzute în CCS. A doua recomandare stabilește principii-cheie pentru a asigura faptul că educația și formarea profesională se adaptează rapid la nevoile pieței forței de muncă și oferă oportunități de învățare de calitate pentru tineri și adulți. Aceasta pune un accent puternic pe oportunități mai bune de învățare la locul de muncă și pe o mai bună asigurare a calității.

    În mod similar stagiilor, uceniciile reprezintă o cale importantă de facilitare a tranzițiilor către piața muncii. Pachetul de sprijin pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor a dat un nou impuls programelor de ucenicie, inclusiv prin intermediul Alianței europene pentru ucenicii ( 19 ).

    Aceste inițiative au vizat îmbunătățirea calității și a eficacității măsurilor UE de promovare a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor și sunt sprijinite prin finanțare din partea UE. Ele pun în aplicare, printre altele, primul și al patrulea principiu din cadrul Pilonului european al drepturilor sociale. Aceste principii stabilesc dreptul la „educație, formare profesională și învățare pe tot parcursul vieții favorabile incluziunii și de înaltă calitate” și dreptul tinerilor la „continuarea studiilor, ucenicie, stagiu sau ofertă de muncă de bună calitate în termen de patru luni de la intrarea în șomaj sau de la terminarea studiilor”.

    Recomandarea propusă este în concordanță cu instrumentele relevante existente, în special:

    ·Directiva (UE) 2019/1152 privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă, având scopul de a îmbunătăți transparența informațiilor furnizate (în scris) stagiarilor.

    ·Directiva-cadru privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM) ( 20 ), care stabilește principiile de bază pentru încurajarea îmbunătățirii sănătății și securității la locul de muncă. Directiva garantează cerințe minime de securitate și sănătate în întreaga UE. Directiva-cadru confirmă faptul că, în ceea ce privește siguranța la locul de muncă, aceleași norme se aplică lucrătorilor și stagiarilor și este completată de directive suplimentare axate pe aspecte specifice ale securității și sănătății la locul de muncă.

    ·Recomandarea Consiliului privind accesul la protecție socială pentru lucrători și pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă ( 21 ) invită statele membre să se asigure că atât lucrătorii (inclusiv stagiarii care sunt lucrători), cât și persoanele care desfășoară o activitate independentă au acces la o protecție socială efectivă și adecvată. Această recomandare acoperă prestațiile de șomaj, de boală și de asistență medicală, de maternitate și de paternitate, de invaliditate, de limită de vârstă și de urmaș, precum și prestațiile legate de accidente de muncă și boli profesionale. Făcând trimitere la această recomandare, recomandarea propusă va încuraja asigurarea accesului la o protecție socială adecvată pentru toți stagiarii, în conformitate cu legislația națională. 

    ·Directiva Consiliului de creare a unui cadru general în favoarea egalității de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă ( 22 ) instituie un cadru general de combatere a discriminării pe motive de apartenență religioasă sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă, în vederea punerii în aplicare, în statele membre, a principiului egalității de tratament.

    Obiectivele recomandării propuse în ceea ce privește egalitatea de șanse și incluziunea grupurilor aflate în situații vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu handicap, sunt conforme cu Carta drepturilor fundamentale a UE, cu principiile 3 și 17 ale Pilonului european al drepturilor sociale și cu Strategia pentru drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030.

    Recomandarea propusă poate contribui, de asemenea, la îndeplinirea obiectivului de ocupare a forței de muncă al cadrului strategic al UE pentru romi 2020-2030 ( 23 ) de a asigura faptul că, până în 2030, decalajul dintre populația romă și populația generală în ceea ce privește rata NEET este redus cu cel puțin jumătate. Ea este în concordanță cu Recomandarea Consiliului privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor ( 24 ), în special capitolul 8 privind accesul romilor la locuri de muncă de calitate și durabile.

    Măsurile propuse de facilitare a mobilității transfrontaliere sunt în concordanță cu obiectivele programului Erasmus+, care oferă oportunități de mobilitate transnațională și internațională în scopul învățării, inclusiv pentru stagiari.

    În plus, recomandarea propusă este în concordanță cu Recomandarea Consiliului din 15 martie 2018 privind un Cadru european pentru ucenicii de calitate și eficace ( 25 ), care stabilește 14 criterii esențiale pentru definirea uceniciilor de calitate și eficace, asigurând atât dezvoltarea competențelor legate de locul de muncă, cât și dezvoltarea personală a ucenicilor. În conformitate cu această recomandare, uceniciile sunt scheme formale de educație și formare profesională (EFP) care combină învățarea în cadrul instituțiilor de educație sau de formare cu învățare semnificativă la locul de muncă în întreprinderi și în alte locuri de muncă. Ele conduc la calificări recunoscute la nivel național, se bazează pe un acord care definește drepturile și obligațiile ucenicului, ale angajatorului și, după caz, ale instituției de educație și formare profesională, și presupun remunerarea sau compensarea în alt mod a ucenicului pentru componenta de muncă desfășurată la locul de muncă. Uceniciile se referă la programe complete care conduc la o calificare și în cadrul cărora, în mod ideal, ucenicii petrec cel puțin jumătate din perioada respectivă la locul de muncă. În schimb, stagiile care fac parte din programa educației și formării formale se referă la o experiență limitată de învățare la locul de muncă integrată într-un program de educație și formare. Prin urmare, uceniciile au, de regulă, durate mai lungi decât stagiile. Întrucât stagiile și uceniciile variază semnificativ de la un stat membru la altul, statele membre sunt încurajate să evalueze care dintre cele două cadre de calitate se aplică experiențelor de învățare la locul de muncă din cadrul EFP, în funcție de caracteristicile lor specifice la nivel național și regional. Pentru a asigura faptul că toți cursanții care participă la activități de învățare la locul de muncă beneficiază de cel mai înalt nivel de protecție, statele membre sunt încurajate să aplice condițiile-cadru care oferă cea mai mare protecție dintre cele două cadre, în conformitate cu circumstanțele naționale.

    În plus, recomandarea propusă abordează opiniile Curții de Conturi Europene. În documentul său de analiză intitulat „Acțiunile UE vizând stagiile pentru tineri” ( 26 ), Curtea a observat că orientările UE privind stagiile de calitate nu sunt aplicate în mod consecvent de către statele membre și că ar putea exista inegalități în privința oportunităților de stagii și a accesului la acestea.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Propunerea este în concordanță cu politicile recente ale UE care vizează capacitarea cetățenilor prin educație, formare și competențe. Agenda europeană pentru competențe ( 27 ) urmărește să consolideze competitivitatea durabilă a UE, să asigure echitatea socială și să sprijine reziliența tinerilor.

    Propunerea este, de asemenea, în concordanță cu propunerea de Recomandare a Consiliului „Europa în mișcare” – oportunități de mobilitate în scopul învățării pentru toți, din 15 noiembrie 2023 ( 28 ). Aceasta are scopul de a face oportunitățile de învățare din întreaga UE mai accesibile pentru toți tinerii, inclusiv pentru tinerii cu mai puține oportunități, cum ar fi persoanele cu handicap. De asemenea, aceasta promovează atractivitatea UE ca destinație de învățare pentru talentele din afara UE.

    Investițiile financiare în perfecționare și recalificare sunt un element central al Fondului social european Plus (FSE+), al Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), al Fondului pentru o tranziție justă și al programelor Erasmus+ și Europa digitală. Dezvoltarea competențelor este sprijinită, de asemenea, de investițiile Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) în infrastructura și echipamentele de educație și formare. Recomandarea propusă reflectă obiectivele FSE+ care sprijină statele membre și regiunile în eforturile lor de a asigura accesul egal la oportunități de formare și de dezvoltare a competențelor și de a spori capacitatea de inserție profesională a forței de muncă europene, în special a tinerilor. Aceasta sprijină obiectivele MRR, în special pilonii săi privind politicile pentru generația următoare. Recomandarea propusă este, de asemenea, în concordanță cu obiectivul Fondului pentru o tranziție justă de a sprijini o tranziție echitabilă către o economie neutră din punct de vedere climatic, acordând atenție regiunilor celor mai afectate.

    Pe lângă aceasta, obiectivele sale sunt în concordanță cu cele ale inițiativei ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve), care este finanțată prin FSE+ și urmărește să ajute tinerii defavorizați care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET) să se integreze în societate prin facilitarea revenirii acestora în sistemele de educație, de formare sau pe piața muncii. Instrumentul de sprijin tehnic le oferă statelor membre, la cerere, expertiză personalizată pentru a-și reforma și ameliora sistemele de mobilitate în scopul învățării, în special prin inițiative emblematice axate pe atragerea talentelor, pe educația tinerilor și pe competențe. Găsirea personalului calificat este o provocare pentru un număr tot mai mare de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), aspect evidențiat și în Strategia pentru IMM-uri pentru o Europă sustenabilă și digitală ( 29 ). Strategia subliniază faptul că UE poate contribui și mai mult la eforturile de abordare a acestor provocări, facilitând accesul la formare și contribuind la corelarea cererii de talente din partea IMM-urilor cu oferta de forță de muncă. Propunerea va completa această abordare. Propunerea este totodată în concordanță cu Regulamentul privind industria „zero net”, în special cu propunerea de înființare a unor academii europene de competențe, contribuind la o forță de muncă calificată prin stagii de calitate care pot sprijini remedierea deficitului de competențe și a neconcordanței între cererea și oferta de competențe. Acest lucru ar trebui să atenueze nevoia de competențe a industriilor tehnologice „zero net”.

    Această inițiativă este, de asemenea, una dintre acțiunile prevăzute în planul de acțiune al Comisiei privind deficitul de competențe și de forță de muncă în UE ( 30 ).

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Propunerea se bazează pe articolul 153 alineatul (1) litera (b), pe articolul 165 alineatul (4), pe articolul 166 alineatul (4) și pe articolul 292 din TFUE.

    Potrivit articolului 153 alineatul (1) litera (b) din TFUE, UE trebuie să sprijine și să completeze activitățile statelor membre în domeniul condițiilor de muncă.

    În temeiul articolului 165 din TFUE, Uniunea trebuie să contribuie la dezvoltarea unei educații de calitate, prin încurajarea cooperării dintre statele membre și, în cazul în care este necesar, prin sprijinirea și completarea acțiunii acestora, respectând pe deplin responsabilitatea statelor membre față de conținutul învățământului și de organizarea sistemului educațional, precum și diversitatea lor culturală și lingvistică. În temeiul articolului 165 alineatul (4) din TFUE, armonizarea actelor cu putere de lege și a normelor administrative ale statelor membre este exclusă, în timp ce Consiliul, la propunerea Comisiei, poate adopta recomandări.

    Conform articolului 166 din TFUE, Uniunea trebuie să pună în aplicare o politică de formare profesională care sprijină și completează măsurile luate de statele membre, respectând pe deplin responsabilitatea statelor membre față de conținutul și de organizarea formării profesionale. În temeiul articolului 166 alineatul (4) din TFUE, armonizarea actelor cu putere de lege și a normelor administrative ale statelor membre este exclusă, în timp ce Consiliul, la propunerea Comisiei, poate adopta recomandări.

    Conform articolului 292 din TFUE, Consiliul poate adopta recomandări pe baza unei propuneri a Comisiei în domeniile de competență ale UE.

    Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

    În activitatea sa de dezvoltare a unei educații și formări profesionale de calitate, precum și de punere în aplicare a unei politici de formare profesională, UE este responsabilă pentru încurajarea cooperării dintre statele membre, sprijinind și completând măsurile luate de acestea, dacă este necesar. În acest context, stabilirea unei înțelegeri comune a ceea ce constituie stagii de calitate în întreaga UE este o sarcină care poate fi abordată numai la nivelul UE.

    Un cadru de calitate consolidat pentru stagii va sprijini și va completa acțiunile naționale în acest domeniu, în conformitate cu articolele 165, 166 și 153 din TFUE. Această inițiativă aplică principiul subsidiarității, ținând seama pe deplin de faptul că sistemele de educație și formare reprezintă o competență națională, în timp ce UE poate sprijini și completa politicile naționale privind condițiile de muncă. Inițiativa respectă pe deplin diversitatea sistemelor naționale de stagii și propune un set de criterii comune care să stea la baza acestor sisteme diferite, asigurând beneficii atât pentru stagiari (indiferent de statutul lor profesional), cât și pentru furnizorii de stagii.

    Inițiativa va îmbunătăți transparența și înțelegerea reciprocă a sistemelor de stagii, în special calitatea stagiilor, în întreaga UE. Aceasta poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mobilității transfrontaliere a stagiarilor, dat fiind că o abordare coordonată la nivelul UE ar asigura cooperarea și sinergiile necesare, maximizând efectele pozitive.

    În plus, furnizarea unor orientări la nivelul UE contribuie la crearea unei înțelegeri comune a modului în care poate fi îmbunătățită calitatea stagiilor. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, statele membre să utilizeze fondurile structurale și de investiții europene, în special Fondul social european+ și Mecanismul de redresare și reziliență, pentru a combate șomajul și inactivitatea în rândul tinerilor.

    Proporționalitate

    Acțiunile prevăzute în recomandarea propusă sunt proporționale cu obiectivele urmărite. Propunerea va sprijini procesele de reformă lansate de fiecare țară în ceea ce privește stagiile și va completa eforturile statelor membre în acest domeniu, ca parte a cadrului de guvernanță economică al semestrului european. Propunerea respectă practicile statelor membre și diversitatea sistemelor lor. Ea permite o abordare diferențiată care să reflecte situațiile economice, financiare și sociale diferite ale statelor membre, precum și diversele condiții de pe piața muncii. Utilizarea mecanismelor de monitorizare existente în cadrul semestrului european va garanta că nu se va crea nicio sarcină administrativă suplimentară.

    Alegerea instrumentului

    Instrumentul propus este o recomandare a Consiliului. Aceasta respectă principiile subsidiarității și proporționalității. Ea se bazează pe corpusul existent al legislației UE și este compatibilă cu tipul de instrumente disponibile pentru acțiunea la nivel european în domeniul educației și formării profesionale și al ocupării forței de muncă. Ca instrument juridic, aceasta semnalează angajamentul statelor membre față de măsurile prevăzute în prezenta recomandare și oferă o bază politică solidă pentru cooperarea la nivelul UE în acest domeniu. De asemenea, recomandarea respectă pe deplin competența statelor membre în domeniul educației și formării și al politicilor sociale.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

    În perioada 2022-2023 a fost efectuată o evaluare ( 31 ) a Recomandării Consiliului din 2014 privind un cadru de calitate pentru stagii. Aceasta a constatat că stagiile continuă să fie o cale importantă de acces pe piața muncii pentru tineri. Stagiile de calitate, care reflectă principiile CCS, contribuie la creșterea capacității de inserție profesională și îi ajută pe angajatori să atragă, să formeze și să păstreze personalul.

    În ceea ce privește eficacitatea, principiile CCS cele mai susceptibile de a avea un impact pozitiv asupra integrării tinerilor pe piața muncii au fost stabilirea obiectivelor educaționale și acordul scris. Cu toate acestea, progresele efective în ceea ce privește adoptarea principiilor sale de calitate în legislația națională au fost moderate. Începând din 2014, 14 state membre au introdus modificări (în ceea ce privește fie stagiile de pe piața liberă, fie stagiile care fac parte din politicile active în domeniul pieței forței de muncă, fie ambele), integrând principiile de calitate ale CCS în cadrele lor legislative sau de politică. Astfel de modificări au fost mai numeroase în legislația națională care reglementează stagiile care fac parte din politicile active în domeniul pieței forței de muncă (în 12 state membre) decât în cea referitoare la stagiile de pe piața liberă (în cinci state membre). În plus, deși prevalența dispozițiilor legale specifice, precum și conformitatea acestora cu principiile CCS s-au dovedit a fi ridicate pentru stagiile din cadrul politicilor active în domeniul pieței forței de muncă, acestea au fost mai limitate în cazul stagiilor de pe piața liberă. Per ansamblu, s-a observat o ușoară îmbunătățire în ceea ce privește conformitatea în cazul stagiilor de pe piața liberă, patru state membre fiind aliniate pe deplin/în cea mai mare parte în 2016, comparativ cu șapte state membre în 2021. În ceea ce privește stagiile din cadrul politicilor active în domeniul pieței forței de muncă, s-a observat o îmbunătățire mai mare, 18 state membre fiind aliniate pe deplin/în cea mai mare parte în 2021, față de 15 în 2016. S-a constatat că aplicarea efectivă a CCS pe teren, precum și monitorizarea și punerea sa în aplicare, ar putea fi îmbunătățite. În ceea ce privește facilitarea mobilității transfrontaliere a stagiarilor în UE datorită CCS, au existat indicii că numărul stagiilor transfrontaliere a crescut, dar tinerii s-au confruntat în continuare cu dificultăți în ceea ce privește participarea la acestea din cauza lipsei mijloacelor financiare și a indisponibilității informațiilor practice. S-a constatat că utilizarea serviciilor europene de ocupare a forței de muncă (EURES) ca sursă de informații este limitată.

    CCS a oferit valoare adăugată ca punct de referință la nivelul UE pentru acțiunile de reglementare ale statelor membre privind calitatea stagiilor. Acest lucru a fost valabil în special pentru statele membre cu sisteme de stagii mai puțin dezvoltate, în care CCS a contribuit la promovarea schimbărilor legislative și ale politicilor la nivel național.

    În ceea ce privește eficiența, deși evaluarea nu conținea dovezi cantitative privind costurile și beneficiile, părțile interesate au perceput, în general, costul legat de punerea în aplicare a CCS ca fiind proporțional cu beneficiile. Beneficiile pentru angajatori au inclus o mai bună înțelegere a calității stagiilor, avantaje în ceea ce privește reputația, creșterea atractivității pentru tinerele talente și o modalitate mai sustenabilă de a investi în viitorii lucrători potențiali. Cu toate acestea, este posibil ca punerea în aplicare a CCS să fi fost mai puțin eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru întreprinderile mici și microîntreprinderi decât pentru întreprinderile mai mari, costurile pentru aceste întreprinderi putând fi mai mari în raport cu beneficiile (din cauza resurselor umane și financiare limitate). Printre beneficiile CCS pentru stagiari s-au numărat îmbunătățirea condițiilor de muncă și un conținut educațional și de formare mai bun, care le-a sporit șansele de a obține locuri de muncă obișnuite.

    S-a constatat că CCS este coerent cu alte inițiative, strategii, programe și instrumente de finanțare de la nivelul UE. La nivel național și regional, s-a constatat un nivel mai ridicat de coerență cu măsurile privind stagiile din cadrul politicilor active în domeniul pieței forței de muncă decât cu cele privind stagiile de pe piața liberă. În pofida numeroaselor asemănări în ceea ce privește principiile de calitate, cadrul european pentru ucenicii de calitate și eficace ( 32 ) a fost perceput ca fiind mai favorabil unei implicări mai mari a părților interesate (de exemplu, prin intermediul rețelelor dedicate). De asemenea, s-a considerat că acesta are obiective de calitate mai ridicate și mai specifice și mai multe beneficii, deoarece în recomandarea aferentă a fost utilizat un limbaj mai ferm, iar uceniciile sunt adesea mai reglementate pe o bază tripartită în statele membre.

    Unii respondenți (în special angajatorii) au considerat că CCS ar trebui să rămână în forma actuală, deoarece consideră că este suficient de relevant pentru a răspunde nevoilor stagiarilor. Cu toate acestea, diverse părți interesate au considerat că relevanța CCS ar putea fi consolidată în continuare, în special în ceea ce privește remunerarea și protecția socială pentru stagiari, precum și informarea și accesul grupurilor aflate în situații vulnerabile. În plus, unele părți interesate au considerat că este necesar ca CCS să abordeze provocările legate de munca la distanță, precum și orientarea și mentoratul în acest context. Pe lângă aceasta, unele părți interesate au sugerat includerea stagiilor care fac parte din educația și formarea formală în domeniul de aplicare al CCS. Unele părți interesate au considerat, de asemenea, că, pentru a facilita tranziția unui tânăr stagiar către un loc de muncă stabil, CCS ar putea pune un accent mai mare pe sprijinul ulterior recrutării. În ceea ce privește caracterul neobligatoriu al CCS, opiniile au fost divergente cu privire la adecvarea acestui caracter pentru atingerea deplină a obiectivelor CCS. Unele părți interesate (în special organizațiile de tineret și sindicatele) au pledat pentru un instrument obligatoriu pentru a spori eficacitatea CCS. În schimb, alte părți (în special angajatorii și autoritățile naționale) au susținut că, având în vedere diferențele dintre circumstanțele naționale și limitările juridice la nivelul UE, caracterul neobligatoriu al CCS a oferit un cadru de referință adecvat și flexibil pentru reglementările naționale.

    Consultări cu părțile interesate

    În 2022 au avut loc activități de consultare specifice, ca parte a evaluării CCS efectuate de Comisie în 2023 ( 33 ), în special prin intermediul unei consultări publice. Evaluarea a inclus și consultări specifice cu autoritățile naționale și regionale responsabile cu politicile în domeniul educației, al formării și al ocupării forței de muncă, cu partenerii sociali, cu furnizorii de educație și formare, cu experți universitari care se ocupă de aspecte legate de piața forței de muncă, cu organizații care reprezintă tinerii, cu tineri stagiari (foști, actuali și potențiali) și cu alte părți interesate de la nivel european, național și regional. Pentru a comunica cu toate aceste părți interesate, au fost utilizate diferite activități și metode de consultare, cum ar fi interviuri, reuniuni de consultare specifice, un sondaj specific pentru stagiari și studii de caz.

    Pentru prezenta propunere a avut loc o consultare în două etape a partenerilor sociali din UE în temeiul articolului 154 din TFUE. În prima etapă, care s-a desfășurat între 11 iulie și 15 septembrie 2023, partenerii sociali au fost consultați cu privire la necesitatea și posibila direcție a acțiunii UE ( 34 ). În a doua etapă, între 28 septembrie și 9 noiembrie 2023, Comisia a consultat partenerii sociali cu privire la obiectivele și opțiunile juridice posibile pentru o acțiune a UE ( 35 ). Sindicatele au salutat intenția Comisiei de a actualiza CCS. Acestea au considerat că, deși principiile CCS rămân relevante, stagiarii au nevoie de o protecție obligatorie (sub forma unei directive) pentru a asigura o remunerație, condiții de muncă și o protecție socială echitabile. Această directivă ar trebui să asigure accesul la toate drepturile de care beneficiază lucrătorii obișnuiți în temeiul legislației UE în vigoare. Sindicatele au subliniat că principalul obiectiv al acțiunii UE trebuie să fie stabilirea unor standarde minime obligatorii pentru stagii în UE și crearea unor condiții de concurență echitabile care să descurajeze abuzurile. Angajatorii au considerat că principiile CCS din 2014 rămân relevante. În opinia lor, ar trebui să se pună un accent mai puternic pe punerea în aplicare și monitorizarea acestuia, dar o recomandare revizuită a Consiliului ar asigura echilibrul corect între promovarea unor standarde minime și menținerea flexibilității. Angajatorii au sprijinit obiectivele de abordare a utilizării problematice a stagiilor, de îmbunătățire a calității lor și de promovare a accesului la acestea. Ei au subliniat, de asemenea, lipsa datelor, în special cu privire la stagiile de pe piața liberă, și legătura dintre remunerare și calitatea stagiilor. Nu a existat un acord între partenerii sociali în ceea ce privește deschiderea de negocieri pentru încheierea unui acord la nivelul Uniunii, în conformitate cu articolul 155 din TFUE.

    În plus, în cadrul studiului care analizează contextul, provocările și posibilele soluții în ceea ce privește calitatea stagiilor în UE, a fost realizat un sondaj online cu părțile interesate de la nivel național. Scopul a fost de a colecta informații cu privire la practicile curente ale întreprinderilor în ceea ce privește stagiile și de a identifica bunele practici puse în aplicare în statele membre și impactul acestora asupra calității stagiilor. Sondajul s-a desfășurat în perioada 15 iunie-8 septembrie 2023 și s-a adresat autorităților publice naționale, asociațiilor naționale de întreprinderi/patronale, întreprinderilor, sindicatelor naționale, organizațiilor naționale de tineret, organizațiilor societății civile și instituțiilor de învățământ. De asemenea, au avut loc interviuri specifice cu părțile interesate de la nivelul UE.

    Între 12 octombrie și 9 noiembrie 2023, a avut loc un sondaj specific adresat unui grup de consultare a IMM-urilor, desfășurat de Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL), Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW), Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA), cu sprijinul Rețelei întreprinderilor europene.

    Sondajul Eurobarometru Flash (523) ( 36 ) a analizat percepția tinerilor în ceea ce privește integrarea lor pe piața muncii, cu un accent special pe stagii. Între 15 și 24 martie 2023, 26 334 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, din toate statele membre, au făcut obiectul unui sondaj online.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Recomandarea propusă se bazează pe mai multe studii efectuate pentru a sprijini analiza inițiativei:

    ·un studiu comandat unor experți externi, ale cărui rezultate preliminare au fost utilizate: „Study exploring the context, challenges and possible solution in relation to the quality of traineeships in the EU”, realizat de un consorțiu format din Ernst & Young (EY), Centrul de Studii Politice Europene (CEPS) și Open Evidence (în curs de apariție)

    ·un studiu extern în sprijinul evaluării cadrului de calitate pentru stagii, raport final, ianuarie 2023 ( 37 )

    ·sondajul Eurobarometru Flash pe tema percepției tinerilor în ceea ce privește integrarea lor pe piața muncii, cu un accent special pe stagii ( 38 )

    Rezoluția legislativă din proprie inițiativă a Parlamentului European din 2023 referitoare la stagiile de calitate în UE a fost, de asemenea, luată în considerare, împreună cu evaluarea relevantă a valorii adăugate europene realizată de serviciul de cercetare al Parlamentului ( 39 ).

    Evaluarea impactului

    În conformitate cu politica sa privind o mai bună legiferare, Comisia a efectuat o evaluare a impactului ( 40 ). Aceasta a oferit o analiză structurată a problemelor în materie de politici, a obiectivelor de politică și a opțiunilor de politică corespunzătoare și a evaluat impactul acestora. Ea a analizat subsidiaritatea, eficacitatea, eficiența, coerența și proporționalitatea opțiunilor identificate și modul de monitorizare și evaluare a inițiativei în viitor. Această activitate a fost sprijinită de o consultare structurată în cadrul Comisiei prin intermediul unui grup de coordonare interservicii ( 41 ) și de studiul intitulat „Study exploring the context, challenges and possible solution in relation to the quality of traineeships in the EU” menționat mai sus, în curs de apariție.

    Evaluarea impactului a identificat trei probleme: (1) utilizarea problematică a stagiilor de către furnizorii de stagii, (2) calitatea slabă a stagiilor și (3) accesul inegal la stagii. Evaluarea impactului a examinat trei opțiuni de politică ce cuprindeau măsuri legislative și nelegislative vizând obiectivele inițiativei în ceea ce privește asigurarea respectării drepturilor aplicabile ale stagiarilor, prevenirea utilizării problematice a stagiilor, asigurarea unor condiții de muncă echitabile, îmbunătățirea conținutului educațional și îmbunătățirea accesului la stagii și a caracterului incluziv al acestora. Evaluarea impactului opțiunilor a luat în considerare, de asemenea, potențialele consecințe nedorite ale diferitelor opțiuni de politică, inclusiv asupra ofertei de stagii.

    Opțiunea de politică preferată identificată în evaluarea impactului este un pachet alcătuit dintr-o directivă aplicabilă stagiarilor care sunt lucrători în temeiul legislației UE și o recomandare actualizată a Consiliului care vizează toți stagiarii. Se preconizează că acest pachet va aduce beneficii sociale stagiarilor prin reducerea stagiilor problematice și de slabă calitate prin intermediul egalității de tratament, al unei remunerații mai echitabile și al unei protecții sociale adecvate, precum și prin îmbunătățirea accesului la stagii, în special pentru persoanele aflate în situații vulnerabile, inclusiv pentru persoanele cu handicap, pentru cele care locuiesc în regiuni rurale, îndepărtate și ultraperiferice, pentru cele care provin din medii socioeconomice defavorizate și/sau dintr-un context de migrație, pentru cele din comunitatea romă și pentru cele cu un nivel de educație mai scăzut. Opțiunea preferată ar urma să genereze beneficii economice pentru furnizorii de stagii, cum ar fi o concurență mai echitabilă pe piață, creșterea productivității și a competitivității ca urmare a unei forțe de muncă mai calificate și mai diversificate și costuri mai scăzute de căutare, corelare și recrutare. În ceea ce privește costurile asociate opțiunii preferate, acestea se referă la o posibilă creștere a costurilor cu forța de muncă, a costurilor de ajustare și a costurilor potențiale care rezultă din procedurile administrative sau judiciare. Se preconizează că bugetele și administrațiile naționale vor beneficia de o creștere a veniturilor din impozite și asigurări sociale și de o reducere a cheltuielilor de protecție socială și de activare.

    Evaluarea impactului a fost discutată inițial cu Comitetul de control normativ al Comisiei la 13 decembrie 2023. La 1 februarie 2024, a fost prezentat comitetului un raport revizuit de evaluare a impactului. La 22 februarie 2024, acesta a emis un aviz pozitiv cu rezerve ( 42 ). Observațiile rămase au fost abordate ulterior prin explicarea mai detaliată a limitărilor datelor utilizate, prin consolidarea discuțiilor privind condițiile de concurență echitabile și aspectele legate de concurență și prin furnizarea de clarificări specifice suplimentare cu privire la descrierea și evaluarea opțiunilor de politică.

    Drepturile fundamentale

    Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene protejează o gamă largă de drepturi în domeniul ocupării forței de muncă. Obiectivele prezentei propuneri sunt conforme cu carta. Se preconizează că recomandarea propusă va contribui la asigurarea dreptului la egalitate în fața legii (articolul 20 din Cartă), a dreptului la condiții de muncă echitabile (articolul 31), a protecției tinerilor la locul de muncă (articolul 32), a accesului la protecție socială adecvată (articolul 34) și a asistenței medicale (articolul 35).

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Recomandarea propusă nu necesită resurse suplimentare de la bugetul UE sau resurse suplimentare de personal.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

    Recomandarea propune ca statele membre să ia măsurile adecvate pentru a aplica CCS consolidat cât mai curând posibil și să prezinte un plan de punere în aplicare care să stabilească măsurile corespunzătoare care urmează să fie luate la nivel național până la [data adoptării + 18 luni].

    Documente explicative (pentru directive)

    Nu este cazul.

    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Recomandarea propusă oferă un set de criterii pentru stagii de calitate, permițând în același timp o punere în aplicare flexibilă de către statele membre. Acest lucru le permite să țină seama de natura specifică și de nevoile diferite ale sistemelor lor naționale de stagii.

    Obiectiv și domeniu de aplicare

    Punctul 1 stabilește obiectivul cadrului consolidat de a îmbunătăți calitatea stagiilor, în special conținutul educațional și de formare și condițiile de muncă.

    Punctul 2 explică domeniul de aplicare al cadrului consolidat, care se aplică tuturor stagiarilor, indiferent de statutul lor profesional. Acest punct clarifică faptul că, pentru stagiarii care sunt lucrători, cadrul se aplică numai în cazul în care nu există dispoziții echivalente sau mai favorabile prevăzute în legislația UE.

    Acordul scris

    Punctele 3 și 4 recomandă ca stagiile să se bazeze pe un acord scris și actualizează conținutul acestuia, recomandând informații suplimentare privind componenta de învățare, sarcinile, măsurile luate în materie de mentorat și protecția socială.

    Condițiile de învățare și de muncă

    Punctele 5-15 stabilesc condițiile de învățare și de muncă, inclusiv obiectivele de învățare și de formare, remunerarea echitabilă, drepturile și condițiile de muncă aplicabile în temeiul legislației UE și al legislației naționale, numirea unui supraveghetor și a unui mentor, condițiile aplicabile stagiilor la distanță/hibride, o durată rezonabilă (inclusiv pentru stagiile repetate/consecutive), reînnoirea și încetarea stagiilor și canalele prin care stagiarii pot să raporteze practicile abuzive și condițiile precare. Aceste puncte prevăd totodată că furnizorii de stagii nu le pot cere candidaților să aibă experiență profesională anterioară.

    Protecția socială

    Punctul 16 recomandă accesul la o protecție socială adecvată, în conformitate cu practicile naționale și ținând seama de Recomandarea Consiliului privind accesul la protecție socială pentru lucrători și pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă.

    Recunoașterea stagiilor

    Punctul 17 actualizează recunoașterea adecvată a stagiilor, adăugând că o astfel de recunoaștere, dacă este cazul și dacă este posibil, ar trebui să fie realizată în format digital.

    Cerințe în materie de transparență

    Punctele 18-20 stabilesc cerințe în materie de transparență și adaugă că anunțurile de posturi vacante și anunțurile publicitare ar trebui să ofere și informații cu privire la nivelul de remunerare, condițiile de muncă, protecția socială și sarcinile preconizate.

    Stagii favorabile incluziunii

    Punctele 21-24 recomandă măsuri privind stagiile favorabile incluziunii (inclusiv prin asigurarea egalității de tratament și a nediscriminării și prin îmbunătățirea accesului și a informării persoanelor aflate în situații vulnerabile), limbajul neutru în anunțurile de posturi vacante, sensibilizarea și modificările, acolo unde este cazul, pentru a asigura accesibilitatea, inclusiv pentru cei aflați în situații vulnerabile, în special pentru stagiarii (candidați) cu handicap.

    Stagii transfrontaliere

    Punctele 25-29 actualizează măsurile menite să faciliteze stagiile transfrontaliere, solicitând orientări practice și informații privind stagiile transfrontaliere prin intermediul EURES și încurajând aplicarea principiilor cadrului consolidat, dacă este cazul, în acordurile de mobilitate pentru stagii încheiate cu organizații de primire din afara UE.

    Sprijin suplimentar pentru stagii

    Punctul 30 recomandă acordarea unui sprijin suplimentar pentru stagii, în special prin oferirea de orientare profesională și de oportunități de colaborare în rețea.

    Condiții-cadru

    Punctele 31-33 prevăd elementele referitoare la condițiile-cadru, inclusiv cu privire la implicarea partenerilor sociali, a serviciilor de ocupare a forței de muncă, a instituțiilor de educație și formare și a altor părți interesate. Se recomandă, de asemenea, să se asigure faptul că reprezentanții lucrătorilor pot apăra drepturile stagiarilor.

    Aplicarea cadrului de calitate consolidat

    Punctele 34-35 conțin recomandări cu privire la aplicarea CCS consolidat, inclusiv ca statele membre să prezinte un plan de punere în aplicare și să prevadă un sprijin financiar și nefinanciar pentru furnizorii de stagii, în special pentru IMM-uri.

    Sprijin pentru creșterea capacității de inserție profesională a stagiarilor

    Punctele 36-37 prevăd măsuri de sprijin pentru a spori capacitatea de inserție profesională a stagiarilor și recomandă acordarea de stimulente furnizorilor de stagii pentru a propune un loc de muncă după un stagiu și utilizarea fondurilor UE pentru stagii care sunt conforme cu principiile cadrului consolidat.

    Acțiuni ulterioare

    Punctul 38 recomandă statelor membre și Comisiei să colaboreze în ceea ce privește colectarea datelor.

    2024/0069 (NLE)

    Propunere de

    RECOMANDARE A CONSILIULUI

    privind un cadru de calitate consolidat pentru stagii

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292 coroborat cu articolul 153 alineatul (1) litera (b), articolul 165 alineatul (4) și articolul 166 alineatul (4),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)În martie 2014, Consiliul a adoptat Recomandarea privind un cadru de calitate pentru stagii ( 43 ) („recomandarea din 2014”), care prevede standarde de calitate pentru stagii la nivelul Uniunii. Aceasta conținea 21 de principii pentru stagii în vederea îmbunătățirii calității stagiilor, în special pentru a asigura un conținut educațional și de formare de înaltă calitate și condiții de muncă adecvate pentru a sprijini tranziția de la educație la muncă și pentru a spori capacitatea de inserție profesională a stagiarilor. Recomandarea din 2014 se referă la toate stagiile, cu excepția celor care fac parte din programa educației și formării formale și a celor reglementate de legislația națională și a căror finalizare este o cerință obligatorie pentru a avea acces la o anumită profesie.

    (2)Recomandarea Consiliului privind un Cadru european pentru ucenicii de calitate și eficace ( 44 ) conține 14 criterii pentru ucenicii de calitate și eficace care au scopul de a asigura faptul că schemele de ucenicie răspund nevoilor pieței forței de muncă și oferă beneficii atât ucenicilor, cât și angajatorilor. Acestea includ criterii privind condițiile de învățare și de muncă și criterii referitoare la condițiile-cadru.

    (3)Garanția pentru tineret consolidată ( 45 ) urmărește să asigure faptul că tinerii cu vârsta sub 30 de ani primesc o ofertă de bună calitate de angajare, de continuare a educației, de ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, în termen de patru luni de la intrarea în șomaj sau de la terminarea studiilor. Recomandarea din 2014 a servit drept punct de referință important pentru măsurarea calității ofertelor de stagii în cadrul Garanției pentru tineret consolidate.

    (4)Facilitarea tranziției către locuri de muncă de calitate este necesară pentru atingerea obiectivului principal al Uniunii privind o rată de ocupare a forței de muncă de 78 % pentru populația cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani până în 2030 ( 46 ).

    (5)Stagiile îi pot ajuta pe tineri să dobândească experiență practică și profesională, le pot îmbunătăți capacitatea de inserție profesională și le pot facilita tranziția către un loc de muncă stabil. Ca atare, stagiile constituie o cale importantă de acces la piața muncii. Pentru angajatori, stagiile oferă oportunități de atragere, formare și păstrare a tinerilor. Ele pot reduce costul căutării și recrutării de personal calificat, atunci când stagiarilor li se oferă un post obișnuit după încheierea stagiului.

    (6)Există deficite de forță de muncă în numeroase ocupații și la toate nivelurile de competențe. Se estimează că acestea vor crește odată cu scăderea preconizată a populației în vârstă de muncă și cu creșterea cererii pentru mai multe ocupații relevante pentru tranziția verde și cea digitală. Creșterea participării pe piața muncii și perfecționarea și/sau recalificarea tinerilor ar putea contribui la atenuarea acestor deficite. Stagiile de calitate pot fi o modalitate utilă de perfecționare și/sau recalificare prin care persoanele de orice vârstă pot dobândi competențe practice la locul de muncă în vederea intrării pe piața muncii sau a reconversiei profesionale.

    (7)Conferința privind viitorul Europei a prezentat o propunere privind asigurarea faptului că stagiile de practică și locurile de muncă ale tinerilor aderă la standardele de calitate, inclusiv în ceea ce privește remunerarea, și interzicerea stagiilor neremunerate de pe piața muncii și din afara educației formale ( 47 ).

    (8)În iunie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în temeiul articolului 225 din TFUE conținând recomandări adresate Comisiei privind stagii de calitate ( 48 ). În rezoluția sa, Parlamentul a invitat Comisia „să actualizeze și să consolideze recomandarea Consiliului din 2014 și să o transforme într-un instrument legislativ mai puternic”. De asemenea, acesta a invitat Comisia să includă principii suplimentare într-un cadru de calitate pentru stagii actualizat. Mai precis, Parlamentul European a solicitat Comisiei „să propună o directivă privind stagiile de pe piața deschisă a forței de muncă, stagiile asociate cu politicile active în domeniul pieței forței de muncă și stagiile care reprezintă o parte obligatorie a formării profesionale, pentru a garanta standarde minime de calitate, inclusiv norme privind durata stagiilor, accesul la protecție socială în conformitate cu dreptul intern și practicile naționale, precum și o remunerație care să asigure un nivel de trai decent în scopul de a evita practicile de exploatare”.

    (9)Comisia a efectuat o consultare în două etape a partenerilor sociali la nivelul Uniunii în temeiul articolului 154 din TFUE cu privire la necesitatea, obiectivele și opțiunile juridice pentru o eventuală acțiune de îmbunătățire a calității stagiilor. Nu a existat un acord între partenerii sociali pentru deschiderea de negocieri cu privire la aceste chestiuni. Cu toate acestea, este important să se ia măsuri la nivelul Uniunii în acest domeniu prin adaptarea cadrului actual privind stagiile, ținând seama, în același timp, de rezultatele consultării partenerilor sociali.

    (10)Comisia a desfășurat o amplă consultare cu părțile interesate, inclusiv stagiari și organizații de tineret, furnizori de stagii, autorități publice naționale, instituții de învățământ și experți din mediul academic.

    (11)În plus, în 2023, Comisia a evaluat recomandarea din 2014 ( 49 ) și a constatat că stagiile de calitate, care reflectă principiile recomandării respective, contribuie la creșterea capacității de inserție profesională a tinerilor. Deși principiile de calitate ale recomandării din 2014 au fost considerate în continuare relevante și cu valoare adăugată, evaluarea a concluzionat, de asemenea, că aplicarea acestor principii, precum și monitorizarea și asigurarea respectării lor trebuie îmbunătățite. Evaluarea a constatat totodată că acest cadru ar putea fi consolidat, inclusiv în ceea ce privește aspectele legate de remunerare și de accesul la protecția socială. În plus, pentru a facilita tranziția către un raport de muncă obișnuit, furnizorii de stagii ar putea acorda mai multă atenție sprijinului ulterior recrutării. De asemenea, s-a constatat că angajatorii ar putea fi sprijiniți mai bine prin orientări practice și sprijin financiar, precum și prin corelarea acestui sprijin cu aplicarea principiilor de calitate.

    (12)Evaluarea a identificat, de asemenea, necesitatea de a asigura incluziunea și de a îmbunătăți accesul la stagii pentru persoanele aflate în situații vulnerabile. În special, minoritățile, persoanele cu handicap, persoanele care locuiesc în regiuni rurale, îndepărtate și ultraperiferice, persoanele care provin din medii socioeconomice defavorizate și/sau dintr-un context de migrație, comunitatea romă și persoanele cu un nivel de instruire mai scăzut se confruntă cu obstacole în ceea ce privește accesul la oportunități de stagiu. Printre alte obstacole, o barieră pentru persoanele cu handicap în ceea ce privește accesul la stagii este lipsa unor programe de stagiu adaptate nevoilor lor, de exemplu, care să răspundă cerințelor specifice de accesibilitate.

    (13)Sondajul Eurobarometru din 2023 (FL523) ( 50 ) a constatat că 55 % dintre respondenții care au efectuat un stagiu au fost plătiți sau compensați financiar, ceea ce reprezintă o creștere față de 40 % în sondajul Eurobarometru din 2013 (FL378) ( 51 ). În plus, în 2023, 33 % dintre respondenți au declarat că au avut acces deplin (și 28 % dintre respondenți, acces parțial) la protecție socială ( 52 ).

    (14)Prezenta recomandare răspunde necesității de a consolida cadrul de calitate pentru stagii identificate în cadrul evaluării și de către diferitele părți interesate menționate mai sus. Ea vizează îmbunătățirea calității stagiilor, în special în ceea ce privește conținutul educațional și de formare și condițiile de muncă, cu scopul de a facilita tranziția de la educație, șomaj sau inactivitate la muncă.

    (15)În sensul prezentei recomandări, prin „stagiu” ar trebui să se înțeleagă o perioadă limitată de practică profesională, care include o componentă de învățare și de formare semnificativă, efectuată pentru a dobândi experiență practică și profesională în vederea îmbunătățirii capacității de inserție profesională și a facilitării tranziției către un raport de muncă obișnuit sau a accesului la o profesie. Fără a aduce atingere altor tipuri de stagii care pot exista, au fost identificate următoarele patru tipuri de stagii: stagiile de pe piața deschisă, stagiile care fac parte din politicile active în domeniul pieței forței de muncă, stagiile care fac parte din programa educației și formării formale și stagiile care reprezintă o cerință obligatorie pentru accesul la o anumită profesie.

    (16)Stagiile de pe piața deschisă se bazează pe acorduri bilaterale neobligatorii între un stagiar și un furnizor de stagii (public/privat/non-profit), fără implicarea unui terț și fără o legătură formală cu sistemul de educație sau de formare.

    (17)Stagiile din cadrul politicilor active în domeniul pieței forței de muncă sunt oferite persoanelor inactive sau șomerilor sau celor expuși riscului de a deveni șomeri, de obicei o instituție publică (adesea un serviciu de ocupare a forței de muncă) acționând ca intermediar între furnizorul de stagiu și stagiar.

    (18)Stagiile pot fi, de asemenea, stagii de practică la locul de muncă incluse în programa educației și formării formale (învățământ școlar, educație și formare profesională sau învățământ superior).

    (19)Legislația națională poate, de asemenea, să reglementeze anumite stagii și să impună obligativitatea finalizării acestora pentru a avea acces la o anumită profesie (de exemplu, medicină, arhitectură etc.).

    (20)Prezenta recomandare se aplică tuturor stagiilor menționate în considerentele 16-19.

    (21)Întrucât stagiile și programele de învățare la locul de muncă din cadrul educației și formării profesionale, astfel cum se prevede în Recomandarea Consiliului privind un Cadru european pentru ucenicii de calitate și eficace ( 53 ), variază semnificativ de la un stat membru la altul, statele membre sunt încurajate să evalueze care dintre cele două cadre de calitate se aplică experiențelor de învățare la locul de muncă din cadrul educației și formării profesionale (EFP), în funcție de caracteristicile lor specifice la nivel național și regional. În acest context, pentru a asigura faptul că toți cursanții care participă la activități de învățare la locul de muncă beneficiază de cel mai înalt nivel de protecție, statele membre sunt încurajate să aplice condițiile-cadru care oferă cea mai mare protecție dintre cele două cadre, în conformitate cu circumstanțele naționale.

    (22)Lipsa unei remunerații echitabile și a accesului la o protecție socială adecvată reprezintă obstacole în calea accesului egal la oportunități de stagiu. În absența unei surse alternative de venit, grupurile aflate în situații vulnerabile tind să nu participe la stagii, în special atunci când remunerația este absentă sau scăzută sau atunci când trebuie suportate costuri suplimentare, de exemplu pentru efectuarea unui stagiu într-o altă regiune sau o altă țară.

    (23)Lacunele în ceea ce privește accesul la protecție socială pot pune în pericol bunăstarea și sănătatea (mintală) a stagiarilor și pot contribui la incertitudinea lor economică, la precaritatea lor și la riscul lor de sărăcie. Acest risc este deosebit de ridicat pentru stagiarii din grupuri dezavantajate din punct de vedere socioeconomic și/sau în alte situații vulnerabile. Stagiarii se pot confrunta cu obstacole în ceea ce privește accesul la drepturile și prestațiile sociale, în special din cauza perioadei lor scurte de cotizare. În plus, majoritatea sistemelor de protecție socială (cu excepția prestațiilor medicale) necesită un statut profesional, ceea ce exclude stagiarii care nu sunt considerați lucrători.

    (24)O durată prelungită sau acumularea mai multor stagii poate întârzia accesul la raporturi de muncă obișnuite pentru stagiarii în cauză. De asemenea, acestea pot indica faptul că stagiile sunt utilizate pentru a înlocui raporturile de muncă obișnuite.

    (25)O durată prelungită a unui stagiu ar putea fi întemeiată dacă acest lucru este justificat de natura și scopul tipului specific de stagiu. Exemple de excepții ar putea fi stagiile a căror finalizare este o cerință obligatorie pentru a avea acces la o anumită profesie, în cazul cărora traiectoria pentru dobândirea cunoștințelor, a competențelor și a experienței necesare justifică o experiență de stagiu mai lungă. Anumite stagii care fac parte din politicile active în domeniul pieței forței de muncă având ca scop integrarea persoanelor aflate într-o situație vulnerabilă ar putea beneficia, de asemenea, de o durată mai lungă. Unele stagii care fac parte din programa educației și formării formale pot avea o durată mai lungă din motive legate de programa de învățământ.

    (26)Stagiile repetate și practicile care vizează înlocuirea locurilor de muncă cu raporturi de muncă disimulate sub formă de stagii pot fi determinate de solicitarea de către furnizorii de stagii a unei experiențe anterioare în același domeniu de activitate sau într-un domeniu similar în anunțurile de posturi vacante. Durata totală a stagiilor este uneori prelungită și prin stagii repetate, inclusiv consecutive, la același angajator. Astfel de practici pot fi un alt indiciu al unui raport de muncă disimulat sub formă de stagiu. Cu toate acestea, pot exista motive obiective pe baza cărora furnizorii de stagii le pot solicita stagiarilor (candidați) o experiență profesională anterioară. Astfel de cazuri ar putea implica o perioadă echivalentă de experiențe profesionale anterioare care să reprezinte o alternativă la o diplomă într-un anumit domeniu de activitate sau de expertiză. O traiectorie de acces la o anumită profesie poate justifica, de asemenea, deținerea unei experiențe profesionale anterioare înainte de înscrierea într-un stagiu mai specializat.

    (27)Evaluarea a evidențiat necesitatea de a consolida sprijinul acordat stagiarilor în timpul stagiului printr-un mentorat adecvat. Prin urmare, rolul supraveghetorului ar trebui completat de un mentor, al cărui rol ar include consilierea, îndrumarea și sprijinirea stagiarului în vederea dezvoltării personale, precum și a integrării în mediul de lucru, ori de câte ori este posibil, având în vedere nevoile organizaționale și dimensiunea furnizorului de stagii.

    (28)De la pandemia de COVID-19, prevalența formulelor de lucru la distanță și hibride a crescut. Pentru a asigura calitatea și accesibilitatea stagiilor la distanță și hibride, sunt necesare adaptări ale practicii tot mai frecvente a telemuncii în ceea ce privește mediul de lucru adecvat (inclusiv echipamentele) și o organizare adecvată a muncii. Aceasta din urmă cuprinde orientare, mentorat și sarcini adecvate pentru un mod de lucru la distanță și hibrid.

    (29)Pentru a spori transparența informațiilor privind oportunitățile de stagiu, furnizorii de stagii ar trebui încurajați să includă informații cu privire la condițiile stagiului, în special cu privire la nivelul de remunerare, la condițiile de muncă, la acoperirea protecției sociale, inclusiv a asigurărilor de sănătate și împotriva accidentelor, la sarcinile preconizate și la componenta de învățare și formare în anunțurile de posturi vacante și anunțurile publicitare privind stagiile, eventual prin includerea unui link către un site care conține aceste informații.

    (30)Furnizorii de stagii ar trebui încurajați să furnizeze informații cu privire la politicile de recrutare, în special cu privire la proporția stagiarilor recrutați. Aceasta se calculează prin împărțirea numărului de stagiari care au fost angajați (după încheierea stagiului) pentru a ocupa un loc de muncă obișnuit la numărul total de stagiari din aceeași unitate în același an.

    (31)Serviciile de ocupare a forței de muncă și alți furnizori de orientare profesională ar trebui încurajați să aplice aceleași cerințe de transparență ca și furnizorii de stagii atunci când furnizează informații privind oportunitățile de stagiu. Cu toate acestea, este recunoscut faptul că este posibil ca serviciile de ocupare a forței de muncă și alți furnizori de orientare profesională să nu cunoască toate informațiile enumerate în temeiul cerințelor de transparență și să depindă de disponibilitatea furnizorilor de stagii de a face schimb de astfel de informații.

    (32)Pentru a asigura accesul egal al grupurilor aflate în situații vulnerabile, este necesară o mai bună informare a acestor grupuri, de exemplu prin strategii specifice de comunicare și de sensibilizare. Pentru a asigura eficacitatea acestor strategii de informare, este esențial să fie implicate părțile interesate relevante, cum ar fi serviciile de ocupare a forței de muncă și instituțiile de educație și formare, și să se adapteze instrumentele de comunicare și informare utilizate pentru a ajunge la o gamă cât mai largă de persoane, inclusiv la cele cu anumite dizabilități (de exemplu, site-uri web adaptate și ușor de citit).

    (33)Pentru a asigura aplicarea recomandării, sprijinul acordat angajatorilor trebuie consolidat prin orientări practice și sprijin financiar, acesta din urmă putând depinde de condiția ca stagiile oferite să respecte principiile de calitate ale prezentei recomandări.

    (34)Stagiile transfrontaliere pot fi deosebit de valoroase, deoarece stagiarii pot învăța o altă limbă, sunt expuși unui nou mediu sau unei noi culturi și, prin urmare, pot dobândi competențe transversale relevante. Există indicii că mobilitatea transfrontalieră a stagiarilor a crescut ( 54 ), însă tinerii se confruntă în continuare cu dificultăți în ceea ce privește accesul la stagii transfrontaliere din cauza lipsei mijloacelor financiare și a indisponibilității informațiilor relevante (și suficiente). Pentru a îmbunătăți accesibilitatea, sunt necesare informații mai concrete și mai practice privind stagiile transfrontaliere, de exemplu pe portalul EURES.

    (35)Canalele de raportare a practicilor abuzive și a condițiilor de muncă precare îi pot ajuta pe stagiari să își exercite drepturile în materie de muncă. În plus, posibilitatea ca drepturile stagiarilor să fie apărate de reprezentanții lucrătorilor ar consolida poziția stagiarilor.

    (36)Programele statelor membre care promovează și pun la dispoziție stagii de calitate pot fi sprijinite financiar din fondurile europene. Fondul social european Plus (FSE+) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1057 ( 55 ), Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/241 ( 56 ) pentru reformele și investițiile eligibile prevăzute în planurile de redresare și reziliență ale statelor membre pentru a fi puse în aplicare pe durata de viață a mecanismului până la sfârșitul anului 2026, Fondul pentru o tranziție justă instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1056 ( 57 ) și Instrumentul de sprijin tehnic (IST) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/240 ( 58 ) ar putea sprijini punerea în aplicare a recomandării de către statele membre.

    (37)Pentru a asigura abordări coerente între statele membre, Comisia a propus o directivă [COM(2024) 132] care stabilește un cadru comun de principii și măsuri pentru îmbunătățirea și asigurarea respectării condițiilor de muncă ale stagiarilor și pentru combaterea raporturilor de muncă obișnuite disimulate sub formă de stagii.

    (38)În ceea ce privește informațiile care trebuie furnizate stagiarilor în acordul de stagiu scris, stagiarii care sunt lucrători au dreptul la cerințele minime privind obligațiile de informare prevăzute în Directiva (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului ( 59 ). În măsura în care nu sunt reglementate de directiva respectivă, elementele prezentei recomandări ar trebui luate în considerare în plus față de cerințele minime respective pentru stagiarii care sunt lucrători.

    (39)Punerea în aplicare a prezentei recomandări nu ar trebui să constituie un motiv valabil pentru reducerea nivelului general de protecție acordat stagiarilor care fac obiectul prezentei recomandări.

    (40)Prezenta recomandare ar trebui să evite impunerea de constrângeri administrative, financiare sau juridice susceptibile să frâneze crearea sau dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Prin urmare, statele membre sunt invitate să evalueze impactul politicilor sau al reformelor lor asupra IMM-urilor, pentru a se asigura că IMM-urile nu sunt afectate în mod disproporționat, acordând o atenție deosebită microîntreprinderilor și sarcinii administrative, precum și să publice rezultatele acestor evaluări.

    (41)Prezenta recomandare înlocuiește Recomandarea Consiliului din 10 martie 2014 privind un cadru de calitate pentru stagii, care, prin urmare, nu ar mai trebui să fie aplicată de statele membre.

    IA ACT DE INTENȚIA COMISIEI:

    (42)de a stimula cooperarea strânsă cu statele membre, cu partenerii sociali și cu alte părți interesate, cu scopul de a pune rapid în aplicare prezenta recomandare.

    (43)de a colabora cu statele membre, cu partenerii sociali, cu serviciile de ocupare a forței de muncă, cu organizațiile de tineret și de stagiari, cu instituțiile de educație și formare și cu alte părți interesate pentru a promova prezenta recomandare, inclusiv prin sensibilizarea cu privire la principiile de calitate și la beneficiile stagiilor pentru tineri și pentru furnizorii de stagii.

    (44)de a încuraja și a sprijini punerea în aplicare a prezentei recomandări, inclusiv prin facilitarea schimbului de bune practici între statele membre și între părțile interesate prin intermediul rețelelor existente, inclusiv al parteneriatelor în materie de competențe instituite în temeiul Pactului pentru competențe.

    (45)de a sprijini punerea în aplicare a prezentei recomandări prin finanțare relevantă din partea Uniunii, în conformitate cu cadrele juridice relevante, pentru a crește numărul stagiilor de calitate.

    (46)de a colabora cu statele membre pentru colectarea unui set limitat de date privind stagiile, în special în vederea monitorizării progreselor înregistrate în aplicarea prezentei recomandări, evitând în același timp o sarcină de raportare inutilă.

    (47)de a continua monitorizarea, în cooperare cu statele membre și cu sprijinul Comitetului pentru ocuparea forței de muncă, a progreselor înregistrate în aplicarea Cadrului de calitate consolidat pentru stagii, pe baza instrumentelor de monitorizare existente utilizate în cadrul semestrului european.

    (48)de a raporta Consiliului cu privire la progresele înregistrate în aplicarea prezentei recomandări pe baza informațiilor furnizate de statele membre în termen de [trei ani] de la data adoptării acesteia.

    ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

    Obiectiv și domeniu de aplicare

    1.Prezenta recomandare vizează îmbunătățirea calității stagiilor, în special în ceea ce privește conținutul educațional și de formare și condițiile de muncă, cu scopul de a facilita tranziția de la educație, șomaj sau inactivitate la muncă.

    2.Prezenta recomandare ar trebui să se aplice tuturor stagiarilor, indiferent de statutul lor profesional, inclusiv stagiarilor care sunt lucrători, numai în măsura în care legislația UE nu prevede dispoziții echivalente sau mai favorabile.

    Principii de calitate

    RECOMANDĂ STATELOR MEMBRE:

    Acordul scris

    3.să se asigure că stagiile se bazează pe un acord scris, încheiat la începutul stagiului între stagiar și furnizorul stagiului.

    4.să se asigure că acordurile de stagiu prevăd informațiile enumerate la articolul 4 din Directiva (UE) 2019/1152, componenta de învățare și formare, inclusiv obiectivele acesteia, condițiile de muncă, sarcinile care urmează să fie îndeplinite, dispozițiile în materie de mentorat, supraveghere și evaluare, detalii privind protecția socială, inclusiv în ceea ce privește acoperirea pentru boală și asistență medicală, precum și pentru accidente de muncă și boli profesionale, drepturile și obligațiile părților în temeiul legislației Uniunii și al legislației naționale aplicabile, al contractelor colective de muncă și al practicilor naționale și, dacă este cazul, politicile furnizorului de stagii privind confidențialitatea și drepturile de proprietate intelectuală.

    Condițiile de învățare și de muncă

    5.să asigure consultarea stagiarilor în momentul stabilirii obiectivelor specifice de învățare și formare ale stagiului, pentru a-i ajuta pe stagiari să dobândească experiență practică și competențe relevante. Sarcinile atribuite stagiarilor ar trebui să permită atingerea acestor obiective.

    6.să se asigure că stagiarii sunt remunerați în mod echitabil, ținând seama de elemente precum sarcinile și responsabilitățile stagiarului, intensitatea activității stagiarului și ponderea componentei de învățare și formare.

    7.să asigure, printr-o monitorizare și o aplicare eficace, respectarea drepturilor și a condițiilor de lucru ale stagiarilor în temeiul legislației Uniunii și al legislației naționale aplicabile, inclusiv respectarea legislației în materie de sănătate și siguranță, a limitelor timpului de lucru maxim săptămânal, a perioadelor minime de repaus zilnic și săptămânal și, după caz, a drepturilor minime la concediu de odihnă.

    8.să se asigure că furnizorii de stagii desemnează un supraveghetor care să ghideze stagiarul în îndeplinirea sarcinilor atribuite, să supravegheze activitățile desfășurate de stagiar și să monitorizeze și să evalueze progresul acestuia.

    9.să se asigure că furnizorii de stagii desemnează un mentor care acționează în calitate de consilier al stagiarului și oferă îndrumare și sprijin, ori de câte ori este posibil, având în vedere nevoile organizaționale și dimensiunea furnizorului de stagii.

    10.să se asigure că furnizorii de stagii oferă un mediu de lucru adecvat, sigur și sănătos, inclusiv echipamentele și organizarea muncii în cazul stagiilor la distanță și hibride.

    11.să asigure o durată rezonabilă a stagiului, care să nu depășească șase luni, cu excepția cazurilor în care o durată mai lungă este justificată de motive obiective și ținând seama de practicile naționale. În cazul stagiilor repetate, inclusiv consecutive, la același angajator, să se asigure că durata totală a stagiilor respective nu depășește șase luni, cu excepția cazurilor în care o durată mai lungă este justificată de motive obiective.

    12.să clarifice circumstanțele și condițiile în care un stagiu poate fi prelungit sau reînnoit după încheierea stagiului inițial.

    13.să se asigure că angajatorii nu le cer candidaților la stagii să aibă experiență profesională anterioară în domeniul de activitate respectiv, cu excepția cazurilor în care o astfel de cerință este justificată de motive obiective.

    14.să încurajeze specificarea în acordul de stagiu a faptului că fie stagiarul, fie furnizorul stagiului poate denunța acordul printr-o notificare scrisă, respectând un preaviz cu o durată adecvată având în vedere durata stagiului și practicile naționale relevante.

    15.să asigure, în cooperare cu autoritățile competente, canale prin care stagiarii pot raporta practicile abuzive și condițiile de muncă precare și să furnizeze informații cu privire la aceste canale.

    Protecția socială

    16.să se asigure că stagiarii au acces la o protecție socială adecvată, inclusiv la acoperirea necesară în conformitate cu legislația națională și ținând seama, dacă este cazul, de Recomandarea Consiliului din 8 noiembrie 2019 ( 60 ).

    Recunoașterea adecvată a stagiilor

    17.să promoveze recunoașterea și validarea cunoștințelor, a competențelor și a aptitudinilor dobândite în cursul stagiilor și să încurajeze furnizorii de stagii să le ateste, pe baza unei evaluări, prin intermediul unui certificat, dacă este cazul, și, în măsura posibilului, în format digital.

    Cerințe în materie de transparență

    18.să se asigure că furnizorii de stagii includ în anunțurile lor de posturi vacante și în anunțurile publicitare informații cu privire la condițiile stagiului, în special cu privire la nivelul de remunerare, condițiile de muncă, acoperirea protecției sociale, inclusiv asigurarea de sănătate și împotriva accidentelor, sarcinile preconizate și componenta de învățare și formare.

    19.să încurajeze furnizorii de stagii să pună la dispoziție informații privind politicile de recrutare, inclusiv proporția de stagiari recrutați în ultimii ani.

    20.să încurajeze serviciile de ocupare a forței de muncă și alți furnizori de orientare profesională să aplice, atunci când oferă informații privind stagiile, cerințele de transparență enumerate la punctul 18.

    Stagii favorabile incluziunii

    21.să îmbunătățească informarea potențialilor stagiari care aparțin grupurilor aflate în situații vulnerabile, inclusiv prin sensibilizarea cu privire la beneficiile stagiilor de calitate în ceea ce privește creșterea capacității de inserție profesională.

    22.să asigure egalitatea de tratament și nediscriminarea în cadrul stagiilor, inclusiv în ceea ce privește criteriile de selecție și politicile de recrutare, și să îmbunătățească accesul la oportunități de stagiu pentru toți candidații potențiali, în special pentru cei din grupurile aflate în situații vulnerabile.

    23.să se asigure că furnizorii de stagii utilizează un limbaj neutru din punctul de vedere al genului și favorabil incluziunii în anunțurile lor de posturi vacante și în anunțurile lor publicitare.

    24.să se asigure că programele de stagii, inclusiv locurile de muncă, cursurile de formare, instrumentele digitale, echipamentele de birou și de lucru, sunt adaptate la nevoile individuale ale stagiarilor, dacă este cazul, în special pentru stagiarii cu dizabilități, inclusiv prin asigurarea unor amenajări corespunzătoare, în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2000/78/CE a Consiliului.

    Stagii transfrontaliere

    25.să faciliteze mobilitatea transfrontalieră a stagiarilor în Uniune, printre altele, prin clarificarea cadrului juridic național aplicabil stagiilor, prin stabilirea unor norme clare privind acceptarea stagiarilor din alte state membre și trimiterea de stagiari în alte state membre și prin reducerea formalităților administrative.

    26.să utilizeze rețeaua EURES pentru a sprijini mobilitatea transfrontalieră a stagiarilor și să facă schimb de informații privind stagiile remunerate prin intermediul portalului EURES, în conformitate cu dispozițiile corespunzătoare din Regulamentul (UE) 2016/589 al Parlamentului European și al Consiliului ( 61 ).

    27.să dezvolte în continuare materiale de orientare practică și informații pentru (potențialii) stagiari cu privire la stagiile transfrontaliere prin intermediul EURES, inclusiv în formate accesibile persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități.

    28.să sprijine furnizorii de stagii și instituțiile de educație și formare în vederea facilitării stagiilor transfrontaliere, utilizând în mod optim inițiativele europene, în special programul Erasmus+ instituit prin Regulamentul (UE) 2021/817 al Parlamentului European și al Consiliului ( 62 ).

    29.să încurajeze aplicarea principiilor prezentei recomandări, dacă este cazul, în acordurile de mobilitate pentru stagii încheiate între organizațiile de trimitere din Uniunea Europeană și organizațiile de primire din afara Uniunii.

    Sprijin suplimentar pentru stagii

    30.să încurajeze furnizorii de stagii, precum și organizațiile intermediare, cum ar fi serviciile de ocupare a forței de muncă și instituțiile de educație și formare, să ofere sprijin pentru orientarea profesională în timpul stagiului, de exemplu consiliere profesională și oportunități de colaborare în rețea, pentru a facilita tranziția către un raport de muncă obișnuit după stagiu.

    Condiții-cadru

    31.să asigure implicarea activă a partenerilor sociali în aplicarea prezentei recomandări.

    32.să promoveze implicarea activă a serviciilor de ocupare a forței de muncă, a instituțiilor de educație și formare, a furnizorilor de formare și a altor părți interesate relevante în aplicarea prezentei recomandări.

    33.să se asigure că reprezentanții lucrătorilor se pot implica în orice procedură judiciară sau administrativă relevantă pentru a asigura respectarea drepturilor și obligațiilor care decurg din legislația națională aplicabilă. Aceștia pot acționa în numele sau în sprijinul unuia sau mai multor stagiari în cazul încălcării oricărui drept sau a oricărei obligații care decurge din legislația națională aplicabilă, cu aprobarea stagiarului sau a stagiarilor respectivi.

    Punerea în aplicare la nivel național

    Aplicarea cadrului de calitate consolidat pentru stagii

    34.să ia măsurile adecvate pentru a aplica prezenta recomandare cât mai curând posibil și să prezinte un plan de punere în aplicare care să stabilească măsurile corespunzătoare care urmează să fie luate la nivel național până la [data adoptării + 18 luni].

    35.să aibă în vedere un sprijin financiar și/sau nefinanciar, cum ar fi orientări practice pentru furnizorii de stagii, în special pentru a se adresa grupurilor vulnerabile și microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, în cadrul aplicării prezentei recomandări.

    Sprijin pentru creșterea capacității de inserție profesională a stagiarilor

    36.să ofere stimulente furnizorilor de stagii pentru a le oferi stagiarilor un raport de muncă obișnuit după încheierea cu succes a unui stagiu.

    37.să utilizeze fondurile și instrumentele relevante ale Uniunii pentru a crește numărul de stagii de calitate care urmează orientările expuse în prezenta recomandare.

    Acțiuni ulterioare

    38.împreună cu Comisia, să asigure colectarea de date privind stagiile, în special în vederea procesului de elaborare a politicilor privind stagiile de calitate.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    Orientări politice pentru viitoarea Comisie Europeană 2019-2024. „O Uniune mai ambițioasă. Programul meu pentru Europa”. Document disponibil online .
    (2)    Rata șomajului în rândul tinerilor (15-25 de ani) era de 14,9 % în ianuarie 2024, comparativ cu o rată generală a șomajului (20-64 de ani) de 6,0 % (Eurostat).
    (3)     COM(2021) 102 final.
    (4)     Eurobarometru Flash 523 (2964/FL523).
    (5)    Această cifră nu include stagiile care sunt obligatorii pentru a avea acces la o profesie.
    (6)    Aceste cifre trebuie interpretate cu prudență, deoarece se bazează pe combinarea rezultatelor Eurobarometrului Flash 523 (ponderea stagiarilor care au efectuat stagii cu o durată totală mai mare de 6 luni și care au declarat că nu au învățat lucruri utile din punct de vedere profesional) cu datele AFM privind numărul de stagiari remunerați.
    (7)    Document disponibil online .
    (8)     Conferința privind viitorul Europei. Raport privind rezultatul final. Mai 2022.
    (9)     Document disponibil   online .  
    (10)    Document disponibil online .
    (11)    Document disponibil online .
    (12)     COM(2022) 548 final .
    (13)     „Study exploring the context, challenges and possible solution in relation to the quality of traineeships in the EU”, realizat de un consorțiu format din Ernst & Young (EY), Centrul de Studii Politice Europene (CEPS) și Open Evidence (în curs de apariție).
    (14)    JO C 456, 18.12.2018, p. 16.
    (15)    COM(2024) 1 final.
    (16)    COM(2020) 276 final.
    (17)    JO C 372, 4.11.2020, p. 1-9.
    (18)    JO C 417, 2.12.2020, p. 1-16.
    (19)     https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1147&langId=ro .
    (20)    JO L 183, 29.6.1989, p. 1-8.
    (21)    JO C 387, 15.11.2019, p. 1-8.
    (22)    JO L 303, 2.12.2000, p. 16-22.
    (23)    COM(2020) 620 final. Document disponibil online .
    (24)    JO C 93, 19.3.2021, p. 1-14.
    (25)

       JO C 153, 2.5.2018, p. 1-6.

    (26)     Document disponibil   online .
    (27)

       COM(2020) 274 final.

    (28)    COM(2023) 719 final. 2023/0405(NLE).
    (29)    Comunicarea Comisiei intitulată „O strategie pentru IMM-uri pentru o Europă sustenabilă și digitală”, COM/2020/103 final.
    (30)    COM(2024)131.
    (31)    Document disponibil online .
    (32)    Document disponibil online .
    (33)    Document disponibil online .
    (34)     Document disponibil   online .
    (35)     Document disponibil   online .
    (36)     Document disponibil online .
    (37)     Document disponibil   online . 
    (38)     Document disponibil   online .
    (39)     Document disponibil online .
    (40)    Document de lucru al serviciilor Comisiei, Raport de evaluare a impactului (2024), care însoțește propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind îmbunătățirea și asigurarea respectării condițiilor de muncă ale stagiarilor și combaterea raporturilor de muncă disimulate sub formă de stagii și propunerea de Recomandare a Consiliului privind un cadru de calitate consolidat pentru stagii, în curs de elaborare.
    (41)    Inclusiv Serviciul Juridic, SG, DG CNECT, DG EAC, JRC, DG COMM, DG GROW, DG JUST, DG REGIO și DG AGRI.
    (42)    Comitetul de control normativ, al doilea aviz „pozitiv cu rezerve” privind evaluarea impactului referitoare la Cadrul de calitate pentru stagii din 28 februarie 2024 (în curs de publicare).
    (43)    JO C 88, 27.3.2014, p. 1. Document disponibil online .
    (44)    JO C 417, 2.12.2020, p. 1-16.
    (45)    JO C 372, 4.11.2020, p. 1-9.
    (46)    Unul dintre cele trei obiective sociale la nivelul UE incluse în Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale  de atins până în 2030.
    (47)    Conferința privind viitorul Europei, Raport privind rezultatul final, mai 2022. Document disponibil online .
    (48)    Rezoluția Parlamentului European din 14 iunie 2023 conținând recomandări adresate Comisiei privind stagii de calitate în Uniune (2020/2005(INL)). Document disponibil online .
    (49)    Document disponibil online .
    (50)    Document disponibil online .
    (51)    Document disponibil online .
    (52)    Sondajul Eurobarometru din 2013 conținea întrebări despre acoperirea asigurării de sănătate (73 % dintre respondenți au declarat că sunt acoperiți), dar nu și despre acoperirea protecției sociale.
    (53)    JO C 417, 2.12.2020, p. 1-16.
    (54)    După cum o demonstrează prevalența stagiilor transfrontaliere: o creștere de la 9 % în 2014 la 19 % în 2022, conform evaluării recomandării Consiliului din 2014, susținută de rezultatele sondajului Eurobarometru din 2023 (FL523), 21 % dintre respondenți efectuând cel puțin un stagiu în altă țară din UE.
    (55)    JO L 231, 30.6.2021, p. 21-59.
    (56)    JO L 57, 18.2.2021, p. 17-75.
    (57)    JO L 231, 30.6.2021, p. 1-20.
    (58)    JO L 57, 18.2.2021, p. 1-16.
    (59)    JO L 186, 11.7.2019, p. 105-121.
    (60)    Recomandarea Consiliului din 8 noiembrie 2019 privind accesul la protecție socială pentru lucrători și pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă (JO C 387, 15.11.2019, p. 1).
    (61)    Regulamentul (UE) 2016/589 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o rețea europeană de servicii de ocupare a forței de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate și integrarea mai bună a piețelor forței de muncă și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 și (UE) nr. 1296/2013 (JO L 107, 22.4.2016, p. 1). Document disponibil online.
    (62)    Regulamentul (UE) 2021/817 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a Erasmus+: Programul Uniunii pentru educație și formare, tineret și sport și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1288/2013 (JO L 189, 28.5.2021, p. 1). Document disponibil online .
    Top